Gość: juju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:19 no i dobrze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tancezr Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 14:19 Na cześć i chwałę IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
jeshua Skandal! 02.02.07, 14:21 Ten pomnik zbrodniczego reżimu powinniście wyburzyć i postawić w jego miejscu piękną świątynię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janma46 Re: Skandal! IP: *.serv-net.pl 02.02.07, 14:34 Po co burzyć i budować podobny budynek.Wystarczy poświęcić ten budynek od zewnątrz i wewnątrz,odprawić egzorcyzmy,wypędzić z niego złego ducha i wszystko będzie o.key.Jak zostanie przekazany czarnym to nikt nie będzie miał odwagi wypominać jego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik madra decyzja IP: *.1.251.72.1dial.com 02.02.07, 14:44 bo po co wydawac pieniadze podatnikow na jakies burzenia, budowy innych durnych pomyslow, itp. itd. Sa wazniejsze sprawy niz jakis tam budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: madra decyzja 02.02.07, 17:40 Słusznie.A obiektu zabytkowego nie wolno uszkadzać,przebudowywać bez uzasadnionej przyczyny lub wyburzyć.A więc Pałac zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
trutu Gubernia przywiślańska 02.02.07, 14:52 To katastrofa. Na wybudowanie tego rusycyzmu wyburzono serce Warszawy: 190 historycznych kamienic z 60 tys. mieszkań bezpowrotnie zabijając charakter tego miasta. A teraz ten pomnik zbrodni uświęcono wpisem do rejestru. Koszmar. Warto być najeźdźcą - zawsze znajdą się jakieś pokolenia zruszczonych tumanów, dla których historyczne mury, wśród których ginął kwiat najbardziej patriotycznej młodzieży nie są ważne. I którzy powiedzą, że pomnik zniewolenia to nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Gubernia przywiślańska 02.02.07, 14:54 to jak to sobie wyobrażasz? zburzyć pałac i odbudować jak było, tak jak zamek królewski? a tak na marginesie to dobrze ze zostanie, nie ma takiego drugiego u nas ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
trutu Re: Gubernia przywiślańska 02.02.07, 15:09 Ale za to w Moskwie jest takich z dziewięć. Poza tym po I Wojnie Światowej Polacy wyburzyli jedną z największych Cerkwii Prawosławnych w Europie, stojącą bodajże na Placu Saskim (da się zrobić). Nikt po niej, poza Putinem, pewnie nie zapłacze. Już Starzyński powiedział, ze Warszawę, miasto, można odbudować. Taki był jego zamysł. Nie zrobiono tego, Rosjanie, zeby zniszczyć Warszawę specjalnie zlikwidowali serce Stolicy. To była decyzja polityczna, nie architektoniczna. Po Powstaniu Warszawskim Centrum nadawało się do odbudowy. Nasi architeci wywalczyli odbudowę Traktu Królewskiego (m. in. Nowy Świat), niestety Marszałkowskiej (dzisiaj wraz z idiotycznym szarym MDM-em i kompletnie nieużytecznym, gigantycznym placem) nie udało się uratować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Gubernia przywiślańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:20 Naprawdę idioto uważasz, że zburzenie cerkwi było powodem do dumy? Niektórzy uczciwi Polacy jeszcze dziś się tego wstydzą, bo postawiło to Polskę w jednym szeregu ze Stalinem, który też cerkwie burzył... Są też prawosławni Polacy, dla nieświadomych ignorantów. TO kłamstwo wierutne, że Polak = katolik! Tak chce kler nam wmówić, i katolicyzm jest silną tradycją, ale z prawdziwą wiarą niewiele ma wspólnego - wystarczy popatrzeć, przestępca i knur jedzie 'kajać się' do Częstochowy! A za zniszczenia podziękuj autorom Powstania Warszawskiego, którzy przyspieszyli decyzję Niemców o zniszczeniu WArszawy (bo takie plany już były). Stare Miasto skończono w latach 70-ch!!!! Całego miasta zniszczony kraj nie mógł odbudować w kształcie przedwojennym... Ale łątwiejsza jest tania propaganda... trutu napisał: > Ale za to w Moskwie jest takich z dziewięć. Poza tym po I Wojnie Światowej > Polacy wyburzyli jedną z największych Cerkwii Prawosławnych w Europie, stojącą > bodajże na Placu Saskim (da się zrobić). Nikt po niej, poza Putinem, pewnie nie> zapłacze. Już Starzyński powiedział, ze Warszawę, miasto, można odbudować. Taki> był jego zamysł. Nie zrobiono tego, Rosjanie, zeby zniszczyć Warszawę specjalni e> zlikwidowali serce Stolicy. To była decyzja polityczna, nie architektoniczna. P> o> Powstaniu Warszawskim Centrum nadawało się do odbudowy. Nasi architeci> wywalczyli odbudowę Traktu Królewskiego (m. in. Nowy Świat), niestety> Marszałkowskiej (dzisiaj wraz z idiotycznym szarym MDM-em i kompletnie > nieużytecznym, gigantycznym placem) nie udało się uratować. Odpowiedz Link Zgłoś
trutu Re: Gubernia przywiślańska 02.02.07, 15:43 Wyzwiska, no nieładnie. Po czymś takim to właściwie nawet nie powinienem odpowiadać, ale co mi tam. Pierwsze: stosunki do historii są różne i każdy ma prawo do własnego punktu widzenia - to nas właśnie odróżnia od totalitaryzmów. Po drugie - jestem niewierzący. Po trzecie porozmawiaj z ludźmi którzy walczyli w Powstaniu Warszawskim - pewnie tego szczęścia nie będziesz miała, ale chociaż poczytaj książki. Jest wiele tajemnic: Powstanie wybuchło po dziesięciu dniach od zamachu na Hitlera. Część polityków w Niemczech po przejęciu władzy zamierzała opuścić Warszawę po wybuchu Powstania. Hitler przeżył, szybko wyszło na jaw, ze Abwehra ma kontakty z polską dwójką. Po przeżyciu Hitlera nikt nie śmiał w Niemczech nawet zakwestionować tego typu rozkazów o zburzeniu miasta, ponieważ pachniało to zdradą i stryczkiem. Historia to jedno, a symbole zniewolenia to drugie. Historię trzeba szanować i o niej pamiętać, a oznaki okupacyjnego poddaństwa niszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Gubernia przywiślańska 02.02.07, 17:27 trutu napisał: > > Po drugie - jestem niewierzący. Wyglada, tez ze odwagi i godnosci osobistej to za duzo Ty nie masz. Dla "usprawiedliwienia" dodaj, ze jestes homoseksualista. W pozostalych punktach to sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
trutu Re: Gubernia przywiślańska 03.02.07, 01:34 Ty za to jesteś wierzący więc jesteś lepszy ode mnie dobry, tolerancyjny, odważny, godny, niepochodzący od małpy, pamiętający dinozaury czy tam Wawelskiego Smoka człowieku. Przez duże CZ. Moja wiara lub niewiara to moja osobista sprawa, nic Ci do tego. Tak samo jak Twoją sprawą jest Twoja religia. Nic mi do tego. Więc folguj w ocenach i epitetach. Poza tym artykuł jest o PKiNie a nie o religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juziek Re: Gubernia priwislinskaja IP: 82.177.7.* 02.02.07, 16:35 Trututu trututu, przy tej zlosci dorobisz sie szkorbutu. A Palac postoi jeszcze jakies 500 lat. Drogi Powstancu: nie trzeba bylo robic idiotycznego Powstania lebkami z butelkami nafty i paroma Visami - i skazywac na smierc miasto oraz 180 tys. ludzi. Nikt by wtedy nie wyburzal ruin i nie stawial czegokolwiek. Pojmujesz cos? Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski co ma Powstanie do Pałacu? 02.02.07, 17:47 Nie wiem, czegoście się tak Powstania czepili. Z historycznej perspektywy może i da się stwierdzić, że było błędem. Ale z tej samej perspektywy znacznie wiekszym błędem było niedanie Nimcom Gdańska i Autobahny w sierpniu 1939. (Na marginesie, najzacieklej Powstanie krytykowali komuniście, ale co ciekawe, ich własny rząd lubelsi zamierzał wywołać własne powstanie warszawsie, była w tej sprawie przygotowanan jakaś odezwa). I jeszcze słówko do poszeklu(szkoda mi na ciebie oddzielnego wpisu!): też jestem niewierzący; homoseksualstą nie jestem, ale zdecydowanie wolałbym być homoseksualistą niż wierzącym (zwłaszcza jeśłi "wierzący" to coś takiego jak ty!) Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Gubernia przywiślańska 02.02.07, 17:43 A idiotyczne Mariotty i Sheratony to co? Pewnie to dzieło KGB. Odpowiedz Link Zgłoś
trutu Re: Gubernia przywiślańska 03.02.07, 01:45 Masz rację, te budynki z perspektywy urbanistycznej to wyjątkowe szkarady. Kiedyś, Warszawa miała zabudowę kilkupiętrową, każdy nowoprojektowany budynek musiał wpisywać się w perspektywę i tło Stolicy. Teraz (tj. po II Wojnie Światowej) takich reguł nie ma. Wystarczy spojrzeć na to jak dbają o zabytki i architekturę w innych krajach. Choćby najbliższy, wczorajszy przykład: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3892049.html. Marioty i Sheratony to, oczywiście, nie dzieło KGB :) ale zwykłe komercyjne potworki, których architekci nie liczyli się ani z charakterem ani z historią miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Gubernia przywiślańska IP: *.merinet.pl 03.02.07, 08:45 zapał to ty masz , ale wiedzy to tyle co kot premiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Gubernia przywiślańska IP: 212.14.17.* 02.02.07, 15:03 Praktycznie kazda przedwojenna kamienica w Warszawie byla historyczna juz w roku 1945. A te 60 tys. mieszkan (jesli bylo ich rzeczywiscie az tyle) bylo w olbrzymiej wiekszosci bez lazienek anwet i bez ubikacji. Watpie, aby oszolki ktorym sie PLiN nie podoba, chcialy by dzis mieszkac w takich mieszkaniach. Mozesz mnie nazywac zruszczonym tumanem, ale ja pamietam dobrze, ze zachod palcem nie kiwnal kiedy Niemcy zaatakowaly Polske w roku 1939 i pozniej ten sam zachod z U$A na czele oddal Polske na pol wieku Sowietom. A ta patriotyczna mlodziez, co ginela w Powstaniu Warszawskim to moze i byla patriotyczna, ale bardzo naiwna i na dodatek wlasnie to niepotrzebne nikomu poza ZSRR powstanie bylo prawdiwym holocaustem polskich elit. A te elity zabijali Niemcy, obywatele dzisiejszego lidera UE... :( Odpowiedz Link Zgłoś
trutu Re: Gubernia przywiślańska 02.02.07, 15:13 Pewnie, że masz po części rację. Ale w wielu miatach gdzie stoją kamienice nawet z XVIII wieku dało się zamontować łazienki, windy, poprowadzić gaz, centralne... Tak a'propos budownictwa - PKiN jest beznadziejnym obiektem. To gigantyczne, puste kubatury, które trzeba ogrzewać. Miasto za to płaci. Pałac Kultury jest, niestety, symbolem Warszawy, ja jednak sądzę, że symbole da się zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prażanin Re: Gubernia przywiślańska IP: *.171.65.178.crowley.pl 02.02.07, 15:49 > Tak a'propos budownictwa - PKiN jest beznadziejnym obiektem. To gigantyczne, > puste kubatury, które trzeba ogrzewać. Miasto za to płaci. Miast za to nie płaci. PKiN przynosi rocznie 1 mln PLN zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tranzystor 190 domów? To dużo! 60ty mieszkań? IP: 83.238.180.* 02.02.07, 15:09 To znaczy, że w każdej kamienicy było po 500 mieszkań! Czyli wyburzono 190 pałaców kultury, żeby postawić jeden :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer1 Re: Gubernia przywiślańska IP: *.kdpw.com.pl 02.02.07, 15:58 trutu napisał: > To katastrofa. Na wybudowanie tego rusycyzmu wyburzono serce Warszawy: 190 > historycznych kamienic z 60 tys. mieszkań bezpowrotnie zabijając charakter tego > miasta. A teraz ten pomnik zbrodni uświęcono wpisem do rejestru. Koszmar. Warto > być najeźdźcą - zawsze znajdą się jakieś pokolenia zruszczonych tumanów, dla > których historyczne mury, wśród których ginął kwiat najbardziej patriotycznej > młodzieży nie są ważne. I którzy powiedzą, że pomnik zniewolenia to nic złego. Trutu, ty jesteś oszołom. Naucz się liczyć. 190 kamienic z 60. tys. mieszkań oznacza, że miały po 315 mieszkań każda. Nawet po 10 mieszkań na piętro to 31 pięter każda. Brawo !!! Przed wojną nie było w Warszawie takich budynków. 60 tys. mieszkań po, dajmy na to, 4 osoby to 240 tys. ludzi na ok. 1 km kwadratowy. Szok. Poczytaj trochę o przeszłości maista a nie opowiadaj pierdół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: Gubernia przywiślańska IP: *.chello.pl 02.02.07, 16:12 Pamiętaj o tym, że aby zbudować np. nową Bazylikę św. Piotra papież Julisz II kazał wyburzyć starą, pamiętającą czasy Konstantyna Wielkiego świątynię. Czy to znaczy, że nową należy wyburzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsdfs Re: Gubernia przywiślańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 17:03 nazisto ..y idź palić książki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ablaszczuk6 Re: Gubernia przywiślańska IP: *.chelm.mm.pl 02.02.07, 17:29 trututututu... co Ty wiesz o historii, chyba że sam ją tworzysz !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Re:Oddać ojcu Rydzykowi ,stworzy jakieś dzieło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 17:13 on potrafi zagospodarować wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek skandalem jest ,ze sie wogle urodziłes IP: 82.138.6.* 02.02.07, 14:59 skandalem jest ,ze sie wogle urodziłes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack A Black Hole IP: *.58.227.87.static.ang.siw.siwnet.net 08.02.07, 13:17 Esthetically this is a black hole… No beauty can beat its gravity of ugliness, and the eye is sucked to it, making all buildings that stand beside it, invisible. Who can ever wish to have it in the center of a City? Jack- Warszaw Visit the Blog: 8 milionów przyczyn żeby zburzyć Pałac Kultury i Nauki w Warszawie (zburzpalackultury.blog.onet.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juziek Re: grando scandale IP: 82.177.7.* 02.02.07, 15:28 Grando scandale et mordo bito. Nalezalo wyswiecic, zeby diabla przepedzic, obwiesic krzyzami i oddac jedynie slusznej instytucji na wlasnosc wiekuista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 17:25 dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waligorski 8 milionów przyczyn żeby zburzyć Pałac Kultury IP: *.58.227.87.static.ang.siw.siwnet.net 08.02.07, 11:49 Zapraszam na blog: 8 milionów przyczyn żeby zburzyć Pałac Kultury i Nauki w Warszawie (zburzpalackultury.blog.onet.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_z-d Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 14:21 To fajnie:-) Ja tam lubię ten zabytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komunowróc Viva stalin i GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 13:01 Stalinowi i Gazacie gratulujemy sukcesu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maks Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:22 super, i bardzo dobrze. gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
alexander_de_large a Profesor Giertych 02.02.07, 14:22 Zdaje mi się, że na liście, obok Pałacu, powinien znaleźć się Profesor Maciej Giertych. Było by to godne uhonorowanie jego poglądów, wieku oraz cielesnej monumentalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Giertych jest mieszanka konia z mamutem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:24 a jako taki powinien znalezc sie w Muzeum Historii Naturalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Giertych jest mieszanka konia z mamutem IP: *.adsl.szeptel.net.pl 02.02.07, 15:38 W szczelnie zamkniętej gablocie. Odpowiedz Link Zgłoś
mareewood Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 14:23 N A R E S Z C I E !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulla Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:24 I dobrze. Co z tego, że PEKIN jest reliktem komunizmu? Od lat jest charakterystycznym punktem Warszawy i rezygnacja z jego ochrony byłaby głupotą. Nasze dzieci nie będą tak emocjonalnie podchodziły do tamtej epoki - dla nich to będzie historia i będą z takim samym podejściem oglądać Pałac Kultury, jak Pałac Królewski, zamki nad Loarą czy wieżę Eiffla. A to że panom z PISu żyłka lata, bo Pałac powstał w znienawidzonej przez nich epoce, to już ich problem - większość warszawiaków zapewne woli Pałac niż kolejne biurowce na tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esbek Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 19:43 Gratuluję bardzo mądrej przemyślanej wypowiedzi Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Z. Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:27 Lubię ten nasz Pałac... Nie obchodzi mnie to kto go budował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:29 Fantastycznie :/ Teraz już nic nie będzie w stanie zburzyć tego paskudztwa Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 14:34 Brawo. Głupek odszedł i już pozytywny efekt. bałam się, że z powodów ideologicznych na to nie pozwolą (w tym przecież celu wstrzymał). A budynek rzeczywiście niesamowity. Chociaż go nie rozwalą, bo po tym oszołomstwie wszystkiego się można spodziewać! Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaus Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 14:45 Ten budynek to jedna wielka porażka,przytlacza centrum miasta i powinien byc zburzony, warszawskie wladze nie maja pomyslu na zagospodarowanie centrum miasta i dla tego warszawa bardziej przypomina jakies azjatyckie sredniej wielkosci miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 14:50 ten estetyczny argument przemawiałby za rozbiórką 3/4 Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: 212.14.17.* 02.02.07, 15:06 Widac, ze nie byles w Azji. W jednym tylko Szanghaju jest wiecej wiezowcow niz w NYC... Komunizm, jak widac, ma sie dobrze. Szkoda, ze w Polsce (PRLu)nie mielismy takich przywodcow jak Chinczycy z ChRL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:23 Najbardziej lubię, jak wieśniacy wypowiadają się o tym, jaka ma być Warszawa. Wara wam od naszego Pałacu! A do azjatyckich miast nam daleko, niektóre są naprawdę piękne... :(( Nie udał ci się argument, ha ha ha.... mikolaus napisał: > Ten budynek to jedna wielka porażka,przytlacza centrum miasta i powinien byc > zburzony, warszawskie wladze nie maja pomyslu na zagospodarowanie centrum > miasta i dla tego warszawa bardziej przypomina jakies azjatyckie sredniej > wielkosci miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 16:10 pierwsze Twoje zdanie świadczy raczej o twoim jak to nazwałaś "wieśniactwie"...albo raczej wielkomiasteczkowości. Zadufana w sobie pani warszawianko więcej pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:31 jeśli do mnie piszesz, to poczytaj inne komentarze do których się odniosłam... sprawdzając proweniencję interlokutora po adresie IP :)) A choć haseł satanistycznych nie lubię, do Krakowa nic nie mam - wprost przeciwnie, tam studiowałam! - ale może o mieście wypowiedzą się jego mieszkańcy? A póki co ubliżają nam ludzie, nie mający pojęcia, o czym mówią. Też wolałabym mieć Wawel w tym miejscu, uwierz mi ! Ale największym koszmarem w Centrum jest biurowiec WFC i Interconti, i wyburzanie - jeśli już -zaczęłabym od nich. A pokory mi nie brak, łącznie ze świadomością znikomej 'urody' mojego miasta. Ale głupi, zacietrzewieni fanatycy nic w tym względzie nie zmienią na lepsze, a chcą na gorsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:34 dodam - powyższe dotyczy postu poniżej... w drzewku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista kto toto? IP: *.ists.pl 02.02.07, 15:21 Znaczy połowica diabła? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 14:43 no i dobrze, jak ktoś chce z budynkiem się bić to niech się stuknie w głowę - on niczemu niewinny Odpowiedz Link Zgłoś
krewiblizna A Stalin się śmieje z głupich polaczków 02.02.07, 14:51 Wstyd. Urodziłem się w tej wiosce i mieszkam w jej okolicy ale ten szmelc powinien przynajmniej mocno przebudowany. Zachęcam do lektury dość licznych obecnie publikacji ze zdjęciami Warszawy z okresu międzywojennego. To naprawdę było piękne miasto. Co ciekawe nawet po powstaniu była szansa odbudowy stolicy w stylu przedwojennym.Niestety czerwona władza postanowiła wprowadzić radzieckie zmiany, które straszą do dzisiaj. Pajac i MDM straszą do teraz. Powinno się to g..o zniszczyć albo mocno zabudować. Szkoda, że w tym naszym biednym kraju mamy jeszcze tylu różowych i czerwonch zwolenników socrealizmu. Cóż michnikowszczyzna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: A Stalin się śmieje z głupich polaczków IP: 212.14.17.* 02.02.07, 15:08 Przedwojenna Warszawa to bylo gesto zabudowane miasto, gdzie niemal co drugi mieszkaniec byl wyznania mojzeszowego (najwieksze ghetto swiata), gdzie wiekszosc mieszkancow nie miala w mieszkaniu juz nie tylko lazienki, ale nawet i ubikacji. Chcesz Warszawy z waskimi ulicami, domami czynszowymi bez elementarnych wygod, ale za to nalezacymi do Narodu Wybranego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parmalat Re: A Stalin się śmieje z głupich polaczków IP: *.pwrsa.pl 02.02.07, 16:01 Gość portalu: Warszawiak dicet: > Przedwojenna Warszawa to bylo gesto zabudowane miasto, gdzie niemal co drugi > mieszkaniec byl wyznania mojzeszowego (najwieksze ghetto swiata), Skad te wyliczenia czerpiesz? Mozesz podac jakies zrodlo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka-emigr Re: A Stalin się śmieje z głupich polaczków IP: *.leed.cable.ntl.com 02.02.07, 17:29 A ten" narod to Narod Wygnany a nie wybrany".Dlatego tulaja sie po calym Swiecie bo nie sa pewni rego kraju ktory stworzyla im Ameryka w 1948r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiok Re: A Stalin się śmieje z głupich polaczków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:21 krewiblizna napisał: > Wstyd. Urodziłem się w tej wiosce i mieszkam w jej okolicy ale ten szmelc > powinien przynajmniej mocno przebudowany. Zachęcam do lektury dość licznych > obecnie publikacji ze zdjęciami Warszawy z okresu międzywojennego. To naprawdę > było piękne miasto. Co ciekawe nawet po powstaniu była szansa odbudowy stolicy > w stylu przedwojennym.Niestety czerwona władza postanowiła wprowadzić > radzieckie zmiany, które straszą do dzisiaj. Pajac i MDM straszą do teraz. > Powinno się to g..o zniszczyć albo mocno zabudować. > Szkoda, że w tym naszym biednym kraju mamy jeszcze tylu różowych i czerwonch > zwolenników socrealizmu. Cóż michnikowszczyzna... Szczególnie ładne były Nalewki i Świetojerska z rynsztokiem na srodku ulicy super a smród pod niebiosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prażanin Re: A Stalin się śmieje z głupich polaczków IP: *.171.65.178.crowley.pl 02.02.07, 16:02 Odpowiadasz na : krewiblizna napisał: Zachęcam do lektury dość licznych > obecnie publikacji ze zdjęciami Warszawy z okresu międzywojennego. To naprawdę było piękne miasto. Co ciekawe nawet po powstaniu była szansa odbudowy stolicy w stylu przedwojennym. Było ładne, ale miasto musi się rozwijać i weoluować. Paryż przebudowali i unowocześnili po pożarze, który strawił pół miasta. A Warszawę kiedy mieli unowocześnić. Co do odbudowy centrum w przedwojennym stylu, to proponuję Ci wycieczkę po Starej i Nowej Pradze oraz Szmulowiżnie - głównie Stalowa czy Brzeska. Bynajmniej nie chodzi mi o to, że kamienice są obdrapane. Na Ząbkowskiej odrestaurowali fasady i ładnie to wygląda, ale wyobraź sobie ruch na Al. Jerozolimskich czy Marszałkowskiej skierowany na ulice szerokości Ząbkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waligorski Re: A Stalin się śmieje z głupich polaczków IP: *.58.227.87.static.ang.siw.siwnet.net 08.02.07, 11:17 8 milionów przyczyn żeby zburzyć Pałac Kultury i Nauki w Warszawie (zburzpalackultury.blog.onet.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kakonek Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.dsl.bell.ca 02.02.07, 14:53 Wone zarty, ta szkarada powinna byc zdemontowana. Pomijajac jej pochodzenie ale z czysto materialnych wzgeldow. Kakonek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:57 I bardzo dobrze, wyczyścić, zakonserwować i się od niego odp.....yć raz na zawsze - niech stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sliwka Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:57 Czasami takie obiekty HISTORIA powinna zapisać. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 15:01 Rzeczywiscie ktos rozum postradal! Jak mozna takie swonstwo wpisywac na liste zabytkow???! Rozwalic to w pioruny! Niech swoja szpetota nie straszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.marquard.pl 02.02.07, 15:03 Zburzyc, a nie chronic! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1963 To jest zabytek-dobrze ze zarejestrowany. 02.02.07, 15:11 Palac jest zabytkiem, to juz historia Warszawy. A dla przeciwnikow mam pytanie - dlaczego tak samo nie zburzyc obozu w Oswiecimiu, przeciez to brzydactwo i zle sie kojazy a do tego mozna by tam postawic supermarket? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zylioner Swiatynia opatrznosci w sali kongresowej! IP: *.mrozak.com.pl 02.02.07, 15:06 a 40 melonow na restrukturyzacje szpitali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jois Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: 217.116.110.* 02.02.07, 15:07 nareszcie a oszołomy chciały go zbużyć - ignoranci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obśmiewacz Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.ae.krakow.pl 02.02.07, 15:07 I oto W-wa ma dzięki rządom PiSu pomnik Jozefa Wissarionowicza S. kupa mięci przyszłch pokoleń następców tych pokręconych władzusiów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupek Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.compower.pl 02.02.07, 16:23 to powinna być siedziba gumernatora / namiestnika Priwislianskiego Kraju po wsze czasy kupamięci PiSinicjatorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim ;) Zburzyc komunistyczna budowle, IP: *.dsV.agh.edu.pl 02.02.07, 15:09 źródło nieszczęść tego świata. Jak w stolicy może stać budynek który nosił kiedyś imię Stalina!? Zburzyć, zrównać z ziemią i postawić dzwonnice ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Zburzyc komunistyczna budowle, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:26 Gość portalu: gall anonim ;) napisał(a): > źródło nieszczęść tego świata. Jak w stolicy może stać budynek który nosił > kiedyś imię Stalina!? Zburzyć, zrównać z ziemią i postawić dzwonnice ;) Słusznie, Stalingrad też powinni zrównać z ziemią, a mieszkańców rozstrzelać, a nie zmieniać nazwę na Wołgograd! Ale co na to obecni zwolennicy dyktatorów, np. Pinocheta? I neofaszyści weszpolscy? Odpowiedz Link Zgłoś
granatowy_kolnierzyk Re: Zburzyc komunistyczna budowle, 04.02.07, 18:56 Katowice też nazywały się kiedyś Stalingrodem, ale skoro dalej chcesz wszystko zniszczyć... Pójdzmy dalej i porozwalajmy wszystko, co zbudowali zaborcy - i wtedy pewnie wszyscy w Polsce będą szczęśliwi, bo ci nieszczęśliwi stąd wyjadą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robal Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.pse.pl 02.02.07, 15:10 Dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1963 Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 15:13 Palac jest zabytkiem, to juz historia Warszawy. A dla przeciwnikow mam pytanie - dlaczego tak samo nie zburzyc obozu w Oswiecimiu, przeciez to brzydactwo i zle sie kojazy a do tego mozna by tam postawic supermarket? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim ;) Zburzyc wszystko, IP: *.dsV.agh.edu.pl 02.02.07, 15:15 zeby nie bylo nic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista Pałac Kultury jest już zabytkiem IP: *.ists.pl 02.02.07, 15:12 A do diabła z takim zabytkiem! Wstyd jak beret! Zburzyć dziadowstwo! Zburzone sprzedawać po kawałku miłośnikom, będzie kasa dla Warszawy a grunty oddać właścicielom (spadkobiercom) lub w najgorszym razie odszkodowanie po cenach rynkowych, bo Państwo praworządne nie może być paserem! Odpowiedz Link Zgłoś
jrjrjr Re: Pałac Kultury jest już zabytkiem 02.02.07, 15:22 Trudno uznać Pałac Kultury za arcydzieło architektury, jak Bazylika św. Piotra czy rzymski kościół Del Gesu. Ale jest dokumentem historycznym bezpowrotnie minionej epoki, tak jak paryska wieża Eiffla jest świadectwem zafascynowania możliwościami budownictwa stalowego w końcu XIX wieku. Nie ma co obrażać się na przeszłość. Trzeba ją znać, szanować i rozumieć. Nie można udawać, że po roku 1939 nastąpił od razu rok 1989, bo między tymi datami żyły całe pokolenia Polaków, nasi rodzice i dziadkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista Re: A toto co, Połowica diabła? IP: *.ists.pl 02.02.07, 15:17 To miało być pod "Maria333"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: A toto co, Połowica diabła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:29 O, krakowscy sataniści się na temat architektury warszawskiej wypowiadają?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tesmo Co to za zabytek? IP: *.acn.waw.pl 02.02.07, 15:15 Takie straszydło w centrum Warszawy nie jest ani czymś godnym uwagi, ani czymś, co poprawia krajobaz miasta stołecznego. Nie jest też czymś wyjątkowym, tak jak takie pałace znajdują się również w innych stolicach bloku wschodniego. Z artystycznego miszmaszu, brzydoty robić zabytek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista Spokojnie, powalczymy z komuną, IP: *.ists.pl 02.02.07, 15:19 zwyciężymy komunę za kilkanaście góra kilkadziesiąt lat i zburzymy ten Chasse. Odpowiedz Link Zgłoś