mbwj88 25.07.07, 12:25 od marca biorę efectin, sylpiryd i tranxene teraz nie mam miesiączki czy leki u was powodowały takie zaburzenia?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sneeper_1 Re: babski problem 25.07.07, 13:46 ile sulpirydu dostajesz ? klasyczna dawka to 200 - 400 mg, ale to jest duza dawka, jesli zwazyc na indywidualne roznice farmakogenetyczne, czas terapii bywa odwrotnie proporcjonalny do dawki, ale cierpliwosc rodzinki - nie sa dostepne tabletki sulpirydu 50 mg. Jedna tabletka na dobe daje wszystko co od tego leku mozesz otrzymac, bywa ze zwiekrzanie dawki to tylko wbijanie krzywego gwozdzia w sciane,- bez sensu a dawka maksymalna sulpirydu to 1200 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
estra23 Re: babski problem 25.07.07, 13:55 Ech ten Sneeper.. Według mnie żaden psychotrop nie powinien powodować zmian hormonalnych i efektów typu brak miesiączki. Myślę, że nie chodzi tu o leki. Po prostu może jest to spowodowane stresem. Upewnij się czy nie jesteś w ciąży. Powiedz o tym lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: babski problem 25.07.07, 14:06 kazdy psychiatra problem dawki sulpirydu pokryje milczeniem,acz na usilne nerzekania powie zebys lykala mniej, ja bym to samo zrobil, ale dostaniesz jeszcze odtrutke w postaci bromokryptyny /Parlodel, Bromergon a i tak nie wiem czy do konca to naprawi szkody Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: babski problem 25.07.07, 15:06 nie, czasem zdarza się, że psychotropy wywołują właśnie zmiany hormonalne. wystarczy poczytać ulotki. rozwiązania są 2: odstawić i zmienić na inne*) albo zacząć przyjmować dodatkowy lek hormonalny. *) najpierw oczywiście warto by było zidentyfikować, który to z tych trzech leków. ja bym strzelała, że ten, który ma to w ulotce (o ile wszystkie trzy nie mają) Odpowiedz Link Zgłoś
gdy_przyplywaja_dobre_mysli Re: babski problem 25.07.07, 17:08 estra23 napisała: > Ech ten Sneeper.. > Według mnie żaden psychotrop nie powinien powodować zmian hormonalnych i efektó > w > typu brak miesiączki. dobre Odpowiedz Link Zgłoś
troczka Re: babski problem 25.07.07, 17:05 brałam przez 9 mies. seronil i teraz od pół roku już nie mam miesiączki. Badają mi wszystko po kolei, dlatego tak długo to trwa. Dopiero kiedy powiedziałam lekarce, że brałam seronil, to powiedziała "no to mamy przyczynę" Odpowiedz Link Zgłoś
ulpe Re: babski problem 26.07.07, 17:51 No jasne, że psychotropy opozniaja miesiaczke albo powoduja ze znika. Moj psychiatra powiedzial ze mam sie tym nie przejmowac i tak tez robie. Mam to w d... Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: babski problem 26.07.07, 18:33 tzn że co? dopóki łykam nie miesiączkuje?? do kogo mam z tym iść do psychiatry czy do ginekologa?? Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: babski problem 26.07.07, 18:39 ulpe napisała: > No jasne, że psychotropy opozniaja miesiaczke albo powoduja ze znika. Moj > psychiatra powiedzial ze mam sie tym nie przejmowac i tak tez robie. Mam to w > d... hmm... ten twój lekarz chyba spał na większości zajęć na studiach, bo ma przerażająco małą wiedzę nt. medycyny ogólnej. brak miesiączek sam w sobie może być fajny, ale w dłuższej perspektywie - wiąże się z kompletnym rozregulowaniem hormonalnym organizmu, może prowadzić do przedwczesnej menopauzy (!), do osteoporozy i tym podobnych atrakcji... Odpowiedz Link Zgłoś
narcyze Re: babski problem 26.07.07, 19:05 > hmm... ten twój lekarz chyba spał na większości zajęć na studiach, bo ma > przerażająco małą wiedzę nt. medycyny ogólnej. w pierwszym rzedzie siedza przyszli chirurdzy a w ostatnim przysypiaja przyszli psychiatrzy Odpowiedz Link Zgłoś
sneeper_1 Re: babski problem 26.07.07, 19:59 przymus psychiatryczny wszystko niszczy, pewnie rownierz i tym chorym ktorych przymus nie obowiacuje, w chorym organizmie wszystko jest skazone toksyna nie mozna winic abortowanych dzieci za to co im zrobiono Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: babski problem 26.07.07, 21:21 jak ja lubię takie chore teksty :(( poważnie pytam a takie dyrdymały to mnie tylko denerwują Odpowiedz Link Zgłoś
estra23 Re: babski problem 26.07.07, 21:31 No dobrze, skoro się nie miesiączkuje to można wtedy zajść w ciąże? Jak to jest? Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie miesiączkować, przecież to jest niezdrowe, nienaturalne i jak można się tym nie przejmować? Wtedy wiadomo, że coś się dzieje nie tak. Wszystko się rozregulowuje, hormony się burzą, straszne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: babski problem 26.07.07, 22:21 pójdę do lekarzy i się dowiem zrobiłam test i w ciąży nie jestem , Odpowiedz Link Zgłoś