Dodaj do ulubionych

jak zmienic rozmiar obrazka??

IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.04.04, 12:28
Jak zmienic rozmiar obrazka tak, aby ni byl wiekszy niz X kb? To co udalo mi sie uzyskac, to obrazek tej samej wielkosci i gorszej jakosci, a ja chcialabym, zeby byl po prostu mniejszy (a nie duzy z widocznymi pixelami)!! z gory dzieiki. zielona
Obserwuj wątek
    • jk13 Re: jak zmienic rozmiar obrazka?? 08.04.04, 14:41
      Rozumiem, że chodzi Ci o zmianę rozmiaru pliku wyrażaną w kb, nie zaś rozmiar w
      sensie AxB.

Aby to wykonać dobrze jest skorzystać z aplikacji dedykowanej do obróbki
      grafiki. Może to być: Photoshop (6.0/7.0), Paint Shop Pro. Z darmowych
      aplikacji: Pixia. Przy użyciu tych aplikacji możesz zoptymalizować rozmiar
      pilku, "krojąc go na miarę".

Odradzałbym raczej wykorzystanie Irfana. Owszem można dokonać w nim korekty
      tego typu, ustawiając przy "Zapisz" parametr kompresji (wielkości) pliku.
      Niemniej jednak wielokrotna zapisywanie obrazów jpg niesie ze sobą kolejne
      utraty jakości, co spowodowane jest usuwaniem informacji o pikselach.

Pozdrawiam.
      • Gość: wredny Re: jak zmienic rozmiar obrazka?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 17:39
        jk13 napisał:

> Odradzałbym raczej wykorzystanie Irfana. Owszem można dokonać w nim korekty
        > tego typu, ustawiając przy "Zapisz" parametr kompresji (wielkości) pliku.
        > Niemniej jednak wielokrotna zapisywanie obrazów jpg niesie ze sobą kolejne
        > utraty jakości, co spowodowane jest usuwaniem informacji o pikselach.

Jak w kazdym innym programie - nie tylko w Irfan - kompresja do JPG jest
        stratna
    • Gość: mika_p Re: jak zmienic rozmiar obrazka?? IP: *.class144.petrotel.pl 09.04.04, 00:16
      W zwykłym windowsowskim kalkulatorze wyliczasz sobie, jaki procent obecnego
      wymiaru stanowi żadny wymiar, dzieląc żadny wymiar przez obecny wymiar i mnożac
      przez 100 %
      W zwykłym windowsowskim paincie otwierasz plik, wchodzisz w Obraz ->
      Rozciągnij, Pochyl, w opcji roziągania wpisujesz wynik - i zapisujesz uzyskany
      mniejszy obrazek.

I dopiero wtedy kombinujesz z kompresją, jeśli ma za dużo kB w stosunku do
      wymagań.
      • pollak Re: jak zmienic rozmiar obrazka?? 09.04.04, 00:22
        Gość portalu: mika_p napisał(a):

> W zwykłym windowsowskim paincie otwierasz plik, wchodzisz w Obraz ->
        > Rozciągnij, Pochyl, w opcji roziągania wpisujesz wynik - i zapisujesz uzyskany
        > mniejszy obrazek.

Czy mi się tylko wydawało (i miałem pecha) ale czy zwykły windowsowski Paint nie
        psuje czasem obrazka? Nie jestem grafikiem, ale kiedyś próbowałem w ten sposób
        zmieniać rozmiar (Paintem), i niekiedy coś było popsute (coś, hm, nawet nie
        pamietam co, zdaje sie ze coś z kształtem, i nie chodzi mi o proporcje).
      • jk13 Re: jak zmienic rozmiar obrazka?? 09.04.04, 03:21
        Metoda ta byłaby może skuteczna w przypadku pracy z bitmapą. W odniesieniu do
        jpg, niestety nie. Po proprcjonalnym zniejszeniu rozmiarów obrazka i zapisaniu
        go następuje (przy tej metodzie) zbyt znaczna utrata jakości (informacji o
        pikselach). Zwłaszcza przy późniejszym "kombinowaniu z kompresją". Najpierw
        rozmiar>>zapisz, potem stopień kompresji>>zapisz. Daje to w efekcie dwukrotny
        zapis, połączony z kolejnymi utratami jakości.

Ja osobiście zaufałbym Photoshopowi, w którym jest możliwość optymalizacji
        pliku do pożądanej "wagi" wyrażonej w kb. W Pintcie iestety nie można tego
        uzyskać.

Pozdrawiam.
    • Gość: JP Re: jak zmienic rozmiar obrazka?? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 09.04.04, 04:56
      Gość portalu: zielona napisał(a):

> Jak zmienic rozmiar obrazka tak, aby ni byl wiekszy niz X kb? To co udalo mi
      sie uzyskac, to obrazek tej samej wielkosci i gorszej jakosci, a ja chcialabym,
      zeby byl po prostu mniejszy (a nie duzy z widocznymi pixelami)!! z gory dzieiki.

Oczywiscie mozna stosowac do tego profesjonalne programy lub programy typu jpg
      optymizator. Wydaje mi sie ze to przyslowiowa armata na muchy.

Twoj problem polega na tym ze popelniasz blad w ocenie wielkosci i jakosci tego
      obrazka przez zle ustawienie widoku czyli wielkosci okna.
      Jezeli np w InfanView zmniejszysz zdjecie to to zdjecie jest fizycznie
      mniejsze. Natomiast jezeli masz ustawiony widok na cale okno a nie na
      oryginalny rozmiar, efekt jest taki jak opisujesz. Jezeli mniesze zdjecie
      otwierasz w takim samym duzym oknie, oczywiscie jakosc jego bedzie znacznie
      gorsza.

Proponuje ci zrobic tak. Mam nadzieje ze masz ten najpopularniejszy w swiecie
      program InfanView. Otworz to zdjecie i wybierz z menu Image (Obraz) nastepnie
      zmiana rozmiaru. Wybierz sobie metode zmniejszenia albo szybka wybierajac
      standatowa wielkosc lub procentowo (zachowujac proporcje). Np standartowych
      rozmiar 640x480 zajmuje ok 50-60kB. Tak zmniejszony obrazek otworz w oknie
      zahaczajac w Widoku oryginalny rozmiar.
      Inrfan swietnie sie do tego nadaje. Robi sie to bardzo szybko i mozna
      zmniejszyc dowolna ilosc zdjec za jednym razem.
      Uzywajac menu Plik - Batch Conversion mozna ustalac na skali jakosc zdjecia.
      Mozna tez stosowac 6 roznych filtrow do zapisywania w formacie jpeg.
      Stosujac Zaawansowane Ustawienia w Batch Conversion mozna takze dla danego
      rozmiaru samemu ustalac wielkosc DPI.
      Takich mozliwosc niema nawet PhotoShop.

Uzywam PhotoShop nacodzien ale jak chce wyslac zdjecia mailem zawsze uzywam do
      tego IrfanView. Smieszy mnie to jak ktos mowi ze zdjecie zmniejszone jakims
      profesjonalnym programem jest lepszej jakosci od zdjecia zmniejszonego w
      IrfanView. Ja nie widze roznicy. Czy to zrobisz profesjonalnym programem za
      $500 czy w Irafan jakosc po konwersji zawsze bedzie troche gorsza.

Ten malutki darmowy program graficzny ma niesamowite mozliwosci i jest ciagle
      niedoceniany. Jestem pewny ze z powodu braku zapoznania sie z nim.

I jeszcze jedno. Lepiej jest operowac wielkoscia zdjecia a nie jego pojemnoscia
      w kB. Pojemnosc pamieci danego zdjecia jest wynikiem wielu parametrow image.
      Lepiej jest ustawic wielkosc i paramery konwersji a pojemnosc bedzie wynikiem.
      Nie widze zastosowania w ktorym wielkosc zdjecia np 45kB zamiast 44.5kB czy
      45.2kB mialo znaczenie. Chyba ze sie myle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka