lida_mama_ady 28.05.03, 10:15 Cześć, tak mam na imię. Zawsze miałam niespotykane imię i przyznaję, że byłam od dziecka bardzo z tego powodu dumna. Oczywiście mam je po Lidce z "Czterech pancernych", zawsze mnie o to pytano. Najbardziej lubię, jak się do mnie mówi po prostu Lidka, chociaż rodzinka zdrabnia to Lidunia i Lidusia, za czym nie przepadam, ale znosić muszę, żeby im nie robić przykrości. Niektóre koleżanki mówią Lidzia i też do końca mi to nie pasuje, ale już lepiej. Wydaje mi się, że to imię było i nadal jest bardzo rzadkie, spotkałam osobiście w życiu tylko 2-3 Lidie. A co Wy myślicie o tym imieniu, może zaiteresuje ono tych, którzy szukają czegoś oryginalnego dla swojego dziecka? Pozdrawiam Lidka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
addinka Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 28.05.03, 12:24 Fakt imię jest nadal b. oryginalne i mało jest małych Lidek. Mnie się to imię podoba, a także podobne - Liwia. Osobiście znam tylko jedną Lidię i ma ok. 60 lat... Pozdrawiam Ciebie i Adusię Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 28.05.03, 14:07 Bardzo, bardzo się cieszę,że w dobie Julii, Oliwii i Wiktorii znalazłam jeszcze jedną fankę imienia Lidia! Mnie się to imię strasznie podoba i zupełnie serio rozważałam je dla mojej córci. Nawet jeszcze w brzuchu mówiłam do niej: Lidusia. Ale po urodzeniu nie bardzo mi pasowało do niej to imię. No i koniec końców, Lidia ma na drugie a na pierwsze - Anna. Ale w dalszym ciągu imię to chodzi mi po głowie, tym razem dla ewentualnej drugiej córki Pozdrawiam Cię serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
lida_mama_ady Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 03.06.03, 13:20 Również Cię pozdrawiam Ariana i uważam, że bardzo ładnie nazwałaś swoją córeczkę - Anna Lidia bardzo pasuje. Może to imię kedyś wróci do łask i nie będzie się już kojarzyło tylko z babciami (mi się tak nigdy nie kojarzyło). Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 03.06.03, 15:17 Czesc ! Lidia coraz bardziej zaczyna mi sie podobac. W dziecinstwie mialam 2 kolezanki,ktore bardzo nie lubilam o tym imieniu.A pozniej w pracy moja szefowa miala na imie LIDIA. I zawsze sie do niej tak tez zwracano. Dzisiaj czemu nie ? pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 04.06.03, 09:26 Mi się to imię nie kojarzy z babciami, bardziej już Zosia, Marysia. A Lidia to takie bardzo dostojne i eleganckie imię. A jak najczęściej się do Ciebie Zwracają - Lidia, Lidka ? Jak mówili na Ciebie rodzice jak byłaś dzieckiem - Lidia to trochę poważnie dla rocznego szkraba ? Pozdrawiam Ciebie i Aduśkę Odpowiedz Link Zgłoś
lida_mama_ady Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 05.06.03, 10:51 Tak, jak już pisałam dla rodziców od dziecka byłam Lidunią (a sama mówiłam o sobie Niunia) i teraz też tak jest, chociaż już dobiegam 30-tki. Moja mama potrafi nawet zadzwonić do mnie do pracy i poprosić: Czy mogę mówić z Lidunią? a osoba po drugiej stronie zastanawia się, o kogo chodzi. Przyznacie, że to trochę śmieszne i pocieszne? Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 05.06.03, 15:49 Kochane są te mamuśki, żeby tylko nasze Aduśki też nas tak kochały jak my je i jak nasze mamy nas i jak my nasze mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwasiuk Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 02.07.03, 17:40 Mojej córci nadałam imię Lidia (2,5 roku) i nie spotkałam więcej żadnej dziewczynki o tym imieniu (oprócz starszych kobiet). Uważam to imię za oryginalne a jednocześnie nie za bardzo wyszukane. Wszystkim kto spotykaja Lidkę b. się podoba. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 03.07.03, 09:54 Witam mam koleżankę o tym imieniu. Bardzo mi się ono podoba, chciałam nadać je mojej córeczce, ale niestety mąż nie był tego samego zdania. Nie ma tego złego, teraz mamy Jagódkę Moja przyjaciółka mieszka od kilku lat w USA i jej mąż i wszyscy amerykańscy znajomi mówią na nią Lydia (piszę fonetycznie, nie wiem, jak to piszą w USA). A w Polsce zawsze była Lidką (oczywiście ze wszystkimi możliwymi zdrobnieniami przy okazji). Pozdrawiam i nawet zazdroszczę Ci tego pięknego imienia. Wolę je od swojego Agata Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 28.11.03, 13:17 Moje dwie najblizsze kolezanki z jednej klasy w podstawowce to Lidie. Pewnie byly to dwie Lidki na cala szkole. Mam tez kuzynke Lidke, starsza od siebie, jest niesamowita. Na pewno Lidki lubia sie bawic, a czasami i fantazjowac. Ja mam z tym imieniem za duzo wspomnien (cale dziecinstwo), ale polecam dla przyszlych mam. Odpowiedz Link Zgłoś
emka79 Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 05.01.04, 04:29 Ja znam Lidzie (bo tak zdrabnia jej mama), 4-letnia. Jest sliczna i madra dziewczynka Wczesniej mi sie to imie nie podobalo, ale teraz zaczynam sie przekonywac Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamabruna Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 08.01.04, 16:14 Ja mam na imię Lidia. jako mała dziwczynak nie przepadałam za tym imieniem, zwłaszcza, ze zdarzało się, że mowiono do mnie Lida (np. pani w przedszkolu : (((). Teraz bardzo lubie swoje imie, moja dobra koleżanka dała tak na imie swojej córeczce. mowią do niej Lili. Co do nadania mi imienia - wybrała je dla mnie położna !! Zasugerowała, że fajnie byłoby gdybym miała inicjały L.L. Tak jak B.B. he, he. I tak zostało, a ja się bardzo cieszę. Pozdrawiam Lidka mamabruna Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 16.01.04, 22:15 Piękne imię - chciałam tak dać na imię mojej córze lecz przeraża mnie zdrobnienie Lidzia Ewa mama Ani Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 17.01.04, 00:33 ewcia1976 napisała: > Piękne imię - chciałam tak dać na imię mojej córze lecz przeraża mnie > zdrobnienie Lidzia > Ewa mama Ani A zdrobnienie Andzia, przeraza juz mniej?! Jak mnie ktos nazwie Andzia, to cos sie we mnie gotuje!!! Pozdrawiam Ciebie Ewo (tak ma na imie moja siostra) i mala Anie Odpowiedz Link Zgłoś
fizula Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 18.01.04, 02:06 Mam 4-letnią córcię Lidzię. Mówimy też o niej Liduśka i zdrabniamy na mnóstwo sposobów. Dla mnie imię jest prześliczne. Lideczka dostała od dziadków książeczkę: "Lidka rakieta szybka"- pasuje do niej jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
zinkal Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 21.01.04, 22:02 Ja też mam na imię Lidia i wołja na mnie Lidka , często Lidzia- i mnie się bardzo podoba. W szkole mówili do mnie frytka - bo rymowało się z Lidka. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Lidia - czy nadal rzadkie? A Litka? 23.01.04, 18:10 Moja przyjaciolka ma na imie Lidia, zdrobniale Lidzia, Lidka, Lidunia, Lida, Lideczka. Nigdy nie slyszalam, zeby ktos slyszac tego typu zdrobnienie nie zaskoczyl ze chodzi wlasnie o Lidie. Do tego jest mama Rozalii Lidii - zdrobniale Rózia, Różyczka, Rozalka A czy pamietacie, ze w Rodzinie Połanieckich byla Litka - czy ktos moze wie od czego to zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Lidia - czy nadal rzadkie? A Litka? 15.06.04, 12:48 odświezanie Dziewczyny szukajcie wybranych imion w archiwum Forum). Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: Lidia - czy nadal rzadkie? 15.06.04, 15:58 A ja za dwa miesiące rodzę i prawdopodobnie córeczkę. Pierwsza ma na imię Sonia (2,3). Drugiej chcemy dać imię właśnie Lidia. Po tym co przeczytałam jeszcze bardziej się w tym utwierdziłam. Cieszę się, że jest rzadko spotykane. Ciekawa jestem tylko jakie charaktery mają Lidki? Ania i Sonia Odpowiedz Link Zgłoś