Dodaj do ulubionych

depresja a wzrok

12.05.07, 22:39
Czy będąc w depresji zauważyliście może u siebie zmiany w widzeniu? Ja odkąd
biorę leki, ciepię na silny światłowstręt, oczy mnie pieką i ogólnie mam
zaburzenia widzenia - jakby wzrok mi się osłabił.
Obserwuj wątek
    • szyderca_i_glupawiec Re: depresja a wzrok 12.05.07, 22:44
      tak, to chyba bardzo częste przy depresji. Odkąd jest bardzo zle wzrok bardzo mi się pogorszył, chociaż zacząłem się troszczyć o oczy. Od kilkunastu dni faza depy mi się jeszcze nasiliła i miejscami widzę jak za mgłą, np teraz rozmazuje mi się obraz
    • aurelia_aurita Re: depresja a wzrok 12.05.07, 22:55
      ja miałam światłowstręt, suche oczy i osłabienie ostrości widzenia przy seroxacie, zwłaszcza przez pierwsze kilka tygodni brania.
      efectin natomiast nie wpłynął na mój wzrok.
      no i jeszcze tegretol - biorąc go, miałam częste ale krótkotrwałe momenty pogorszenia ostrości widzenia.
    • mskaiq Re: depresja a wzrok 13.05.07, 10:45
      Bardzo czesto pojawia sie problem ze wzrokiem przy depresji. Czesto w
      samochodzie mialem wode aby przemywac oczy. W domu pomagala cebula, bardzo
      oczyszcza oczy, pomaga rowniez dokladne mycie i dokladne wycieranie oczu. Mysle
      ze to ma zwiazek z bakteriami, galki oczne sa doskonalym srodowiskiem dla
      rozwoju bakteri.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • szyderca_i_glupawiec Re: depresja a wzrok 13.05.07, 10:50
        tak tak Mask, wszystko dlatego, że nie myję oczy porządnie mydłem. Nie ma jak to szare mydło, dobre na wszystko, a jak się pienie.
        • mskaiq Re: depresja a wzrok 13.05.07, 11:52
          To co napisalem jest podstawowa przeslanka higieniczna, znajdziesz ja na wielu
          ulotkach o higienie oczu.
          Problem z czlowiekiem ktory ma depresje jest taki ze ignoruje te stwierdzenia,
          bardzo czesto jest przeciwko wszystkiemu co moze mu pomoc. Dlatego ludzie z
          depresja maja czesciej problemy z oczami bo ignoruja albo wysmiewaja to co moze
          im pomoc.
          Serdeczne pozdrowienia.
          • aurelia_aurita Re: depresja a wzrok 13.05.07, 12:20
            a nie rozumiesz Mask, że problemy ze wzrokiem bardzo często są skutkiem ubocznym stosowanych leków? poczytaj sobie ulotkę seroxatu albo tegretolu.
            myślę, że dużo skorzystasz, kiedy w końcu uświadomisz sobie, że nie można wszystkich problemów świata opisać na zasadzie:
            złe myśli --> niedbanie o siebie --> choroba
            • angua0 Re: depresja a wzrok 13.05.07, 13:31
              mnie bola oczy i glowa
              i wogle to mysle troche ze
              w depresji jest duzy poziom lęku co moze powodowac skorcz oczu ... wiadmow ze
              oczy szcesliwego czlowieka wygladaja inaczej niz takiego w nerwicy czy depresji
              ... to napiecie + pale jak glupia, wiec dym drazni moje oczy + od srodka ten
              cały syf drazni moje oczy
              obecnie od 5 dni glowa mnie boli, dzis juz wybitnie
              obudzialm sie, zjadalam ciastka, zasnelam, teraz wstalam
              no ja jaram, bo mimo ze wiem ze boli mnie glowa po fajkkach, ze sport, ruch
              pomoze na moj stan, to z bolu nie moge sie ruszyc wiec od pada a od palenia
              dostaje zadyszki i mimo to pojawia sie glod
              taki jakby mnie ktos dusil, zeby to gowno w sioebie wciagac
              dosc
              wlasnie bola mnie oczy i nie widze za dobrze z tego bolu
              po kazdej pzrerwanej probie rzucania uzalezniam sie coraz bardziej
              wiem ze to nie na temat
              ale moze ktos pali i to tylko nasila jego objawy tak jak u mnie, np objaw
              skurczu i bolu oczu ... patrzenie boli
              tylko ze papierosy to nic, smiesznostka, gdyby to byly dragi, moglabym sie
              zapakowac w taxi i jechac na detox, a tak moge dalej swirowac
              • koalaa8 Re: depresja a wzrok 13.05.07, 16:45
                Również mam taki problem aczkolwiek radzę sobie najlepiej poprzez basen,
                prysznice na twarz, jak również obmywam oczy w ciągu dnia.
                Jest to bardzo ważna czynność przy złudzeniach w schizofrenii, naprawdę pomaga.
                pozdrawiam
                • demole Re: depresja a wzrok 13.05.07, 16:57
                  dokładnie takie podejscie do zycia,
                  potrzebuje na fajki piwko i coś tam,
                  napie.. jakiegos inwalide, obojętne kogo, biore forse i se kupuje i mam ;))
                  • demole Re: depresja a wzrok 13.05.07, 16:58
                    jeszcze dobrze walnąć to coś mu wyleci z kieszeni bo mało !!;-]
                • aurelia_aurita na złudzenia - mycie oczu 13.05.07, 17:36
                  "(...)obmywam oczy w ciągu dnia.
                  Jest to bardzo ważna czynność przy złudzeniach w schizofrenii, naprawdę pomaga."
                  by koalaa8

normalnie, cytat roku!
    • mskaiq Re: depresja a wzrok 13.05.07, 22:01
      Aurelia_aurita napisala
      >a nie rozumiesz Mask, że problemy ze wzrokiem bardzo często są skutkiem
      >ubocznym stosowanych leków? poczytaj sobie ulotkę seroxatu albo tegretolu.

Nie bralem lekow a mialem olbrzymie problemy ze wzrokiem, wiec te problemy nie
      sa tylko zwiazane z braniem lekarstw. Byc moze ze leki poteguja te problemy ale
      olbrzymi wplyw na oczy ma higiena wzroku a takze problemy typu psychologicznego
      takie jak strach.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • suchyxxx2 Re: depresja a wzrok 13.05.07, 22:39
        Też miałem problemy ze wzrokiem jak nie brałem leków antydepresyjnych i miałem
        silną depresję a było to niewyraźne widzenie.Jak zaczynałem brać leki i depresja
        mijała to problemy z oczami też poszły do lamusa. Co do palenia-tak jest że
        przez jakiś czas jak się zaczyna brać leki antydepresyjne to się pali o wiele
        więcej jakby z nerwów i nadpobudzenia ale potem po jakimś miesiącu to mija i
        znowu zaczyna się palić mniej.Co do Maska-jesteś głupi i tyle
        • demole Re: depresja a wzrok 13.05.07, 22:56
          o rozpierniczeniu komuś nosa i zabraniu tego co mi kurde potrzebne, raczej
          pasuje do wątku o bólu, ale facetowi nie pasuje o tym gadać, więc wspomne tylko
          o dwóch palcach w oczy i kopie w jaja
          • demole Re: depresja a wzrok 13.05.07, 23:20
            czy jaskra z waskim katem przesaczania to cos bolesnego ?
            • demole Re: depresja a wzrok 13.05.07, 23:25
              to trzeba będzie "coś na oko"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka