Dodaj do ulubionych

Gordi pyta o Saaba

IP: *.zigzag.pl 15.07.02, 18:00
Witam Forumowiczów.Po nieudanej przygodzie z Milenią znalazłem wreszcie chyba
dobrą furkę.Dealer Saaba ma do sprzedania dobrze wyposażoną, całkowicie
bezwypadkową 9setkę 2.0 z 97 roku.Pierwszy właściciel, przbieg 140 tys.Dadzą
mi jeszcze 6 miesięcy gwarancji.Auto wygląda na idealne, jutro sprawdzam je w
znajomym warsztacie.Cena to 34 tys.Co o tym sądzicie?Słyszałem wiele złego o
używanych Saabach ale o tych z silnikami turbo.Dwulitrówki wolnossące mają
podbno opinie porządnych aut.Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • vwdoka Re: Gordi pyta o Saaba 15.07.02, 18:08
      Odpowiem w ten sposób.
      Zawsze mi się marzył SAAB 900 model do 1992 roku. Według znajomych SAABistów
      jest to w porządeczku samochód. Weź jednak poprawkę, iż są maniakami SAABów.
      Pozdrawiam,
      vwdoka
      • Gość: Michal Re: Gordi pyta o Saaba IP: *.freesurf.ch 15.07.02, 23:38
        Ten rocznik dawal dobre modele.Mozesz kupic.Sprawdz takie uklady jak wydechowy
        i uklad kierowniczy czy nie posiada wybitych koncowek drazkow lub (spindeled)
        koncowek wachaczy.Jak beda odrazu wymienic.Nie jezdzic na
        wyrobionych.Pzdr.Michal
        P.S klikam z ch.
    • Gość: Tommi Re: Gordi pyta o Saaba IP: 2.4.STABLE* / 170.205.220.* 16.07.02, 08:49
      SAAB´a trzeba lubiec...
      Do rzeczy... to co wspomnial jeden z poprzednikow mowiac ze prawdziwe Saaby
      byly tylko do 1993 (stara wersja) dotyczy tylko tych zapalonych milosnikow
      Saaba . Co prawda od 1993 przejal GM pociaganie za sznureczki ale oprocz paru
      czesci (rama / niektore kontakty ) pozostal SaaB typowo Szweckom autem.
      Wszystkie silniki sa wlasnym wytworem saaba . Wyjatkiem byl 6 cylindrowy 2,3
      litra w 900 rocznikow 94-95 z Opla ALE go po roku wycofano!!!!
      I jest to jedyny Saab NIE godny polecenia ! Wynika to z dyskusjii na forum
      klubu saaba w niemczech.Normalne (nie turbo) silniki saaba sa nie do zdarcia .I
      sa wyposarzone w lancuch rozrzadu a nie pasek!!! Znawcy potrafia to
      docenic ;))) A do tego sa silniki bajecznie prosto wbudowane tak wiec ma sie
      prosty dostep do samodzielnej wymiany swiec / oleju / filtra/ czego nie mozna
      powiedziec o VOlvo ktore jest tak budowane aby z kazda pierdola do warsztatu
      jechac. Na wysokim poziomie stoi w sabie pasywne bezpieczenstwo! Jego zderzaki
      WYSTAJA jak kiedys po 6-8 cm przed swiatla i chronia je przed drobnymi
      stluczkami. Bo co pomoze Ci zderzak ktory po stluczce wroci do starej formy (
      jak to jest reklamowane) skoro poszly ci lampy i migacze??? Mojej zonie wjechal
      do tylu fiat ritmo i mielismy tylko male zadrapanie na zderzaku..a on? Auto do
      kasacjii . Polega to na tym ze SAAB sprzedaje duzo na amerykanski rynek gdzie
      sa inne przepisy stabilnosci zderzakow. To znaczy... do 9 km/h zadnych
      zniszczen a do 19km/h lekkie odksztaucenia - i zerzak wraca do formy !!! SAAB
      jako solidna firma nie robi ubozszej wersjii na rynki europejskie .Dochodzi do
      tego solidna rama w drzwiach ...prosze porownac jak ciezkie sa drzwi
      saaba /Volvo i jakiegos japonca? Japonce to piorka !!
      W/g wielu fachowcow piszacych na tym forum saaba w niemczech najleprzym
      rocznikiem 900 II jest rok 1996 . Dopiero od tego rocznika jest leprza ochrona
      przed rdza, i wyplewiono wszystkie wady poczatkowe auta.Wiec i ja tylko moge
      sie dolaczyc i rocznik 96 polecic ...jedynie co to z wyjatkiem silnika 2,3
      litra !!!! Zdjeto go z programu po roku nie bez powodu!!!
      Reasumujac ...SAAB jest typowym Szweckim autem .W kraju tym (sprawdzilem)
      ludnosc mieszka w 80% w terenie odludnym i nie kazdy moze od raz do warsztatu
      podjechac ..stad prostota budowy tak aby mozna bylo wiele samemu zrobic.Do tego
      dochodzi dluga szwecka zima i male poslizgi / stluczki..to auto wiele
      wytrzyma !!! Przegladajac ogloszenia mozna spodkac saaby z 300-350 tys Km
      przebiegu JEDYNIE co NIE TURBO !!!! Bo auta z turbo maja czesto dopis ze to
      juz jest 2-3 motor !!! Choc przyznam ze po jezdzie probnej saabem 900II Turbo
      185 Ps chorowalem na to auto jakis czas Ale trzeba miec tez cos o czym sie
      marzy ..prawda?
      Pozdrawiam i zycze dobrego zakupu.I trafnego wyboru

Tommi
      • Gość: Tommi Jeszcze mi wpadlo ... IP: 2.4.STABLE* / 170.205.220.* 16.07.02, 10:42
        .. W Saabie 900 klucz stacyjki jest miedzy fotelami kierowcy i pasarzera.
        Aby wyciagnac kluczyk ..musisz wlaczyc wsteczny!! Po wyciagnieciu klucza
        zapada blokada drazka zmiany biegow !!!!!
        Dodatkowa zaleta tego rozwiazania jest fakt ..ze w razie stluczki nie wbijasz
        sobie klucza (ze stacyjki) w prawe kolano !!!! W wielu autach polozenie
        stacyjki prowokuje wrecz taka sytuacje .
        W mojej wersjii saaba ( mysle ze i w tym co Ty kupujesz) podoba mi sie to ze
        sie nie da zapomniec wylaczyc swiatel. To znaczy swiatla gasna calkowicie po
        wylaczeniu auta. (W Szwecji jezdzi sie caly rok na swiatlach) Tak wiec w zimie
        tylko raz zalaczyc i dopiero na wiosne wylaczyc !!!
        Do tego komputer czuwa nad odbiornikami pradu . Po godzinie od wylaczenia
        stacyjki wylacza WSZYSTKO co sie zapomnialo samemu wylaczyc ..radio , swiatlo
        w srodku (nawet jak dzwi sa niedomkniete to sie nie swieci cala noc i nie
        zdradza ze auto ma zle domkniete drzwi)
        Fajna jest tez "Follow me " funkcja swiatel. To znaczy jak podjedziesz w
        nocy pod swoj dom to naklikniesz raz na hebelek dlugich swiatel. Po wysiasciu z
        auta zapalaja sie dlugie na okolo 1 minute i oswietlaja dojscie do domu/
        garazu/ po czym same gasna!!!!
        Saab jest autem w ktorym mozna jeszcze samemu przy stacji wymienic wszystkie
        zarowki;))) Czego nie mozna powiedziec o niektorych nowych autach..np: w VW
        Golf IV musisz wyciagnac najpierw baterie!!!! A ta wymaga specjalnej formy
        klucza !!! Czyli ...aby wymienic zarowke z przodu po lewej ..jedziesz do
        warsztatu ..czy to jest normalne? ;))))
        Pozdrawiam
    • Gość: zx Re: Gordi pyta o Saaba IP: *.datastar.pl 16.07.02, 08:59
      Super samochód, ale uwaga na horrendalne ceny części!!!

Zamienników w zasadzie brak.
    • Gość: Niknejm Re: Gordi pyta o Saaba IP: 5.3R1D* / *.pg.com 16.07.02, 10:42
      No cóż, ja odbyłem tylko jazdy próbne 9-3 2.0T, 150KM. Bardzo fajne autko,
      dobrze trzyma się drogi i ma wewnątrz (na zewnątrz też) ciekawą stylistykę, no
      i jest ładnie wykończone.
      Dynamika nieznacznie ustępowała Civicowi 1.8VTi (bez turbo ;-)) ale za to
      samochód bardzo sobrze przyspieszał już od niskich obrotów. Jeśli wkręcisz
      Civica na 6000 obrotów i wyżej, to odjedzie Saabowi 150KM (dopiero zdaje się
      wersja 205KM ma lepsze osiągi). Ale za to Saab oferuje bardziej 'bezstresową'
      jazdę - nie trzeba tyle machać dźwignią zmiany biegów (choć ja osobiście
      takie 'wachlowanie' lubię).
      Jedna wada Saaba 9-3 i poprzedników - bardzo mało miejsca z tyłu. Z przodu jest
      dużo miejsca, bagażnik też spory, ale na tylnych fotelach ciasnota niemal jak w
      Maluchu...
      Prośba na przyszłość do któregoś z przedmówców - pisze się 'Szwedzki' a
      nie 'Szwecki'... Na początku śmieszy, ale potem denerwuje ;-))

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Tommi Wielkie dzieki za uwage IP: 2.4.STABLE* / 170.205.220.* 16.07.02, 11:16
        Notoryczni poprawiacze wszystkich krajow ..laczcie sie.
        To powaznie mile ze juz po jezdzie probnej jestes w stanie dawac porady kupna (
        lub nie) Ale Polak jak to Polak ...spojrzy i wie !
        Juz sam fakt ze SAAB jest " fajnie wykonany" to wielki argument kupna .
        Ps: ze zdumieniem przeczytalem Twoje porownanie miejsca do "malucha"
        jestes pewny czy auto ktorym robiles jazde probna to byl Saab? czy mial
        tylko taki znaczek?
        Pozdrawiam i zycze jeszcze wielu udanych poprawek ktore jako ze na temat wnosza
        tyyyle fachowego do dyskusji o fajnie wykonanych autach
        • Gość: Niknejm Re: Wielkie dzieki za uwage IP: 5.3R1D* / *.pg.com 16.07.02, 12:28
          Gość portalu: Tommi napisał(a):

> Notoryczni poprawiacze wszystkich krajow ..laczcie sie.
          > To powaznie mile ze juz po jezdzie probnej jestes w stanie dawac porady kupna
          > lub nie) Ale Polak jak to Polak ...spojrzy i wie !

Oj Tommi, Tommi... Zastrzegłem, że wykonałem jazdy próbne tylko, ale
          postanowiłem się podzielić z Gordim swoimi wrażeniami. Nie komentowałem
          awaryjności itp., bo na ten temat nic nie mogę powiedzieć. A Gordiemu zależało
          na informacjach n/t Saaba, więc podzieliłem się tym, co wiem z autopsji.

> Juz sam fakt ze SAAB jest " fajnie wykonany" to wielki argument kupna .

Hmm... No cóż, rozumiem, że niektórzy wolą szpary w desce rozdzielczej i
          pomiędzy blachami na 2cm... ;-)) Wartburg to było auto... ;-))

> Ps: ze zdumieniem przeczytalem Twoje porownanie miejsca do "malucha"
          > jestes pewny czy auto ktorym robiles jazde probna to byl Saab? czy mial
          > tylko taki znaczek?

Jestem pewien, dealer raczej nie wpuszcza ludzi pijanych za kierownicę ;-)) I
          po prostu jeździłem w życiu autami, które mają naprawdę sporo miejsca z tyłu -
          być może, jeśli jeździsz Maluszkiem, czy CC (skądinąd sympatyczne autka),
          wydaje Ci się, że miejsca w Saabie jest z tyłu dużo. Otóż nie jest, przykro mi -
          jak na tą klasę aut (mówię o wymiarach zewnętrznych). Przynajmniej jak dla
          mnie. Wystarczy porównać np. z nowym Civikiem 5D - samochodem skądinąd o klasę
          mniejszym.

> Pozdrawiam i zycze jeszcze wielu udanych poprawek ktore jako ze na temat
          wnosza
          > tyyyle fachowego do dyskusji o fajnie wykonanych autach

Aaaaa, tu Cię boli... Cóż, niektórzy po prostu nie są w stanie dyskutować i
          przyjmować do siebie jakiejkolwiek krytyki. Szkoda.
          Z mojej strony EOT.

Pozdrawiam,
          Niknejm
    • Gość: Gordi Dzięki wszystkim za opinie IP: *.zigzag.pl 16.07.02, 12:16
      Dzięki za opinie.Auto dziś kupiłem.Stan idealny ale na ideale były
      dwie "rysy".Tylny lewy błotnik kiedyś uszkodzony i pomalowany(ale zrobiony
      elegancko, nic nie widać) i wyciek oleju ze skrzyni biegów(to ma do jutra
      usunąć dealer) ale poza tym miodzio.Tak więc wkraczam w świat Saaba.Czy znacie
      może jakieś dobre stronki o Saaabie (polsko i obcojęzyczne) gdzie mógłbym
      zobaczyć dane techniczne i osiągi mego auta?Auto sprawdzał mój ojciej, a ja nim
      w sumie b.mało jezdziłem więc wrażenia z jazd przedstawie za jakiś
      czas.Pozdrawiam
      • Gość: Tommi Nie wiem na ile.. IP: 2.4.STABLE* / 170.205.220.* 16.07.02, 12:36
        .znasz Niemiecki ,ale znam dobra strone -forum ;

www.forum-auto.de Jak dla mnie super strona ,wiele rad i opisow.
        Jako nowemu (gratulacje) polecam Ci wybrac na tej stronie link
        "SAAB 900 Historie " tam poogladasz sobie przodkow Twojego nabytku.

Sorry za bledy , ale ja sie ciesze ze jeszcze nie calkiem zapomnialem po
        Polsku ..i wydaje mi sie ze jednak mam prawo cos tu wpisac choc niektorych to
        denerwuje ;)))
        Bye
        • Gość: Michal Re: Nie wiem na ile.. jescze na wesolo..... IP: 194.230.193.* 16.07.02, 12:47
          Jeszcze maly dowcip o Saabie, jezeli na drodze wysiadzie pasek rozrzadu to
          naprwde zaden problem,wyjmujemy ten pasek z motoru i kontynujemy jazde uzywajac
          paska jako liny holowniczej.Dlugosc okolo 2m.
          Pzdr.Michal
      • Gość: Timmi Znamy stronki ;))))) IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.02, 22:42

do Niemieckiego fanklubu SAABa dodaje Polski !!!

www.saab.prv.pl

Powinno Cie ucieszyc ;))
        Choc i tak mysle ze dzis i tak nie wychodzisz z nowego auta ;))))

Nara
        Ups ...mam nadzieje ze znowu kogos nie zdenerwowalem?
        • Gość: Niknejm Re: Znamy stronki ;))))) IP: 143.26.83.* 17.07.02, 14:14
          Gość portalu: Timmi napisał(a):

> Ups ...mam nadzieje ze znowu kogos nie zdenerwowalem?

Nie... "Szweckiego" nie było... ;-))

Pozdrawiam,
          Niknejm
      • Gość: Wojtek Re: Dzięki wszystkim za opinie IP: *.telia.com 21.07.02, 02:34
        Wyciek oleju ze skrzyni biegow ? Na 95 procent jest to uszczelniacz walu
        korbowego za kolem zebatym .Typowa choroba saaba opisana w szwedzkich
        gazetach i sam tego doswiadczylem i nie przywiazuje do tego zadnej wagi .Olej
        zmieniam co 20.000 km i dopiero teraz widac na miarce ze cos ubylo :poziom w
        skrzyni b. staly : jezdze 900s z 96 roku przebieg 105.000 ,poza tym 34 tys. za
        97 rocznik z 140.000 to zdzierstwo
      • aka10 Re: Dzięki wszystkim za opinie 23.07.02, 20:58
        www.saab.se
        • Gość: wojtek Re: Dzięki wszystkim za opinie IP: *.telia.com 24.07.02, 20:55
          to nie ten adres !!!!!www.saab.com jest poprawny z ktorego wybierasz rynek
          • aka10 Re: Dzięki wszystkim za opinie 24.07.02, 22:40
            Wchodzac na saab.se tekst jest faktycznie po angielsku.
            • Gość: wojtek Re: Dzięki wszystkim za opinie IP: *.telia.com 26.07.02, 21:15
              jest po angielsku (www.saab.se ) tylko ze nie na temat , o samochodach tam
              nic nie znajdziesz
    • Gość: ARAFAT Re: Gordi pyta o Saaba IP: *.rapidnet.com 17.07.02, 01:30
      Moje gratulacje to porzadna fura! Ile to ma koni 150? To niezle zamiata good
      luck Gordi...
    • Gość: Marek Ja czekam na wrazenia z jazdy IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.113.* 17.07.02, 15:16
      9-3 jest teraz bardzo tani u dealerow - nowy model wchodzi. Napisz jak sie
      jezdzi.
      • Gość: Qrakki Nie powiem.... IP: *.stacje.agora.pl 17.07.02, 15:34
        żebym Ci ni nie zazdroscił :))
        ale jak sie zarobie! to tez kupie cos z tej stajni!
        Na razie szerokiej drogi!
        PZDR.
    • Gość: gregor Re: Gordi IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 17.07.02, 22:18
      Gordi,

Napisz o spalaniu tego cacka jak trochę pouzywasz - przymierzam się i
      przymierzam, ale odstraszają mnie pogłoski o kosztach eksploatacji...Swoją
      drogą - gratuluję "fuksa" - dość ciężko trafić 900 tkę kupowaną w kraju!

Pozdrawiam
      Gregor
      • Gość: Gordi Gordi do wszystkich zainteresowanych IP: *.zigzag.pl 18.07.02, 14:54
        Witam wszystkich.Fure odbieram w piątek (małe problemy natury formalnej :) i
        wtedy napisze o pierwszych wrażeniach.Koni ten Saab ma 136 - ścigant to nie
        będzie ale silnik jest przyjemny.Do zobaczenia na forum.Pzdr
        • Gość: Niknejm Re: Gordi do wszystkich zainteresowanych IP: 143.26.83.* 18.07.02, 16:47
          Gość portalu: Gordi napisał(a):

> Witam wszystkich.Fure odbieram w piątek (małe problemy natury formalnej :) i
          > wtedy napisze o pierwszych wrażeniach.Koni ten Saab ma 136 - ścigant to nie
          > będzie ale silnik jest przyjemny.

Gordi, czekam niecierpliwie. ;-)
          Pytanie, czy ten silnik to konstrukcja Saaba, czy GM? Bo 136KM ma też
          dwulitrówka GM montowana w Astrach...

Pzdr,
          Niknejm
          • Gość: Tommi Re: Gordi do wszystkich zainteresowanych IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.02, 23:48
            ..widze ze Cie ten moj post ze Szwe(dz)ja ;))))))))) tak zirytowal ze tam ani
            nie wracasz ... ale tam pisalem wlasnie tez o motorach w SAABie

z tego co wiem ( powiedzmy jestem pewny ze tak jest) to jest to silnik prod.
            SAABa . Jedyny ktory sobie pozwolili zapozczyc z Opla byl wspomniany 2,3
            litra 6 cylindrow .Ktory po roku wycofano. I tak pozostalo do dzis .
            Jedyne czego nie jestem pewny to czy ten TDI 115 koni ktory sie pojawil w
            programie Saaba jest oryginalnie Szwe(dz)ki czy nie ...

Pozdrawiam
            • Gość: Niknejm Re: Gordi do wszystkich zainteresowanych IP: 143.26.83.* 19.07.02, 19:37
              Gość portalu: Tommi napisał(a):

> ..widze ze Cie ten moj post ze Szwe(dz)ja ;))))))))) tak zirytowal ze tam
              ani
              > nie wracasz ... ale tam pisalem wlasnie tez o motorach w SAABie
              > z tego co wiem ( powiedzmy jestem pewny ze tak jest) to jest to silnik prod.
              > SAABa .

OK, fajno, dzięki za info... :-)

> Jedyny ktory sobie pozwolili zapozczyc z Opla byl wspomniany 2,3
              > litra 6 cylindrow .Ktory po roku wycofano. I tak pozostalo do dzis .

A czy to była jakaś 'obcięta' wersja znanego (np. z Opla Omegi) silnika 2.5 V6?
              Wiem, że w ofercie GM jest też silnik 2.2 (np. z Astry Coupe, zresztą w Omedze
              też montowany)... Czyli 2.3 to albo 'obcięty' 2.5, albo 'powiększony' 2.2
              albo... jeszcze coś inszego?

Pozdrawiam,
              Niknejm
              • Gość: Tommi A wiec tak... IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.02, 21:30
                ..po pierwsze musze sie do pomylki przyznac ...
                Byl to oczywiscie NIE 2,3 tylko 2,5 litrowy silnik tym z OPLA

Mam wlasnie oryginalny prospekt Saaba z 1997 roku przed soba i zacytuje dane
                motorow ktore pomylilem .

2,5 V6 125 kW czyli 170Ps przy 5900 obrotow /minute To ten z OPLA

2,3i 110 kW czyli 150 Ps przy 5700 Obr/Min to znowu oryginalny SAAB z tak
                zwanym soft-turbo

jest jeszcze w programie

2,0 96kW czyli 130Ps przy 6100 Obr/min (Tego mam ja.)

I oczywiscie znakomity

2,0 Turbo 136kW /185Ps przy 5500 Obr/min

W prospekcie jest wzmianka ze WYLACZNIE 2,3 / i oba 2,0 maja lancuch
                rozrzadu
              • Gość: Tommi I jeszcze ..bo zapomnialem dopisac. IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.02, 21:44

o tym ze ten V6 jest z OPLA powiedzial mi w SAABie sam sprzedawca jak
                musialem sie zdecydowac na jeden z tych ( uzywanych) ktore staly wystawione.
                On sam odradzil mi ten V6 jako motor "specjalnej troski"jak to sie wyrazil.
                Sam nie moge o tym silniku NIC zlego powiedziec bo nie ten model wybralem.

Skonczylo sie u mnie na wersji 2,0 130 Ps /94 rocznik a bylo to w 96.
                Jak do tej pory jezdzi i nie narzekam .Choc jak na wage tego pojazdu jest on
                troszke za slaby . Do tego wniosku dochodzi sie po jezdzie probnej SAABem z
                silnikiem Turbo ;)))) Ale jak juz pisalem jest to swera marzen ( jak dla mnie )
                Pozdrawiam
            • Gość: wojtek Re: Gordi do wszystkich zainteresowanych IP: *.telia.com 21.07.02, 02:47
              TDI ma 122 km pochodzi z Opla ( po malych przerobkach) a Opel ma to cacko od
              Isuzu i ted silnik jest bezproblemowy .Saab mial na poczatku klopoty dieslem
              3.0 176 km ale to dotyczylo saaba 9-5 .
              Jeszcze jedno 900 model 94 mial 134 km a pozniejsze wersje do r.98 130 km
              jezeli mowimy o silnikach 2.0 tez turbo .
    • dreaded88 V6 Opla miał 2.5 l a nie 2.3 19.07.02, 14:45
      2.3 czyli 2290 cm to 4cylindrowy motorek Saaba używany do dziś.
      • Gość: Gordi Raport nr 1 IP: *.zigzag.pl 22.07.02, 18:27
        Auto ma rzeczywiście 130hp, a nie 136 - sorki.Po pierwsze:auto b. wygodne i
        ciche(silnik ma ciekawe, ciche brzmienie),zawieszenie twardawe ale dobrze tłumi
        nierównośći.Po drugie silnik:do 4 tys nic ciekawego, pozniej o niebo
        lepiej, "długa" skrzynia biegów- na 3ce pociągnąłem ponad 160(licznikowe)Po
        trzecie:B.wygodne fotele, wnętrze nieco kosmiczne(dziwne rozmieszczenie
        większosci przełączników),miejsca niezbyt dużo(z tyłu) za to bagażnik spory).To
        tyle w pierwszym raporcie.Będę się odzywał.Pozdrawiam
        • Gość: Michal Re: Raport nr 1-- odpowiedz do raportu No-1 IP: *.telia.com 22.07.02, 18:32
          Saabem tak nie jezdij.Pamietaj ze Svenssony to narod spokojny.On to
          wytrzyma ,ale nie dlugo tzn motor.Nie przeciagaj go tak,jezdzij normalknie
          zacznie Ci zaraz olej brac i sie szybko skonczy.To nie nowe auto,niewiesz na
          jakich olejach jezdzone,spokojnie.Zreszta zobaczysz ze z kieszenia nie wyrobisz
          i zejdziesz na nizsze obroty.Pzdr.Michal
        • Gość: Marek Samochod dla inzyniera IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 22.07.02, 18:51
          Tak nazywaja Saab'a - zbudowany przez inzynierow dla inzynierow. To z uwagi na
          ta przytlaczajaca ilosc guziczkow. Trzeba dobrych pare dni sie uczyc zeby je
          wszystkie opanowac.

• Gość: Michal Re: Samochod dla inzyniera IP: *.telia.com 23.07.02, 12:02
            A jak sie psuja te cale systemy to wtedy placz.Regularnie trzeba co pare lat
            wymieniac.Kosztuja majatek.Pzdr.Michal
            • Gość: d Re: Samochod dla inzyniera IP: 134.65.105.* 23.07.02, 18:12
              ja jezdze 2 lata 900 2.0T SE. Nic sie nie dzieje i mam przejechane
              ponad 130 tys km. Wymienilem pasek klinowy i klocki na tyle.
              Polecam ksiazke serwisowa wydawnictwa Hayness . Sa tam
              opisane wszystkie procedury i wyszczegolnione zamienniki
              innych firm Champion, Bosh itd
              Jedyne co to w Polsce nie ma drog po ktorych mozna jezdzic tym
              autem. Lubi ono rowna autostrade po ktorej jezdzi nie gorzej niz
              niejedno BMW...
            • Gość: wojtek Re: Samochod dla inzyniera IP: *.telia.com 24.07.02, 21:10
              Co tak sceptycznie jestes nastawiony do tej marki ?
              Skrzywdzony zostales ?
              Skad to nastawienie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka