Dodaj do ulubionych

co to jest "ŚWIEŻONKA"?

02.12.04, 15:12
widziałam takie napisy przy trasie na pd Polski i szczerze mówiąc nie wiem co
to?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 02.12.04, 15:13
      czy to jest coś w rodzaju smalcu?
    • invicta1 Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 02.12.04, 15:14
      pojęcia nie mam, ale smalec w barze przy drodze? może ktoś nam powie
    • kwik Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 02.12.04, 15:16
      swieze mieso wieprzowe tuz po uboju.
      • siostraheli Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 02.12.04, 15:17
        nieszuflada.pl/klasa.asp?idklasy=13624&idautora=922&rodzaj=5
        • invicta1 Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 02.12.04, 15:20
          ale ten link to jakaś bitwa o śqwieżonkę:) stawiam na to mięso smażone z cebulą
    • brunosch Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 02.12.04, 15:20
      Już kiedys (dawno) było o świeżonce. Z tego co pamiętam, to wersja gulaszu z
      bardzo świeżo zabitego wieprzka. Opisy nie były zachęcające.
      • monia_77 Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 02.12.04, 15:23
        to sa tlusciejsze kawalki wieprzowiny smazone z cebula podawane na patelni z
        chlebem, dobreee ale tuczace.
    • Gość: p102 Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? IP: *.net-serwis.pl 02.12.04, 15:33
      z opowiesci mojego kolegi swierzonka tudziez swierzyna to swierze, niedojzale
      mieso, ktore sie je zaraz po uboju (tradycja taka):)
      • Gość: kardamon1 Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.04, 15:59
        to prawda, jadlem kiedys. z cebulka. tylko u mnie mowili na to swierzynka
      • kohol Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 03.12.04, 10:29
        Jakie to jest niedojrzałe mięso?
    • Gość: X Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? IP: *.kabel.telenet.be 02.12.04, 17:57
      Ja widzialam na trasie napis Swierzonka przez RZ i tez sie zastanawialam co
      to takiego

w lecie we Wroclawiu na jakims kiermaszu serwowali TO . Wygladalo jak
      gulasz smazony na wielkiej patelni
      • magda20044 Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 02.12.04, 18:02
        W moich rejonach też się mówi "świeżynka", jest to właśnie mięso po świeżo zabitej świni :), uduszone razem z cebulką, odrobiną octu, zielem angielskim itp itd. Podobno bardzo dobre, chociaż ja nigdy się na to nie skusiłam:)
    • Gość: Ktoś Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? IP: *.238.70.75.adsl.inetia.pl 02.12.04, 18:16
      W Auchan pod tym tytułem występuje smalczyk ze skwarkami i cebulką.Podejrzewam,
      że może to być smaczne,ale TUCZĄCE
    • qubraq Noale 02.12.04, 18:42
      Świeżonkę trzeba popić no owszem jest tucząca ale jak dobrze zrobiona to sie
      można najeść za wszystkie czasy zagryzając mięcho czarnym chlebem i popijając
      berbeluchą ale wtedy trzeba mieć swojego kierowcę! Talerz gorącej świeżonki u
      znajomego bambra przy szosie na mrozie i szklanka bimberku i świat jest od razu
      piękniejszy - słowo! Jak dojeżdżalismy do Nysy na radę budowy to byliśmy już
      bardzo "zaangażowani"!
      Andrzej
    • Gość: paratha Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? IP: *.slip.uiuc.edu 03.12.04, 00:46
      Z cała powaga mojego doswiadczenia w tej materii moge potwierdzic ze jest to
      smazone mieso wieprzowe. Tuz po ubiciu swinki.Baaaaardzo smaczne -przynajmniej
      to ktore ja mialam okazje jesc.Nie ryzykowalabym z przydroznymi "bufetami". Do
      tego chleb, ktory maczalo sie w wytopionym, goracym smalczyku. Oj, jakie zycie
      bylo kiedys proste...bez kalorii i innych fanaberi :)
      • sliwkaa Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 03.12.04, 10:15
        potwierdzam, swieze miesko wieprzone robione zaraz po uboju.... i podawane
        przez gospodynie w ktorym ubito to biedactwo :-) Chyba nie ma standardowego
        przepisu bo co dom to troche inny przepis - ale potwierdzam ze PYCHOTA !!

tylko prosze nie probowac z tych przydroznych barow :-)
    • pati102 Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 03.12.04, 10:49
      "mieso po uboju jest twarde, gumowate, niesoczyste, nie daje sie go ugotowac,
      nie mozna z niego ugotowac dobrego bulionu, jest ciezkostrawne, jego skladniki
      sa w niedostatecznym stopniu przyswajalne", dlatego przez kilkadziesiat godzin
      do kilkunastu dni (zaleznie jaki zwierzak) w miesie zachodza sobie rozne
      procesy biochemiczne, zmieniaja sie jego wlasciwosci fiz i chem. miesko dojzewa-
      robi sie "aromatyczne, kruche, soczyste i latwostrawne". zmiany poubojowe maj
      charakter enzymatyczny (glikoliza). dojzale mieso powinno miec pH: wolowina 5,5-
      5,9, wieprz 5,3-5,9, baranina 5,4-6,7, konina 5,8-6,1...
      • pati102 powyzej odp dla khol n/t 03.12.04, 10:52
        • kohol Re: powyzej odp dla khol n/t 03.12.04, 11:55
          Dzięki :)
    • Gość: apsik Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? IP: *.ct.com.pl 14.03.05, 09:04
      jako dziecko jezdzilam do rodziny na wies i pamietam swierzynke z tego okresu.
      to bylo w latach 80, mieso po uboju wieziono do weterynarza a pozniej smazono
      swierzynke, wszyscy sie zajadali, tylko nie ja bo zawsze mi bylo szkoda
      wieprzyka. oczywiscie nie przeszkadzalo mi to jesc miesa dzien lub dwa dni po
      uboju, kiedy juz zapomnialam o nieszczesciu, ktore spotkalo swinke:)
    • jarek_zielona_pietruszka Re: co to jest "ŚWIEŻONKA"? 15.03.05, 09:51
      ja robię zawsze gdy rozbieram póltuszę, zwykle dostaję taką która, jeszcze
      wczoraj biegała. biorę różne kawałki mięsa trochę schabu trochę
      biodrówki,szynki,boczku no i oczywiście słonina do usmażenia. najpierw obsmażam
      później dodaję cebulę i z chlebem wcina cała rodzina.zwykle robię na
      pbiadokolację więc i kieliszeczek czegoś mocniejszego jest wskazany dla lepszego
      trawienia.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka