zmeczona30 09.04.06, 11:13 Witam, Czy ktos zna lek Rexetin, kiedyś go zażywał? Jeżeli tak byłabym wdzięczna o wszelkie opinie, jak było samopoczucie i czy ten lek nie uzależnia. Lek stosowany na depresje Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 11:45 pytam bo lekarz przepisał mi ten lek a czuje sie po nim nie najlepiej - drzenie rąk drzenie ust pocenie wytrzeszcz oczu(na 3 dzien mniejszy) suchość brak łaknienia w głowie sie kreci - dzisiaj 3 dzien i objawy są mniejsze ale kiedy ustepuje brak apetytu ?? nie chce tracic kilogramów w wyniku brania tych tabletek.... No i czy lek ten nie uzaleznia, biore małą dawkę 10 mg Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 12:20 Rexetin to to samo co seroxat. Bardzo często przepisywany lek na depresję . Nie wszyscy dobrze go tolerują zwlaszcza na początku, ale odczuwane przez Ciebie skutki uboczne są raczej typowe i powinny z czasem ustąpić, a w każdym razie być mniej dotkliwe. Ten lek jest bezpieczny, nie uzależnia, ma niewiele interakcji z innymi lekami. łykaj na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 12:56 dzięki serdeczne za odpowiedź:-) a czy w przyszłosci po dłuższym braniu jak będę odstawiała ten lek nie bedzie zadnych problemów ani skutków po odstawieniu leku? Biore dopiero 3 dzień Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 13:02 drżenie rąk-z czasem słabnie na sile ale ogólnie trwa podczas brania tego leku-olej to pocenie się-z czasem osłAbia ale nie zawsze do końca-normalne-olej to wytrzeszcz opczu-mija jak najbardziej po max miesicu zazwyczaj Co do odstawiania to mogą by nieprzyjemne dolegliwości ale gdy zmniejszasz powoli dawkę to po 2-3 tygodniach od odstawienia objawów raczej nie będzie.Odstawia się go dosyć łatwo ale to trochę trwa-ale nie uzależnia chyba że psychicznie ale to inna sprawa-jak inne leki;p Odpowiedz Link Zgłoś
smutaska3 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 20:45 niby seroxat nie uzaleznia jak to wszystkie antydepresanty ale znam osobe ktora nie mogla tego odstawic bo miala mnostwo dolegliwosci fizycznych przy probach odstawienia ja zaczelam to brac ale lekarze przerwali z powodu powaznych skutkow ubocznych Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 18:33 Powiedzcie mi na co w sumie jest ten rexetin ?? Czy tylko na depresje?? Pytam bo po kilku dniach brania w skutek braku apetytu poddaje sie, a za chwile mam iść do nowej pracy i tryskac energią... W imię czego bierze sie takie tabletki jak rexetin - które tak trudno sie przyswaja bo wywraca człowieka wnętrznosciami jakies drgawki jadłowstręt....a potem trudno je odstawic bo są podobne objawy jak po pierwszych tabletkach. MOJE PYTANIE JEST NASTEPUJĄCE - CO LECZY TEN REXETIN ?? Mam ochote z niego zrezygnowac zeby sie tak nie meczyc, i jakos sama sobie spróbowac poradzic ze swoimi problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 19:19 Rexetin leczy-fobię w tym społeczne,nerwice i depresje,bezsenność czy nadmierną senność,natręctwa,pomaga alkoholikom niepić,pomaga narkomanom lepiej znieść abstynencję.Uzależnienie to termin który oznacza przyzwyczajenie organizmu i/lub psychiki do danej substancji.Aby substancja działała cały czas mocno i żeby nie czuć objawów abstynencyjnych trzeba ją stopniowo zwiększać.Rexetin nie uzależnia bo nie trzeba go brać coraz więcej.Gdyby uzależniał to musiałabyś brać z dnia na dzień coraz więcej bo inaczej byłaby febra i inne objawy braku narkotyku.Rexetin niełatwo odstawić bo ma objawy odstawienne-objawy odstawienne nie świadczą o uzależnieniu tylko lekkim przyzwyczajeniu organizmu do leku.Na ogół te objawy znikają jak nie bierze się leku do miesiąca czasu.Potem wszystko wraca do normy.Nie ma się ochoty wzięcia ponownie rexetinu czy zwiększania jego dawek jak w przypadku narkotyków.Więc rexetin nie uzależnia-jedynie może przyzwyczaić trochę psychicznie że z nim jest lepiej ale na ogół nie przyzwyczaja-u mnie trochę przyzwyczaił.Pozatym biorę cital a brałem rexetin i przejście z rexetinu na cital nie wywołało niczego złego a skoro niby rexetin uzależnia to po zmianie na cital powinno być bardzo źle a tak nie było ani trochę Odpowiedz Link Zgłoś
zombi19 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 19:35 Z tych postów wynika ze raczej ten Rexetin do niczego ci jest niepotrzebny jak nie wiesz nawet na co jest. Jak chcesz go odstawić i uważasz że sobie poradzisz to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 21:42 Jak byłam na wizycie u lekarza powiedziałam ze mam od dłuzszego czasu niesamowite zmeczenie organizmu, tak duze ze czasami zniecheca mnie do wielu działan w ciagu dnia, ze miałam ze dwa razy doły psychiczne w ciagu ostatniego miesiąca, ze mam w sobie cholernie duzo emocji które bardzo czesto zamieniają sie w płacz - ze jestem cholernie osłabiona stresem juz od dłuzszego czasu - i on oczywiscie zalecił mi pójscie do psychoanalityka i przepisał mi własnie ten Rexetin i abym po miesiącu do niego przyszła na wizyte, ale nie sądziłam ze tabletka kt ma mnie troche uspokoic i wyciszyc ale nie uzaleznic - ma takie dodatkowe efekty (patrz pisałam w 2 poscie:-) Stąd sie juz zatraciłam i pytam na co ten lek jest - bo sie tak cholernei mecze jedząc go - nie chce mi sie jesc i inne skutki - ze zastanawiam sie czy go dalej brac - po prostu mam wątpliwosci, bo sie fatalnie czuje po nim a niestety musze codziennie chodzic do pracy i normalnie funkcjonowac. Co Ty na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 21:53 Wynika z tego ze lek ten jest na depresje, lekarz po mojej wizycie chyba ocenił wstepnie co mi jest skoro przepisywał ten lek co nie ? No chyba ze źle ocenił :-). Dlatego sie zastanawiam czy nie postarac poradzic sobie sama ze sobą kiedy jest mi naprawde źle - zamiast sie meczyc i brac cos co mi destabilizuje cały organizm a jeszcze nie wiem co bedzie dalej. Poza tym nie wchodziłabym na to forum gdybym nie miała zapytania:-). Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 22:02 Skarbie chyba napisałem już do czego służy ten lek? Przecież napisałem że na depresję,nerwicę,lęki,natręctwa,senność,bezsenność itp.Czytaj a nie dalej zastanawiasz się na co ten lek.Druga sprawa to taka że przy każdym leku są objawy uboczne i to że jeść Ci si nie chce czy drżą Ci ręce to najczęstszy objawy uboczny rexetinu.To normalne też tak miałem przy nim.A że nic Ci się nie chce i jesteś osłabiona to tak ten lek działać może na początku ale poczekaj ze 2 miesiące góra a zobaczysz że Ci przejdzie.Ten płacz i tłumione emocje to nic innego jak depresja a nie działanie leku.Jak po 2 miesiącach lek nie będzie działał czy też nie będziesz miała siły to albo zmniejsz dawkę do minimalnej(mi pomogło) albo najlepiej idź do lekarza wtedy.Nie nakręcaj się bo Twoje posty są chaotyczne a złe tolerowanie leku to bardzo często norma. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 22:11 Suchy - a Ty jestes przemądrzały !!! Jeżeli dobrze czytasz - nie odpowiadałam na Twój post tylko na post zombi19 :-) Czytaj prosze uwaznie i nie atakuj innych - bo taką przyjmujesz postawe - a forum jest chyba po to aby porozmawiac o problemie czyz nie tak ?? A skoro widze ze biore cos o czym sie mówi na tym forum wiec pozwoliłam sobie wejść i zadac pytanie. Jezeli juz bawisz sie w lekarza - to jestes nienajlepszym specjalistą - jezeli płacz i emocje traktujesz od razu jako depresję. Odsyłam do literatury i zapraszam z powrotem na forum. Pozdrawiam ps. moja rada czytaj i słuchaj co inni mają do powiedzenia, a nie własnego ego. No i dziekuje za pozostałe Towje uwagi juz na temat leku. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 11.04.06, 10:05 Ja wiem że Twój post był do Zombi19 dlatego właśnie napisałem tamten wątek bo wogóle nie przeczytałaś mnie poprzednio.Przecież podałem na co mniejwięcej jest rexetin to dlaczego nadal piszesz że nie wiesz czy on jest na deopresję? Odpowiedz Link Zgłoś
zombi19 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 11.04.06, 10:32 Byłaś u specjalisty masz ulotkę wyszukiwarkę powinnaś sie orientować. Widze że nie masz ochoty go zażywać to nikt cie nie zmusi. Apetyt ci się może zmniejszyć ale pewnie nie umrzesz z wycięczenia. W Stanach czasami zdrowi ludzie biorą tymoleptyki do kawy i jakoś żyją. Przy rozpoczęciu kuracji i przy odstawieniu zawsze mogą się pojawić jakieś skutki uboczne, bierze się wtedy najmniejsze dawki i zwiększa stopniowo. Rexetin właśnie jest na twoje zmęczenie organizmu. Skutki uboczne powinny zniknąć po kilku dniach. Jak uważasz że sobie poradzisz bez turbo doładowania to ok :). Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 11.04.06, 10:57 No właśnie to sugerowałem;p a dostaję kopas w dupas Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 12.04.06, 20:55 "drżenie rąk-z czasem słabnie na sile ale ogólnie trwa podczas brania tego leku-olej to pocenie się-z czasem osłAbia ale nie zawsze do końca-normalne-olej to wytrzeszcz opczu-mija jak najbardziej po max miesicu zazwyczaj" Dzięki suchy ale chyba nie dałabym rady czekać miesiąc czasu na to aby minął mi jadłowstręt albo zebym przestała sie nadmiernie pocić czy normalnie patrzec :-) Rzuciłam lek po 3 dniach brania bo nie wyrobiłam z tymi skutkami ubocznymi:-). Schudłam sporo bo nic nie jadłam, wiec chyba juz wole powalczyc sama ze swoją psychiką i zmęczeniem niż męczyć sie z tabletkami, które wywracają moimi wnętrznosciami:-) i przez które nie moge normalnie funkcjonować/pracować. Wam też życze powodzenia:-) i wytrwałości w walce:-) Pozdrawiam i Spokojnych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 12.04.06, 22:20 to polecam cital lub asentrę bo to są leki które na mnie nie maja objawów ubocznych-nie wiem jak będzie z Tobą ale jesdnak warto zobaczyć w każdym, razie lżejsze od seroxatu Odpowiedz Link Zgłoś
zombi19 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 13.04.06, 13:52 Co do sertraliny to po 5 tygodniach czuje się troche zawiedziony :(. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo42 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 12.04.06, 22:23 Suchyxxx! A co z połączeniem roxetinu z betalokiem 50? wg ulotek nie jest wskazane, lek. twierdzi zeby spróbować. Czy przyjmowanie na początek pomniejszonej dawki roxetinu np. o połowę może wpłynąć pozytywnie tzn bez tych drgawek itd.??? Mam sto obaw.. Odpowiedz Link Zgłoś
trickyx zespół serotoninowy 13.04.06, 13:01 tak to się chyba nazywa ja mało nie zeszłam po rexetinie, tak się przynajmniej czułam oczopląsy, drżenie, szczekanie zębami potem brałam mirzaten, lek nie serotoninowy, a teraz zaczynam cilat, na razie nic mi nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: zespół serotoninowy 13.04.06, 14:31 "Objawy to: ból głowy, podwyższona temperatura ciała, nadmierne pocenie się, nadciśnienie tętnicze, zwiększona częstotliwość akcji serca, nudności, wymioty, biegunka, drgawki, zagubienie, niepokój. Może prowadzić do śpiączki i śmierci." a teraz wszyscy łykają tabletkę:) Odpowiedz Link Zgłoś