nasza2 22.10.07, 10:20 czy ktos moze powiedziec, czy uzaleznienie od narkotykow moze prowadzic do schizofreni. Tzn. czy jest mozliwe, ze osoba zachorowala na schizofrenie, z powodu uzaleznienia od narkotykow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mskaiq Re: schizofrenia 22.10.07, 11:03 Wedlug mnie tak bo wtedy czesto pojawia sie utrata poczucia rzeczywistosci a to prowadzi do urojen. Dodatkowo, mozna rozmawiac z kims urojonym albo ze soba co prowadzi do pojawienia sie glosow. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: stosowanie leków psychotr. u ludzi zdrowych 22.10.07, 11:16 narkotyki,to każdy zażywał ,jedni mniej drudzy więcej,i nikt od tego schizofrenii nie dostał,najwyżej kompleksy, jednakże prof.Lew Starowicz zaleca żeby narkomanów wsadzać na psychiatrie bo to się czesto zdarza w chorobie psychicznej. Co za idiota,należy mu odebrać te wszystkie tytuły naukowe. Natomiast mówiąc konkretnie, leki neuroleptyczne działające przeciwurojeniowo,mają objawy uboczne z których najgorszym jest autyzm ( objaw schi. z drugiego bieguna) a uspokajajace powduja brak aktywnosci (także) leki antyautystyczne powodują agresje albo halucynacje,a nawet moga nasilać urojenia u chorych, podobnie antydepresanty są niechętnie stosowane dlatego że aktywują haluny itd znając maxymalizm ,sztywność reguł, i wielkość dawek w szpitalach schizofrenia murowana dla mnie jednag ważniejsze jest,ze 1/3 pochodnych fenotiazyny powoduje depresje polekową,neuroleptyczną i to u prawie połowy leczonych. Depresja to najczęstsze powikłanie leczenia neuroleptykami. Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: stosowanie leków psychotr. u ludzi zdrowych 22.10.07, 11:20 troche pokręciłem, nie ten profesor, ale hooj .. tego profesora, a ja chce wyjść ze szpitala i sie zemścić ! Odpowiedz Link Zgłoś
born_to_die Re: schizofrenia 22.10.07, 16:13 jest zwiazek zazywania narkotykow z chorobami psychicznymi. ale raczej przyczynowosc jest odwrotna. ludzie z zaburzeniami maja tendencje do brania uzywek w ramach samoleczenia. narkotyki dzis sa dostepne masowo o wiele bardziej niz pol wieku temu a procent schizofrenikow w spoleczenstwie nie rosnie, wiec raczej nie powoduja choroby choc moga ja przyspieszac poglebiac i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
rain.dog Re: schizofrenia 22.10.07, 16:22 tak, narkotyki (nawet tzw.miękkie!) mogą być czymś w rodzaju katalizatora wywołującego uaktywnienie się psychozy. Skłonności do zapadnięcia na chorobę psychiczną są zapisane w naszych genach - (cokolwiek Mskaiq o tym myśli, nie ma to żadnego znaczenia) jak na każdą inną chorobę zresztą. Oczywiście geny nie determinują zachorowania ani 100% dziedziczenia tych skłonności - tak dla jasności. Odpowiedz Link Zgłoś
born_to_die Re: schizofrenia 22.10.07, 17:24 > tak, narkotyki (nawet tzw.miękkie!) miekie to moze byly ale w czasach hipisow. z czasow licealnych pamietam to te miekie to na mniej mocniej dzialaly czasem niz te twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
born_to_die Re: schizofrenia 22.10.07, 17:31 sneeper pisales cos o lekach antyautystycznych. mozesz wymienic nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: schizofrenia 22.10.07, 21:28 znam takie 3 przypadki ludzi zazywajacych narkotyki, co skonczyło sie dla nich schizem moze to przypadek...ale za takie odrywanie sie od zeczywistosci zxapłacoili wysoka cene -urojeniami Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: schizofrenia 22.10.07, 21:46 zapłacili urojeniami, czyli narobili sobie prądu,wysokiego napięcia, i ten prąd niczym rój pszczół unosił się nad nimi wypraszam sobie totalne leczenie urojeń, jeśli przypadkiem teraz mam radyjko z więkrzym napięciem zasilania i słysze i wyczuwam zywe stworzenia na więkrzą odległość,a nawet roboty,to nie zycze sobie żeby mi to usuwali - "za łatwo by ci to przyszło " ,mówią, chociaż pacjent bywa przerażony tym radyjkiem bez tuningu,fale się zmieniają co chwile, szumi,nachodzi na siebie,ale to minie,trzeba treningu,a nie zwierania plusa z minusem i rozładowywania moich akumulatorów Odpowiedz Link Zgłoś
nasza2 Re: schizofrenia 24.10.07, 10:15 a jesli na schizofrenie jest chory jeden brat (z przeszloscia narkomana) z piatki rodzenstwa, to jakie jest prawdopodobienstwo, ze moze zachorowac drugi brat? Odpowiedz Link Zgłoś
beezle Re: schizofrenia 24.10.07, 10:33 Prawdopodobieństwo wynikajace z czynników genetycznych kształtuje sie następująco: Populacja ogólna 1% Rodzeństwo (z wyjątkiem bliźniąt) 8% Dzieci, gdy jedno z rodziców choruje 12% Bliźnięta dwujajowe 12% Dzieci, gdy oboje rodziców chorują 40% Bliźnięta jednojajowe 47%, Ważne są również czynnki środowiskowe, więc nikt raczej nie odpowie na pytanie odnośnie konkretnej osoby bez poznania jej otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
preludy Re: schizofrenia 24.10.07, 15:31 > Bliźnięta jednojajowe 47%, biedny ten nasz kraj :((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
carlabruni Re: schizofrenia 27.10.07, 21:39 nasza2 napisała: > czy ktos moze powiedziec, czy uzaleznienie od narkotykow moze > prowadzic do schizofreni. Tzn. czy jest mozliwe, ze osoba > zachorowala na schizofrenie, z powodu uzaleznienia od narkotykow? jasne, ze tak. ogladalas kiedys film Skazany na bluesa o Rysku riedlu? tam maasz klasyczny przypadek uzaleznienia od narkotykow a potem schizofrenie. pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś