Dodaj do ulubionych

zmiana Seronilu na EFFECTIN

24.01.06, 16:25
jak sie czuliscie na poczatku brania effectinu? 75 SR na poczatek mam. Czego
moge sie spodziewac, bo tresc ulotki przeraza :(
lekarz mi zaproponowal bo na seronilu od miesiaca systematycznie lece w dol...
obecnie na L4, leze w lozku, mysli samobojcze, mam sny w ktorych sie wieszam,
ze szczegolami.
i jeszcze jedno:

doraznie dostalam lexotan i stilnox. nie biore takich lekow normalnie,ale ze 2
lata temu mialam stilnox i spalam jak dziecko po 15 min. Wczoraj po 2 tbl zero
reakcji. Lexotan - jakbym cukierka polknela rozowego!!!! nie bralam benzo za
wyjatkiem 5 dni xanaxu kilka miesiecy temu. co jest grane? dlaczego moj
organizm nie reaguje??? ja chce spac!!!! moj lekarz za granica, wrqaca w
piatek, nie mam kogo zapytac :(. o co chodzi?

-
Kiedys sie wysilalam, zeby wdrapac sie na krzeslo. Pozniej wspinalam sie po
linie. Dzis nie umiem po niej przejsc, choc siedzac na krzesle tak blisko mam
do wyjscia...
Obserwuj wątek
    • o_ren_ishii Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 16:50
      up up up bo to dla mnie bardzo wazne
      • looserka Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 17:04
        Nie ma innego sposobu, jak wypróbować na własnej skórze. Jak ktoś Ci zaraz
        napisze, że efectin to straszne g..., nie działa, a objawy uboczne nie do
        przeżycia, to co, nie spróbujesz brać? A jutro ktoś inny stwierdzi, że ten lek
        rewelacyjnie mu pomógł, skutki uboczne żadne. Każdy inaczej reaguje na lek, nie
        nastawiaj się na nic, zacznij zażywać i zobaczysz, czy się lubicie, czy
        nie.Nastawienie psychiczne przy braniu antydepresantów też ma pewne znaczenie,
        ulotek nie czytaj za duzo - czytasz ulotki antybiotyków? tam to dopiero
        horror...

• urszulai Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 17:09
          Tez tak mysle jak looserka.Kazdy lek dziala na kazdego z nas inaczej i nie ma
          co nastawiac sie negatywnie,bo a nuz zadziala samospelniajaca sie
          przepowiednia.Widze,ze jednak jestes na zwolnieniu.Sprobowalas wziasc od
          internisty ,tak jak ci radzilam,czy inaczej?
          • anjakarenina Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 17:42
            skoro działa jak samospełniająca się przepowiednia, to napiszę, że nie odczuwam
            po efectinie żadnych skutków ubocznych, a efekty leczenia poczułam po miesiącu.
            i to prawda jest, a nie sztuczne nastawianie Cię na "tak":-)
          • o_ren_ishii Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 18:15
            tak Urszulko, zrobilam jak radzilas i spotkalam sie z pelnym zrozumieniem
            sytuacji. Swoja droga to smutne, co musimy robic aby uniknac odium swira.
            Dotychczas nie calkiem zdawalam sobie z tego sprawe... Dzieki za rade!
    • another_story Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 17:40
      Biorę efectin od 13 dni, na razie bez rezultatu (ale to podobno normalne? nie
      mam wprawy, bo to mój pierwszy antydepresant). Skutki uboczne objawiały się u
      mnie na samym początku silnymi zawrotami głowy - raz nawet zaliczyłam bliski
      kontakt z podłogą. Poza tym "zmniejszenie łaknienia", czyli chwilowy
      jadłowstręt. Ale generalnie nie ma się chyba czego bać... chociaż jestem mocno
      sceptyczna co do możliwości poprawy mojego zjechanego nastroju.

Aha, te kapsułki są paskudne w smaku ;).
      • anjakarenina Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 17:43
        to ty je smakujesz???????? ja je połykam i smaku nie znam, chociaż zjadłam już
        jakieś 12 paczek..
        • another_story Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 17:55
          Też połykam, ale mam widać wrażliwe kubki smakowe, bo po połknięciu zostaje mi
          na języku takie paskudne wrażenie, jakbym jadła plastik.
          • o_ren_ishii Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 18:17
            ja mam problem z takimi tabletkami niepowlekanymi, jak lexotan. za chiny nie
            moge polknac, czuje sie jakbym lykala gorzka krede. prawie cale 1,5 litra
            butelki wody potrzebuje zeby nie miec tego schiza, ze gdzies mi sie tam
            przykleilo w przelyczku :)
    • adanik Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 24.01.06, 21:01
      W sobote tez zmienilam Seronil na Efectin ER 75. Psychicznie czuje sie dobrze, ale na Seronilu mialam wlasnie gorke, wiec nie wiem czy to wynik nowego leku czy ciag dalszy gorki ;) Na Seronilu mialam gorki i dolki z przewaga koszmarnych dolkow. Dlatego decyzja o zmianie.
      Po pierwszej tabletce Efectinu myslalam, ze wszystkie skutki uboczne mnie omina, ale juz w niedziele przespalam caly dzien... podobnie nastepne dni. Za to w nocy budze sie po 2-3 godzinach i nie moge spac. :/
      Czy powinnam poprosic w pracy o nocne zmiany? ;)

Macie moze jakies domowe sposoby na uregulowanie snu? Melisa na spanie i kawa na pobudzenie niestety nie dzialaja :(
      • anjakarenina Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 25.01.06, 11:27
        a bierzesz efectin na noc, czy rano?
      • adanik Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 25.01.06, 13:01
        Efectin biore rano - ok. 6-tej. Ale najwieksze spanie bierze mnie okolo polodnia... a jak juz wroce z pracy to wale sie na lozko i spie jak dziecko :/
        • anjakarenina Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 25.01.06, 13:14
          po innych lekach nie mogłam spać, więc lekarka powiedziała, że dobry będzie
          efectin, bo po nim się właśnie dobrze śpi. biorę na noc, rzeczywiście działa. w
          dzień nie odczuwam senności. więc może zwyczajnie zmień porę zażywania leku?
          • bambomurzynzafryko Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 25.01.06, 21:50
            Po efectinie. Pierwszy dzień mialem do dupy. Jak parę lat temu, kiedy wypilem
            trzy flaszki wina pod 4 tabletki panadolu. Później już tylko męczyly mnie
            idiotyczne sny, trudności w dojściu do orgazmu. Następnie senność w dzień i
            bezsenność w nocy. Ale w normie.
            generalnie mi pomógl, tak że bez obaw. A objawy uboczne nie są takie zle. jak
            zauważylem - ważne żeby sie nie poddawać. Jeśli wydaje ci się, że chyba nie
            wstaniesz (ja tak mialem pierwszego dnia)- to mimo wszystko przemóż się, a
            zobaczysz że pójdzie prościej niż sie zdawalo
            powodzenia
            • another_story Re: zmiana Seronilu na EFFECTIN 25.01.06, 22:12
              > Jeśli wydaje ci się, że chyba nie
              > wstaniesz

No właśnie, cholera, z tym jest najtrudniej. Już sama nie wiem, czy zwalić to
              na efectin, na depresję czy na moje wrodzone lenistwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka