Dodaj do ulubionych

Pytanie do specjalisty-kombinacje leków

27.12.03, 21:22
Ostatnio lekarz przepisał mi nowe leki (leczę depresję): Mocloxil - 2x
dziennie po 1 tabletce i Mianserynę - od 1-3 tabletek na noc. Jednak kolega
mojego bliskiego kolegi, który jest psychiatrą stwierdził, że leki te nie
współgrają ze sobą. Chcialabym zatem prosić o poradę, za co z góry dziękuje.
Dobrosia
Obserwuj wątek
    • dobrosia1 Re: Pytanie do specjalisty-kombinacje leków 07.01.04, 21:00
      Jakiś czas temu zadałam pytanie do specjalisty, ale nie otrzymałam odpowiedzi.
      Nie jestem pewna, czy w ogóle na tym forum pracuje specjalista, a może to z
      powodu Świąt post mój został pominięty?
      Z pozdrowieniami
      dobrosia
    • iwona.grobel Re: Pytanie do specjalisty-kombinacje leków 08.01.04, 19:04
      Aurorix (moklobemid) i Lerivon (mianseryna) to rzeczywiście leki przeciwdepresyjne o różnych mechanizmach działania. Kombinacje leków o różnych mechanizmach
      działania są stosowane, jeżeli jest to uzasadnione, o ile oczywiście efekty ich działania nie znoszą się wzajemnie albo nie wchodzą w interakcje niebezpieczne dla
      zdrowia i życia. Tak nie jest w opisanym przez Panią przypadku. Poza tym (i tu ośmielę się spróbować wytłumaczyć intencje lekarza, który Pani te leki zalecił, o ile
      prawidłowo je odgadłam) najprawdopodobniej Aurorix został Pani zalecony jako lek podstawowy, a Lerivon jako uzupełniający, pewnie poprawiający sen, troszkę
      uspokajający. Na to przynajmniej wskazują dawki tak zestawionych leków. Lerivon nie został bowiem zalecony w pełnej dawce przeciwdepresyjnej łącznie z
      terapeutyczną dawką Aurorixu - wtedy dopiero by mnie trochę zastanowiło to niekonwencjonalne zestawienie, choć czasem podobne posunięcia mają swoje
      uzasadnienia w poszczególnych przypadkach. Ja też nie rzadko zalecam pacjentom 10-20 mg mianseryny, szczególnie na początku leczenia, jeśli przy okazji są
      problemy ze spaniem, a podstawowy lek ich nie rozwiązuje. Proszę zaufać swemu lekarzowi, a gdyby jeszcze miała Pani wątpliwości, proszę go spytać o to
      zestawienie.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka