Dodaj do ulubionych

200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć

27.04.04, 21:59
za 200 zł 4 tygodnie. właśnie podliczyłam wszystkie rachunki, które powinnam
jutro zapłacić i... do następnej wypłaty (czyli na kolejne 4 tygodnie)
zostało mi 200 zł. 50 zł na tydzień na 2 dorosłe osoby. czy my przeżyjemy?
Obserwuj wątek
    • Gość: lomas Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 22:17
      szczerze watpie, zwlaszcza jak bedziesz korzystac z forum:) -zaraz zglodniejesz
      i kasa sie ulotni na jedzonko :(
      pozdrawiam i zycze powodzenia
      gdybym miala to pozyczylabym Ci :)
      • lunatica Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 27.04.04, 22:19
        tak, forum jest zdradliwe :-) rozbudza wyobraźnię, a nie ma tak dobrze, jak w
        bajce "stoliczku nakryj się".
        • Gość: lomas Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 22:27
          oj nie ma nie ma , ale co za przyjemnosc z nakrytego stoliczka ??? grunt to
          nakrywanie go :)
        • orissa Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 27.04.04, 22:27
          Lunatica, nie jest tak źle...
          Mi praktycznie każdego miesiąca wychodzi trochę mniej niż 200 zł na 2 osoby
          dorosłe plus jedno dziecko. Po opłaceniu rachunków oczywiście.
          • lunatica orissa 27.04.04, 22:33
            jak Ty to robisz?
            • orissa Re: orissa 27.04.04, 22:45
              lunatica napisała:

> jak Ty to robisz?

Nie da się opisać w dwóch zdaniach na forum, ale to nie jest takie trudne, choć
              wymaga wprawy. Uczyłam się ładnych kilka lat gospodarowania naprawdę małymi
              pieniędzmi, a tymbardziej to było trudne jak potrafiłam wydać całą wypłatę w
              jeden dzień nie robiąc opłat ;-) Może plusem jest to, że mieszkam nad morzem a
              napewno duży wkład ma moja Mama, która nigdy niczego nie wyrzuca. Ale to na
              dłuższą rozmowę ;-)
              • lunatica orissa 27.04.04, 22:49
                rozumiem :-) ja się dopiero uczę gospodarowć małymi kwotami i nie jest to
                łatwe. może kiedyś uda nam się o tym pogadać.
                pozdrawiam, l.
        • brunosch dwie osoby mogą przeżyć! :))) 30.04.04, 12:30
          lunatica napisała:

> tak, forum jest zdradliwe :-) rozbudza wyobraźnię, a nie ma tak dobrze, jak w
          > bajce "stoliczku nakryj się".

Ale oprócz tego, że człowiek czytając łakomieje - forum ma jedną wielką zaletę -
          można zaleźć wszystko co się chce - w ubiegłym roku przetoczyła się tu wielka
          dyskusja na podobny temat - jak przeżyć za bardzo niewielkie grosze - i okazało
          się, że bez wyrzeczeń ani żywienia się wyłącznie ziemniakami i kapustą można
          żyć smacznie i kolorowo gotując.
    • anuteczek Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 27.04.04, 23:09
      Mogą spokojnie, też miałam taki okres. Ciesz się, ze jest wiosna. Podam Ci parę
      pomysłów - zupy, pierogi, zapiekanki z resztek, pasztety i smarowidła sojowe,
      ja nauczyłam się wielu dań z ziemniaków - kopytka, kluski śląskie, knedle,
      pyzy - super żarcie
      w razie wątpliwości pisz na prv,
      pozdrawiam,
      andzia
      • kwieta4 Re: 200 PLN 27.04.04, 23:41
        Lunatico, to jest czas na sprawdzenie swojej sily:). mysle, ze wiele rodzin tak
        zyje z koniecznosci.

w chwilach smutku wyobraz sobie przecietnych emigrantow. z dorastajacymi
        dziecmi, tysiace km od wspierajacej Mamy, rodzina domagajaca sie powrotu, bo
        tesknia/tak presja zostanie na zawsze/, wszystko nowe - wiec stres jak cholera,
        strach, zeby nie uszczknac oszczednosci/bo w razie nieszczescia nikt w obcym
        srodowisku reki nie poda/, cisnace sie w wyobraznie obrazy z przeszlosci,
        jakiejs tam pracy, zycia towarzyskiego, wolnosci 'u siebie'.
        i w tym wszystkim... niesamowita wola podtrzymania atmosfery 'normalnego' domu.
        tak jest w wiekszosci przypadkow, gdy przyjezdzaja do obcego kraju rodzinami,
        niezaleznie skad. zycie skupia sie zwykle przy stole, i do tego stolu zaprasza
        sie tez nowych przyjaciol. musi starczyc dla wszystkich - na podtrzymanie na
        duchu. trudne, trudne lata. wszyscy ludzie, ktorych tu poznalam, wytrwali
        dzieki zamilowaniom kulinarnym:)
        gotowaniem w domu, jak gdzies obliczono, zaoszczedza sie 2/3 pieniedzy, a ile
        zdrowia:))!!
        polecam zupy, wpraw sie w nich, bo warto. w reszcie dobrych, tanich dan tez
        masz w nas pelne wsparcie:)). wytrwacie, wiecej tylko przemyslanych
        zakupow /'na trzezwo' tzn. po najedzeniu sie wczesniej:))
        • lunatica kwieto 27.04.04, 23:48
          dzięki za słowa otuchy... oj, będę się wdrażała, będę.
          jak coś, to będę się do Was dobijała po pomoc :-)
          dobranoc, l.
      • lunatica dzięki andzia, 27.04.04, 23:54
        dzięki za wskazówki,
        ziemniak to podstawa :-)
        pozdrawiam, l.
    • Gość: Pichciarz Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.proxy.aol.com 27.04.04, 23:28
      A może to pomoże?...
      To też nasza KUCHNIA.

www.google.pl/search?q=tanie+potrawy&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl
      • lunatica wielkie dzięki Pichciarzu :-) 27.04.04, 23:33
        za całe mnóstwo linków, jutro sobie na spokojnie poprzeglądam.
        jeszcze raz serdecznie dziękuję,
        l.
        • Gość: Agusia Re: wielkie dzięki Pichciarzu :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 23:47
          Hihihi - Pobieraj opłaty za wpis do wątku o bublach(;-)
          Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. A tłumacząc;) ciężko będzie,
          ale da się zrobić - rozsądek przy zakupach i rozsądek przy wrzucaniu do garów a
          linki Pichciarza też pomogą! Jeszcze przyszedł mi do głowy koszmarny pomysł, by
          nie przyprawiać, wtedy wszystko jest obrzydliwe! Ale to tylko tak mi się
          przypomniało, bo przez ciążę i karmienie musiałam zrezygnować z przypraw
          łącznie z solą i to był koszmar - jeść się nie chciało...
          • Gość: Pichciarz Re: wielkie dzięki Pichciarzu :-) IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 00:10
            No i ja jeszcze raz. No bo właśnie zjadłem coć niedrogiego, też jestem ostatnio
            w nienajlepszej sytuacji finansowej.
            Ugotowałem sporo makaronu, wyłożyłem połowę do brytfanki (pie pastry dish), na
            to nałożyłem tuńczyka(taniego) 2 puszeczki, zalałem sosem pomidorowym na
            spaghetti, na to druga połowa makaronu i na wierzch zwiórkowany ser chedar. I
            do piecyka. Zjadłem z sałatą z pomidorami, ale na piwo już nie starczyło. Ani
            na wino.
            • kwieta4 Re: Pichciarzu :-) 28.04.04, 00:16
              czy ty myslisz, moj Drogi, ze gdybys tak pil winko do kazdego posilku, to bys
              byl losowi swiadomie wdzieczny za sprzyjajaca fortune? dobre rzeczy trzeba
              sobie dawkowac, wtedy docenia sie rozkosz jaka nam funduja. a danko zrobiles
              super!! celebrowac to trzeba 'samo w sobie', wino bedzie innym razem:)
              pomysl o tych, co do Forum dostepu nie maja, to dopiero strata!
              • Gość: Pichciarz Re: Pichciarzu :-) IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 02:10
                Wiem, ja dodałem to z przekąsem (!).
                • Gość: P. Re: Pichciarzu :-) IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 03:51
                  I jeszcze troszeczkę:
                  www.mniammniam.pl/dzial.php?d=TD
                  serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42457,1879733.html
                  Zalecam również przepisy wegetariańskie, często są one sporo tańsze
                  niż "normalne". Jeśli potrzebujesz linków to mogę służyć.
            • anuteczek Pichciarzu, to jest za drogie... 28.04.04, 09:43
              50/7= 7 z groszami, dziennie. Koszt takiej zapiekanki w najtańszym wariancie
              czyli Leader Price lub Biedronka - to około 6zł :(, a gdzie śniadanie i kolacja?
              pozdrawiam,
              andzia
              • Gość: Pichciarz Re: Pichciarzu, to jest za drogie... IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 21:09
                No cóż, ja liczyłem po swojemu:
                pasta: $0.60
                tuńczyk: $0.99
                sos: ok. $0.25
                imbir: ok. $0.20
                ser: ok. $0.40
                Razem: ok. $2.50
                Wyszły z tego dwie solidne porcje. A wedle moich spostrzeżeń to odpowiada
                podobnej sumie w warunkach polskich, w złotówkach.
                Korzystałem jednak z przecen dziennych (sale) i tanich źródeł w dzielnicy
                chińskiej.
    • anlukas Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 00:49
      Tak tylko musisz rzucić palenie i picie jedzenie jest tanie dobrze mieć bliską
      rodzinę na wsi :) lub jakąś działkę przyzagrodową idzie lato warzywa będą tanieć
      słyszałem że na samych ziemniakach można wyżyć nawet do ośmiu mieśęcy bez
      uszerbku dla zdrowia :))))
      • marghot Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 08:05
        Na pewno nie jest łatwo, ale się da!
        makarony (na pewno nie włoskie), puszki, serki, mleko, napoje w butelkach i
        soki możesz kupować w Biedronce - kilka razy zdażyło mi się tam wejśc i byłam
        zaskoczona, że makaron (polski, firma mi nieznana) kosztuje 0,99zł za 500g -
        dla porównania Arghila 3,29zł.
        Wydaje mi się, że Ci się uda.
        Było na Forum dużo wątków o tanich obiadach - zupy, kluski, pierogi, no i
        przede wszystkim ziemniaki na 1000 sposobów np. pokrojone w talarki ok. 1kg z
        dodatkiem masła i dużą ilością czosnku - całość zapieczona. taniutko i smacznie.
        niedługo pojawią się warzywka, więc powinno być łatwiej.
        w razie chęci/ konieczności pisz na piv
        trzymaj się, będzie dobrze :)))
        • lunatica makarony 28.04.04, 09:21
          po zapoznaniu się z moimi zapsami, odkryłam kilka opakowań przeróżnych
          makaronów... no tak, ale co z nimi? żeby się nie przejadły i nie znudziły :-D
          • marghot Re: makarony 28.04.04, 09:27
            może z twarogie, z owocami, z pomidorami i bazylią, podsmażony z jakąś
            kiełbaską lub boczkiem z dodatkiem majeranku, ze szpinakiem; jako dodatek do
            sałatek
            z jajkiem i boczkiem a'la carbonara
            z oliwa i bazylią+oregano

my właściwie jadamy makarony i jakoś nam się nie nudzi ;)
          • hania55 Re: makarony 28.04.04, 10:00
            Nie mogę sobie wyobrazić stanu znudzenia makaronami :-) Można je robić tak:

- ze szpinakiem (plus duża ilość czosnku i czarnego pieprzu),
            - z oliwą, czosnkiem, mnóstwem posiekanej natki pietruszki i czarnym pieprzem,
            - z boczkiem, z jajkiem i cebulą,
            - zapiec pod beszamelem z mrożonymi brokułami albo uduszonym wcześniej
            szpinakiem (oczywiście może być mrożony, czosnek obowiązkowy),
            - jeśli wysiałaś jakieś ziółka, masz problem z głowy, bo możesz je wszystkie
            posiekać i wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać tartym serem.

To na razie tyle pomysłów, które przychodzą mi do głowy "na szybko" :-)
      • lunatica Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 08:14
        anlukas napisał:

> Tak tylko musisz rzucić palenie i picie

nie mogęszukać oszczędności tam, gdzie ich nie ma :-) nie palimy, nie pijemy
        alkoholu - jeśli już to sporadycznie i mamy w tej kwesti poczynione pewne zapsy.
        • skay5 Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 09:01

za dwiescie zł. spokojnie mozna przezyć zg. z zasada nie wyrzucania jedzenia!
          Ja tez nie wyrzucam-zawsze przypoinają mi się te głodne dzieci...- przez okres
          mojego samodzielnego gospodarzenia- było tego naprawde malutko! A no i trzeba
          mało jeść-ale to akurt jest zdrowe!
        • Gość: ecik Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.innsoft.com.pl 28.04.04, 09:57
          kiedyś musiałam naucyć się gospodarować i tak miałam: ryż np z leczo (kabaczek,
          pomidory, cebulka, przyprawy - pychotka), makaron może spokojnie być z
          pomidorami i np. kostką ziołową (jeszcze mam zapas, choc już nie mogę dostać),
          albo z samymi ziołami. Ziemniaki - z masełkiem, ze śledziem z cebulką. Ryż też
          może być z warzywami. teraz jest łatwiej, bo sa dość tanie. Śniadania i
          kolacje - ciemny chlebek z plasterkiem wędliny, choć ja wolę z: rzodkiewką,
          ogórkiem, pomidorem lub samym szczypiorkiem :) Mięso można też kupić - np. w
          Makro (kartę pożyczyć od znajomych lub z firmy) - 4 kg podudzi z kurczaka
          kosztuje 20 zł ... itd. trzymam kciuki
          • hania55 Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 10:02
            Dobrym przyjacielem na chudsze czasy są też śledzie - śledź w oleju z cebulką,
            albo sałatka z ziemniaków, śledzia w oleju, cebuli, jabłka z sosem z jogurtu
            naturalnego - przepyszna rzecz.
    • hania55 Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 09:40
      Polecam Ci stronę www.pesto.art.pl, gdzie jest dużo świetnych przepisów
      niskobudżetowych (w zasadzie do każdego przepisu jest podany orientacyjny
      kosztorys). Trzymam kciuki!
      • Gość: kojka Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.os.kn.pl 28.04.04, 14:36
        ja tak też miewam,wówczas często jemy pizzę,przepis nawet dzis podałam,jest
        pyszna i zawsze sie udaje,a na nia przekrój tygodnia czyli co tam jest w
        lodówce-mim sekretem jest ciast ;))
    • julsza Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 15:07
      Kiedys "chodzily" tu takie watki o obiedzie za 5 zl czy jakos tak.
      Ja postanowilam zaoszczedzic na jedzeniu i robic obiady (w miare mozliwosci) z
      tego, co posiadam w domu. Zrobilam wczoraj liste takich potraw na ktorej
      znalazly sie rozmaite makarony, ryze, kasze, nalesniki, zupy itp. Wiadomo, ze
      warzywa do tych ryzow trzeba bedzie dokupic - chodzi mi glownie o to zeby nie
      zapelniac lodowki i szafek nowymi rzeczami, kiedy mozna skorzystac z tych, co
      mam.
      I chetnie skorzystalabym z Waszych rad na temat oszczedzania - moze te, ktore
      mowily, ze potrafia napisza i rozesla mailem kilka porad??? Bylabym bardzo
      wdzieczna :)
      • Gość: kojka Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.os.kn.pl 28.04.04, 15:11
        mój szwagier napisał program do archiwizacji wydatków,kiedys taki krążył po
        necie,a on usprawnił po swojemu,i jemu i mi pomaga :)
        • marghot Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 15:16
          kojka :)) podziel się programem ;))
          jesli możesz podesłać na priva lub dać linka na forum będę wdzięczna :))
          • julsza Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 15:23
            to juz sie robi osobny watek
            dodam, ze nic mi nie daje zadne zapisywanie wydatkow
            • linn_linn Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 16:16
              Daje, daje. Niektore wydatki sa tak "wymowne", ze dlugo sie je pamieta.
        • lunatica kojka, podziel się :-) 28.04.04, 15:22
          podobno nigdy nie ma się tak mało, żeby nie można było się tym podzielić :-)
    • mojedwagrosze Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 16:34
      No to wtrącę swoje dwa grosze, do jakiej "perfekcji" doszedłem robiąc dania z
      jednego kurczaka. Kurczaka rozdzielam na:

1) skórę (zdejmuję ostrożnie po odcięciu skrzydełek, nacinająć tylko wzdłuż
      mostka i wokół nóg)
      2) 2 udka (pełne, tzn. cięte aż przy kręgosłupie)
      3) 2 piersi (łatwo odchodzą palcem, tylko póżniej trzeba odciąć od mostka)
      4) 2 skrzydełka + szyja + kuper + żołądek + serce + korpus
      5) 2 polędwiczki + wszystkie ścinki mięsne

Z tak przygotowanych składników robię:

1) skórę przenicowywuję i zszywam woreczek lub dwa, które wypełniam masą
      ziemniaczaną (tarte ziemniaki, jajko, sól, pieprz, odrobina mąki lub bez) i
      zapiekam w piekarniku
      2) udka duszę dodając pod koniec pokrojonej marchewki, podaję do klusek
      kładzionych
      3) piersi rozbijam na dwa duże kotlety (lub 4 małe), które smażę na maśle z
      panierką lub bez i podaję do ziemniaków z duszoną marchewką i groszkiem
      4) na skrzydełkach, korpusie, szyji itd. gotuję krupnik
      5) pokrojone polędwiczki i inne ścinki podsmażam na patelni z mnóstwem warzyw
      (najpierw rozdrobiony czosnek 20 s na oleju, potem do tego cebula, marchewka,
      paryka, por, itd.) i wykorzystuję to do chińszczyzny z ryżem.

Jak dobrze pójdzie, to wystarczy na tydzień jedzenia dla dwóch osób. :-)
      Smacznego!
    • Gość: km Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.net-serwis.pl 28.04.04, 18:11
      Moim zdanie przeżycie 4 tygodni przez dwie dorosłe osoby za 200 zł jest możliwe
      pod warunkiem przestrzegania kilku zasad:
      1. Nie należy robić zakupów w najbliższym sklepie tylko w supermarkecie i na
      targu - jest dużo taniej
      2. Należy zrezygnować z produktów markowych (dobre gatunki makaronu, wędlin,
      itp) na rzecz produktów zwykłych
      3. Należy zrezygnowac z produktów wysokoprzetworzonych (mrożonki, gotowe
      potrawy itp) na rzecz produktów, które są tanie lecz bardziej pracochłonne.
      4. Należy kupować większe ilości produktów, przygotowywać gotowe potrawy i
      zamrażać porcje "na za kilka dni" - torebeczki przed zamrożeniem warto
      opatrzyć "etykietką" z datą i nazwą potrawy. Zamrażać można także różne rzeczy
      tanio kupowane: pieczywo, żółty ser.
      5. Podczas zakupów należy byc elastycznym i kupować rzeczy okazyjne (np na
      targu), a nie na siłę realizować wcześniejsze założenia.
      6. Warto robić listę zakupów, szczególnie przed wyprawą na targ czy do
      supermarketu, głównie po to, aby o niczym nie zapomnieć i nie musieć kupować w
      drogim sklepie przy domu.
      7. Niestety trzeba zrezygnować z różnych rzeczy drogich lecz zbędnych:
      słodycze, drogie owoce, importowane warzywa (pomidory, bakłażany itp.), a także
      wyrobów pakowanych w małe opakowania - większe opakowania są zawsze tańsze.

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: pn Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:44
        ser zolty mrozony? ble!!
    • pocztufka Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 18:42
      Oczywiście ziemniaki, ale... Trchę droższa, lecz wydajna, zdrowsza i sycąca (po
      jej zjedzenie długo nie odczuwa się głodu), jest fasola. I też można na wiele
      sposobów. Też miałam chudy okres, rano i wieczorem owsianka na mleku,a na obiad
      warzywa (ale wtedy było lato i trochę taniej). Życzę powodzenia!
    • Gość: sz latem lekko, bez problemu /no TXT/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 20:28
    • poleczka2 Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 20:53
      Teraz chyba będzie łatwiej bo wiosna to można na nowalijkach przeżyć. Ja
      uwielbiam warzywa i mogłabym szczerze na nich tylko żyć. Czerwona kapusta drogo
      nie kosztuje a z ziemniaczkami smakuje cudownie. Pozdrawiam.
      • Gość: Pichciarz Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 21:18
        Masz rację, poleczko!
        Ja też bardzo zalecam potrawy bezmięsne, wegetariańskie. Jest mnóstwo
        przepisów, ale bieda w tym, że trudno do takiej diety przywyknąć. Można jednak
        ograniczyć spożycie mięsa wszelkiego rodzju jako najdroższego składnika wielu
        potraw.
    • hania55 Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 28.04.04, 21:12
      Mam jeszcze takie pomysły na kuchnię survivalową - kasza gryczana + jajko
      sadzone + szpinak, pierogi leniwe, zupy jednogarnkowe (zainwestuj w 1 kurczaka
      i poporcjuj go, tzn. piersi, udka, pałki wykorzystaj do przygotowania
      samodzielnych dań, a na reszcie, tzn. szyjce, skrzydełkach, okrojonym korpusie
      będziesz miała co najmniej treściwe 2 zupy), łazanki z kapustą, naleśniki z
      nadzieniem jak na pierogi ruskie, tarta np. ze szpinakiem albo z boczkiem,
      jajkami i tartym żółtym serem.
    • Gość: eska Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.magma / *.magma-net.pl 28.04.04, 21:37
      Jak tanio przeżyć tydzień na kapuście<a href="http://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=9324">Jak tanio przeżyć
      tydzień na kapuście</a>
      • Gość: świecowa.kredka sposób na słodycze za darmo IP: *.proszowice.pl / *.proszowice.pl 29.04.04, 15:23
        oodaj z mężem krew, dostaniecie 8 tabliczek czekolady i 1 mielonkę na łebka.
    • Gość: Nina Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.chello.pl 30.04.04, 10:35
      jesli to ma byc tylko na jedzenie to spokojnie!! wystarczy odrobina wyobrażni w
      gotowaniu kupujesz np. kapuste za max 2 zeta przecier pomidorowy 1,5 zł i
      kostke rosołową za 2 zeta masz ją jeszcze na zupe jak sie kapustka skończy i
      co? gotujemy "bigosik" dla siebie i lubego na 4 dni jesli mamy wiecej kaski to
      dokupujemy kawałek kiełbaski i masz juz obiad .Możesz jeszcze kupić buraki
      0.9gr/kg kostki rosołowe już masz kupujesz cytryne i mamy pyszny barszcz na 4
      dni !!!!są to sprawdzone sposoby i ja kombinuje moze nie dlatego ze brakuje mi
      kasy ale z czystej oszczdnosci odrobina wyobrażni i jest OKi jak bys chciała
      poznac jeszcze wiele takich sposobów polecam sie na przyszłosc Pozdrawiam
      • Gość: o. Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 11:46
        wyluzuj Lunatica. my mieszkamy razem (jestesmy para biednych studentow) i
        wydajemy ok. 200zl na zarcie na nas oboje. takze spoko, i nie glodujemy!!
        • lunatica to 200 to na życie, nie tylko na żarcie! 30.04.04, 11:51

• Gość: pn Re: to 200 to na życie, nie tylko na żarcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:51
            lunatica zastanow sie czy na zycie czy na zarcie, bo z zalozonego watku jasno wynika ze na zarcie tylko.
    • joanna_1 Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 30.04.04, 12:02
      szczerze mówiąc, nie wiem czy to jest możliwe
      ja bym nie dała rady, a należę do osób gospodarnych

jedzenie głownie węglowodanowe będzie
    • tessa13 Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 30.04.04, 13:45
      Hallo Lunatica,

z tego co widać, chyba można... Niestety nie znam aktualnych polskich cen, ale
      w niemieckim forum, w którym często jestem, właśnie to pytanie występuje
      przynajmniej raz w miesiącu. No i kiedyś założyłam na takie przypadki kolekcję
      tanich a zarazem dobrych, prostych i szybkich przepisów. Mam to narazie tylko
      po niemiecku, ale jeśli coś Ci się podoba: powiedz, to przetłumaczę...

• "Kolorowa patelnia" ("Bunte Pfanne") ziemniaczano-warzywna
      • Makaron z sosem pomidorowym albo z porową Carbonarą
      • Indyjska zupa marchewkowa *
      • Kremowa zupa z kalarepy *
      • Placki ziemniaczane z kompotem jabłkowym
      • Ziołowy kurczak z kapustą na ciepło i ziemiakami
      • Sznycelki z cukinii (do tego Ratatouille)
      • Sznycelki z gratinem pomidorowo-cukiniowym
      • Gulasz ziemniaczano-rybny
      • Ziemniaki z sosem pieczarkowym
      • Ziemniaki smażone ze słoninką albo szynką i mizerią
      • Pieczone ziemniaki (z folii) z kolorowym twarożkiem
      • Paluszki albo kopytka z sosem (albo tylko z cebulką, słoninką i rozpuszczonym
      masłem) i zieloną sałatą
      • Ryba po grecku
      • Bigos *
      • Gulasz *
      • Kolorowy "Eintopf" (to nie jest rosół, ale nie wiem, jak to po polsku nazwać)
      z kurczaka *
      • Twarożkowo-ziołowe sznycelki z sałatą

* To możesz też zamrozić.

Ciao

Tessa
      • anikl Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć 30.04.04, 19:10
        Tania i pożywna jest wątróbka - można rozmaicie przyrządzać, także jako
        smarowidło do chleba.
        • Gość: aniel Re: 200 PLN czy dwie dorosłe osoby mogą przeżyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 20:17
          geste zupy, warzywa sa tanie i sycące
          potrawy z mielonego miesa (np. zupa meksykanska)
          zapiekanki z ziemniakow

Na pewno sie uda. Grunt to planowanie zakupow, tak zeby ewentualne resztki
          obiadowe mozna bylo wykorzystac do nastepnych dan
          No i niestety zakupy w hipermarketach Cie nie omina (zaopatrz sie w gazetki i
          popatrz na przeceny i promocje, zawsze to sie cos zaoszczedzi)

ewentualnie zupka chinska za 1zl :) (żart)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka