Dodaj do ulubionych

Co to jest "American way of life" ?

12.10.05, 15:21
Ciagle to slysze.
Amerykanie musz byc z tego bardzo dumni.
Co to dokladnie oznacza?
Obserwuj wątek
    • corgan1 to jest z tego co słyszałem... 12.10.05, 16:09
      to to że musisz dużo żreć bo wzrost spozycia nakręca wzrost PKB albo że musisz
      miec w domu 3 fury, bo do najbliższego sklepu 20km, do fryzjera 30km, a do
      pracy 40km albo jak obejrzysz jakiś program Jerrego Springera to dowiesz się że
      przed kamerami nie ma się nic do ukrycia albo że masz 10 kart VISA, z których
      debety z pierwszych 3 pokrywają ci debety 2 ostatnich, 2 są na zakupy a
      pozostałych 3 nie używaśz bo konczy ci się ich termin spłaty a od tego całego
      misz-maszu jesteś bogaty tyle że masz 100tys $$$ długu. na glowe rodziny
      oczywiście.

A u nas w Polsze mówią że od mieszania łyżeczką herbata nie robi się słodsza, a
      popacz pan w takich Stanch to się udaje... wot tiechnika
      • prawdziwacholera2 Re: to jest z tego co słyszałem... 12.10.05, 16:49
        A czy to prawda, ze nie wolno miec na savings account ani grosza? Bo
        oszczedzanie to najgorszy idiotyzm?
        • rottweiler666 Re: to jest z tego co słyszałem... 12.10.05, 16:57
          Ja ci powiem co to znaczy ty cwoku ... po wyjsciu z samolotu z 2 walizami z
          tloczonej krepliny KAZDy ma sznse zostak kims w tym kraju.Nie jest to mozliwe
          nigdzie indziej na swiecie oprocz Kanady, USA ... 99% np:polakow mieszkajacych
          w europie tego nie rozumie.Polacy mieszkajacy w IV Rzeszy zawsze bede ludzmi II
          kategorii ...oni po prostu nie rozumieja ze moze byc inaczej...
          • prawdziwacholera2 Na serio ? 12.10.05, 17:08
            To Amerykanie przylatuja do USA samolotem? Z walizkami? I do tego w kremplinie?
            A tak na serio: Ja sie nie pytam, jak ty sie dostales do Ameryki i w co byles
            ubrany , bo to moge sie akurat domyslic.
            Pytam o Americam way of life o ktorym , jak widzimy, ty nigdy nawet nie
            slyszales.
            • ontarian na serio, to ty walniety jestes 12.10.05, 17:27
            • z_ameryki Re: Na serio ? 13.10.05, 15:09
              American way of life - jest to cos, czego wam brakuje, cos co chcielibyscie
              miec ale pewnie nigdy tego nie osiagniecie.To nie z Ameryki wala drzwiami i
              oknami do Europy a odwrotnie.
              • kaganowski Re: Na serio ? 13.10.05, 15:26
                Do Ameryki wali III swiat. Zaden rozsadny Europejczyk nie chce miec zas nic
                wspolnego z US of A... sad
          • corgan1 dlaczego polonia koniecznie musi być "kims"? 12.10.05, 18:00
            to jest takie ważne?

co prawda nie mam krępliny w domu, ale jem własnie jabłko i piję sok (zamiast
            pić cocacoli), nie mam żadnych długów tzn. że jestem nikim?

bo na czym polega bycie "KIMŚ"?
            • prawdziwacholera2 Re: dlaczego polonia koniecznie musi być "kims"? 12.10.05, 18:14
              Uwazaj, bo Cie Rotwailer ugryznie. Chociaz wyraznie z kundlem pomieszany, ma
              ciagle ostre zabki smile

• ontarian Re: dlaczego polonia koniecznie musi być "kims"? 12.10.05, 18:20
              corgan1 napisał:

> bo na czym polega bycie "KIMŚ"?
              a na czym polega bycie "NIKIM"?
          • kaganowski Re: to jest z tego co słyszałem... 13.10.05, 08:33
            W USA masz najwieksza szanse byc zastrzelonym przez policje a takze zwyklych
            bandytow... sad
            • captain.america [...] 14.10.05, 07:39
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • captain.america Why do you hate America so much? 14.10.05, 07:41
              Jak ci sie nie podoba, to przestan pluc na ten kraj a zajimj sie czyms lepszym.
              Czy naprawde nie mozesz isc do wyra bez naplucia na ten kraj przynajmniej 10 razy???
              • kaganowski "God Bless America"? 14.10.05, 08:37
                Harold Pinter (wiesz kto to jest?)zajął się polityką, protestując przeciwko
                obaleniu prezydenta Chile Salvadora Allende (1973). Krytykował rządy Margaret
                Thatcher i Ronalda Reagana. Był też przeciwny interwencji NATO w Kosowie w 1999
                r., prześladowaniu Kurdów w Turcji, obecności Amerykanów w Afganistanie i wojnie
                w Iraku. W 2003 r. napisał ironiczny wiersz "God Bless America".
                • kaganowski Re: "God Bless America"? 14.10.05, 08:41
                  www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/002/172otmgg.asp?pg=2
                  Here they go again,
                  The Yanks in their armoured parade
                  Chanting their ballads of joy
                  As they gallop across the big world
                  Praising America's God.

The gutters are clogged with the dead
                  The ones who couldn't join in
                  The others refusing to sing
                  The ones who are losing their voice
                  The ones who've forgotten the tune
                  The riders have whips which cut.

Your head rolls onto the sand
                  Your head is a pool in the dirt
                  Your head is a stain in the dust
                  Your eyes have gone out and your nose
                  Sniffs only the pong of the dead
                  And all the dead air is alive
                  With the smell of America's God.

Harold Pinter
        • kaganowski Re: to jest z tego co słyszałem... 13.10.05, 08:31
          Jak oszczedzasz to placisz od tego kare zwana podatkiem od % zarobionych na tych
          oszczednosciach!
    • ratpole Pytam calkiem serio 12.10.05, 19:39
      prawdziwacholera2 napisała:

> Ciagle to slysze.
      > Amerykanie musz byc z tego bardzo dumni.
      > Co to dokladnie oznacza?

Zostawcie na chwile "American way of life" i odpowiedzcie mi prosze co to
      jest "polska racja stanu". Wszyscy uzywaja tego zwrotu, a ja mysle i mysle i mysle
      i za cholere nie wiem co to moze znaczyc. Mozecie opowiedziec wlasnymi slowami ?
      • prawdziwacholera2 Re: Pytam calkiem serio 12.10.05, 19:49
        Dobre pytanie.
        Powinienes je zadac na ktoryms z forow krajowych.
    • kaganowski Re: Co to jest "American way of life" ? 13.10.05, 08:30
      Zabijanie tych, co nie lubia ameryki... sad
      • szagajet Re: Co to jest "American way of life" ? 13.10.05, 11:30
        a ja mam prawdziwy americal lifestyle. Mieszkam w ladnym domu ( juz splacony ),
        2 nowe samochody, moj maz jest pilotem dla Delty i zarabia 150.000 $. Jezdzimy
        po calym swiecie, 2 razy w roku do Polski.Ja mam wlasna art galery w NJ i
        zatrudniam 7 osob.Jestem w Usa od 15 lat , a mam 37 lat
        • kaganowski Re: Co to jest "American way of life" ? 13.10.05, 12:37
          Raczej: Mieszkalam w ladnym domu (prawie byl splacony ), mielismy 2 prawie nowe
          samochody, moj BYL bowiem pilotem Delty i zarabial 150.000 $. Jezdzlismy
          po calym swiecie, 2 razy w roku do Polski. Ja mialam wlasna art galery w NJ i
          zatrudnialam 7 osob.Jestem w Usa (sic) od 15 lat , a mam 37 lat, i teraz nie
          wiem co z soba zrobic.
          A na serio: te 150 dolarow ($150.000 to inaczej 150 dolarow: in USA decimal
          point is point, NOT comma as in Poland) to maz dostawal na tydzien, miesiac czy
          rok? Bo mi sie widzi, ze wy w Lomzy siedzicie...
        • kaganowski Delta airlines bankruptcy 13.10.05, 12:40
          Delta and Northwest airlines both file for bankruptcy - Sep. 15, 2005
          The airline industry's five-year financial crisis came to a head Wednesday evening
          as Delta Air Lines and Northwest Airlines, two of the nation's largest ...
          money.cnn.com/2005/09/14/news/fortune500/bankruptcy_airlines/
          • szagajet Re: Delta airlines bankruptcy 14.10.05, 06:45
            maz zarabia 150 tysiecy dolarow na rok , a ja wcale nie jestem z Lomzy tylko z
            Radomia. Maz natomiast jest Wlochem , ale juz tutaj w USA urodzony. Aha , a dom
            jest warty 550 tysiecy dolarow, a kupiony byl za 200 tysiecy ( tak poszedl w
            gore )
            • kaganowski Re: Delta airlines bankruptcy 14.10.05, 08:34
              Jak maz moze cokolwiek zarabiac pracujac dla bankruta? Zyjecie z pomocy
              spolecznej, i tyle. Zreszta Delta zbankrutowala m. in. placac wysokie pensje
              (nie 150 tys., ale czasem nawet pod 100 tys. na rok) pilotom, czyli osobnikom
              majacym kwalifikacje niewiele wyzsze niz kierowca TIRa (SEMI-TRAILER)... Dom
              jest zas praktycznie nic nie warty, bo za niego dostaniesz tylko de facto
              bezwartosciowe banknoty rownie zbankrutowanej prywatnej firmy, tzw. Federalnej
              Rezerwy US of A... sad
              • szagajet Re: Delta airlines bankruptcy 14.10.05, 08:43
                nie chce z nikim konkurowac co mam a co nie , ale mysle ze jestes po prostu
                zazdrosny ( duzo Polakow cechuje zawisc ). A pilot jak kazda inna praca, masz
                racje i nie mam nic przeciwko kierowcom TIRow , to nic ujmujacego, oni pracuja
                ciezko jak wszyscy inni
                P.S sprawdz swoj e mail , cos ci napisalam
                • kaganowski Re: Delta airlines bankruptcy 14.10.05, 08:54
                  Nie jestem zazdrosny, ale cholera mnie bierze jak sie Amerykanie chwala swym
                  materialnym bogactwem, nie widzac, ze jest ono pozorne, bo na kredyt.
                  Czy wiesz, ze masz do splacenia dlugu zagranicznego (razem z mezem) conajmniej
                  20 tysiecy dolarow, a takze bedziesz musiala splacic, razem z mezem okolo 50
                  tys. dolarow dlugu federalnego? Ze rezerwy dewizowe USA (ok. 39 mld.USD) sa
                  niewiele wieksze niz Polski (32 mld. USD) i o wiele mniejsze niz Chin (500 mld)
                  czy Japonii (700 mld)?
                  Policz sobie odsetki od tego waszego dlugu, pamietajac, ze stopa % w USA musi
                  wzrosnac, ze wgledu na olbrzymie zadluzenie USA. I czemu sie wstydzisz prowadzic
                  dyskusje otwarcie, na tym forum?
                  Czemu nie rozumiesz, ze nisko kwalifikowani robotnicy, tacy jak kierowcy
                  ciezarowek czy piloci nie moga tyle zarabiac, bo to prowadzi do zapasci
                  gospodarczej USA? Przeciez Chinczycy maja lepszych pilotow, a placa im okolo 10%
                  tego co twoj Wloch zarabia w USA. Rozumiesz o co mi chodzi? Delta zbankrutowala,
                  maz stracil albo niedlugo straci prace, i co zrobicie z tymi dlugami?
                  Pomysl dwa razy, zanim cos napiszesz... sad
                  • szagajet Re: Delta airlines bankruptcy 14.10.05, 08:57
                    nawet jesli maz straci prace, nie musimy sie martwic , bo dom juz splacony i
                    nie mamy mortgage
                    • kaganowski Re: Delta airlines bankruptcy 14.10.05, 09:05
                      Ile lat zamierzacie zyc z pieniedzy uzyskanych ze sprzedazy domu, i gdzie? I
                      pamietaj, ze boom na real estate sie konczy, i Ameryke czeka gwaltowny spadek
                      cen nieruchomosci...
                      • ontarian [...] 14.10.05, 13:33
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • maly32 Re: Delta airlines bankruptcy 16.10.05, 03:37
                        No chyba ze czlowiek zarabia $X a wydaje mniej niz 30% X wink Jak dlugo mozna tak
                        zyc? Sa tacy dowcipasy jak np. ja, ktorzy maja pozyczki na domy i nie chca
                        splacic bo oszczednosci uzyskane od odpisu oprcentowania sa warte wiecej niz
                        roczna splata tych pozyczek smilesmilesmile Lepiej kupic kilka butelek Kistler'a.

Cheers!

M
                        • lulu13 Re: Delta airlines bankruptcy 16.10.05, 05:41
                          oszczednosci z odpisu z Incom tax ??, zwracaja ci co najwyzej 25%
                          procent tego co zainwestowales
                          , a moze mniej ??
                          • kaganowski Re: Delta airlines bankruptcy 16.10.05, 09:41
                            Prawo podatkowe moze sie zmienic w kazdej chwili. Nie budowalbym przyszlosci na
                            tak niepewnych fundamentach... sad
                        • kaganowski Re: Delta airlines bankruptcy 16.10.05, 09:39
                          Za wirtualne oszczednosci mozesz sobie kupiac butelke wirtualnego trunku, nic
                          wiecej. I pamietaj, ze stopy % w USA musza wzrosnac i ze kurs USD musi spasc,
                          bowiem USA jest zbyt zadluzone w za granica i ma za duzy defictyt budzetu aby
                          moglo byc inaczej. Zreszta USA to bankrut, jak PRL w rku 1980. Tyle, ze USA jest
                          o wiele wieksze niz PRL, wiec jak USA sie rozleci to dopiero bedzie huk...wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka