Dodaj do ulubionych

Martha Stewart skazana na 5 miesięcy więzienia

IP: *.atldial2.hawkcommunications.com 16.07.04, 16:58
Nie byłoby procesu przeciwko p. Stewart gdyby ono zgłosiła donos o
nieprzestrzeganiu prawa przez jej maklera. Tak bywa gdy ktoś próbuje ratować
przyjacieli.
Obserwuj wątek
    • Gość: Enola Gay.co.uk Pawel Piskorski skazany za insader-to tez IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.07.04, 17:02
      Nasz rezolutny Pawelek,eurodeputowany,stale podkresla,ze miliony baksow zarobil
      na gieldzie...Ale wrobelki cwierkaja zupelnie cos innego.
      • Gość: piotr.ny PARADOKS, ALE TO MOZE JEJ POMOC IP: 216.223.52.* 16.07.04, 20:01
        W dziesiejszej prasie nowojorkiej jest duzo komentarzy na ten temat, i wielu
        specjalistow od reklamy wyraza sie ze ta sytuacja moze jej pomoc.
        Martha ma opinie osoby bardzo zarozumialej I napuszonej, Pobyt w wiezieniu moze
        przyczynic sie do powstania jej bardziej ludzkiego oblicza. Ponadto, sprawi ze
        opinia publiczna, ktora teraz jest do niej negatywnie nastawiona, uzna ze skoro
        odbyla kare, to niejako zostala oczyszczona.

• Gość: UwolnicMarte! Re: PARADOKS, ALE TO MOZE JEJ POMOC IP: *.wi.rr.com 17.07.04, 01:16
          Nie zostala skazana za "insider trading" tylko za klamanie do wladz. Wyborcza
          tradycyjnie zle poinformowana
          • Gość: dziki Chyba nie czytales?? IP: *.dyn.optonline.net 17.07.04, 05:06
            62-letnia Stewart, córka imigrantów z Polski (panieńskie nazwisko Kostyra),
            została w marcu uznana za winną utrudniania pracy wymiaru sprawiedliwości w
            prowadzonym przez władze śledztwie w sprawie podejrzeń, że dokonała nielegalnej
            transakcji na giełdzie z wykorzystaniem poufnych informacji (tzw. insider
            trading).
            • kupierczycki Re: Chyba nie czytales?? 17.07.04, 16:09
              Czytal i zrozumial tekst w przeciwienstwie do ciebie, dziki.
              Zostala skazana za oklamanie federalnego agenta a nie za insider trading.
              Sledztwo wszczeto z podejrzenia o inside trading ale juz wkrotce oskarzenie
              zostalo wycofane.
    • Gość: niszczyc bydlo gozej niz w prlu IP: *.client.comcast.net 16.07.04, 17:19
      niektorzy prokuratorzy w usa zeby zaistniec w mediach sa jak ubowcy w prlu.
      cholerne gnidy. Steward jest niewinna, sprzedala pare akcji a te bydlo chca ja
      zniszczyc, bydlo jest wszedzie w ameryce tez.
      • Gość: gosc Re: gozej niz w prlu IP: *.proxy.aol.com 16.07.04, 17:22
        akurat w Ameryce nie sedzia , czy prokurator decyduje o winie, wiec Twoje
        oburzenie jest bezpodstawne.
        • Gość: Amerykanin Rozwinięcie komentarza od gościa: gość IP: *.atldial2.hawkcommunications.com 16.07.04, 18:13
          W St. Zj. są procesy bez ławy przysięgłych w których sędzia decyduje o winie i
          karze. W wypadku procesu p. Stewart, ława przysięgłych zdecydowała o winie a
          sędzia ustanowił karę. Gdy sądzony jest uznany jako winny, to prokurator zyska
          w oczach publiczności bo jest uważany jako sprawny w swym zawodzie.
      • Gość: pl Re: gozej niz w prlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 17:30
        przede wszystkim tam....
        • footlongclitoris Marta poszla do pierdla 16.07.04, 17:38
          bo sama na siebie nagadala. Prokuratura ja wezwala na rozmowe i poszla bez
          adwokata. W prokuraturze sobie gaworzyla i pierzyla a oni nagrywali i stawiali
          pytania. Sama sie do wszystkiegie prokuratorom przyznala!

Potem prokuratorzy nacisneli jej sekratarke ktora wypaplala ze stara kazala
          jej falszowc dziennik telefonow i zeznala co slyuszala.

W sumie nie umoczyl jej tylko kochanek-makler. Marta siegala za wysoko i
          nakopano jej do dupy.
          • sbig co za spiskowa teoria dziejow: "siegala za wysoko 16.07.04, 18:39
            takich "siegajacych" ktorzy sie dorobili w USA jest na peczki. A nakopano jej
            do dupy bo lud mial juz dosc oszustw ludzi na swiecznikach i ich oszustwa zacely
            przybierac zbyt wielka skale. W Polsce lud zamiast nakopac oszustom do dupy
            moglby co najwyzej napluc w brode (sobie). W USA cwaniakow sie skazuje BEZ
            ZAWIASOW. Inny przyklad Fastow (Enron CFO).
      • sbig koles ty ani USA ani PRL nie znasz 16.07.04, 18:04
        A uSA chwala ze zamykaja bez wzgledu na status spoleczny. I ze nie dziela
        szczodrze zawiasami
      • himax Re: gozej niz w prlu 17.07.04, 08:35
        Gość portalu: niszczyc bydlo napisał(a):

> niektorzy prokuratorzy w usa zeby zaistniec w mediach sa jak ubowcy w prlu.
        > cholerne gnidy. Steward jest niewinna, sprzedala pare akcji a te bydlo chca ja
        > zniszczyc, bydlo jest wszedzie w ameryce tez.

To sa nietykalni i robia to samo dookola swiata w RP tez.
    • Gość: krzycho Re: Martha Stewart skazana na 5 miesięcy więzieni IP: *.pronet.lublin.pl 16.07.04, 17:45
      na cnn widzialem ze te 5 mcy w zawieszeniu na 12 mcy a tu ani slowa.
      • Gość: Gosc Andy Re: Martha Stewart skazana na 5 miesięcy więzieni IP: *.bflony.adelphia.net 16.07.04, 18:04
        nie na 12 miesiecy tylko do czasu apelacji
      • sbig nie patrz tylko sluchaj cnn bo TO NIE SA ZAWIASY 16.07.04, 18:12
        poczytaj na cnn.com:
        "Lifestyle guru Martha Stewart has been sentenced to five months in prison and
        fined $30,000 for lying to investigators about her 2001 sale of ImClone Systems
        stock." - nie ma tu nic o probation.
        Jednakze masz racje ze Steward nie pojdzie siedziec od razu bo
        "Stewart will not be headed to prison anytime soon, however. The judge issued a
        stay delaying the sentence while Stewart's lawyers file an expected appeal. "
    • sbig porownajcie ta z Polska gdzie za $17mln lapowy 16.07.04, 18:08
      mozna co najwyzej dostac zawias, a za insider trading mozna co najwyzej dostac
      upomnienie ustne kierownika. Jak doczekam Polski w ktorej tepi sie wszystkie
      przestepstwa a karami dzieli rowno bez wzgledu na status, gdzie nie bedzie
      "niskiej szkodliwosci spolecznej" to bedzie to prawdziwy koniec komuny i homo
      sovieticusa.
    • Gość: czy wiecie ze Re: Martha Stewart skazana na 5 miesięcy więzieni IP: *.proxy.aol.com 16.07.04, 18:52
      Martha Stewart jest Polka z pochodzenia. Na transakcji zarobila zaledwie $50000.
      Dla porownania:
      John Filderhof, 'Holender', geolog firmy Bre X byl zamieszany w afere
      z 'kopalnia zlota' w Indonezji na 6 miliardow. Geolog sprzedal swoje akcje po
      $200 za sztuke. Gdy sie okazalo ze w 'kopalni' zadnego zlota nie ma akcje
      spadly do zera a geolog przeniosl sie na Cayman Islands i jest otoczony
      prywatna armia.
      Analizujac podobne do Bre X przypadki, zauwazylem ze wszyscy
      kontrowersyjni 'biznesmani' ktorzy modlili sie w sobote, unikneli kary.
      Natomiast ci ktorzy chodzili do kosciola w niedziele, poniesli kare. W biznesie
      jest bardzo wazne aby wiedziec w ktorym dniu nalezy sie modlic. Oskarzyciel
      Marthy Stewart na pewno wie.
      • Gość: Tomek ciekawostka IP: *.acn.waw.pl 16.07.04, 19:07
        Masz 100% racji. Ale widzisz 90% prawnikow w USA to ci co modla sie w sobote.
        Jesli chodzi o M. Stewart to, ze zostala skazana za klamstwo w sledztwie
        dotyczacym przestepstwa, ktore nigdy nie zostalo jej udowodnione. Tak, tak ta
        jakoby nielegalna tranzakcja nigdy sad sie nie zajal, bo nie bylo na to mocnych
        dowodow. Jedynie co znalezli to, ze klamala w tym sledztwie.
      • Gość: Piotr Rozenszhwanc Re: Martha Stewart skazana na 5 miesięcy więzieni IP: *.dyn.optonline.net 16.07.04, 19:59
        Stary wyjales mi to z ust .Jestem pewny ,ze powstanie nowa firma na bazie Marthy
        ,ktora zajmie sie upowszechnianiem czystego jedzenia,a jakiego niech kazdy
        sobie domysli.
      • Gość: Krzys Re: Martha Stewart skazana na 5 miesięcy więzieni IP: *.qc.sympatico.ca 16.07.04, 21:57
        Do tej "polki " przyznawaly sie w mediach wszystkie zydowskie wspolnoty w
        Kanadzie , slyszalem na wlasne uszy .
    • watto amerykańskie państwo policyjne przeciw Stewart 16.07.04, 19:35
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=11259083&a=11265454
      • watto dodatkowo 16.07.04, 19:44
        Jeden z głównych rządowych swiadków przeciw Stewart został oskarżony o kłamstwo pod przysiegą - to był ekspert Secret Service (Stewart nie kłamała pod przysiegą, jeżeli w ogóle kłamała).
        W dodatku jeden z przysiegłych zrobił to samo. ten sam , który przeciwko niej gardłował w mediach...

abcnews.go.com/sections/Business/US/martha_stewart_sentencing_040716-3.html
        • Gość: da zmiencie punkt widzenia IP: 168.208.215.* 16.07.04, 20:24
          nie wiem dlaczego zalujecie pani Marty ktorej fortuna zbytnio nie ucierpi a nie
          zastanowislisci sie nad losem ludzi ktorzy zainwestowali w akcje jej firmy i sa
          w gorszym polozeniu niz ona sama
        • Gość: zzawody Re: dodatkowo IP: 5.5R* / 208.17.215.* 16.07.04, 21:08
          Dodajac swoje 5 groszy: oprocz juz wymienionego wyroku wieziennego i kary
          pienieznej, Martha Stewart ukarana zostala 5-miesiecznym aresztem domowym
          (z 'obraczka' na nodze) i dwuletnim wyrokiem w zawieszeniu,
          oczywiscie, 'subject to appeal'.
          A jesli mowa o tych co sie modla 'nie w Niedziele', to np. wlasciciel Imclone(
          firmy w sednie tej sprawy)i jak juz ktos wspomnial, przyjaciel Marty - Samuel
          Waksal, to juz od dawna siedzi w ulu, tez za tzw. 'insider trading', nie mowiac
          o mnostwie innych osob o tym samym pokroju, jak np. Ivan Bolsky, Michael Milken
          (slynny 'junk bond king') i wielu, wielu innych.
          Ale nie dziwo, birac pod uwage ze oni maja ten caly swiat finansow calkiem w
          swoich lapach ....
          • Gość: KROK do goscia "niszczyc bydlo"i jemu podobnym IP: *.sympatico.ca 16.07.04, 22:12
            ..wiekszosc nie rozumie o czym pisze...niestety zupelnie....a ten co niszczy
            bydlosmile)powinien i siebie zaliczyc do tej grupki...wiec:
            M.Stuart ,majac koneksje(Waksel-CEO-...wiecej niz przyjaciel)dal jej cynk...za
            co poszedl do paki na lata!!..udowodnienie tego bylo proste...teraz...
            oczywiscie M.Stuart..na wiesc ,ze lek jeszcze nie otrzym akceptacji FDA(potem
            otrzymal!!)sprzedala swoje udzialy...co bylo logicznym krokiem..jesli do mnie
            zadzwoni moj broker i powie..SPRZEDAWAJ..bosmile))..naturalnie ja sprzedam...i za
            to sie nie idzie do wiezienia bo przestepstwo popelnil tu (Waksel i ...broker )
            a nie ja..JASNE????..natomiast MartaS....zostala skazana za klamstwa w
            sadzie....jak ktos slusznie napisal...chroniac kolezkow(M. Stuart sama byla
            brokerem w przeszlosci i swietnie zna obowiazujace tu przepisy)...co do samej
            Marteczki..to nie ulega kwestii ,ze jest to niesamowicie dynamiczna i
            utalentowana osoba do interesow....natomiast prywatnie jest to chodzaca
            WYDRA...DLA NIEJ LICZY SIE FORSA I WLADZA...POSWIECALA SWOICH ZNAJOMYCH ....MAZ
            OD NIEJ UCIEKL BO GO PONIZALA PUBLICZNIE!!!...NIEZLY Z NIEJ NUMEREK...choc jak
            napisalem jest to genialnie utalentowana babka...do interesow..malo takich...
            • rolotomasi Re: Mrs.Stewart: " I'll be back " 16.07.04, 23:00
              wyżej było "Martha Stewart jest Polką z pochodzenia. Na transakcji zarobiła
              zaledwie 50'000$.
              Dla porownania:
              John Filderhof 'Holender', geolog firmy Bre X, był zamieszany w aferę z kopalnią
              złota w Indonezji, na 6 mld $. Geolog sprzedał swoje akcje po 200$ za sztukę.
              Gdy okazało się, że w 'kopalni' żadnego złota nie ma, akcje spadły do zera, a
              geolog przeniósł się na Cayman Islands, gdzie otoczony jest prywatną armią.
              Analizując podobne do Bre X przypadki, zauważyłem, że wszyscy kontrowersyjni
              'biznesmani' którzy modlili się w sobotę, uniknęli kary. Natomiast, ci którzy
              chodzili do kościoła w niedzielę, ponieśli karę. W biznesie jest bardzo ważne,
              aby wiedzieć, w którym dniu należy się modlić. Oskarżyciel Marthy Stewart na
              pewno wie "
              fajny^^kawałek
              Nie wczytywałem się w casus Mrs.Stewart i niewiele mam do powiedzenia n/t.
              Więcej mogę o wymiarze tzw.Sprawiedliwości w Usa, krótko: jest tak samo chory;
              -jak polski i europejski - mam na myśli.
              • himax Re: Mrs.Stewart: " I'll be back " 17.07.04, 08:33
                rolotomasi napisał:

> wyżej było "Martha Stewart jest Polką z pochodzenia. Na transakcji zarobiła
                > zaledwie 50'000$.
                > Dla porownania:
                > John Filderhof 'Holender', geolog firmy Bre X, był zamieszany w aferę z kopalni
                > ą
                > złota w Indonezji, na 6 mld $. Geolog sprzedał swoje akcje po 200$ za sztukę.
                > Gdy okazało się, że w 'kopalni' żadnego złota nie ma, akcje spadły do zera, a
                > geolog przeniósł się na Cayman Islands, gdzie otoczony jest prywatną armią.
                > Analizując podobne do Bre X przypadki, zauważyłem, że wszyscy kontrowersyjni
                > 'biznesmani' którzy modlili się w sobotę, uniknęli kary. Natomiast, ci którzy
                > chodzili do kościoła w niedzielę, ponieśli karę. W biznesie jest bardzo ważne,
                > aby wiedzieć, w którym dniu należy się modlić. Oskarżyciel Marthy Stewart na
                > pewno wie "
                > fajny^^kawałek
                > Nie wczytywałem się w casus Mrs.Stewart i niewiele mam do powiedzenia n/t.
                > Więcej mogę o wymiarze tzw.Sprawiedliwości w Usa, krótko: jest tak samo chory;
                > -jak polski i europejski - mam na myśli.

Zgadza sie dokladnie. Nalezalo by zbadac jakim sposobem judge Cedarbaum zyskala
                tak powerfull pozycje w systemie sadowniczym. Przeciez inne narodowosci tez
                koncza studia prawnicze ale wielbiciele czosnku zalatwiaja sobie dobre roboty
                bez problemow. Nalezalo by to zbadac czy tez nie powinna zaliczyc 5 miesiecy za
                kumoterstwo.
                Miejsca za kratkami by zabraklo.
                • rolotomasi Re: Mrs.Stewart: " I'll be back " 19.07.04, 14:58
                  " 'biznesmani' którzy modlili się w sobotę, uniknęli kary. Natomiast, ci, którzy
                  chodzili do kościoła w niedzielę, ponieśli karę. "
                  Zapomniałem dodać od się, że tak jak ci inni świętuję w sobotę, i do kośćKato
                  przestałem chodzić, gdy w końcu zauważyłem Niemęskość osoby proroka JCh.

Nie jest przyjemnie żyć pomiędzy jedną a drugą grupą religijną, ale tak trzeba.
        • Gość: Zastanawiacz Drugie dodatkowo IP: *.atldial1.hawkcommunications.com 17.07.04, 00:52
          Centrala sądownictwa amerykańskiego jest ta sama która była absolutnie pewna że
          Irak ma wielkie zapasy broni masowego rażenia i że Saddam był kłamcą bo
          twierdził że jej nie ma. Wiemy dziś że dzięki takiemu rozumowaniu, dziesiątki
          tysięcy w większości niewinnych ludzi zginęło dotychczas w Iraku. Ta sama
          mentalność była użyta przeciw Marcie Stewart używając przysłowiowego młota
          dwuręcznego do wbicia małego gwoździka.
      • Gość: Obserwator MARTA PŁACI ZA ZAUFANIE DO ŻYDA WAKSALA....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 14:44
        Martha Kostyra-Stewart i Sam Waksal, to był przykład prawdziwej przyjaźni
        pomiędzy amerykańską Polką i amerykańskim Żydem.
        Martha własną pracą i sprytem, zdobyła wielkie bogactwo i popularność w USA.
        Michnik użył tutaj uszczypliwego tytułu "Królowa pierogów", ale prawdziwym
        tytułem jakiego używali amerykańscy dziennikarze to był: "Matka narodu"
        (narodu amerykańskiego, oczywiście.)
        Michnik nie napisał, że była hojnym sponsorem Klubów i Polish Home w USA,
        w których pielęgnowano polską kulturę i tradycje.
        Skorzystała z informacji, którą podsunął jej doradca giełdowy - Waksal.
        Czy za to mozna karać? Każdy by skorzystał z rady maklera.
        Chroniła później swego przyjaciela-żyda, kręcąc w zeznaniach. I to cała jej
        wina. Po latach może dowiemy się jaką rolę odegrał tutaj "przyjaciel".
    • Gość: tomek 1 Re: Martha Stewart skazana na 5 miesięcy więzieni IP: 5.5D* / 213.40.3.* 17.07.04, 00:18
      Kim, na miły Bóg, jest ta skazana? To chyba jakieś nieporozumienie.
    • Gość: torunskiwierzyciel PANI MARTO ZAPRASZAMY NA POLSKA GIEŁDĘ! CZEKAMY !! IP: *.torun.mm.pl 17.07.04, 00:44
      To za co skazał PaniĄ sąd amerykanski jest cnotĄ na warszawskim parkiecie;
      vide 4,5 mln w 100 sekund I inne intuicyjne trafne transakcje!a gazeta wyborcza
      w swoim duzym formacie jednego z takich" farciarzy" nominowała na geniusza
      giełdy.
      Życ nie umierać, sądy polskie niegrożne dla "intuicyjnych
      szczęściarzy"parkietu. Gdyby tak jakiś dzienniakarz
      zadał sobie trud i przesledził rózne "intuicyjne" zarobki szczęsciarzy
      giełdowych czyli sławetne 4,5 mln w 100 sekund w ostatnich latach i sprawdził
      kto i gdzie zatrudnił byłych analityków, maklerów, tudzież podobnych z dostepem
      od "intuicyjno-szsczęśliwych" informacji, którzy musieli zmienić pracę.Co by
      sie okazało?Powestałaby polska, warszwasko parkietowa lista farciarzy i ich
      pomocników .podobno szczęściu trzeba pomagać a ja znam takiego jednego
      ,któremu ciąle ono sprzyja! i ciągle znajduje takich co mu w tym pomagają.Ale
      czy wam panowie dziennikarze bedzie sie chciało ruszyć swoje wygodne zadki z
      redakcyjnych pomieszczeń?!
    • Gość: maryla.. Re: na 5 miesięcy domowego aresztu IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 17.07.04, 03:04
      Bedzie miala na nodze elektroniczny czujnik poloczony z nadajnikiem do
      szeryfa . Bedzie siedziala w domu, ale to tez jest wiezienie.
      • Gość: . Re: na 5 miesięcy domowego aresztu IP: *.dyn.optonline.net 17.07.04, 05:04
        Nieprawda, to nie bedzie areszt domowy. bedzie siedziec w wiezieniu.
    • Gość: Patton A Jaskiernia i Miller sa wolni! A przeciez Polska IP: *.union01.nj.comcast.net 17.07.04, 04:53
      to PANSTWO PRAWA!!! Jak Kazachstan!
    • Gość: Ziuta z Rawy Rescue Me. IP: 202.67.65.* 17.07.04, 06:36
      A kiedy wsadza do wiezienia ta okropna Opre,juz sie na jej puculowata twarz
      patrzec nie moge,a wszedzie gdzie sie telewizje wlaczy to Oprah i Oprah,na
      wszystkim sie zna,wszystko wie najlepiej,za oglupianie narodu amerykanskiego a
      propos on jest wystarczajaco glupi wybral przeciez Georga W Busha na prezydenta
      raz i wyglada na to ze moze go wybrac ponownie, a wiec za dalsze oglupianie
      narodu amerykanskiego Oprah Winfrey powinna pojsc do wiezienia na kilka lat a
      zamiast niej pokazywac najnowsze odcinki ALL My Children czy innej oery
      mydlanej.
      • Gość: To_on_jest_winien CZY NIE KRĘCIŁ SIĘ TAM ŻYD WAKSAL ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 23:24
        Czy GW napisałam na ile skazano Waksala?
        • Gość: patolog Re: CZY NIE KRĘCIŁ SIĘ " to on jest winien?" IP: *.dsl.sfldmi.ameritech.net 19.07.04, 20:18
          Ten prawdziwy POLOK bardzo ladnie pisze po polskiemu. Alem NIEZYD. Kretyn napewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka