Dodaj do ulubionych

II połowa kwietnia Kreta - polecam

04.05.05, 14:58
Własnie wróciłam z 2 tyg urlopu na Krecie (Hersonissos) z 1,5 rocznym synkiem.
Pogoda wymarzona do wypoczynku - nie wiało, nie padało, słonecznie,
temperatura 20-25 stopni w cieniu, ale dawało się wytrzymać bez włączania
klimy w pokoju. Noce też już całkiem ciepłe.
Pozytywne strony wyjazdu przed sezonem - niższe ceny wyjazdów, duże upusty w
wypożyczalniach samochodów, puste plaże (mieliśmy całą piaszczystą zatoczkę
do własnej dyspozycji), duzo miejsca na basenie (nie trzeba walczyć o wolny
leżak i parasol).
Naprawdę polecam takie nietypowe terminy wyjazdów z dziećmi (nieszkolnymi tzn
takimi które mogą wyjechać nie tylko w wakacje). Nie jest zbyt gorąco, nie ma
ryzyka poparzenia skóry (oczywiście krem konieczny), nie ma ryzyka
przeziębienia dziecka przy ciągłym uzywaniu klimatyzacji.

Plaże koło Hersonissos piaszczyste, ale niewielkie. Ładne plaże widzieliśmy w
okolicy Rethymnonu (na wschód od portu) i na zachód od Chanii.
Kwiecień/Maj na Krecie to typowa wiosna - kwiaty, kwitnące sady, bujna
soczysta zieleń. To co mnie bardzo miło zaskoczyło na Krecie, to duża liczba
placów zabaw dla dzieci i sklepów dziecięcych. Nawet maleńkie wiosnki miały
place z huśtawkami i zjeżdżalkami. Niektóre tawerny miały miejsca zabaw dla
dzieci i większość miała krzesełka do karmienia dla maluchów. Tak więc
zwiedzanie zabytków i miast może stać się również przyjemne dla dzieci, gdy
spędzimy z nimi chwilę na placu zabaw.

Chętnie odpowiem na pytania
pozdawiam
Obserwuj wątek
    • apolka Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 09:10
      Z nieba mi spadłaśwink
      Wybieramy sie tam na 26 maja, na 2 tyg. Też do Hersonissos. Przyznam, że trochę
      mnie dobiło, jak poczytałam, że to miejscowość typowo rozrywkowa, my wybraliśmy
      inną, ale w momencie rezerwacji okazało się że break miejsc ..., zdecydowaliśmy
      się ze względu na dobre opinie dot. hotelu.
      Jedziemy z córką, wówczas skończy 13 mies. Czy masz jakieś wskazówki,
      spostrzeżenia dotyczące wypoczynku z takim maluchem?
      Planuję zabrać zapas obiadków dla niej (jest niejadkiem, wolę nie
      eksperymentować) , kaszki mleczne, swimmersy, pieluchy, jakąś dmuchaną zabawkę
      do basenu, leki..., czy coś z tych rzeczy jest zbędne? Co z ciuchami, ile brać
      ciepłych rzeczy? Czy na plażach znajdę zacienione miejsca? Mała jeszcze nie
      chodzi, nie wiem, kiedy zacznie, czy kupować jej jakieś plastikowe sandałki (na
      plażę)?
      Czy możesz polecić jakieś sprawdzone miejsca do obejrzenia w okolicy
      (oczywiście samochód też wynajmiemy ale nie chciałabym męczyć małej zbyt
      długimi wyprawami), jakieś knajpki z dobrym jedzeniem (niekoniecznie "dla
      turystów");
      Będę wdzięczna za wszelkie sugestie,
      pozdrawiam, a
      • neronka Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 10:27
        Witam
        Ja zaczęłam jeździć na Krete jak moja córka skończyła 1 rok.
        To świetne miejsce do odpoczynku z dziećmi, tak jak napisałą poprzedniczka sporo
        placó zaba i sklepów dla dzieciaków (koniecznie sklep JUMBO). Poza tym Grecy jak
        widzą małe dzieci to się strasznie rozczulają i robią sie strasznie mili
        (chociaż i tak sa mili.......).
        Najładniejsze plaże to : Falasarna, obowiązkowo Elafonissi, Balos, bardziej na
        południe - Preveli, Matala, blisko Hersonissos - Malia i piękna wyspa chrissi -
        ze złotym piaskiem.
        Naprawdę warto pojechac w te miejca. My jeździmy co rok i nam sie znudziło......

Jesli chodzi o zakupy dla dziecka to kupisz na miejscu wszystko - pieluszki,
        swimersy, obiadki, zabawki dmuchane.
        Ewentualnie wzięłabym ze sobą tylko parę słoiczków które dziecko je i tyle.
        Resztę kupisz i to wcale nie zawsze drożej. Jak pojedziecie do dużego
        supermarketu - polecam champion to masz taniej niż w Polsce.
        Ciuchów bierz mało - głównie letnie - czerwiec to juz duże upały. Pamiętaj o
        nakryciu głowy i bardzo wysokich filtrach.
        Na plaży zawsze wynajmiesz parasol ale komplet z 2 leżakami to ok. 5-8 euro za
        dzień, więc polecam kupić za 6-8 euro własny parasol na miejscu i wozić go ze
        sobą (np. na Elafonissi nie ma parasoli do wynajęcia).
        Sandałki do wody dla małej warto kupic bo jeśli właśnie zacznie chodzic to się
        przydadzą. Poza tym piasek na plaży bywa tak gorący że ....warto.

Jedzenie - warto pochodzic do tawern w małych miejscowościach, omijaj duzym
        łukiem te w samym Hersonissos, polecam małe przydrożne knajpki gdzie właściciel
        na Wasze życzenie przygotuje konkretne jedzenie.

Samochód możesz zarezerwować już w Polsce:
        www.autoway-polska.com/
        dostawa pod hotel, fotelik w cenie.
        • apolka Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 10:47
          Dzięki Neronko!
          Czy jesteś w stanie mi doradzić, czy warto zabierać na miejsce dolary (i tam je
          wymienić na euro), czy lepiej zrobić to w Polsce?
          --
          bycie mamą bardzo mnie zmieniło, ale świetnie się kamufluję ;o)
          a.
          • neronka Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 11:11
            Nie opłaca się brac dolarów. Tam na miejscu banki lub kantory pobierają opłatę
            za wymianę.
            Lepiej wziąć euro z Polski i kartę do bankomatu. Wszędzie wyciągniesz gotówkę
            bez problemu. W tawernach i sklepach można płacić kartami (przy płatności
            elektronem nie ma żadnych prowizji, przy płatności classsiciem - 1% od kwoty)
            • apolka Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 12:14
              Ja tą walutę już mam wink, zastanawiałam się, gdzie ją lepiej wymienić;
              A czy orientujesz się, czy w tym czasie będą jakies sezonowe owoce?
              • klubiale1 Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 06.05.05, 14:12
                Hersonissos jest może rozrywkowe ale w sezonie. Teraz pod koniec kwietnia
                dopiero się rozkręcało, część tawern była w remoncie, sprzątali plażę, nawozili
                świeży piasek.

Mój synek biegał po plaży na bosaka (można znaleźć ładne zatoczki bez kamieni).
                słony piasek mocno klei się do nóżek, ciężko go potem wytrzepać nawet jak
                wyschnie, więc bieganie w bucikach bez skarpetek może zakończyć się sporymi
                otarciami stópek.

Słoiczki obiadkowe wzięłam z Polski i całe szczęście, bo przeszukałam wiele
                marketów ale obiadków nie widziałam, a jak już 1 znalazłam to miał dziwny skład
                (ryba). Deserki owocowe są, ale głównie z cytrusami (choć według ich norm jest
                napisane że od 4 msc). Mleko i kaszki są, ale kaszki tylko w wielkich
                opakowaniach - takich puszkach jak mleko modyfikowane. Nie widziałam też
                soczków dla dzieci.

Za to bez problemu można dostać pampersy i libero, a także mokre chusteczki.

Owoce były importowane - winogrona, pyszne truskawki, banany, pomarańcze,
                gruszki i jabłka. Mojemu maluchowi szczególnie podpasowały winogrona.
                Z miejscowych produktów - pomidory i małe banany.

pozdr
    • ann_mart Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 11:21
      A temperatura jest taka, że można sie kąpać w basenie?

I gdzie jest sklep Jumbo (my bedziemy w Amoudarze)? Bo słyszałam, że warto,
      znalazłam ich stronę w sieci, tylko nijak nie mogę odczytać adresu :0
      • ann_mart Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 11:22
        Z ta temperaturą mam na myśli kwiecień, ale tak naprawdę interesuje mnie polowa
        maja smile Rozumiecie jak w kwietniu można to w maju tym bardziej smile)
        • neronka Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 12:33
          Temperatura wody w maju w morzu to ok. 20 stopni - taki dobry Bałtyk w lipcu......
          Ale dość szybko rośnie, w czerwcu juz jest bardzo ciepła.
          Na Elafonissi gdzie jest bardzo płytko w zeszłym roku 01.05 było 28 stopni -
          naprawde, raj dla dzieci!

Woda w basenie - zalezna od tego kiedy napuścili, z reguły napełniają koniec
          kwietnia czyli w maju jest juz cieplutka.
          Temp. powietrza wczoraj na Krecie - 25 stopni - tak mi podali znajomi Grecy.

Sklepy JUMBO są 3 na Krecie: koło Chanii - przy wylocie na Kato Doratso, koło
          Heraklionu i Agios Nikolaos - 2 piętra samych zabawek, akcesoriów i ciuszków.
          • neronka Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 05.05.05, 12:34
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=23136868
            tutaj Jacek podał ceny owoców........
    • weerona Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 08.05.05, 00:05
      Czy moge prosic o rady w kwestii wyżywienia naszych maluchów na Krecie? Moje
      dzieci sa w wieku 2 lata i 1 rok czy będę mogła miec problemy z tym co
      zaserwować im do jedzenia ? Czy powinnam zabrać zapas słoiczków na cały pobyt ?
      Czy jadąc z dziećmi należy wybierać hotele gdzie jest aneks kuchenny i lodówka?
      Czy możesz napisać jak sobie radziłaś z przygotowywaniem posiłków dla synka,
      bo ja jestem gotowa zrezygnować z wyjazdy z obawy, że mogę zagłodzic dzieci smile

Pozdrawiam Ania z Damiankiem i Kamilką
      • klubiale1 Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 09.05.05, 14:18
        Mieliśmy hotel z wyżywieniem -śniadania i obiadokolacje, w pokoju nie było
        aneksu kuchennego ani nawet czajnika.
        Synek 1,5 roku zjadał rano i wieczorem kaszkę mleczno-ryżową lub mleczno -
        pszenną. Wodę gotowałam grzałką. Kaszki zabrałam z Polski (3 kaszki na 2 tyg.)
        W sklepach widziałam kaszki, ale w dużych puszkach 400g i dość drogie (mniej
        więcej 1,5-2 raza droższe niź w Polsce za taką samą wagę).
        Zabrałam też słoiki obiadowe na każdy dzień pobytu. Podgrzewałam w kubku z
        gorącą wodą.
        Patrzyłam w marketach, ale wybór obiadków i zupek był na Krecie znikomy - 1
        zupa z rybą i jakieś jarzyny (brokuły z kukurydzą ale bez mięsa). Może w dużych
        marketach na obrzeżach miasta jest coś więcej, ale trzeba by tam jechać
        specjalnie samochodem. My wzięliśmy samochód na połowę pobytu i zwiedzaliśmy
        zabytki zamiast ganiać po sklepach w poszukiwaniu słoików.
        Nam wyżywienie hotelowe z zupełności wystarczało, a synek w połowie dnia
        dostawał słoik. Na stołówce synek wcinał pomidory, ogórki, frytki, makaron ,
        owoce, parówki, gotowane jajka i pieczywo. Czasami trochę zupy, ale były to
        zupy krem, a on woli aby coś tam pływało.
        Kupowaliśmy też sporo owoców (winogrona, kiwi, gruszki, banany), więc synek
        miał urozmaiconą dietę.

Na początku też zastanawiałam się nad aneksem kuchennym, ale wtedy z reguły nie
        ma wcale wyżywienia. I w sumie jak trzeba kupować całe jedzenie,to nie wychodzi
        to tanio. A stanie przy garnkach i gotowanie podczas urlopu - chyba nie należy
        do przyjemności.

Mleko w proszku można bez problemu dostać w markecie, HA w aptece. Deserki są
        ale z owocami tropikalnymi, więc jeśli masz alergika w domu, to może być
        problem. Są też danonki.

Chyba najlepiej wziąć hotel z wyżywieniem, grzałkę i kubek, aby móc
        samodzielnie coś przygotować w pokoju. Zabrać słoiki obiadowe. Deserki, kaszki,
        mleko można na miejscu (choć będzie drożej, ale jeśli nie zmieści się do
        walizki to nie ma innego wyjścia).Oczywiście trzeba zabrać jedzenie na kilka
        pierwszych dni, aby nie zaczynać latania po sklepach zaraz po przyjeździe.
        Słoiczki najlepiej zapakować folią bąbelkową, lub przewieźć w kartonie ze
        sklepu owiniętym dodatkowo taśmą klejącą, by słoiki nie powypadały.
        Dla 2 dzieci będzie tego sporo.

O zagłodzenie dzieci się nie martw. Nie dadzą się tak łatwo. Na pewno znajdą na
        stołówce coś co im przypadnie do gustu.
        pozdrawiam
        • weerona Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 09.05.05, 14:36
          oj.... bardzo dziękuję za pomoc smile ciekawi mnie jeszcze jedno czy w czerwcu
          można się obejść bez klimatyzacji w pokoju ? wydaje mi się, że tak ale może
          sie mylę.

Pozdrawiam Ania
          • klubiale1 Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 10.05.05, 20:54
            W pokoju nie używaliśmy klimy. Tylko 2 pierwsze noce podgrzewaliśmy się
            klimatyzacją, bo było dość chłodno a maluch nie chce się przykrywać i ciągle
            wyłażił spod koca. Ale potem szybko temperatura rosła i noce też zrobiły sie
            ciepłe.
            Trudno powiedzieć co będzie w czerwcu. Ale w nocy nie będzie raczej za gorąco,
            a w dzień i tak nie siedzi się w pokoju tylko na basenie, plaży lub na
            wycieczkach.
            Natomiast samochód obowiązkowo musi być z klimą.
            Miłego wypoczynku
    • szypkasia Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 10.05.05, 10:36
      witam. w sierpniu lece na krete wlasnie do hersonissos do hotelu eri beach.
      wiesz moze cos na temat tego hotelu? pozdrawiam
      • klubiale1 Re: II połowa kwietnia Kreta - polecam 10.05.05, 21:00
        Hotel Eri Beach nie znajduje się w ścisłym centrum miasta, ale już w części
        dość zatłoczonej w porównaniu do obrzeży. Jest to typowy wierzowiec kostka z
        dużą ilością pokoi na każdym piętrze. Część z okien wychodzi na park wodny ze
        zjeżdżalniami itp, więc można spodziewać się dużego hałasu. Hotel stoi w
        ciasnej zabudowie, budynki w okolicy są mocno "naćkane", brakuje przestrzeni i
        swobody. Blisko do tawern i klubów, co może być zarówna zaletą jak i wadą.
        Ja sama nie wybrałabym tego hotelu, ale to rzecz gustu i sposobu bycia. Wolę
        miejsca spokojne, ciche i rozłożyste,aby było gdzie pospacerować z dzieckiem.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka