agah201 25.03.07, 15:28 chciala sie was spytac, czy macie jakies dobre sposoby, aby sie w miare szybko uspokoic po jakims nieprzyjemnym wydarzeniu. ja czasami jak sie czyms zdenerwuje i zaczne plakac, to nie moze mi to przejsc przez caly dzien... :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
towarzyszkapkp Re: jak sie uspokoic?? 25.03.07, 15:45 Mnie pomaga rozmowa z kims bliskim. Zdrowe jest wyrzucenie tego z siebie. Ciekawostką jest, że zazwyczaj gniew nie pozwala się bać i okazany stosownie do sytuacji jest nawet czyms zdrowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowm Re: jak sie uspokoic?? 25.03.07, 16:54 mam 2 sposoby ale raczej ich nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kontrreformacja Re: jak sie uspokoic?? 26.03.07, 00:34 Sport (szczególnie pływanie), rozmowa, przytulenie się do kogoś bliskiego, kieliszek wina (albo dwa), ulubione przyjemności. Wszystko oczywiście zależy też od tego, jakie to wydarzenia. Bywaja takie, że najlepiej sobie popłakać. Odpowiedz Link Zgłoś
agah201 Re: jak sie uspokoic?? 26.03.07, 00:59 tylko czasem ten placz trwa chyba zbyt dlugo. mieszkam sama, wiec nie mam sie do kogo przytulic. alkohol odpada, bo biore leki. ostatnio do moich ulubionych przyjemnosci nalezy wylacznie spanie. jedynymi ludzmi, ktorym moge zaufac, sa moi rodzice.te kryzysy zdarzaja sie tak czesto ze wstyd mi juz do nich dzwonic. wydaje mi sie, ze czuja sie wtedy kompletni bezradni; pod koniec mam jeszcze wyrzuty sumienia, ze niepotrzebnie zawracalam im glowe: oni mi nie pomogli, a ja ich tylko zmartwilam. ze sportem tez jest ciezko. w takich chwilach nie potrafie sie opanowac i nie mam na nic sily. moze jakies inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
italia06 Re: jak sie uspokoic?? 26.03.07, 02:36 Jeżeli naprawdę potrzebujesz rozmowy, a nie masz nikogo z kim możesz pogadać, również przyjaciół, to myślę, że mogłaby Ci pomóc terapia. To mogą być początki depresji, więc udaj się do lekarza i być może w Twoim przypadku pomoże psychoterapeuta. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: jak sie uspokoic?? 26.03.07, 10:19 powinnaś spróbować nauczyć się jakiejś techniki relaksacji, to bardzo pomocne, polecam choćby starą dobrą metodę treningu autogennego Schultza (kup sobie w księgarni medycznej kasetę i tam już krok po kroku jest instrukcja co robić) ale szczerze mówiąc płacz jest też bardzo skutecznym sposobem "wyrzucenia" z siebie stresu, być może Twój organizm wlaśnie w ten sposób sobie z nim radzi. Kiedy nie można płakać i wszystko w człowieku się kumuluje i kamienieje to zaczyna sie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mszlend Re: jak sie uspokoic?? 18.04.07, 13:12 Tak, ja też polecam Schultza. A jeszcze bardziej trening relaksacji progresywnej Jacobsona. Albo kupisz sobie cd albo możesz ściągnąć za darmo z www.relaksacja.pl. Ja jestem nerwus i mi pomaga, chociaż słyszałam, że dla depresji jest jeszcze lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: jak sie uspokoic?? 26.03.07, 14:30 Placz zwykle pojawia sie kiedy czujemy sie pokrzywdzeni. Unikaj tego uczucia. Nie istnieje krzywda ktora moglaby wywolac we mnie zal, wiem ze moj zal jest wiekszym zlem niz krzywda. Kiedy to zrozumialem przestalem sie bac krzywdy, to moj zal kreuje krzywde, podnosi ja do rozmiarow trudnych do zniesienia. Mysle ze kazda aktywnosc pozwoli Ci sie pozbyc tego. Zajmnij sie czymkolwiek co odwroci Twoje mysli od nieprzyjemnego zdarzenia. Jesli Ci sie uda to unikniesz zalu. serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
koala1212 Re: jak sie uspokoic?? 26.03.07, 14:57 Mnie najbardziej pomaga w takich sytuacjach rozmowa z mezem. Po prostu pocieszanie. Naprawde nie boj sie rozmawiac z rodzicami. Pomysl sobie jak sie czujesz kiedy mama do Ciebie dzwoni i chce sie wyzalic. Na pewno wtedy sluchasz, probujesz pocieszyc, pokazujesz alternatywne wyjscia, moze zartujesz. Pomysl jak sie potem czujesz. Czy jestes na mame zla, ze Ci zajela czas, masz do nie zal, pretensje itd? Dlaczego myslisz, ze mama ma Cie w takiej sytuacji traktuje zle? Dlaczego nawet nie bierzesz pod uwage, ze moze mama sie cieszy, ze Ci pomogla, ze mogla Cie pocieszyc? Nie znam Twojej sytuacji, moge sie mylic, ale wydaje mi sie, ze moze po prostu boisz sie rozmawiac z mama i przypisujesz mamie nagatywne uczucia, ktorych tak naprawde mama do Ciebie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: jak sie uspokoic?? 18.04.07, 14:51 Przyjazne kontakty z ludzmi to najlepsza forma psychoterapi. Usuwa, smutek, odwraca uwage od negatywnych mysli, itp. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
snip_i_snap [...] 18.04.07, 14:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyfra_pl4 Re: jak sie uspokoic?? 18.04.07, 15:30 nieee stragałeś mi kartke z egzaminu maturalnego, tu była... może ucieka a co mnie to obchodzi ty draniu, wylądujesz u prokuratora naruszyłeś paragraf 531 kodeksu karnego...holo panie prokurato....NIE MA TAKIEGO PARAGRAFU ..NIE MA TAKIEGO PARAGRAFU..NIE mA TA Odpowiedz Link Zgłoś
fiji60 Re: jak sie uspokoic?? 18.04.07, 18:08 Aga, ten Schultz to całkiem mądra podpowiedź. Radziłbym też posłuchać relakjsującej muzyki. Cuda czyni! Wnoszę, że psychotropy bierzesz. Mam rację? Powtarzam się może, ale licz na przyjaciół i rozmowę z nimi. Ja też jestem od dawna samotna i jedno co robię, to bardzo dbam o przyjaciół (i wcale tu nie chodzi o to, aby byli mi pomocni w chorobie). Dbamy o siebie nawzajem , bowiem starzejemy się, chcemy, czy nie. Nasi mężowie odeszli, dzieci są na "swoim" a my istniejemy. Mogę Ci też podpowiedzieć branie kropel Passiflora-są dostępne w każdej aptece. Konweniują z pozytywnym myśleniem. Uwież też, że wiosna ma zbawienny wpływ na singli- starszych i młodśzych. fidżi Odpowiedz Link Zgłoś
agah201 Re: jak sie uspokoic?? 18.04.07, 18:43 zeby liczyc na przyjaciol, trzeba ich najpierw miec, a ja nie mam nikogo takiego Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia85 Re: jak sie uspokoic?? 18.04.07, 19:41 ja też nie mam przyjaciół-jedynie znajomych,którzy starają się pomóc...starają się,ale różnie to bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
j215 [...] 18.04.07, 19:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś