Dodaj do ulubionych

Globus - ucisk w gardle2

25.07.05, 17:46
Globus hystericus
- objaw histerii polegający na odczuwaniu wrażenia zatykania gardła (choremu
wydaje się, że ma w gardle dużą gałkę, której nie może przełknąć).
Słownik Wyrazów Obcych PWN.

Czy jest na to jakieś skuteczne lekarstwo?
Próbowałem Validola, ale to chyba nie jest skuteczne długotrwałe rozwiązanie.
Biorę też od ok. tygodnia lek homeopatyczny "Ignatia Amar" zalecony przez
lekarza, jak na razie nie bardzo pomaga. Nie wiem co robić. Czy będę się z
tym męczył do końca życia?

Mam 19 lat. Czasami zdarza się, że globus znika, jednak jest to dosyć
rzadkie. Nie przeszkadza mi podczas snu, podczas budzenia z drzemki wyraźnie
czuję ulgę, jednak, zaraz pojawia się znowu. Nie dokucza też gdy jem, piję,
przełykam ślinę. Czasami jest tak silny, że tracę wszelką nadzieję i wpadam w
wyjątkowo zły nastrój. Bywa, że zajmę się czymś i globus nie dokucza, jednak
zawsze się "budzi" podczas chwil wolnych od zajęć. Da się z nim żyć, ale nie
jest to przyjemne; czasem bywa silniejszy, czasem słabszy i zazwyczaj wiąże
się uczuciem przygnębienia.
Do kogo powinienem się zwrócić?
Czytałem, że niektórzy męczą się z globusem latami, czy mnie też to czeka?
Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • kon.tiki Czy masz juz za soba badania laryngologiczne? 25.07.05, 21:08
      Trzeba wyeliminowac wszystkie pozapsychiczne ewentualnosci. Pojsc od
      laryngologa, zrobic usg tarczycy, zbadac hormony i zrobic testy alergiczne.
      Czestym objawem stanu zapalnego trzeciego migdalka, jak rowniez alergii jest
      wlasnie gula w gardle, tak jakby sie polknelo kartofel. Jesli te ewentualnosci
      zostana wyeliminowane, to wtedy faktycznie pozostaje globus. To, co odczuwasz,
      nie musi byc zwiazane z uczuciem przygnebienia. Jesli dolegliwosci odczuwasz w
      czasie wolniejszym to moze oznaczac, ze wtedy bardziej na nie zwracasz uwage,
      bo nie jestes niczym innym zajety, czujesz ten globus, wiec sie zaczynasz
      martwic i tak sie nakreca, wiec laczysz to z uczuciem przygnebienia, ale to nie
      musi byc przyczyna, moze byc skutek tylko nastepstwo czasu jest trudne do
      ustalenia, wiec interpretujesz to jako przyczyne.
      • miejscowy2 Re: Mam to samo - globus histericus mawiają :) 25.07.05, 22:42
        od 2 lat mam to samo.diagnoza:nerwica somatyczna(ogólna)ucisk w gardle,problemy
        z przełykaniem na tle nerwowym, uczucie przeszkody,chrząkanie itp.moge dać
        namiary na moje gg bo co nieco juz wiem i czasami choć rzadko udaje mi sie nad
        tym zapanować.tak mysle ze ta przysłowiowa kluska to chyba jeden z bardziej
        nieprzyjemnych i upierdliwych w nerwicy objawów a przy tym trudny do opanowania.
        pozdrawiam!!!
        • lucyna_n Re: Mam to samo - globus histericus mawiają :) 29.07.05, 23:09
          ee, omdlenia biją ten objaw na głowę
          • hasanet Re: Mam to samo - globus histericus mawiają :) 30.07.05, 08:26
            Jak długo trwa takie omdlenie?
            asa
            • lucyna_n Re: Mam to samo - globus histericus mawiają :) 30.07.05, 18:33
              gwaltowne zawroty glowy, czarno przed oczami, zjazd do parteru, trwa to chwilę, kilka, kilkanaście
              sekund, potem przez kilka godzin totalne osłabienie i niemoc
              a co?

• hasanet Re: Mam to samo - globus histericus mawiają :) 30.07.05, 18:47
                Gra nie warta świeczki.
                asa
                • lucyna_n Re: Mam to samo - globus histericus mawiają :) 30.07.05, 18:53
                  zdecydowanie , marne widowisko dla gapiów, krótkie i bez walenia po pysku w celu ocucenia, żenuła,
                  po prostu, no.
                  • sama27 Re: Mam to samo - globus histericus mawiają :) 31.07.05, 15:51
                    mam to samo, zawroty głowy z zaskoczenia i wywrotka do tyłu, leżę kilka
                    minut , aż przestanie wirować, i wstaję .Biorę Seronil 20, dopiero miesiąc,
                    lekarze mówią,ze to z powodu depresji zaczęło sie w ciąży i tak do dzisiaj ,3
                    rok.
    • hellio Re: Globus - ucisk w gardle2 26.07.05, 10:15
      Zachęcałabym cię do ćwiczenia różnych technik relaksacyjnych, w tym zwłaszcza
      ćwiczeń oddechowych - jeśli upewnisz się, tak jak radzi kon.tiki, że nie stoi za
      tym żadna choroba somatyczna, to taka "praca z ciałem" na pewno pomoże. Mały
      problem polega tylko na tym, że efekty nie przyjdą po kwadransie, trzeba sobie
      na nie zapracować. Ale może tego właśnie twoje ciało od ciebie oczekuje?
      Bardzo serdecznie pozdrawiam, H
      • kevin_w_domu Re: Globus - ucisk w gardle2 29.07.05, 22:25
        Dzięki za rady. Skierowanie do laryngologa już mam. Wskazówka o alergii dała mi
        do myślenia, bo "od lat" brałem Zyrtec, a w tym roku zmieniłem na Flonidan.
        Teraz znowu przeżuciłem się na Zyrtec i wydaje mi się, że jest lepiej. To
        dopiero kilka dni. Zaczekam. Jeśli powodem nie były jakieś skutki uboczne
        Flonidanu (na alergię doskonały jak dla mnie!) to zastanawię się co robić
        dalej. Dzięki wszyskim za pomoc! :)
        • lucyna_n Re: Globus - ucisk w gardle2 29.07.05, 23:04
          alergia to pewnie jest a nie zaden globus histericus
          ale jezeli jednak pojawia sie w sytuacjach stresowych to proponuje nauczyc sie relaksacji metodą
          Jacobsona, a na czym polega prosze sobie wygooglac, technika stara, ale skuteczna na globusa, i
          wogole na wszelakie nerwicowe spięcia.
    • aidka Re: Globus - ucisk w gardle2 31.07.05, 17:31
      kevin_w_domu napisał:

> Globus hystericus
      > - objaw histerii polegający na odczuwaniu wrażenia zatykania gardła (choremu
      > wydaje się, że ma w gardle dużą gałkę, której nie może przełknąć).
      > Słownik Wyrazów Obcych PWN.
      >
      Tak.
      Tak to określają słowniki.
      W moim przypadku..lekarze mówią inaczej, choć też dokładnie opisuję zacisk na
      gardle i niemożność jedzenia, bo zwymiotuję - sam zapach, widok czegoś do
      jedzenia powoduje , tylko picie wody - efekt : ja chuda i płaska jak flądra, a
      potem jeden , jedyny zastrzyk, który rozluźnił przełyk i dałam radę zjeść parę
      łyżek kaszy manny , a potem się potoczyło ku , może dobremu, jesli żarcie jest
      rzeczą dobrą, końcowi - jadłam względnie normalnie.
      Ale...
      Bywa tak,IMO, iż zaburzenia łaknienia dotyczą, u mnie przynajmniej, sytuacji
      odwrotnych - tj. pakuję w siebie słodycze, których nigdy nie lubiłam. Jakies
      ciasta, wafelki etc. - jasne - wszystko działa na ośrodek przyjemności w mózgu,
      ale jednak...Chodzi mi o to, że histeria tak - może to być z tym zwiazane
      /histeria - źle odbierana, a wszak każdy jeden specjalista godny specjalisty
      miana, powie, iż `histeria` to choroba. Chory naprawdę cierpi, NAPRAWDĘ czuje
      ból, choć somatycznie nic bólu nie uzasadnia/
      A to `zwężenie` gardła...może być i w histerii, nerwicy, i w depresji....
      a.
      • kevin_w_domu Re: Globus - ucisk w gardle2 01.08.05, 10:46
        aidka napisała:
        > W moim przypadku..lekarze mówią inaczej, choć też dokładnie opisuję zacisk na
        > gardle i niemożność jedzenia, bo zwymiotuję - sam zapach, widok czegoś do
        > jedzenia powoduje

To chyba masz coś zupełnie innego. Współczuję. Jak czytałem to moja dolegliwość
        wydaje mi się mniej dokuczliwa. Mnie w ogóle globus nie przeszkadza podczas
        jedzenia czy picia, prawie w ogóle go wtedy nie czuję. Bywają i dni, kiedy
        globus jest tak słaby, że praktycznie mi nie przeszkadza. Jednak czasem ucisk
        jest silniejszy, a to jest nieprzyjemne.
        Przyznam, że samo czytanie tego wątku działa na mnie "globusogennie" :) (choć
        na początku raczej pomagało), dlatego już kończę wypowiedź :)
        Pozdrawiam
        • kielczow2003 Re: Globus - ucisk w gardle2 04.08.05, 10:14
          Witaj!
          Mam 26 lat i od dwu miesięcy mam podobny problem,to przychodzi rzadko,ale
          jednak.Sucho w gardle kłopoty z przełykaniem sliny i niestety problemy z jedzeniem.
          Na samym poczatku koszmarnie to znosiłem i prawie za każdym razem miałem
          wrażenie ze to koniec,zaraz się uduszę że slina zatka mi płuca i sie "utopie".
          Dlaczego to pisze?Ponieważ jesteś alergikiem jak ja zażywasz Zyrtec jak ja i
          pewnie masz nerwice też jak ja.
          Moja rada na samym poczatku wyeliminuj wszystkie inne mozliwe przyczyny,jezeli
          okaże sie że masz tego całego globusa popracuj nad oddechem.Ja zapisałem się na
          jogę i powiem szczerze pomaga.Z tegp co napisałeś to twoje objawy są naprawde
          lekkie w porównaniu do innych osoób (potraktuj to jako dobra monete) i pewnie
          szybko z tego wyjdziesz.Ja na początku miałem straszne napady a teraz są lżejsze
          i wiem że są osoby które naprawde cierpia z tego powodu katusze.
          Rozumiem ten dyskomfort i myśli w stylu "czy to się kiedys skończy" albo "ja nie
          chcę tak żyć do końca życia" czy "dlaczego ja".
          Chłopie jestes jeszcze bardzo młodym człowiekiem całe życie przed tobą, jeżeli
          objawy sie nasila to zgłoś sie do dobrego terapeuty.To powinno szybko załatwić
          sprawę.Ach i jeszcze jedno pamietaj że nerwica nerwicy nie równa i nie bierz do
          siebie gadek w stylu "juz 10 lat mam to świństwo dzisiaj juz jest lepiej ale
          ciągle się leczę" to sa przypadki do których ty nie należysz im prędzej sobie
          pomozesz tym szybciej będzie oki.Wszystko siedzi w głowie pamiętaj.Pozdrowienia.
          • 10ii Re: Globus - ucisk w gardle2 05.08.05, 22:25
            Aminepyna /n firm:SURVECTOR/,w połaczeniu z kofeiną rozpuszcza gumę,/rozpuszcza
            nawet szkło/, jest to jedyny lek wywołujący takie zjawisko.

Rozpuszcza tyko jesli wypijesz kawę, inaczej nie działa.Tlumaczę to tym,że
            hamuje wychwt zwrotny dopaminy,a kofeina uwrazliwia receptor dopaminowy na tę aminę.
            Nieszczęscie,bo nie sprowadzaja już z francji.
            Jesli ktos zna lek o podobnych własciwościach,albo polączenie/celowa interakcja/
            prosze żeby napisał, chociaż wątpię, czy jet jeszcze / b4alem bardzo wiele
            pychoropów, zaden tak nie działa.
            Może jest jakis farmaceuta, i wie jak amineptynę uzyskać syntetycznie w domowej
            pracowni /taki bimber farmakologiczny / z substratw albo z innego preparatu etc.C
            /Czary nie wchodzą w grę -to niemoralne/.
            • 10ii Re: Globus - ucisk ,spowolnienie,depresja 05.08.05, 23:07
              Osoba która uczyła sie farmacji,bardzo prosze o pomoc,jak uzyskac w domowym
              laboratorium amineptynę.Pewnie podobnie jak amitriptylinę...Sądze że nie jest
              to rudne,jesli zbudowałem amatorsko odbiornik radiowy, ze schematu,
              to lekarstwo wg. istrukcji też pewnie zrobię, tylko musze miec przepis.

Jesli sprowadzę z francji bardzo drogo zapłacę, odpada.Nie w głowie mi żarty,
              jesli ktos wie jak to zrobić,prosze o pomoc /priv/.Nie ma innych prochw,które mi
              pomagały.Jestem tak przybity,że nie
              poradze sobie juz ze szperaniem w bibliotekach.
          • kevin_w_domu Re: Globus - ucisk w gardle2 09.08.05, 19:50
            Dzięki Kielczow2003! Bardzo ładny post napisałeś! :)

Na alergię to chyba nie wynaleziono niczego skutecznego. Dawno temu leczyłem
            się w taki sposób, że trzymałem takie złote kulki podłączone do jakiegoś
            urządzenia. Czy na sierść kota pomogło trudno mi ocenić (na kota brałem trzy
            razy), bo raczej rzadko i krótko przebywam w ich towarzystwie, nie żebym
            unikał, uwielbiam te zwierzęta, ale tak jakoś wychodzi :)
            Na pyłki biorę Zyrtec. Jak biorę to nie kicham, jak nie biorę to kicham,
            właśnie wiosną i latem. A "globus" właśnie pojawił się latem, chociaż mam
            wrażenie jakbym go miał od niewiadomo jak dawna.
            Masz rację, że wszystko siedzi w głowie. Bywają dni, że zupełnie zapominam o
            nim. Ale czasem jak da o sobie znać to pragnę zrobić coś RAZ a PORZĄDNIE, żeby
            poleciał w kosmos i nigdy nie wrócił. Mam nadzieję, że już więcej nie będę miał
            takich odczuć, bo od jakiegoś czasu mój "globus" jest b. delikatny, ale
            chwilami obawiam się, czy jednak nie powinno się z nim jakoś radykalnie
            postąpić, bo może on spowoduje jakieś inne bóle czy nawet choroby. A tego
            przecież nie chcę.
            Jeszcze raz dzięki!
            • kielczow2003 Pozdrowienia!!!!! 24.08.05, 22:53
              Spokojnie to wszystko jest w normie, najwiekszym wrogiem tego typu schorzen
              jestesmy my sami.Dawno nie wchodzilem na to forum bo w sumie to mi juz
              przechodzi ale dzisiaj tak kontrolnie spojrzalem.Pamietaj im mniej o tym myslisz
              tym szybciej ten caly globus wyparuje.Jest rzecza charakterystyczna ze osoby
              ktore zapadaja na tego typu schorzenia czesto dopadaja fatalistyczne
              mysli.Powiem ci tak spokojnie od globusa jeszcze nikt nie umarl!!!!!!Zadna
              choroba zwiazana z ta przypadloscia nie moze zagrozic twojemu zdrowiu
              szczegolnie jezeli jestes tak mlodym czlowiekiem.Takze od dzisiaj umowmy sie
              zero negatywnych mysli, najwazniejsze to oswoic ten stan.Poprostu przypaletalo
              ci sie to paskudztwo i tyle taka karma.Pomysl o ludziach ktorzy w roznych
              zyciowych tragediach traca wzrok sluch badz zdolnosci ruchowe.To jest
              tragedia!!!Im predzej przestaniesz myslec w kategoriach cos mi sie moze stac tym
              predzej wszystko wroci do normy!!!
              Trzymam za Ciebie kciuki mlody czlowieku badz dobrym przykladem dla innych.
              • hasanet Re: Pozdrowienia!!!!! 25.08.05, 08:57
                kielczow2003 napisał:

> Dawno nie wchodzilem na to forum bo w sumie to mi juz
                > przechodzi

> ale dzisiaj tak kontrolnie spojrzalem.

> badz dobrym przykladem dla innych.
                Zlustruj no najpierw swój stan psychiczny. Z wyznaczeniem przodu, a co za tym
                idzie, słusznego kierunku jest zazwyczaj niemały kłopot. Widzi mi się, żeś
                trafił na nawiedzonego terapeutę, coś jakby mi zalatywało.
                asa

• kielczow2003 Re: Pozdrowienia!!!!! 25.08.05, 10:56
                  hasanet napisała:

> kielczow2003 napisał:
                  >
                  > > Dawno nie wchodzilem na to forum bo w sumie to mi juz
                  > > przechodzi
                  >
                  > > ale dzisiaj tak kontrolnie spojrzalem.
                  >
                  > > badz dobrym przykladem dla innych.
                  > Zlustruj no najpierw swój stan psychiczny. Z wyznaczeniem przodu, a co za tym
                  > idzie, słusznego kierunku jest zazwyczaj niemały kłopot. Widzi mi się, żeś
                  > trafił na nawiedzonego terapeutę, coś jakby mi zalatywało.
                  > asa
                  >
                  >
                  >
                  >
                  hehehe i badz tu madry chlopak ma maly problem a tu juz jakis psychol wali z
                  grubej rury!!!!!!Ten post nie byl do Ciebie i naprawde wspolczuje.Kevin jest
                  czlowiekiem mlodym ktory ma lekkie dolegliwosci to wszystko dlatego nie trzeba
                  go faszerowac takim gownem o ktorym ty piszesz.Ale coz tam pograzaj sie
                  dalej.Tobie naprawde potrzebny jest jakis specyfik.
    • aja18 Re: Globus - ucisk w gardle2 25.08.05, 09:36
      kilka lat temu zaczynałam miewać podobne objawy, ale mijały. Z czasem nasilały
      się , nie mogłam jeść, odczuwałam nudności (oczywiście nie zawsze), wiązałam to
      z dolegliwosciami żołądkowymi - stwierdzono helikobaketrię - uaktywnia się pod
      wpływem stresu. Trwało to ok. 3 - 4 lata a teraz dorobiłam się ;)) silnej
      nerwicy :( cóż nie były to dolegliwości żołądkowe. Musiałam trafić do szpitala,
      aby wreszcie mądry lekarz dopatrzył się nerwicy. Teraz oswajam się z tą
      wiadomością i szukam pomocy - wszędzie!! póki co od kilkunastu dni wegetuję,
      biorę leki uspokajające i staram się nie poddawać. Oczywiście uczę się
      prawidłowo oddychać - pomaga!! polecam! ale to za mało. Jestem umówiona na
      terapię indywiualną. Dodatkowo chcę skorzystać z terapi metodą B.Hellingera - i
      szukam jakiś opini na jej temat.Jeżeli dopada Cię dolegliwość w wolnych chwilach
      zacznij kontrolować swoje myśli, czy przypadkiem nie są zbyt destruktywne -
      wywołujące lęki. Jeżeli tak - to spokojnie pomyśl, czy to czego się obawiasz
      jest mozliwe i na ile może sie sprawdzić? jak możesz tego uniknąć? albo jak
      możesz sobie pomóc? lub kto może tobie pomóc jeżeli się to zdarzy? i pamiętaj
      NIE JESTEŚ SAM!!! Są osoby które zawsze pomogą - nawet jeżeli tego nie zauważasz!
      • hasanet Dla Depresso 25.08.05, 11:31
        najlepsze są jednoosobowe forumy.
        asa
        • kielczow2003 Re: Dla Depresso 26.08.05, 09:59
          Jesteś naprawde dotknięta tą przypadłością i tobie wszystko co nie kojarzy się z
          jakimiś jazdami jest nawiedzeniem.Szczerze współczuję bo nie mam ochcoty wdawać
          się w pyskuwkę z kimś tak ...... jakby to powiedzieć?
          Lepiej to olać:) Narka

• 10_sekund Re: Jest ten/ta farmaceuta/ka ?!! 30.08.05, 19:02
            Jak zsyntezować ten SURVECTOR w domowym labolatorium /przecież w spraju , ani w
            eterze nie łyknę, musi być MATERIALNY/, w miarę oczyszczony,tak jak firmowe
            tabletki ?
            JEST FARMACEUTA ? to może chociaż przepis na amfę...
            • kevin_w_domu Re: Jest ten/ta farmaceuta/ka ?!! 03.09.05, 19:46
              Słyszałem jak kiedyś w TV jedna pani, która przeżyła któryś z zamachów
              terrorystycznych, początkowo po nim nie mogła chodzić, ale wyleczyła się,
              jednak mówiła, że jak zaczyna myśleć o tamtej tragedii, albo widzi coś co ją
              przypomina, to nogi jej sztywnieją.
              W sumie też zauważam u siebie pewne bodźce, które potęgują lub wywołują globus.
              Nie można poddawać się emocjom tylko racjonalnie obserwować co go powoduje i
              unikać tego (chyba, że istnieją jakieś terapie, ale ja się na tym nie znam).
              Miewam globus, a raczej myślę o nim, coraz rzadziej; więc coraz rzadziej daje o
              sobie znać. A nawet jak da, to dobrze jest wiedzieć, że jest takie forum, gdzie
              ludzie mają podobne problemy i chętnie sobie pomogą.
    • hasanet Re: Globus - ucisk w gardle2 03.09.05, 21:08
      kevin_w_domu napisał:

> Czy jest na to jakieś skuteczne lekarstwo?
      Wyleczyłam się częściowo sama. Uświadomiłam sobie, że oprócz wszystkich
      symptomów deprechy wychudza mnie globus, skutecznie uniemożliwiając
      przełykanie. Na pociechę w chorobie dobrze robi ciasteczko z kremem, może nawet
      dwa... Powiedziałam częściowo sobie: Teraz, Globus, popuścisz, bo będę się
      rozkoszować. Usiądziesz przy monitorku i poczekasz aż Ci nie powiem, że już
      pochłonęłam pychotkę. Czekał. I tak weszliśmy w fazę rozstania.
      > Czy będę się z
      > tym męczył do końca życia?
      Myślę, że nie. Nachodził mnie okresowo, bez reguł. Teraz sama wyglądam jego
      powrotu, a tu nic...
      > Nie dokucza też gdy jem, piję,
      > przełykam ślinę.
      A mnie jedynie podduszał przy przełykaniu pożywienia. Nie zawsze człowiek umie
      docenić, to co ma.
      > Bywa, że zajmę się czymś i globus nie dokucza, jednak
      > zawsze się "budzi" podczas chwil wolnych od zajęć.
      Tu widzę pewną zbieżność z moimi przeżyciami związanymi z Globusem i nie tylko
      z nim.
      asa
      • bezstress Re: Globus - ucisk w gardle2 05.09.05, 15:05
        Czy podczas Globusa macie ochotę kaszleć? Od miesiaca mam takie uczucie +
        nudności+ ucisk w klatce piersiowej. Z powodu tej ochoty do odkaszlnięcia
        poszłam do lekarza, myśląć że to zapalenie oskrzeli albo coś w tym
        stylu.Niestety to trwa nadal , gorączki ani innych objawów chorobowych brak..
        Dodam ,że od dzieciństwa cierpie na różne lęki, jestem migrenowcem. Nie wiem
        tylko dlaczego to pojawiło się teraz gdy w moim zyciu wszystko jest ok?
        • hasanet Re: Globus - ucisk w gardle2 05.09.05, 15:56
          Jedynie niemożność przełykania pokarmów stałych.
          asa
          • 10_sekund Re: prymitywnie, 07.09.05, 14:35
            myśląc, Kevin-czy chcałeś powiedzieć, że z reguły żadna agorafobia nie stanowila
            początku choroby, powstawala póżniej na wskutek manipulacji,
            • 10_sekund Re: JEST TEN FARMACEUTA !! 08.09.05, 17:54
              Doczekam się!! Sami teoretycy na forum?!!
              KURDE JEGO MOLL !!!
              • 10_sekund Re: 08.09.05, 18:06
                kurde zapłace... Jak będzie dzialał i się nie przytruję pierwsze 2 miesiące
                terapii będą skuteczne,powiedzmy.. oddam Microsoft Office z licencją, w
                pudełku,albo cos w tym rodzaju.../dzialanie leku od razu poznam/
                ...chociaż za sam pomysł się należy...

• hasanet Re: Globus - ucisk w gardle2 12.09.05, 22:53
            Uzupełnię po paru dniach: odruchy wymiotne przytkane od góry globusem. Koszmar,
            nie do wytrzymania. Musiałabym wypróbować zasłyszaną radę: Spróbuj wyciorem.
            Nie ma wyjścia, trza znieść. Byle nie za długo..bo..bo..bo..
            • hasanet Re: Globus - ucisk w gardle2 12.09.05, 23:13
              A z góry polewam to wszystko sokiem kanarkowym. Jak mówi, nieważne kto, jakoś
              trzeba żyć.
              • marenta Re: Globus - ucisk w gardle2 12.09.05, 23:45
                przykro się to czyta
                nigdy się nie skarżyłaś, teraz SZOK
                dużo zdrowia, Asa
                • hasanet Re: Globus - ucisk w gardle2 13.09.05, 17:08
                  Tak mi się wyrwało. Nauczyłam się na Forumie. Jęczenie, biadolenie to nie w
                  moim stylu. Cóż, krótko tu jesteś, masz prawo się mylić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka