Dodaj do ulubionych

Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dziecko!

18.02.04, 20:40
Drgawki dotyczą przede wszystkim dzieci ze skłonnością do wysokich gorączek
powyżej 39 stopni.
Chciałam Wam polecić dobry lek, który zapobiega drgawkom lub je przerywa
jeśli wystąpiły. Mam na myśli Diazepam Rectum-tube czyli relanium we wlewce
doodbytniczej.
Przeżyłam straszne chwile gdy obudził mnie wrzask mojego, wtedy rocznego
Michałka. Gdy na niego spojrzałam był nieprzytomny, gorący jak ogień i rzucał
się na wysokość dobrych 10 cm nad materacyk.
Na szczęście wiedziałam co robić, jak później w szpitalu stwierdził lekarz,
moja wiedza uratowała Michasiowi życie.
Michaś wylądował, w tym w czym spał, w wannie z chłodną wodą (tylko buzia
była nad wodą), cały czas ciurkiem dolewałam zimnej. W tym czasie mąż podawał
małemu czopek pyralginy.
Gdy temperatura spadła do 39,9 stopni!!! odzyskał przytomność (na szczęście
po niecałych 3 min. więc ryzyko wystąpienia nieodwracalnych zmian w mózgu
było małe), wyjeliśmy go z wanny, rozebraliśmy i posadziliśmy przy otwartym
oknie (a raczej trzymaliśmy, bo był całkiem lejący)czekając na erkę.Zaczął
krzyczeć więc wiedzieliśmy, że jest przytomny. Erka była po 5 min. od
wezwania.
W szpitalu spał równo dobę, a ja płakałam i drżałam ze strachu czy wszystko z
nim ok. Później neurolog, tysiące badań i wkońcu diagnoza: drgawki gorączkowe
proste, brak zmian u OUN (uff..na szczęście nie padaczka, na szczęście
wyszedł cało).
Największe jednak zdziwienie u lekarzy wywołała wiadomość, że lekarz w
rejonie wiedząc, że dziecko zawsze bardzo wysoko gorączkuje nie zapisał
profilaktycznie Diazepamu Rectum-tube.
Od tego dnia zawsze mam ten lek, jeden w apteczce, a drugi w torbie dziecka.
Teraz wiem, że w razie czego moje dziecko będzie bezpieczne.

Jeśli Wasze dzieci tak wysoko gorączkują zapytajcie lekarzy o ten lek, żeby,
żadna z Was nie musiała przeżywać takiego horroru.

Pozdrawiam.
Kasia mama Misia.
Obserwuj wątek
    • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 19.02.04, 12:52
      Moja droga doskonale wiem czym są drgawki gorączkowe !!!
      Przechodziłam przez to u mojej córki aż 3 razy !!!
      Jeśli chodzi o Relsed to stosuje się go tylko jak drgawki wystąpią.
      Profilaktycznie przy gorączce nie powinno !!
      Po za tym kąpiel ochładzającą robi się z letniej wody nigdy w życiu z zimnej
      bo, dziecko może dostać szoku termicznego.

Relsed podawałam córce 2 razy jak drgawki wystąpiły. W tej chwili jest pod
      kontrolą neurologa, też to były drgawki proste, ale ma na stałe podawany
      Luminal 2 razy dziennie, aby nie wystąpiły przy ewntualnej gorączce.
      Kaja przy takim ataku aż tak nie skakała jak Twój syn, tylko drżały jej ręce i
      nóżki i oczywiście nie było z nią kontaktu.

Pozdrawiam,
      Edyta
      • tea_tree Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 19.02.04, 13:32
        Edie,
        ten Luminal na stałe ale przy gorączce, tak?
        Bo to przeciez bardzo silny lek jest, stosowany u osób z padaczką.

pozdrawiam
        • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 19.02.04, 23:10
          Przy gorączce nie zdąrzysz bo jak każdy lek musi się wchlonąć i mam go na stałe
          tzn codziennie aż wyrośnie z wieku w którym drgawki moga wystąpić. Chyba że
          lekarz stwierdzi inaczej. Bierzemy go od listopada.
          Nie rozumiem skąd to że jest to lek przeciwpadaczkowy ??
          To jest bardzo slabiutkie 0,015 mg. Na Kaję w jakiś dziwny sposób nie dziala,
          tzn nie jest senna czy coś w tym stylu.
          Po prostu uchroni ją przed tymi cholernymi drgawkami.
          Ja mam już dość tego widoku. Diazepam jest prawie jak narkotyk i to jest
          dopiero silny lek przeciwpadaczkowy. W Stanach faszeruje się dzieci Relanium
          przy gorączkach, żeby nie doszło do drgawek i to dopiero sa dzieci naćpane.

Sorry, ale każdy robi jak uważa !!!
          Ja tam wolę nie ryzykować i czekać jak mi znowu dziecko dostanie drgawek.

Edyta
          • kajami1 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 09:23
            Mój syn dostał diazepam 3 razy w życiu!!! Nie był nigdy naćpany. Wiesz co
            luminal w takiej dawce powoduje??? To lek potrzebny, ale tylko!!!! przy
            padaczce.
            Czytałaś kiedyś jakąś książkę z neurologii napisaną po 2000 roku?

Polecam.
            • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 10:20
              Może mi w końcu napiszesz co takiego powoduje Luminal bo, o ile wiem to jest
              dawka dla dzieci i powtarzam to do znudzenia to nie jest lek przeciwpadaczkowy
              w końcu chodzę z Kają do neurologa i się pytam !!!!
              Mój mąż do zarzywał będąc dzieckiem i rzadnych skutków ubocznych nie było !!!
          • aga_rn Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 22.02.04, 09:33
            edie28 napisała:

Diazepam jest prawie jak narkotyk i to jest
            > dopiero silny lek przeciwpadaczkowy. W Stanach faszeruje się dzieci Relanium
            > przy gorączkach, żeby nie doszło do drgawek i to dopiero sa dzieci naćpane.

Edie, please czy moglabys podac zrodlo tej informacji - skad wiesz ze w Stanach
            faszeruje sie dziecmi Relanium. Pierwsze slysze to wlasnie od Ciebie. Co
            prawda mieszkam w Kanadzie, ale pewne zasady postepowania sa wspolne dla obu
            tych krajow. Niegy nie slyszalam o "profilaktycznym" stosowaniu czy to
            Relanium, czy to Luminalu, czy jakiegokolwiek innego srodka przeciwdrgawkowego
            u dzieci ktore do tej pory drgawek goraczkowych nie mialy.
            Pozdr.
            AgaRN

• kajami1 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 19.02.04, 14:34
        Diazepam Rectum-tube jest po to aby nie futrować dziecka luminalem, który
        przynosi cholernie dużo szkody dla organizmu. Coś o tym wiem mojego brata z
        tego powodu też nim faszerowali przez 3 lata (ale to było 30 lat temu!!!!).
        Czegoś takiego jak Relsed nigdy nie używaliśmy.

U mojego Michasia nigdy!!! więcej drgawki nie wystąpiły, mimo, że niestety od
        tego czasu gorączkował mi w granicach 40 stopni 3 krotnie.

Myśl co chcesz i rób jak chcesz, ja robie swoje i to chyba przynosi rewelacyjne
        efekty.

Pozdrawiam.
        Kajami-pielęgniarka

PS. A propose wody, źle się wyraziłam, ale gdy trzymałam na ręku dziecko z
        temperaturą w granicach 41 stopni, to nędzne 36 stopni wody wydawało mi się
        lodówką.
        • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 19.02.04, 23:04
          Luminal to nie jest silny lek !!! Dawka 0,015 to jest malutka dawka !! Jest to
          lek który stosuje sie od lat owszem mój mąż również go brał, gdyż miał drgawki
          gorączkowe i pewnie Kaja odziedziczyła to po nim.
          Tylko się cieszyć że Twój syn nie dostał więcej drgawek bo, u nas się
          powtórzyły dwukrotnie mimo, że mieliśmy Relsed w domu i zwalczalismy gorączkę
          jak tylko się da, ale ona tak szybko skacze u dzieci, że czasem nie da się tego
          szybko opanować.
          Jeśli chodzi o wodę to napisałaś, ze lałaś zimną więc napisałam, ze robisz źle,
          ale skoro piszesz że miala 36 stopni to zupełnie inna sprawa.
          Myslę, że jak byłaś w szpitalu na pewno podawali mu profilaktycznie Luminal,
          żeby nie doszło do ewentualnych kolejnych drgawek, które raczej się nie
          powtarzają przy jednej infekcji.
          Po za tym Luminal nie jest środkiem przeciwpadaczkowym !!! Dawka, którą dostaje
          moja córka to jest najmniejsza z możliwych, uchroni ją przed wystąpieniem
          drgawek.
          Myślisz, ze Diazepam jest lekki ???? Mylisz się bardzo to jest lek
          przeciwpadaczkowy !!! Futrowanie jak to nazwalaś dziecka tym lekiem to jest
          ostateczność jak właśnie wystapią drgawki !!! Relsed podejrzewam to jest po
          prostu inna nazwa leku o którym ty piszesz bo, to tez jest Diazepam i też w
          wlewce doodbytniczej. Jesli jestes pielęgniarką to na pewno znasz Relsed bo to
          jest popularny lek w takich przypadkach !! Nasza neurolog kazala go użyć tylko
          w momencie jak drgawki by wystapiły !!!
          Ja niestety nie doszłam po pierwszych drgawkach do neurologa bo Kaja znów się
          rozchorowala i dostała nastepnych.
          Po za tym Luminal nie robi ŻADNYCH skutków ubocznych to jest najslabszy lek
          jaki moze dostac dziecko po za tym to jest dawka dla dziecka !!!
          Nie widze związku !!

Sorry, ale na ten temat wiem bardzo dużo !!!!!!!!!

Edyta
          • kajami1 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 09:25
            Nikt nie podał luminalu. Ja pracuję na tym oddziale gdzie on leżał!!!!!!
            Porozmawiaj może z dobrym!!!! neurologiem.

Pozdrawiam.
            • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 09:34
              Przecytaj mój post poniżej bo, nie chce mi się powtarzać.
              Koniec dyskusji.
              Ja mieszkam w Krakowie i myślę, ze nie mamy lekarzy nie douczonych w
              szpitalach !!!
        • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 19.02.04, 23:12
          Jeszcze chciałabym przeczytać o jaki to szkodach po Luminalu dla organizmu
          mówisz ??
          Bo podaniu Diazepanu Kai w EEG było go jeszcze widać !!
    • agablues Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 09:08
      drogie dziewczyny,
      zaczęłyscie od przestrogi przed drgawkami z powodu goraczki, a konczycie
      dyskusja nt leków p.drgawkowych. juz widze te przerazone inne mamy.
      a prawda stara jak swiat mowi, zeby nie dopuszczac do tak wysokich garaczek ,
      własnie z powodu ryzyka wystapienia drgawek. wiec moim zdaniem przede wszystkim
      trzeba miec paracetamol, najlepiej w czopkach i podawac go, kiedy temperatura
      wzrośnie powyzej 38,2 - z tego co pamietam. przede wszystkim zbijac goraczke.
      luminal we wlewce warto miec swoja droga. a to,ze po wystapieniu kilku ataków
      drgawek neurolog zapisał na stałe luminal - to tez jest zrozumiałe i to juz
      jest zupełnie inna historia.
      w zapobieganiu drgawek przy goraczce - przede wszystkim leki p.goraczkowe!!!
      pozdrawiam A
      • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 09:32
        Witam,
        Nikogo tu nie chciałyśmy straszyć, a wątków na temat drgawek gorączkowych było
        bez liku więc myslę, że nikt się tu nie przestraszył.
        Ja tylko nie chcę żeby mi ktoś mówił, że robię dziecku krzywdę i podaję Luminal
        (nie jest we wlewce tylko tabletkach lub czopkach)
        Moja córka jest pod kontrolą neurologa z Instytutu Pediatrii w Krakowie i nie
        sądzę, żeby nie wiedziała co robi przepisując mojej córce Luminal, który po
        pierwsze nie leczy padaczek bo, na to są zupełnie inne leki dużo mocniejsze niż
        Luminal, który jest lekiem zapobiegającym drgawki przy gorączce !!
        Po za tym piszesz żeby zapobiegać gorączce. Oczywiście, że to robię jak każda z
        nas.
        Paracetamol na przykład na moją córkę już nie działa nawet ten w czopkach i
        muszę podawać Pyralginę lub Ibufen w syropie.
        Po za tym moja córka ma bardzo skaczące gorączki i nie zawsze udawało mi się
        szybko ją zbijać bo każdy lek musi mieć czas na wchłonięcie się !!!
        Przy pierwszym razie dostała Nurofen a za 15 min zrobiło się prawie 40 stopni i
        wystąpiły drgawki !!! To czasem na prawdę nie jest takie proste.
        Kai podaję lek przeciwgorączkowy już przy 37,5 nie czekam do 38 bo, u nas to
        niebezpieczne było a i tak skoczyła jej temperatura i bach drgawki wystąpiły.

Myślę, że już więcej nie będę pisać na ten tamat bo tylko się denerwuję jak mi
        ktoś zarzuca, że źle robię.
        Sama jej leków nie podaję i ufam neurolog !!!!

Każda z nas chroni swoje dziecko jak umie najlepiej i o to chodzi.
        Już więcej nic na ten temat nie napiszę !!

Pozdrawiam,
        Edyta
        Ps: matki których dzieci miały drgawki doskonale mnie zrozumieją myślę !!
        • agablues Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:06
          Absolutnie nie było moim celem Cię denerwować i podważać słusznośc Twojego
          postępowania. Oczywiście, ze jeżeli już kilka razy zdarzyły się Twojej córeczce
          drgawki, to powinnyście być pod opieką neurologa, a ten już na pewno wie co
          robić w takich sytuacjach. Wcale Ci się nie dziwię, że nie chcesz by drgawki
          się powtarzały.Nie zamierzałam też podważać kompetencji neurologa, bo nie mam
          do tego prawa.

Chodziło mi tylko o tą waszą dziwną dyskusję, która odbiegła od chyba
          początkowych zamiarów - ostrzec mamy przed ryzykiem wystąpienia drgawek przy
          wysokiej temperaturze - do waszej prawie kłotni co do leczenia Twojej córeczki.
          Bo przecież to już jest leczenie. Widocznie Twoja córcia ma większą skłonność i
          trzeba bardziej na nią uważać. A są dzieci, u których nawet przy 40 st
          temperaturze drgawki nie występują.

Nie denerwujcie się dziewczyny, bo szkoda na to zdrowia. Jesteś pod opieką
          fachowca i bardzo dobrze, że mu ufasz. Pozdrawiam i buziaczek dla córeczki. A.
          • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:17
            Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź pełną szczerych słów !!!
            Oczywiście są dzieci takim przecież i ja byłam u których 40 stopniowa gorączka
            nie spowodowała drgawek !!
            Moja córka na pewno ma większą skłonność i musi być pod stałą opieką neurologa
            i tak to już jest leczenie.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
            Edyta
      • kajami1 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 09:37
        Gdy to pisałam mój cel był inny, chciałam, żeby rodzice dzieci
        wysokogorączkujących mieli świadomość co może się zdarzyć, a przede wszystkim
        wiedzieli co w tym wypadku robić.
        Ja nie chcę dyskutować o leku przeciwdrgawkowych, bo cały czas piszę tylko o
        lekkiej benzodiazepinie (podawali mi w ciąży przez 2 tyg. bo tak "strasznie"
        jest szkodliwa), leku działającym depresyjnie na OUN (moc działania zależy od
        dawki), który świetnie nadaje się do zapobiegania drgawkom, a do tego ma jedną
        cechę: nie podaje się go regularnie tylko doraźnie.

Pozdrawiam.
        Kasia
        • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 09:51
          Owszem podaje się doraźnie zgadzam się, ale jak wlewasz dziecku taki lek to
          raczej nie jest całkiem przytomnie i raczej osowiałe. Takie informacje dostałam
          od lekarki prowadzącej moję córkę w szpitalu przy okazji jej 1 pobytu z
          dragawkami, więc mi odradzała stosowanie doraźne tylko w chwili kiedy drgawki
          wystąpią.
          Po za tym nasza neurolog jest świetnym fachowcem i mam do niej 100% zaufanie,
          leczyła też dzieci mojej znajomej.

Myślę, że dużo matek wie co może wywołać wysoka gorączka i na szczęście nie u
          każdego dziecka !!!
          Po za tym Luminal w czopkach, moja koleżanka podawała synowi jak miał żółtaczkę
          noworodkową. Nie jest to lek przeciwpadaczkowy !!!!
          Jestem jednak zdziwiona, że jako pielęgniarka nie znasz Relsed'u to też jest
          Diazepam.

Nieważne nie ma co się tu kłócić bo, to nie ma sensu. Jedno jest pewne drgawki
          to straszne przeżycie dla rodziców i trzeba im zapobiegać i tyle !!!

Pozdrawiam i mam nadzieję, że Cię nie uraziłam bo, nie miałam takiego zamiaru.
          Jestem matką tak samo jak ty i bronimy swoje dzieci jak lwice smile

Edyta
      • carlafehr Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 09:56
        Zgadzam się z Agablues, że przede wszystkim należy zapobiegać tak wysokiej
        gorączce. Trudno mi trochę uwierzyć w celowość futrowania zdrowego dziecka
        Luminalem, aby zapobiec drgawkom gorączkowym, ale to inna sprawa. Moje dziecko
        również gorączkuje b. wysoko, na szczęście jednak nie miał drgawek. Paracetamol
        ani ibufen na niego nie działa, w naszym przypadku zostaje pyralgin
        doodbytniczo i chłodne okłady na łydki.
        Pzdr.
        MonikaS
        • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 10:07
          Wiesz dlaczego, że przy 3 infekcjach pod rząd moja córka za każdym razem
          dostała drgawek.
          Neurolog stwierdziła, że możemy przy następnej gorączce znowu nie zdąrzyć przed
          drgawkami i to jest jej osłona !!!!
          Każde następne drgawki mogą spowodować zmiany w mózgu a tego nikt raczej nie
          chce prawda .........
          U Kai trzeba długo czekać, żeby spadła temperatura i ja na prawdę nie mam już
          siły martwić się czy znowu wystąpią drgawki czy to takie dziwne ????
          Tylko się cieszyć, że nie widziałaś tego potwornego widoku !!

Edyta
          • tea_tree Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:23
            Edie,
            nie denerwuj się i nie oburzaj.
            Przecież nie o to chodzi, wymieniamy się tu doświadczeniami i może dzięki tej
            dyskusji każda z nas się czegoś dowie nowego, przy okazji zapyta lekarza itp.

Jesli o mnie chodzi oczywiście nie chciałam podważać Twojej ani lekarzy wiedzy,
            tylko ja znam luminal z zastosowania przy objawach padaczki i stąd moje pytanie.
            A to np. znalazlam w necie:
            Luminal, (C12H12O3N2, kwas etylofenylobarbiturowy), lek przeciwpadaczkowy
            (padaczka), jeden z najczęściej używanych barbituranów.(źródło:
            wiem.onet.pl/wiem/012ae7.html)
            Wiadomo jednak, że fenobarbital (Luminal), lek stosowany między innymi w
            leczeniu padaczki, zwiększa aktywność wadliwego enzymu i w czasie jego
            stosowania stężenie bilirubiny we krwi zmniejsza się.(źródło:
            www.emedica.pl/ )

Działanie
            Depresyjne na orodkowy układ nerwowy. Działa uspokajająco, w większych dawkach
            nasennie i przeciw- drgawkowo. Hamuje wydzielanie hormonu tyreotropowego,
            obniżając przemianę materii. Przeciwdziała drgawkom padaczkowym i tężyczkowym
            oraz znosi ruchy pląsawicze. Obwodowo działa przeciw skurczowo, obniżając
            napięcie mięni gładkich.

pozdrawiam
            i życzę zawsze temeratury 36,6
            • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:35
              Ok już się nie denerwuję smile
              Tylko to jest wkurzające jak ktoś Ci zarzuca, że prawie "trujesz" swoje dziecko.
              Nasza neurolog wie co robi i muszę mieć do niej zaufanie.
              Też znalazłam takie info w necie.
              Jednak moja córka padaczki nie ma, a leki tego typu zawsze mają działanie
              przeciwdrgawkowe i o to tu właśnie chodzi.
              Po za tym drgawki gorączkowe są typem drgawek takich jak przy padaczce więc
              leki moga mieć działanie podobne.
              Chodzi o to, że one nie upośledzają dziecko a zwłaszcza Luminal który jest
              słabym lekiem.
              Powiem tak żaden dobry i rozsądny neurolog po 3 takich incydentach nie
              zostawiłby dziecka bez osłony.
              Ja to porównuję do Furaginu, który osłania drogi moczowe przed zakażeniem.
              Pewnie zaraz przeczytam, ze to skandal tak porównywać, ale takie jest moje
              zdanie.

Myślę, ze czas zakończyć ten wątek.

Dziękuję i mam nadzieję, że tylko taką temperaturę będziemy mieć smile
              Edyta
              • agablues Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:42
                Oczywiście, że nie trujesz włanego dziecka.
                mojej koleżanki siostra miała kiedyś wypadek i była nieprzytomna przez jakiś
                czas, badanie EEG wykazało zmiany. Ona też nie miała padaczki, ale przyjmowała
                luminal zapobiegawczo, dosyć długo nawet. I wcale nie była jakoś bardzo senna,
                wręcz przeciwnie. po pewnym czasie lek odstawiono i jest ok, czego i Tobie życzę
                A.
                • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:46
                  Dokładnie zapobiegawczo !!! Wreszcie ktoś to zrozumiał !!! smile)
                  Mam taki egzemplarz w domu, który przyjmował Luminal przez 3 lata (mój mąż)
                  Lek odstawiono jak skończył 3 lata i jest ok i to BARDZO ok smile))
                  W marcu mamy kontrolne EEG i wtedy się okaże czy lek odstawimy czy będziemy
                  dalej go przyjmować.
                  Moja córka też nie jest po nim senna i dokładnie wręcz przeciwnie smile

Pozdr,
                  Edyta
                  • agablues Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:50
                    Jeżeli tak dobrze posłużył Twojemu mężowi, to chyba zacznę podawać mojemu w
                    porannej kawcesmile
                    Mówiąc serio, ja też czasami podaję swojej córeczce luminal, zupełnie z innych
                    powodów, ale też nie z przyczynay padaczki. Zawsze kiedy muszę to zrobić -
                    robię to z ciężkim sercem, ale wiem, że tak trzeba. Jestem pewna, że żadna
                    Matka nie podaje luminalu dziecku dal swojego widzimisię.
                    Słoneczko u nas od rana . Cieszmy się nim i weekendem.A
                    • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 12:30
                      Wiesz jak bardzo bym chciala nie podawać tego leku mojej córuni ....
                      Jednak jeśli ma to pomóc mojemu dziecku uchronić ją od drgawek będę i muszę to
                      robić !!!
                      To jest bardzo indywidualna sprawa i każdy lekarz wie jak i co podać.

Pozdrawiam i miłego weekendu,
                      Edyta
                      • cwikrut Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 21.02.04, 23:40
                        Je?li dziecko wpadnie w drgawki goršczkowe to konieczne jest podanie Relanium
                        (wła?nie najlepsze sš wlewki- a starszemu w płynie), bowiem może doj?ć do stamu
                        krytycznego, a wtedy będzie za pó?no. Mój starszy syn ma skłonno?ci do wpadania
                        w drgawki ( w szpitalu dziecięcym pouczyli mnie- a leżałam z nim wtedy 2 tyg z
                        wysokš goršczkš od bakterii) że trzeba natychmiast podać Diazepan (czyli
                        wła?nie relanium) lub wezwać pogotowie- oni to zrobiš- możliwe że w
                        zastrzyku.Na wszelki... trzeba mieć go w apteczce- a zapobiegać się nie da,
                        je.?li dziecko ma skłonno?ci- jedne ma drugi nie. Mój młodszy syn ?wietnie
                        znosi goršczkę... nie potrzebujemy pomocy. Ostatnio zdarzyło mi się podać
                        starszemu Relanium tydzień temu- dawałam mu cały weekend, ponieważ 3 dni miał
                        ponad 40 st goršczki- angina- chodziłam go, trzymałam bez ubrania (tak robili w
                        szpitalu!) ale i tak wpadał co rusz w drgawki i po podaniu syropu ustępowało-
                        w połšczeniu z Nurofenem udało nam się przetrwać weekend by w poniedziałek
                        zostać pochwalonš za kurację i oczywi?cie- antybiotyk (jak to przy anginie)-
                        lekarka aż oczy otworzyła ze zdumienia- skšd pani wiedziała że trzeba dać
                        Relanium... Cała historia trwa zwykle dzień, dwa, więc o co tyle hałasu- taka
                        dawka i to okazjonalnie naprawdę nie może na nic wpłynšć. To przecież nie jest
                        regularne dawkowanie, czy długotrwałe leczenie... Najważniejsze to pomóc i nie
                        doprowadzić do komplikacji... Bo może być gorzej,
              • tea_tree Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:43
                tak jest !
                Złość piękności szkodzi smile
                Uśmiech na twarz i od razu słoneczko wyszło (przynajmniej u mnie za oknem smile)

jeszcze raz pozdrawiam smile)
                • edie28 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 11:47
                  U mnie tez wyszło smile)

Serdecznie pozdrawiam,
                  Edyta
    • agula.75 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 20.02.04, 13:34
      czesc dziewczyny.Moj synek ma padaczke.Nigdy w zyciu nie mial zadnych
      drgawek.Lekarz przepisal nam w razie czego Relsed ale jeszcze nie bylo takiej
      potrzeby.Synek ma 3,5 roku prawie wcale nie gorączkuje z czego sie ciesze bo
      nie wiem jak bym zareagowala.Moj synek tez bierze silny lek i bedzie musiial go
      jeszcze brac przez kilka lat.Wiecie co..zaden lek podawany przewlekle nie jest
      obojetny dla org.Jak trzeba to trzeba.Luminal jest faktycznie silny.Kiedys w
      przychodni przepisano mojemu synkowi wtedy polrocznemu na stale Luminal na
      wymioty.Okazalo sie ze to refluks i luminal mogl u niego spowodowac
      spiączke.Ale z tego co wiem przy drgawkach jest faktycznie zalecany.Wiec nie
      martw sie.Ale bierz pod uwage tez ze są lekarze i lekarze.Niestety.W razie
      jakichkolwiek wątpliwosci warto zawsze skonsultowas to z kims innym.Pozdrawiam
      Aga mama Kacperka i 17tyg dzidzi w brzuszku
      • lili111 Re: Drgawki gorączkowe-to może spotkać każde dzie 21.02.04, 17:07
        Moja córeczka po urodzeniu miała nie do końca rozwinięty mózg i już w 6 tyg.
        wystąpiły u niej drgawki. Dostała Luminal, brała go około 3-4 mies. póki
        drgawki nie zniknęły i mózg nie rozwinął się do końca. Teraz przy wysokiej
        gorączce jest zagrożona drgawkami, ale nie podaje jej Luminalu cały czas.
        Używam go tylko przy gorączce. Jeśli lekarz specjalista zapisał Luminal ciągle
        to znaczy ze jest potrzebny.
        Ostatnio razem z córeczką miał wysoką gorączke również mój synek. Po wezwaniu
        lekarki, okazało się że to zapalenie uszów. Lekarka kazała obojgu podać
        Luminal, u Lilci ok miała drgawki i nadal była napięta a ty samym zagrożona
        nimi, ale u synka uważam że podanie Luminalu było bez sensu dlatego nie podałam
        mu go. Lekarka kazała mi go podać bo dziecko się uspokoi i właśnie w tym nie
        widziałam sensu.
        • cwikrut Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 21.02.04, 23:47
          Je?li dziecko wpadnie w drgawki gor?czkowe to konieczne jest podanie Relanium
          (wła?nie najlepsze s? wlewki- a starszemu w płynie), bowiem może doj?ć do stamu
          krytycznego, a wtedy będzie za pó?no. Mój starszy syn ma skłonno?ci do wpadania
          w drgawki ( w szpitalu dziecięcym pouczyli mnie- a leżałam z nim wtedy 2 tyg z
          wysok? gor?czk? od bakterii) że trzeba natychmiast podać Diazepan (czyli
          wła?nie relanium) lub wezwać pogotowie- oni to zrobi?- możliwe że w
          zastrzyku.Na wszelki... trzeba mieć go w apteczce- a zapobiegać się nie da,
          je.?li dziecko ma skłonno?ci- jedne ma drugi nie. Mój młodszy syn ?wietnie
          znosi gor?czkę... nie potrzebujemy pomocy. Ostatnio zdarzyło mi się podać
          starszemu Relanium tydzień temu- dawałam mu cały weekend, ponieważ 3 dni miał
          ponad 40 st gor?czki- angina- chodziłam go, trzymałam bez ubrania (tak robili w
          szpitalu!) ale i tak wpadał co rusz w drgawki i po podaniu syropu ustępowało-
          w poł?czeniu z Nurofenem udało nam się przetrwać weekend by w poniedziałek
          zostać pochwalon? za kurację i oczywi?cie- antybiotyk (jak to przy anginie)-
          lekarka aż oczy otworzyła ze zdumienia- sk?d pani wiedziała że trzeba dać
          Relanium... Cała historia trwa zwykle dzień, dwa, więc o co tyle hałasu- taka
          dawka i to okazjonalnie naprawdę nie może na nic wpłyn?ć. To przecież nie jest
          regularne dawkowanie, czy długotrwałe leczenie... Najważniejsze to pomóc i nie
          doprowadzić do komplikacji... Bo może być gorzej,
          Luminalu nie znam, nie komentuję, ale wiem że Relanium jest bezpieczne.
          Oczywi?cie jak wszystko w odpowiedniej dawce ( na ulotce), zyczę dzieci
          bezdrgawkowych !
          • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 13:30
            diazepam to nie jest relanium !! to są 2 różne leki !!!

Edyta
            • aga_rn Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 15:24
              edie28 napisała:

> diazepam to nie jest relanium !! to są 2 różne leki !!!
              >
              > Edyta

Diazepam TO JEST Relanium, Edi. Polecam "leki wspolczesnej terapii".
              • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 15:58
                Mam w domu Relsed a to jest Diazepanum i nic nie jest napisane, żeby to było
                Relanium.
                • aga_rn Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 16:08
                  Edi, nie wiem jak to sie mowi po polsku ale diazepam to nazwa jakby specyfiku
                  (generic name) natomiast Relanium to nazwa handlowa, podobnie jak Relsed o
                  ktorym piszesz, czy np. Valium.
                  • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 16:58
                    Zawsze mi się wydawało, że Relanium to lek ziołowy a nie Diazepam .....
                    Nie wiem może się mylę, ale w tej sytuacji to zapytam lekarza przy najbliższej
                    wizycie.
                    Relsed owszem to nazwa handlowa.

Pozdrawiam,
                    Ed.
                    • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 17:05
                      ok sprawdziłam, rzeczywiście Relanium to Diazepam.
                      • femka3 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 21:57
                        Niestety, ale w kwestii Luminalu rowiez sie mylisz. Jest to lek stosowany w
                        leczeniu padaczki. Wiem to, niestety, z wlasnego doswiadczenia(chorowalam na
                        padaczke pourazowa). Leczono mnie Luminalem, Diazepamem i Amizepinem.
                        Jesli jednak masz jeszcze watpliwosci, to polecam strone www.przychodnia.pl.
                        Tam mozesz rowniez przeczytac o dzialanich niepozadanych Luminalu.
                        Rozumiem jednak, ze w przypadku Twojej coreczki korzysci przewyzszaja
                        ewentualne skutki uboczne.

Pozdrawiam serdecznie,

Femka
                        • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 22:11
                          Jest to lek również przeciwdrgawkowy dlatego go zapisano mojej córce.
                          Diazepam, który stosuje się również przy drgawkach gorączkowych ma bardzo
                          podobne działanie i tez leczy padaczkę, a pozytywnych opini było tyle, że chyba
                          sama sobie go zaaplikuję ......
                          Kaja nie może zostać bez osłony po trzech incydentach mimo, że padaczki nie ma
                          i mam nadzieję mieć nie będzie !!!!!!

Nie jest tak, że się mylę bo, wiem, że lekarze zalecają stosowanie Luminalu i
                          Diazepamu u dzieci, które miały drgawki gorączkowe. Jeśli zaś neurolog
                          stwierdzi inaczej to jest to bardziej wykwalifikowana osoba w tym wypadku niż
                          zwykły pediatra !!! To wszystko zalezy od EEG, które się robi po takich atakach
                          nawet po jednym to jest dla neurologa sygnał co się dzieje !!!
                          Takie jest życie niestety a wiem, że Luminal to najgorsze zło koniecznie w
                          takich schorzeniach jakim sa drgawki gorączkowe !!
                          Jesli będę mieć wątpliwości to zapytam lekarza !
                          Pozdrawiam,
                          Edyta
                          • femka3 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 22:33
                            Nie ma sensu sie tak zacietrzewiacsmile
                            Nikt nie zyczy Wam zle, ale w swoich pierwszych postach pisalas kilkakrotnie,
                            ze Luminal to nie jest lek przeciwpadaczkowy. Chcialam tylko wyprostowac
                            niescislosc...

Zycze Wam duzo zdrowia,

Femka
                            • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 22.02.04, 22:46
                              Nie zacietrzewiam się, ale moja neurolog podała mi informacje, że jest to lek
                              przeciwdrgawkowy i tej wersji się trzymałam.
                              Po za tym tak jak pisałam wcześniej drgawki gorączkowe sa zblizone do drgawek
                              padaczkowych (sama doskonale wiesz) i leki muszą być podobne.
                              Tylko jedne sa mocne a drugie nie a to wszystko zalezy od dawki jaką się
                              przyjmuje. Po za tym robi się mase badań przy takim leczeniu czy jest wszystko
                              ok w trakcie jego przyjmowania. Sama wiesz...

Dziekuję za życzenia i dobranoc smile
                              Edyta
                              Ps: to jest chyba najdłuzszy wątek w jakim uczestniczylam chyba czas go
                              skończyć !!
                              • amrin Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 25.02.04, 18:10
                                moja córeczka miała padaczkę.W Centrum Zdrowia Dziecka zalecono nam Luminal na
                                stałe.
                                Z różnych powodów zmieniliśmy lekarza na p. doktor z Instytutu Matki i Dziecka
                                (polecam ten ośrodek neurologiczny ). Od razu odstawiła luminal (na szczęście
                                braliśmy go tylko 2 dni więc można go było odstawić od razu )i zaczęła
                                wprowadzać nowoczesne leki p-padaczkowe . Głównym argumentem przeciwko
                                luminalowi było to , że upośledza on czynności poznawcze czyli dziecko
                                trudniej "uczy się świata" . Cytuję za "Indeksem Leków " :ze względu na
                                niekorzystne działanie na funkcje poznawcze i zachowanie coraz rzadziej
                                stosowany " . Jego skuteczność przeciwdrgawkowa jest również dyskusyjna . Może
                                powodować lekozależność .
                                Jednak nigdy -NIGDY - nie wolno go nagle odstawić po długim stosowaniu ( może
                                dojść do zespołu abstynencyjnego i nawet do stanu padaczkowego)
                                Zachęcam do skonsultowania się z innym neurologiem .
                                • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 26.02.04, 10:04
                                  Moje dziecko jest pod opieką świetnego specjalisty i nie sądzę, żeby robił jej
                                  krzywdę !!!!
                                  Jesli chodzi o te skutki uboczne o których piszesz to Kaja po prostu CHŁONIE
                                  świata, uczy się wszystkiego rewelacyjnie i rozwija PRAWIDŁOWO nawet
                                  przewyższając dzieci w swoim wieku !!!
                                  Mówi już od dawna i jest bardzo mądrą dziewczynką, nie widzę, żeby ten lek ją w
                                  jakikolwiek sposób upośledzał !!!!!

Miałam nic nie pisać, ale nie wytrzymałam !!!

• amrin Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 26.02.04, 11:02
                                    Sama tego nie wymyśliłam :
                                    Zalecenia
                                    POLSKIEGO TOWARZYSTWA NEUROLOGÓW DZIECIĘCYCH
                                    dotyczące postępowania diagnostycznego i terapeutycznego u dzieci z drgawkami
                                    gorączkowymi
                                    " Profilaktyka napadów nawrotowych w drgawkach gorączkowych polegać powinna
                                    na:
                                    • chronieniu dziecka przed zakażeniami,
                                    • prawidłowym leczeniu chorób gorączkowych, a także innych stanów
                                    przebiegających
                                    z gorączką jak np.: udar cieplny, gorączka po szczepieniach profilaktycznych
                                    itd.,
                                    • zaleceniu podawania leków przeciwgorączkowych (np. paracetamolu w czopku)
                                    i fizykalnego obniżania ciepłoty ciała (np. przez podawanie powoli łyżeczkami 6
                                    zimnych napojów, delikatne ochładzanie zewnętrzne itd.).
                                    Podkreślić jednak należy, że postępowanie takie nie stanowi
                                    niezawodnego sposobu zapobiegania drgawkom nawrotowym.
                                    . Stosowanie terapii profilaktycznej przez stałe podawanie luminalu lub kwasu
                                    walproinowego, a także okresowe stosowanie diazepamu doodbytniczo lub doustnie
                                    w czasie gorączki u dzieci z drgawkami prostymi i złożonymi nie zmniejsza
                                    znamiennie występowania nawrotowych drgawek, jak i ryzyka rozwoju padaczki.
                                    Tak więc rutynowe ich stosowanie u dzieci po napadzie drgawek gorączkowych
                                    jest zbędne.
                                    Leczenie profilaktyczne powinno być stosowane tylko wyjątkowo, a jedyną
                                    zalecaną w takich przypadkach metodą jest podawanie dziecku diazepamu we
                                    wlewce doodbytniczej w czasie gorączki przez okres 24–48 godz. Ewentualne
                                    zalecenie takiego leczenia profilaktycznego powinno być poprzedzone analizą
                                    sytuacji zdrowotnej i emocjonalnej dziecka oraz jego rodziny.

LECZENIE TAKIE MOŻNA ZALECIĆ JEDYNIE:
                                    . dzieciom ze szczególnie wysokim ryzykiem nawrotów,
                                    . dzieciom z rodzin, w których wystąpienie kolejnych drgawek może wyraźnie
                                    zaburzyć
                                    ich stan emocjonalny.
                                    Do czynników ryzyka licznych nawrotów drgawek gorączkowych należą:
                                    . rodzinne występowanie drgawek,
                                    . młody wiek dziecka w czasie pierwszego napadu drgawkowego,
                                    . ujawnienie się drgawek bezpośrednio po wystąpieniu gorączki,
                                    . bardzo częste choroby przebiegające z gorączką podczas pierwszego roku od
                                    napadu drgawkowego."...
                                    Do spokojnego rozważenia .

• edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 26.02.04, 11:21
                                      Do czynników ryzyka licznych nawrotów drgawek gorączkowych należą:
                                      rodzinne występowanie drgawek,
                                      > . młody wiek dziecka w czasie pierwszego napadu drgawkowego,
                                      > . ujawnienie się drgawek bezpośrednio po wystąpieniu gorączki,
                                      > . bardzo częste choroby przebiegające z gorączką podczas pierwszego roku od
                                      > napadu drgawkowego."...

Dokładnie tak jest w naszym przypadku !!
                                      Dziękuję Ci za te informacje.

• amrin Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 26.02.04, 12:07
                                        edie28 napisała:

> Do czynników ryzyka licznych nawrotów drgawek gorączkowych należą:
                                        > rodzinne występowanie drgawek,
                                        > > . młody wiek dziecka w czasie pierwszego napadu drgawkowego,
                                        > > . ujawnienie się drgawek bezpośrednio po wystąpieniu gorączki,
                                        > > . bardzo częste choroby przebiegające z gorączką podczas pierwszego roku o
                                        > d
                                        > > napadu drgawkowego."...
                                        >
                                        > Dokładnie tak jest w naszym przypadku !!
                                        > Dziękuję Ci za te informacje.
                                        >
                                        na zdrowie
                                        naprawdę nie namawiam do odstawienia leku , szczególnie bez porozumienia z
                                        neurologiem . Tylko do rozważenia czy to ma być ten właśnie lek gdyby miał być
                                        długotrwale podawany.
                                        Całość cytowanego przeze mnie artykułu tutaj :
                                        sonia.low.pl/sonia/rady/drgawki_gor.htm
                                        • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 26.02.04, 12:15
                                          Ja nic nie zamierzam odstawiać to nie ja jestem lekarzem i to on decyduje o tym
                                          i o wszystkim innym co tyczy się leczenia mojej córki !!!

Jeśli chodzi o rozważenia to zostawiam to lekarzowi ....

• mirella67 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 27.02.04, 15:02
                                            Nie chcę nikomu psuć dobrego samopoczucia, ale włos mi się zjeżył na głowie i
                                            nie tylko od tego co tu przeczytałam. Od 25 lat choruję na padaczkę i przez
                                            wiele lat brałam Luminal, który jest uważany za przestarzały już i wiem,jakie
                                            są jego skutki uboczne i... cóż gratuluję rodzicom spokojnego sumienia, wiary w
                                            umiejętności lekarza ponoć neurologa i zupełnie nie pojmuje dlaczego tak się
                                            oburzacie, że ktoś Wam wmawia, że podtruwacie dziecko. Proponuję przy
                                            następnych drgawkach zakropić Luminal koniaczkiem, a na noc podać wspaniały
                                            ziołowy lek Relanium. Dziecko będzie takie spokojnie, jak nigdy i nie będzie
                                            Wam przeszkadzało i spało sobie spokojnie parę dni i rozwijało się na chwałę
                                            rodziców, a i tych kłopotliwych i obrzydliwych drgawek unikniecie.
                                            Ludzie - skąd Wy bierzecie takie informacje? Po prostu odlot!!!
                                            Jeszcze raz moje wyrazy współczucia...
                                            Epi-Asia, mama 4 dzieci.
                                            • agablues Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 27.02.04, 15:11
                                              jeśli można - w jakiej dawce przyjmowałaś luminal?
                                              • agablues Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 27.02.04, 19:40
                                                droga Mirello, nie odpisałas w jakiej dawce przyjmowałas luminal. z tego co
                                                wiem w leczeniu padaczki podaje sie 0,06 do 0,25 mg/dobe. dziewczyny podaja
                                                dawki 0,015 mg - chyba jest różnica, prawda. dlatego uwazam ,ze Twój ironiczny
                                                ton jest troche nie na miejscu.
                                            • kajami1 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 27.02.04, 15:59
                                              Wiem, że relanium nie pozostaje obojętne dla organizmu, uważam jednak je za
                                              mniejsze zło.
                                              Jeżeli chodzi o zapobieganie drgawkom powiedzcie mi jak mam to zrobić, skoro
                                              moje dziecko nie reaguje na paracetamol wogóle, na ibufen przez ok. 3,5 godziny
                                              a cały czopek pyralginu (750) przez 4 godziny. Nie dam rady lekami
                                              przeciwgorączkowymi zapewnić Michasiowi stałego obniżenia temperatury, chyba że
                                              podam mu dawkę która mu zaszkodzi bardziej niż najgorszy psychotrop.
                                              Jeśli znasz jakiś sposób to mi napisz, a ja na pewno nie będę podawała małemu
                                              relanium.

Pozdrawiam.
                                              Kasia i Misiu.
                                              • amrin Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 28.02.04, 06:29
                                                Zgadzam się z tobą , że dobre jest podawanie Relanium w razie zagrożenia
                                                drgawkami gorączkowymi = w chorobie gorączkowej , w dawkach i częstotliwości
                                                uzgodnionej z lekarzem . I dalej uważam że jest lepsze niż stałe podawanie
                                                leków przeciwdrgawkowych .
                                                Jest to zgodne z wytycznymi postępowania zalecanymi przez neurologów
                                                dziecięcych jak wcześniej cytowałam . Bo mówimy tu o drgawkach gorączkowych ,
                                                nie o rozpoznanej padaczce ; bo luminal jest lekiem z którego stosowania
                                                długotrwałego poza pewnymi sytuacjami lekarze się wycofują (pierwszy raz
                                                zsyntetyzowany w 1912 r.); bo są inne leki przeciwdrgawkowe do przewlekłego
                                                stosowania (np. relanium zostało zsyntetyzowane w poszukiwaniu lepszego leku
                                                niż luminal ); bo cytowani neurolodzy dziecięcy piszą : " Stosowanie terapii
                                                profilaktycznej przez stałe podawanie luminalu lub kwasu
                                                walproinowego, a także okresowe stosowanie diazepamu doodbytniczo lub doustnie
                                                w czasie gorączki u dzieci z drgawkami prostymi i złożonymi nie zmniejsza
                                                znamiennie występowania nawrotowych drgawek, jak i ryzyka rozwoju padaczki.
                                                Tak więc rutynowe ich stosowanie u dzieci po napadzie drgawek gorączkowych
                                                jest zbędne.
                                                Leczenie profilaktyczne powinno być stosowane tylko wyjątkowo, a jedyną
                                                zalecaną w takich przypadkach metodą jest podawanie dziecku diazepamu we
                                                wlewce doodbytniczej w czasie gorączki przez okres 24–48 godz. Ewentualne
                                                zalecenie TAKIEGO leczenia profilaktycznego powinno być poprzedzone analizą
                                                sytuacji zdrowotnej i emocjonalnej dziecka oraz jego rodziny."

W wyżej przytoczonych zaleceniach dopuszcza się stosowanie leczenia
                                                profilaktycznego w wyjątkowych sytuacjach ale tylko właśnie w formie wlewki z
                                                relanium = diazepamu w czasie gorączki . Stałe podawanie leków p/drgawkowych
                                                nie jest w ogóle zalecane - zostało uznane za mało skuteczne . Czyli
                                                prawdopodobnie i tak nie pomoże . Ale sam fakt wspomnienia o nim świadczy o tym
                                                że było lub jest stosowane .

Jak długo należałoby stosować lek zapobiegawczo ? Aż minie zagrożenie drgawkami
                                                gorączkowymi ok. 4 r. życia ?
                                                Trzeba jeszcze pamiętać o konieczności kontrolowania morfologii i czynności
                                                wątroby i nerek w trakcie długotrwałego podawania luminalu .

Niestety co do zapobiegania gorączce też nie ma 100% sposobów . Oprócz
                                                wymienianych leków p/gor. jest jeszcze naproksen w syropie ale niestety od 5
                                                r.ż. Z pyralginą kłopot że trudno ustalić optymalne dawkowanie dla dzieci
                                                poniżej 4 r.ż. bo nie przeprowadzono badań klinicznych (jedynie indeks leków
                                                medycyny praktycznej podaje dawkę 10 do 12 mg / kg przy braku reakcji na inne
                                                leki - do 3 razy na dobę )
                                                Może dawki stosowane paracetamolu i ibufenu są za małe ?
                                                Może rozplanować podawanie leków - podając je naprzemiennie
                                                • kajami1 Re: Do Amrin 29.02.04, 14:21
                                                  Stosuję najwyższe dawki leków p/gorączkowych, wyliczałyśmy je razem z lekarzem
                                                  Misia (moją dobrą znajomą). Zaobserwowałam ostatnio (mały właśnie jest chory),
                                                  że podanie dziecku paracetamolu 1,5 godziny przed zakończeniem działania
                                                  ibufenu, przedłuża czas obniżenia gorączki o jakieś 3 godziny. Dzięki temu
                                                  diazepam jak na razie leży spokojnie na półce i czeka na sytuację krytyczną.
                                                  Mam nadzieję, że poleży tam długo.
                                                  Pozdrawiam.
                                                  Kasia
                                                  • amrin Re: Do kajami1 29.02.04, 14:30
                                                    > diazepam jak na razie leży spokojnie na półce i czeka na sytuację krytyczną.
                                                    > Mam nadzieję, że poleży tam długo.

Ja też mam taką nadzieję , trzymam kciuki .Wiem jak okropne jest czekanie czy
                                                    zdarzy się napad.
                                                  • kajami1 Re: Do Amrin 02.03.04, 09:31
                                                    Gorączka minęła a diazepam został na półce. Kilka zarwanych nocy znowu się
                                                    opłaciło.
                                                    Pozdrawiam.
                                                    Niewyspana mama zdrowago Misia.
                                                • mirella67 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 01.03.04, 10:30
                                                  Chciałam Ci podziękować, bo Twój post jest chyba najrozsądniejszym głosem w
                                                  całej tej dyskusji i gdyby moje dziecko miało problem drgawek gorączkowych, to
                                                  właśnie tak bym postąpiła.
                                                  Moja ironia wynikała nie tyle z gorzkich doświadczeń, ile z faktu, jak mało
                                                  ludzie mają wiedzy nt. padaczki, jakim stereotypami się kierują, jaki wielki
                                                  paraliżujący strach wzbudza ta choroba, która przecież może być normalnie
                                                  leczona, a chorzy funkcjonują całkiem normalnie i nie są np. w żaden sposób
                                                  upośledzeni umysłowo... Więc jeśli już pojawia się taka dyskusja - to toczy się
                                                  zażarcie między laikami... Dlatego cieszę się, że w końcu wypowiedział się
                                                  fachowiec.
                                                  Może dawka Luminalu stosowanego u dziecka Edie28 była niewielka, ale jest
                                                  podawana stale i to na pewno nie jest dobrze dla dziecka... I nie wiem skąd to
                                                  zacietrzewienie, że to nie jest lek przeciwpadaczkowy. Moja rada - po prostu
                                                  skonsultować się z innymi neurologami, bo tu nie chodzi o to czyje ma być na
                                                  wierzchu - tylko o dobro dziecka.
                                                  Mirella
                                                  • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 01.03.04, 12:28
                                                    -bo tu nie chodzi o to czyje ma być na
                                                    wierzchu - tylko o dobro dziecka.

Mam tylko i wyłącznie to na uwadze !!!!!!!!!!!

Powiem tak, wszystko to co tu przeczytałam na temat tego leku i nie tylko
                                                    przemyślałam i zapytam neurologa (bo napewno jest to neurolog) co o tym
                                                    myśli !!!
                                                    Szczerze mówiąc nigdy nie spotkałam wśród lekarzy żadnych złych opini na temat
                                                    Luminalu, bo przecież podawali jej go profilaktycznie w szpitalu jak trafiłyśmy
                                                    z drgawkami na oddział.
                                                    Kaja dostaje dawkę progową tego leku więc chyba raczej nie szkodzi bardzo, ale
                                                    już sama nie wiem może się mylę .....
                                                    Moje dziecko zachowuje się normalnie, rozwija prawidłowo, nie jest senna itp.

Zażywamy go niedługo i zobaczymy jak będzie dalej.........
                                                    Na pewno ta dyskusja nie wpłynęła na mnie obojętno i o wszystko zapytam lekarza
                                                    mojej córki !!!

Szkoda tylko, że prawie żadna z Was nie popatrzyła na to z innej strony, że
                                                    jestem matką która chce uchronić swoje dziecko przed tego typu atakami, które
                                                    sa dla mnie przerażające. Po 1 razie myślałam, że już nigdy tego nie zobaczę
                                                    ale się myliłam.

Doskonale wiem o tym, że padaczka nie upośledza nikogo, który na nią choruje i
                                                    że z tą chorobą oczywiście, że żyje się normalnie !!!

Pozdrawiam Was wszystkie,
                                                    Edyta i Kaja w tym miesiącu kończy 2 latka
                                                  • apriv Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 01.03.04, 12:52
                                                    Witam,wszystko juz bylo tutaj powiedziane -wiec nic nie dodam ,poradz sie tylko
                                                    innego lekarza -nie tego ktory leczy obecnie twoja coreczke-poszukaj mlodego z
                                                    dobra opinia-problem znam -coreczka mojej siostry jest wlasnie
                                                    leczona ,prowadzona profilaktycznie w wyniku pojawiania sie drgawek -
                                                    skomplikowanych-i nie dostaje luminalu-ze wzgledu na to ,ze jest to stary lek-
                                                    jezeli ma sie watpliwosci nie trzeba slepo ufac jednemu lekarzowi-wlasnie
                                                    medycyna to nie matematyka
                                                    Pozdrowienia
                                                    Alicja
                                                  • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 01.03.04, 12:59
                                                    nie miałam wątpliwości, wyszły dopiero teraz po tej dyskusji .....

na pewno zapytam tego i jeszcze innego lekarza !!
                                            • edie28 Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 27.02.04, 19:12
                                              Proponuję przy
                                              następnych drgawkach zakropić Luminal koniaczkiem, a na noc podać wspaniały
                                              ziołowy lek Relanium. Dziecko będzie takie spokojnie, jak nigdy i nie będzie
                                              Wam przeszkadzało i spało sobie spokojnie parę dni i rozwijało się na chwałę
                                              rodziców, a i tych kłopotliwych i obrzydliwych drgawek unikniecie.

Przesadziłaś zdecydowanie z tym textem !!!!!

Jesli znasz inny sposób na uniknięcie drgawek gorączkowych, które są naszą
                                              zmorą to chętnie przeczytam !!!!!

Nie mam sily już pisać na ten temat ...
                                              • amrin Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 28.02.04, 08:10
                                                > Przesadziłaś zdecydowanie z tym textem !!!!!
                                                >
                                                No fakt...
                                                Ale myślę że nie ze złej woli tylko w wyniku przykrych doswiadczeń własnych
                                                autorki
                  • agablues Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 25.02.04, 20:45
                    aga_rn napisała:

> Edi, nie wiem jak to sie mowi po polsku ale diazepam to nazwa jakby specyfiku
                    - to nazwa chemiczna leku wink
                    • aga_rn Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 26.02.04, 13:53
                      agablues napisała:

> aga_rn napisała:
                      >
                      > > Edi, nie wiem jak to sie mowi po polsku ale diazepam to nazwa jakby specyf
                      > iku
                      > - to nazwa chemiczna leku wink

Hihi, dzieki, czasem w glowie mam pustke bo nie pamietam pewnych terminow po
                      polsku. A chodzilo mi o "generic name".
                      Papa
                      AgaRN
                      • agablues Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 26.02.04, 14:01
                        You welcome - tak powinno być ? smile Pozdrawiam - Aga
                        • mamajulii Re: Drgawki się zdarzajš czy dopuscisz czy nie... 28.02.04, 13:38
                          Moja Julia miała dwa razy drgawki. Po drugim razie neurolog kazał podawać
                          relanium przy 37,5 i zbijać gorączkę niedopuszczając do podwyższenia.
                          Dzięki temu gdy córka dostała 39, gorączki nie było drgawek i dzięki temu nie
                          trafiła do szpitala.
                          Teraz jesteśmy mądrzejsi i nie dopuszczamy do drgawek, jesteśmy czujni i
                          doświadczenie.
                          Odbytniczo dostała raz od lekarza z karetki a drugi raz od nas.Teraz mamy w
                          domku i gdy gorączkuje mamy je na wierzchu i oby nigdy więcej go nie używać.
                          Poza tym nic dzieku nie podajemy gdy jest zdrowa i nie gorączkuje.
                          A relanium dostaje dwa, trzy razy dziennie gdy gorączka się utrzymuje. A gdy
                          jej spada to tylko raz dziennie.
                          Gdy za drugim razem była w szpitalu to lekarze na wszelki wypadek dawali jej
                          relanium bez gorączki i była pijana. Ten pobyt wspominam najgorzejsad
                          Życzę dzieciom jaknajmniej gorączki i drgawek.
                          ps. gdy przy anginie miała bardzo wysoką gorączkę to też zrobiliśmy jej kapiel
                          bo już majaczyła. Potem lekarz pediatra mówiła że, już nie praktykuje się tego
                          typu metod bo może dojść do wstrząsu.
    • joannaku do amnir 28.02.04, 21:03
      amnir przepraszam czy bedzie nietaktem jak zapytam jak skończyła sie u ciebie
      sprawa z padaczka u malutkiej? czy nadal podajesz leki? Odpowiedz jeśli możesz
      • amrin Re: do amnir 28.02.04, 22:07
        joannaku napisała:

> amnir przepraszam czy bedzie nietaktem jak zapytam jak skończyła sie u ciebie
        > sprawa z padaczka u malutkiej? czy nadal podajesz leki? Odpowiedz jeśli możesz

Niestety nasza Malutka odeszła od nas w wieku 7 miesięcy . Ale to był ciężki
        zespół Westa - dość rzadka padaczka , bardzo lekooporna , nigdy nie udało się
        nam zatrzymać napadów . Zdecydowana większość zespołów padaczkowych rokuje dużo
        lepiej (nawet ta "nasza" )- jak bardzo o ironio chcieliśmy mieć zwykłą
        padaczkę , żeby reagowała na leki , żeby dziecko zaczęło się rozwijać , choćby
        nawiązywać lepszy kontakt z nami. Ale każde 5 minut kiedy patrzyła na nas było
        jak blask słońca .Więc wcale mi nie współczujcie bo było pięknie choć trudno i
        za krótko .
        Dużo wiadomości o zespole Westa na super stronie Oli Leśniewskiej
        olalesniewska.webpark.pl/
        wciąż tam zaglądam bo Ola jest taka piękna i dzielna .
        Polecam też Mamom dzieci "wyjątkowych " ( jak mowił mój mąż - zwykłe dziecko to
        każdy może mieć a my mamy wyjątkowe " )szukanie innych stron o tej tematyce .
        Ja początkowo ich unikałam ale z czasem niosły mi wiele pociechy . Wciąż lubię
        na nie zaglądać , szcz. tu : darzycia.nowoczesny.pl/ a najbardziej
        do "światełek" :www.antoni.host.sk/swiatelka.html
        Poznałam trochę dzieci z padaczką i większość sobie świetnie radzi - to nie
        koniec świata .
        I wiem z doświadczenia że chore dziecko jest jeszcze bardziej kochane ( a w
        Holandii jest pięknie - kto przeczyta "światełka " będzie wiedział o co
        chodzi ). Nie bójmy się pokazać mu świata i pokazać je światu . Choć nic nie
        jest proste . Ale jest Nadzieja.
        Strasznie się zrobiłam patetyczna , sorry.
        Cieszcie się z każdej chwili z waszym maluchem - bo one strasznie szybko rosną -
        mój syn niedługo skończy 9 lat i już się tak często nie przytula ...
        • joannaku Re: do amnir 29.02.04, 14:41
          Amrin wybacz,przepraszam najmocniej. Mam tego typu problem ale zdecydowanie
          mniejszego kalibru a wyczułam że wiesz duzo na ten temat i pomyslałam....A
          niech to jeszcze raz przepraszam.U mojej córki sprawa wygląda zupełnie inaczej
          mianowicie stwierdzono u niej łagodna miokloniczna padaczke dziecięcą. bardzo
          chetnie porozmawiałabym z toba może na GG 4558071, Jaszcze raz przepraszam
          • amrin Re: do amnir 29.02.04, 17:07
            >Jaszcze raz przepraszam
            Naprawdę nie ma za co. Spróbuję się z Tobą skontaktować na priv ale nie wiem
            czy mi się uda bo mi program pocztowy świruje.
            Czytałaś "światełka"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka