Dodaj do ulubionych

Rexetin-czy ktoś zna ten lek?

09.04.06, 11:13
Witam,

Czy ktos zna lek Rexetin, kiedyś go zażywał? Jeżeli tak byłabym wdzięczna o
wszelkie opinie, jak było samopoczucie i czy ten lek nie uzależnia. Lek
stosowany na depresje

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 11:45
      pytam bo lekarz przepisał mi ten lek a czuje sie po nim nie najlepiej - drzenie
      rąk drzenie ust pocenie wytrzeszcz oczu(na 3 dzien mniejszy) suchość brak
      łaknienia w głowie sie kreci - dzisiaj 3 dzien i objawy są mniejsze ale kiedy
      ustepuje brak apetytu ?? nie chce tracic kilogramów w wyniku brania tych
      tabletek.... No i czy lek ten nie uzaleznia, biore małą dawkę 10 mg
    • lucyna_n Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 12:20
      Rexetin to to samo co seroxat. Bardzo często przepisywany lek na depresję . Nie wszyscy dobrze go
      tolerują zwlaszcza na początku, ale odczuwane przez Ciebie skutki uboczne są raczej typowe i powinny z
      czasem ustąpić, a w każdym razie być mniej dotkliwe.
      Ten lek jest bezpieczny, nie uzależnia, ma niewiele interakcji z innymi lekami. łykaj na zdrowie.
      • zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 12:56
        dzięki serdeczne za odpowiedź:-)

a czy w przyszłosci po dłuższym braniu jak będę odstawiała ten lek nie bedzie
        zadnych problemów ani skutków po odstawieniu leku?
        Biore dopiero 3 dzień
        • suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 13:02
          drżenie rąk-z czasem słabnie na sile ale ogólnie trwa podczas brania tego
          leku-olej to
          pocenie się-z czasem osłAbia ale nie zawsze do końca-normalne-olej to
          wytrzeszcz opczu-mija jak najbardziej po max miesicu zazwyczaj
          Co do odstawiania to mogą by nieprzyjemne dolegliwości ale gdy zmniejszasz
          powoli dawkę to po 2-3 tygodniach od odstawienia objawów raczej nie
          będzie.Odstawia się go dosyć łatwo ale to trochę trwa-ale nie uzależnia chyba że
          psychicznie ale to inna sprawa-jak inne leki;p
          • zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 13:17
            dzieki:-)
          • smutaska3 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 09.04.06, 20:45
            niby seroxat nie uzaleznia jak to wszystkie antydepresanty ale znam osobe ktora
            nie mogla tego odstawic bo miala mnostwo dolegliwosci fizycznych przy probach
            odstawienia

ja zaczelam to brac ale lekarze przerwali z powodu powaznych skutkow ubocznych
    • zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 18:33
      Powiedzcie mi na co w sumie jest ten rexetin ?? Czy tylko na depresje??

Pytam bo po kilku dniach brania w skutek braku apetytu poddaje sie, a za chwile
      mam iść do nowej pracy i tryskac energią...

W imię czego bierze sie takie tabletki jak rexetin - które tak trudno sie
      przyswaja bo wywraca człowieka wnętrznosciami jakies drgawki jadłowstręt....a
      potem trudno je odstawic bo są podobne objawy jak po pierwszych tabletkach.

MOJE PYTANIE JEST NASTEPUJĄCE - CO LECZY TEN REXETIN ??

Mam ochote z niego zrezygnowac zeby sie tak nie meczyc, i jakos sama sobie
      spróbowac poradzic ze swoimi problemami.
      • suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 19:19
        Rexetin leczy-fobię w tym społeczne,nerwice i depresje,bezsenność czy nadmierną
        senność,natręctwa,pomaga alkoholikom niepić,pomaga narkomanom lepiej znieść
        abstynencję.Uzależnienie to termin który oznacza przyzwyczajenie organizmu i/lub
        psychiki do danej substancji.Aby substancja działała cały czas mocno i żeby nie
        czuć objawów abstynencyjnych trzeba ją stopniowo zwiększać.Rexetin nie uzależnia
        bo nie trzeba go brać coraz więcej.Gdyby uzależniał to musiałabyś brać z dnia na
        dzień coraz więcej bo inaczej byłaby febra i inne objawy braku narkotyku.Rexetin
        niełatwo odstawić bo ma objawy odstawienne-objawy odstawienne nie świadczą o
        uzależnieniu tylko lekkim przyzwyczajeniu organizmu do leku.Na ogół te objawy
        znikają jak nie bierze się leku do miesiąca czasu.Potem wszystko wraca do
        normy.Nie ma się ochoty wzięcia ponownie rexetinu czy zwiększania jego dawek jak
        w przypadku narkotyków.Więc rexetin nie uzależnia-jedynie może przyzwyczaić
        trochę psychicznie że z nim jest lepiej ale na ogół nie przyzwyczaja-u mnie
        trochę przyzwyczaił.Pozatym biorę cital a brałem rexetin i przejście z rexetinu
        na cital nie wywołało niczego złego a skoro niby rexetin uzależnia to po zmianie
        na cital powinno być bardzo źle a tak nie było ani trochę
        • zombi19 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 19:35
          Z tych postów wynika ze raczej ten Rexetin do niczego ci jest niepotrzebny jak
          nie wiesz nawet na co jest. Jak chcesz go odstawić i uważasz że sobie poradzisz
          to czemu nie.
          • zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 21:42
            Jak byłam na wizycie u lekarza powiedziałam ze mam od dłuzszego czasu
            niesamowite zmeczenie organizmu, tak duze ze czasami zniecheca mnie do wielu
            działan w ciagu dnia, ze miałam ze dwa razy doły psychiczne w ciagu ostatniego
            miesiąca, ze mam w sobie cholernie duzo emocji które bardzo czesto zamieniają
            sie w płacz - ze jestem cholernie osłabiona stresem juz od dłuzszego czasu - i
            on oczywiscie zalecił mi pójscie do psychoanalityka i przepisał mi własnie ten
            Rexetin i abym po miesiącu do niego przyszła na wizyte, ale nie sądziłam ze
            tabletka kt ma mnie troche uspokoic i wyciszyc ale nie uzaleznic - ma takie
            dodatkowe efekty (patrz pisałam w 2 poscie:-)

Stąd sie juz zatraciłam i pytam na co ten lek jest - bo sie tak cholernei mecze
            jedząc go - nie chce mi sie jesc i inne skutki - ze zastanawiam sie czy go
            dalej brac - po prostu mam wątpliwosci, bo sie fatalnie czuje po nim a niestety
            musze codziennie chodzic do pracy i normalnie funkcjonowac.

Co Ty na to ?
          • zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 21:53
            Wynika z tego ze lek ten jest na depresje, lekarz po mojej wizycie chyba ocenił
            wstepnie co mi jest skoro przepisywał ten lek co nie ? No chyba ze źle ocenił
            :-).
            Dlatego sie zastanawiam czy nie postarac poradzic sobie sama ze sobą kiedy jest
            mi naprawde źle - zamiast sie meczyc i brac cos co mi destabilizuje cały
            organizm a jeszcze nie wiem co bedzie dalej.

Poza tym nie wchodziłabym na to forum gdybym nie miała zapytania:-).
            • suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 22:02
              Skarbie chyba napisałem już do czego służy ten lek? Przecież napisałem że na
              depresję,nerwicę,lęki,natręctwa,senność,bezsenność itp.Czytaj a nie dalej
              zastanawiasz się na co ten lek.Druga sprawa to taka że przy każdym leku są
              objawy uboczne i to że jeść Ci si nie chce czy drżą Ci ręce to najczęstszy
              objawy uboczny rexetinu.To normalne też tak miałem przy nim.A że nic Ci się nie
              chce i jesteś osłabiona to tak ten lek działać może na początku ale poczekaj ze
              2 miesiące góra a zobaczysz że Ci przejdzie.Ten płacz i tłumione emocje to nic
              innego jak depresja a nie działanie leku.Jak po 2 miesiącach lek nie będzie
              działał czy też nie będziesz miała siły to albo zmniejsz dawkę do minimalnej(mi
              pomogło) albo najlepiej idź do lekarza wtedy.Nie nakręcaj się bo Twoje posty są
              chaotyczne a złe tolerowanie leku to bardzo często norma.
              • zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 10.04.06, 22:11
                Suchy - a Ty jestes przemądrzały !!!

Jeżeli dobrze czytasz - nie odpowiadałam na Twój post tylko na post zombi19 :-)

Czytaj prosze uwaznie i nie atakuj innych - bo taką przyjmujesz postawe - a
                forum jest chyba po to aby porozmawiac o problemie czyz nie tak ??
                A skoro widze ze biore cos o czym sie mówi na tym forum wiec pozwoliłam sobie
                wejść i zadac pytanie.

Jezeli juz bawisz sie w lekarza - to jestes nienajlepszym specjalistą - jezeli
                płacz i emocje traktujesz od razu jako depresję. Odsyłam do literatury i
                zapraszam z powrotem na forum.

Pozdrawiam

ps. moja rada czytaj i słuchaj co inni mają do powiedzenia, a nie własnego ego.
                No i dziekuje za pozostałe Towje uwagi juz na temat leku.
                • suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 11.04.06, 10:05
                  Ja wiem że Twój post był do Zombi19 dlatego właśnie napisałem tamten wątek bo
                  wogóle nie przeczytałaś mnie poprzednio.Przecież podałem na co mniejwięcej jest
                  rexetin to dlaczego nadal piszesz że nie wiesz czy on jest na deopresję?
                  • zombi19 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 11.04.06, 10:32
                    Byłaś u specjalisty masz ulotkę wyszukiwarkę powinnaś sie orientować. Widze że
                    nie masz ochoty go zażywać to nikt cie nie zmusi. Apetyt ci się może zmniejszyć
                    ale pewnie nie umrzesz z wycięczenia. W Stanach czasami zdrowi ludzie biorą
                    tymoleptyki do kawy i jakoś żyją. Przy rozpoczęciu kuracji i przy odstawieniu
                    zawsze mogą się pojawić jakieś skutki uboczne, bierze się wtedy najmniejsze
                    dawki i zwiększa stopniowo. Rexetin właśnie jest na twoje zmęczenie organizmu.
                    Skutki uboczne powinny zniknąć po kilku dniach. Jak uważasz że sobie poradzisz
                    bez turbo doładowania to ok :).
                    • suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 11.04.06, 10:57
                      No właśnie to sugerowałem;p a dostaję kopas w dupas
                      • zmeczona30 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 12.04.06, 20:55
                        "drżenie rąk-z czasem słabnie na sile ale ogólnie trwa podczas brania tego
                        leku-olej to
                        pocenie się-z czasem osłAbia ale nie zawsze do końca-normalne-olej to
                        wytrzeszcz opczu-mija jak najbardziej po max miesicu zazwyczaj"

Dzięki suchy ale chyba nie dałabym rady czekać miesiąc czasu na to aby minął mi
                        jadłowstręt albo zebym przestała sie nadmiernie pocić czy normalnie patrzec :-)
                        Rzuciłam lek po 3 dniach brania bo nie wyrobiłam z tymi skutkami ubocznymi:-).
                        Schudłam sporo bo nic nie jadłam, wiec chyba juz wole powalczyc sama ze swoją
                        psychiką i zmęczeniem niż męczyć sie z tabletkami, które wywracają moimi
                        wnętrznosciami:-) i przez które nie moge normalnie funkcjonować/pracować.
                        Wam też życze powodzenia:-) i wytrwałości w walce:-)

Pozdrawiam i Spokojnych Świąt

• suchyxxx Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 12.04.06, 22:20
                          to polecam cital lub asentrę bo to są leki które na mnie nie maja objawów
                          ubocznych-nie wiem jak będzie z Tobą ale jesdnak warto zobaczyć w każdym, razie
                          lżejsze od seroxatu
                          • zombi19 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 13.04.06, 13:52
                            Co do sertraliny to po 5 tygodniach czuje się troche zawiedziony :(.
        • iwo42 Re: Rexetin-czy ktoś zna ten lek? 12.04.06, 22:23
          Suchyxxx! A co z połączeniem roxetinu z betalokiem 50? wg ulotek nie jest
          wskazane, lek. twierdzi zeby spróbować. Czy przyjmowanie na początek
          pomniejszonej dawki roxetinu np. o połowę może wpłynąć pozytywnie tzn bez tych
          drgawek itd.??? Mam sto obaw..
          • trickyx zespół serotoninowy 13.04.06, 13:01
            tak to się chyba nazywa

ja mało nie zeszłam po rexetinie, tak się przynajmniej czułam

oczopląsy, drżenie, szczekanie zębami
            potem brałam mirzaten, lek nie serotoninowy, a teraz zaczynam
            cilat, na razie nic mi nie jest
            • lucyna_n Re: zespół serotoninowy 13.04.06, 14:31
              "Objawy to: ból głowy, podwyższona temperatura ciała, nadmierne pocenie się, nadciśnienie tętnicze,
              zwiększona częstotliwość akcji serca, nudności, wymioty, biegunka, drgawki, zagubienie, niepokój. Może
              prowadzić do śpiączki i śmierci."

a teraz wszyscy łykają tabletkę:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka