23.03.06, 10:27
chyba zrobię sobie szynę do spania na zęby, bo szkoda mi szkliwa i faceta,
który dziś w nocy nawet się obudził przez moje zgrzyty ( a sen ma
twardy )...szok!!!
Obserwuj wątek
    • oskar53 Re: bruksizm 23.03.06, 10:35
      Uuuu, a wiesz, ile taka szyna kosztuje? Cena odstraszyła mnie skutecznie. W
      efekcie cały tył po lewej stronie mam z metalu...a to samo czeka niedługo i
      prawą pewnie. Cóż, przynajmniej stalowe nie bolą ;)
      • ida37 Re: bruksizm 23.03.06, 10:39
        u mnie 100 zł - z silikonu - bo o takią chyba chodzi...
        • oskar53 Re: bruksizm 23.03.06, 11:49
          Co?! U mnie chcą 350!!!!!
    • marenta Re: bruksizm 23.03.06, 13:19
      bo to zależy u kogo robisz
      stomatolog bierze za "pośrednictwo"
      najlepiej isc do zakładu protetycznego i zamówić na miejscu
      a wogóle to te szyny nie zawsze pomagaja czesto nasilaja problem, zaczynasz
      zaciskać zęby jeszcze mocniej, zmieniają ci silikon na plastik, czyli zęby
      ścierasz dalej
      trzeba koniecznie sprawdzić zgryz (czy rowki w zębach pasują do siebie), robić
      ćwiczenia rozluźniające mięśnie żuchwy, pracować nad agresją
      • miriam11 Re: bruksizm 23.03.06, 16:42
        Mi moja pani stomatolog zaleciła takie śmieszne ćwiczenie na mięśnie żuchwy, jak
        sobie przypomnę to robię je czasem w samochodzie stojąc w korku. Dziwne miny
        mają wtedy kierowcy sąsiednich samochodów :-)
        • ida37 Re: bruksizm 23.03.06, 18:57
          Ja chodzę do gabinetu, w którym mężem pani doktor jest protetyk, więc robię
          bezpośrednio u wykonawcy. Ostatnio dowiedziałam się podczas wizyty u
          stomatologa, że strasznie mi popękało szkliwo na zębach. Nieświadomie zaciskam
          szczękę w ciągu dnia - ale potrafię to kontrolować. Po dzisiejszej nocy jestem
          jednak w wielkim szoku, bo moje zgrzyty obudziły mojego chłopaka, który śpi
          mocnym snem i to ja muszę go zawsze budzić, bo sam się z wyrka nie ruszy...
        • anjakarenina Re: bruksizm 23.03.06, 20:15
          miriam11 napisała:

> Mi moja pani stomatolog zaleciła takie śmieszne ćwiczenie na mięśnie żuchwy, ja
          > k
          > sobie przypomnę to robię je czasem w samochodzie stojąc w korku. Dziwne miny
          > mają wtedy kierowcy sąsiednich samochodów :-)

a jakie to ćwiczenia, jeśli można? bo ja też uprawiam bruksizm :(
          • miriam11 Re: bruksizm 23.03.06, 20:25
            anjakarenina napisała:

> a jakie to ćwiczenia, jeśli można? bo ja też uprawiam bruksizm :(

Zawijasz sobie język w tył, dotykając podniebienia, i próbujesz przełknąć ślinę.
      • amident_krakow Re: bruksizm 31.05.16, 16:44
        Tak, bruksizm - czyli zgrzytanie zębami - jest często zauważany przez osoby, przy których śpimy. Niejednokrotnie dźwięk ten je budzi. To też prawda, że często jest skutkiem nadmiernego stresu w życiu codziennym. Ale nie tylko. Może być dziedziczony, być skutkiem wad zgryzu czy nieprawidłowego dostosowania kształtu mostów, koron i protez, a także źle wyprofilowanych uzupełnień ubytków w zębach.
        Jego skutkiem jest regularne ścieranie się zębów. Wynika z nasilonej aktywności mięśni żwaczy, które odpowiadają za pracę żuchwy. Stąd może pojawić się ból stawu skroniowo - żuchwowego, a nawet zmiany w zgryzie. Prowadzi do nawracających bólów głowy, najczęściej w okolicach skroni, czoła i tyłu głowy. Ból odczuwać można także m.in. w okolicach karku, pleców i obręczy barkowej. Może prowadzić do pękania zębów, koron i szkliwa.
        Podczas tego nieświadomego zgrzytania zębami siła, z jaką są one zaciskane jest kilkukrotnie większa od używanej podczas przeżuwania pokarmów.

Jak sobie z nim poradzić? Jest kilka sposobów:
        - wspomniane nakładki na zęby, tzw. szyny utrzymujące staw skroniowo - żuchwowy w prawidłowej pozycji i uniemożliwiające zaciskanie zębów
        - toksyna botulinowa - botoks - wstrzykiwana w mięśnie żwacze, by je rozluźnić i osłabić
        - wizyty u psychoterapeuty lub psychologa, dzięki którym można nauczyć się technik radzenia sobie ze stresem
        - aparat ortodontyczny, który pomoże w przypadku nieprawidłowego zgryzu.

Kontrola stanu jamy ustnej u dentysty da odpowiedź czy zęby są ukruszone i wyraźnie starte. Ważne, by nie bagatelizować tego problemu i jak najszybciej udać się na konsultację do specjalisty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka