Dodaj do ulubionych

Leczenie hormonalne, aby zajsc w ciaze

IP: *.tek.com 15.03.01, 12:35
Szanowne Panie,
Jestem studentka psychologi i pisze prace na temat potrzeb kobiet leczonych
hormonalnie - mezatek, ktore pragna miec dzieci. Brakuje mi kilka Pan i gdyby
ktorakolwiek z Was zechciala mi pomoc i udzielic mi odpowiedzi na kilka pytan
bylabym bardzo wdzieczna. Cale badanie jest przeprowadzane anonimowo.
Licze na szczere checi.
Paulina
Obserwuj wątek
    • Gość: Hathor Re: Leczenie hormonalne, aby zajsc w ciaze IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 15.03.01, 22:55
      Paulina -przeczytaj forum "nieplodnosc - pomoc" jest nas tam cale mnostwo !!!!
    • Gość: Ala Re: Leczenie hormonalne, aby zajsc w ciaze IP: 212.160.79.* 18.03.01, 11:59
      Wiesz, co tojest nadzieja? A wiesz, co dzieje się z kobietą, gdy się jej
      odbiera nadzieję co miesiąc? Mogę coś o tym powiedzieć. Hormony, hormony,
      hormony-przez prawie cztery lata. Pierwsze miesiące są trudne-mdłości, wymioty,
      zawroty głowy, uderzenia gorąca, bezsenność. Po jakimś czasie wszystko to staje
      się normą, byle tylko ujrzeć magiczne dwie kreseczki na teście ciążowym. Po
      każdym ujemnym teście tydzień płaczu i kołowrotek zaczyna się od nowa. Nie
      można patrzeć na idącą ulicą kobietę ciężarną, bo łzy same lecą po policzkach,
      kązdy mijający wózek dzicinny wzbudza żal do całego świata, dlaczego to nie mój.
      Gdy przychodzi niedziela trzeba zawsze iść na tę Mszę, gdzie na pewno nie
      będzie jakichś chrzcin, bo serce się kraje.
      Moja historia?: Trzy pobyty w szpitalu, sanatorium, pięć inseminacji, nieudane
      in-vitro, po drodze mnóstwo upokorzeń-badań, tony hormonów i ciągle brzmiąca w
      uszach diagnoza: jest pani zdrowa-nie ma przeciwwskazań, aby zaszła pani w
      ciążę.I co z tego?
      Idealny pacjent dla psychologa co?
      Pocieszenie to to, że nie jestem jedyna-znam kobiety, które tak egzystują nawet
      po dziesięć lat i ciągle mają nadzieję, bo niektórym przecież się udaje!!!
      Pozdrawiam.
      • Gość: Hathor Re: Leczenie hormonalne, aby zajsc w ciaze IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 19.03.01, 21:58
        Ala - pisz i rozmawiaj o tym !!! Jak juz wyrzucisz z siebie cala zlosc i
        rozpacz uwierz mi bedzie Ci latwiej. Mow wszystkim ktorym ufasz i chocby tu na
        forum, odkad to robie pare ton z plecow mi spadlo. Za miesiac jade na nowo na
        in vitro i czuje sie duzo lzejsza.
      • Gość: Bacha Re: Leczenie hormonalne, aby zajsc w ciaze IP: 195.205.13.* 20.03.01, 13:52
        Ala, a czy myslalas powaznie o psychologu, bo ja mysle o tym coraz czesciej.
        jestem po dwoch probach in-vitro i tez nie ma zadnej konkretnej przyczyny
        uniemozliwiajacej zajscie w ciaze. Duzo jednak mowi sie o tym, ze czesta
        przyczyna jest blokada psychiczna. Bardzo licze na to, ze zanim podejme kolejna
        probe in-vitro znajde dobrego psychologa, ktory pomoze mi sie z tym uporac.
        Nawet jesli nie pomoze mi, bym zaszla w ciaze to moze poradzi mi jak zyc bez
        dzieci, bo o tym tez w koncu myslec trzeba. Bardzo na to licze. pozdrawiam.
        Bacha
        • Gość: Ala Re: Do Bachy IP: 212.160.79.* 26.03.01, 20:02
          Myślałam o psychologu, ale sama powiedz, czy jest to tak powszechnie dostępne?
          Szczerze mówiąc już sama myśl o jakimś kolejnym lekarzu, chyba dla mnie już
          nieważna jest nawet dziedzina, przyprawia mnie o wysypkę. Gdyby było to tak
          łatwo dostępne może bym się zdecydowała, chociaż przecież in-vitro nawet dla
          wielu lekarzy jest czymś ostatecznym i najczęściej odradzanym.
          A co do przyczyn psychologicznych niemożności zajścia w ciążę, to chyba tak
          lekarzowi najłatwiej powiedzieć, skoro nie wie do końca, co może być przyczyną.
          • Gość: Bacha Re: Do Ali IP: 195.205.13.* 27.03.01, 10:05
            Ale mnie pocieszylas. to fakt, ze do lekarzy mam z jednej strony uraz, z
            drugiej jednak wiecej zdrowego krytycyzmu. Nie patrze na nich jak na wyrocznie
            w zadnej sprawie,bo wiem, ze nie zawsze maja racje. Niestety. Na wszelki
            wypadek zawsze kazda watpliwosc konsultuje z dwoma lekarzami. To kosztowne
            posuniecie, ale dla mnie zdrowsze.
            Co do psychologa, to nie pojde do zadnego z gazety czy ogloszenia. Znajde
            wreszcie takiego co bedzie umial mi pomoc, bo ze tacy sa nie mam watpliwosci.
            Bardziej niz wizyta u psychologa stresuja mnie wizyty u kolejnych polecanych
            lekarzy, ktorzy po przejrzeniu calej mojej lekarskiej dokumentacji nie potrafia
            nic powiedziec. Wzruszaja ramionami i tyle. To jest prawdziwy koszmar. To tak
            jakby odbierali ci nadzieje. Nie wierze jednak, ze w XXI wieku nie ma sposobow
            na takie dolegliwosci i pojde wszedzie zanim przestane cokolwiek z tym robic.
            Pozdrawiam. Bacha
    • Gość: Bacha Re: Leczenie hormonalne, aby zajsc w ciaze IP: 195.205.13.* 20.03.01, 15:23
      Do Pauliny: jaki jest cel Twojej pracy, o jakie potrzeby Ci chodzi. A mozesz
      polecic mi jakies publikacje psychologiczne dotyczace bariery psychicznej przy
      usilnych staraniach o dziecko ? Wiem, ze w Stanach zajmuja sie tym
      profesjonalne gabinety, a u nas ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka