Dodaj do ulubionych

holiday republic marmaris resort-czy warto?

25.04.05, 00:31
szukam dobrego hotelu w Marmaris - 4 lub 5 gwiazdek. Ma to być nasza podróż
poślubna :)zastanawiamy się nad hotelem Holiday Republic Marmaris Resort
Obserwuj wątek
    • Gość: Grażka Re: holiday republic marmaris resort-czy warto? IP: *.mech.pg.gda.pl 25.04.05, 09:07
      Witaj, byłam w tym hotelu w czerwcu w 2002. Poniżej wklejam opis hotelu, który
      umieściłam w opisie Turcja hotele.

"Fajny hotel (klasyfikacja Neckermanna NNNN, TUI 3,5*, lokalna 5*, innych biur
      w Polsce 5*)z wersją all inclusive, położony w pięknej i spokojnej zatoce,
      otoczonej górami na obszarze około 5ha. Do Marmaris (20km) kursuje kilka razy
      dziennie bezpłatny hotelowy autobus. Ośrodek oferuje 3 restauracje, kilka
      barów (najlepszy Beach Bar), dwa baseny odkryte, każdy z barem (jeden
      relaksacyjny, gdzie naprawdę można się zrelaksować, panuje tam kompletna
      cisza, słychać tylko śpiew ptaków).
      Hotel posiada własną plażę (żwirową-zejście do morza kamieniste, ale są
      pomosty)z leżakami, materacami, parasolami i ręcznikami kąpielowymi. Jedzenie
      bardzo dobre i bardzo dużo. Urozmaicone śniadanie, kontynentalne śniadanie
      dla śpiochów (od 10 do 11), obiad (wspaniałe zupy), po obiedzie przekąski w
      restauracji ogrodowej(od 16 do 17) o 17 kawa i ciastka, kolacja - również
      dania z grilla (od 19 do 21.30) i kolacja o północy. Wino różowe, czerwone i
      białe do obiadu i kolacji. I przez cały dzień (od 10 do 2 w nocy) różne
      drinki w barach. Alkohole tylko lokalne, ale nie najgorsze. W ciągu dnia przy
      basenie prowadzone są różne animacje, a wieczorem odbywa się dyskoteka,
      czasami z szampanem. Hotel położony jest na odludziu dlatego polecam ten
      hotel wszystkim, którzy chcą na urlopie nic nie robić, pić, jeść i odpoczywać
      z dala od zgiełku miasta.

Jedynym minusem było zajmowanie przez gości hotelowych leżaków (kładli
      wczesnym rankiem na nie ręczniki), na których później nikt nie leżał.
      No cóż, ale to nie wina hotelu, tylko brak kultury wśród wypoczywających.
      Jak pisałam wcześniej hotel kategorii lokalnej 5*, wg NEC 4* i te 4* to
      uczciwa ocena. Jeżeli ktoś wykupi pobyt w tym hotelu, jako hotel 5* (wg
      niektórych biur ma taką ocenę) to może się rozczarować. Aha! zarówno w NEC i
      TUI cena była o niższa! niż w tym samym terminie u innych touroperatorów."

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie w miarę możliwości odpowiem.
      Pozdrawiam
      • katelbinka Re: holiday republic marmaris resort-czy warto? 26.04.05, 10:54
        mam jeszcze pytanko. Czy w tym hotelu dbają o czystość? Poleciłabyś go na
        podróż poślubną? :) pzdr
        • Gość: Grażka Re: holiday republic marmaris resort-czy warto? IP: *.mech.pg.gda.pl 26.04.05, 12:41
          >Czy w tym hotelu dbają o czystość?
          Ogólnie chyba tak. Wiesz, no nie zaglądałam w kąty czy jest tam kurz itd., ale
          nie zauważyłam, żeby było brudno. Ręczniki wymieniają często, plażowe możesz
          wymieniać codziennie przy basenie, pościel nie pamiętam, jak często, talerze,
          szklanki, kieliszki nie są niedomyte, obrusy w restauracji bez plam, no może
          bez takiej sterylności, jak w 4,5* hotelu na Kanarach, gdzie kobieta codziennie
          szorowała na kolanach nawet balkon, ale nic brudnego nie rzuciło mi się tam w
          oczy.
          >Poleciłabyś go na podróż poślubną?
          Hmm, nie wiem, to trudno powiedzieć. Ja chyba w ogóle nie namawiałabym do
          podróży poślubnej w Turcji tylko w jakims bardziej egzotycznym miejsu, np.
          Meksyk, Kuba, a z bliższych kierunków może Teneryfa, Gran Canaria, niesamowita
          i o wiele spokojniejsza Lanzarote lub Fuerteventura z pustymi, wielkimi plażami
          na południu.
          Ale jeżeli to ma być koniecznie Turcja, to moim zdaniem ten region jest o wiele
          ładniejszy niz okolice Alanyi, chociaz plaże w rozumiemiu większości są
          nieciekawe, bo kamieniste, ale za to z przejrzystą niezmąconą wodą i pieknym
          widokiem na sąsiednie wysepki.
          Sam hotel czy nadaje się na podróż poślubną? Trudno odpowiedzieć, bo to zależy
          czego oczekujecie. Podczas poprzedniego pobytu w Turcji (koło Kemer) mieszkałam
          w hotelu Renaissance Antalya Resort & Spa i był on o niebo lepszy od Holiday
          Republik, przepięknie położony, jedzenie bajka, warunki w pokoju, a właściwie
          w pokojach, bo mieliśmy dwa, wspaniałe, ale też i był odpowiednio droższy.
          Tak, jak pisałam HRMR jest położony bardzo ładnie, ale z dala od miasta, w
          pobliżu nie ma nic. Ja czegoś takiego szukałam i dlatego mi się podobało.
          Wypocząć tam można na pewno, ale do rozrywek miejskich jest ok. 20km.
          Ja wtedy wahałam się pomiędzy HRMR a hotelem Grand Yazici Marmaris Palace. Też
          bardzo ładnie położony o podobnym standardzie i cenie a do Marmaris 6 km i 2 km
          do Icmeler. Ludzie, którzy z nami byli na wycieczce, mieszkali właśnie w tym
          hotelu i byli bardzo zadowoleni. Z nami w Holiday Republic (trzy lata temu
          nazywał się troche inaczej) mieszkało młode małżeństwo, które ten urlop
          potraktowało jako spóźnioną podróż poślubna i podobało im się bardzo, trochę
          tylko brakowało im "normalnej" plaży. No i też wkurzało ich zajmowanie leżaków
          (ja do tej pory spotkałam się z takim "zwyczajem" tylko tam). My na to
          znaleźliśmy sposób i kupiliśmy w sklepiku hotelowym dwa materace za parę groszy
          i leżeliśmy sobie nad samiutką wodą i bardzo wygodnie.
          Aha poza nami i tym młodym małżeństwem nie było więcej Polaków w tym hotelu.
          Głównie oczywiście sami Niemcy.
          Pozdrawiam
          • Gość: katelbinka Re: holiday republic marmaris resort-czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:57
            Dziekuję bardzo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka