Dodaj do ulubionych

Zebrałem 20kg rydzów...

IP: *.anu.edu.au / *.anu.edu.au 22.04.05, 04:11
...i nie mam juz pomysłów na ich przetwarzanie. 2kg zjedliśmy z
współmałżonką, 2kg się kiszą, reszta pływa w occie. Może ktoś ma jeszcze
jakiś oryginalny przepis?
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 09:13
      Resztę przełóż do folii i daj do zamrażarki. Grzyby nic nie tracą po zamrożeniu,
      są aromatyczne tak jak świeże
    • barbamamaa Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 09:36
      Tak dla mojej ciekawości, gdzie w kwietniu można zebrać 20 kg rydzów?
      • brunosch Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 09:52
        szczęśliwy grzybiarz ma IP z Australii. U nich teraz jesień.
        • barbamamaa Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 09:55
          No to wyjaśnia sprawę.

W styczniu ktoś pytał o przepis na domowy ketchup. Też był z Australii :-).
          • brunosch Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 09:57
            Tak, u nich to wszystko inaczej. Chodzą do góry nogami, słońce świeci z północy,
            rydze zbierają w kwietniu... ;)))
            • Gość: aSia Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: 211.27.210.* 22.04.05, 10:02

Baboon... dziex za wiadomosc.. w takim razie wiem ze czas wybrac sie do
              polskiego lasu na rydze....!!!
              Dlaczego nie ususzycie sobie grzybow? beda swietne do sosow.. bigosu... itd...
            • anlukas Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 10:11
              Ciekawe że to eutopejskie rydze zawleczone przypadkowo podobnie jak maślaki i
              muchomory czerwone i sromotnikowe.To już taka australijska tradycja są tam dzikie
              jelenie, koty ,psy,wielbłądy świenie lisy kroliki,konie,karpie itd.
            • Gość: baboon2 Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: *.dialup.optusnet.com.au 23.04.05, 00:56
              ...woda wiruje niezgodnie z ruchem wskazówek zegara etc... Na szczęście słońce
              wschodzi na wschodzie.
    • gonia225 Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 10:07
      fajnie masz, mi by sie tam nie przejadły.
    • discrepantia Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 12:36
      swoją droga to troche bez sensu zebrać 20 kg grzybów; nie mogłeś zebrac tylko
      tyle ile Ci potrzeba? nie rozumiem takiego zachowania, lepiej było zostawić w
      lesie, niech sobie rosną. poszedł byś za parę dni, dozbierał lub też inni mieli
      by szansę.
      • abm22 Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 14:02
        e tam discrepantia nie przesadzaj, ja jak wchodzę do lasu to zbieram wszystko,
        coby później móc się delektować do woli. A swoją drogą to zazdroszczę rydzów bo
        je uwielbiam a u mnie w lesie nie rosną:( Chyba najlepszym sposobem będzie
        zamrożenie jak już ktoś tu zauważył.
      • Gość: baboon2 Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: *.dialup.optusnet.com.au 23.04.05, 00:49
        Wyszliśmy do lasu tylko na pół godziny i jakoś tak szkoda było zostawiać. Nikt
        poza Słowianami grzybów tu nie zbiera. Spotkana grupa Australijczyków nie kryła
        zdumienia...
    • Gość: anna_geras Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 15:25
      mozesz obdarowac sasiadow;) albo ususzyc i przyslac do mnie...
      • jswm Re: Zebrałem 20kg rydzów... 22.04.05, 15:37
        zamarynuj
      • Gość: baboon2 Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: *.dialup.optusnet.com.au 23.04.05, 01:00
        Sąsiedzi pomyślą zaraz, że chcę ich otruć. Natomiast o suszonych rydzach nie
        słyszałem. Może warto spróbować?
    • ampolion Re: Zebrałem 20kg rydzów... 23.04.05, 00:56
      Rydze KISZONE:
      search.netscape.com/ns/search?fromPage=NSCPToolbarNS&query=rydze%20kiszone
      • Gość: baboon2 Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: *.dialup.optusnet.com.au 23.04.05, 01:04
        Marynowane i kiszone już mam. Pozbieram jeszcze trochę i ususzę/zamrożę. A może
        ktoś ma jeszcze jakiś ekscentryczny przepis?
        • anlukas Re: Zebrałem 20kg rydzów... 23.04.05, 11:44
          kilka linkow
          www.anbg.gov.au/fungi/mycogeography-imports.html
          www.anbg.gov.au/fungi/index.html
          www.hiddenforest.co.nz/fungi/index.htm
        • Gość: ... Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: 203.97.104.* 23.04.05, 15:20
          Mozna je zasolic. A pozniej jesc na rozne sposoby. Na przyklad w smietanie.
          • Gość: Presk Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 23.04.05, 17:29
            Rasowy grzybiarz NIGDY nie zostwi grzyba w lesie! Co się zobaczy to do kosza!
            Suszyć "Mleczaja" nie radzę jest to mało ciekawe konserwowanie rydzów. Poprostu
            nie nadają się do tego. Z kiszeniem też nie wiem jak to będzie w klimacie
            Australii? Czasami może tam nie być tych balterii odpowiedzialnych za
            wytworzenie kwasu ale spróbować można bo ja osobiście najbardziej lubię
            kiszone. Zamrożone są świetne i też polecam tę metodę! Można je potem
            przyrządzić jako "nibyflaczki" lub inny dowolny sposób.
            • dupekzoledny Re: Zebrałem 20kg rydzów... 23.04.05, 18:13
              może nie znam sie na tym a skąd w australii wzięły sie ruydze.
              nie jedz bo to może jakies truciciele.
              • Gość: foxie77 Re: Zebrałem 20kg rydzów... IP: 170.134.133.* 25.04.05, 00:12

ja juz nawet nie pamietam kiedy jadlam rydze, smazone na patelni na
                masle, to byla bajka, ale mi sie smak zrobil, ale niestety
                mozliwosci zadnych nie mam

pozd
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Zebrałem 20kg rydzów... 26.04.05, 00:36
      ja suszę spokojnie rydze tak jak i kanie później moczę w mleku lub w wodzie i
      smażę na maśle lub słonince. takiego żeś mi smaku narobił, że pomimo nocy pójdę
      chyba do piwnicy po słoik rydzów. na suwalszczyźnie gdy ktoś zna miejsca to może
      ich nazbierać podobnie jak w lasach lubuskich w obywdu miejscach w odpowiednim
      czasie występuje rónież moja osoba, dlatego jestem co roku szczęsliwym
      posiadaczem tych smakowitych grzybów, a że często mam ich sporo to te większe
      suszę a mniejsze marynuję, a całą resztę pasteryzuję w słoikach i Tobie też to
      polecam. wystarczy słoik rydze woda i sól ( soli troszkę więcej, żeby się dobrze
      zapasteryzowały) rydze obgotować wlać wraz z alewą do słoików i pasteryzować od
      20-40 min w zależności od woelkości rydzów i słoików. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka