katelbinka 25.04.05, 00:31 szukam dobrego hotelu w Marmaris - 4 lub 5 gwiazdek. Ma to być nasza podróż poślubna :)zastanawiamy się nad hotelem Holiday Republic Marmaris Resort Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grażka Re: holiday republic marmaris resort-czy warto? IP: *.mech.pg.gda.pl 25.04.05, 09:07 Witaj, byłam w tym hotelu w czerwcu w 2002. Poniżej wklejam opis hotelu, który umieściłam w opisie Turcja hotele. "Fajny hotel (klasyfikacja Neckermanna NNNN, TUI 3,5*, lokalna 5*, innych biur w Polsce 5*)z wersją all inclusive, położony w pięknej i spokojnej zatoce, otoczonej górami na obszarze około 5ha. Do Marmaris (20km) kursuje kilka razy dziennie bezpłatny hotelowy autobus. Ośrodek oferuje 3 restauracje, kilka barów (najlepszy Beach Bar), dwa baseny odkryte, każdy z barem (jeden relaksacyjny, gdzie naprawdę można się zrelaksować, panuje tam kompletna cisza, słychać tylko śpiew ptaków). Hotel posiada własną plażę (żwirową-zejście do morza kamieniste, ale są pomosty)z leżakami, materacami, parasolami i ręcznikami kąpielowymi. Jedzenie bardzo dobre i bardzo dużo. Urozmaicone śniadanie, kontynentalne śniadanie dla śpiochów (od 10 do 11), obiad (wspaniałe zupy), po obiedzie przekąski w restauracji ogrodowej(od 16 do 17) o 17 kawa i ciastka, kolacja - również dania z grilla (od 19 do 21.30) i kolacja o północy. Wino różowe, czerwone i białe do obiadu i kolacji. I przez cały dzień (od 10 do 2 w nocy) różne drinki w barach. Alkohole tylko lokalne, ale nie najgorsze. W ciągu dnia przy basenie prowadzone są różne animacje, a wieczorem odbywa się dyskoteka, czasami z szampanem. Hotel położony jest na odludziu dlatego polecam ten hotel wszystkim, którzy chcą na urlopie nic nie robić, pić, jeść i odpoczywać z dala od zgiełku miasta. Jedynym minusem było zajmowanie przez gości hotelowych leżaków (kładli wczesnym rankiem na nie ręczniki), na których później nikt nie leżał. No cóż, ale to nie wina hotelu, tylko brak kultury wśród wypoczywających. Jak pisałam wcześniej hotel kategorii lokalnej 5*, wg NEC 4* i te 4* to uczciwa ocena. Jeżeli ktoś wykupi pobyt w tym hotelu, jako hotel 5* (wg niektórych biur ma taką ocenę) to może się rozczarować. Aha! zarówno w NEC i TUI cena była o niższa! niż w tym samym terminie u innych touroperatorów." Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie w miarę możliwości odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katelbinka Re: holiday republic marmaris resort-czy warto? 26.04.05, 10:54 mam jeszcze pytanko. Czy w tym hotelu dbają o czystość? Poleciłabyś go na podróż poślubną? :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażka Re: holiday republic marmaris resort-czy warto? IP: *.mech.pg.gda.pl 26.04.05, 12:41 >Czy w tym hotelu dbają o czystość? Ogólnie chyba tak. Wiesz, no nie zaglądałam w kąty czy jest tam kurz itd., ale nie zauważyłam, żeby było brudno. Ręczniki wymieniają często, plażowe możesz wymieniać codziennie przy basenie, pościel nie pamiętam, jak często, talerze, szklanki, kieliszki nie są niedomyte, obrusy w restauracji bez plam, no może bez takiej sterylności, jak w 4,5* hotelu na Kanarach, gdzie kobieta codziennie szorowała na kolanach nawet balkon, ale nic brudnego nie rzuciło mi się tam w oczy. >Poleciłabyś go na podróż poślubną? Hmm, nie wiem, to trudno powiedzieć. Ja chyba w ogóle nie namawiałabym do podróży poślubnej w Turcji tylko w jakims bardziej egzotycznym miejsu, np. Meksyk, Kuba, a z bliższych kierunków może Teneryfa, Gran Canaria, niesamowita i o wiele spokojniejsza Lanzarote lub Fuerteventura z pustymi, wielkimi plażami na południu. Ale jeżeli to ma być koniecznie Turcja, to moim zdaniem ten region jest o wiele ładniejszy niz okolice Alanyi, chociaz plaże w rozumiemiu większości są nieciekawe, bo kamieniste, ale za to z przejrzystą niezmąconą wodą i pieknym widokiem na sąsiednie wysepki. Sam hotel czy nadaje się na podróż poślubną? Trudno odpowiedzieć, bo to zależy czego oczekujecie. Podczas poprzedniego pobytu w Turcji (koło Kemer) mieszkałam w hotelu Renaissance Antalya Resort & Spa i był on o niebo lepszy od Holiday Republik, przepięknie położony, jedzenie bajka, warunki w pokoju, a właściwie w pokojach, bo mieliśmy dwa, wspaniałe, ale też i był odpowiednio droższy. Tak, jak pisałam HRMR jest położony bardzo ładnie, ale z dala od miasta, w pobliżu nie ma nic. Ja czegoś takiego szukałam i dlatego mi się podobało. Wypocząć tam można na pewno, ale do rozrywek miejskich jest ok. 20km. Ja wtedy wahałam się pomiędzy HRMR a hotelem Grand Yazici Marmaris Palace. Też bardzo ładnie położony o podobnym standardzie i cenie a do Marmaris 6 km i 2 km do Icmeler. Ludzie, którzy z nami byli na wycieczce, mieszkali właśnie w tym hotelu i byli bardzo zadowoleni. Z nami w Holiday Republic (trzy lata temu nazywał się troche inaczej) mieszkało młode małżeństwo, które ten urlop potraktowało jako spóźnioną podróż poślubna i podobało im się bardzo, trochę tylko brakowało im "normalnej" plaży. No i też wkurzało ich zajmowanie leżaków (ja do tej pory spotkałam się z takim "zwyczajem" tylko tam). My na to znaleźliśmy sposób i kupiliśmy w sklepiku hotelowym dwa materace za parę groszy i leżeliśmy sobie nad samiutką wodą i bardzo wygodnie. Aha poza nami i tym młodym małżeństwem nie było więcej Polaków w tym hotelu. Głównie oczywiście sami Niemcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katelbinka Re: holiday republic marmaris resort-czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:57 Dziekuję bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś