zamyslona_7 Rok 2012 był czasem straconym. Poza jedną decyzją 01.02.13, 03:16 Rok 2012 był czasem straconym. Poza jedną decyzją dotyczącą podwyższenia wieku emerytalnego żadnych poważnych inicjatyw nie zauważyłem. Rząd turlał się od jednej sensacyjki do drugiej - ocenił w rozmowie z "Rzeczpospolitą" były premier Włodzimierz Cimoszewicz. Odpowiedz Link
rawik-is-me PSL i PJN powołają centrum programowe, aby .... 01.02.13, 16:00 PSL i PJN powołają centrum programowe, aby wspólnie dyskutować o najważniejszych dla Polski kwestiach - poinformowali politycy obu formacji. Zapowiedzieli, że w ramach projektu odbędzie się cykl debat z udziałem przedstawicieli PSL i PJN oraz ekspertów. Odpowiedz Link
rawik-is-me Tusk kracze 01.02.13, 16:47 Wierzę, że rok 2013 będzie gorszy dla gospodarki niż 2012 r., ale także gorszy niż 2014 r. - powiedział na konferencji prasowej premier Donald Tusk. Ocenił też, że wzrost gospodarczy w 2012 r. na poziomie 2 proc. nie był "dramatycznie zły". Odpowiedz Link
rawik-is-me Europoseł Marek Siwiec powiedział, ... 01.02.13, 16:48 Europoseł Marek Siwiec powiedział, że jego spotkanie z b. prezydentem Aleksandrem Kwaśniewskim oraz szefem RP Januszem Palikotem - planowane dotychczas na początek lutego - odbędzie się w połowie miesiąca. Od tygodni media informują o tym, że były prezydent ma w planach stworzenie nowego ugrupowania politycznego i wystawienie własnej listy w wyborach do parlamentu europejskiego. Odpowiedz Link
rawik-is-me Po raz pierwszy od objęcia władzy przez koalicję.. 01.02.13, 17:00 Po raz pierwszy od objęcia władzy przez koalicję Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego nachodzi mnie myśl, że ten układ polityczny nie dotrwa do końca kadencji albo przejdzie jakiś wstrząs - pisze w felietonie dla Wirtualnej Polski Waldemar Kuczyński. Odpowiedz Link
rawik-is-me To wredna wypowiedź. Rozmowy ze mną i prof. Środą 02.02.13, 17:03 To wredna wypowiedź. Rozmowy ze mną i prof. Środą na temat startu do Parlamentu Europejskiego były prowadzone wiele miesięcy temu. Teraz, gdy ta sprawa wypłynęła, próbuje się za jej pomocą bezpardonowo uderzać w Magdę. To zagrania poniżej pasa - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską wicemarszałek sejmu Wanda Nowicka (Ruch Palikota), odnosząc się do wypowiedzi Moniki Olejnik na Facebooku. Dziennikarka napisała: "Magda Środa dostała obietnicę jedynki na liście do PE, więc zamiast pisać o Palikocie polującym na Nowicką, pisze o karmieniu ptactwa". Nowicka broni też... prof. Krystyny Pawłowicz: - Wolno jej mniej niż np. posłowi Hofmanowi, Górskiemu, Pięcie, którym różne okropne wypowiedzi nie zaszkodziły, szybko dadzą jej po nosie. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: To wredna wypowiedź. Rozmowy ze mną i prof. Ś 02.02.13, 17:05 "Panowie z Ruchu Palikota postanowili zabawić się w polowanie na czarownicę" - tak pani odwołanie skomentowała prof. Magdalena Środa. Nie była pani zła na kolegów w partii? - To prawda, że czasami przekraczali granice. Rozumiem ogromne emocje, dla nich również ta sytuacja była zaskoczeniem, a musieli swoją decyzję uzasadnić. Zabolało mnie jednak, kiedy pozwalali sobie na kwestionowanie intencji, dla których poszłam do parlamentu, sugerowali, że "dorwałam się do koryta". Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: To wredna wypowiedź. Rozmowy ze mną i prof. Ś 02.02.13, 17:05 wiadomosci.wp.pl/martykul.html?kat=1027139&wid=15302717 Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: To wredna wypowiedź. Rozmowy ze mną i prof. Ś 02.02.13, 17:06 Nie ma pani sobie nic do zarzucenia? - Nie. Nie złamałam prawa ani wieloletniego obyczaju. Co więcej, nie wiedziałam o tej nagrodzie. Byłam za granicą, kiedy zadzwonili do mnie dziennikarze. Po powrocie przekazałam nagrodę na cele społeczne, więc ktoś potrzebujący na tym skorzysta. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: To wredna wypowiedź. Rozmowy ze mną i prof. Ś 02.02.13, 17:07 Ale premie zostały wypłacone w dwóch transzach. Naprawdę nie można było zareagować wcześniej? - To były stosunkowo świeże wpłaty. Dopóki wydruki z konta przychodziły pocztą, człowiek regularnie kontrolował stan swojego rachunku, ale w internecie przychodzi mi to trudniej. Nie robiła pani żadnego przelewu, nie płaciła rachunków przez internet? - Nie spodziewałam się żadnych wpłat. Co miałam sprawdzać? No dobrze, ale co by pani zrobiła, gdyby pani o niej wiedziała? - Z pewnością wolałabym być bohaterką, tą pierwszą sprawiedliwą, która by odmówiła przyjęcia czegoś, co przyjmowali wszyscy przez kilkadziesiąt lat. To niewątpliwie byłby czyn heroiczny. Ale pewnie bym się na to nie zdecydowała. Odpowiedz Link
seremine Adam Szostkiewicz 02.02.13, 18:31 2 lutego 2013, sobota, Adam Szostkiewicz Korzystam z wolności słowa, mówi profesorka skandalistka. Uczeni z Poznania z klubu im. Lecha Kaczyńskiego widzą w krytyce skandalistki zamach na autonomię szkolnictwa niższego. Na autonomię uczelni! I wdają się w rozważania, czy płeć da się zmienić chirurgicznie, bo przecież jest transmitowana genetycznie. Takich mamy dziś uczonych obywateli. Obywateli! Obywatelskość polega na zdolności do respektowania praw obywatelskich. Te ma także Anna Grodzka. Rynsztok pomyj wylanych na Grodzką ma służyć dokładnie temu samemu co oświadczenie uczonych z Poznania. Stwarzaniu wrażenia, że nic się nie stało, Polacy, przecież tak myśli większość z was. Nie tylko myśli. Także mówi publicznie. Prof. Pawłowicz kontynuuje tu tradycję min. Kempy i posła Leppera. Jest wolność słowa, to ci dam werbalnie w mordę z trybuny sejmowej albo w mediach. Pawłowicz oświadcza, że zawsze mówi, co myśli. To moim zdaniem sygnał, że brak jej umiejętności społecznych. Polegają one na tym, że człowiek dojrzały społecznie i moralnie wie, że słowo może zranić, a nawet zabić, i bierze to pod uwagę wypowiadając się publicznie. Polityk, który zawsze mówi, co myśli, jest w polityce przeciw-skuteczny. Tak, dwie trzecie pytanych o zdanie jest przeciwna dopuszczeniu związków partnerskich. Tak mają. Jakiś udział mają w tym słowa duchownych i ludzi pokroju prof. Pawłowicz. Tak mają, póki im samym nie przydarzy się coś niespodziewanego, na przykład ich własny związek partnerski. Wtedy mogą pójść po rozum do głowy. Łaska empatii. Ale jedna trzecia jest za. Mam nadzieję, że przyszłość należy do nich. Jeszcze nie tak dawno temu była nie do zaakceptowania panna z dzieckiem, rozwódka, wdowa lub wdowiec tworzący nowe stadło, dzieci nieślubne były dyskryminowane. Ba! ślub cywilny był nie do przyjęcia jako zamach na religię i tradycję. Na szczęście, jak śpiewa poeta, the times, they are a-changing. Odpowiedz Link
rawik-is-me Pistolet Kaczynskiego 03.02.13, 13:14 spoleczenstwo.newsweek.pl/w--newsweeku---pistolet-kaczynskiego,101020,1,1.html Odpowiedz Link
dunant Re: _________POLSKA_________WODZOWIE________ 04.02.13, 03:21 W wywiadzie dla tygodnika "W Sieci" prezes PiS Jarosław Kaczyński ogłasza, że nie ma mowy o jego wycofaniu się z polityki. "Po smutnych osobistych wydarzeniach wracam do pełnej działalności, podejmujemy ofensywę. Zrobimy wszystko, by przejąć władzę, bo szkoda Polski na takie rządy" - mówi. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: _________POLSKA_________WODZOWIE________ 04.02.13, 14:37 - Kiedy go zatrzymaliśmy, mówił, że jest europarlamentarzystą z immunitetem, więc bez mandatu pojechał dalej - twierdzi policja. Dopiero potem okazało się, że Władysław Serafin nie tylko nie jest posłem parlamentu europejskiego, ale przede wszystkim trzy lata temu stracił uprawnienia kierowcy. 20 stycznia w Sieradzu policjanci zatrzymali do kontroli volkswagena passata. W terenie zabudowanym zamiast z dozwoloną prędkością 50 km/godz. jechał ponad dwa razy więcej: 111. Za kierownicą auta siedział Władysław Serafin. Mundurowi relacjonują, że przedstawił się jako europarlamentarzysta, którego chroni immunitet. Pokazał legitymację z unijnymi pieczęciami, ważną do 2015 roku. Policjanci kojarzyli go z mediów jako polityka, więc podejrzeń nie mieli. Jak każe prawo w przypadku osób objętych immunitetem, odstąpili od ukarania kierowcy, czyli wręczenia 500 zł mandatu i wpisania na konto 10 punktów karnych. Cały tekst: czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,13342749,Drogowka_przylapala_Serafina__nie_ma_prawa_siadac.html#BoxSlotIIMT#ixzz2JwAw3CFI Odpowiedz Link
jutta_t SLD zagłosuje przeciwko odwołaniu Wandy Nowickiej 04.02.13, 17:39 SLD zagłosuje przeciwko odwołaniu Wandy Nowickiej z funkcji wicemarszałka Sejmu - zapowiedział szef SLD Leszek Miller. Według niego wniosek o pozbawienie Nowickiej tej funkcji to "happening" Janusza Palikota. Odpowiedz Link
jutta_t Wniosek o wotum nieufności wobec rządu Tuska.... 04.02.13, 17:43 Wniosek o wotum nieufności wobec rządu Donalda Tuska ma ogromny sens - przekonywał we "Wstajesz i wiesz" Jacek Sasin z PiS. Jego zdaniem, dzięki temu partie "rzekomo opozycyjne" będą się mogły w końcu opowiedzieć, czy są "za" czy przeciwko rządowi. Odpowiedz Link
dunant Wanda Nowicka i Anna Grodzka stały się ofiarami... 05.02.13, 00:00 Wanda Nowicka i Anna Grodzka stały się ofiarami politycznego cynizmu Janusza Palikota - powiedziała marszałek Sejmu Ewa Kopacz, pytana o głosowanie zmiany na stanowisku wicemarszałka. To kolejny sygnał, który może sugerować malejące szanse Ruchu Palikota na wymianę przedstawiciela partii w prezydium Sejmu. W opinii Kopacz, Wanda Nowicka, która "walczyła ze szklanymi sufitami, została tym sufitem przez Janusza Palikota przygnieciona i okaleczona". - Nie wiem, czy mogę wierzyć, w jakiekolwiek deklaracje tego ugrupowania - stwierdziła Kopacz. Powiedziała, że ona sama wysoko ocenia pracę Wandy Nowickiej jako wicemarszałka Sejmu i dlatego, jak poinformowała, nie będzie uczestniczyć w "teatrzyku Palikota". Odpowiedz Link
dunant Re: Wanda Nowicka i Anna Grodzka stały się ofiara 05.02.13, 00:02 W podobnym tonie jak Kopacz, całą sprawę skomentował Stefan Niesiołowski z PO. - Nie będę głosował za odwołaniem pani Nowickiej, dlatego, że nie widzę powodu, by spełniać zachcianki pana Palikota. To jest niebywała pycha, że on sobie decyduje jednoosobowo - stwierdził. - Uważam, że jest dobrą wicemarszałek. Bardzo dobrze, że wzięli (całe prezydium - red.) te nagrody. Tabloidy nie będą uczyć marszałków Sejmu moralności - dodał. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Wanda Nowicka i Anna Grodzka stały się ofiara 05.02.13, 22:06 Klub PO zdecydował we wtorek wieczorem, że zagłosuje przeciwko odwołaniu Wandy Nowickiej (RP) ze stanowiska wicemarszałka Sejmu - poinformował Stefan Niesiołowski. Wcześniej władze klubu spotkały się z Donaldem Tuskiem. Przeciwko odwołaniu Nowickiej będzie głosował też klub PSL. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Wanda Nowicka i Anna Grodzka stały się ofiara 05.02.13, 22:17 Ogłoszenie dyscypliny w Platformie Obywatelskiej w głosowaniu przeciwko odwołaniu Wandy Nowickiej z funkcji wicemarszałka to wstyd dla PO - ocenia Paweł Piskorski, podkreślając, że chodzi o "zagranie Januszowi Palikotowi na nosie". - To kompromitacja wynikająca ze strachu przed konfrontacją - wtórował mu w programie "Fakty po Faktach" Andrzej Urbański. Odpowiedz Link
dunant Słowa Kopacz krytykował w "Kropce nad i" Frasyniuk 05.02.13, 00:05 Słowa Kopacz krytykował w "Kropce nad i" Władysław Frasyniuk. - Ta wypowiedź bardzo mnie rozbawiła - ocenił. - To jest jakieś kompletne szaleństwo, to już przestaje być śmieszne - dodał podkreślając przy tym, że Palikot nie odwołuje marszałek Nowickiej z powodu płci. Zdaniem byłego opozycjonisty Kopacz sprzeciwiając się odwołaniu Nowickiej postawiła w "kłopotliwej sytuacji swoją koleżankę-kobietę". - Nikt nie traktuje tak przedmiotowo pani Nowickiej, jak pani Kopacz - stwierdził. Zaznaczył przy tym, że ci, którzy zagłosują "za Nowicką" de facto zagłosują "przeciwko Grodzkiej", bo - jak powiedział - "uważają ją za dziwioląga". Frasyniuk uważa, że Nowicka zachowa się po męsku i sama odejdzie ze stanowiska wicemarszałek. Odpowiedz Link
dunant Re: Słowa Kopacz krytykował w "Kropce nad i" Fras 05.02.13, 00:06 Z kolei Roman Giertych, który był drugim gościem programu, przyznał, że jest co prawda za odwołaniem Nowickiej, ale nie za powołaniem Grodzkiej na stanowisko wicemarszałka. - Takie ugrupowanie jak Ruch Palikota nie zasługuje, żeby mieć wicemarszałka - oświadczył. Jak tłumaczył, politycy tej partii "głoszą skandaliczne teksty" i "naruszają uczucia innych ludzi". Odnosząc się do samej wypowiedzi Kopacz, przyznał, że się z nią zgadza. - (Zachowanie Palikota - red.) to teatr, pewnego rodzaju prowokacja po głosowaniu ws. związków partnerskich. To, że jest gra, nie mam żadnych wątpliwości - ocenił Giertych. W obronie Grodzkiej Frasyniuk oburzał się na zachowanie innych polityków wobec Grodzkiej. - To jest upokarzające - odparł. Były opozycjonista powiedział, że choć ma mnóstwo żalu do Palikota, to "dwie rzeczy zasługują na słowa uznania - Grodzka i Biedroń w polskim parlamencie". - Przełamują polskie zakłamanie i polskie negatywne myślenie - przekonywał. Autor: nsz//gak / Źródło: tvn24 Odpowiedz Link
rawik-is-me Tym panom Polska myli się z Azerbejdżanem - ... 05.02.13, 10:15 Tym panom Polska myli się z Azerbejdżanem - w taki sposób senator Józef Pinior (PO) skomentował we "Wstajesz i wiesz" zapowiedź szefa MSZ i rzecznika rządu, że Polska będzie teraz ostrożna w przekazywaniu Trybunałowi w Strasburgu informacji na temat więzień CIA. - Nie możemy nie współpracować z Trybunałem - zaznaczył Pinior. Pinior, który był członkiem komisji w PE badającej obecność w Polsce tajnych więzień CIA, podkreślił, że jest wystarczająco dużo zgromadzonych dowodów na to, że w Polsce istniały więzienia CIA zorganizowane w oparciu o zgodę rządu Leszka Millera. Ma je również polska prokuratura. Pinior podkreślił, że ośrodek CIA nie miał w Polsce żadnej podstawy prawnej ani w przepisach krajowych, ani międzynarodowych. - Istniał poza prawem, istniał nielegalnie - uważa senator PO. Jego zdaniem więzienia CIA były odpryskiem sojuszu strategicznego między Polską a USA. Odpowiedz Link
seremine Re: Tym panom Polska myli się z Azerbejdżanem - . 05.02.13, 14:48 - Osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie więzienia CIA w Polsce to Aleksander Kwaśniewski, Marek Siwiec, Jerzy Szmajdziński i Marek Dukaczewski - pisze w swoim raporcie Open Society Justice Initiative. Organizacja założona przez George'a Sorosa przygotowała opracowanie na temat globalnej siatki więzień CIA. Polsce poświęcono w niej sporo miejsca i nazwano krajowe dochodzenia "niedostatecznymi". Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: _________POLSKA_________WODZOWIE________ 05.02.13, 17:01 Eksperci związani z parlamentarnym zespołem ds. zbadania przyczyn katastrofy smoleńskiej przekonywali podczas wtorkowej debaty, że przyczyną katastrofy Tu-154M były dwa wybuchy w powietrzu, nie spowodowało jej uderzenie samolotu w brzozę. Ekspertów komisji Millera nie było, odczytano fragmenty jej raportu. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: _________POLSKA_________WODZOWIE________ 05.02.13, 21:13 Platforma Obywatelska nie będzie głosować za odwołaniem Wandy Nowickiej z funkcji wicemarszałka Sejmu. Z sejmowej arytmetyki wynika, że Nowicka zachowa stanowisko. - Decyzja PO przeciw odwołaniu Nowickiej jest skandaliczna. Na zasadzie rączka rączkę myje - powiedział w "Kropce nad i" Janusz Palikot. Platforma Obywatelska podjęła decyzję, że nie będzie głosować za odwołaniem Wandy Nowickiej z funkcji wicemarszałka Sejmu - poinformowała telewizja TVN24. Podczas głosowania ma obowiązywać dyscyplina partyjna. - PO ma tyle wspólnego z obywatelskością, co milicja obywatelska - nie krył oburzenia na antenie TVN24 lider RP Janusz Palikot. - Kocham Wandę Nowicką, ale trzeba ją odwołać. W imię zasad - podkreślił. Odpowiedz Link
jerzy_55 Kolejny więzień Guantanamo skarży Polskę do ETPCZ 05.02.13, 21:43 Kolejny więzień Guantanamo skarży Polskę do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka - dowiedziała się telewizyjna "Panorama". Według informacji dziennikarzy Telewizji Polskiej, wstępną skargę do Strasburga złożyli pełnomocnicy Abu Zubaidy. Mężczyzna został zatrzymany w Pakistanie 11 lat temu i miał być "przybocznym" Osamy bin Ladena. Urodzony w Arabii Saudyjskiej Palestyńczyk miał być przetrzymywany w Polsce przez kilka miesięcy na przełomie 2002 i 2003 roku. Od siedmiu lat Abu Zubaida jest w Guantanamo. Nie postawiono mu jeszcze zarzutów. CIA miała przetransportować go z Tajlandii do Polski, gdzie miał być przetrzymywany przez kilka miesięcy. Miał on tu być podtapiany 83 razy; trzymany nago w niewygodnych pozycjach; miano go też narażać na hałas i zimno; nie mógł załatwiać potrzeb fizjologicznych. W polskim śledztwie w sprawie domniemanych więzień CIA ma status pokrzywdzonego. Odpowiedz Link
rawik-is-me Leszek Miller ironizował dzisiaj w programie Radia 06.02.13, 11:29 Leszek Miller ironizował dzisiaj w programie Radia ZET na temat wypowiedzi Janusza Palikota. - Figura Anny Grodzkiej jest figurą Chrystusa, który niesie krzyż - zacytowała szefa Ruchu Palikota Monika Olejnik. - No duża przesada, zaczynając od tego, że Chrystus był mężczyzną. Przynajmniej wszystkie przekazy na to wskazują... - mówił Miller. Miller zaznaczył, że obecne poczynania Palikota ws. odwołania Nowickiej z funkcji wicemarszałka Sejmu to kolejny happening, teatrzyk polityczny. - Żałuję tylko bardzo, że ofiarą tych występów, tego scenariusza miała paść pani Nowicka, która nie zasługuje po prostu na takie traktowanie ze strony swoich kolegów - powiedział szef SLD. Jak dodał, jego partia nie widzi żadnych merytorycznych powodów, aby odwoływać Nowicką z funkcji wicemarszałka. - Ale Palikot zapowiada, że jeżeli Nowicka nie zostanie odwołana, to będzie składał wnioski o odwołanie wicemarszałków i marszałka - zauważyła Olejnik. - No Sejm wstrząsnął się w posadach po tym oświadczeniu. Ja też jestem wstrząśnięty - ironizował Miller. Odpowiedz Link
jerzy_55 Kwasniewski 06.02.13, 22:52 Nie planuję kandydowania do Parlamentu Europejskiego - zapewnia Aleksander Kwaśniewski. Były prezydent zastrzega, że "być może do tego dojrzeje". Od kilku tygodni europoseł Marek Siwiec i Janusz Palikot deklarują, że chcą namówić Aleksandra Kwaśniewskiego, aby zaczął tworzyć listy wyborcze do Parlamentu Europejskiego i sam do niego kandydował. Aleksander Kwaśniewski pytany przez dziennikarzy Informacyjnej Agencji Radiowej w Strasburgu odpowiada, że obecnie nie interesuje go zasiadanie w fotelu eurodeputowanego. - Tego planu nie mam, na razie nie mam. Może dojrzeję. Będę na ten temat w przyszłym tygodniu rozmawiał z Markiem Siwcem i Januszem Palikotem, ale teraz jestem zajęty sprawami ukraińskimi - wyjaśniał były prezydent. Wybory do Parlamentu Europejskiego odbędą się w przyszłym roku. Odpowiedz Link
dunant Dziennik "The Gazette" przypomniał słowa Gowina 07.02.13, 00:08 Jedyny dziennik, który jest publikowany w języku angielskim we francuskojęzycznym kanadyjskim Quebecu na swoich łamał pochwalił decyzję polskiego ministra sprawiedliwości, Jarosława Gowin. Dziennik "The Gazette" przypomniał słowa Gowina, który powiedział, że nie będzie miał problemu z poparciem kandydatury Anny Grodzkiej na wicemarszałka Sejmu. Minister sprawiedliwości wyjaśnił, że nie widzi problemu w poparciu kandydatury posłanki Ruchu Palikota. Gowin uważa, że transeksualizm Grodzkiej jest jej prywatną sprawą i nie powinien być brany pod uwagę przy ocenie jej kompetencji do pełnienia obowiązków wicemarszałka. Minister przyznał jednak, że ma wątpliwości co do tego, czy posłanka jest odpowiednią osobą na to stanowisko. Odpowiedz Link
dunant Re: _________POLSKA_________WODZOWIE________ 07.02.13, 00:50 Problem konserwatystów w PO musi być rozwiązany. Premier woli mieć mniejszą, ale zwartą partię. Jeśli problem nie zostanie rozwiązany, to w kwietniu może nastąpić "przesilenie" - dowiedziała się nieoficjalnie TVN24. Premier miał w ten sposób dyscyplinować klub PO podczas wtorkowego spotkania. W środę przed wylotem na szczyt UE mówił: - Nie będę tolerował, póki jestem szefem PO, zachowań, które zagrażałyby jedności Platformy w tych sprawach, w których jedność jest niezbędna. Odpowiedz Link
black_jotka SLD jako trzeci koalicjant to byłoby dobre .... 07.02.13, 18:00 SLD jako trzeci koalicjant to byłoby dobre rozwiązanie - mówi reporterce radia TOK FM Stanisław Żelichowski z PSL. Jak zapewnia, taki scenariusz jest możliwy - więcej, mówi, że w 2007 r. sam to PO proponował - wtedy na takie rozwiązanie nie zgodzili się "platformerscy" konserwatyści. Odpowiedz Link
black_jotka Re: SLD jako trzeci koalicjant to byłoby dobre .. 07.02.13, 18:02 zigzaur Dlaczego na trzeciego? Przecież Tusk może dać kopa gumiakom w tej sytuacji. Wprowadzić opodatkowanie wsi na takich samych prawach jak miasta, wygonić skorumpowane buraki z państwowych instytucji. Ach, ten ma komfortową sytuację. Zamiast SLD może wziąć do koalicji Palikota. Odpowiedz Link
jerzy_55 O Godsonie... 07.02.13, 18:56 Hitler też kiedyś mówił, że inna rasa, niż aryjska jest wypaczeniem i to powinien brać pod uwagę poseł Godson - powiedział w rozmowie z Onetem poseł Ruchu Palikota Michał Kabaciński, komentując słowa Johna Godsona (PO), że "homoseksualizm jest wypaczeniem od normy". Odpowiedz Link
rawik-is-me "Sytuacja na rynku pracy w 2013 roku może być... 08.02.13, 05:08 "Sytuacja na rynku pracy w 2013 roku może być trudniejsza niż w roku ubiegłym. Takie sygnały wysyła nasza gospodarka. Okres spowolnienia, przy utrzymujących się niekorzystnych uwarunkowaniach zewnętrznych przekłada się na nastroje pracodawców oraz podejmowane przez nich decyzje" - powiedziała Ostrowska w Sejmie. "Z całą pewnością należy spodziewać się rosnącego poziomu bezrobocia w początkowych i końcowych miesiącach 2013 roku, a zmniejszania się tego bezrobocia w okresie wiosennym i letnim, co jest stałą cechą naszego rynku pracy" - dodała. Z danych GUS wynika, że stopa bezrobocia w grudniu 2012 r. wyniosła 13,4 proc. wobec 12,9 proc. listopadzie 2012 r Odpowiedz Link
jutta_t Jak wypadamy pod względem spożycia alkoholu na tle 08.02.13, 13:36 Jak wypadamy pod względem spożycia alkoholu na tle Europy? Z danych WHO wynika, że wyprzedzają nas Czesi, Niemcy, a nawet Francuzi i Hiszpanie. Stereotyp pijanego Polaka odchodzi w nieznane. Z najnowszych danych WHO wynika, że pijemy mniej niż przeciętny Europejczyk. A jeśli już chcemy się napić, to wybieramy nie wódkę, ale wino lub piwo. - Więcej od nas piją narody, o których mówi się, że mają wysoką kulturę picia alkoholu, jak Francuzi, Belgowie czy Hiszpanie. Gdy spojrzymy na liczby, wiele państw, w tym naszych sąsiadów, zostawia nas daleko w tyle, jeśli chodzi o ilości wypijanego alkoholu - komentuje Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy. - Ograniczenie sprzedaży napojów spirytusowych jest wynikiem polityki państwa, która ma na celu zmianę struktury spożycia na rzecz napojów o niskiej zawartości procentowej alkoholu. W 1980 r., czyli tuż przed wejściem ustawy o wychowaniu w trzeźwości, dostawy rynkowe krajowych wódek czystych i gatunkowych wynosiły powyżej 530 milionów litrów obj., podczas gdy w 2011 r. rynek mocnych trunków wyniósł ok. 300 milionów. Pijemy więc blisko dwukrotnie mniej napojów spirytusowych niż przed trzydziestu lat - tłumaczy Leszek Wiwała. Odpowiedz Link