abiela 30.06.05, 12:24 Co sadzicie? Uwazacie, ze ze wzgl. na odpowiednie skojarzenia, to imie nadaje sie tylko na drugie? Odkrylam wlasnie, ze jeden z bylych dyrektorow mojego liceum (zm. w 1978 r.) nazywal sie Waclaw Korybut W Rymucie nie widze ani jednego nadania jako pierwsze imie. Hmm, a moze to wcale nie imie tylko przydomek? Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Korybut 30.06.05, 16:14 Oto, co znalazłam o Michale Korybucie: "29 września roku pańskiego 1669 w Krakowie odbyła się jego koronacja. Na koronacji przyjął imiona Michał Korybut (dla upamiętnienia pochodzenia Wiśniowieckich od Korybutowiczów)." Wyglada wiec na to, ze imie Korybut Michal Krybut wymyslil sam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Korybut 30.06.05, 17:01 No to jestem ciekawa czy sa jeszcze jacys panowie w PL, ktorzy maja na drugie imie Korybut Bede musiala poguglowac... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Korybut 05.07.05, 22:54 Dowiedzialam sie, ze ow Waclaw Korybut pochodzil z Podola, urodzony na poczatku wieku. Moze to jest jakis trop???? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Korybut 02.12.05, 13:19 W tym czasie chyba dosc czesto nadawano imiona kojarzace sie z historia Rzplitej, zwlaszcza na Kresach. Moze stad sie wzielo to imie? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Korybut 02.12.05, 14:11 To zarówno imię jak i przydomek. Imię to nosił jeden z synów Olgierda - księcia Litwy. Książęta litewscy przyjmując chrzest swoje dotyczczasowe imię pogańskie pozostawiali w formie przydomku np. Władysław Jagiełło czyli Jogajła, Szymon Lingweni, Witold Aleksander. Podobnie rzecz miała się z Korybutem po chrzcie Dymitrem księciem Nowogrodu siewierskiego. Dał on początek domom książęcym na Wiśniowcu i Zbarażu. Król Michał miał więc pełne prawo imię przodka nosić. pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Korybut 02.12.05, 20:09 Ja tez bardzo dziekuje!! Jak sie okazuje, czasami warto podbic w gore nawet najbardziej hermetyczne watki Odpowiedz Link Zgłoś