Dodaj do ulubionych

Składka zdrowotna - podwójnie za etat i działal...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.09, 14:55
Za te dodatkowe pieniądze masz:
- dziś już niestety lekarz nie przyjmie bo jest za dużo osób...
- termin, najbliższy wolny termin u kardiologa za 1.5 roku...

Jak ja mam płacić podwójnie to niech każdy płaci! rolnicy również!
Obserwuj wątek
    • Gość: Lex Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.acn.waw.pl 25.02.09, 09:28
      Patrząc na problem z szerszej perspektywy należy sobie uświadomić, że nawet gdyby nie trzeba było płacić tej dodatkowej składki i tak w zębach byśmy ją musieli zanieść do Urzędu Skarbowego w postaci podatku dochodowego, jako zaliczka na podatek lub za cały rok. Składki na ZUS idą nam w koszty i odliczają się od podatku. Gdybyśmy mieli zero przychodów i rozchodów, ale płacili obowiązkowo ZUS co miesiąc Urząd Skarbowy musiałby nam uiścić stosowny zwrot podatku z tytułu składek ZUS (w tym wszystkim są jeszcze dziesiąte części procenta, które się nie odliczają, ale pomijam ten fakt w rozważaniach), więc wszystkie te operacje nie mają najmniejszego sensu poza ciągłym przelewaniem pieniędzy z konta na konto w koło macieju.
    • Gość: ZUS Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.netpoint.pl 25.02.09, 11:40
      Jak uniknąć składek ZUS?
      zus.pox.pl/bezskladek.htm
    • Gość: biznes-man Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 13:52
      Wg mnie każdy powinien mieć swoje indywidualne konto zdrowotne, do którego miałby kartę, pieniądze z niej mógłby wydawać tylko w placówkach zdrowia. (powiązania rodzinne itd)
      Część składki (5-10%) mogłaby iść do wspólnej puli dla tych co rzeczywiście nie mają skąd i jak itd.
      Jeśli usługa jest droższa dopłacam z własnej kieszeni. Wybieram tych lekarzy, których uważam za kompetentnych, dobrych itd.
      Lekarze zaczynają konkurować fachowością, cenami itd.
      i wiele innych przemyśleń na ten temat.

Wiem, że znajdą się też przeciwnicy podobnego rozwiązania ale myślę, że w dobie coraz większej świadomości Polaków, że są okradani przez innych a sami nie mogą uzyskać pomocy bo miejsca nie ma albo się okazuje, że coś jest tak drogie, że kogoś na to nie stać a przecież płacił 30lat po 2 składki i nigdy nie korzystał itd. powinno coś się zmienić w tym temacie!
    • Gość: biznes-man Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 13:53
      Powiązania rodzinne - chodzi o to, że można daną kartą płacić za małżonka, dzieci itp. wg mojej własnej woli.
    • eroides Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział 05.03.09, 08:22
      Indywidualne to nie, ale te wszystkie ZUSy i inne OFE powinny zostać zastąpione przez rodzaj emerytalnego funduszu rodzinnego, gdzie obowiązek składek szedłby na emerytury członków rodziny. Taki fundusz mógłby liczyć do 30 osób. Jeśli ktoś przedwczesne by umarł jego składki pozostawałyby w Rodzinie, byłoby to jednocześnie promowanie rodzin wielopokoleniowych, branie pod ochronę.

A ja opiszę swoją sytuację, podobnie byłem zatrudniony i prowadzę niewielką działalność (praca na komputerze w domu) z tej działalności zarabiam ok. 1000-1500 zł raz mniej raz więcej (z tego kredyt ok. 1000 zł). Zostałem zwolniony ? tym samym wpadłem w pełen ZUS. I co ? I zawiesiłem działalność, nie wystawiam już faktur ? przesiałem tym samym płacić VAT i inne podatki ? wpadłem w szarą strefę, ale inaczej jako osoba bezrobotna musiałbym dopłacać jeszcze do tego interesu w postaci składek ZUS ok. 1000 zł !!! Ale jak tu Pan wyżej napisał ? w imię Sprawiedliwości Społecznej.
      Mam taką propozycję aby osoby prowadzące małą działalność gospodarczą zwolnić z opłat ZUS tzn. zwolnić gdy ich miesięczne dochody byłyby niższe od Sumy = WPŁATA NA ZUS + Najniższa płaca krajowa. Przynajmniej uczciwie płaciłbym podatki.

Takie osoby traktować jak osoby bezrobotne, należy je szanować bowiem zamiast żebrać o zasiłek same sobie ten zasiłek zarabiają. Ale może lepiej jak się zgłoszę do Urzędu Pracy po Zasiłek ? Po co mam się szarpać z ZUSem skoro mogę wyciągnąć rękę po kasę należną mi jako bezrobotnemu po zawieszeniu działalności i zwolnieniu z etatu?

Panowie Politycy i Urzędnicy Litości !!! Wyniszczacie tych właśnie najmniejszych ? tych bez kapitału, a którzy mimo wszystko chcą zakładać firmy i płacić podatki to jak ten kraj ma się rozwijać?

I tak w dobie kryzysu zostałem bez pracy i bez firmy, a Państwo bez moich podatków. Przy czym z powodu kryzysu straciłem pracę a firmę z powodu przepisów.

• Gość: eroides Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 09:20
      Ta kwota zwolniona to może być też Najniższa płaca krajowa x 2, To minimum płacowe musi pozostać w ręku płatnika "przedsiębiorcy". Nie można z tego minimum opłacać ZUSu !!!
    • Gość: el Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.centertel.pl 24.03.09, 12:50
      Przecierz nie choruje się podwójnie aby płacić 2 * składki
    • Gość: Gość Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.09, 13:49
      Może głupio, jednak w tym państwo nie zarabia bo ta sama składka można rozliczyć z zapłaconych podatków w całości.
    • Gość: el ninio Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.chello.pl 01.04.09, 20:14
      Widziałem w TV jak Pan Chlebowski zarzekał się że tą niesprawiedliwość szanowna PO zajmie się. Powiedziałem sobie że wtedy na nich zagłosuję, choć do tej pory głosowałem raczej w lewo. Ciekawe czy zależy im na jednym głosie.
    • Gość: Andzia Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.09, 08:04
      Sama jestem lekarzem i mam 2 działalności- też muszę płacić składki w -jednej wszystkie, w drugiej dodatkowo zdrowotną, która rośnie stale... a ja w zakresie podstawowym obsługuję się sama i nie chodzę nawet do lekarzy- bo jak lekarz PRzychodniany nie mam od rana do wieczora na nic czasu- a jako specjalistyk mam pacjentów zapisanych na miesiące do przodu- wymóg NFZ- i nawet nie mam często jak się nagle rozchorowac, więc do pracy chodzę chora i tak w kółko...- zadzwonię do koleżanki to mnie skonsultuje telefonicznie...i dalej siedzę w pracy... ale płacę dwa razy.
    • Gość: szakal Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 10:25
      już tu ktos wspominał,że i tak jeśli dużo pracujesz to zapłciłabyś większy podatek do urzędu skarbowego ,więc nie ma co płakać bo te pieniądze i tak nie są twoje.ale rozumiem Cię ,bo ja teś w ramach oszczędności obsługuję sie sam bo prywatnie strasznie drogo ,a ekstrakcja zęba kombinerkami,lub drzwiami zapewnia taki sam standard jak w nfz a znacznie szybciej ...ale składkę zdrowotna płacę
    • Gość: l.z.n@wp.pl Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 19:53
      Każdy rząd okradał i robi to nadal szarego polaka, niestety na diety (gigantyczne) i biura poselskie, senatorskie i place wysokich urzędasów trzeba ściągnąć haracz od szarego ludka.
      Podwójne skladki- oszustwo.A może tak placilby ten co by chcial i wtedy mógłby wymagać leczenia dobrych lekarzy, bo ten co by nie płacil nie był by przyjęty?
    • Gość: gute Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 17:28
      Rozwiązanie proste i skuteczne. Nie miej działalności. Pracuj na czarno i nie płać ZUSu itp. Zrobisz 3 razy mniej, przychód 3 razy mniejszy a zysk ten sam. Z lekarzem dogadaj się na prywatne wizyty, na emeryturę odkładaj/inwestuj sam. Wszyscy zadowoleni będą. A ile papierków mniej, mniejsze koszty dojazdów itd. Co za tym idzie i środowisko korzysta...
      I wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
    • Gość: gość Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.um.elk.pl 24.09.09, 15:24
      Od jakigoś czasy planuje zabrac się do napisania w tej sprawie do Rzecznika Spraw Obywatelskich. Bardzo chętnie zapoznałabym sie z tym pismem o "potrzebie sprawiedliwości społecznej" Może jakis kontakt?
      • reklama-bolek Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział 05.01.10, 18:33
        www.rpo.gon.pl
        Ale nie warto. Wyrazi współczucie i tyle...
    • Gość: gość Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.aster.pl 10.01.10, 21:56
      Witam, czy nic się w tym zakresie jeszcze nie zmieniło? Cały czas trzeba tą składkę podwójnie płacić?
    • Gość: Gość Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 19:38
      witam odnośnie rolników to też muszą płacić składki zdrowotne od działalności i to spore
      • Gość: kar_ma Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 11:37
        Nie spore tylko takie same jak wszyscy normalni przedsiębiorcy.
    • Gość: ka-ka2 gość Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.10, 21:06
      Mam dzialalnośc gospodarczą i 1/8 etatu.Pytanie czy pracodawca musi odprowadzac skladkę zdrowotną za mnie
    • Gość: emeryt Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 11:43
      podwójna skaładka zdrowotna to absurd-nikt nie może tego problemu w nzaszym Kraju rozwiązać. Może będzie trzeba do Strasburga skarżyć ?
    • Gość: gość Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 12:56
      dorabiam do emerytury od o- 400 zł miesiecznie,jestem zarejestrowany jako ryczałtowiec.No i teraz: składka na ubezpieczenie zdrowotne + podatek 8,5 % + dojazd do klienta = ??? .Nie wiem co wpisać,chyba g....
    • Gość: lo9lolo Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 19:27
      zlodziejstwo od wielu lat - no i co z tego? nic sie nie zmienia. kogo to obchodzi?.
    • Gość: :) Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.10, 20:12
      zbierzmy sie w grupę opłaćmy najlepszych prawników i spróbujmy powalczyć o jedną składkę przecież to złodziejstwo co sie wyprawia...da się tak czy nie?
    • Gość: Leszek Składka zdrowotna - podwójnie za etat i działal... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.11.10, 16:41
      Popieram oburzenie osób pracujących, sam szukam odpowiedzi tym bardziej ,że teraz ZUS czepia się uczciwych o pisanie prawdy w sprawie składki zdrowotnej, jak to w końcu jest ,że gdy pracujemy i chcemy próbować dorobić w m-cu kilka dni to nie można nic w/g ZUS-u zrobić tylko płakać i płacić już do 10-tego każdego m-ca. Tylko jak długo tak można ? Przecież to pieniążki z wypłaty przesyła się na składkę zdrowotną i tak w ogóle nic z tego nie ma a płacić trzeba. Kiedy wreszcie będzie sprawiedliwość w naszym kraju ??? Przecież jeżeli pracuję to pracodawca odprowadza składkę zdrow. my procentowo również i jeszcze dodatkowo musimy ponownie ją opłacać, a przecieżtak jak w moim przypadku mam max kilka dni w m-cu aby coś próbować zrobić - więc dlaczego płacić za cały m-c ? Nie może być tak jak kiedyś aby opłacać tę składkę za faktycznie przepracowane te nasze wolne dni, czy nawet urlop ? Może wreszcie coś w naszym kochanym kraju się zmieni, również zmiejszy się stan zatródnienia w ZUS-ie kilka pięter pokoiki małe w każdym po trzy osoby, komputery, skąd pieniądze na to wszystko ???
    • Gość: nothing Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 16:17
      W naszym kraju nic się nie zmieni na lepsze. Podniosą podatki co najwyżej. Też bym chciała skarżyć ten cały syf do Strasburga. Może jakaś inicjatywa społeczna?
    • 123wolny Re: Składka zdrowotna - podwójnie za etat i dział 24.01.11, 18:45
      Zmieni się jeśli zrobimy to sami.
      Stowarzyszenie WOLNI PRZEDSIĘBIORCY zostało założone 30 grudnia 2010 w Warszawie. Nasz cel - Wolność Gospodarcza.
      Cel chcemy osiągnąć m. innymi poprzez uświadomienie Przedsiębiorcom, głównie właścicielom jednoosobowych i rodzinnych firm, że konieczne jest by wybrali swoich przedstawicieli do Sejmu. Jest nas 3 miliony, z rodzinami i znajomymi 9 - 12 milionów!
      Razem będziemy w stanie zmienić schizofreniczny, korupcjogenny i wybitnie niesprawiedliwy system gospodarczy utrzymywany z naszych podatków.
      Jedna z dróg do osiągnięcia celu to likwidacja przymusu ubezpieczeń.
      Więcej na stronie: facebook - szukaj - Stowarzyszenie Wolni Przedsiębiorcy
      Dołącz do nas.
      www.wolniprzedsiebiorcy.org

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka