Dodaj do ulubionych

Tusk musi grać o wszystko

31.10.05, 20:37
Kręgi finansujące jego i PO kampanię muszą coś dostać. Oczekiwania zaś mają
bardzo konkretne.
Wejście PO w koalicję z PiS na proponowanych warunkach uniemożliwia Tuskowi
wywiązanie się ze zobowiązań (musi mieć MSWiA oraz służby). Zastanawiające
jest nikłe zainteresowanie PO objęciem resortów gospodarczych smile
Nie poprze zatem rządu Marcinkiewicza. Może tego nie zrobić również
Samoobrona licząc na wzrost swojego znaczenia przy kolejnych rozdaniach. Nie
poprze tego rządu również SLD, nie ma w tym żadnego interesu. LPR i PSL to za
mało.

Można powiedzieć, że krystalizuje się koalicja PO, SLD, SO i (dlaczego nie)
PSL.

Kwach również może a nawet musi popierać Rokitę jako następnego premiera.

GTW górą?

Obserwuj wątek
    • andrzejg Re: Tusk musi grać o wszystko 31.10.05, 20:50
      Czyli co?
      Wielcy wygrani przegranymi?

Nie sądzę , aby Tusk chciał koalicji z Samoobrona.
      Zbyt głośno teraz pyszczy...no,ale to polityka.
      Kaczorki też zarzekaja się , a robią swoje
      i prawdę mówiąc, to oni są wprowadzającymi Leppera na salony

A.
      • palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 31.10.05, 21:09
        andrzejg napisał:

> Czyli co?
        > Wielcy wygrani przegranymi?
        >
        > Nie sądzę , aby Tusk chciał koalicji z Samoobrona.
        > Zbyt głośno teraz pyszczy...no,ale to polityka.
        > Kaczorki też zarzekaja się , a robią swoje
        > i prawdę mówiąc, to oni są wprowadzającymi Leppera na salony
        >
        > A.
        --------
        Leppera wprowadzili do sejmu wyborcy. Jeżeli mógł zgodnie z prawem kandydować
        do sejmu - może być wybierany na dowolne stanowisko. Kto to podważa, atakuje
        podstawy ładu demokratycznego.
        • andrzejg Re: Tusk musi grać o wszystko 31.10.05, 21:13
          palnick napisał:

> --------
          > Leppera wprowadzili do sejmu wyborcy. Jeżeli mógł zgodnie z prawem kandydować
          > do sejmu - może być wybierany na dowolne stanowisko. Kto to podważa, atakuje
          > podstawy ładu demokratycznego.

Ja piszę o wprowadzaniu na salony, a nie do Sejmu
          Do tej pory Lepper był traktowany jak najgorsze zło,
          zarówno przez PiS , jak i PO.PiS nobilitowało Leppera
          i niech sobie z nim współpracuje.

Dla dobra Ojczyzny.

A.
          • sas15 Chłop ma dvpie salony.Jakub Szela ukłony czyni... 31.10.05, 21:42
            "Jednych powiązawszy jak snopy i na ziemię pokładłszy, cepami jak zboże młócili
            tak, że krew i wnętrzności podłogę i ściany owego miejsca zbryzgały. Dalej, w
            innym miejscu, uciąwszy obie nogi, kadłub ciała dla naigrawania
            pozostawili...Nie oszczędzono kościołów, z nich przy ołtarzu klęczących tak
            kapłanów jak ludzi świeckich szarpano, wyciągano, a wyciągnąwszy nogami kopano i
            za kościołem albo zabijano, albo okropnie i śmiertelnie raniono".

notka tej treści o wydarzeniach 1846 r. zachowała się w księgach parafii św.
            Mikołaja w Bochni.Jak sie chlopstwo wkoorwi to będzie po "salonach".
            • palnick Tuskowa banda :) 02.11.05, 16:55
              Chlebowski Zbigniew (PO Wałbrzych)
              Marnotrawstwo, niekompetencja, kumoterstwo. W roli burmistrza Żarowa po 11
              latach rządów pozostawił to miasto na skraju bankructwa. Jako zastępca
              przewodniczącego komitetu regionalnego Funduszu Rozwoju Wałbrzycha decydował o
              udzieleniu pożyczki w wysokości 950 tysięcy firmie Promet, w której radzie
              nadzorczej zasiadała jego żona.

Grad Aleksander (PO Tarnów)
              kombinacje finansowe, powiązania z przestępcami. Jako wojewoda tarnowski działał
              na szkodę państwa. Sprawa spółki Petrotank nadal śmierdzi.

Grnokiewicz Walz (PO Warszawa) Razem z córką korzystała z 50 % upustów na
              bilety PLL LOT. Afera Agrobanku, Big Banku. Wcześniej odpowiedzialna za zakupy
              WC pikera w EBOiRsmile

Miodowicz Konsttanty (PO Kielce) 1 miejscesmile
              Nieprawdomówność, knucie.
              Zobowiązał się do pokrycia części wydatków związanych z kampanią wyborczą 2001
              w Świętokrzyskim, a potem tego się wyparł - stracił człowiek, który mu zaufał.
              Jako szef kontrwywiadu odpowiadał za operacyjne rozpracowanie lewicy w latach
              1991-1992, akcja o kryptonimie "PAMELA". Stał za wprowadzeniem agenta do
              Solidarności. Użył Anny Jaruckiej do upie..mia Włodzimierza Cimoszewicza.

Sośniarz Andrzej (PO Sosnowiec)
              Sprawca tzw. afery chipowej. Strata milionów złotych na korzyść ComputerLandu.
              Jako dyrektor kasy chorych podpisywał umowy z producentami leków którzy
              finansowali powołaną przez Sośnierza Fundację Zamek Chudów.

Zdrojewski Bogdan (PO Wrocław)
              Jako prezydent Wrocławia arbitralnie uznał; że miasto nie będzie płaciło
              podatku VAT czym naraził sa stratę skarb państwa. Dopuszczał do licznych
              ustawionych przetargów w mieście.

Maćkała Tadeusz (PO Legnica)
              Przyznawał dotacje dla przestępczej fundacji im. Jana Bosko - Miliony złotych
              ukradzionych obywatelom.

Palikot Janusz (PO Lublin)
              Używając podejrzanych niejasnych sztuczek finansowych przejął prywatyzowany
              POLMOS Lublin.Tusk bardzo go lubi i czasami do niego wpada. Ma facet niezła
              kase. Sfinansował Tuska książeczkę: "solidarność i dżuma" za co dostał 1
              miejsce na liście PO w Lublinie. Aby tak było Tusk wyjebał Zytę Gilowską.
          • palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 31.10.05, 21:49
            andrzejg napisał:

> Ja piszę o wprowadzaniu na salony, a nie do Sejmu
            > Do tej pory Lepper był traktowany jak najgorsze zło,
            > zarówno przez PiS , jak i PO.PiS nobilitowało Leppera
            > i niech sobie z nim współpracuje.
            >
            > Dla dobra Ojczyzny.
            >
            > A.
            ---------
            Przypominam, że Lepper już był vice i to razem z Tuskiem, któremu jakoś to
            wtedy nie wadziło smile
            • andrzejg Re: Tusk musi grać o wszystko 31.10.05, 23:12
              palnick napisał:
              > ---------
              > Przypominam, że Lepper już był vice i to razem z Tuskiem, któremu jakoś to
              > wtedy nie wadziło smile

Przecież PO wtedy było przeciw (chyba jednomyślnie)
              a z PiSu za głosowało 5 posłów (gdzieś czytałem te dane)
              Ponadto przy pierwszej okazji Lepper wyleciał z prezydium.

Czym innym jest należenie do prezydium i pewien przymus współpracy,
              a czym innym spłata długów i głosowanie kandydatury.

A.
              • palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 01.11.05, 14:46
                Konrad Jachimowicz Inna polityka

KACZYZM KONTRA ZAKWASZONY TUSKIZM 2005-10-11

Do najnowszego numeru „Newsweeka” przecisnęła się informacja o wyrzucenia z
                pracy autora krytycznego wobec otoczenia Donalda Tuska artykułu w nowym
                tygodniku „Ozon”. Wcześniej interwencja kierownictwa TVP uniemożliwiła
                wyprodukowanie i emisję filmu o kandydacie PO na prezydenta. To kolejny sygnał,
                że elity III RP nie życzą sobie, by społeczeństwo miało pełną wiedzę na ich
                temat. I pewnie dlatego Donald Tusk tak bardzo podoba się prezydentowi
                Kwaśniewskiemu.

Czytając tekst Wojciecha Dudy-Dudkiewicza („Tusk od zaplecza”, „Ozon” nr
                23/2005) pomyślałem: coś się zmienia. Oto w piśmie należącym do świeżo
                upieczonego posła PO, producenta wódki i wydawcy, Janusza Palikota przeczytać
                można o niezbyt pochlebnych faktach dotyczących zaplecza politycznego
                kreowanego na kolejnego „Nieskazitelnego” Donalda Tuska. Przypomniany został
                bohater „Solidarności” Jacek Merkel i jego badane przez prokuraturę operacje
                giełdowe. „Kilka lat temu Merkel był szefem pomorskiej PO. I choć nie należy
                już do partii, jest członkiem powiązanego z nią Stowarzyszenia Młodych
                Demokratów” – pisze „Ozon”. - Dziwna postać, nadal jest blisko Tuska i
                Platformy – mówi cytowany przez tygodnik jeden z polityków PO.

www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php?art_id=2335&token=
          • ada08 Re: Tusk musi grać o wszystko 01.11.05, 14:16
            andrzejg napisał:

>
            > Ja piszę o wprowadzaniu na salony, a nie do Sejmu
            > Do tej pory Lepper był traktowany jak najgorsze zło,
            > zarówno przez PiS , jak i PO.PiS nobilitowało Leppera
            > i niech sobie z nim współpracuje.

O Jezu, Andrzej, ale mnie wkurzasz !!!
            Co Cię nagle ten Lepper zaczął tak uwierać ???
            Jak przez kilka, a nawet kilkanaście ostatnich lat w salonach brylował SLD
            to Ci nie przeszkadzało ???

Mam wymieniać nazwiska tych .... z SLD, przy których, w porównaniu z którymi,
            Lepper to jest zaledwie drobny złodziejaszek ???
            a.
            • palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 01.11.05, 14:19
              ada08 napisała:

> Mam wymieniać nazwiska tych .... z SLD, przy których, w porównaniu z którymi,
              > Lepper to jest zaledwie drobny złodziejaszek ???
              > a.
              -------
              Np.Merkel, Piskorski, Palikot.... smile
            • andrzejg Re: Tusk musi grać o wszystko 01.11.05, 21:23
              ada08 napisała:

> andrzejg napisał:
              >
              > >
              > > Ja piszę o wprowadzaniu na salony, a nie do Sejmu
              > > Do tej pory Lepper był traktowany jak najgorsze zło,
              > > zarówno przez PiS , jak i PO.PiS nobilitowało Leppera
              > > i niech sobie z nim współpracuje.
              >
              > O Jezu, Andrzej, ale mnie wkurzasz !!!
              > Co Cię nagle ten Lepper zaczął tak uwierać ???
              > Jak przez kilka, a nawet kilkanaście ostatnich lat w salonach brylował SLD
              > to Ci nie przeszkadzało ???
              >
              > Mam wymieniać nazwiska tych .... z SLD, przy których, w porównaniu z którymi,
              > Lepper to jest zaledwie drobny złodziejaszek ???
              > a.

Ależ wymień Ado.
              Tylko wymien tych , którzy zostali tam wprowadzeni przez ludzi nazywających sie
              prawymi. Bo w tym przypadku nie chodzi mi o samego Leppera, tylko tych
              cwaniczków, którzy wygrywają swoje na zakłamaniu i obłudzie.

'My nie chcemy koalicji z Samoobroną' to słyszałem co trochę
              a na zapleczu pogawędki i układanki, kupczenie, aby przeforsowac swoje.

Czy tak ma wyglądąc naprawa IV RP?

A.
              • ada08 Re: Tusk musi grać o wszystko 01.11.05, 22:08
                andrzejg napisał:

> Ależ wymień Ado.

No nie żartuj smile Nazwiska , do niedawna, z pierwszych stron gazet.
                Żeby nie szukać daleko: mógł być marszałkiem kłamca lustracyjny i kumpel
                od flaszki Ałganowa, to dlaczego Lepper nie może być ?

> Tylko wymien tych , którzy zostali tam wprowadzeni przez ludzi nazywających
                sie
                > prawymi.

To jest taki salon, w którym nie ma wprowadzających. Mandat wyborczy jest
                biletem wstępu. Co prawda standardy w politycznych salonach uległy takiemu
                obniżeniu, że aż się ciśnie na usta słynny okrzyk: "Inteligencjo polska!
                Ten salon nie ma podłogi!", tym bardziej jednak nie ma powodu by wybrańców
                narodu dzielić na tych, którzy zasługują na wstęp do salonu i tych, którzy
                nie zasługują.

> Bo w tym przypadku nie chodzi mi o samego Leppera, tylko tych
                > cwaniczków, którzy wygrywają swoje na zakłamaniu i obłudzie.
                >
                > 'My nie chcemy koalicji z Samoobroną' to słyszałem co trochę
                > a na zapleczu pogawędki i układanki, kupczenie, aby przeforsowac swoje.
                >
                > Czy tak ma wyglądąc naprawa IV RP?
                >

Piszesz tak, jakbyś się wczoraj urodził smile "...na zapleczu pogawędki i
                układanki, kupczenie, aby przeforsowac swoje". Tak się robi politykę,
                nie wiedziałeś o tym ?
                a.
                • andrzejg Re: Tusk musi grać o wszystko 01.11.05, 22:40
                  ada08 napisała:

> andrzejg napisał:
                  >
                  > > Ależ wymień Ado.
                  >
                  > No nie żartuj smile Nazwiska , do niedawna, z pierwszych stron gazet.
                  > Żeby nie szukać daleko: mógł być marszałkiem kłamca lustracyjny i kumpel
                  > od flaszki Ałganowa, to dlaczego Lepper nie może być ?
                  >

Czy sprzeciwiałas się obecności tych ludzi w salonie?
                  Nie chodzi o to ,że Lepper nie może być.Alez może, tylko ci którzy z nim
                  współpracują niech nie podają się za chodzacą uczciwość.

> > Tylko wymien tych , którzy zostali tam wprowadzeni przez ludzi nazywający
                  > ch sie prawymi.
                  >
                  > To jest taki salon, w którym nie ma wprowadzających. Mandat wyborczy jest
                  > biletem wstępu. Co prawda standardy w politycznych salonach uległy takiemu
                  > obniżeniu, że aż się ciśnie na usta słynny okrzyk: "Inteligencjo polska!
                  > Ten salon nie ma podłogi!", tym bardziej jednak nie ma powodu by wybrańców
                  > narodu dzielić na tych, którzy zasługują na wstęp do salonu i tych, którzy
                  > nie zasługują.

Moje zdanie było w postaći.
                  'Ależ wymień Ado.
                  Tylko wymien tych , którzy zostali tam wprowadzeni przez ludzi nazywających
                  sie prawymi.'

Rozbiłas je w odpowiedzi zatracając troche sens mojego pytania.
                  Owszem , standardy uległy obniżeniu i sądzę ,że będą ulegały dalszej degradacji.
                  NIe w tym problem. Swego czasu byłem zwolennikiem UW i dałem sobie z nimi
                  spokój po zauwazeniu rozbiżności pomiędzy czynami , a słowami. To samo widzę
                  u polityków rodem z PiS, którzy głośno mówia 'nie ma koalicji z Samoobrona',
                  'chcemy koalicji z PO' , a równoczesnie w ścisłej współpracy z Samoobroną daja
                  PO łomoty na każdym kroku.Rozumim.Tak jak piszesz niżej - polityka. Czy nie
                  sądzisz jednak ,że przekroczyli pewną granicę?
                  Przecież Lepper jest wicemarszałkiem nie tyle z woli wyborców (to też), ale
                  przede wszystkim z powodu spłacania długu wobec Samoobrony przez PiS, z
                  równoczesnym zapewnianiem o naprawie RP i niedopuszczaniu kryminalistów na
                  stołki i do funkcji państwowych. Być może inaczej to widze od zwolenników PiSu,
                  dla których jest to po prostu chytrym zagraniem. W takim razie powodzenia i
                  szerokiej drogi wraz z Panem Lepperem.W budowie sprawiedliwej IV RP.

>
                  > > Bo w tym przypadku nie chodzi mi o samego Leppera, tylko tych
                  > > cwaniczków, którzy wygrywają swoje na zakłamaniu i obłudzie.
                  > >
                  > > 'My nie chcemy koalicji z Samoobroną' to słyszałem co trochę
                  > > a na zapleczu pogawędki i układanki, kupczenie, aby przeforsowac swoje.
                  > >
                  > > Czy tak ma wyglądąc naprawa IV RP?
                  > >
                  >
                  > Piszesz tak, jakbyś się wczoraj urodził smile "...na zapleczu pogawędki i
                  > układanki, kupczenie, aby przeforsowac swoje". Tak się robi politykę,
                  > nie wiedziałeś o tym ?
                  > a.

Jak wyżej.

A.
                  • ada08 Re: Tusk musi grać o wszystko 02.11.05, 13:02
                    Andrzeju, oczywiście, że nie sprzeciwiałam się obecności tych ludzi, bo po
                    pierwsze:
                    szanuję demokratyczny wybór, a po drugie: wyłozyłam Ci wyżej co myślę o
                    salonie.
                    Natomiast śmieszy mnie trochę Twoje oburzenie moralne, bo wyczuwam w nim
                    nieszczerość, podobnie jak w oburzeniu demonstrowanym przez liderów PO.
                    Otóż nie mam żadnych watpliwości, że gdyby PO dostała w rządzie te resorty,
                    o które walczyła, to przymknęłaby oczy i zatkała uszy na rozmowy PiS z
                    Lepperem; sądzę też, że podobnie zareagowałbyś Ty smile
                    Bo w końcu cóż w tym dziwnego, że liderzy jakiejś partii rozmawiają w
                    sejmowych kuluarach z liderami innej partii, czyż nie po to między innymi
                    jest sejm ?
                    I nic dziwnego w tym nie widzę, że PiS poprzez rozmowy z Lepperem próbował
                    stworzyć sytuację przetargową, wiedząc, że PO to co prawda przyjaciel, ale
                    bardzo chimeryczny. A że Lepper poparłszy PiS przyjdzie z rachunkiem to też
                    normalne; nienormalne byłoby gdyby rachunku nie wystawił, bo cóż to:
                    inne ugrupowania za poparcie dostają gratyfikację, a SO ma popierać za
                    friko ? z jakiej racji ?
                    Wyobraźmy sobie zresztą sytuację odwrotną: że to PO wygrała wybory i
                    teraz szarpie sie z PiS, który chce dostać resorty siłowe, a PO ich
                    nie chce oddać; jak myślisz co w tej sytuacji zrobiłaby PO, szukała by
                    poparcia dla rządu mniejszościowego gdzie się da , również w SO, czy
                    wolałaby zrezygnować z tworzenia rządu byleby tylko nie kompromitować
                    się współpracą z SO?

Co sie tyczy tych, którzy "...podają się za chodzącą uczciwość ..." to
                    może lepiej nie przypominajmy kto w minionej kampanii szermował tym
                    hasłem, bo za dużo nazwisk musielibyśmy wymieniać z różnych ugrupowań.
                    O zgodności słów i czynów w wykonaniu polityków to mi się nawet nie
                    chce gadać, bo gdybyśmy tak zaczęli rozliczać wszystkich, to by nam
                    zajęło całą czteroletnia kadencję smile
                    a.
                    PS Strasznie wczoraj byłeś rozegzaltowany, mam nadzieję, że dziś
                    patrzysz na sprawy bardziej trzeźwo smile
                    a.

• andrzejg Re: Tusk musi grać o wszystko 02.11.05, 13:49
                      > a.
                      > PS Strasznie wczoraj byłeś rozegzaltowany, mam nadzieję, że dziś
                      > patrzysz na sprawy bardziej trzeźwo smile
                      > a.

Aż tak źle to wyglądało?

Być może PO zachowywałoby sie tak samo (albo jeszcze gorzej) w przypadku
                      wygranej w wyborach, ale nie gdybajmy, tylko mówmy o pewnych faktach, które
                      są, a nie które byłyby gdyby...Faktem jest polityczna koalicja PiSu z Samoobroną

To jest informacja dla zwolenników PiSu.Nie dla mnie.

A.
                      • andrzejg P.S. 02.11.05, 14:02
                        Jeszcze o moim rozegzaltowaniu...
                        wkurza mnie przedstawianie PO i ludzi ja popierających w całości jako aferzystów
                        i złodzei. Przeciez zdaje sobie sprawę ,że nie jest różowo i są w tej partii
                        ludzie, których dorobek mozna ocenzurowac (mówiąc delikatnie),ale troszeczkę
                        pohamowania w osądach!Na takie zarzuty nie zostaje nic innego , jak pokazywać
                        tym jedynie uczciwym, że i u nich jest bagno.Stąd moje rozegzaltowanie.

Już od dawna piszę,że PO powinna przejść do opozycji.Piszę ,że PO powinno zagłosować
                        za rządem mniejszościowym i dac im władzę.Niech sprawdzą się w boju. Jeżeli
                        jednak na skutek róznych proceduralnych zagrywaek ze strony PO dojdzie do
                        zerwania tego Sejmu,to sam napisżę Ci tu na forum,że PO jest uwikłana w afery
                        po uszy i strach przez rozliczeniem pcha ich do destrukcji.Przejście do opozycji
                        tego nie dowodzi.

A.
                        • hasz0 Re: P.S. 02.11.05, 14:06
                          andrzejg napisał:

> Jeżeli
                          > jednak na skutek róznych proceduralnych zagrywaek ze strony PO dojdzie do
                          > zerwania tego Sejmu,to sam napisżę Ci tu na forum,że PO jest uwikłana w afery
                          > po uszy i strach przez rozliczeniem pcha ich do destrukcji.Przejście do
                          opozycj
                          > i
                          > tego nie dowodzi.
                          >
                          > A.

Jakie przejscie do opzycji? Andrzejku! Litości!
                          Tusk zalecił działania destrukcyjne!

Zabrakło Ci nazwy na takie działanie? Pomóc?
                        • palnick Re: P.S.- PO zablokuje rząd Marcinkiewicza. 02.11.05, 14:17
                          andrzejg napisał:

> Już od dawna piszę,że PO powinna przejść do opozycji.Piszę ,że PO powinno
                          zagłosować za rządem mniejszościowym i dac im władzę.
                          -------
                          Nie po to wszystkie możliwe media (poza radiem z ryjem) dawały z siebie więcej
                          niż wszystko a Kwach popierał otwarcie Tuska, żeby teraz PO była w opozycji.
                          Nie takie zadanie dostali PO-wiacy do wykonania. Głosowanie za rządem
                          Marcinkiewicza jest nielogiczne i głupie z punktu widzenia interesów PO i GTW.
                          Oni tego rządu nie poprą.
                          --------
                          Niech sprawdzą się w boju. Jeżeli jednak na skutek róznych proceduralnych
                          zagrywaek ze strony PO dojdzie do zerwania tego Sejmu,to sam napisżę Ci tu na
                          forum,że PO jest uwikłana w afery po uszy i strach przez rozliczeniem pcha ich
                          do destrukcji.Przejście do opozycj i tego nie dowodzi.
                          >
                          > A.
                          --------
                          Zabawne bo dzisiaj już Tusk ogłosił coś o czym dopiero jutro miała zdecydować
                          Rada Krajowa. Teraz tylko patrzeć jaki będzie scenariusz obalania rządu, bo na
                          pewno jakiś będzie. Jeśli PO tak bardzo się boi, że woli zerwać koalicję to nie
                          po to, żeby pozwolić kaczystom porządzić służbami i prokuraturą.
                          To pokazuje jedynie ze rozmiar uwilkania PO w system Rywinlandu byl wiekszy niz
                          wrozyli najwieksi pesymisci.
                          Opor przed koalicja jest dzis bardziej zrozumialy niz kiedykolwiek. PO nie
                          moze wejsc do rzadu bez zabezpieczenia swoich najbardziej zywotnych interesow.
                          Te tkwia w sluzbach specjalnych i w biznesie. Teraz chyba widać to wyraźnie.
                          • andrzejg Re: P.S.- PO zablokuje rząd Marcinkiewicza. 02.11.05, 14:24
                            Tusk dziś ogłasza, co nie oznacza takiej samej decyzji Krajowej Rady.
                            Przeciez Kaczyński tez ma ogromny wpływ na decyzje w swojej partii.

Rząd przejdzie głosami Leppera.
                            Jeżeli Samoobrona zagłosuje przeciw, to uwierzę Ci w grę agentury
                            mającej na celu uwalenie rządu i dążącej do wczesniejszych wyborów,
                            w których zresztą niekoniecznie wiele musi sie zmienić.

A.
                            • palnick Re: P.S.- PO zablokuje rząd Marcinkiewicza. 02.11.05, 14:27
                              andrzejg napisał:

> Tusk dziś ogłasza, co nie oznacza takiej samej decyzji Krajowej Rady.
                              > Przeciez Kaczyński tez ma ogromny wpływ na decyzje w swojej partii.
                              >
                              > Rząd przejdzie głosami Leppera.
                              > Jeżeli Samoobrona zagłosuje przeciw, to uwierzę Ci w grę agentury
                              > mającej na celu uwalenie rządu i dążącej do wczesniejszych wyborów,
                              > w których zresztą niekoniecznie wiele musi sie zmienić.
                              >
                              > A.
                              --------
                              Samoobrona nie zagłosuje przeciw a wstrzyma się od głosu. Nie lekceważ
                              Leppera smile
                              No chyba, że jednak dogada się bardziej konkretnie z Jarosławem.
                              • andrzejg Re: P.S.- PO zablokuje rząd Marcinkiewicza. 02.11.05, 14:31
                                palnick napisał:

> --------
                                > Samoobrona nie zagłosuje przeciw a wstrzyma się od głosu. Nie lekceważ
                                > Leppera smile
                                > No chyba, że jednak dogada się bardziej konkretnie z Jarosławem.

A w którym miescu lekceważę?Tylko podkreslam dwulicowośc uczciwych z PiSu.
                                A Lepper po wojnie w swojej parti związanej z tworzeniem list wyborczych
                                postawił na swoim i wprowadził do Sejmu sporo ludzi inteligentnych. O ile
                                nie zgorszy tym swojego elektoratu , to w przyszłości będzie niebezpieczny
                                dla kazdego ugrupowania.

A.
                                • palnick Re: P.S.- PO zablokuje rząd Marcinkiewicza. 02.11.05, 14:50
                                  andrzejg napisał:

> palnick napisał:
                                  >
                                  > > --------
                                  > > Samoobrona nie zagłosuje przeciw a wstrzyma się od głosu. Nie lekceważ
                                  > > Leppera smile
                                  > > No chyba, że jednak dogada się bardziej konkretnie z Jarosławem.
                                  >
                                  > A w którym miescu lekceważę?Tylko podkreslam dwulicowośc uczciwych z PiSu.
                                  > A Lepper po wojnie w swojej parti związanej z tworzeniem list wyborczych
                                  > postawił na swoim i wprowadził do Sejmu sporo ludzi inteligentnych. O ile
                                  > nie zgorszy tym swojego elektoratu , to w przyszłości będzie niebezpieczny
                                  > dla kazdego ugrupowania.
                                  >
                                  > A.
                                  --------
                                  Andrzeju on już jest ważny i wcale nie niebezpieczny. Niebezpieczny jest Tusk i
                                  jego PO uwikłane po uszy w konszachty ze służbami i GTW smile
                      • hasz0 _____Odpowiedz dlaczego PO nie akceptuje Kurskiego 02.11.05, 14:04
                        który dążył do prawdy obiektywnej a nie propagandowej.
                        Bo taką jest Twoje - juz nie zabawne bo wyświechtane
                        - wmawianie PiS-owo koalicji z SamoObroną w sytuacji gdy PiS kategorycznie
                        stwierdza, że będzie tworzył (I STWORZYŁ!!! - zadając kłam oszcercom!)
                        rząd mniejszościowy czekając na Otrzezvvvvinnie koallicjanta!
                        A jednocześnie zaporowo!!!! wystwia WROGA (apelował PUBLICZMIE!!)
                        koalicji na ... koalicjanta!
                        I nie prostuje zakłamania Hannah Gronko która jedna milionową miesieczną pensją
                        za niewyobrażalne zsługi i kwalifikacje ( wykreowana nie przez kogo innego jak
                        przez Ojca Dyrektora radia Maryja - [amietasz czy nie chcesz pamiętać jak
                        wielu wielu prawd?) załatwiłaby
                        dwie dotacje po pół miliona i nawet skromniutką dotację
                        jaka nie razi Tuska (27.000,- zł) na Gdanskie hospicjum.

• hasz0 Nazywaj rzeczy po imieniu a nie gdybaj o boju i af 02.11.05, 14:09
                          erach... jesli będą!
                          Juz są!
                          A Tobie to nie przeszkadza...
                          Tylko chcesz im odddać dwie kurtyny
                          na te niemożebną kohhhrrrrupcję...
                          • andrzejg pozyjemy zobaczymy Haszu 02.11.05, 14:12
                            plusem tych przemian ustrojowych będzie czystość w życiu politycznym.

Na inne wyswiechtane (sorry za złośliwośc, ale tez szermujesz takimi zgranymi
                            argumentami, a zycie biegnie) nie będe Ci odpowiadał.To już było.

A.
                            • andrzejg P.S. 02.11.05, 14:14
                              andrzejg napisał:

> plusem tych przemian ustrojowych będzie czystość w życiu politycznym.

Jak rozumiem to jest celem politki Kaczyńskich, a przy ich tak wielkiej skuteczności powinni dopiąć celu.

A.
                            • hasz0 > plusem tych przemian ustrojowych będzie czystość 02.11.05, 14:17
                              jakżesz Ty to nazywasz?

Normalność nie może być?
                              Czyste się zawsze brudzi a mormalny człowiek
                              nie boi się mydła jak PO prawa i sprawiedliwosci!
                              • andrzejg Re: > plusem tych przemian ustrojowych będzie 02.11.05, 14:20
                                hasz0 napisał:

> jakżesz Ty to nazywasz?
                                >
                                > Normalność nie może być?

a co to jest normalnośc?

> Czyste się zawsze brudzi a mormalny człowiek
                                > nie boi się mydła jak PO prawa i sprawiedliwosci!

Dobra,dobra.Wzajemnie

A.
                              • hasz0 Czy wyswiechtanym argumentem jest podżeganie Tuska 02.11.05, 14:21
                                do obstrukcji PiS-u w parlamencie bez względu na interes Polski?

Pokazał prawdziwą twarz - bo dotad nie miał okazji jak Ty to nazywasz w ...boju!
                                Kaczyńskich w boju obserwowałęm kilkanascie lat.
                                Dlatego ci co nie chca prawa i solidarnosci
                                ale "panstwa prawnego" ich tak nienawidzą, ze nie mogą napisac inaczej niż
                                Kaczory!
                                • andrzejg Re: Czy wyswiechtanym argumentem jest podżeganie 02.11.05, 14:25
                                  hasz0 napisał:

> do obstrukcji PiS-u w parlamencie bez względu na interes Polski?
                                  >

Prosze o cytat i link, bo nie za bardzo wierzę w Twoja interpretację

A.
                                  • hasz0 ___To było oświadzcenie Tuska w TVP!/n 02.11.05, 14:35
                                    • andrzejg Re: ___To było oświadzcenie Tuska w TVP!/n 02.11.05, 14:38
                                      Nie słuchałem, to trudno mi sie ustosunkowac do intencji.
                                      Możesz spokojnie przeginac , tak ja czasami z Kaczyńskimi

A.
                                  • hasz0 A tu masz teksty ocenzurowane! Dzk dla Patience! 02.11.05, 14:37
                                    Wywiad w GW jest tu:
                                    serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2995691.html
                                    Nieocenzurowana wersja tu:
                                    www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=73627

A tu ocenzurowany fragment:

We wtorek Tusk powiedział, że powstanie rządu Marcinkiewicza przypomina
                                    narodziny rządu Olszewskiego i że skutek będzie podobny...

To jest porównanie pokazujące intencje Donalda Tuska. Przykro mówić, ale nie są
                                    one dobre. To jest wezwanie do totalnej wojny z rządem, takiej, jaką kiedyś
                                    toczono z rządem Jana Olszewskiego.

Mamy rząd mniejszościowy i trzeba szukać dla niego poparcia. SLD mówi: „Nie”.

Akurat to mnie nie dziwi – widać wyraźnie, że SLD nie kieruje się interesem
                                    państwa, ale własnym.

Możecie liczyć na Leppera. Co mu dacie za poparcie?

Rząd już powstał.

Ale są stanowiska wiceministrów, jest Agencja Rozwoju i Modernizacji
                                    Rolnictwa...

Nie było w tej sprawie żadnych rozmów z Samoobroną, nie było żadnych ustaleń i
                                    nie ma planów tego rodzaju. To są sugestie tych, którzy nie chcą przyjąć do
                                    wiadomości oczywistego faktu, że to, co się w tej chwili w Polsce dzieje, jest
                                    wynikiem decyzji PO o nie- wchodzeniu z PiS w koalicję. Dlaczego tak się
                                    dzieje? O to trzeba zapytać PO. My robimy to, do czego jesteśmy przez sytuację
                                    zmuszeni.

PiS też odrzuciło warunki Platformy np. nie zgodziliście się na Niesiołowskiego
                                    jako wicemarszałka Senatu...

Niesiołowski od lat wypowiadał się na mój temat obraźliwie. Wyobrażam sobie
                                    reakcję Donalda Tuska, gdyby polityk PiS tak się zachowywał.

Ale co z Niesiołowskim?

Powiem tak: zaakceptujemy Niesiołowskiego, ale gdy marszałkiem Sejmu zostanie
                                    polityk PO, my na wicemarszałka wystawimy Jacka Kurskiego.

• andrzejg To Tusk cenzurował? 02.11.05, 14:39
                                      Czytałem ten wywiad.
                                      To jest opinia Kaczyńskiego.

A.
                                      • andrzejg Fajrant.Cześć/nt 02.11.05, 14:40
                                    • andrzejg aby Cię udobruchać Haszu 02.11.05, 16:41
                                      czekając na wystąpienie ...tego..no Tuska
                                      powiem Ci,ze Marcinkiewicz wychodzi na inteligentnego faceta
                                      z błyskiem i dowcipem
                                      O ile nie będzie pacyną, to być może bedziemy mieli polityka dużego formatu

A.
                                      • hasz0 _________________________________ ______udobruchać? 02.11.05, 17:48
                                        Całe to zło! I udobruchać... a nie odciąć się?

Piramida kompetencji stawiana 60 lat na czubku
                                        negatywną służalczykowatą selekcją donosicieli na mądrzejszych,
                                        zdolniejszych i uczciwych...

Nie czujesz bluesa!

Ilu Józiów, Kaziów, Stasiów, Olków, Bolków, Franiów, Rysiów
                                        o IQ=70, zaprawionych w lizusostwie, korzystaniu z cudzego wysiłku
                                        i efektów albo odwrotnie kujonów bez polotu ale z wielkimi ambicjami
                                        - trafiło do maszynki karier z poparcia partyjnego
                                        lub esbeckiego widisz dzis jak na dłoni w rozkłądzie satystycznym
                                        sondaży.

Puszyli sie i szarogęsili natychmiast po awansach ale czujnie uważali kto na
                                        górze - by jak chorągiewki ustawić się z wiatrem zanim on jescze zawiał.

To cała klasa karnych wyborców w przeciwieństwie do zrezygnowanych, którym
                                        odpadaja
                                        ich kandydaci ze 100.000 głosów a przechodzą usłużne miermoty z kilkoma setkami!

I stąd taka popularność i nobilitacja spokoju, umiarkowania i ugodowości
                                        lustrowstręt i miłość do grubej kreski!

Pokolenie służalczyków i donosicieli wychowało medialne bestie
                                        szczekające na Prawdziwych Polaków i na Matke Polkę!
                                        Niektórzy za psi pieniądz a inni za 120.000 zł.

Parę lat temu to było pokolenie tchórzliwe modlące się do Kiszczaka
                                        Gieremka, Kuronia i Mazowieckiego dziś nadzieją i ratunkiem miał być
                                        Tusk który własnie ogłosił że przechodi do...opozycji koalicyjnej!
                                        • andrzejg Re: _________________________________ ______udobr 02.11.05, 18:01
                                          hasz0 napisał:

> Tusk który własnie ogłosił że przechodi do...opozycji koalicyjnej!

Krok jak najbardziej słuszny.
                                          Widocznie czyta forum , bo doradzałem to przed II turą.

I uspokój sie.
                                          Nie obrażaj na grandę elektorat PO.
                                          Odbije Ci się to czkawką.

A.
                                        • andrzejg Obiecanki,cacanki PiSu? 02.11.05, 18:08
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31353885
                                          Będę śledził Gazetę Prawną i podrzucał Ci linki pokazujace przedwyborczą
                                          demagogie PiSu.Na razie masz nie sprawdzona informację, ale mogę, bo dzis
                                          Marcinkiwicz też rzucił niesprawdzoną informację o buncie w służbach.
                                          Z jednej strony możliwym, a zdrugiej pomocnym tak jak te 13 bomb w Warszawie
                                          przed II turą wyborów prezydenckich

A.

A.
                • palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 02.11.05, 01:13
                  ada08 napisała:

> To jest taki salon, w którym nie ma wprowadzających. Mandat wyborczy jest
                  > biletem wstępu. Co prawda standardy w politycznych salonach uległy takiemu
                  > obniżeniu, że aż się ciśnie na usta słynny okrzyk: "Inteligencjo polska!
                  > Ten salon nie ma podłogi!", tym bardziej jednak nie ma powodu by wybrańców
                  > narodu dzielić na tych, którzy zasługują na wstęp do salonu i tych, którzy
                  > nie zasługują.
                  ---------
                  Zgadzam się Ado w 100%
    • patience Re: Tusk musi grać o wszystko 31.10.05, 21:24
      palnick napisał:

> Można powiedzieć, że krystalizuje się koalicja PO, SLD, SO i (dlaczego nie)
      > PSL.
      >
      > Kwach również może a nawet musi popierać Rokitę jako następnego premiera.
      >
      > GTW górą?

Jestem za. To beda ostatnie wybory w ktorych Platforma przekroczy 5 procent. No
      ale Ojczyzna sie nie zawali, jesli padnie kolejna partia nieudacznikow pazernych
      na stolki.
      • palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 31.10.05, 21:48
        patience napisała:

> palnick napisał:
        >
        >
        > > Można powiedzieć,że krystalizuje się koalicja PO, SLD, SO i (dlaczego nie)
        > > PSL.
        > >
        > > Kwach również może a nawet musi popierać Rokitę jako następnego premiera.
        > >
        > > GTW górą?
        >
        -------
        >
        > Jestem za. To beda ostatnie wybory w ktorych Platforma przekroczy 5 procent.
        No ale Ojczyzna sie nie zawali, jesli padnie kolejna partia nieudacznikow
        pazernych na stolki.
        --------
        Platforma jest już na granicy rozpadu smile
        Przedterminowe wybory to będzie sukces Samoobrony (jeżeli nie wejdzie w jakąś
        koalicję) i SLD.
        Frekwencja 20% ?

• palnick Re: Tusk musi grać o wszystko - jeden z powodów... 31.10.05, 22:26
      Bliski kolega i współpracownik Tuska, Jacek Merkel - sztandarowa postać KLD
      -teraz w PO- kupił za grosze giełdową spółkę Chemiskór. Przemianował na 4Media
      i zaczął "biznes" na wielką skalę. Kupił m. in. dziennk Życie, który miał być
      pismem PO i konkurentem GW. Nic z tych Tuskowo - Merklowych planów nie wyszło.
      Kto zapłacił za zabawy liberałów?

Spustoszenie po 4Media, Krzysztof Jedlak
      Na polu bitwy pozostali poszkodowani inwestorzy i kontrahenci [...]
      Czesc I:
      www.poligrafika.pl/artykuly_/0304/1602.html
      Czesc II:
      www.poligrafika.pl/artykuly_/0305/1661.html
      4 Media pozostawily po sobie ok. 100 mln dlugow. Nie wiem czy prokuratura
      doprowadzila do jakiegos procesu. Jacek Merkel ze dwa lata temu dla wypowiedzi
      dla lokalnego "Dziennika Baltyckiego" powiedzial szczerze, ze biznes to biznes,
      raz sie udaje a raz nie i z tego powodu nie moze odpowiadac za to, ze ludzie za
      swoja prace nie dostali pieniedzy.
    • wikul Tusk nie musi grać o wszystko 31.10.05, 23:08
      palnick napisał:

> Kręgi finansujące jego i PO kampanię muszą coś dostać. Oczekiwania zaś mają
      > bardzo konkretne.
      > Wejście PO w koalicję z PiS na proponowanych warunkach uniemożliwia Tuskowi
      > wywiązanie się ze zobowiązań (musi mieć MSWiA oraz służby). Zastanawiające
      > jest nikłe zainteresowanie PO objęciem resortów gospodarczych smile

Moze dla ciebie jest zastanawiające, dla normalnych ludzi nie. PiS naobiecywał
      gruszek na wierzbie a PO ma realizować i odpowiadać. A resory polityczne dla
      PiS-u aby dokonywać rozliczeń i zbierać pochwały. Śmieszny jesteś.
      • palnick Re: Tusk nie musi grać o wszystko 01.11.05, 13:33
        wikul napisał:

> Moze dla ciebie jest zastanawiające, dla normalnych ludzi nie. PiS
        naobiecywał
        > gruszek na wierzbie a PO ma realizować i odpowiadać. A resory polityczne dla
        > PiS-u aby dokonywać rozliczeń i zbierać pochwały. Śmieszny jesteś.
        --------
        Koalicja PiS PO to sojusz dupy z batem i tyle.
    • palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 01.11.05, 14:40
      Prof. Zybertowicz twierdzi, że układ władzy, w tym służby specjalne, postawił na
      Tuska, bo w zapleczu Platformy jest wystarczająco dużo osób, na które są jakieś
      haki. To daje im poczucie bezpieczeństwa, że faktyczne zmiany wprowadzane przez
      PO nie zagrożą ich interesom. Pytanie, czy Donald Tusk dojrzał już na tyle, że
      będzie umiał wydostać siebie i swoją formację z nici zależności często rodem z
      lat 90 jest dla mnie pytaniem retorycznym.
      Natomiast ostatnie histeryczne działania tej partii potwierdzają usilne próby
      spłaty zobowiązań wobec GTW.
    • mosze_singer Re: Tusk musi grać o wszystko 01.11.05, 23:30
      palnick napisał:

> Kręgi finansujące jego i PO kampanię muszą coś dostać. Oczekiwania zaś mają
      > bardzo konkretne.

za PO podstaw PiS i przeprowadź to swoje pokrętne rozumowanie raz jeszcze

• palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 02.11.05, 01:14
        mosze_singer napisał:

> palnick napisał:
        >
        > > Kręgi finansujące jego i PO kampanię muszą coś dostać. Oczekiwania zaś ma
        > ją
        > > bardzo konkretne.
        >
        > za PO podstaw PiS i przeprowadź to swoje pokrętne rozumowanie raz jeszcze
        -------
        To akurat jest niemożliwe. Zastanów się nad tym.
        >
        • mosze_singer Re: Tusk musi grać o wszystko 02.11.05, 11:46
          > To akurat jest niemożliwe.

co jest niemożliwe?
          postawienie pytania
          - kto finansowal kampanię kurdupli? nota bene wydali na nią najwiecej ze
          wszystkich ugrupowań!
          - jak wyglądaloby klótnie o MSWiA gdyby to PO wygrala wybory?

przypomnij sobie co Borowski mówil n/t MSWiA (serwis TOK FM)

moher ci uszami wylazi palnick
          forum.emiasto.com.pl/files/PMB.JPG

• haszszachmat Zara a teoria mniejszego zła juz nie obowiązuje?/n 02.11.05, 13:06
          • patience Re: Tusk musi grać o wszystko 02.11.05, 14:44
            > przypomnij sobie co Borowski mówil n/t MSWiA (serwis TOK FM)

No tak, to jest dowod, ze Borowski poddal sie atmosferze histerycznej
            propagandy. A szkoda.
            • palnick Tusk musi grać o wszystko - Układ Gdański 02.11.05, 16:37

"Głos Wybrzeża" opisał w sobotę układ gdański, czyli powiązania polityczne i
              gospodarcze w rodzinnym mieście szefa Platformy Obywatelskiej Donalda
              Tuska.Według gazety, układ funkcjonuje w czworokącie: Fundacja Liberałów,
              Fundacja Dar Gdańska, biuro poselskie Tuska i urząd miejski. Tworzący układ
              politycy PO znają się jeszcze z czasów Kongresu Liberalno-Demokratycznego.
              Gdańsk jest wszak kolebką nie tylko "Solidarności", ale także rodzimych
              liberałów.
              Jak pisze "Głos Wybrzeża", Fundacja Liberałów (w której radzie zasiada Tusk)
              zarabia na wynajmowaniu Tuskowi lokalu na jego biuro poselskie. Płaci za to
              Sejm. Fundacja Liberałów wynajmuje też lokal wydawnictwu Millenium Media,
              którego szef kieruje też Fundacją Dar Gdańska. Firma MM, podobnie jak
              wcześniej Dar Gdańska, wydaje albumy o Gdańsku, kupowane chętnie na nagrody i
              upominki przez urząd miejski rządzony przez miejscowych polityków PO. Swój
              udział w powstawaniu albumów miał Tusk, który pobierał za to honoraria.
              Jesienią ubiegłego roku wybuchł skandal wokół innego układu byłych KLD-owców,
              zwanego układem warszawskim. Według "Rzeczpospolitej", byli działacze dawnej
              partii Tuska i sekretarza generalnego PO Pawła Piskorskiego pomogli zbudować
              imperium biznesowe Wojciecha Ławniczaka. Biznesmen zarabiał na kontraktach
              dla miasta załatwianych przez samorządowców. W sprawie nazwanej aferą mostową
              instytucje państwowe nie dopatrzyły się złamania prawa, a prokuratura nie
              chciała prowadzić śledztwa, obecnie jednak nie wyklucza podjęcia go na nowo.
              Platforma odcięła się od afery nakładając kary partyjne na niektórych jej
              bohaterów. Ukarani, m.in. poseł Jerzy Hertel, mieli pretensję do
              Piskorskiego, byłego prezydenta Warszawy, że ich nie bronił. "Gazeta
              Wyborcza" pisała jednak, iż Piskorski woli trzymać się na uboczu, gdyż otacza
              go atmosfera dwuznaczności powstała w czasach, gdy był prezydentem. Musiał
              tłumaczyć się wtedy ze swojego majątku. Dla wielu tłumaczenia, że wzbogacił
              się na giełdzie i handlu antykami, nie były przekonujące.
              KLD-owska przeszłość ciągnie się również za innym z czołowych posłów PO
              Januszem Lewandowskim. Od wielu lat ma kłopoty z prokuraturą. Chodzi o błędy
              w prywatyzacji w okresie, gdy był ministrem przekształceń własnościowych,
              dwóch spółek skarbu państwa: KrakChemii i Techmy. Straty oszacowano na 2 mln
              389 tys. zł. Lewandowski twierdzi, iż jego wina jest wyolbrzymiana z powodów
              polityczych. W ubiegłym roku zasiadł jednak na ławie oskarżonych przed
              krakowskim sądem.
              Byli działacze KLD, jeśli nie kontynuowali kariery politycznej np. w
              Platformie, to realizowali się w biznesie. Trzy lata temu zrobiło się głośno
              o Jacku Merklu, byłym pośle KLD. Kiedy jego spółka 4Media przejęła w 2001 r.
              dziennik "Życie", spekulowano, że stanie się ono gazetą Platformy. Okazało
              się jednak, że to przejęcie doprowadziło do zniknięcia dziennika z rynku na
              ponad rok (niedawno powrócił z nowym właścicielem).
              Firma Merkla powstała na zasadzie tzw. wydmuszki. Były polityk KLD opanował
              ze wspólnikami będącą na skraju bankructwa spółkę giełdową Chemiskór,
              zmieniając nazwę na 4Media. Jej akcjami z nowych emisji płacono za kolejne
              tytuły prasowe. W ten sposób usiłował zbudować koncern medialny unikając
              własnych inwestycji. Wydawane przez 4Media tytuły zaczęły upadać w atmosferze
              skandalu. Dziś warszawska prokuratura prowadzi dwa śledztwa dotyczące
              4Mediów, m.in. w sprawie podawania nieprawdy w informacjach przekazywanych
              Komisji Papierów Wartościowych i Giełd.
              Dawnym partyjnym kolegą Tuska był zastrzelony minister sportu w rządzie AWS
              Jacek Dębski. W KLD wylądował na początku lat 90. Zdobył zaufanie Tuska
              stając się - jak pisała "Gazeta Wyborcza" - facetem od specjalnych poruczeń.
              Jako jego osobisty wysłannik zaprowadzał porządek w terenowych strukturach
              Kongresu. Wyrzucił m.in. z partii aferalnego biznesmena Janusza
              Baranowskiego, szefa częstochowskiego KLD. Zanim do tego doszło, Baranowski
              nie tylko zdołał sam rozsławić Kongres, ale w 1991 r. namówił też do złego
              senatora KLD Andrzeja Machalskiego, który był jednocześnie szefem rady
              nadzorczej KGHM w Legnicy. Chodziło o poręczenie przez kombinat weksli na
              sumę siedmiu miliardów starych złotych. Wkrótce okazało się, że za
              zobowiązania Baranowskiego musiał zapłacić KGHM. Biznesmen został zaś skazany
              na karę więzienia za to, że uciekając przed komornikiem pozbył się swojego
              majątku.
              Kongres miał problemy również z senatorem Andrzejem Rzeźniczakiem, ściganym w
              1993 r. przez prawo za prowadzenie prywatnej agencji lokacyjnej bez licencji
              NBP. W 2001 r. został aresztowany pod zarzutem wyłudzenia z banków pięciu
              milionów złotych inny biznesmen z KLD Zenon Michalak, poseł I kadencji i
              lider partii we Wrocławiu. W tym samym roku na Pomorzu policja zatrzymała
              byłego posła Kongresu Jarosława Ulatowskiego i jego wspólników, podejrzanych
              o wyłudzenie ok. miliona zł z tytułu zwrotu podatku VAT.
              Były poseł Kongresu Wojciech Wardacki został w okresie rządu AWS szefem rady
              nadzorczej PKP, powołanej według klucza politycznego. Rada przedłużyła żywot
              na kolei prezesa spółki Jana Janika, który - jak się później okazało -
              zadłużył PKP na miliard złotych. Samorządowiec z Kongresu Andrzej Gałażewski
              został za rządu Jerzego Buzka wicewojewodą śląskim, zastępcą Marka
              Kempskiego. Obaj stracili fotele, kiedy w kierowanym przez nich urzędzie
              wybuchła afera korupcyjna.

• patience Aaaale lista. 02.11.05, 18:14
                No to w takim razie wszystko jasne...Rzeczywiscie musi grac o wszystko, ze
                szczegolnym uwzglednieniem resortow silowych.
                • palnick Aaaale lista - czy Schetyna to Tuska dziewczyna ? 03.11.05, 13:56
                  Ale Rokita utracił wkrótce wpływ na to, co dzieje się w PO, a na jego miejsce
                  wskoczył zupełnie inny polityk. – Dużo wódki, wulgarny język. Brak skrupułów.
                  Załatwianie miejsc na listach i funkcji w partii w zamian za lojalność. Karne
                  wojsko trzymane na krótkim sznurku – tak charakteryzuje metody Grzegorza
                  Schetyny, sekretarza generalnego, polityk PO. – To Tomaszewski-bis – mówi
                  przypominając postać awuesowskiego wicepremiera, zdaniem wielu, złego ducha
                  tego ugrupowania (...)
                  Schetyna to były działacz Niezależnego Związku Studentów z lat 80. Później
                  działał w Unii Wolności i Kongresie Liberalno-Demokratycznym. Z UW odszedł po
                  wojnie, jaką stoczył z Władysławem Frasyniukiem, z którym walczył o władzę we
                  wrocławskiej UW. Frasyniuk zarzucał ludziom Schetyny oszustwa: fikcyjne
                  zapisywanie do partii „martwych dusz”, by powiększyć liczebność kół partii
                  popierających jego konkurenta. W efekcie liczba członków tej partii we
                  Wrocławiu wzrosła o... 2 tys.(...)
                  O sekretarzu generalnym PO mówią we Wrocławiu, że bez jego zgody nie można w
                  tym mieście obsadzić żadnego stanowiska. – Schetyna był uczniem Piskorskiego i
                  układ wrocławski stworzył na wzór warszawskiego – ocenia polityk
                  PiS. „Newsweek” pisał, że sekretarz PO wykorzystuje polityczne układy i wpływy
                  w koszykarskim klubie Śląsk Wrocław „do pomnażania prywatnych dochodów”.
                  Kluczem w tym układzie miała być firma reklamowa kierowana przez żonę polityka.
                  Przechodzą przez nią pieniądze przekazywane klubowi przez sponsorów i samorząd.
                  Jednak część w niej zostaje w postaci prowizji. Schetyna twierdził, że to
                  nieprawda i podał gazetę do sądu. Podkreślał, że takie zarzuty stawia mu
                  anonimowy informator.

Człowiekiem Schetyny jest Rafał Jurkowlaniec, nowy dyrektor Programu I
                  Polskiego Radia. Przyjacielem sekretarza generalnego PO, był też jego
                  poprzednik, zatrzymany niedawno przez policję Andrzej D.

Nazwisko Schetyny przewija się w zeznaniach Andrzeja Czyżewskiego, świadka w
                  sprawie mafii paliwowej. Jak zeznał przebywający w Niemczech były prokurator,
                  Schetyna należał do bywalców wrocławskiej willi Jeremiasza Barańskiego, ps.
                  Baranina. – Grupa wrocławska spotykała się w willi Barańskiego od 1996 r.
                  Bywali tam ludzie związani wcześniej z delegaturą STASI, przede wszystkim z
                  Cottbus i wydziału IX w Berlinie – mówi Czyżewski.
                  Według Czyżewskiego, obok gangsterów i ludzi służb w willi pojawiali się
                  politycy. Czyżewski zeznał, że byli wśród nich m.in. minister obrony narodowej
                  Jerzy Szmajdziński, szef UW Władysław Frasyniuk oraz posłowie PO Grzegorz
                  Schetyna i Aleksander Grad. – W willi bywał też mający duński paszport Sven
                  Hansen, który wcześniej nazywał się Przybylski i był związany z gangiem Oczki.
                  Ma duński paszport. Zna się ze Schetyną, chyba są nawet na ty – mówi Czyżewski.
                  (...)
                  Sejmowym korytarzem idzie Mirosław Drzewiecki z PO, wielbiciel wody kolońskiej
                  Hugo Boss. – Jak mi nie dacie ministerstwa sportu, to ja na was wszystkich mam
                  haki – rzuca przy świadkach. Żartem czy serio? – zastanawiają sie posłowie.
                  Drzewiecki to były działacz UW z Łodzi. W 1998 r. „Rzeczpospolita” ujawniła, że
                  w hafciarni, której jest współwłaścicielem, podrabiano znaki firmowe Adidasa i
                  Nike.

Drzewiecki twierdził, że nie wiedział o sprawie, a znaki podrabiała jedna z
                  pracownic, która chciała sobie dorobić. To Drzewiecki jeździł razem ze Schetyną
                  po kraju, zbierając pieniądze na kampanię Platformy i ustawiając partyjne
                  listy. Teraz poczyna sobie niczym wódz. Gdy dostrzega, że Waldy Dzikowski,
                  poseł PO z Poznania, rozmawia z Kazimierzem Marcinkiewiczem, doskakuje do niego
                  i niemal siłą odciąga go od kandydata na premiera.(...)
                  wiadomosci.wp.pl/kat,9932,wid,8074259,prasaWiadomosc.html
                  • patience Re: Aaaale lista - czy Schetyna to Tuska dziewczy 03.11.05, 15:32
                    Najuprzejmiej przepraszam za powtorne zamieszczenie artykulu o Schetynie
                    ponizej. Ale spodobalo mi sie porownanie do Tomaszewskiego z AWSwink
          • palnick Re: Tusk musi grać o wszystko 02.11.05, 23:52
            Nie ważne co kto mówił. Ważne, że Polska wymaga głębokich zmian. PO nie chce
            się tego podjąć bo uwikłała się w służby i złodziejstwo.
    • palnick Tusk musi grać o wszystko a przegra z Rokitą. 03.11.05, 12:02
      Tusk jest rekordzistą w zaliczaniu porażek na własne życzenie. Teraz sam sobie
      szykuje marginalizację własną i PO. Wszystko wskazuje na to, że jesteśmy w
      przededniu następujących możliwych wydarzeń:

1. Rokita przejmuje stery w PO i wchodzi w koalicję z PiS (porażka Tuska)
      2. PO rozpada się na dwie frakcje. Ta bez Tuska mocniejsza (porażka Tuska)
      3. Tusk zostaje zmuszony do rezygnacji z prezesury w PO.
      4. Nic się nie zmienia - PO współpracuje z SLD przeciwko PiS - klub rozpada się
      na wiele frakcji - w następnych wyborach PO dostaje 4%

Jak się Tusk nie obróci to i tak doopa z tyłu, a sam sobie zgotował ten los smile)
      • patience Re: Tusk sterowany z tylnego krzesla 03.11.05, 15:30
        ...Dużo wódki, wulgarny język. Brak skrupułów. Załatwianie miejsc na listach i
        funkcji w partii w zamian za lojalność. Karne wojsko trzymane na krótkim sznurku
        – tak charakteryzuje metody Grzegorza Schetyny, sekretarza generalnego, polityk
        PO. – To Tomaszewski-bis – mówi przypominając postać awuesowskiego wicepremiera,
        zdaniem wielu, złego ducha tego ugrupowania. ... nformator I: Było tak: to
        Rokita przeforsował w PO, by o obsadzie list wyborczych Platformy decydował
        jednoosobowo Tusk, jako lider partii. Pomiędzy Tuskiem i Rokitą była jednak
        nieformalna umowa, że miejscami obdzielą swoich zwolenników po połowie. Ale
        wtedy Schetyna namówił Tuska, by złamał tę umowę. Przekonywał go, że jeśli tego
        nie zrobi, Rokita zdradzi go, kiedy już zostanie premierem. Po tym zdarzeniu
        Rokita przestał rozmawiać z Tuskiem. Gdy odbywał się ingres arcybiskupa
        Dziwisza, asystenci obu panów szczegółowo ustalali, kto pierwszy ma komu podać
        rękę. ...

Konflikt pomiędzy oboma liderami trwa nadal. Podczas niedawnych obrad Sejmu
        Rokita kontaktował się z Marcinkiewiczem w sprawie kolejnego spotkania. – W
        pewnym momencie z ust Tuska wyrwał się bluzg. Co ty... wyprawiasz! Ja cię
        stąd... – relacjonuje polityk PiS.

Schetyna to były działacz Niezależnego Związku Studentów z lat 80. Później
        działał w Unii Wolności i Kongresie Liberalno-Demokratycznym. Z UW odszedł po
        wojnie, jaką stoczył z Władysławem Frasyniukiem, z którym walczył o władzę we
        wrocławskiej UW. Frasyniuk zarzucał ludziom Schetyny oszustwa: fikcyjne
        zapisywanie do partii „martwych dusz”, by powiększyć liczebność kół partii
        popierających jego konkurenta. W efekcie liczba członków tej partii we Wrocławiu
        wzrosła o... 2 tys. Schetyna mówił, że zarzuty są nieprawdziwe.

O sekretarzu generalnym PO mówią we Wrocławiu, że bez jego zgody nie można w tym
        mieście obsadzić żadnego stanowiska. – Schetyna był uczniem Piskorskiego i układ
        wrocławski stworzył na wzór warszawskiego – ocenia polityk PiS. „Newsweek”
        pisał, że sekretarz PO wykorzystuje polityczne układy i wpływy w koszykarskim
        klubie Śląsk Wrocław „do pomnażania prywatnych dochodów”. Kluczem w tym układzie
        miała być firma reklamowa kierowana przez żonę polityka. Przechodzą przez nią
        pieniądze przekazywane klubowi przez sponsorów i samorząd. Jednak część w niej
        zostaje w postaci prowizji. Schetyna twierdził, że to nieprawda i podał gazetę
        do sądu. Podkreślał, że takie zarzuty stawia mu anonimowy informator.

Człowiekiem Schetyny jest Rafał Jurkowlaniec, nowy dyrektor Programu I Polskiego
        Radia. Przyjacielem sekretarza generalnego PO, był też jego poprzednik,
        zatrzymany niedawno przez policję Andrzej D.

Nazwisko Schetyny przewija się w zeznaniach Andrzeja Czyżewskiego, świadka w
        sprawie mafii paliwowej. Jak zeznał przebywający w Niemczech były prokurator,
        Schetyna należał do bywalców wrocławskiej willi Jeremiasza Barańskiego, ps.
        Baranina. – Grupa wrocławska spotykała się w willi Barańskiego od 1996 r. Bywali
        tam ludzie związani wcześniej z delegaturą STASI, przede wszystkim z Cottbus i
        wydziału IX w Berlinie – mówi Czyżewski.

Według Czyżewskiego, obok gangsterów i ludzi służb w willi pojawiali się
        politycy. Czyżewski zeznał, że byli wśród nich m.in. minister obrony narodowej
        Jerzy Szmajdziński, szef UW Władysław Frasyniuk oraz posłowie PO Grzegorz
        Schetyna i Aleksander Grad. – W willi bywał też mający duński paszport Sven
        Hansen, który wcześniej nazywał się Przybylski i był związany z gangiem Oczki.
        Ma duński paszport. Zna się ze Schetyną, chyba są nawet na ty – mówi Czyżewski.

wiadomosci.wp.pl/kat,9932,wid,8074259,prasaWiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1
        • palnick Tuskowe PO w Gdańsku i znikające lodówki :)))) 03.11.05, 17:22
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31403216
    • palnick Tusk musi grać o wszystko a ma wyborców za idiotów 04.11.05, 16:08
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31462278
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka