Dodaj do ulubionych

Czy mam nerwicę natręctw?

16.03.06, 21:29
Witam,
Od wielu lat cierpię na nerwicę lękową.Jak to w nerwicy bywa zawsze miałam skłonność do natrętnych myśli, o chorobach itd.
Od jakiegoś czasu dokucza mi coś nowego.Dotyczy to mojej bezsennośći. Często przed snem przypominam sobie, że mogę sobie wkręcić, że mogę nie spać i oczywiście ogarnia mnie lęk (mam nadzieję że rozumiecie) Albo oglądałam pewnego dnia w dzień jakiś film z jakąś sceną drastyczną i od razu w tej chwili pomyślałam sobie, że przed nocą mogę sobie to przypomnieć. Czy taki tok myślenia świadczy o nerwicy natręctw?Czy to prawda, że leki przeciwdepresyjne są bardziej skuteczne w tym wypadku?
Staram się radzić sobie z tym problemem w nieinwazyjny sposób tzn ignorować tą myśl itd ale nie zawsze mi wychodzi i od dwóch lat śpię po 4/5 godzin.W ciąży spałam po 3 godziny (koszmar) A jak pośpię 6 godzin bez budzenia to jestem szczęśliwa.Aha, jak sobie radzicie z takimi myślami. Czy te ignorowanie to właściwy sposób? U mnie nie zawsze działa a jak serce zacznie mi walić to już jestem pokonana.
Obserwuj wątek
    • a5ienka Re: Czy mam nerwicę natręctw? 17.03.06, 21:29
      sama nie wiem...bardzo mozliwe.. powiem tak ja czasem tez mam takie mysli, np
      ogladam ten drastyczny film i juz w czasie jego trwania mysle sobie ze napewno
      bede o tym myslecprzed snem, albo podobne sytuacje alegdy sie klade staram
      posportu odwrocic od tego mysli, pomarzyc sobie, powspominac cos milego, do
      tego spokojna muzyczka z radia nastawiona na 60 minut i wtedy zasypiam :)tak
      jak kiedys mialam problemy z zasypianiem teraz spie jak susel:)
    • aga1972 Re: Czy mam nerwicę natręctw? 23.04.06, 21:27
      U mnie nie zawsze działa ignorowanie, dlatego od jakiegos 1,5 roku w ogole nie
      ogladam drastycznych filmow, bo noc mialabym z glowy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka