annuka 29.08.03, 20:39 Jak wygląda pierwsza wizyta u specjalisty? Pomóżce, bo bardzo się boję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perfect_life Re: Pierwsza wizyta 29.08.03, 22:20 Annuka, Wszystko zależy do kogo trafisz, ale chyba nie ma się czego bać :-). Psychiatra czy też psycholog zdaje sobie sprawę, że zdrowy człowiek ma chęć na tysiąc innych zajęć niż przychodzenie do lekarza. Jest zatem przygotowany na to, że "pacjent" może być zdenerwowany, przestraszony, etc. Wizyta polega na tym, że przychodzisz, siadasz sobie i lekarz Cię pyta co Cię do niego sprowadza. Ważne jest, abyś była jak najbardziej szczera, bo szczególnie przy pierwszej wizycie może to mieć wpływ na postawienie właściwej diagnozy. Nikt na Ciebie nie będzie krzyczał, nie wyśmieje Twoich problemów. Możesz za to po takiej wizycie poczuć się znacznie lepiej, choć by z samego faktu, że byłaś na tyle silna, iż przełamałaś w sobie lęk. Życzę dużo siły i wiary w to, że będzie lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
akna74 Re: Pierwsza wizyta 04.09.03, 07:37 Ja tez chyba nie poradze sobie sama... nie mam siły juz nawet oddychac... A jaka jest roznica miedzy psychologiem a psychiatra? kogo mam szukac? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mr_hyde Re: Pierwsza wizyta 04.09.03, 07:47 akna74 napisała: > Ja tez chyba nie poradze sobie sama... nie mam siły juz nawet oddychac... > A jaka jest roznica miedzy psychologiem a psychiatra? kogo mam szukac? > > Ania Najlepiej poszukaj psychoterapeuty czyli osoby posiadającej licencję wydaną przez PTPsychologiczne lub PTPsychiatryczne.Może być nim zarówno psycholog i psychiatra ja jednak polecałbym lekarza med.czyli psychiatrę.W razie czego będzie mógł przepisać Ci receptę.Tylko nie spodziewaj się za dużo po takiej wizycie to tak żeby sie nie rozczarować a jak Ci się lekarz nie spodoba to idź do innego.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mahoney Re: Pierwsza wizyta 04.09.03, 17:08 roznica miedzy psychiatra a psychologiem jest taka ze ten pierwszy moze ci przepiusac jakies tabletki a drugi nie , z mojego doswiadczenia wiem ze zawsze lepiej isc najpierw do psychologa , nie ma sensu faszerowac sie prochami jak nie trzeba , porozmawiac z nim o swoich problemach , nie trzeba ale zawsze jest dobrze przemyslec dlaczego mamy problemy , no i potem zostac pokierowanym dalej albo spotykanie sie z tym psychologiem , a no i to co ktos juz napisal nie bac sie mowic , psycholog cie nie wysmieje , pomysl ile takich historii juz slyszal , powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś