mysza26z 03.01.07, 20:58 Biore asentre a chciałabym zajść w ciążę, czy jest to bezpieczne dla dziecka?? A może trzeba odstawić i odczekac jakiś czas ? podpowiedzcie,proszę:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
euforyjka Re: asentra i ciąża 03.01.07, 21:01 chyba nie jestes taka glupia, żeby brac jakies leki w czasie ciąży... Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: asentra i ciąża 03.01.07, 21:19 odstawić. a ile trzeba odczekać - może będzie na ulotce, a jak nie, to zapytaj lekarza. ciąża to chyba największe poświęcenie jednego człowieka dla drugiego. podziwiam wszystkie kobiety, które się na to decydują. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: asentra i ciąża 03.01.07, 21:48 nie, nigdy. zdecydowanie nie jestem stworzona do rodzenia i bycia matką. (to chyba mój jedyny stały pogląd, który mi się nawet przez chwilę nie zmienił w ciągu życia. może tylko trochę ewoluował - kiedyś brzydziło mnie to, w jaki sposób rodzą się dzieci. teraz już mnie to nie brzydzi, ale nigdy nie chciałabym tego zaznać) Odpowiedz Link Zgłoś
molee Re: asentra i ciąża 03.01.07, 21:56 mozna wycelowac w dzien plodny, pobrac nasienie mikrochirurgicznie, zaplodnic pipeta w czasie porodu dac znieczulenie sterylnie zatrudnic opiekunke do dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
molee Re: asentra i ciąża 03.01.07, 21:58 niedawno osiagnieto teleportacje wlasciwosci elektronu na odleglosc nie przniesienie elektronu, ale jego spinu tak czy inaczej wiatropylnosc to kwestia czasu Odpowiedz Link Zgłoś
euforyjka Re: asentra i ciąża 04.01.07, 15:05 aurelia_aurita napisała: > nie, nigdy. zdecydowanie nie jestem stworzona do rodzenia i bycia matką. > (to chyba mój jedyny stały pogląd, który mi się nawet przez chwilę nie zmienił > w ciągu życia. może tylko trochę ewoluował - kiedyś brzydziło mnie to, w jaki s > posób rodzą się dzieci. teraz już mnie to nie brzydzi, ale nigdy nie chciałabym > tego zaznać) > ja myślę podobnie jak Ty, ale niestety mój chłopak bardzo chce mieć dzieci no więc od biedy, żeby zrobić mu tą przyjemność no to może kiedyś urodzę jedno albo dwójkę. a co mi tam, może nie będzie tak źle. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
molee Re: asentra i ciąża 04.01.07, 15:13 a co cie obchodza dzieci najwiekrzym moim grzechem jest brak odwetu Odpowiedz Link Zgłoś
molee Re: asentra i ciąża 04.01.07, 15:16 miedzy innymi polaga on na udowodnieniu ze czlowiek moze fizycznie nie posiadac wolnej woli. Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
molee bez krat wiezien innych ograniczen 04.01.07, 15:18 pomimo wolnosci -wewnetrzny brak wolnej woli do zobaczenia na prochach Odpowiedz Link Zgłoś
carlabruni Re: asentra i ciąża 04.01.07, 16:32 na 100 procent trzeba odstawic. pogadaj z psychiatra i koniecznie z ginekologiem. ginekolog powie Ci ile miesiecy po odstawieniu mozesz starac sie o bobasa;). Odpowiedz Link Zgłoś
molee modl sie z kolezankami zeby to nie bylo mozliwe 04.01.07, 19:57 ani potrzebne historja jak swiat stara Odpowiedz Link Zgłoś
molee Re: modl sie z kolezankami zeby to nie bylo mozli 04.01.07, 20:15 dziwny bezkrwawy terrorystyczny atak antyfeministyczny /wiadomo kto to wymyslil to nie zaden film to real Odpowiedz Link Zgłoś
shwa Re: asentra i ciąża 05.01.07, 13:43 hej. biorę effectin i seronil. rozmawiałam niedawno z psychiatrą. raczej ogólnie. powiedział, że z uwagi na brak dokładnych danych o wpływie antydepresantów na płód/dziecko (takie badania kliniczne byłby nieetyczne i producenci ich po prostu nie robią) zazwyczaj zaleca się całkowite odstawienie leków. Leki są stosowane jeśli korzyści dla mamy znacznie przewyższają ryzyko/potencjalne ryzyko dla płodu/dziecka. O ile zrozumiałam to, w praktyce lekarz udziela inforamcji/konsultacji a kobieta decyduje sama. mówił, że niektóre jego pacjentki brały leki w czasie ciąży i dzieciaki były zdrowe. sama też się zaczynam interesowac tematem. może będzie można coś znaleźć po angielsku? Spytam tez ginekolożki. jak się czegoś konkretniejszego dowiem to wkleję na formu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ryjkaeufo Re: asentra i ciąża 05.01.07, 13:48 ja mysle, że jednak lepiej nic nie brać w czasie ciąży. a nuż się jeszcze urodzi takie coś jak Suchy z ubytkami w mózgownicy :/ lepiej nie ryzykowac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aurora78 Re: asentra i ciąża 05.01.07, 15:26 Odstaw Asentrę i odczekaj najlepiej pół roku bez żadnych leków. Ja w czasie brania Zoloftu zaszłam w ciążę i w 7tc okazało się na USG, że mam puste jajo płodowe czyli jest ciąża ale bez dziecka. Profesor prowadzący moją ciąże powiedział,że mogło to mieć wpływ i kazał odstawić leki na przynajmniej 6 miesięcy. Tak też zrobiłam, zaszłam w ciążę i urodziłam przepiękną córeczkę. Było bardzo ciężko bez leków,ale 5 tygodni po porodzie przestałam karmić i wróciłam do leczenia tym razem Asentrą. Całym sercem cieszę się z macierzyństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
cassis Re: asentra i ciąża 05.01.07, 19:09 wiesz, nie kazdy może sobie pozwolić na luksus odstawienia leków na 6 miesięcy przed ciążą - biorąc pod uwagę że niekoniecznie uda się od razu po tych 6 miesiącach i wliczając w to 9 miesięcy ciąży...gdyby tak było pewnie nie byłoby takich pytań na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
return_to_forever Re: asentra i ciąża 05.01.07, 19:17 zaiste -- In the 1974 article "The Specter of Eugenics," Charles Frankel pointed out Linus Pauling's (Nobel Prize winner) suggestions that a mark be tattooed on the foot or forehead of every young person. Pauling envisioned a mark denoting genotype. Odpowiedz Link Zgłoś
aurora78 Re: asentra i ciąża 05.01.07, 20:28 naprawdę nie wiedziałam. Dziękuję, że mnie poinformowałaś! Nawet nie masz bladego pojęcia co przeszłam beZ leków jaki koszmar ja i moja rodzina, ale chęć posiadania dzieci była silniejsza. Odpisałam na pytanie,a ty musisz od razu krytykować moją wypowiedż zamiast udzielić jakiejś rady. Odpowiedz Link Zgłoś
cassis Re: asentra i ciąża 05.01.07, 21:03 ja nikogo nie krytykuję, po prostu taka jest istota forum dyskusyjnego i nie się tu co unosić... A w kwestii leki a ciąża mam pewne doświadczenie i dlatego czuję się uprawniona do zabrania głosu. Ja przez kilka pierwszych tygodni ciąży brałam SSRI i mam zdrową 5 letnią córeczkę. Tak więc to co się stało w twoim przypadku nie musi być regułą... Odpowiedz Link Zgłoś
monia753 Re: asentra i ciąża 07.01.07, 09:44 No właśnie. Cassis ma rację. ja odstawiałam leki stopniowo. W lipcu zeszłego roku i sierpniu byłam na minimalnych dawkach. Od początku wrześne pierwsza próba i udało mi się zajść w ciążę. Jestem w piątym miesiącu i niestety nie daje już rady bez leków. Idę we wtorek do psychiatry i niestety czeka mnie powrót do prochów. Bardzo tego sie obawiałam i trzymałam się tak długo jak mogłam. czy powrót do lekarst znaczy, że jestem gorsza matką? Przecież źle sypiając, gorzej jedząc i telapiąc sie wkółko, nie wspominając o biegunkach, sercu tez nie jestem super mamą. I co tu wybrać. czemu nie możemy chociaż w ciąży normalnie funkcjonować. czy ktoś brał leki w drugim trymestrze? Cassis czy ty odstawiłaś na całą ciążę. Może macie jakieś znajome które brały i urodziły zdrowe dzieci. Pocieszcie mnie jakoś Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: asentra i ciąża 07.01.07, 19:21 Monia753 jjest takie forum na gazecie "stresowe mamy" tam są poruszne takie tematy, jest to forum prywatne a więc musisz poprosić na możliwość wejścia do niego. Ja pytałam mojego psychiatry co on sadzi o ciąży i antydepresantach, powiedział ze nikt nie da 100 % pewności ze nic sie w ciąży nie stanie, mysle ze oni w taki sposób sie zabezpieczaja w razie x, ale powiedział, ze miał pacjenki który brały leki w ciąży i wszystko bylo ok, nawet bardziej szkodliwe od antydepr. Powiedział że wystarczy lek odstawić krótko przed planoweana ciążą. w moim wypadku jest tak, ze ja niestety nie mogę miec dzieci naturalnie, a wiec przed planowanym np invitro wystarczy tydzień, oczywiście wczeasniej musze zejść do dawki minimalnej, i tak obecnie jest od tyg. jestem na 10mg seroxatu i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
monia753 Re: asentra i ciąża 07.01.07, 20:19 iii10 próbowałam się dostać na to forum, ale jak na razie bez skutku. Już chyba trzy razy pisałam. Rozsądnie jest zejść przed planowana ciążą na minimalne dawki, jeśli oczywiście to możliwe, zycze ci powodzenia. 10 mg to sukces, wiem coś o tym , bo sama schodziłam z zoloftu. Pogadam z psychiatrą. Tak i tak zażywam od paru dni hydroksyzynę 50 mg na dobę, ale nie wiem czy na tym dam radę bo mam problemy z jedzeniem i nie wiem czy za mało nie przytyję. Moj plan jest taki. Wizyta u psychiatry, recepta na leki i czekanie na kolejna wizyte u ginekologa. Jeżeli gin stwierdzi, że za mało przytyłam, albo dziecko jest za małe ( bo za mało jadłam)jak na 20 tydzień to wrócę do prochów. Wtedy nie będzie wyjścia. Ale jak dzidzia będzie rozwijać się prawidlowo to może jakoś się przemęczę na tej hydroksyzynie, chociaż na mnie działa to troche mocniej niż melisa. Ale co tu porownywać SSRI z hydroksyzyną. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: asentra i ciąża 07.01.07, 21:40 monia753 musisz uzbrojić się w cierpliwość, ja tez czekałam pare dni na dostep do stresowych mam. Postaraj sie jak najmniej stresować, słyszalam że relanium dawają nawet w szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś