Dodaj do ulubionych

Wszystko co chcecie wiedziec o Braderie...

29.11.05, 16:26
... ale wstydzicie sie zapytac ;-)

Kto pierwszy?

Kazde info bardzo mile widziane!
Obserwuj wątek
    • anwi79 Braderie 29.11.05, 21:34
      To takie "uliczne" wyprzedaże. Odbywają się w różnych terminach, w różnych
      miastach i miasteczkach. Lokalne gazetki są tutaj dobrym źródłem informacji.
      Jest też taka gazetka darmowa, raz w tygodniu wrzucana do skrzynek (nazwy nie
      pomnę). Warto ją przeglądać, bo można tam także znaleźć informacje o
      wyprzedażach w Niemczech (oczywiście w najbliższym sąsiedztwie Luksemburga),
      Francji czy Belgii.

Największe "lokalne" braderie odbywa się w pierwszy poniedziałek września w
      Luksemburgu. Z pewnością warto wtedy odwiedzić sklep, bo obniżki są naprawdę
      duże. O wyprzedażach w lipcu i styczniu już pewnie wszyscy wiedzą. Ja (w
      przeciwieństwie do asiuni :-) poluję na takie okazje, zwłaszcza, jeśli chodzi o
      ubrania dla dziecka, ale nie tylko :-)))
      • asiunia.lux Re: Braderie 29.11.05, 22:13
        anwi79 napisała:

> Ja (w przeciwieństwie do asiuni :-) poluję na takie okazje, zwłaszcza, jeśli
        chodzi o ubrania dla dziecka, ale nie tylko :-)))

Wiesz, nie to, ze bym nie chciala, ale zwykle: albo wlasnie w danej chwili
        czasu nie mam, albo w tym czasie kiedy sa wyprzedaze - nie potrzebuje niczego,
        a jechac i kupowac tylko dlatego, ze taniej to i tak wyrzucona kasa,
        nieprawdaz? :)
        Przyznaje, ze udalo mi sie tez wyrawc w czasie wyprzedarzy na jakies zakupy,
        ale zazwyczaj wracalam do chaty z czyms z nowej kolekcji.... Czyli i tak, i tak
        akcja mija sie z celem. Nie potrafie kupowac jak sa dziesiatki ludzi w malym
        sklepiku, albo setki w wiekszym. No, nie potrafie i juz!

Ostatnim razem jak byla Braderie (bodajze we wrzesniu), pojechalam na Gare bo
        musialam cos kupic. Wiedzialam, ale nie pamietalam, ze tego dnia akurat zaczela
        sie wyprzedaz. No i co? Jezdzilam i krazylam 40 min, zeby gdzies zaparkowac:
        a to uliczka zamknieta, a to druga tez, a to nagle zakaz skretu w lewo, gdzie
        zwykle jest etc, etc..... Efekt: wpieniona wrocilam spowrotem! Tylko sie
        naprzeklinalam, a z zakupow nici:(
        • ma_wi99 Braderie -- be czy cacy? 29.11.05, 22:51
          No wiec jak widac generalnie ludzie dziela sie na takich, ktorych ten sport
          pociaga i tych, ktorzy nie widza w tym sensu. Obie postawy maja swoje racje i
          uzasadnienia.

Prawda jest oczywiscie, ze braderie to wyprzedaz towarow, ktore z jakiegos
          powodu nie poszly za swoja oryginalna cene, co poniekad rzutuje na ocene ich
          atrakcyjnosci... Jednak w czlowieku drzemie drapieznik
          • danka44 czy już się zaczęły wyprzedaże? 04.01.06, 10:32
            Pytanie jak w temacie...
            Dzieci rosną w zadziwiającym tempie i należałoby coś dokupić, więc chciałabym
            skorzystać z okazji kiedy nie chodzą do szkoły i pociągać ich trochę po
            sklepach, ale nie wiem czy to już...Jeżeli ktoś wie, to niech da znać.
            • ma_wi99 Re: czy już się zaczęły wyprzedaże? 04.01.06, 10:59
              podobno od przyszlego tygodnia. Tak przynajmniej wroble na dachu cwierkaja. Ale
              konkretnie kiedy i jak, to juz jakas niewiasta powinna sie wypowiedziec.

Zapraszam, zapraszam! Wiecej smialosci ;-)
              • ma_wi99 Re: czy już się zaczęły wyprzedaże? 04.01.06, 13:42
                To moze na razie bardziej ogolnikowo, za to z pewnych zrodel:

"Wyprzedaże w Luksemburgu już trwają. Wiele sklepów będzie czynnych w najbliższą
                niedzielę. W Niemczech trwają szlusferkaufy, a we Francji soldy zaczynają się w
                weekend."

A szczegoly
                • danka44 Re: czy już się zaczęły wyprzedaże? 04.01.06, 14:43
                  Wróciłam przed chwilą z Auchan i tam jest już jakiś ruch wyprzedażowy. Rzucono
                  pościel i ręczniki ( prześcieradło 90x190 cm 3,50 euro, ręczniki 50x90 cm 2
                  euro, kołdry chyba już od 7 euro, pościele od 10 euro ) oraz sporo ubrań
                  przecenionych o 50%. Jeszcze jakieś talerze itp. Jeżeli ktoś właśnie takich
                  rzeczy szuka to może coś dla siebie znajdzie.
                  • szymbi Re: czy już się zaczęły wyprzedaże? 04.01.06, 14:44
                    Uzupełnienie - w auchan jest duuuzo więcej obniżek. Szczególnie na narzędzia,
                    buty, odzież, walizki na kółkach i trochę elektroniki (nabyłem mały aparat
                    cyfrowy -50%)
                • minka22 a tam 04.01.06, 14:45
                  na razie ceny nie padly na bruk. ledwo co 20 czy 30%. W niektorych sklepach
                  50%, ale to nie jest jeszcze regula. Dlatego na wyprzedazach nie warto rzucac
                  sie tak na hurra, ale raczej powoli, ostroznoscia i wybrednoscia. Ja juz
                  zaszalalam w moim ulubionym sklepie, oczywiscie 50% :))
                  Chcialam mojej Marii cos dzisiaj kupic w Zarze czy H&M, ale to jeszcze nie to,
                  5 euro taniej to nie jest taniej :(
                  A w niedziele sklepy beda otwarte tak jak mowi Ma_Wi. Bylo nawet oficjalne info
                  na station.lu.
                  Pozdrawiam
                  • szymbi Re: a tam 04.01.06, 14:48
                    minka22 napisała:

> A w niedziele sklepy beda otwarte tak jak mowi Ma_Wi. Bylo nawet oficjalne

Czy to otwarcie w niedzielę wiąże się z jakimiś znaczniejszymi niż dotychczas
                    obniżkami albo "rzuceniem" nowego towaru? Co jest specjalnego w tym dniu?
                    • minka22 Re: a tam 04.01.06, 16:01
                      Szymbi, nie wiem. Ale w czasie letniej wyprzedazy bylo tak, ze ktorejs
                      niedzieli towar byl przeceniany nawet 70% tak zeby po prostu zszedl. A w
                      niedziele otwarte jest pewnie dlatego, ze... wiesz jak to jest, to taka
                      atrakcja. W Polandzie normalka, tu - ATRAKCJA ;))) Aha, i mozna zostac
                      zdeptanym przez kolorowe towarzystwo z zagranicy. Francuskiej ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka