lite.e 08.02.09, 07:41 czy sa juz jakies sposoby zeby wykazowac wybrane fragmenty z zycia, np gwałt itp, np hipnoza, tabletki,elektrowstrzasy,bioenergoterapia itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mskaiq Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 08.02.09, 10:06 Jest tylko jeden sposob, trzeba wybaczyc. Wybaczenie powoduje ze znika bol zal, zlosc, nienawisc i najbardziej traumatyczne wydarzenie przestaje ranic, znika. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
annnfa234 Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 08:40 gadanie,czyli co gdyby tobie np jakis zbok zgwalcil i zabił dziecko to bys mu wybaczył???? Odpowiedz Link Zgłoś
nienill Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 08:57 annnfa234 napisała: > gadanie,czyli co gdyby tobie np jakis zbok zgwalcil i zabił dziecko > to bys mu wybaczył???? tak ten pan by wybaczyl jak bym nawet obstawiala, ze nie "by", tylko naprawde to zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 09:33 Tak wybaczylbym, nienawisc i rewanz nie przywrocilyby dziecka do zycia. Wszystko co mogloby spowodowac to nienawisc i depresje u mnie. Milosc wybacza, nienawisc niszczy. Kiedys, dziesiec lat temu nie darowalbym, dzisiaj rozumiem o wiele wiecej, zlo buduje jeszcze wieksze zlo, milosc oslabia zlo, jest nadzieja na lepsze zycie. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nienill Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 09:41 mskaiq napisał: > milosc oslabia zlo, jest > nadzieja na lepsze zycie. a Ty juz zyjesz tak "lepiej", czy tylko caly czas masz nadzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
loserka Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 09:44 Zadziwiająca dla mnie jest ta pewność, z którą ludzie potrafią przewidzieć swoje reakcje emocjonalne w sytuacjach ekstremalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata dobry komentarz 09.02.09, 10:34 te wszystkie przewidywania sa funta klakow warte. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: dobry komentarz 09.02.09, 13:04 Lobotomia, taki zabieg zlikwiduje wszystkie wspomnienia i te dobre i te złe. Czasem podobno jeszcze wykonują Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: dobry komentarz 09.02.09, 13:22 nie, nie wykonuja. to jeden z najbardziej barbarzynskich zabiegow, jakie psychiatria wykonywala jeszcze nie tak dawno temu.nawiasem mowiac, to wlasnie za 'udoskonalenie' zabiegu Moniz dostal kontrowersyjna nagrode nobla. sam moniz zostal postrzelony przez pacjenta Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: dobry komentarz 09.02.09, 13:26 A w jednym z ostatnich odcinków Dr Housa jednemu czarnoskuremu choremu zrobili lobotomię, kłamczuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: dobry komentarz 09.02.09, 13:33 Czyli, że w Housie nie kłamali. Uf ulżyło mi. Znam jednego, co bym mu zapodała taką serię zabiegów, choc nie wiem czy by to cos dało, bo jak on ma puste płaty czołowe to nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: dobry komentarz 09.02.09, 18:00 co za bzdura. dzisiaj lobotomia jest zakazana w wiekszosci krajow cywilizowanych. nie mam pojecia co robili w dr. House, bo to serial, a nie film dokumentalny. Odpowiedz Link Zgłoś
free123 Re: dobry komentarz 09.02.09, 21:03 Hehehhehehe. Dziwne i szokujące, ale nadal robią lobotomię w USA. Proszę sobie sprawdzić, nim się takie tezy pisze ;) Akurat jest sesja egz. - i z tego również miałam egz. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: dobry komentarz 09.02.09, 21:32 to jest niemozliwe. ale chetnie zobacze jakikowliek dowod na to. i odszczekam wszystko hau hau i przeprosze za te 'bzdury' Odpowiedz Link Zgłoś
free123 Re: dobry komentarz 09.02.09, 21:49 Nie mam skanu ;) Ale zajrzyj sobie do ksiazki "Psychologia zaburzeń" Carson, Butcher, Mineka. Odpowiedz Link Zgłoś
free123 Re: dobry komentarz 09.02.09, 21:53 pierwsze co w google wyskoczyło na hasło "lobotomy in USA" www.wellcome.ac.uk/Professional-resources/Education-resources/Big-Picture/Thinking/Articles/WTD024086.htm Również i tam jest napisane, po ang oczywiscie. A bardziej szczegółowo nie chce mi sie szukać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: dobry komentarz 10.02.09, 01:39 dziekuje. odszczekuje hau, ale bez entuzjazmu bo to tekst raczej o neurochirurgii niz o lobotomii. jednak rzezcywiscie nie mozna powiedziec ze lobotomia zostala zakazana. no to jeszcze raz przerpaszajac hau. Odpowiedz Link Zgłoś
free123 Re: dobry komentarz 10.02.09, 11:49 A czymże jest lobotomia jak nie operacją z dziedziny NEUROCHIRURGII ? Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: dobry komentarz 10.02.09, 13:39 lobotomia jest bardzo szczegolnym zabiegiem neurochirurgicznym, wykonywanym zreszta w bardzo szczegolnych celach, jak mowil Moniz, lobotomia moze sluzyc produkcji 'docile citizens'. a tego to nawet strach sie bac. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: dobry komentarz 10.02.09, 13:46 A w Housie zrobili lobotomię jednemu panu co był tak zakochany w jednej pani bez wzajemności, że na jej widok dostawał ciągłych zawałów serca ,a z jakiś tam przyczyn, nie pamiętam jakich nie mógł brać antydepresantów. Wiem, że to głupi serial, ale go uwielbiam za głównego bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Masek, czy nie myslales kiedys, zeby zostac.. 10.02.09, 13:31 ..porwanym przez jakichcis Talibow? Bys sobie ponawybaczal za wszystkie czasy, mowie ci stary! Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 15:17 mogłby mu wybaczyc jak hanibal lecter :) po kawałeczku Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 15:33 Co to to nie nie zeżarłabym śmierdziela, jakaś część jego zawsze wtedy tkwiłaby wtedy we mnie. Poza tym mam mdłości na jego widok, takż, że apetyt odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 18:55 chodziło mi o pierwsza czesc - czerwony smok pl.wikipedia.org/wiki/Czerwony_smok_(powie%C5%9B%C4%87) Odpowiedz Link Zgłoś
bransoletkaa Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 21:14 Nie. Postaraj się je wypełnić pozytywnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 09.02.09, 23:38 Złych wspomnień nie wykasujesz, ale możesz je przepracować (jak mówią psycholodzY). Czyli tak zmienić sposób myślenia o nich by nie był dla Ciebie niszczący. To bardzo, bardzo trudne, ale możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 10.02.09, 02:21 Przepracowac to znaczy wybaczyc. Bez wybaczenia nigdy sie nie zapomi. Jesli chodzi o przewidywanie skrajnych reakcji to ludzkie reakcje wahaja pomiedzy nienawiscia prowdzaca az do zabojstwa a wybaczeniem. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 10.02.09, 08:24 Nie dośc, że człowiekowi zrobiono krzywdę, z którą nie może sobie dać rady, to jeszcze kazać mu wybaczyć. Jakie to słodkie.Wybaczyc można komuś kto tego chce. A co jeśli ten, kto to zrobił nie chce wybaczania, bo wcale nie ma żadnych wyrzutów sumienia, albo poczucia winy. Wybaczenie w takiej sytuacji jeszcze bardziej upokarza osobę skrzywdzoną. Przecież to bezsens zmuszać skrzywdzonego do większego cierpienia, niż ten ogrom , który już i tak na niego spadł. A Ty mój drogi nie jesteś księdzem? Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 11.02.09, 09:14 Wybaczenie jest dla osoby ktorej wyrzadzono krzywde a nie dla osoby ktora ja wyrzadzila. Krzywda wyrzadzona czlowiekowi wywoluje w nim zlosc, zal, nienawisc i depresje. Te uczucia rania, przynosza bol osobie przezywajacej krzywde. Pod wplywem tych uczuc czlowiek rani siebie, probuje dotknac innego czlowieka, nawet tego ktorego kocha, na przyklad dziecko. Wybaczenie to pozbycie sie zlosci, nienawisci, to powrot do normalnosci do zycia w ktorym decyduje rozsadek a nie emocje. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 17.02.09, 09:34 Czyli w ten delikatnie zawoalowany sposób dowaliłeś mi, że jak nie wybaczę staremu to będę sie wyżywać na dziecku? Biedy Panie Masek, wcale mnie Pan nie zna, jestem chodzącą łagodnością, to czego czasem dopuszczam się na forum, normalnie przez gardło by mi nie przeszło. Wrzucanie wszystkich do jednego kotła to nie metoda. A w stosunku do kogoś kogo się kocha, a kto robił Ci krzywdę, jest jedna metoda, na jak to nazywacie przepracowanie tematu. Przestać kochac i z czasem tak się właśnie dzieje. dlatego małzonkowie, którzy toczyli w czasie rozwodu bitwy o paprotkę, po latach kiedy ułozyli sobie życie, potrafią żyć w całkiem niezłych stosunkach. Czasem wyzbycie sie niepotrzenbej dawki uczuc kierowanej w próżnię leczy ciało i duszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 17.02.09, 11:00 Dawalem do zrozumienia ze dziecko kocha nie tylko Ciebie a takze Ojca i ze nie mozbna tej milosci ograniczac. Trzeba ja pozostawic dziecku. Dawalem do zrozumienia ze nie mozna zle mowic o Ojcu do dziecka chocbys miala podstawy. Jest jeszcze jedna rzecz, ale o tym nie pisalem aby dawac dziecku milosc, musisz ja miec w sobie, kiedy jej nie ma, kiedy jest zlosc nienawisc zle samopoczucie to bardzo trudno ja okazywac, mozesz ja tylko udawac. Jesli chodzi o wybaczenie to jest ono dla Ciebie, pozbawia nienawisci do kogos kto skrzywdzil. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_niedzisiejsza Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 17.02.09, 11:52 Tak piszesz, jakbym była ograniczoną ziejącą zemstą szaloną dzikuską. Jqakbym nie wiedziała tego co piszesz o dziecku i w ogóle. Ja starego wcale nie nienawidze, właściwie to mi go żal, bo to on ma problem, z którym nie daje sobie rady, ja nie. I to on będzie musiał się z tym uporać, ale sam beze mnie. A dzieckiem nie zamierzam walczyć, jestem ponad takie wariactwa. Mówić źle o ojcu?! Do dziecka? Za kogo mnie masz?! Ja na drania nawet głosu nigdy nie podniosłam, na nikogo zresztą nigdy. Nie jestem zdolna do podłości, dlatego zawsze w życiu dostawałam po dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
canoine Re: czy mozna wykasowac swoje zle wspomnienia? 17.02.09, 01:03 psychika ludzka zna swoje własne sposoby wykasowywania pewnych wspomnień z pamięci używając do tego mechanizmów obronnych w rodzaju wyparcia itp. jednak na dłuższą metę nie prowadzi to do niczego, a raczej prowadzi - do powstania napięcia w człowieku i to co gorsza napięcia, którego nie można zlokalizować (jego źródła), bo źródło zostało ze świadomości wyparte.. .. cóż - pat. i jakkolwiek by się to banalną regułką nie wydawało, to niestety jedynym chyba sensownym sposobem jest we wspomnienia w sobie 'przepracować', by uporządkować związane z nimi emocje tak, by nie sprawiały już tak dotkliwego bólu. czy wybaczyć.. myślę, że wybaczenie to kwestia indywidualna i zależy od samego skrzywdzonego. gdybym miała powiedzieć czy wybaczyłam tym, którzy mnie skrzywdzili to nie wiem, chyba nie. ale jednocześnie gdybym miała możliwość wymierzenia im za to jakiejś kary - darowałabym ją. bo nie mam potrzeby karania za swoją krzywdę. tak myślę, że pragnienie wycięcia z siebie tego, co boli jest efektem właśnie bólu, jaki to wspomnienie wywołuje, a nie samego wspomnienia. i jeśli udałoby się złagodzić ten ból - samo wspomnienie nie stanowiłoby już zagrożenia i nie rodziło chęci wycięcia sobie tej części mózgu, w której się zagnieździło. ostatecznie.. jakie by się wspomnienia nie miało, to właśnie one czynią nas tymi, którymi jesteśmy. nasz w tym interes, by z każdego wspomnienia wyciągnąć dla siebie coś dobrego - na przykład siłę, by przetrwać. to jest możliwe. coś o tym wiem. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś