Dodaj do ulubionych

zzo a brak czucia parcia?????

26.05.05, 18:54
skąd wiecie dziewczyny kiedy jest skurcz party jeżeli macie znieczulenie zzo?
Bo chyba dzięki temu mozna już przewidzieć ostatnia fazę porodu,chyba ,ze się
mylę
Czekam z niesierpliwościa na odpowiedzi bo mam problem czy zdecydować się na
zzo czy jednak rodzic bez?
słyszałam też ,ze podobno wtenczas bardzo kobietę można "popruć" bo nie czuje
kompletnie nic
dzieki
Obserwuj wątek
    • szaramysz2 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 19:06
      olunia24 napisała:

> skąd wiecie dziewczyny kiedy jest skurcz party jeżeli macie znieczulenie zzo?

z sms od operatora wink)))

• olunia24 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 19:17
        Wiesz szaramysz2 trochę mi się przykro zrobiło bo ja zawsze Ci odpisywałam bez
        takiego naśmiewania sięsad
        • ma.pi Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 19:20
          Zazwyczaj ZZO podaje sie tak aby jednak pacjentka czula, ze ma skorcz, a nie
          czula bolu. Ale jezeli dostanie za duzo srodka znieczulajacego to moze wtedy
          tego nie czuc. Przy znieczuleniu jest sie podlaczonym do aparatury, ktora
          rejstruje skurcze i jak sama nie bedziesz czula to polozna bedzie Ci mowila
          kiedy przec.

Pozdr.
        • jolanta8 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 19:22
          nie wiem dlaczego takie dziewczyny się odzywaja skoro nie mają nic do
          powiedzenia oprócz głupich mało śmiesznych dowcipów

w każdym razie olunia24 nie moge Ci jeszcze pomóc bo sama nie rodziłam
          wcześniej ale dziewczyny pisałay tutaj o tym kiedyś sprawdź na wyszukiwarce

pozdarwiam Cię gorąco
        • szaramysz2 Re: zzo a brak czucia parcia????? 27.05.05, 13:20
          olunia24 napisała:

> Wiesz szaramysz2 trochę mi się przykro zrobiło bo ja zawsze Ci odpisywałam
          bez
          > takiego naśmiewania sięsad

zupelnie niepotrzebnie Ci przykro,
          nie mialam na celu nasmiewac sie z Ciebie
          ot zwykly atak szampanskiego humoru wink
    • ivka2 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 19:39
      Zazwyczaj zzo dawkuje się tak,żeby kobieta czuła bóle parte-tzn.nie podaje sie
      już znieczulenia-jedynie na okres rozwierania i na szycie.Rodziłam w zzo i
      czułam parte-nie sposób tego przeoczyć-uwierz mi.ZZO to świetne rozwiązanie-
      POLECAM!!!
      • olunia24 Re: ivka2 26.05.05, 21:42
        A powiedz mi czy to znieczulenie sam zastrzyk do kręgosłupa cos boli?
        • ivka2 Re: ivka2 26.05.05, 21:48
          Nie nie boli,małe ukłucie a potem lekkie rozpieranie.Problem jedynie w tym,ze
          należy przez pewien czas leżeć w niewygodnej pozycji ,zazwyczaj na boku,nogi
          pod brodą i nie można sie poruszac co przy skurczu jest bardzo trudne.Kiedy
          wstrzykiwana jest dawka znieczulenia czuje się przyjemne zimno i prawie
          natychmiastowe znieczulenie.
      • amelia_s Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 21:49
        Ja też polecam to znieczulenie.Nie czujesz skórczy, ale bóli partych nie sposób
        pominąć.Życzę lekkiego porodusmile
        • jolanta8 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 21:51
          a powiedzcie mi dlaczego tak mało dziewczyn z tego korzysta? jeżeli to taka
          ulga przy porodzie?
          Jest jakieś niebezpieczeństwo?
          • ivka2 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 22:01
            Myślę,że problemem jest niewiedza,a niewiedza jak wiadomo jest przyczyną
            strachu przed nieznanym.Powiem szczerze-nie wyobrazam sobie porodu bez zzo -to
            wspaniała alternatywa dla kobiet,które boja się bólu i dla tych,które po prostu
            nie chcą cierpiec wiedzac,że jest takie rozwiązanie.Jedyna
            niedogodnościa,przynajmniej u mnie były bóle pleców do ok.3 mies po porodzie
            ale z drugiej strony może po porodzie bez zzo tez tak boli?-nie wiem.Dodam,że
            nie byłam tak zmęczona ,mogłam bez problemu chodzić,siadać,schylac sie w
            odróżnieniu od dziewczyn,które rodziły normalnie.
            • almale bole po porodzie? 20.06.05, 13:47
              napisalas ze bolaly Cie plecy jeszcze 3mies.. czy bardzo Ci utrudnialo to zycie?
              bardzo bolalo? mnie kolezanka odradza zzo bo mowi ze potem plecy bola i nie da
              sie tego zniesc, ze nie warto.. ale zadko o tym sie slyszl na forum wiec nie wiem
          • ivka2 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 22:03
            A może powodem jest kasa.Ja płaciłam 300zł-może dla kogoś to niepotrzebny
            wydatek-tak powiedziała moja teściowa.
            • jolanta8 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 22:08
              ivka a od razu po porodzie mogłaś chodzić? nie drętwiały Ci plecy czy nogi?
              miałaś rozcinane krocze? i czy miałaś w ziązku z tym szyte przy tym
              znieczuleniue czy podawane do szycia nowe?
              I kiedy daje się to zzo zaraz jak sa skurcze gdy przyjeżdża się do szpitala?
              dziękuję Ci za odpowiedzi
              • ivka2 Re: zzo a brak czucia parcia????? 27.05.05, 10:20
                sorry,że dopiero teraz odp.-wczoraj poszłam już spać.Tak, od razu po porodzie
                mogłam chodzić-2 godz. po poszłam pod prysznic sama,drętwiały mi trochę
                plecy,miałam "miękkie nogi" ale nie było to tak uciążliwe,żebym nie mogła się
                ruszac.Miałam nacięcie ,co prawda tylko 3 szwy ale u mnie parte trwały 15
                min,co jak sądzę było właśnie spowodowane zzo,gdyż nie byłam tak zmęczona i
                miałam siłe przeć więc większe nacięcie nie było konieczne.Do szycia miałam
                podaną ostatnia dawke znieczulenia.To nie jest tak, ze raz się podaje zzo i
                wystarcza-podaje się dawkami do cewnika,który jest przymocowany do ciała.To tak
                jakbyś dostawała zastrzyki.Ja miałam 4 dawki.Podobno trzeba mieć ok.3,4
                centymetrów rozw.,żeby otrzymać zzo i nie podaje śię go od razu-wcześniej
                należy podpisac zgodę i wypełnić kwestionariusz(przebyte choroby itp) ale można
                to chyba zrobić parę dni wcześniej-nie wiem jak to jest w innych szpitalach-ja
                rodziłam w Krakowie na Siemiradzxkiego.Otrzymałam zzo stosunkowo wcześnie bo
                chociaz odeszły mi wody i miałam skurcze co 2 min to niestety zero rozwarcia-
                nietypowa sytuacja wobec której sami mi to zzo zaproponowali.Początkowo skurcze
                nie są zbyt bolesne więc zzo nie jest potrzebne ale nie można podac go też za
                póżno,żeby nie wypadło na bóle parte-decyzja należy do doświadczonego
                lekarza.Najlepiej wcześniej uprzedzić,ze chce się mieć taką alternatywę,żeby
                potem nie było z tym problemów.Pozdrawiam!
    • nena5 Re: zzo a brak czucia parcia????? 26.05.05, 23:06
      Hej Olunia,

a ja zupelnie nie czulam skurczy partych. Polozna mnie informowala kiedy przec.
      Mowila, ze dobrze mi idzie ale mimo wszystko dzidzia miala problem z wyjsciem.
      Nie potrafilam jej wyprzec bo nic nie czulam. Dlatego przy drugim porodzie
      zdecyduje sie na zzo tylko wtedy, jesli juz naprawde bedzie bardzo, bardzo
      ciezko.

Dzidzia w koncu wyszla ale trwalo to dlugo i przy koncu lekarz napieral na moj
      brzuch co jest pooooooooootwornym bolem.

pozdrawiam

nena
    • sonnja1 Re: zzo a brak czucia parcia????? 27.05.05, 08:56
      Brak czucia skurczy partych oznacza iz zzo zostalo nieprawidlowo zdozowane.
      Kobieta ma czuc skurcze parte. U mnie sprawdzali nawet czy mam czucie w
      stopach, czy moge poruszac.

pozdr
    • mamalgosia Re: zzo a brak czucia parcia????? 27.05.05, 10:56
      eee, ja bez znieczulenia nie poczułąm skurczów partych i w ogóle było tak
      fatalnie, że teraz zdecyduję się na zzo, bo gorzej już być nie może.
    • mamalgosia pytanie techniczne 27.05.05, 10:56
      A ja da się leżeć na plecach z tym cewnikiem?
      • ivka2 Re: pytanie techniczne 27.05.05, 11:28
        Od miejsca wkłucia biegnie rurka(taka jak przy kroplówce)przyklejona plastrami
        do ramienia i wisi to po prostu na szyi i tam wstrzykuje się zzo właśnie po
        to ,żeby leżenie było możliwe.
      • do.ki Re: pytanie techniczne 27.05.05, 13:48
        mamalgosia napisała:

> A ja da się leżeć na plecach z tym cewnikiem?

Da sie. standardowa srednica cewnika to 1.1 mm.
        • mamalgosia Re: pytanie techniczne 27.05.05, 14:22
          Ale wyciąga się go zaraz po zakończeniu porodu?
          • do.ki Re: pytanie techniczne 27.05.05, 14:48
            Tak. Sluchaj, naprawde nic nie poczujesz, mamy pacjentow, ktorzy z takim
            cewnikiem ida do domu (oczywiscie, maja zewnatrzoponowe z innych niz porod
            wskazan) i zyja normalnie czasem przez kilka tygodni.
    • hanulek5 Re: zzo a brak czucia parcia????? 27.05.05, 11:41
      cześć!
      Ja również jestem zadowolona z otrzymania mozliwosci rodzenia z zzo.Jak
      przyjechalam do szpitala (Siemiradzki ,kraków), połozna powiedziła ,ze musze
      sie już zdecydowac (3cm rozwarcia) czy chce czy nie.potem byloby juz za
      pozno.przyjechalam w nocy, wiec po otrzymaniu zastrzyka w kręgoslup spalam na
      lozku porodowym spokojnie jeszcze 2 godziny.Potem zaczelam juz czuc skurcze (
      nie dało sie spac dłuzejsmile)))bez obaw ,bedziesz wiedziec kiedy przec!
      • promyczek25 Re: a ja powiem tak.... 27.05.05, 14:43
        sama rodzilam 3 miesiace temu, z rozwarciem na 4 cm przyjechalam do szpitala,
        musze zaznaczyc ze nie czulam skurczy, po przebiciu pecherza plodowego (ze
        wzgledu na skaczace cisnienie i rozwarcie lekarz postanowil wywolac porod 11
        dni przed terminem), zaczelam odczuwac skurcze, poprosilam o zzo , a ze
        rodzilam w USA, tutaj to jest naturalne ze mozesz poprosic o zzo (epidural),
        przy 6 cm dostalam zastrzyk, nie boli kompletnie nic, cewniczek jest tak
        malutki, ze nawet nie odczuwasz ze cos masz , poza tym mozesz lezec
        normalnie,przy tym , ze ja od 8 cm juz nie dostawalam dawki, a przy 10 juz
        zaczelam rodzic, musze zaznaczyc ze ja wogole nie czulam skurczy partych,
        jedynie samo przeczucie i delikatna chec parcia, poniewaz znieczulenie jeszcze
        dzialalo, jesli nie bedziesz czula skurczy napewno polozna powie ci kiedy pzec,
        pozniej sam moment wyjecia cewnika jest rowniez bezbolwsny, nawet nie bardzo
        wiem keidy to bylo, ja po 7 min od skurczy partych urodzilam synka..

wszystkim wam zycze uanych porodow
        pozdrawiam
      • sonnja1 Re: zzo a brak czucia parcia????? 27.05.05, 19:04
        hanulek5 napisała:

> cześć!
        > Ja również jestem zadowolona z otrzymania mozliwosci rodzenia z zzo.Jak
        > przyjechalam do szpitala (Siemiradzki ,kraków), połozna powiedziła ,ze musze
        > sie już zdecydowac (3cm rozwarcia) czy chce czy nie.potem byloby juz za
        > pozno

A czemu niby byloby za pozno? Mialas tak blyskawiczna akcje porodowa? "Za
        pozno" jest tylko wtedy kiedy "juz sie nie oplaca" w tym sensie, ze zanim
        zacznie dzialac znieczulenie (po ok.15 min) Ty juz zaczniesz rodzic. A poza tym
        zzo zawsze mozna podac, tak przy 3 cm, jak i 4,5,8...

pozdr
    • ivka2 Re: zzo a brak czucia parcia????? 16.06.05, 13:13
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka