Dodaj do ulubionych

Ciasto orzechowe

25.10.21, 23:07
SKŁADNIKI
3 SZKLANKI WYŁUSKANYCH WŁOSKICH ORZECHÓW
4 JAJKA
1 SZKLANKA MĄKI
1 SZKLANKA CUKRU
OTARTA SKÓRKA Z 1 CYTRYNY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2-3 ŁYŻKI PŁYNNEGO MIODU LUB SYROPU KLONOWEGO
ORZECHY DO DEKORACJI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Orzechy zmielić w młynku do kawy lub mocnym blednderze do konsystencji grubego piachu. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, do puszystej masy dodać partiami zmielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę i dodawać partiami do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec 50 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie aż do całkowitego wystygnięcia. Wierzch ciasta posmarować miodem lub syropem klonowym i posypać siekanymi orzechami lub udekorować połówkami orzechów. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje jeśli przed podaniem schłodzimy go przez godzinę w lodówce.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka