Dodaj do ulubionych

Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona

• magdmaz Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 30.09.03, 18:48
      A moje dzieci to Michalina i Filip Leonard! Filip jest już popularny, Leonarda
      nie używamy, ale Michalina wciąż jest bardzo sporadyczna. Mnie sie bardzo
      podobaja imiona po prababciach i pradziadkach, ale nie tylko. Chciałabym mieć
      może jeszcze Fryderyka albo Amadeusza, ale nie pasuja do nazwiska. Pasują za to
      Franciszek lub Jędrzej. A dla dziewoi głosuje za Marianną, Idą (Idalią), choc
      czasem chciałabym mieć po prostu małą Anię... Ale czy Ań ostatnio trochę nie
      brakuje? Magda
    • calico Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 30.09.03, 20:45
      Dla chłopców:
      Stanisław,
      Franciszek,
      Antoni,
      Władysław,
      Ignacy

Dla dziewczynek:
      Janina,
      Barbara,
      Zofia,
      Marianna,
    • anka1000 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 08.02.04, 13:07
      dla dziewcząt: Bogumiła, Gracjana, Janina, Nawojka, Róża, Stanisława
      dla chłopców: Bazyli, Bogumił, Kazimierz, Krzesimir, Mieszko, Władysław

zauważyłam, że imiona słowiańskie są coraz rzadziej u nas nadawane (wyjątek
      to: Jarosław, Radosław, Przemysław, Wojciech i może pojawiający się ostatnio
      znowu Stanisław).
    • aguz Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 08.02.04, 16:40
      A ja mam tez piekne imie dla mojej coreczki Różyczka albo Rozalka.. nad
      synkiem sie jeszcze nie zastanawialismy . ale na to czy na to jeszcze trzeba
      bedzie poczekac.
    • konsonans Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 08.02.04, 21:10
      A mnie sie podoba Jagna i Roma (choć w oficjalnej wersji brzmia troche sztywno,
      ogólnie są cudne)
    • prokrustos "Witajcie na świecie" - tam są zawsze miłe imionka 08.02.04, 21:28
      Zawsze przeglądam dodatek sobotni "witajcie na świecie". Wycinam sobie zdjęcia
      dzieciaczków z miłymi imionkami. Oto co mi się uzbierało:
      Memlinka (moja ulubiona)
      Giewoncik
      Cypisek
      Hacik
      Martek (ale to chyba była literówkawink
      Orianna
      Gniewko
      Yannik
      Sofiko
      Przejrzyjcie sobie jeszcze książeczkę o Mikołajku. Może wybierzecie:
      Rufus
      Gotfryd
      Alcest
      Maksencjusz
      Euzebiusz
      Kosma
      Kleofas i inni. POza tym uwielbiam jeszcze Jonatana i biblijnego Jojkina
      Czy wszyscy muszą być Ankami albo Tomkami?
      Ja jestem Ludwika, ale proszę tak nie nazywać córeczek, żeby Ludek było w
      Polsce mało wink
      • veerle Re: "Witajcie na świecie" - tam są zawsze miłe im 17.02.04, 23:25
        moj syn ma na imie Kosma, ciekawe czy wycielas zdjecie naszego Kosmeczka?smile
      • gaudencja Re: "Witajcie na świecie" 29.08.04, 13:45
        prokrustos napisał:

> Zawsze przeglądam dodatek sobotni "witajcie na świecie". Wycinam sobie
        zdjęcia
        > dzieciaczków z miłymi imionkami. Oto co mi się uzbierało:
        > Memlinka (moja ulubiona)
        > Giewoncik
        > Cypisek
        > Hacik
        > Martek (ale to chyba była literówkawink
        > Orianna
        > Gniewko
        > Yannik
        > Sofiko
        > Przejrzyjcie sobie jeszcze książeczkę o Mikołajku. Może wybierzecie:
        > Rufus
        > Gotfryd
        > Alcest
        > Maksencjusz
        > Euzebiusz
        > Kosma
        > Kleofas i inni.

W ostatnim "Witajcie na Swiecie" upatrzyłam Jumilkę. Nie mam pojęcia, co to za
        imię. Poza tym jest jedna Liwia i Kornelia (zaczynają się); Laura, Łucja i
        Tymon (te imiona od jakiegoś czasu są coraz popularniejsze), a z
        śmieszniejszych zestawień jest Sandra Rokita.
    • madzialena22 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 08.02.04, 22:53
      aga :
      Orijana? jesteś pewna tej pisowni? w takiej formie jeszcze nie słyszałam.
      Ja na drugie mam Oriana- bez "j". I nie uważam,zeby moi rodzice przesadzili...
      ps. pisałam już wątek o tym imieniu ..wystarczy poszukać.
      Pozdrawiam
      • pejsaty Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 07.05.04, 13:53
        w Polsce uzywa sie raczej formy Oriana. Orijana to chyba forma balkanska tego
        imienia.
    • zuzka71 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 09.02.04, 22:17
      dla chlopca leonard. dla dziewczynki roza. moje jedno dziecko, a drugie w
      planach, w takiej kolejnoisciwink
    • mamasebunia Sebastianek 29.08.04, 22:01
      Ja mam Sebastianka. Jest to bardzo rzadkie imię w dzisiejszych czasach. Jak
      dotąd nie spotkałam zadnego malucha z takim imieniem. Może nawet jest
      obciachowe bo z tego co zauważyłam tak na tym forum dzielą imiona dziewczynysmile))
      • gaudencja Re: Sebastianek 29.08.04, 22:26
        mamasebunia napisała:

> dotąd nie spotkałam zadnego malucha z takim imieniem. Może nawet jest
        > obciachowe bo z tego co zauważyłam tak na tym forum dzielą imiona
        dziewczynysmile)

według mnie nie smile))
      • krk1975 Re: Sebastianek 30.08.04, 11:07
        Ja znam kilku małych Sebusiów (3, 4 latka) tak na imię ma kuzyn mojego synka
        niedługo skończy 4 lata, to bardzo ładne imię i można je fajnie zdrabniać:
        Sebuś, Seba, Sebastianek. Tak jest w przedszkolu gdzie chodzą chłopcy do
        wszystkich dzieci panie zwracają się używając zdrobnień.
    • amelka72 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 30.08.04, 22:58
      hej dla mnie zadne imie nie jest dziwne jest to kwestia przyzwyczajenia sie do
      danego imienia i do czlowieka ktory je nosi.
      jak by tak sie zastanowic nad imionami bardzo popularnymi jak np. Ania Basia
      Kasia Maciek Marcin itp. po dluzszym zastanowieniu tez moga miec nietypowe
      brzmienie ale sa juz tak oklepane i jestesmy do nich przyzwyczajeni ze nie
      wydaja sie nam dziwne

Moj synek ma 7 m-cy i nazywa sie Gwidon
      • gaudencja Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 31.08.04, 01:51
        amelka72 napisała:

> Moj synek ma 7 m-cy i nazywa sie Gwidon

Ślicznie!! Gratuluję ciekawego wyboru smile
        • milenium5 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 09.09.04, 17:11
          A ja mam Jeremiego.
          A chciałabym jeszcze Maurycego, Zacharego, Konstantego albo Wiktora. A dla
          dziewczynki (w planach) Matylda, Laura, Róża albo Kornelia.
    • zojka Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.09.04, 15:42
      Ja czekam na Kazika albo na Bronkę - płeć jeszcze nie znana.
      Jak z Kazikiem ludzie nie mają problemu, bo jednak się to imię pojawia to jak
      słyszą Bronkę (Bronisławę) to większość się krzyżem przeżegnuje, że dziecku
      krzywdę chcemy zrobić.
      Ja z kolei mam na imię Zosia i w pokoleniu moim (poczatke lat 70-tych) byłam
      jedna na całą szkołę ... I bardzo to sobie chwalę.
      A jeżeli nie Kazik i Bronka to w rezerwie jeszcze: Józinek, Ignacy, Stefan, a
      dziewcyznki: Irenka, Kalina
      • gaudencja Kazik i Bronka 10.09.04, 16:31
        zojka napisała:

> Ja czekam na Kazika albo na Bronkę - płeć jeszcze nie znana.

Fajnie smile Ja tez Kazika biorę pod uwagę, sama znam jednego małego. Bronka też
        ładnie smile
        • zojka Re: Kazik i Bronka 12.09.04, 09:23
          Gaudencjo, a co mówią Twoje statystyki na temat tych imion?
          smile
          • gaudencja Re: Kazik i Bronka 12.09.04, 09:41
            Kazimierz - 380357 osób (18 co do popularności imię męskie)
            Bronisława - 110464 osoby
            - w 2001 roku.

Ten fantastyczny wynik oba imiona zawdzięczają starszemu, odchodzącemu
            pokoleniu. Jeśli Cię interesuje statystyki nadawalnosci tych imion w
            poszczególnych dekadach (do 1994 roku, to ew. mogę sprawdzić, ale później).
            • zojka Re: Kazik i Bronka 12.09.04, 15:53
              Wystarczą mi takie dane, gaudencjo.
              Jestem w miarę spokojna, że moje dziecię nie będzie siódmym o takim imieniu w
              klasie.
              smile
    • 2212kk Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.09.04, 23:18
      Kamila- ładne, proste, a obecnie jak rzadko nadawane...
      • gaudencja Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 00:08
        Kamila na oko w ostatnim czasie mieściła się w pierwszej 20-tce imion żeńskih
        nadawanych w latach 1996-2000 (nowszych danych nie ma). W tym czasie otrzymało
        to imię prawie 14,5 tysiąca osób; dla porównania, w 2000 roku osób o imieniu
        Seweryn było nieco ponad 11 tysięcy, i liczba ta dotyczy WSZYSTKICH kategorii
        wiekowych. Twoja teza o rzadkości tego imienia jest więc mocno przesadzona, a
        zdania dotyczące jego urody są podzielone.
      • zaino Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 17:22
        Agnieszka i Przemysław
    • tawananna Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 16:33
      Hanna - piękne imię, Hania brzmi ślicznie, Haneczka, Hanusia - słodkie
      zdrobnienia, nie lubię tylko wersji Hanka.

Lilianna - która wyżej była wymieniona wielokrotnie. Ciekawe, czemu to tak
      rzadko spotykane imię - ma ładne brzmienie, miłe, kwiatowe skojarzenia i całe
      mnóstwo zdrobnień od Lilianki przez Lileczkę po Lilię i Lilę. Znałam jedną
      Lilianę (przez jedno "n", ale ja wolę wersję przez dwa - była zadowolona ze
      swojego imienia).

Joanna - niedawno "megapopularne", sama mam tak na imię i znam mnóstwo
      imienniczek, teraz wyraźnie rzadsze - a ma mnóstwo pięknych zdrobnień, zaś w
      wersji podstawowej (rzadko chyba używanej, a szkoda) brzmi tak dźwięcznie i
      ładnie smile.

Julianna - alternatywa dla popularnej Julii, ciągle jeszcze zapomniana, a -
      moim zdaniem - dużo dźwięczniejsza, także mająca w sobie mnóstwo uroki. Na
      dodatek zdrobnienie Julianka bardzo mi się podoba, można też zawsze posługiwać
      się zdrobnieniami od Anny.

Jaśmina - jedno z moich ulubionych imion, takie kobiece, zwiewne, pachnące smile.

Idalia - o ile Ida jest coraz popularniejsza, to Idalii jest wciąż niewiele, a
      to przecież piękne imię, dające dużo większe możliwości zdrabniania - mała może
      być nie tylko Idą i Idusią, ale i Dalią, Dalijką, Alą... Forma główna Idalia
      też wydaje mi się lepsza niż Ida.

Liwia - to akurat chyba jest nadawane coraz częściej... Podoba mi się bardzo,
      przeszkadza mi tylko niewielka liczba zdrobnień, ale Liwia brzmi tak ładnie i
      ma dużo uroku, nie mówiąc już o tym, że w przeciwieństwie do innego imienia nie
      kojarzy się z żadną substancją tłustą, służącą do smażenia wink. Tylko nie żadna
      Liv czy Livia - nie w Polsce!

Ariadna - piękne i baaaardzo niepopularne imię, znam jedną Ariadnę i wiem, że
      jest z niego zadowolona. Zdrabniane jako Ada i w roli podstawowej formy imienia
      sprawdza się od niej dużo lepiej (podobnie jak Adrianna).

Paulina - im dłużej patrzę na to imię, tym bardziej zaczyna mi się podobać smile.
      Można zdrabniać i jako Inka, i jako Isia, a także jako Pola. Wszystkie te formy
      bardzo mi się podobają, żadna z nich natomiast moim zdaniem nie nadaje się na
      osobne imię - Paulina jest dla nich dobrą alternatywą.

Dobromiła - czyli Dobrusia, Miła, Miłka, Miłeczka, zawsze pięknie i
      dziewczęco smile. A małych Dobromiłek chyba niewiele.

Lea - biblijne, o pięknym brzmieniu, ciągle rzadkie, tylko zdrobnień jakoś
      niewiele.

Dominika - możliwe, że się mylę co do jego nie największej popularności
      (Gaudencjo, masz jakieś dane albo obserwacje na ten temat?), ale jakoś małych
      Dominiczek nie widuję. Dominika, Dominiczka, Dominisia, Isia, Nika, Nikusia (i
      to nie od jakiejś tam Nikoli) - ładne imię z dużą ilością zdrobnień.

I tym sposobem zaprezentowałam Wam listę moich ulubionych imion, z komentarzami
      prawie jak z jakiejś reklamy wink. Dobrze, że jeszcze nie są zbyt popularne, choć
      z drugiej strony wolałabym tłumy Dominik i Paulinek niż Nikoli i Poli sad. Na
      mojej liście jest jeszcze Gabriela ze swoją masą pięknych zdrobnień, ale w
      temacie o rzadko nadawanych imionach nie będę o niej pisać.
      • gaudencja Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 17:00
        tawananna napisała:

> Dominika - możliwe, że się mylę co do jego nie największej popularności
        > (Gaudencjo, masz jakieś dane albo obserwacje na ten temat?), ale jakoś małych
        > Dominiczek nie widuję. Dominika, Dominiczka, Dominisia, Isia, Nika, Nikusia
        (i
        > to nie od jakiejś tam Nikoli) - ładne imię z dużą ilością zdrobnień.

Dominika w roku 2000 została nadana 4485 razy (tuż nad Dominikiem), i była 13
        co do popularności wśród nadań imion żeńskich (jeśli się nie pomyliłam; w
        grupie wszystkich imion była 26.), więc nie jest tak źle. Wprawdzie w ciągu
        poprzednich 4 lat nie znalazła się wśród imion nadanych ponad tysiąc razy, ale
        to i tak "pas mal" (nieźle) w porównaniu z Idaliami czy Liwiami, których było w
        ogóle mniej więcej po 500, czy tym bardziej z Leą (o ile pamiętam, dwadzieścia
        kilka "egzemplarzy"). Paulina w 2000 roku wylądowała jeszcze lepiej, bo na 8.
        miejscu co do popularności wśród imion żeńskich, z ponad sześcioma tysiącami
        nadań tylko w tym jednym roku. Reasumując, zdecydowanie usunęłabym te dwa
        imiona z listy rzadko nadawanych smile))) - tym bardziej, że Paulina była bardzo
        popularna około 30 lat temu i kobiet o tym imieniu jest prawie 200 tysięcy.
        Dominik jest nieco mniej - 86,5 tysięcy.
        • gaudencja wykreślamy jeszcze Joannę 11.09.04, 17:06
          ...w zależności od przyjętych kryteriów. Czy "rzadko nadawane" oznacza "rzadko
          nadawane w ciągu kilku ostatnich lat"? W takim razie rzeczywiście imię to nie
          przekracza tysiąca nadań rocznie. Jednak ja bym przyjęła kryterium "rzadko
          nadawane w ciągu ostatnich ~30 lat" - bo trudno nazwać "rzadko nadawanym" imię,
          które nosi w Polsce 416 tysięcy osób, i które znajduje sie obecnie na 16
          miejscu najpopularniejszych imion żeńskich w ogóle, co zawdzięcza zresztą nie
          odchodzącemu już pokoleniu, lecz osobom młodym i w sile wieku.
          • tawananna Re: wykreślamy jeszcze Joannę 11.09.04, 17:11
            > ...w zależności od przyjętych kryteriów. Czy "rzadko nadawane"
            oznacza "rzadko
            > nadawane w ciągu kilku ostatnich lat"?

Tak, tak, z Joanną absolutnie tylko o to mi chodziło, wiem, że Joann? Joanien? -
            akurat dyskutujemy nad tym na "O języku" - jest wiele, ale wśród małych
            dziewczynek Joasia brzmi zdecydowanie bardziej oryginalnie niż Zuzia czy Ola. I
            mam wrażenie, że obecnie Joanny są zdecydowanie w odwrocie smile. Tylko to miałam
            na myśli, umieszczając Joannę na liście smile.
        • tawananna Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 17:08
          A to ciekawe, zaskoczyłaś mnie z Pauliną. Nie sądziłam oczywiście, że jest to
          jakieś niewiarygodnie rzadkie imię, a pod względem liczby osób je noszących
          stawiałam, że będzie wysoko, ale liczba nadań bardzo mnie zdziwiła, poza jedną
          Paulinką nie znam żadnych dziewczynek o tym imieniu (w wieku, powiedzmy, 0-4
          lata; pewnie niewiele dziewczynek znam wink) i wydawało mi się, że to obecnie
          zdecydowanie mało modne imię. Ale nie czuję się załamana, bo Dominika i Paulina
          są dokładnie na końcu mojej listy, gdybym układała ją według preferencji smile.

Byłabyś tak miła i mogłabyś sprawdzić mi liczbę osób noszących dane imiona i,
          jeśli nie są w granicach błędu statystycznego wink, liczbę nadań? I żeby nie
          było, że się paskudnie wyręczam - ja właśnie liczę etap I rankingu, z tym to
          dopiero jest roboty wink (o czym zresztą wieszsmile).

A z Liwiami to chyba już nieaktualne sad, jeśli będą coraz popularniejsze,
          będzie ich zdecydowanie więcej niż 500. Oby Liwia jeszcze nie przegoniła
          Oliwii sad.
          • gaudencja Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 18:50
            tawananna napisała:

> Byłabyś tak miła i mogłabyś sprawdzić mi liczbę osób noszących dane imiona i,
            > jeśli nie są w granicach błędu statystycznego wink, liczbę nadań?

Jasne smile

I żeby nie
            > było, że się paskudnie wyręczam - ja właśnie liczę etap I rankingu, z tym to
            > dopiero jest roboty wink (o czym zresztą wieszsmile).

Jasne smile

>
            > A z Liwiami to chyba już nieaktualne sad, jeśli będą coraz popularniejsze,
            > będzie ich zdecydowanie więcej niż 500.

Jasne smile Na moje oko, silna fala się jeszcze nie zaczęła, dopiero pojawiają się
            pierwsze skowronki.

Oby Liwia jeszcze nie przegoniła
            > Oliwii sad.

Postanowiłam zrewidować swój stosunek do Oliwii, ale tylko przez "w". Nie jest
            to takie złe imię: szekspirowskie i w Polsce nadawane przed 1920 rokiem (nie
            wiem, od jak dawna). Pojedynczo, co prawda, ale są inne imiona też nadawane
            regularnie pojedynczo.

no to jedziemy z liczbą nadań:
            Hanna - 97081 osób
            Lilianna - 7432, Liliana - 7884 (prawie remis; dodam, że imię to zawsze mi się
            kojarzyło jako znajdujące sie w katergorii Marioli, Marzeny czy Ilony)
            Joanna - 416536
            Idalia - 518
            Liwia - 598
            Lea - poniżej 200; Rymut podaje, ze w 1994 roku imię to nosiło 25 osób.
            Julianna - 23553
            Paulina - 191223
            Dominika - 86688
            • tawananna Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 19:17
              > Lilianna - 7432, Liliana - 7884 (prawie remis; dodam, że imię to zawsze mi
              się
              > kojarzyło jako znajdujące sie w katergorii Marioli, Marzeny czy Ilony)

Hmm, ciekawe, bo ja nigdy nie miałam takich skojarzeń, może dlatego, że znałam
              tylko jedną osobę o tym imieniu i nie należała do środowiska potencjalnych
              nadawaczy Marioli wink. Liczę jeszcze na skojarzenia innych forumowiczów - na
              szczęście to imię też nie zmieściło się w mojej "top5"wink. Nie wydaje mi się
              jednak, żeby było to imię tak jednoznacznie kojarzone jak Mariola, zwłaszcza,
              że sporo osób przywołało je w tym wątku jako przykład ładnego, a rzadko
              nadawanego.

Masz może jakieś dane na temat nadawania imienia Hanna w ostatnich, powiedzmy,
              5 latach?
              • gaudencja Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 19:34
                tawananna napisała:

> > Lilianna - 7432, Liliana - 7884 (prawie remis; dodam, że imię to zawsze m
                > i
                > się
                > > kojarzyło jako znajdujące sie w katergorii Marioli, Marzeny czy Ilony)
                >
                > Hmm, ciekawe, bo ja nigdy nie miałam takich skojarzeń, może dlatego, że
                znałam
                > tylko jedną osobę o tym imieniu i nie należała do środowiska potencjalnych
                > nadawaczy Marioli wink. Liczę jeszcze na skojarzenia innych forumowiczów - na
                > szczęście to imię też nie zmieściło się w mojej "top5"wink. Nie wydaje mi się
                > jednak, żeby było to imię tak jednoznacznie kojarzone jak Mariola, zwłaszcza,
                > że sporo osób przywołało je w tym wątku jako przykład ładnego, a rzadko
                > nadawanego.
                >
                > Masz może jakieś dane na temat nadawania imienia Hanna w ostatnich,
                powiedzmy,
                > 5 latach?

niestety. Wiem tylko, ze w każdym pojedynczym roczniku między 1991 a 2000
                rokiem nie przekroczyło tysiąca nadań.

Zapomniałam jeszcze o Dobromile - 335 osób,
                Ariadna - 234 osób
                Jaśmina - 135 osób (to imię długo nie było akceptowane przez RJP)
                • tawananna Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.09.04, 20:02
                  > Jaśmina - 135 osób (to imię długo nie było akceptowane przez RJP)

Orientujesz się może, dlaczego? Ze względu na skojarzenie z wyrazem pospolitym?
                  Wydaje mi się, że byłoby to trochę niesłuszne, choćby dlatego, że RJP
                  generalnie nie ma nic przeciwko polskim formom obcych imion.
                  • gaudencja Jaśmina a RJP 11.09.04, 20:46
                    tawananna napisała:

> Orientujesz się może, dlaczego? Ze względu na skojarzenie z wyrazem
                    pospolitym?

Chyba tak. Tak samo opinia o imieniu India jest negatywna (nazwa geograficzna).

> Wydaje mi się, że byłoby to trochę niesłuszne, choćby dlatego, że RJP
                    > generalnie nie ma nic przeciwko polskim formom obcych imion.

Teraz już tej opinii nie widzę na stronach RJP, i to od dłuższego czasu.
      • lidianek Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 25.05.16, 11:01
        Z całym szacunkiem, ale Haneczek na moje oko, jest teraz straaaszny wysyp big_grin
    • skorupka83 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 14.09.04, 23:46
      A mi podobają się Alan, Kasjan, Kosma i Tola! Niespotykane, troche wymyślne ale
      ładne i słodkie ! Niestety napewno nie przekonam w przyszłości mojego chłopaka
      do takich imion dla naszego przyszłego dziecka więc cóż mi po nich!!! W kazdym
      badz razie sa naprawdę śliczne!
    • patrysha1 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 16.05.16, 14:22
      Oczywiście, że te które nadaliśmy dzieciom wink - Dobrawa, Krzesimir i Gniewosz

ale jeszcze: Roma, Jadwiga, Jagna, Lubomir, Wiotmir, Witosz,
    • karola1705 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 22.05.16, 23:33
      Uważam,że imię Rozalia jest bardzo ładne. Wiem,że powolutku wzrasta jego popularność,ale osobiście jeszcze żadnej małej Rozalki nie spotkałam. A być może to tylko mnie się podoba to imię lub niewielkiej ilości osób bo przecież gusta są różne wink Raz w towarzystwie powiedziałam,że Rozalia to ładne imię i do tego nie tak oklepane jak np. Zosia. Na co jedna z dziewczyn odpowiedziała,że nikt teraz nie nadaje dzieciom takich starych, brzydkich i niemodnych imion jak Rozalia dlatego jest tak mało spotykana...Hmm, a przecież jeszcze kilkanaście lat temu to Zofia i Hanna były uznawane za niemodne i stare imiona, a teraz rządzą. Czy Wy też uważacie,że Rozalii jest aż tak daleko do tej oklepanej Zosi czy Marysi?
      • lidianek Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 25.05.16, 10:56
        Wcale nie jest daleko, imię jak każde, w dodatku przepiękne! Ja chciałam Rozalkę, ale mężowi się nie podoba sad To, że ludzie uważają imię za "stare i brzydkie" wynika z tego, że znają tylko samych starszych ludzi, którzy to imię noszą. Jak ja powiedziałam siostrze, że podoba mi się imię Tadeusz, to skwitowała, że to imię dla starszego dziadka. Serio? Jakimś cudem znajoma ma rocznego synka Tadzia i cudownie to imię na nim "leży" smile Dużo ludzi nie potrafi oderwać się od takiego zaściankowego myślenia. Albo myślą w ten sposób: "Podoba mi się imię Helena, ale nie dam, bo ludzie powiedzą, że to dla starej baby". Po czym dowiadują się, że ktoś gdzieś tak nazwał córkę i bach! Wysyp Helenek. Bo jednak można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.