gaga172 22.06.09, 22:19 Powiedzcie jak długo bierzecie leki antydepresyjne, ja biorę już 1 rok i jeszcze nie jestem gotowa na odstawienie. Czy można tak długo brać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elzbieta007 Re: Leki antydepresyjne 23.06.09, 00:17 >Czy można tak długo brać ? Można. Jak nie dołączysz psychoterapii do prochów, to będziesz brać je jeszcze długo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Leki antydepresyjne 23.06.09, 13:11 przy tej jakości i dostępności psychoterapii jaka jestw tej chwili to nei ma co ludzi zwodzić złudnymi nadziejami, a żyć jakoś trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Leki antydepresyjne 23.06.09, 13:09 nie tyle można co nawet trzeba w wielu przypadkach depresji nawracajcych leki bierze się stale do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: Leki antydepresyjne 23.06.09, 14:27 Zgadzam się z Lucyną, ja biorę już 14 lat, po drodze 2 psychoterapie. I nadal trzeba brać :-( Odpowiedz Link Zgłoś
gaga172 Re: Leki antydepresyjne 23.06.09, 20:23 Chętnie bym skorzystała z psychoterapii ale w moim miescie nie ma psychologa specjalizującego sie w depresjach czy też nerwicach, a zwykły psycholog niestety nie bardzo się nadaje. Miałam tyle psychologii na studiach, że to, co mi mówiła psycholog w poradni to sama wiedziałam, ale to nie pomaga, to musi być terapia prowadzona przez specjalistę. A Ty Beatrix brałaś leki przez 14 lat bez przerwy ? O rany, to strasznie długo, ciągle te same czy zmieniałaś na różne ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga172 Re: Leki antydepresyjne 23.06.09, 20:24 A psychoterapie nie pomogły ?? Czy jednak coś tam dały ? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: Leki antydepresyjne 24.06.09, 06:23 Czasem były przerwy, ostatnio od jakichś 4 lat już przerw nie ma. Psychoterapie - pierwsza w sumie nie dała nic, druga była b. skuteczna - ale to nie były psychoterapie związane z depresją. Na takie związane z depresją nie chodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Leki antydepresyjne 23.06.09, 21:10 Biorę od 20 lat. zero negatywnego wplywu na zdrowie fizyczne Odpowiedz Link Zgłoś
gaga172 Re: Leki antydepresyjne 23.06.09, 22:43 Jestem w szoku, że tak długo bierze się te leki :( Czyli ta okropna choroba ciągle wraca ?? A ja już byłam w nadziei, że kiedyś się wyleczę................. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Leki antydepresyjne 24.06.09, 10:55 no właśnei po to niektórzy biorą żeby nie wróciła, ale Ty niekoniecznie jesteś w tej grupie, nawet bardzo niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Leki antydepresyjne 24.06.09, 06:12 Nie prejmuj się, ja mam chorobę afektywną dwubiegunową, która jest nieuleczalna. Ty przypuszczalnie masz stany lekowo depresyjne lub cos podobnego (to najczęstsza diagnoza) i w związkuz tym masz duze szanse, że nie wróci. Ale leki trzeba brać conajmniej 8 miesiecy po ustąpieniu objawów, to utrwala poprawę i zapobiega nawrotom. Jak komuś depresje się powtarzają zaleca się branie tzw. dawki podtrzymującej (poprawę) dozywotnio, nawet jak nie ma żadnych objawów depresji. Odpowiedz Link Zgłoś