Dodaj do ulubionych

Dobry przewodnik po Krecie?

IP: *.polkomtel.com.pl 11.06.04, 12:49
Poszukuję dobrego przewodnika (książki, nie człowieka) po Krecie. Czy możecie
coś polecić?
p.
Obserwuj wątek
    • gale Re: Dobry przewodnik po Krecie? 11.06.04, 14:45
      Bardzo dobre sa przewodniki Pascala, w tym przypadku "Grecja Wyspy". Grube
      tomiszcze ale rzetelne. Zwroc uwage na rok wydania, zeby nie okazalo sie, ze
      trafisz na przewodnik, ktory np. ceny podaje w GDR. Ja korzystam z wydania z
      bodaj 2003, zawiera rzetelne i aktualne informacje.

A poza tym duuuuzo ciekawych, dowcipnych, praktycznych i mniej lub bardziej
      wartosciowych wskazowek (po angielsku) znajdziesz na
      www.virtualtourist.com
      Pozdrawiam Kolege z pracy ;)))
    • wojtek33 Re: Dobry przewodnik po Krecie? 14.06.04, 09:18
      Lonely Planet, nie bez przyczyny zwana też Holly Bible turystyki ;-)
      • Gość: mag Re: Dobry przewodnik po Krecie? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 20:01
        No bez przesady...

Mag
    • Gość: maga Re: Dobry przewodnik po Krecie? IP: 195.117.40.* 15.06.04, 18:57
      Mam chyba wszystkie, jakie udało się kupić w Polsce. Jeśli chodzi o wiedzę
      historyczną najlepszy jest Wiedzy i Życia po Krecie. Jeśli chodzi o ciekawostki
      (historii też tam sporo, ale przystępnie podanej), polecam z całego serca
      niepozorną książkę Czecha (chyba nazywa się Petr Zelenka, nie mam przy sobie
      książki) "Kreta". Do tego się nie sięga, to się czyta od deski do deski, za
      jednym zamachem, co i rusz wybuchając śmiechem - zwłaszcza przy autorskim
      rankingu retsin. Na miejscu kupiłam takie solidne anglojęzyczne przewodnisko
      (chyba Lonely Planet, ale też nie mam przy sobie) - bite 400 stron, bez
      obrazków, ale przyznam, że jestem ciut zawiedziona - dużo poleceń hoteli,
      barów, restauracji, dyskotek, ale jeśli chodzi o szczegóły na temat atrakcji -
      słabiutko.
    • chiara76 w przewodniku Nelles Plus 15.06.04, 20:06
      jest świetna mapa Krety.
      Z innych- korzystałam głównie z Wiedzy i Życia i Pascala, teraz kupiłam też
      przewodnik wspomnianego już P. Zelenki, ale jeszcze go nie czytałam ,na razie
      przejrzałam .
    • Gość: pibo Re: Dobry przewodnik po Krecie? IP: *.acn.pl 15.06.04, 23:15
      Dzięki za wskazówki!
      • mielin Re: Dobry przewodnik po Krecie? 16.06.04, 12:00
        A ja kilka lat temu kupiłam świetny przewodnik wydawnictwa GeoCenter
        (Bertelsmann 1997) z Warszawy (czarna okładka). Tylko nie wiem czy jeszcze
        mozna go gdzies dostać:( Podobny trochę, w samym zamyśle, do tego Wiedzy i
        Zycia (wtedy tego nie było), ma mnóstwo kolorowych, świetnych zdjęć. A ja lubię
        najpierw wszystko sobie obejrzeć, zobaczyć co jest ładne i w drugim rzucie
        korzystam z przewodnika Pascala, tam znajduję informacje praktyczne, b.ważny
        jest rok wydania!!!, najlepiej kupić tego Pascala za pośrednictwem ich sklepu
        internetowego, bo np. w Empiku często wyprzedają zapasy sprzed nawet kilku!!!!
        lat.
        Acha dzięki temu automobilowemu z Geocenter, znaleźlismy kilka niezapomnianych
        miejscowych, świetnych restauracyjek, mniam:)))Pascal też jest przydatny w tej
        materii.
        Jeszcze jedna obserwacja: nigdy z kolei nie kieruję się podpowiedziami
        restauracyjnymi Wiedzy i Życia, bo moim zdaniem są tam podane typy tylko dla
        bardzo zamożnego turysty i to typowo turystyczne!!!!, a więc nie chodzą tam
        miejscowi, to sprawdziłam sama!

Pozdrawiam Mielin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka