qcharzowa 02.11.04, 12:00 Potrzebuję przepis na jakieś fajne ciasto, które na pewno "wyjdzie". Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ibis Re: Jakie ciasto na pewno się uda? IP: *.speed.planet.nl 02.11.04, 12:03 Nie wiem czy można nazwać je fajnym ciastem, ale bez wątpienia zawsze sie udaje Murzynek. To bardzo łatwe ciasto, nawet jak zapomniałam raz dodać jedno jajko i dałam tylko 3, to wyszło :-)) Nigdy nie zrobił mi się z niego zakalec. Może nie jest spektakularny ten stary poczciwy Murzynek, ale ja lubię :-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Jakie ciasto na pewno się uda? 02.11.04, 12:09 piegus moze, nie jest to zbyt wykwintne, ale udaje sie zawsze: 1 szkl. maki 1 szkl. cukru 1 szkl. maku (lub kokosu lub sezamu) 1/2 kostki roztopionego masla lub margaryny lub 1/2 szkl. oleju 4 jaja 1.5 lyzeczki proszku do pieczenia. Wymieszac wszystko lyzka. Mozna sie zdobyc na wysilek i bialka ubic na piane, ale nie trzeba. Piec 40 minut w 185 stopniach. Odpowiedz Link Zgłoś
simona20 Re: Jakie ciasto na pewno się uda? 02.11.04, 18:31 Gość portalu: ibis napisał(a): > Nie wiem czy można nazwać je fajnym ciastem, ale bez wątpienia zawsze sie udaje > > Murzynek. Ojoj, ja upiekłam w życiu 3 murzynki i żaden nie wyszedł, zawsze zakalec! Już zwątpiłam, że kiedyś mi się uda. Ibis, jeśli możesz podaj proszę przepis na sprawdzony murzynek, to może się jeszcze kiedyś skuszę i spróbuję 4 raz. Jak mi nie wyjdzie, to zwalę winę na piekarnik, bo kuchenkę mam przedpotopową. Simona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibis Przepis dla Simony i nie tylko :-) IP: *.speed.planet.nl 03.11.04, 12:14 Z przyjemnoscia podaje :-) MURZYNEK: 250g masla, 1 szklanke cukru, 3 czubiaste lyzki kakao, 6 lyzek wody - zagotowac mieszajac. Odlac pol szklanki na polewe, a do reszty masy, gdy juz calkiem wystygnie, dodac: 4 zoltka (dodawac po jednym miksujac), 1,5 szklanki maki wymieszane z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia, 3 lyzki spirytusu lub ewentualnie mocnej wodki, zapach rumowy. Oczywiscie caly czas nalezy ciasto miksowac, jak sie te "igredienty" dodaje :-) Na koniec dodac piane z bialek, musi byc sztywna (ja do jej ubicia daje szczypte soli, wtedy sie szybciej ubija) - i najlepije wymieszac ciasto z piana lyzka, a nie mikserem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 55 minut - godzine w 180 stopni. Ja najpierw nagrzewam piekarnik przez ok. 15 minut i nastawiam temp. na 200 stopni, a ja wstawiam ciasto to ustawiam na 180 stopni. Piekarnik jest elektryczny, moze w gazowym jakos inaczej trzeba ustawic. Pieke zawsze w formie na babke. Super sie udaje i smaczny jest. I faktycznie trzeba dac te 3 lyzki kakao czubiaste, bo wtedy murzynek jest taki wyrazny w smaku. Gdy ostygnie, polewamy ciasto polewa i wedlug uznania posypujemy orzechami, rodzynkami lub wiorkami kokosowymi. SMACZNEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
simona20 Re: Przepis dla Simony i nie tylko :-) 03.11.04, 14:46 Bardzo dziękuję. Zrobię Twojego murzynka na 11.XI i dam znać jak wyszło. Pozdrawiam, Simona Odpowiedz Link Zgłoś
annarea Re: Przepis dla Simony i nie tylko :-) 08.11.04, 12:35 Gość portalu: ibis napisał(a): > Z przyjemnoscia podaje :-) MURZYNEK: 250g masla, 1 szklanke cukru, 3 czubiaste > lyzki kakao, 6 lyzek wody - zagotowac mieszajac. Odlac pol szklanki na polewe, > a do reszty masy, gdy juz calkiem wystygnie, dodac: 4 zoltka (dodawac po jednym > > miksujac), 1,5 szklanki maki wymieszane z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia, 3 > lyzki spirytusu lub ewentualnie mocnej wodki, zapach rumowy. Oczywiscie caly > czas nalezy ciasto miksowac, jak sie te "igredienty" dodaje :-) Na koniec dodac > > piane z bialek, musi byc sztywna (ja do jej ubicia daje szczypte soli, wtedy > sie szybciej ubija) - i najlepije wymieszac ciasto z piana lyzka, a nie > mikserem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 55 minut - godzine w 180 > stopni. Ja najpierw nagrzewam piekarnik przez ok. 15 minut i nastawiam temp. na > > 200 stopni, a ja wstawiam ciasto to ustawiam na 180 stopni. Piekarnik jest > elektryczny, moze w gazowym jakos inaczej trzeba ustawic. Pieke zawsze w formie > > na babke. Super sie udaje i smaczny jest. I faktycznie trzeba dac te 3 lyzki > kakao czubiaste, bo wtedy murzynek jest taki wyrazny w smaku. Gdy ostygnie, > polewamy ciasto polewa i wedlug uznania posypujemy orzechami, rodzynkami lub > wiorkami kokosowymi. SMACZNEGO! No wiec podnosze ten watek bo murzynek jest super. W piatek tutaj zagladnelam bo chcialam zrobic jakies nowe szybkie ciasto dla mojego meza ( Wlocha ). Zjadl sam polowe i byl zachwycony. Grazie Ibis Odpowiedz Link Zgłoś
kumquat Re: Przepis dla Simony i nie tylko :-) 11.11.04, 12:43 E' niente, Annarea :-) Cieszę się, że ktoś skorzystał. Simona, obiecałaś upiec na 11 listopada czyli dziś :-) Jak się udało????? Odpowiedz Link Zgłoś
simona20 Re: Przepis dla Simony i nie tylko :-) 11.11.04, 19:30 kumquat napisała: > E' niente, Annarea :-) Cieszę się, że ktoś skorzystał. Simona, obiecałaś upiec > na 11 listopada czyli dziś :-) Jak się udało????? Miałam dziś wyjazd rodzinny, więc pieczenie murzynka odłożyłam na sobotę. Upieke na pewno, nie ma zmiłuj się! Odpowiedz Link Zgłoś
simona20 Re: Przepis dla Simony i nie tylko 13.11.04, 16:47 Upiekłam dziś murzynka z przepisu Ibis i uwaga, uwaga... wyszedł przecudny!!! W końcu udało mi się zrobić murzynka bez zakalca, jest z wierzchu chrupiący, w środku lekko wilgotny (ale dopieczony!). Dałam nie 1 ale ¾ szklanki cukru, przełożyłam domowym dżemem malinowo-truskawkowym, wierzch ozdobiłam ćwiartkami orzechów włoskich. Całość wygląda i smakuje bosssko. Rodzinka zachwycona, ja też. Ogromniaste DZIĘKUJĘ dla Ibis!!! Simona Odpowiedz Link Zgłoś
simona20 Re: Przepis dla Simony i nie tylko 13.11.04, 16:49 Ups, wkradł się błąd. Powinno byc nie 3 szklanki cukru, tylko 3/4 szklani. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Jakie ciasto na pewno się uda? 02.11.04, 20:17 Będę nudna jak flaki z olejem (ale to dlatego ze mam 2 lewe ręce do ciast.. a te 2 mi zawsze wychodzą) ciasto czekoladowe PAscala (gdzie spo necie krazy moja leciutko zmodyfikowana wersja tego przepisu) i flan kokosowy (pod warunkiem ze nie dasz niesłodzonego mleka skondensowanego co ja uczyniłam za 2 razem :)) m. Odpowiedz Link Zgłoś
tinea0 Re: Jakie ciasto na pewno się uda? 03.11.04, 08:29 ja ci polecam ciasto marchewkowe (przepis jest w archiwum "Wysokich obcasow") - jest naprawne pyszne. Chociaz zakalce sa moja specjalnoscia (swoja droga, uwazam ze maly zakalec dodaje ciastu uroku i smaku), to to ciasto zawsze ladnie mi wyrastalo (tylko trzymalam je 2x dluzej w piekarniku niz jest w przepisie - moj piekarnik ma taka dziwna wlasciwosc, ze wszystko trzeba piec w nim dluzej). Mozesz tez sprobowac ciasta jogurtowego, przepis przewijal sie niedawno na formum... tu masz szanse 1:1 ze ci wyjdzie (ja niestety naleze do tej polowy ludzkosci, ktorej to ciasto nie wychodzi). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Jakie ciasto na pewno się uda? 03.11.04, 10:04 A oto mój przepis na ciasto forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=17158361&a=17205086. Zawszę się uda. Jajek jest tam 5, bo chyba to pomnięłam. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina16 Re: Jakie ciasto na pewno się uda? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 15:10 Ja mam przepis na ciasto które się też udaje ,przypomina wyglądem muzynka choć nim nie jest.Składniki:3-4 jajka,1 szklanka cukru,1 .szkl. mleka, 1 szkl.dzemu /najlepiej domowej roboty / , 3 szkl. mąki, 3/4 szkl. oleju, 2 lyżeczki sody oczyszczonej, 2-3 łyżki kakao, bakalie wg uznania, Wszystko wymieszać i piec w podłużnej formie jak klasycznego murzynka.Ciasto jest lekko wilgotne i długo zachowuje świeżość.Zakalec jeszcze wnim mi się nie traił, k. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Jakie ciasto na pewno się uda? 09.11.04, 09:32 Wczoraj zrobiłam ciasto Siostryheli - rewelacja dodałam jeszcze rodzynki;) aga Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Jakie ciasto na pewno się uda? 09.11.04, 19:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17421042&a=17421042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Jakie ciasto na pewno się uda? IP: *.net81-64-40.noos.fr 11.11.04, 20:50 Ja Ci proponuje ciasto jogurtowe. 1 kubek jogurtu naturalnego /maly, lub sredni - nie duzy/ 4 jajka 3 kubki maki /wszystkie skladniki odmierzamy w kubku po jogurcie/ 1 kubek cukru 1/2 kubka oleju cukier waniliowy maly proszek do pieczenia bakalie, lub owoce Jogurt miksujemy z jajkami i cukrem, kastepnie dodajemy make wymieszana z proszliem do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej dokladnie mieszamy. Mozemy dodac bakalie do ciasta lub wylozyc jakies owoce na wierzch ciasta. To jest ciasto ktore sie zawsze udaje, a nie wymaga duzo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś