Dodaj do ulubionych

mam nadmiar buraczkow:)

16.01.05, 13:28
poradzcie, co z nimi zrobic? pomijajac najklasyczniejsze mozliwosci czyli
barszczyk albo zwykla surowke... [hihi moze jakas maseczke do twarzy;))))))]

Pauli
Obserwuj wątek
    • dispell Re: mam nadmiar buraczkow:) 16.01.05, 14:06
      Obierasz, kroisz w plastry i zalewasz przegotowaną ciepłą wodą z dodatkiem soli
      i czosnku może byc, po kilku dniach masz nie tylko barszcz kiszony ale na zimno
      znakomity napój warzywny, a buraczki na sałatkę warzywną, śledziową, czy
      buraczki z chrzanem. Proporcje: 1 kg buraczków / 1,5 l wody. Opócz tego masz na
      podorędziu znakomity barwnik spożywczy. Możesz też zrobić buraczki w occie -
      świetna rzecz do mięs na przykład...)))
    • Gość: dana1958 Re: mam nadmiar buraczkow:) IP: *.chello.pl 16.01.05, 14:08
      Ugotować ,obrać i zamarnować, pychota-jajo dodatek do obiadu, do wędlin
      • jacek1f troszke inaczej... 16.01.05, 14:30
        No nie moge znalezc w wyszukiwarce, bo strasznie duuzo wywalal buraczkowych
        tematow, wiec podam raz jeszcze:
        Buraki/buraczki wumyte i wytarte pieczesz w piekarniku 30-40 minut tak po
        prostu;
        Mozesz zlac je potem zimna woda - bedzie szybciej. Obierasz, tniesz na 8 lub
        grube plastry;
        Na masle przesmazasz je dodajac cząstki obrane ładnie z jednej pomarańczy;
        Zalewasz dodatkowo sokiem z drugiej pomaranczy, dodajesz albo miod albo cukru
        troche i smażysz mieszajać. Doprawiasz jeszcze pieprzem, solą (jak lubisz
        imbir, to czemu nie?).
        Powinny byc takie oglazurowane, i sos zgestnaily. Podajesz na cieplo.
        Pyszne! :-)
      • martvica Re: mam nadmiar buraczkow:) 16.01.05, 14:56
        Buraczki wyszorować, ugotować, przechłodzic, obrać, pokroić w słupki, wrzucić do
        oliwy z czosnkiem i sokiem z cytryny, wymieszać, odstawic do przegryzienia,
        posypać pokruszona fetą, wymieszać. Ooooobłęd totalny:)
        W 'kuchni rosyjskiej' z GW było cos co się nazywało 'mchali'(?). I też było
        dobre. W ogóle to mam wyrzuty sumienia, ze zawsze traktowałam buraki po
        macoszemu- barszcz i sok, a jak sie pokombinuje, to są pyszne. I zdrowe, i
        jeszcze ten kolor:)
        Pozdrawiam ciepło
        Martva
    • pauli7 Re: buraczki z soczewicą 16.01.05, 19:18
      dzieki za pomysly:))

Pauli
    • Gość: g Re: mam nadmiar buraczkow:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:13
      Placki ziemniaczane z buraczkami.
      W przepisie jest pół na pół,ale to do swojego smaku trzeba dostosować,ja daję
      mniej.
    • marghe_72 Re: mam nadmiar buraczkow:) 17.01.05, 11:47
      Obrać, pokroić na cwiartki, skropić oliwa i octem balsamicznym, Popieprzyć i
      piec w piekarniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka