Dodaj do ulubionych

"Nasz Dziennik" opluwa zmarłych

28.01.06, 21:34
Po śmierci Miłosza, Kuronia, Nowaka-Jeziorańskiego pojawiały się kłamliwe
artykuliki w agitatorskim stylu Trybuny Ludu albo Sowieckiej Prawdy.

Zmarł Johannes Rau - brudna propaganda Ligi Piłki Ręcznej również włączyła
swoją tubę:

cyt:

Przez swoich kolegów partyjnych Rau był krytykowany za zbytnią tolerancję -
m.in. za złożenie podpisu pod tzw. uchwałą imigracyjną. W Polsce z kolei dał
się poznać jako zadeklarowany ateista. Podczas spotkania prezydentów państw
Europy Środkowej w Gnieźnie w 2000 r. stwierdził, że laicka Europa nie
potrzebuje już parasola kościelnego.

Zmarły Johannes Rau był wierzącym ewangelikiem, za działania pojednawcze i
silną wiarę chwalili go nawet hierarchowie katoliccy.

"Nasz Dziennik" to pismo Antychrysta. Tylko diabeł może pałać nienawiścią do
zmarłych ludzi za to, że postępowali według zasad Ewangelii.
Módlmy się, aby jak najmniej ludzi zdołała opętać ta nienawistna hydra.

Szerzej na ten temat:

www.ekumenizm.pl/content/article/2006012817350077.htm

Obserwuj wątek
    • tajemnica.poliszynela Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 28.01.06, 21:35
      ND - żałosna gazeta
    • wartburg4 Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 28.01.06, 21:41
      Ze względu na swoją skromność, przywiązanie do ewangelii i głęboką religijność
      Rau, którego ojciec był pastorem, nazywany był w niemieckich mediach "Bruder
      Johannes".
    • hulaj_dusza Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 28.01.06, 21:49
      Jakoś mnie to wcale nie dziwi.
      • piotr7777 Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 28.01.06, 21:52
        "Po śmierci Miłosza, Kuronia, Nowaka-Jeziorańskiego pojawiały się kłamliwe
        artykuliki w agitatorskim stylu Trybuny Ludu albo Sowieckiej Prawdy."
        To prawda - dodałbym jescze ks. Tischnera i Andrzeja Szczypiorskiego.
      • wuk4 Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 28.01.06, 21:59
        hulaj_dusza napisał:

> Jakoś mnie to wcale nie dziwi.
        >

Bo to nie powinno dziwić. Powinno raczej napełniać smutkiem i zakłopotaniem.

Ktoś, mieszkający w latach 60-tych na Zachodzie mógłby się dziwić np.
        przemówieniami Cyrankiewicza czy lekturą Trybuny Ludu. Ja się nie dziwię, bo
        znam historię, a wokół mnie żyją ludzie, którzy pamiętają tamte czasy.

To samo jest z Ich Dziennikiem, który sączy skrycie jad do ludzkich serc. To
        nie jest "śmieszne" lub "dziwne". To jest żałosne i godne pogardy.
        • hulaj_dusza Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 28.01.06, 22:33
          Masz rację.
          Mnie martwi to, że za chwilę niektórzy forumowicze rzucą się
          na pomoc "jedynemu polskiemu dziennikowi".
    • skin.pl a co tu jest nieprawdą? 28.01.06, 22:29
      że ND nazwał Raua ateistą czy zacytowana wypowiedź raua ze Europa nie
      potrzebuje juz parasola kościoła?
      • hulaj_dusza Re: a co tu jest nieprawdą? Nożyce się odezwały... 28.01.06, 22:34

• joannabarska Re: a co tu jest nieprawdą? Nożyce się odezwały.. 28.01.06, 22:58
          Gdzie nozyce sie odezwały? Po obrzydliwych tekstach tej szmaty "ND"? Tylko
          spluwać na tych wstrętnych pisarczykow.
          • hulaj_dusza Re: a co tu jest nieprawdą? Nożyce się odezwały.. 28.01.06, 23:12
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35809477&a=35813289
            A to "nożyce":

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35809477&a=35813067
            Jak przewidziałem...
      • lejesie Re: a co tu jest nieprawdą? 29.01.06, 02:06
        skin.pl napisał:

> że ND nazwał Raua ateistą czy zacytowana wypowiedź raua ze Europa nie
        > potrzebuje juz parasola kościoła?

Powtorze Twoje pytanie: "a co tu jest nieprawdą?"
        I wlasne postawie: jaka jest roznica miedzy Polakiem, a polskim Obywatelem, czy
        moze juz nie ma zadnej roznicy?
        • wartburg4 Re: a co tu jest nieprawdą? 29.01.06, 13:11
          lejesie napisał:
          >
          > Powtorze Twoje pytanie: "a co tu jest nieprawdą?"
          >

że Rau był ateistą
          • skin.pl Re: a co tu jest nieprawdą? 29.01.06, 13:15
            oni ocenili jego postawę przez kontekst wypowiedzi że Europa nie potrzebuje już
            parasola kościoła..taką wypowiedź moze dać tylko ateista...możliwe że redakcja
            ND się trochę zagalopowała ale nie dziwię sie w sumie ich oburzeniu
    • yoginx A o Wyborczej nie wspomnisz? 28.01.06, 23:22
      Pamiętasz jak Herberta po śmierci opluli?
      Tobie to nie przeszkadzało?
      • skin.pl Re: A o Wyborczej nie wspomnisz? 28.01.06, 23:26
        a jak GW opluwała Moskala!!!! szefa Kongresu Polonii Amerykańskiej
    • eryk2 Co gorsza, 29.01.06, 01:28
      w sobotę wieczorem w Radyju-z-twarzą odbywał się sabat z udziałem
      Oberprokuratora Pisgenosse Z. Ziobry oraz Mariuszka Kamińskiego,
      Korruptionskampfreichskammersturmfuehrera (tj. gościa z Izby Antykorupcyjnej
      Rzeszy). Na zakończenie Borowiczek (osobiście prowadził audycję z dwoma takimi
      fajnymi, młodziutkimi pisiorkami, a co!) wygłosił laudację na temat własnej
      gazety, tj. "Ich Dziennika", że to takie piękne, chrześcijańskie itd.
      Pozdrowienia dla redakcji przesłał od razu sam Oberprokurator. Na jego miejscu
      jeszcze tej nocy przejrzałbym protokoły przesłuchań Jamesa hr. von Moltkego
      (jednego z przywódców opozycji antynazistowskiej), prowadzonych przez
      osławionego poprzednika p. Oberprokuratora z czasów tausendjaehriges Reichu,
      Freislera. Pan Oberuś Zbysinek powinien się zastanowić, do kogo jest mu bliżej -
      bo zaczyna się niewinnie, od chwalenia takiego "Volkischer Beobachter"
      czy "Ich Dziennika", a kończy się jak Freisler.
    • pindolina I nikt ich nie podal do sadu?Skandal!!!!!!!!!!! 29.01.06, 02:11
      Co za plugawe nieludzkie stworzenia!
      Precz!
      Precz!
    • asienka32 Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 29.01.06, 13:24
      > "Nasz Dziennik" to pismo Antychrysta. Tylko diabeł może pałać nienawiścią do
      > zmarłych ludzi za to, że postępowali według zasad Ewangelii.
      > Módlmy się, aby jak najmniej ludzi zdołała opętać ta nienawistna hydra.

Poczytaj sobie autentyczne wypowiedzi Miłosza o polakach-świniach i cokolwiek
      na temat komunistycznych zapędów kuronia zanim cokolwiek napiszesz w ich
      obronie.

Co do J.Nowaka-Jeziorańskiego się zgadzam, że opluwanie go jest niesmaczne /o
      ile było to opluwanie a nie krytyka, do której w wolnym kraju każdy ma prawo,
      nawet jesli nie ma racji/.
      • eryk2 Asieńko, dziecinko, 29.01.06, 15:27
        wróć do leżakowania! Bo jak buziuchnę otworzysz, to jedzie takim prostactwem,
        aż przykro! Śp. Jacek Kuroń bawił się w praktyczny komunizm ("czerwone
        harcerstwo" i te sprawy) na 50 lat przed swoją śmiercią. W ciągu następnego
        półwiecza spędził w KOMUNISTYCZNYCH więzieniach PRL ponad 5 lat życia. Jego
        akcje charytatywne (np. "SOS") były wyrazem praktycznego chrześcijaństwa. Nie
        strzelał do polskich patriotów, nie zamykał prawicowców (nawet tych najbardziej
        oszołomionych), nie lżył, nie opluwał. Załatwiał za to sprzęt medyczny,
        jedzenie, wyposażenie szkół - upominał się o najbiedniejszych, najsłabszych,
        wykluczonych, nagłaśniał problemy mniejszości narodowych. Razem ze
        zwierzchnikiem Kościoła Biznatyjsko-Ukraińskiego (czyli Cerkwi
        Greckokatolickiej), kardynałem Lubomyrem Huzarem, brał udział (tuż przed swoją
        śmiercią) w oddaniu hołdu Polakom i Ukraińcom poległym w walkach o Lwów w 1918
        r. Przygotowywał w ten sposób grunt dla uroczystego otwarcia Cmentarza Orląt,
        którego już nie dożył. Czy nadal, mój ty przeszkolaczku o umyśle niemowlaczka,
        uważasz, że śp. Jacek Kuroń był czerwonym łajdakiem, komunistycznym zbójem i
        bolszewicką hieną? Myśląc twoimi kategoriami, trzeba rozbić wszystkie rzeźby
        św. Pawła, spalić jego obrazy, a w Piśmie Świętym wymazać jego imię, wpisując
        wszędzie w to miejsce "Szaweł, żydowski prześladowca chrześcijan". Dobranoc,
        rozumie!
        • cheetah51 Re: eryku2, szkoda twojej fatygi;-))) b/t b/o 29.01.06, 16:22
        • okarol59 [...] 29.01.06, 16:42
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • okarol59 Za co, za co ? 29.01.06, 16:46
            Za`przypuszczenie, że Asienka jest trunkowa ? Kto trzeźwy mógłby tak bredzić ?
            • asienka32 Re: Za co, za co ? 29.01.06, 17:56
              okarol59 napisał:

> Za`przypuszczenie, że Asienka jest trunkowa ? Kto trzeźwy mógłby tak bredzić ?

Negujesz to, że Miłosc uważał się za Litwina i gardził Polakami-świniami?
              Czesław jeśli to czyta, w grobie się przewraca.
        • asienka32 Re: Asieńko, dziecinko, 29.01.06, 17:54
          > to jedzie takim prostactwem, aż przykro!

Kto śmie skrytykować kogokolwiek ze środowiska dawnej Unii Wolności jest
          prostakiem i antysemitą. Przerabiamy to od 16 lat.

Czy nadal, mój ty przeszkolaczku o umyśle niemowlaczka,
          > uważasz, że śp. Jacek Kuroń był czerwonym łajdakiem, komunistycznym zbójem i
          > bolszewicką hieną?
          Wybacz, ale nie przypominam sobie abym cokolwiek takiego napisała. Dyskutujesz
          ze mną czy z wytworem swojej własnej wyobraźni?
      • bracia_zbrojek [...] 29.01.06, 15:33
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • humbak Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 29.01.06, 16:25
        A skąd je wziąć? (wypowiedzi Miłosza znaczy)
        • asienka32 Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 29.01.06, 17:40
          Na przykład z Łysiakowego "Salonu"
          • humbak Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 29.01.06, 17:44
            Mam kupować tą książkę dla paru cytatów? Chyba lekkie przegięcie by było:)
            • asienka32 Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 29.01.06, 17:50
              Warto przeczytać, nie tylko dla cytatów.
              Łysiak pisze tam kilka ciekawych rzeczy /co ciekawsze nikt z boharetów nie
              podał go do sądu o zniesławienie/
              • humbak Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 29.01.06, 17:54
                Szczerze mówiąc nie przypuszczam by mnie ta książka zainteresowała. Wiem mniej więcej czego się spodziewać. Możesz mi powiedzieć, czy to były te cytaty, o których pisał doktor Majda?
      • okarol59 Re: "Nasz Dziennik" opluwa zmarłych 29.01.06, 16:35
        asienka32 napisała:

> Poczytaj sobie autentyczne wypowiedzi Miłosza o polakach-świniach i cokolwiek
        > na temat komunistycznych zapędów kuronia zanim cokolwiek napiszesz w ich
        > obronie.

Widzisz Asienko, jaki ten Miłosz był przewidujący. Nie znał cię, a wiedział o
        twoim istnieniu. Od Kuronia wara głupia hieno !
        • anthony.zhureck a dlaczego wara? czy kuronia ogłoszono już 29.01.06, 16:46
          świętym?
          • okarol59 Re: a dlaczego wara? czy kuronia ogłoszono już 29.01.06, 16:49
            poczytaj, choć nie sądzę byś cokolwiek zrozumiał

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35809477&a=35837344
            • anthony.zhureck ja swoją opinię już mam: Kuroń i mu podobni 29.01.06, 17:01
              rozwalał przedwojenne harcerstwo, poza tym byl socjalistą i czynnym
              alkoholikiem, o zgrozo, także w okresie pełnienia bardzo ważnej funkcji
              publicznej. miał oczywiście pewne zasługi (choć nie przesadzajmy), w opozycji
              (koncesjonowanej), ale summa summarum nie ma się czym podniecać.
              • asienka32 Re: ja swoją opinię już mam: Kuroń i mu podobni 29.01.06, 17:48
                Głowną jego zasługą było to, że jako minister pracy zajmował się głównie ...
                rozdawaniem zupek ubogim.
                Zaiste szlachetne, ale mam wrazenie, że płacono mu /przynajmniej teoretycznie,
                za zupełnie inną prace.

Kuroń komunistą-ideowcem był od zawsze /nie bandytatylko ideowcem/, działał w
                opozycji, ale to była opozycja do władz PRL a nie w stosunku do systemu.
                Kisiel w Pamiętnikach o nim i Michniku napisał,ze jeśli oni zdobedą władzę i
                wprowadzą komunę według własnych wizji,to jako Polacy dostaniemy po dupie tak,
                że zatęsknimy za PRLem.
                • eryk2 Czy ty czytasz, co piszesz, merdałku? 29.01.06, 18:05
                  Nasza niezrównana Asieńka napisała o sp. Jacku Kuroniu:
                  "Głowną jego zasługą było to, że jako minister pracy zajmował się głównie ...
                  rozdawaniem zupek ubogim. Zaiste szlachetne, ale mam wrazenie, że płacono
                  mu /przynajmniej teoretycznie, za zupełnie inną prace. Kuroń komunistą-ideowcem
                  był od zawsze /nie bandytatylko ideowcem/, działał w opozycji, ale to była
                  opozycja do władz PRL a nie w stosunku do systemu"

Idąc tokiem jej myślenia proponuję nastepującą lustrację życiorysu niejakiego
                  Szawła z Tarsu, znanego pod ksywą TW "Paweł":
                  Główną jego zasługą było to, że przestał prześladować chrześcijan i pisywał
                  jakieś smieszne liściory do dziwnych ludzi. Zaiste szlachetnie, ale mam
                  wrażenie, że gminy chrześcijańskie płaciły mu (przynajmniej teoretycznie) za
                  coś innego (np. konkretne prace). Sam napisał zresztą: "Kto nie pracuje, niech
                  nie je", mimo to całe dnie trawił na pisaniu albo jeżdżeniu po Europie (tzw.
                  podróże apostolskie), nie wytwarzając niczego, ani nie pracując przy łopacie
                  jak każda uczciwa Asieńka.
                  Szaweł był komunistą-ideowcem (uważał, że świat materialny ma drugorzędne
                  znaczenie, pogardzał własnością). Działał w opozycji, ale była to opozycja w
                  stosunku do władz Imperium Romanum, a nie w stosunku do systemu (pozytywnie
                  wypowiadał się o niewolnictwie, nakazywał sługom słuchać ich panów). Fryderyk
                  Nietzsche napisał o nim, że jeśli Szaweł zdobyłby władzę i wprowadził komunę
                  według własnych wizji, to chrześcijanie dostaliby po d..pie tak, że
                  zatęskniliby za Neronem.
                  Dobranoc, rozumie!
                  • asienka32 Re: Czy ty czytasz, co piszesz, merdałku? 29.01.06, 18:30
                    Jednym słowem uważasz, że minister pracy jako główne zadanie ma autopromocję i
                    karmienie w świetle jupiterów zupkami biednych?
                    To nawet kupy się trzyma, bo dzieki temu wzrasta ilość bezrobotnych i przy
                    okazji klienteli zupek.
                    No i rosła popularnosć Kuronia /nie ś.p. bo on się Bogiem brzydził - jak
                    zresztą przystało na komunistę-ideowca/.

A ja w naiwności /pewnie antysemickiej i radiomaryjnej/ myślałam, że zadaniem
                    ministra pracy jest czuwanie nad przestrzeganiem kodeksu pracy i nad polityką
                    zatrudnienia w tym kraju.
                    Rzeczywiscie. rozum zasnął na dobre.
                    • eryk2 Re: Czy ty czytasz, co piszesz, merdałku? 29.01.06, 19:24
                      "Jednym słowem uważasz, że minister pracy jako główne zadanie ma autopromocję i
                      karmienie w świetle jupiterów zupkami biednych?"

Ach, jakie niesamowite korzyści uzyskał śp. Jacek Kuroń dzięki tej
                      autopromocji! Został mandarynem chińskim, Dalajlamą i wybrano go na papieża! A
                      co do brzydzenia się Bogiem - nie wiedziałem, że byliście ze sobą tak blisko,
                      Asieńko, że śp. Jacek opowiadał ci o swoim stosunku do metafizyki. No, no, no -
                      zazdroszczę... A jak się już przyznajesz do radiomaryjności, to pasuje ona do
                      ciebie, oj, pasuje - opluć Zmarłego, odmówić Mu świętej pamięci, wejśc z butami
                      w jego życie duchowe: sam miód i Kaczka, Zawsze Dziwaczka. Poucz koniecznie
                      tych durniów w sutannach, którzy Jacka szanowali za życia: kardynałowie
                      Jaworski i Huzar, księża prowadzący pogrzeb śp. Jacka Kuronia (w dodatku - o
                      zgrozo! - różnych wyznań).
    • anthony.zhureck a w którym miejscu to opluwanie? 29.01.06, 15:39
      konkretnie, bo mimo usilnych starań dopatrzeć się nie mogę.
      • humbak Re: a w którym miejscu to opluwanie? 29.01.06, 16:35
        Była ta sprawa z wypowiedzią jakiegoś ujotowskiego wykładowcy w sprawie Miłosza.
        • anthony.zhureck Re: a w którym miejscu to opluwanie? 29.01.06, 16:46
          humbak napisał:

> Była ta sprawa z wypowiedzią jakiegoś ujotowskiego wykładowcy w sprawie
          Miłosza
          > .
          >

czytałem tamten artykuł i nie przypominam sobie aby ktoś w nim Miłosza opluwał.
          przedstawiono tam kilka cytatów, niezbyt dobrze o nim świadczącym i tyle. a
          autor wątku sugeruje jakoby opluwano także Raua.
          • humbak Re: a w którym miejscu to opluwanie? 29.01.06, 16:47
            No właśnie. Cytaty były zmanipulowane. Sporo na ten temat było swego czasu.
            Co do Raua, to nic nie wiem. Ale powyżej ktoś wyjaśnia o co chodzi.
            • janbezziemi Protestuję! 29.01.06, 17:56

Protestuję przeciwko bzdurnym wypowiedziom asienki 32! Niech sie lepiej zajmie
              gotowaniem, choc gdy gotuje tak, jak tu tworzy, to zatrucie murowane.
              "My bez polityki nawet nie potrafimy sie przeżegnać!" Zbigniew Jerzyna
    • humbak Pogrzebałem 29.01.06, 22:00
      O WIłoszu było tu.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=15222342&s=0
      Niestety linki juz nie hulają bo teksty przeniesione do archiwów:/
      Swoją drogą najlepiej byłoby w końcu zapoznać się z poezją o której mowa:/
      Tu jeszcze dyskusja nt.
      • humbak Re: Pogrzebałem 29.01.06, 22:00
        lysiak.chrzanik.com/modules.php?op=modload&name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=75

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka