asia9631 02.09.05, 14:38 w ciąży, skoro nie ma jakiegokolwiek sposobu leczenia jej? Chyba tylko po to, aby, denerwowac się przez ok. 7-8 miesięcy w ciąży... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mandziola Re: po co badania na cytomegalię 02.09.05, 14:42 Dokładnie jestem tego samego zdania. Mnie moja ginka dała, ale pani w laboratorium się zdziwiła i stwierdziła, że może sie pomyliła, żeby nie robić, a zrobic gdy drugi raz wyraźnie zaleci. Tym bardziej, że to badanie jest płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: po co badania na cytomegalię 02.09.05, 14:44 asia9631 napisała: > w ciąży, skoro nie ma jakiegokolwiek sposobu leczenia jej? Chyba tylko po to, > aby, denerwowac się przez ok. 7-8 miesięcy w ciąży... nie wiem. dlatego oznaczylam to przed ciaza w kazdym razie moj lekarz nie abda cytomegalii w ciazy... chyba, ze te chorobe chce potwierdzic/wykluczyc jak cos dzieje sie z plodem. tak jak pisals, mozliwosci leczenia w ciazy nie ma. to w zasadzie wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: po co badania na cytomegalię 02.09.05, 15:21 Podaję za lek. med. Markiem Ślusarskim, specjalistą endokrynologiem i ginekologiem położnikiem: "Jeśli kobieta zachorowała na cytomegalię jeszcze przed zajściem w ciążę, to niebezpieczeństwo, że wirus zaszkodzi dziecku, jest poniżej 20 proc. Matka zdążyła już bowiem wytworzyć przeciwciała, które chronią dziecko przed zarażeniem się wirusem, a jeśli do zarażenia już doszło - przed niszczącym działaniem choroby. Cytomegalia bywa niebezpieczna wtedy, gdy do zarażenia dojdzie już w czasie ciąży, zwłaszcza w jej wczesnym okresie - ryzyko uszkodzeń płodu i poronienia jest wówczas najwyższe. Lekarz może wówczas namawiać kobietę do przerwania ciąży. Szanse na urodzenie zdrowego dziecka są większe w tych przypadkach, gdy do zakażenia doszło po trzecim miesiącu ciąży. Noworodkom, które urodziły się z cytomegalią, podaje się leki antywirusowe, które niemal w 100 proc. niszczą wirusa. Na Zachodzie były też udane próby chronienia dziecka przed uszkodzeniami poprzez podawanie kobiecie leków antywirusowych jeszcze w czasie ciąży." Odpowiedz Link Zgłoś