Dodaj do ulubionych

Jaki lekarz leczy zyly, opuchniete nogi... ?

12.09.05, 20:39
Od jakiegos czasu puchną mi stopy i troche lydki. Stopy bardzo, to az boli :(
Niby w pracy duzo stoje, ale wystarczy, ze w cieplejszy dzien przejde z
kilometr i juz zaczynaja bolec i puchnąc.
Kupilam dzis tabletki + zel Esceven no i zaczynam kuracje. Mam nadzieje, ze
pomoze. Ale jesli nie, do jakiego lekarza mam sie wybrac?
Obserwuj wątek
    • amistan Re: Jaki lekarz leczy zyly, opuchniete nogi... ? 13.09.05, 00:10
      Dużo stoisz? To jedna z przyczyn takiego stanu rzeczy. W dalszej perspektywie niestety często pojawiaja się żylaki. :-/ Zanim wybierzesz się do lekarza spróbuj: poprawiać odpływ żylny napinając mięśnie łydek co klika minut (tez drepcząc w miejscu jeśli nie możesz chodzić), nie noś obcisłej za bardzo bielizny i skarpetek lub pończoch (utrudniają odpływ żylny), schudnij, jeśli masz nadwagę, odpoczywając pilnuj aby Twoje nogi były podniesione (wyłóż je po prostu po "hamerykańsku" na stół) i nie grzej stópek - ciepło źle działa na żyły, chłód poprawia ich stan. Wyrzuć więc podusię grzejacą stopy w nocy jeśli ją masz, nie opalaj nóg (też w solarium), i podczas każdego (codziennego?) prysznica lub kąpieli zimny strumień wody przez chwilę na każdą nogę. Jeśli dolegliwości będą postępować mimo tego wszystkiego: leczeniem najczęściej chyba zajmują się chirurdzy (nie wiem dlaczego ;-) ), ale to zaawansowane, tak na początku to w POZ, czyli lek. rodzinny lub ew. internista.
    • mmagda12 Re: Jaki lekarz leczy zyly, opuchniete nogi... ? 13.09.05, 07:52
      Moga to byc obrzeki limfatyczne zwiazane z niewydolnoscia zylna.Bole stop ,moga
      byc przyczyna plaskostopia[poprzeczne ,podlozne].przyczyna sa wady
      wrodzone ,lub nabyte[[noszenie szpilek ,japonek itp]Najlepiej udac sie do
      chirurga naczyniowego ,zrobi przeplywy ,zbada tetno i rowniez oceni stope pod
      wzledem plaskostopia[moze zalecic wkladki ortopedyczne].Rowniez moze moze
      zalecic ,ponczochy uciskowe,rajstopy .Mozesz zmierzyc centymetem lydki i
      zobaczysz ,ktora jest grubsza.Takze przepisze tabletki na poprawde wydolnosci
      zylnej.Bardzo dobrym jest masarz limfatyczny .Jezeli chirurg wykluczy
      niewydolnosc ,wtedy musisz szukac przyczyny innej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka