supadupafly 17.02.06, 20:44 Co sądzicie o tej inwestycji ? Z jednej strony cieszę że ten teren się rozwija zdrugiej jednak architektura raczej kiepska apartamenty Patria www.domdevelopment.com.pl/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no.morro Re: Dom Development - Kruczkowskiego 18.02.06, 14:53 Czy zabudowa każdego wolnego kawałka gruntu to jest "rozwój"? Teza dyskusyjna. A sama inwestycja jest moim zdaniem typowa dla tej firmy czyli mało wyszukane budynki, które może i pasowałyby ostatecznie na Kabatach czy Białołęce, ale w centrum miasta rażą swoją słabą architekturą. Tym bardziej słabą w porównaniu ze wspaniałym Holland Park na Książęcej i tym co będzie niedaleko budował Kuryłowicz. Nie ma się co dziwic że Dom Development nie chwali się nazwiskiem architekta tego "dzieła". Najzabawniejszy jest tekst o tej inwestycji z ich strony, że to będą m.in. "dwa kameralne budynki siedmio- i ośmiopiętrowe" :)))) Jakie to są niekameralne budynki? Takie jak PKiN? Odpowiedz Link
mvitti Re: Dom Development - Kruczkowskiego 19.02.06, 04:43 Rzeczywiście zupełnie typowe bloczki...nic specjalnego...szkoda...ale akurat co do wielkości to dostosowali się do otaczającego osiedla bloków...ale szkoda, że wybrali styl kabaty, a nie holland parku, który dodał blasku ksiązecej. p.s. szkoda tylko, że w holland parku nikt nie mieszka... Odpowiedz Link
no.morro Re: Dom Development - Kruczkowskiego 19.02.06, 12:47 Bardzo dobrze, że nikt nie mieszka. Jak ktoś z nas wygra w Lotto to będzie jeszcze miejsce :))) Odpowiedz Link
supadupafly Re: Dom Development - Kruczkowskiego 19.02.06, 13:23 Mieszkają tylko krótko :) Apartamenty na wynajem (64 mieszkania) różniące sie układem funkcjonalnym i metrażem. Ich cechą jest wysoka jakość wykończenia, piękne widoki a jednocześnie lokalizacja w samym Centrum Warszawy. Apartamenty składają sie z jednej lub dwóch sypialni, odpowiednio jednej lub dwóch łazienek, toalety i przestronnego pokoju dziennego (salon), połaczonego z kuchnią. Łazienki i kuchnia sa w pełni wyposażone i umeblowane. Do każdego apartamentu przynależy pomieszczenie gosp.i miejsce parkingowe w podziemnym garażu. Budynek ochrona, monitoring. Ceny od 1700USD do 2800USD. Ceny obejmują wynajem mieszkania bez mebli. Właściciel na indywidualne zyczenie klienta odpowiednio umebluje mieszkanie. www.trader.pl/details,191,24502-5482.asp Odpowiedz Link
supadupafly Re: Dom Development - Kruczkowskiego 19.02.06, 13:28 Domy frontowe to jeszcze są znośne jakieś usługi w parterze i w pierzeji, natomiast te bloki z tyłu to skandal. Architektem zespołu jest "Mąka Sojka Architekci" Natomiast Kuryłowicz projektował dla Dom devel. w Marinie Mokotów :) no.morro o który projekt ci chodzi Kuryłowicza w pobliżu EC Powiśle czy Wilanowska/Okrąg? Jeżeli Okrąg to może masz gdzieś wizualizacje ? pozdrawiam Odpowiedz Link
no.morro Re: Dom Development - Kruczkowskiego 19.02.06, 22:25 Dlaczego mieszkają tam krótko? Miałem na myśli Wilanowską. Wizyualizacji nie mam ale są w siedzibie SM Torwar. Odpowiedz Link
mvitti Re: Dom Development - Kruczkowskiego 19.02.06, 22:56 Z tego co wiem mieszkają tam głównie pracownicy dużych zachodnich firm, którzy na jakiś czas przenoszą się do Polski. Ceny sa tak astronomiczne, że żadnego(prawie), nawet zamożnego Polaka nie stać by było na wynajęcie tam sobie lokum. Stac jedynie zachodnie korporacje. A szkoda, bo miejsce choć ładne jest bez życia. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Dom Development - Kruczkowskiego 20.02.06, 10:24 Bo nie do życia zostało zaprojektowane. Kręcono tam kilka polskich seriali, mieszkał, Lew R. Ale o ile się orientuję to zostało zaplanowane na straty właśicieli. Z ważnych powodów podatkowych. Co do urody to osobiście nie chciałabym mieszkać w tym domu który ma okna na ostatni, ale to rzecz gustu na szczęście nigdy nie stanę przed tym problemem;-) Odpowiedz Link
dariuszs Re: Dom Development - Kruczkowskiego 20.02.06, 17:44 Miałem okazję rozmawiać z Dom Development na temat tej inwestycji. W swojej naiwności sądziłem, że jest to inwestycja dla przeciętnych ludz. O ile dobrze pamiętam Holland Park zasłynął z ceny za metr, która wtedy przekraczała 3000 USD za metr. Ale Apartamenty Patria wcale mu nie ustepują. Otóż ceny w dwu bundynkach o podwyższonym standardzie rozpoczynają się od ok. 9600 PLN, a kończą na ok. 14500 PLN za metr. Trochę lepiej jest w dwu budynkach o niższym standardze 7500 - 10500 PLN, ale co ciekawsze mieszkania były zarezerwowane zanim rozpoczęła się ich sprzedaż. Cóż mieszkamy w bardzo eksluzywnej dzielnicy :) Odpowiedz Link
marakota Re: Dom Development - Kruczkowskiego 21.02.06, 09:46 ich inwestycje zwykle nie sa dla przeciętnych ludzi.... a szkoda, bo bardzo chcę kupić mieszkanie na powiślu, lecz cena 10 tyś skutecznie mnie zniechęciła..... a przeciez to nie urocza kamieniczka będzie tylko kostaka betonowa. Odpowiedz Link
tapeta Re: Dom Development - Kruczkowskiego 23.02.06, 11:28 Jako były (do września 2005) mieszkaniec Powiśla, musze się zgodzić z przedmówcą: mieszkacie w ekskluzywnej dzielnicy. Chciałem zmienić mieszkanie na większe, ale niestety wszystkie większe były w eleganckich kamienicach albo nowych inwestycjach co od razu dawało cenę min 7000zł/m2. A ponieważ chciałem mieć 90-100m2 to cena zakupu->700 000 + notariusz, sąd, prowizje etc - 750 000 + wykończenie lub remont 1000zł/m2 -850 000 zł. Teraz pewnie do ceny wyjściowej trzebaby dodać 10%, bo ceny stale rosną. Następnie trzeba będzie płacić opłaty eksploatacyjne vel czynsz od 700 do 1000zł. Czy to nie sa ceny ekskluzywnej dzielnicy? Odpowiedz Link
dariuszs Re: Dom Development - Kruczkowskiego 23.02.06, 12:01 Też mieliśmy z żoną ten dylemat ale zamiast dużego mieszkania na granicy miasta wybraliśmy mniejsze w starej kamienicy za rozsądną cenę. Przywiązanie do Powiśla wygrało. Trudno się rozstać z dzielnicą, w której mieszkam od 40 lat. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Dom Development - Kruczkowskiego 23.02.06, 13:04 Miałam do wyboru bardzo duży dom z ogrodem na przedmieściu, albo mieszkanie bez szleństw metrazowych na Powiślu. Tak jak u Dariusza wygrało przywiązanie do dzielnicy w której mieszka już czwarte pokolenie. Odpowiedz Link