Dodaj do ulubionych

Do Aniutka i Bozeny!

28.04.04, 05:34
Pytam z ciekawosci: oddajecie krew pepowinowa do przechowania w banku krwi? Mam do polecenia
bank ;)
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: Do Aniutka i Bozeny! 28.04.04, 13:22
      dobre pytanie.....
      jeszcze sie nie zdecydowalam, powiedz wiecej - ma to sens? ile? etc
      dzieki :)
    • monie_pl Re: Do Aniutka i Bozeny! 28.04.04, 13:57
      Nie jestem w ciazy, ale i tak zapytam. A po co oddaje sie krew pepowinowa? Czy
      ona ma jakies inne wlasciwosci niz taka normalna?
      Monie
      • cmok_wawelski Re: Do Aniutka i Bozeny! 28.04.04, 14:38
        Ja też nie jestem w ciąży ale
        nie
        zapytam.

Mam natomiast inną sugestię: poza pytaniem o to czy zgodzić się na podwyżkę czy
        nie a wcześniej jak wykręcić się z mandatu, nie przypominam sobie ostatnio
        żadnej potrawki tutaj wysmażonej przez gospodynię. Nawet herbatki. Nic. Co się
        stało? Zawirusował się kompek? Nie ma mocy na nic?

Co chcę przez to powiedzieć, że nudno to ostatnio jak zimne flaczki z olejem i
        gdyby nie nowe nieznane azbestowe kreaturki + pępowiny Edytkusa możnaby sądzić
        że ktoś zgasił światło i tylko Cmok pedałkuje na dynamku Polek w Stanach
        • monie_pl Re: Do Aniutka i Bozeny! 28.04.04, 17:26
          Cmoku,

Jak sie nudzisz i pomimo staran widzisz, ze jakos sie nie rozkreca, to.... moze
          warto pojsc tam gdzie cos sie dzieje i.... bedziesz zadowolony i mniej
          uszczypliwy.... Taka mala sugestia.

Pozdrowionka
          Monia
          • cmok_wawelski Po co się szczypać... 28.04.04, 17:29
            Ciekawa sugestia. Znam kilka miejsc...
    • bozena73 Re: Do Aniutka i Bozeny! 28.04.04, 15:17
      Ja w ogole sie na tym nie znam... A powinnam to zrobic i w jakim celu?
      Najbardziej to teraz sen spedza mi z oczu moj lekarz tzn. jaka decyzje podjac
      zmienic lekarza czy tez nie..Bo przeciez jak to mozliwe ze w czasie wszystkich
      wizyt nie pobral mi nawet krwi do badania.
      A Moglabys mi ten temat o tej krwi pepowinowej bardziej przyblizyc?
      Dzieki.
      I pozdrawiam serdecznie... :-))

• nor123 Re: Do Aniutka i Bozeny! 28.04.04, 20:31
      Nie chce sie wtracac, ale kiedys czytalam na ten temat.
      W Polsce jest chyba tylko 1 takie miejsce, gdzie mozna oddac krew pepowinowa do
      banku krwi.
      Placi sie ok. 3 tys. zl rocznie, ale jest to najlepsza polisa ubezpieczeniowa
      dla dziecka i jego rodzenstwa w ciagu calego zycia - w razie wypadku, ciezkiej
      choroby itd.
      Nie jestem jeszcze w ciazy, ale niedlugo planujemy z Mezem i tez jestem ciekawa
      jak to wyglada tutaj w Stanach, co jest potrzebne, jak z oplatami itd.
      Odpisz Alexandra, bo chyba ty sie orientujesz?
      Pozdrowienia
      • edytkus Re: Do Aniutka i Bozeny! 28.04.04, 20:36
        nor123 napisała:

>
        > Odpisz Alexandra, bo chyba ty sie orientujesz?

:))) Alexandra to moja corka (zapraszam do podziwiania w linku ponizej ;)) Za chwile wychodze na
        zajecia wiec szczegolowo odpisze w nocy.
    • aneta05 Re: Do Aniutka i Bozeny! 28.04.04, 20:55
      Ja jeszcze nie mam dzieci, ale juz na ten temat czytalam i pewnie
      zdecydowalabym sie na pobranie krwi chociaz slyszalam, ze taka krew mozna uzyc
      tylko przez 30 lat a potem "traci waznosc." Poza tym to jest koszt okolo $2,000
      i zdaje sie, ze ubezpieczenie tego nie pokrywa.
      Jesli macie nowsze wiadomosci to chetnie poczytam.
    • edytkus Re: Do Aniutka i Bozeny! 29.04.04, 07:50
      Od razu przyznaje ze zapytalam poniewaz za zarekomendowanie paru osob moge miec znizke ;)
      Aniutek, czy warto? Moim zdaniem warto, szansa na pobranie krwi jest jedna jedyna, szans na
      zachorowanie o wiele wiecej. Komorki macierzyste zawarte w krwi pep. na dzien dzisiejszy, o ile mi
      wiadomo, moga byc uzyte w przyp. ok. 50 dolegliwosci (za kilkadziesiat lat liczba na pewno wzrosnie).
      Komorki sa idealnym match dla wlasciciela, troche mniejsze szanse ze beda pasowac rodzenstwu,
      rodzicom i dziadkom, ale wciaz wieksze niez znalezienie np. odpowiedniego dawcy szpiku kostnego.
      Przyznam ze nie jestem za bardzo w temacie, swoj research przeprowadzilam 2 lata temu i przez ten
      czas pare rzeczy sie zmienilo,np. jest wiecej bankow, niektore pobieraja wiecej krwi i rozdzielona
      przechowuja w dwoch roznych miejscach na wypadek kataklizmow, niektore ubezpieczaja na ten
      wypadek krew - trzeba przeanalizowac oferty ktroych dzisiaj jest sporo. Tu jest wiecej informacji
      ogolnych z adresami bankow:
      americanbaby.com/ab/story.jhtml?storyid=/templatedata/ab/story/data/9178.xml&categoryid=/templatedata/ab/category/data/pregnancy.xml&page=1

Ja wybralam cryo-cell.com/ . Nie wiem jak teraz ale dwa lata temu (informacje mozna
      zweryfikowac na ich stronie) to byl jedyny bank z akcjami na gieldzie, jedyny miedzynarodowy, i jedyny
      z wylacznoscia na wspolprace z armia amer. Spelnial wszystkie warunki jakie dobry bank spelniac
      powinien za stosunkowo mala oplate (w porownaniu do innych bankow). Trzy minusy (dzisiaj jest
      inaczej) to ze nie oferowal ubezpieczenia ( wtedy zaden bank nie dawal tej opcji), za przechowanie
      drugiej dzialki krwi w tym samym laboratorium pobieral dodatkowa oplate (dzisiaj w jednej oplacie sa
      dwie dzialki w roznych laboratoriach), no i nie mozna bylo placic w ratach (to tez sie zmienilo). Dzisiaj
      pierwsza oplata to $595 za pobranie krwi, processing, i 1year storage, a potem zawsze $90 co roku w
      okolicy urodzin dziecka (ja place $70). Co jest wazne w dobrym banku:
      1. zadnych third parts czyli wlasne laboratorium do badania i przechowywania krwi,
      2. bank nie udziela NIKOMU informacji na temat posiadanej krwi, tzn. dane nie ida w swiat i nie sa
      wpisywane na listy dawcow (np. gdyby okazalo sie ze krew pasuje komus innemu nie ma dylematu czy
      ratowac cudze zycie czy zostawic dla siebie)
      3. krew nie moze byc przechowywana w workach foliowych
      4. Bank pyta co zrobic z krwia gdy walsciciel przestaje oplacac skladki (ma byc do wyrzucenia, czy do
      wykorzystania w badaniach naukowych?)
      5. ubzepieczenie w razie klesk zywiolowych, np. gdy laboratorium splonie i krew ulegnie zniszczeniu
      6. bank nie pobiera dodatkowej oplaty za wybranie krwi gdy zajdzie taka potrzeba

Aniutek, jesli Ty jestes "any day now" to za bardzo nie masz czasu. Jesli masz zamiar skorzystac to
      radze sie pospieszyc, i tak Ci juz wiecej policza za express delivery zestawu do pobrania (acha,
      niektorzy lekarze licza sobie za to dodatkowo). Potem taki zestaw odbiera kurier z banku (jesli jest
      gdzies w okolicy) albo kurier z danej firmy wysylkowej (zawiadamiany telefonicznie). Ja zamawialam
      swoj zestaw w trybie normalnym, a mimo to przyszedl po dwoch dniach - i cale szczescie, bo dziecko
      okazalo sie byc wczesniakiem ;)
      Wybor nalzey do Was, jesli zdecydujecie sie na Cryo-Cell to dajcie znac ;)
      • edytkus Re: Do Aniutka i Bozeny! 30.04.04, 19:20
        Pkt. 7 (zapomnialam) - bank powinien miec akredytacje
        Trzeba tez sprawdzic czy bank jest autentycznie bankiem, niektore placowki czesc krwi zuzywaja na
        wlasne cele.
    • edytkus Re: Do Aniutka i Bozeny! 07.05.04, 02:35
      Z dzisiejszego Daily News:
      Once-discarded blood from umbilical cords can be used to successfully treat children with Hurler's
      syndrome, an often-fatal inherited disease, doctors reported yesterday.
      Until now, a bone marrow transplant has been the best treatement for Hurler's, an illness that affects
      one in 100 000 newborns and causes enlargements of the head, mental ratardation, and hearing and
      vision problems.

Kto wie, moze za dwadziescia lat krew pempowinowa bedzie lekiem na wszystko? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka