pauli7 16.01.05, 13:28 poradzcie, co z nimi zrobic? pomijajac najklasyczniejsze mozliwosci czyli barszczyk albo zwykla surowke... [hihi moze jakas maseczke do twarzy;))))))] Pauli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: mam nadmiar buraczkow:) 16.01.05, 14:06 Obierasz, kroisz w plastry i zalewasz przegotowaną ciepłą wodą z dodatkiem soli i czosnku może byc, po kilku dniach masz nie tylko barszcz kiszony ale na zimno znakomity napój warzywny, a buraczki na sałatkę warzywną, śledziową, czy buraczki z chrzanem. Proporcje: 1 kg buraczków / 1,5 l wody. Opócz tego masz na podorędziu znakomity barwnik spożywczy. Możesz też zrobić buraczki w occie - świetna rzecz do mięs na przykład...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana1958 Re: mam nadmiar buraczkow:) IP: *.chello.pl 16.01.05, 14:08 Ugotować ,obrać i zamarnować, pychota-jajo dodatek do obiadu, do wędlin Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f troszke inaczej... 16.01.05, 14:30 No nie moge znalezc w wyszukiwarce, bo strasznie duuzo wywalal buraczkowych tematow, wiec podam raz jeszcze: Buraki/buraczki wumyte i wytarte pieczesz w piekarniku 30-40 minut tak po prostu; Mozesz zlac je potem zimna woda - bedzie szybciej. Obierasz, tniesz na 8 lub grube plastry; Na masle przesmazasz je dodajac cząstki obrane ładnie z jednej pomarańczy; Zalewasz dodatkowo sokiem z drugiej pomaranczy, dodajesz albo miod albo cukru troche i smażysz mieszajać. Doprawiasz jeszcze pieprzem, solą (jak lubisz imbir, to czemu nie?). Powinny byc takie oglazurowane, i sos zgestnaily. Podajesz na cieplo. Pyszne! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: mam nadmiar buraczkow:) 16.01.05, 14:56 Buraczki wyszorować, ugotować, przechłodzic, obrać, pokroić w słupki, wrzucić do oliwy z czosnkiem i sokiem z cytryny, wymieszać, odstawic do przegryzienia, posypać pokruszona fetą, wymieszać. Ooooobłęd totalny:) W 'kuchni rosyjskiej' z GW było cos co się nazywało 'mchali'(?). I też było dobre. W ogóle to mam wyrzuty sumienia, ze zawsze traktowałam buraki po macoszemu- barszcz i sok, a jak sie pokombinuje, to są pyszne. I zdrowe, i jeszcze ten kolor:) Pozdrawiam ciepło Martva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: mam nadmiar buraczkow:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:13 Placki ziemniaczane z buraczkami. W przepisie jest pół na pół,ale to do swojego smaku trzeba dostosować,ja daję mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mam nadmiar buraczkow:) 17.01.05, 11:47 Obrać, pokroić na cwiartki, skropić oliwa i octem balsamicznym, Popieprzyć i piec w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś