Dodaj do ulubionych

Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!?

14.03.06, 13:40
Witam,
Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć co ma zrobić osoba ( nie ja ), która
panicznie boi się przepisywanych przez lekarza nowych kolejnych leków? Każdy
poprzedni był jak dotąd porażką ( no może za wyjątkiem Afobanu, który
faktycznie jako jedyny jest skuteczny ale ponoć uzależnia - co prawda zażywa
go doraźnie ale jednak ) - samopoczucie mało powiedziane tragiczne. Co robić
nie leczyć się - przecież samo nie minie. Jak z tym walczyć? Przypadek:
depresja i nerwice lękowe.
Obserwuj wątek
    • luba9 Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 14.03.06, 16:02
      1. od pewnego etapu choroby leki są niezbędne żeby ruszyć z miejsca(pomijam
      niektóre genialne jednostki, które potrafią wyzdrowieć same i czsem tu
      zaglądaja i przechwalają się tym)
      2. depresyjnemu w rozkwicie choroby wszystko szkodzi, nawet herbatka z lipy czy
      nagły atak lęków po witaminie C a tak naprawdę szkodzi depresja, która ma
      tendencje do "falowania"
      3. Dobrze działający antydepresant, najpierw ujawnia działanie wszelkich
      skutków ubocznych można czuć się przez dłuższy czas nawet o wiele wiele gorzej
      4. Po ok. miesiącu powinno pojawić się wyraznie odczuwalne pozytywne działanie,
      a tak naprawdę wyrzucałabym antydepresant jako nieskuteczny dopiero po 3
      miesiącach(zaznaczam że jestem specjalistą tylko od własnego 1 przypadku)
      5. Przez ten 1 miesiąc trzeba się jeszcze bardziej pomęczyć, ale czegóż się nie
      zrobi dla deprechy żeby się jej pozbyć
      6. Dla mnie łagody lek bez skutków ubocznych na początku zwyczanie nie działa
      podkreślam dla mnie.
      7. Tylko wyjątkowi szczęściarze trafiaja na swój lek i swojego doktora za
      pierwszym razem
      • lucyna_n Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 14.03.06, 16:08
        coś w tym jest
        moja rada jest taka żeby zaczynać od małych dawek , i stopniowo je zwiększać, nawet takie strachajło jak
        ja w ten sposob jest w stanie zacząć brać nowy lek, a też mam z tym duży problem.
        No i mieć jakieś wsparcie, możliwość zadzwonienia do lekarza, albo to żeby ktoś w tym czasie byl w
        domu, żeby pomógł przetrwać te trudne początki, a chociażby dbal, żeby czlowiek jadł, czy dowlókł pod
        prysznic.
        • cereusfoto Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 07:43
          No właśnie - to co piszecie to pewnie prawda - ale strach przed skutkami
          ubocznymi jest tak ogromny, że wręcz paraliżujący. Osoba ta chyba by nie
          zniosła miesiąca złego samopoczucia po lekach - jest zbyt słaba i bez chęci do
          życia. Miała już takie przejścia po zażyciu dwóch różnych leków. Sama wie co
          przeszła. Leki te potem trochę pomogły ale po pół roku znowu zaczęła się
          huśtawka.
          Co to wsparcia domowego, to nie jest to tak do końca możliwe - druga osoba
          pracuje - i jest w domu dopiero popołudniami.
          • lucyna_n Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 09:50
            a Ty nie możesz być tą pomocną drugą osobą?
            wiem że skutki uboczne bywają okropne, ale bez leczenia depresja będzie się poglebiać.
            a co to były za leki ktore dawały tak mocne skutki uboczne?
            • sneeper Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 11:54
              a jeśli lek lek arka jest notowana i ma sprawę w sądzie i wyrok
              w zawieszeniu [nie można tylko wykonać] -jest w fazie wyrejestrowywania na biurku
              ministerr stwa
              • sneeper Re: czyli zaufanie mniej niż zero 15.03.06, 11:55

• cereusfoto Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 12:08
              Tak ja nią jestem i dlatego piszę, że nie mogę być przy tej osobie cały dzień.
              Niestety.
              • sneeper Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 12:32
                stosowanie leków,nawet antydepresyjnych, poprawiających nastroj i funkcjonowanie,
                tezmoże skończyc się nieciekawym zejściem (obserwacje na przstrzeni dłuższego
                czasu) -jedynym humanitarnym sposobem leczenia pozostaje psychoterapia, conajmniej
                4 godziny tygodniowo - a prawo do przepisania leków w rękach psychologa
                przeszkolonego w psychofarmakologii ( psychiatra potrzebny tylko do
                konsultacjii medycznej na temat interakcjii ogólnoustrojowych leków)

Psychotropy to rodzaj nakładki na farmakologię , działają mnemotechnicznie,
                wystarczy znać wejścia i wyjścia, nie tzreba być lekarzem,żeby je stosować.
                (Tak jak Norton Commander jest nakładką na skomplikowanego dosa,
                na którym nie tzreba sę już znać, a Windows może obsłużyc nawet dziecko)

-jedyne zaożenie yo umanitarnośc psychiatrii,
                którz w razie wprowadzenia takiego ukadu sama automatycznie stałaby się faktem.

A TERAZ ODWRÓĆMY TOK ROZUMOWANIA.
              • lucyna_n Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 14:37
                bardzo trudno jest komuś pomóc przez pośrednika, może niech wdepnie na to forum sam/sama, poczyta
                co piszą inni, zobaczy że jej problem wcale nie jest taki wyjątkowy, że masa ludzi się z tym boryka.

Napisz proszę co to byly za leki, może wtedy będzie łatwiej coś konkretniejszego napisać.
                • luba9 Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 15:03
                  o Cześć Lucy, tak sobie na chwileczkę tu wdepnęłam, właściwie to zaraz zmykam
                  W ZUPIE DAWAĆ albo jokoś tak, sama nie wiem
                • cereusfoto Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 15:07
                  Ostatnio chyba seroxat. Powaliło go po 2 tabletkach. Do tej pory nie może dojść
                  do siebie. Dowiem się jakie jeszcze były. Wiem, że teraz jest na tapecie
                  spamilan - póki co tolerowany ale jakoś słabiej niż Afobam.
                  • tarja30 Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 15.03.06, 15:13
                    cereusfoto napisała:

> Ostatnio chyba seroxat. Powaliło go po 2 tabletkach. Do tej pory nie może
                    dojść
                    >
                    > do siebie. Dowiem się jakie jeszcze były. Wiem, że teraz jest na tapecie
                    > spamilan - póki co tolerowany ale jakoś słabiej niż Afobam.

no jesli zaczal od duzej dawki seroxat to nie ma co sie dziwic ze go powalil.Ja
                    zaczynalam od cwiartki i jest ok
                  • lucyna_n Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 16.03.06, 09:52
                    i na tych dwoch tabletkach zakończył leczenie, to nie było żadne leczenie tylko po prostu dwie tabletki,
                    być może nawet dobrego leku ale w zbyt silnej jak na początek dawce.
                    W ten sposób to tej depresji nie wyleczy a afobam to żaden lek, to tylko doraźny uspokajacz, w dodatku
                    uzależniający, na tym za długo nie pociągnie.
                    Radzę sprobować z innym lekiem i od małych dawek, pól tabletki, albo nawet ćwiartkę i co tydzień
                    systematycznie zwiększać do dawki docelowej, skutki uboczne po jakimś czasie powinny być dużo
                    slabsze, w miarę jak będzie ustępowala depresja , początki są najgorsze.
                  • lucyna_n Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 16.03.06, 09:54
                    Spamilan to też lek uspokajający, ale nie uzależnia.
                    • sneeper Re: Strach przed redakcją poboli lek !? 16.03.06, 12:05
                      Leczy padaczke -nie ? `:(
                      Prawie wszystkie psochyotrepy powoduja drgawki (w objawach zatrucia
                      wyczytasz napady padaczkowe "grand mall", albo stan padaczkowy,czyli serię

Łykając to od 16 -17 r ż, ten próg drgawkowy obnizał się,
                      teraz mam 39___a czasem wezmmę benzo i zapadłem się ,elementem "aury"
                      bywa lęk ,_ta wiadomośc przyda się agorafobom będącym ofiaramio benzo

_a powiedz mi ja oczekam miesiąc moze 6 miesięcy i żle,
                      to znowoten miesiąc z czymś innym,
                      a nie będzie TRWAŁYCH USZKODZEŃ zmian, po jakiś lekach, niekoniecznie neuri_l,
                      jakichkolwiek ?
                      ile minie czasu, co zostanie_ja mam swoje zdanie:
                      to może stosowac nawet dziecko, samemu sobie, po kosultacji z lekarzem,czy nie
                      zaszkodzi na serce ncisnienie czy inne uklady,
                      w takiej organizacji służby zdrowia,leczenia psychiatrycznego,
                      ,mniej szkody
                      • sneeper Re: swobodna interpretacja 16.03.06, 12:13
                        "to nie były moje myśli,
                        -to myśli tego,ktorego nazywaliśmy pisklęciem,
                        albo tego czarnego,szybkiego,...mówiłem,żeby im zrobic przyjemnosc
                        póżniej odeszli rzuciwszy te gruzy I+,
    • sneeper Re: wracam do tematu 16.03.06, 12:22
      poniewaz mam w głowie cos na ksztalt dziury,
      a w głowie przeciągi,

-poczekam 2 miesiące, dodać 6 miesięcy ,
      pzniej ze dwa lata ,(przy okazjii załape jakieś neurologiczne świństwo, albo
      powikłanie w postaci anoreksji powiedzmy,np),
      jeszcze 4 miesziące ...i 40 lat minęło, a tu jedno wielkie G,
      -strach ma swoje uzasadnienia, na przykad leczono kompleksy poobozowe KZ-syndrom,
      , no to z czegosie leczyć,
      wynik meczu 1 - 1
    • cereusfoto Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 17.03.06, 10:30
      Witajcie,
      Przepraszam, za wprowadzenie Was w błąd dotyczący nazwy leku - złe samopoczucie
      nastąpiło po leku CITAL. Czy możecie coś napisać na jego temat - czy to dobry
      lek = skuteczny? Czy też tak mieliście?
      • lucyna_n Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 17.03.06, 12:53
        też tak mamy, ale sie nie poddajemy:)
        • sneeper Re: Strach przed reakcją na kolejny nowy lek!? 04.04.06, 16:15
          leku -CITAL ,lekaezre NIE POWINNI MIEC W SWOICH APTECZKACH z tego wynika,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka