Dodaj do ulubionych

MAJA - ładnie?

10.05.05, 15:01
Jak wam się podoba imię Maja, czy ktoś ma córeczkę o tym imieniu?
Kiedyś nie podobało mi się to imię, ale teraz wydaje mi się, że ładnie brzmi
i jest interesujące. Kojarzy mi się trochę z pszczółką Mają, ale to nie są
złe skojarzenia.
Poza tym jest to imię, które nie sprawiałoby problemu za granicą.
Zastanawiam się jedynie czy jest to imię pasujące do starszej kobiety, bo
przecież każda Maja będzie kiedyś Panią Mają. Uważacie, że to fajnie brzmi?
Obserwuj wątek
    • illka1 Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 15:16
      Bardzo ładne, słodkie imię!! silne skojarzenie z pszczółką Mają ale i tak
      pasuje do kobiety w każdym wieku
      • biedrona1 Re: MAJA - ładnie? 12.05.05, 12:12
        raczej mi sie kojarzy z córką Picassa
    • emi28 Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 15:16
      Niedawno chyba był watek o tym imieniu, tak mi się zdaje. Imię jest słodkie i
      wg mnie nieco infantylne. Znam Maję Kaję, ma pięc lat, więc pasuje. Jeśli
      chodzi o dorosłą kobietę - chyba nie bardzo.
      • tawananna Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 15:22
        Ma na pierwsze imię Maja, a na drugie Kaja?

Maja Kaja?
        • emi28 Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 15:40
          Dokładnie smile
          • aniadm Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 15:56
            A taka kombinacja to juz mi sie nie podoba.

Dla mnie Maja jest trochę infantylna, chociaż są dorosłe kobiety z tym
            imieniem. Poza tym jakos nie nalezy do moich ulubionych.
            • barcellona Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 16:24
              Maja nie pasuje dla dorosłej kobiety?? No, no to chyba jakiś absurd? Ja mam na imie Maja i czuję się dobrze z moim imieniem. Nie uwazam je za infantylne. Jest krótkie, miłe w brzmieniu i nie znam specjalnie wielu równieśniczek, za to pokolenie mojego synka.. to zupełnie inna sprawa. Przynajmniej dzieki takiej popularyzacji ostatnim czasem, nikt nie próbuje zrobic ze mnie Marysismile
              • reynevan_a Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 12:12
                A jak do Ciebie zwracają się? Pani Maju, czy Pani Majko?
                • barcellona Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 19:19
                  Pani Maju.
                  Majka to zdrobnienie przecież.
    • gaudencja Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 18:18
      Maja - kiedys mi się bardzo podobało, potem mniej, potem znowu trochę bardziej.
      W tej chwili odstrasza mnie od niego jego niezwykła popularność. Ale ale,
      przeciez Ty lubisz tradycyjne, zwykłe polskie imiona, jak to się ma do
      stosunkowo nowego imienia Maja?
      • reynevan_a Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 12:11
        Źle mnie chyba zrozumiałaś Gaudencjo. Lubię imiona proste, przeźroczyste, bez
        udziwnień. Moim zdaniem imie nie powinno wysuwać się na pierwszy plan, dlatego
        preferuję imiona raczej pospolite, które mają dla mnie dużo wdzięku, niż dziwne
        i "oryginalne", które często są jedynie sezonową modą. Lubię też imiona, które
        mają łatwe odpowiedniki w innych językach.
        W wątku o imionach semickich, do którego nawiązałaś wcale nie chodziło mi o to,
        że preferuję imiona jedynie polskie. Wypowiedziałam się o imionach semickich,
        przez które rozumiem imiona typowo semickie tzn. ze Starego Testamentu. Imiona
        Apostołów, chociaż mają często pochodzenie np. aramejskie są imionami z Nowego
        Testamentu, na którym bazuje wiara chrześcijańska. Nie są to imiona, które
        można nazwać imionami typowo semickimi moim zdaniem. Imiona semickie to: Izaak,
        Nataniel, Mojżesz, Samuel, Sara, Dawid, Izrael, Abram....
        • gaudencja Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 15:19
          reynevan_a napisała:

> preferuję imiona raczej pospolite, które mają dla mnie dużo wdzięku, niż
          dziwne
          >
          > i "oryginalne", które często są jedynie sezonową modą.

Hmmm, ale Maja jest własnie sezonową modą na razie, choć mam wrażenie, że się
          ostanie. Jej popularność jest bardzo swieża, w przybliżeniu mniej wiecej tak
          samo swieża, jak Oliwii, i dla wielu osob nadal stanowi pewną nowość, żeby nie
          użyć słowa udziwnienie. Jeszcze do niedawna Maje były często wypytwane, czy nie
          są Mariami, jak świadczą o tym posty noszących to imię forumowiczek, które
          mozesz wyszperać w archiwum.

Poza tym jeśli chodzi o imiona pospolite, to tez Twoje stanowisko nie jest dla
          mnie do końca jasne. W wątku o Tomaszu cieszysz się, ze w pokoleniu Twojego
          synka imię to nie jest tak czesto spotykane, czym jednak sobie przeczysz. Skoro
          lubisz imiona pospolite, rzadsze pojawianie siętego imienia powinno Cię
          martwić, a nie cieszyć.

Wypowiedziałam się o imionach semickich,
          > przez które rozumiem imiona typowo semickie tzn. ze Starego Testamentu.
          Imiona
          > Apostołów, chociaż mają często pochodzenie np. aramejskie są imionami z
          Nowego
          > Testamentu, na którym bazuje wiara chrześcijańska. Nie są to imiona, które
          > można nazwać imionami typowo semickimi moim zdaniem.

Ależ są imionami semickimi, bo ich pochodzenia nie zmienia to, czy bazuje na
          nich wiara chrześcijańska, czy nie. Zresztą określenie "chrześcijańska" to w
          tym kontekście grube nadużycie, jako że w krajach protestanckich imiona
          starotestamentowe nadawane sa dużo chętniej. Chodziło Ci więc zapewne o
          wyznanie katolickie. Ale wracając do tematu imion semickich, to w takim razie
          rozumiem - chodzi Ci nie o imiona semickie, a o imiona semickie mniej
          rozpowszechnione w Polsce, albo nawet raczej "imiona powszechnie kojarzone
          żydowsko" (bo przecież jest w Starym Tetamencie mnóstwo imion, które żydowsko
          powszechnie kojarzone nie są, np. Ruben).
          • reynevan_a Re: MAJA - ładnie? 19.05.05, 12:35
            Masz rację Gaudencjo, odrobinę się zapętliłam smile.
            Lubię imiona zwykłe, przeźroczyste. Dlatego mój syn ma na imię Tomek a córka
            Ola. Jednocześnie chciałabym, żeby tak wielu osobom te imiona nie podobały się.
            Dlatego cieszę się, że Tomek to takie fajne, proste imię, a jednocześnie akurat
            w pokoleniu mojego synka niezbyt czesto spotykane.
            Martwię się też troszkę, że tak dużo mam gustuje w imieniu Ola, trochę zbyt
            dużo, ale jak już wcześniej pisałam wolę już imie często spotykane niż budzące
            zdziwienie.

Co do imion semickich, to tak chodzi mi o to, że niektóre z nich nie są
            kojarzone jako imiona żydowskie, przez to, że są mocno zakorzenione w naszej
            kulturze. Dlatego nie nazwałabym swojego syna Izaak, właśnie z tego powodu, że
            jest to imie ze Starego Testamantu i ma charakter wyraźnie semicki.
            Chociaż smile... ostatnio rozmawiałam nawet na ten temat z mężem, i ten
            stwierdził, że imię Samuel jest bardzo O.K.
    • tawananna Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 20:48
      Nie przepadam się za tym imieniem. Brzmi dla mnie trochę infantylnie i
      zdrobnieniowo - ale to oczywiście moje prywatne odczucie. Poza tym jest
      bardzo "miękkie" ([m] i [j] nadają imionom taką, hmm, płynność; brak mi tu
      czegoś "mocniejszego"). Poza tym ostatnio imię jest bardzo popularne - i to już
      jest bardzo poważny argument przeciw - np. Julia podoba mi się, a nie
      zdecydowałabym się na nią na pewno.

I co do kombinacji Maja Kaja - temu mówię absolutne "nie", nie podoba mi się
      absolutnie i zestaw awansuje na moją nieistniejącąsmile listę zastawów najbardziej
      nieudanych. To już niestety podpada pod kategorię śmieszności sad. I nie chodzi
      tu już o samą Maję czy Kają - tak samo nie podobałaby mi się Aleksandra
      Leandra, Maria Daria czy Kalina Malina.
      • emi28 Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 21:24
        Też mnie to zestawienie nie zachwyca, ale faktem jest że córka znajomej lekarki
        takie właśnie nosi imiona. Jej mama mówi, ze nie mogła się zdecydować, które
        ładniejsze i dała oba. Długo nie mogłam zapamiętac, czy mała jest Maja, czy
        Kaja.
        • gaudencja Maja Kaja 10.05.05, 21:30
          emi28 napisała:

> Też mnie to zestawienie nie zachwyca, ale faktem jest że córka znajomej
          lekarki
          >
          > takie właśnie nosi imiona. Jej mama mówi, ze nie mogła się zdecydować, które
          > ładniejsze i dała oba.

Dokładnie tak ten zestaw wygląda smile - jakby się rodzice nie mgli zdecydować...
    • ariana1 Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 21:24
      U mnie w pracy babeczka ma na imię Maja i dzieci mówią do niej "pani Maju!" a
      brzmi to dokładnie "panimaju". Trochę śmiesznie.....
    • brasiunia Re: MAJA - ładnie? 10.05.05, 23:32
      Imię Maja jest całkiem ładne, ale mnie przez cały czas kojarzy się z pszczółką
      Mają. Moja córcia która uwielbia bajkę o pszczółce ma niestety problem ze swoją
      kuzynką która ma na imię własnie Maja - zawsze jak sie spotykają widzę że
      biedactwo jest skołowane, bo Maja kojarzy sie jej z pszczołą, a tu nagle
      wszyscy do dziewczynki mówia Maja. (córcia ma niecałe 2 lata)
    • basia027 Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 09:08
      Ładne imię!
    • amanda_gris Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 09:33
      Moze i ładne, ale obecnie strasznie popularne imię.
      Do dojrzałej osoby też pasuje, np. Maja Komorowska.
    • idaaa Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 12:27
      Brzmi świetnie , pasuje do Kobiety w każdym wieku, ale ze względu na rosnącą
      popularność zastanowiłabym się nad innym imieniem smile
    • mamasebunia Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 12:29
      Nie podoba mi się to imię
    • martka_k Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 15:38
      dla mnie infantylne...
      I nie potrafie zrozumiec olbrzymiej popularnosci tego imienia.
    • majpst Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 22:55
      sama mam tak na imię i bardzo polecam. Najczęściej Maje mają duszę artystyczną -
      ostrzegam smile) A jak to fajnie brzmi PANI MAJU - ni panimaju (i już się umie
      powiedzieć po rosyjsku)
    • aurelia_b Re: MAJA - ładnie? 11.05.05, 23:16
      Dla małej dziewczynki jeszcze może być, ale do dorosłej kobiety moim zdaniem
      absolutnie nie pasuje. Pani Maju, Pani Majko - przykro mi, ale dla mnie brzmi
      okropnie.
      • mroovkaa Re: MAJA - ładnie? 12.05.05, 10:08
        To ja znowu swoje - nie! Już o tym pisałam: nie, bo infantylizuje. Słodkie imię
        dla pięciolatki. Maria zdrabniane na Maja - tak.
        A swoją drogą, oglądałam niedawno, po latach, "Pszczółkę Maję" - cóż za
        straszny, przerażający film! Traktował o karaluchu, z którym zaprzyjaźnili się
        Maja i Gucio, a którego strasznie tępili ludzie. Kapciem, wodą do odpływu w
        zlewie, środkiem owadobójczym. Brrrrr smile))
        • ariana1 a propos Pszczółki Mai 14.05.05, 22:32
          Wydaje mi się,ze autorzy bajki mają na celu pokazanie i uświadomienie
          dzieciom,że istnieją różne owady nie tylko pszczoły, mrówki, motyle i koniki
          polne, ale również karaluchy, ćmy, pchły czy muchy. Nie wszystkie są śliczne i
          pozyteczne, są też pasożyty. Warto,żeby dzieciaki je też poznały. Taki jest
          chyba zamiar autorów filmu. A poza tym ja osobiscie bardzo lubię Pszczółkę Maję
          i moja córka również.
    • margala zbyt popularne 12.05.05, 10:21

ładne imię, ale jego wadą staje się jego popularność.
      obecnie jest w pierwszej dziesiątce imion żeńskich nadawanych nowonarodzonym.
      • gaudencja Re: zbyt popularne 29.01.06, 00:18
        Wygląda nawet na to, że może awansować na pierwsze - jeśli wierzyć styczniowym
        doniesieniom z regionów, które tu kopiowałam.
        • maja92 Re: zbyt popularne 30.01.06, 16:30
          Gaudencjo,

Zgadzam sie z Toba:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=27974766&wv.x=2&a=34922918
          Zastanawiam sie nad zmiana wlasnego imieniawink))) Troche przyzwyczailam sie do
          bycia jedyna Maja w przedszkolu, szkole, na studiach...
          teraz glowa mi odpada na polskiej ulicy...wszedzie wolaja "Maje" a ja reaguje,
          jakby to ciagle bylo tylko do mniewink))))))))))))))))

Pozdrowienia
          • gaudencja Re: zbyt popularne 30.01.06, 16:36
            Hih, ja mam podobne odczucia. Dziwnie patrzę na pojawiające się
            czasem "rywalki", które zabierają mi _moje_ imię. Ale na razie nie osiągnęło
            ono popularnosci Mai i raczej chyba jej nie osiągnie...
    • dzijajdzio BARDZO ŁADNIE 13.05.05, 23:28
      bardzo ....znam niejedna Maje i nie spotkalem jeszcze nikogo komu takie imie by sie niepodobalo...mysle ze same Maje sa zadowolone smile
      • maja45 Re: Maja-matka Buddy. 14.05.05, 16:36
        Piękne i stare imie.Matka Buddy miała na imię Maja.
        M.
        • gaudencja Re: Maja-matka Buddy. 14.05.05, 18:38
          Maja w buddyźmie to złudzenie, iluzja, wróg oświecenia, coś, czego nieistnienie
          musisz dostrzec i co musisz przezwyciężyć, żeby sie przebudzić. Jesli któraś ze
          szkół buddyjskich twierdzi, że matką Buddy byla Maja, to należy to potraktować
          jako symbolikę tego, że Budda urodził się pogrążony w mai i takim był, zanim
          osiągnął oświecenie. Natomiast nie jest to zdanie powszechne, o czym możesz sie
          pzrekonać wrzuciwszy "budda" i "maja" do wyszukiwarki. Strony, na ktorych
          zmnajdziesz te dwasłowa, odnosza się przeważnie do maja jako do miesiąca.
          • mayessa Re: Maja-matka Buddy. 14.05.05, 20:47
            Maja to śiczne imię
            • madzidzia11 Re: Maja-matka Buddy. 16.05.05, 22:39
              Moja córeczka ma na imię Maja.Zastanawialiśmy się tez nad Kają ale jako,że
              wszyscy w rodzinie mamy imiona na M jest Maja.Na drugie ma Stanisława po
              prababci,która zmarła miesiąc przed tym,jak dowiedzieliśmy się o ciąży.Myślę,że
              babcia ustąpiła Majce miejsca.Nazwisko mamy długie więc krótkie imię pasuje w
              sam raz.Mówimy do niej Maja,Majcia,Maisia,Majeczka,Maika,Majoszek a czasem
              Majucha ale rzadko bo jest słodziutka.Znam dorosłe Maje.A jak fajnie będzie
              kiedyś moim prawnukom mieć babcię Maję.
    • mgosiaczek5 Re: MAJA - ładnie? 17.05.05, 11:31
      bardo mi się podoba imię Maja, jestem w ciąży , i mam już 2,5 letnią córeczkę,
      jeżeli bedę miała drógą dziewczynkę to na 100 % dam jej na imię Maja
      • cysia.b Re: MAJA - ładnie? 17.05.05, 11:53
        Samo imię mi się dosyć podoba. Przeszkadza mi tylko, że jest takie oklepane
        • sara35 Re: MAJA - ładnie? 18.05.05, 14:34
          Tu się zgadzm. Imię niebrzydkie ale właśnie obserwujemu boom na Maje. Niestety
          z tendencją wzrostową.
    • jadamisie Re: MAJA - ładnie? 18.05.05, 23:05
      Przepiekne imie. Mam corcie o tym imieniu tylko, ze pisze sie Maia bo mieszkamy
      zagranica i tu Maja wymawiana bylaby jak Madzia a to juz insza inszosc.
      Imie wszystkim sie tutaj podoba i ma wiele roznych znaczen, np w j arabskim
      oznacza wode a w hinduskim piekny dar czy cos podobnego. Ale niech wszyscy tak
      nie nazywaja corek bo z Majek zrobia sie Maryski. Good choice.
      • reynevan_a Re: MAJA - ładnie? 19.05.05, 12:48
        A właśnie, często tak jest że nagle wszystkim zaczynają się podobać. Kiedy 7
        lat temu urodziłam córkę wiedziałam, że będzie miała na imię Aleksandra. Wtedy
        nie było to imię szczególnie często używane. No i zaczęło się... Już w szpitalu
        poznałam Panią, która nie wiedziała jakie imię nadać swojej córce. Zapytała
        mnie jak ja nadam swojej. Od razu powiedziałam, że Ola. Pani popatrzyła na
        mnie, a 4 dni później (już po urodzeniu dziewczynek) okazało się, że Pani dała
        swojej córce na imię Ola. Zainspirowałam ją... smile
    • azak2 Re: MAJA - ładnie? 30.05.05, 13:12
      JA mam na imie Maja, a dostalam je z racji tego, ze urodzilam sie 9 kwietnia smile Ojciec zajrzal w kalendarz i mu sie spodobalo smile) Byl okres ze nie lubilam tego imienia i wszedzie przedstawialam sie Majka - ale przeszlo mi.

Ciesze sie z tego imienia, zwlaszcza teraz jak mieszkam za granica i nie ma z nim problemow (no jedynie w kwestii pisowni - Maja, Maia czy Maya ).
      Jedyne co mnie wnerwia, ze nadal duzo osob (zwlaszcza starszych) w POlsce przerabia mnie na Marie (czego nie znosze) brrrrrr.

Nie wiem jak to jest teraz, ale 25 lat temu byly wymogi przy chrzcie(przynajmniej u nas) aby chrzczona osoba posiadala jakiegos patrona i na drugie dano mi Teresa.

Pani Maja brzmi FANTASTYCZNIE

Majeczke tez uwielbiam smile

pozdrawiam
    • poliksena Re: MAJA - ładnie? 23.07.05, 10:16
      Kiedyś to było ulubione moje imię, teraz też mi się podoba, ale jest
      straaaasznie popularne, więc mogłabym je nadać tylko jako drugie imię, ale nie
      pierwsze.
      • malina.majka Re: MAJA - ładnie? 23.07.05, 16:57
        A ja za 6tyg rodze i dam mojej corci na imie Maya ("y"bo mieszkamy w Londynie)
        a gdyby byl chlopiec to Samuel.Pozdrawiam-Malina smile
        • my_name_is_you Re: MAJA - ładnie? 23.07.05, 18:53
          Ja mam na imię Majasmile
          A to dlatego,ze urodziłam się w maju.Jak byłam młodsza to ,to imię jeszcze nie
          było tak popularne jak teraz i czasem sie zastanawiałam czemu wszystkie inne
          dzieci maja normalne imiona,a ja nie.Bo zawsze jak mówiłam,że mam na imię Maja,
          to się ludzie dziwili.A teraz cieszę sie z mojego imienia i jestem z niego
          dumna.
          Nie lubie jednak jak ktoś mówi do mnie Majka.Jakoś nie przepadam.Wole po prostu
          Maja.Albo Majuśsmile
          pzdr
    • linna-altair Re: MAJA - ładnie? 31.08.05, 20:40
      Powiem krutko-NIE!
      • ona013 Re: MAJA - ładnie? 01.09.05, 22:51
        chyba krótko!!!
    • bodomlake Re: MAJA - ładnie? 31.08.05, 21:55
      a czemu nie? np. Majka Jeżowska, czy nie fajnie? wink ;P
      • theodorka Re: MAJA - ładnie? 01.09.05, 13:58
        bodomlake napisała:

> a czemu nie? np. Majka Jeżowska, czy nie fajnie? wink ;P

Majkę Jeżowską lubię, ale jej imię nie podoba mi się smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.