Dodaj do ulubionych

Grande Punto

13.02.06, 19:57

Witajcie. Jestem zauroczona fiatem Grande Punto. Nosze sie z zamiarem zakupu.
Bardzo proze o fachowe męskie opinie na temat tego cudu
Czy jest to dobre rozwiazanie dla kobiet ?
Obserwuj wątek
    • wallenrode Re: Grande Punto 13.02.06, 19:59
      najładniejszy fiat z ostatnich dobrych lat...

• purhed Re: Grande Punto 13.02.06, 20:00
      idź do salonu i się przejedź, tak będzie najprościej.
      • kkolasinska Re: Grande Punto 13.02.06, 20:03

Wiem ze tak jest najłatwiej ale chciałabym poznac opinie tu na forum.
        Dzieki
        • purhed Re: Grande Punto 13.02.06, 20:09
          użyj więc wyszukiwarki
          • ml_500 Re: Grande Punto 13.02.06, 20:11
            nie badz niemily dla damy!
            fajne auto ale opinii jeszcze nie za bardzo bo dopiero wszedl do produkcji.
            wizualnie to pierwszy fiat ktorego bym kupil:)
            • cshamoh Re: Grande Punto 19.02.06, 13:03
              Nie wiem czym sie zachwycacie. Auto strasznie spodobalo mi sie wizualnie i
              pojechalem sie mu przypatrzec z bliska do salonu mimo ze Fiaty to dla mnie nie
              sa auta.
              Oprocz wygladu na dobrze zrobionych zdjeciach to auto nic soba nie prezentuje.
              Male, ciasne, plastiki do bani (ale teraz jest tak we wszystkich nowych autach
              do klasy sredniej wlacznie przez ten wspanialy recycling). W srodku tandeta.
              Rzuca sie w oczy to ze jest robione przez ksiegowych czyli najmniejszym
              kosztem. Nie rozumiem tez dlaczego wersja z jedynym slusznym silnikiem JTD
              kosztuje prawie 70 000. NIGDY W ZYCIU. Szczerze to to auto moze sie podobac
              calkowicie, ale chyba tylko komus kto jezdzil Tico, Matizem, Cinquecento albo
              Seicento. Co z tego ze jest ladne na zewnatrz?

Inna sprawa to to ze w cenie do 150 000 nie widze nowego auta ktore chcialbym
              miec. Nie sa warte swoich pieniedzy. Sa masowe, bez duszy, oderwane od
              rzeczywistosci, plastiki nie zachwycaja. Male silniki w duzych budach, ktore
              masz wrazenie ze sie poca jak nimi jedziesz.

Sam mam Rovera 827 wartego moze 10 000. I nie widze w tej cenie dla niego
              zadnego konkurenta. Jak wsiadam czasami do Yarisa to mam wrazenie ze jade
              wydmuszka. Jak wsiadam do nowego Avensisa kombi to wydaje mi sie jade
              plastikowym prototypem. W prownaniu z cala reszta, traci na znaczeniu to ze
              moje auto nie jest idealne, ze musze w nigo lac 15l/100km, ze co jakis czas mam
              drobna usterke. Ma dusze.

A jakbym mial 50 000 to na rynku jest mnostwo uzywanych aut jak BMW 530,
              Mercedes, Lexus ktore mimo wszystkich swooich lat bija nowe auta na glowe...
              • cshamoh Re: Grande Punto 19.02.06, 13:08
                O prosze...
                moto.allegro.pl/show_item.php?item=86653915
              • sowik85 Re: Grande Punto 19.02.06, 13:27
                Z jedynym slusznym masz na mysli ten JTD o mocy 130KM? Ten moze faktycznie tyle
                kosztuje ale na posiadanie czegos takiego moga sobie pozwolic tylko nieliczni.
                To jak by nie bylo jest auto do miasta i na weekendowe wypady wiec po co komu
                130KM? Zgodze sie ze fajnie jest tyle miec pod butem ale na codzien i tak
                wykorzysta sie moze z 70% mocy silnika, i to przy sprzyjajacych warunkach. Poza
                tym ta wersja ma dopisek SPORT wiec to chyba jednoznacznie okresla przeznaczenie
                tego auta. A wersja która juz na prawde nadaje sie do przyjemnej jazdy to 1,4
                95KM (benzynka) i kosztuje w wersji 5d niecale 50tys zł. Tez niemalo ale mysle
                ze nie odbiega od konkurentów. Co z tego ze za te pieniadze mozna kupic cos
                wiele wiekszego- uzywanego? Niektórzy po prostu nie potrzebuja duzych aut albo
                boja sie uzywanych.
              • petasz Yaris - wydmuszka?!? ;-) 19.02.06, 20:09
                Czesc,
                cshamoh napisal:
                "Jak wsiadam czasami do Yarisa to mam wrazenie ze jade
                wydmuszka."

Hahaha! :-) niezly text (chociaz ja nie mam takiego wrazenie:-) ale bede to
                teraz czesto parafrazowal ;-)
                pozdrawiam,
                P.P.
              • capo_di_tutti_capi Re: Grande Punto 20.02.06, 12:57
                Stary, pisząc teksty typu: "oprocz wygladu na dobrze zrobionych zdjeciach to
                auto nic soba nie prezentuje", czy: "Male, ciasne, plastiki do bani (ale teraz
                jest tak we wszystkich nowych autach do klasy sredniej wlacznie przez ten
                wspanialy recycling). W srodku tandeta", uzmysławiasz mi tylko, że kompletnie
                nie znasz się na rzeczy.
        • saabb Re: Grande Punto 13.02.06, 20:09
          bylem na drzwiach otwartych i:
          wyglada ladnie, linia prezentyuje sie atrakcyjnie. W srodku troszku maly ale
          dla kobiety.... Uzyte plastiki wygladaja na dobrej jakosci i na porzadnie
          spasowane, budzi jedynie watpliwosc lakierowana "wstawka" na kokpicie.
          Materialy foteli wygladaja na dobre i na latwe w utrzymaniu czystosci.
          Podstawowe wersje sa "gole" i nie oferuja zbyt wiele. Silniki tez sa malutkie
          ale na auto miejskie powinny wystarczyc. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest
          wersja z silnikiem 1.4 dynamic 95KM. Kosztuje jesli dobrze pamietam okolo 48000
          i wyposazenie tej wersji jest OK. Choc nie ukrywam, ze i tak za fiata taka kasa
          to duzo ale jak kto woli:)
          • hardy01 Re: Grande Punto 18.02.06, 15:15
            > ale na auto miejskie powinny wystarczyc. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest
            > wersja z silnikiem 1.4 dynamic 95KM. Kosztuje jesli dobrze pamietam okolo 48000
            >
            > i wyposazenie tej wersji jest OK. Choc nie ukrywam, ze i tak za fiata taka kasa
            >
            > to duzo ale jak kto woli:)

Za taką kasę? To ja wybieram nową Yariskę
            • waskes29 Re: Grande Punto 18.02.06, 20:44
              hardy01 napisał:

>
              > Za taką kasę? To ja wybieram nową Yariskę

Ta Yarisek jest super jak jest rownie dobry jak poprzednik to koszmar.Wczoraj
              w radio TOK FM byly opisywane wrazenia z jazdy tym samochodem podobno nie
              da sie nim jezdzic wiecej niz 120 km/h.
              Poprzednia wersja to fenomen dla mnie jesli chodzi o sprzedaz ,bardzo
              przecietny samochod za dosc wysoka cene a zdobyl taka popularnosc.Przyznam
              nierozumiem dlaczego ,chyba ten mit o bezawaryjnosci dziala.
              • radek_m_vd Re: Grande Punto 19.02.06, 08:58
                tyle że Yarisek jest trochę mniejszy w środku i prowadzi się mniej pewniej,
                znając natomiast fiata będzie trochę palił (jeszcze nie słyszałem o oszczędnym
                fiacie i z autopsji mogę to potwierdzić)
                poza tym fiat ma funkcję "city" co dla kobiet wydaje się być wspaniałym
                rozwiązaniem....
                • mandig Re: Grande Punto 20.02.06, 15:17
                  no nie wiem. stilo 1.4 95KM chodzi po miescie na 7.5 - 8 l/100km.. zawsze myslalem ze to niewiele ale co ja moge wiedziec... ;)

--
                  ja tu tylko sprzatam
                  • radek_m_vd Re: Grande Punto 25.02.06, 22:07
                    hmmmmm, wyjątki się zdarzają...;-)))
              • johndoe Re: Grande Punto 19.02.06, 21:12
                waskes29 napisał:

>.Przyznam
                > nierozumiem dlaczego ,chyba ten mit o bezawaryjnosci dziala.

nie rozumiesz rowniez zasad pisowni /polskiej/. jak zrozumiesz jedno, to byc moze bedziesz gotowy zrozumiec drugie.
            • morhan Re: Grande Punto 18.02.06, 21:28
              za niecałe 40 tysiaki masz 1,4 i 77 km jechalem , sam byłem zdziwiony leci do
              przodu! te autko wyglada na wszystko tylko nie na fiata, i to z zewnatrz jak i
              w srodku......, niemożliwe stalo sie realem he he pozdro
              • waskes29 Re: Grande Punto 18.02.06, 21:32
                morhan napisał:

> za niecałe 40 tysiaki masz 1,4 i 77 km jechalem , sam byłem zdziwiony leci
                do
                > przodu! te autko wyglada na wszystko tylko nie na fiata, i to z zewnatrz jak
                i
                > w srodku......, niemożliwe stalo sie realem he he pozdro

Pamietam tak samo kiedys pisali i mowili co Bravo/brava a wczesniej o
                Tipo ,ze to przelom jakosciowy itp,a skoczylo sie jak zawsze.
                Jak narazie mozna sie podniecac tylko wygladem punto reszta to tylko duza
                niewiadoma , zreszta dla mnie nie taka duza , jakosci nikt sie nie uczy tak
                odrazu.Mozna liczyc na poprawe ale nie na skok.
                • sowik85 Re: Grande Punto 18.02.06, 23:15
                  Tak mówili, ale Panda tez miala byc przełomem i moim zdaniem byla. Ja (na spółke
                  z mama) jezdze Panda 1,1 Active+ (na poczatku jeszcze byla taka wersja...) i
                  jestem zadowolony. W srodku wszystko oporawnie zmontowane, nic nie trzeszczy. Co
                  prawda przejechane dopiero 27kkm ale np. do pracy zawieszenia nie moge miec
                  zadnych zastrzezen jak i do pracy innych elementów równiez. Z reszta w kazdym
                  tescie podkreslaja ze Panda jest "dorosłym" samochodem jesli chodzi o jakosc
                  wykonania, prowadzenie itp. Jak na ten segment oczywiście. Pozdrawiam
                  • cloclo80 Re: Grande Punto 18.02.06, 23:33
                    > Witajcie. Jestem zauroczona fiatem Grande Punto. Nosze sie z zamiarem zakupu.
                    > Bardzo proze o fachowe męskie opinie na temat tego cudu
                    > Czy jest to dobre rozwiazanie dla kobiet ?

Zaczepka jak z podrecznika. "Jestem zauroczona...". Super. Tylko ze to sie
                    nazywa maketing wirusowy, czyli reklama w wykonaniu uzytkownikow Internetu
                    inicjowana postem zawierajacym jawna lub ukryta rekomendacje produktu.
                • onioni Re: Grande Punto 19.02.06, 05:22
                  Bravo/Brawa swego czasu miała najmniej usterek wśród aut 5-letnich, do dziś mam
                  te gazete z wynikami :-)
                  Choć furory nie zrobiły, ale tu ponoć zawinił marketing

pzdr
                  www.start24.pl/forum/viewtopic.php?t=19
                  - fotki nowych autek
                  • q_vw Re: Grande Punto 19.02.06, 20:21
                    Bravo/Brava to był dobry model Fiata. Jeździłem Bravą 1.2 16V przez 5 lat, zero
                    problemów z autem. Teraz jeżdżą nim rodzice.
        • iberia30 Re: Grande Punto 13.02.06, 20:10
          zapytaj za pol roku to moze juz ktos bedzie umial ci pomoc.
          • timekiller Badanie marketingowe 17.02.06, 14:59
            Badanie marketingowe to proszę sobie robić w domu a nie na forum!!!!!!!!!!!
    • wallenrode Re: Grande Punto 13.02.06, 20:17
      jeżeli chcesz się bawić w nowy samochód to jak najbardziej polecam ...
      fiata punto zawsze sprzedaż po 2-3 latach potem będą spadały ceny na maxa więc
      to musi być króka pzrygoda - fiat jak fiat - potem zacznie sie sypać

inaczej mówiąc - koniec gwarancji - spzredaz ..... po 100 -150 tyś masz już
      tyle do wymiany ....
      • des4 Re: Grande Punto 14.02.06, 11:03
        wallenrode napisał:

> jeżeli chcesz się bawić w nowy samochód to jak najbardziej polecam ...
        > fiata punto zawsze sprzedaż po 2-3 latach potem będą spadały ceny na maxa
        więc
        >
        > to musi być króka pzrygoda - fiat jak fiat - potem zacznie sie sypać
        >
        > inaczej mówiąc - koniec gwarancji - spzredaz ..... po 100 -150 tyś masz już
        > tyle do wymiany ....

Mam 7-letniego Uno i za cholerę nie chce się sypać, jestem rozczarowany, co
        zrobić...?
        • wallenrode Re: Grande Punto 14.02.06, 13:17
          mozliwe że bardzo mało jeździsz.....

ja wspomniałem o przebiegu i o latach.

owszem ,jeżeli ktoś dba o samochód i naprawia go u fachowców , wszyskie
          czynnności obsługowe wykonuje w terminie i co najważniejsza samochód nie
          posiada zaawansowanej techniki elektornicznej to normalna sprawa....

w wielu przypadkach w autach z początku lat 90 nawalają systemy ABS-u (nie jest
          to ogół ale często słyszę o takich przypadkach)...

Fiat Uno jest bardzo prosty technicznie - konstrukcja z lat 80 wiec to bardzo
          dobrze bo niema sie co tak naprawdę psuć a części które poprostu ulegają
          zużyciu - szybszemu niz w inych markach to jest odzwierciedlenie ceny ....

ps czy UNO w końcowej fazie miało wtrysk ???
          • mary_elx piszesz o Uno, a nie wiesz o czym 14.02.06, 13:28
            > ps czy UNO w końcowej fazie miało wtrysk ???

Miało, i to nie tylko w "końcowej". Wszystkie modele z oznaczeniami i.e.
            (iniezione elettronica) miały, jak sama nazwa wskazuje, wtrysk elektroniczny.
            Pierwsze Uno z wtryskiem było sprzedawane jescze przed modyfikacją, tzn. pod
            koniec lat 80-tych (88-89).

W końcowej fazie było tez golasowate Uno z silnikiem z Cinquecento o pojemnosći
            899 cm3 (z gaźnikiem - ale tu pewien nie jestem) oraz na pewno gaxnikowe Uno
            Clip z dość starym brazylijskim (!) silnikiem 900 ileśtam.

Uno 1.0 i.e. było produkowane w Polsce do 2002 r., a 1.4 i.e. do 2000 (chociaż
            być może przez krótki czas potem były jeszcze oferowane Uno VAN z silnikiem 1.4
            i.e.

I przy okazji o oznaczeniach: i.e. = wtrysk elektroniczny (z włoskiego), S -
            standard, SX - standard rozrzerzony (standard eXtended - o dziwo z
            angielskiego).
          • mary_elx i jeszcze trochę edukacji 14.02.06, 13:36
            wallenrode napisał:

> Fiat Uno jest bardzo prosty technicznie - konstrukcja z lat 80 wiec to bardzo
            > dobrze bo niema sie co tak naprawdę psuć a części które poprostu ulegają
            > zużyciu - szybszemu niz w inych markach to jest odzwierciedlenie ceny ....

Poza Polską Uno było oferowane miedzy innymi z automatyczną skrzynią biegów
            (akurat ponoć niezbyt udaną, typu CVT), z ABS, elektronicznym panelem
            kontrolnym działjącym trochę jak dzisiejsze komputery pokładowe (miało toto
            kupę kontrolek, między innymi sygnalizowało przepalenie żarówki, niedomknięcie
            drzwi itd..... Była też wersja Uno Turbo z silnikeim 1300 ileś (100 KM), a
            potem 1372 ccm (112 KM). Tak więc w tym prymitywizmem konstrukcji to ja bym nie
            przesadzał.
            • macarthur wallenrode masz pojęcie 20.02.06, 20:23
              o samochodach jak prosię o gwiazdach,
              piszesz jak mentor o sprawach o których nie masz zielonego pojęcia,
              Uno to był samochód produkowany w latach 80 o najszerszej gamie silników
              a także dzisiaj ma wielu pasjonatów,
              a Fiat jako marka jeśli chodzi o pułap cenowy przedstawia jedną z lepszych
              ofert na nasz specyficzny rynek,
              co ma odzwierciedlenie w sprzedaży,
              na pewno masz rację że Rover jest lepszy ale za nie kupisz go
              za cenę Fiata jelonku
          • des4 Re: Grande Punto 14.02.06, 14:47
            wallenrode napisał:

> mozliwe że bardzo mało jeździsz.....

93kkm

>
            > ja wspomniałem o przebiegu i o latach.
            >
            > owszem ,jeżeli ktoś dba o samochód i naprawia go u fachowców , wszyskie
            > czynnności obsługowe wykonuje w terminie i co najważniejsza samochód nie
            > posiada zaawansowanej techniki elektornicznej to normalna sprawa....

to chyba normalne, że się o samochód daba i serwisuje...
            >
            > w wielu przypadkach w autach z początku lat 90 nawalają systemy ABS-u (nie
            jest
            >
            > to ogół ale często słyszę o takich przypadkach)...

Zgadza się, mój znajomy ma ustawicznie ten problem w swoim Volvo '94...
            >
            > Fiat Uno jest bardzo prosty technicznie - konstrukcja z lat 80 wiec to bardzo
            > dobrze bo niema sie co tak naprawdę psuć a części które poprostu ulegają
            > zużyciu - szybszemu niz w inych markach to jest odzwierciedlenie ceny ....

Takich konstrukcji jest wiele....
            >

> ps czy UNO w końcowej fazie miało wtrysk ???

Tak...
        • kasicus Re: Grande Punto 18.02.06, 15:09
          opinia o tym że fiaty sie sypia strasznie mnie smieszy :) mam tipo z 92r... w
          lecie zrobil 1200km w 10 godzin, a przez te 14lat zadnej powaznej awarii nie
          miał. no i punciaka no1 tez mam z 95r... robie nim ok 1500-2000km
          miesiecznie... działa bez zarzutu... hm.. ciekawe gdzie sa te fiaty z
          usterkami? moze nastepnym razem mi sie uda takiego kupic?
        • pj.pj Re: Grande Punto 19.02.06, 01:27
          > Mam 7-letniego Uno i za cholerę nie chce się sypać, jestem rozczarowany, co
          > zrobić...?

tez mialam (7,5) - i w koncu z bolem serca sprzedalam, bo balam sie jak dlugo
          jeszcze tak pociagnie bez rozsypki. Jak na razie pociagnal kolejny rok u
          nabywcy, przejechal 40 tys. w ciagu tego roku i ponoc nadal nie zamierza sie
          sypac :) mam teraz od roku Corse i zastanawiam sie, czy tyle wytrzyma tak latwo...

ale Uno to byl wyjatkowy Fiat. chyba najlepiej o nim swiadczy, ze go dlugo
          produkowali z niewielkimi, kosmetycznymi wlasciwie zmianami, co dosc odbiega
          od polityki Fiata, wypuszczania coraz to nowych modeli
        • jacab Re: Grande Punto 19.02.06, 19:45
          ...zacznij nim jezdzic :))
      • szarkiszark Re: Grande Punto 17.02.06, 15:21
        mój brat miał seicento przez 7 lat i 187 tys nakręcone od nowości i też jakoś
        nie chciał się posypać.......dziwne.

• cloclo80 Re: Grande Punto 17.02.06, 15:53
          Jak kogos nie zegnie czeska mowa to tu jest maly artykuł.
          (Ostatecznie mozna poogladac obrazki).

www.autorevue.cz/Automobilka/AR.asp?ARI=7113
    • uki145 Re: Grande Punto 13.02.06, 20:43
      Witam! podstawowy problem to fakt ,ze auto dopiero weszło do produkcji i nic
      nie wiemy o jego awaryjnosci(w wiekszosci to nowe
      podzespoły :zawieszenie ,silnik 1.4).fiat znany jest z licznych chorób wieku
      dziececego swoich pojazdów(przynajmniej tak było z punto I i w mniejszym
      stopniu z punto II- modele 99-00 były niedoskonałe,dopiero po 2 latach
      produkcji poprawiono niedociagniecia). generalnie auto sprawia wrazenie
      zrobionego solidniej niz poprzednik(który moim zdaniem był dobrym i trwałym
      autem),podstawowy silnik 1.2 jest sprawdzona i bezawaryjna jednostka z fiata
      Doblo,silnik 1.4(co prawda nowy),ale ma bardzo prosta budowe,wiec
      prognozuje ,ze koszty eksploatacji równiez nie beda wysokie. dla kobiety-czemu
      nie ,moze byc jedynie problem z parkowaniem w miescie:słaba widocznosc w Grande
      Punto. proponuje przejechac sie na jazdach próbnych,to rozwieje wszelkie
      watpliwosci.Pozdrawiam Łukasz
      • kkolasinska Re: Grande Punto 13.02.06, 21:53

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Bede musiała zrobic tak jak piszecie. Jazda
        probna powinna mnie utwierdzic albo i nie w tym czy dobrze zrobie kupujac
        Grande.Ale wizualnie i tak do mnie przemawia
      • lobuzek1 Re: Grande Punto 13.02.06, 22:05
        Sam jeżdżę Puinto II z 2004 r., byłem na jeździe Grande i wrażenia nastepujące:
        Układ jezdny - znakomity. Samochód prowokuje do dynamicznej jazdy, zawieszenie
        sztywne, ale nie przesadnie, prowadzenie znakomite. Punto II też jeździ łądnie,
        zwieszenie jest szybkie i wystarczająco twarde, ale nie przesadnie, niemniej
        jednak Grande jeździ odczuwalnie lepiej. zobaczymy jak będzie z trwałością, ale
        zapewne nie gorzej niż w Punto II, gdzie zawieszenie jest trwałe. Układ
        kierowniczy lepszy niż w Punto II. NIe mówię oczywiście o pracy w trybie City,
        gdyż wówczas wszelki opór zanika całkowicie. Niemniej jednak to ciekawa funkcja
        i czasem się przydaje. Widoczność - zdaje się, że lepsza niż w Punto II,
        przynajmniej dla mnie - jestem wysoki i słupek A czasem wchodzi mi w pole
        widzenia, natomiast Grande ma malutkie okienko obok lusterka.
        Silnik - tu jest problem. W chwili obecnej odradzam motory benzynowe. O ile
        silnik 1.2 spisuje się nad podziw dobrze w Punto II jako motor podstawowy(waga
        875 kg - wersja 5d), to w Grande ważącym dobre 200 kg więcej jest po prostu za
        słaby. Grande z silnikiem 1.4 77 km ma w zasadzie takie same osiągi jak Punto
        II z silnikiem 1.2 więc jeśli koniecznie chcesz benzynę, to zapomnij o 1.2 i
        zaczynaj minimum od 1.4. Niemniej jednak średnio trafione są motory benzynowe.
        Co nie zmienia faktu, że są one spraawdzone i dopracowane i jako takie
        bezwaryjne. Natomiast diesle są ok, ja jeździłem wersją 1.3 90 km i jestem
        bardzo zadowolony, aczkolwiek do diesla musiałbym się przyzwyczaić.
        Wnętrze - wysmakowane, ładnie zmontowane, bardzo ergonomiczne (choć i Punto II
        w swej klasie jest ok). Brakuje natomiast shcowków i półek, które jak dla mnie
        są istotne-tu krok do tyłu w porównaniu z Punto II. Fotele równie dobre jak w
        PII, tapicerka sprawia wrażenie solidnej, podobnie jak i cały samochód. Tylna
        kanapa - niższa niż w Punto II, ale jako kierowca nie będizesz na to zwracać
        uwagi. bagażnik - gorszy niż w Punto II. Mniejszy o ok. 25 litrów (297 l PII -
        275 Grande), to jeszcze mniej ustawny - głębszy, a otwór załadunkowy węższy. To
        dla mnie minus, bo teraz często jeżdżę z wózkiem i manelami niemowlęcymi.
        Ogólnie wrażenia jak najbardziej pozytywne. Chętnie przesiadłbym się do niego,
        za cenę układu jezdnego wybaczyłbym opisane wyżej niedociągnięcia. Autop
        bardzpo udane i rewelacyjnie wyglądające. A, jeszcze jedno - wydaje mi się, że
        Punto II po liftingu ma lepsze światłą mijania niż Grande, ale być może to
        subiektywne odczucie. Tak czy inaczej - polecam z czystym sumieniem.
    • gls1 Re: Grande Punto 13.02.06, 22:03
      A ja jestem najbardziej zauroczony tym "GRANDE", bo to jak widać DUUUŻA
      sztuka... Chyba ludzie będą to kupować tylko z uwagi na napis "GRANDE" bo gdy
      by to było poprostu Punto 3 to sprzedaż była by nizsza o 40%...
    • petasz Re: Grande Punto 13.02.06, 23:30
      to juz napisalem w innym watku,ale moze Ci sie na cos przyda... pozdrawiam, P.P.
      Witam,
      wlasnie wczoraj mialem troche czasu i podjechalem moja wysluzona Tempra na
      drzwi otwarte Fiata, w Gdansku na ul. Hallera.
      W salonie staly 3 modele nowego Fiata Grande Punto, dwa 5d i 3d (oprocz tego
      jedno Stilo za 80-kilka tysiecy! - dla wariata?!, 2 Pandy i Baryła (czyli
      Albea), zaluje ze nie bylo Doblo osobowego, bo chcialem zobaczyc jak toto
      prezentuje sie w najtanszej wersji za 39.900). Wracajac do meritum, czyli
      nowego Punto. Oto moje calkowicie subiektywne wrazenia:
      1. Jest za drogie - 36.700 zł - najtansza wersja, gdyby bylo tansze o np. 2
      kawalki, to o wiele bardziej byloby konkurencyjne, a tak wiadomo ze niewiele
      drozsza nowa Toyota Yaris bardziej skusi klientow...
      2. Wyglad zewnetrzny: piekny przod!!!!!!! przypominajacy Maseratti, z "profilu"
      takie jajko jak wszystkie pozostale pojazdy klasy B, z tylu OK. Ale przod po
      prostu genialny.
      3. Wyglad wewnetrzny: hmmm no wlasnie - tu mam zawsze najwieksze problemy.
      Poniewaz.... nie lubie plastiku w srodku.... (jest jakis watek na forum, w
      ktorym ktos sie pyta o auta bez plastiku w srodku i ktos mu odpisuje ze
      najmniej jest go w Zuku i Tarpanie ;-) plastik nie wiem dlaczego ale kojarzy mi
      sie z czyms bardziej w rodzaju zabawki niz samochodu... i chociaz moja stara
      Tempra jest iles tam razy tansza od nowego Punto to naprawde w srodku
      przedstawia sie lepiej - welurowe fotele, miekkie obicie drzwi, miekki material
      kierownicy i duuuuzo miejsca. Natomiast w Nowej Wielkiej Kropce - hmmm jak to w
      nowoczesnym schludnym aucie dla mlodej zachodniej Europejki i Europejczyka -
      czysto, milo, plastikowo.... Jesli chodzi o same plastiki to moim zdaniem sa
      OK, ani tandeta, ani szczyt mozliwosci. Wnetrze zaprojektowane ladnie. Ale
      kierownica wydaje mi sie ze zrobiona jest zza bardzo twardego materialu, poza
      tym dzwigienki kierunkowskazow sa jakby za wysoko w troche dziwnym miejscu i sa
      troche za krotkie (a palce mam raczej normalne...) - zwroccie na to uwage jak
      bedziecie ogladac Grande Punto, moze mi sie cos uwidzialo ale wydaje mi sie
      troche niewygodne ich umieszczenie. Poza tym stacyjka jest tez jakos dziwacznie
      umieszczona przy kierownicy... Z przodu miejsca wystarczajaco, z tylu tez, a
      nawet na upartego 3 szczuple osoby moga jechac z tylu w dalsza trase. Bagaznik
      malawy, ale z drugiej strony w Temprze mam 510 litrow..... wiec moze stad to
      wrazenie.
      4. Poziom wykonania - na oko wszystko gra i widac postep w porownaniu z
      poprzednim Punto. Starego bym nie kupil, a ten gdyby byl jakos bardziej
      konkurencyjny cenowo - kto to wie :-)
      5. Mala uwaga - jak sie robi drzwi otwarte w salonach to zawsze mnie dziwi, ze
      brakuje kogos w rodzaju staropolskiego wodzireja - ludzie laza bezmyslnnie w
      kolko, a panowie w garniturach sa uprzejmi ale niezbyt aktywni. A dlaczego nie
      miec by kogos kto by przez caly czas stal przy jednym modelu (a byly 3) i
      opowiadal o nowym Punto? ja bym chetnie posluchal jakiejs prezentacji....
      6. 3d czy 5d? Hmmm jesli ktos nie ma dzieci i jezdzi glownie sam lub z
      dziewczyna - 3d - wyglada bardziej sportowo i wygodniej sie wsiada. Jesli
      wiecej osob bedzie jezdzic to 5d.
      7. Na koniec powrot do cen z cennika, niektore pozycje wprawiaja mnie w
      oslupienie, np:
      instalacja radiowa 6 glosnikow = 550 zl
      podlokietnik przedni = 500 zl
      dzielona tylna kanapa 40/60 = 500 zl (wstyd ze tego nie ma w standardzie, Lanos
      mial)
      korek wlewu paliwa zamykany na kluczyk = 250 zl (to juz bezczelnosc, nie
      wiedzialem w ogole jest mozliwosc zeby nie byl zamykany na kluczyk.... w
      Maluchu nawet bylo!)
      trzeci zaglowek = 400 zl
      Rozumiem, ze sa to ceny dla Wlocha czy Niemca. No ale jak zarabiamy 8 razy
      mniej to chyba za duzo. a jak ktos zarabia u nas jak pan niemiec, to czy kupi
      Fiata? ;-)
      Tyle moich wrazen, milego dnia! P.P.
      • kkolasinska Re: Grande Punto 14.02.06, 10:30

Cos o Grande ;-)

media.putfile.com/_Grande_Punto

• petasz Re: Grande Punto 14.02.06, 18:37
          niezle ;-)
          Punto zaczelo mi sie bardziej podobac ;-)
          pozdrawiam,
          P.P.
        • zwierz.alpuhary Re: Grande Punto 18.02.06, 20:35
          marketing wirusowy
          • pj.pj Re: Grande Punto 19.02.06, 01:30
            zwierz.alpuhary napisał:

> marketing wirusowy

po kolejnych stylowo podrecznikowych wypowiedziach autorki watku cos zaczyna byc na rzeczy
    • mary_elx Grande Punto = Wielka Kropka, a wielka kropka, to 14.02.06, 10:37
      PLAMA!
      • grandepunto Re: Grande Punto = Wielka Kropka, a wielka kropka 14.02.06, 13:33
        A ja jezdziłem przez weekend i mimo wszystkich negatywnych opinii napisze ze to
        najlepsze narazie co trafiło sie Fiacie
        • literka_m Re: Grande Punto = Wielka Kropka, a wielka kropka 14.02.06, 14:20
          no coz brzydki nie jest, ale jak sie przyjrzec wyposazeniu... wybralbym nowego
          swifta
          • kkolasinska Re: Grande Punto = Wielka Kropka, a wielka kropka 14.02.06, 19:24

No cóz, wszystko to rzecz gustu , ale jezeli chodzi osamochód to nie tylko musi
            byc on ładny, no chyba ze ktos nie liczy sie zbytnio z pieniedzmi.Dla mnie
            Grande jest ładne i nie drogie, interesuje mnie do tego jeszcze kwestia
            uzytkowania tego auta.
    • callafior Re: Grande Punto 15.02.06, 16:48
      Za krótko ten pojazd istnieje, żeby mówić o eksploatacji. Sądząc jednak po
      marce, nie wróży to nic dobrego. Choć cuda się zdarzają. Dlatego nie jestem
      zwolennikiem kupowania "nowości". Ja bym poczekał na opinie uzytkowników, a poza
      tym raczej bym fiata nie kupował.
      • kkolasinska Re: Grande Punto 15.02.06, 17:03

Mysle ze jazda próbna powinna tu duzo wyjasnic. A swoja droga czemu nie fiat ?
        Miałam juz Seicento, Siene i nie było zle.
        • jimmyjazz Re: Grande Punto 16.02.06, 08:58
          kkolasinska napisała:

> Mysle ze jazda próbna powinna tu duzo wyjasnic. A swoja droga czemu nie
          > fiat ?
          > Miałam juz Seicento, Siene i nie było zle.

Ludzie mają uprzedzenia i tyle. Wolą jeździć 15 letnim golfem.
          Nic nie poradzimy.
          • callafior Re: Grande Punto 16.02.06, 20:27
            Nie. Przynajmniej nie ja. Pewnie, ze lepsze nowe punto niż 15 letni golf po
            wypadku (żeby to jednym), ale lepiej 3 letnia corsa czy polo niż nowe punto.
            Jakoś nie spodziewam się po tej marce żadnej rewelacji, raczej nie są znani z
            super trwałości swoich pojazdów. Nie jeździłem nowym punto, ale jakoś nie
            wierzę, żeby fiat zmienił jakość o 180 stopni.
            • jimmyjazz Re: Grande Punto 17.02.06, 20:47
              callafior napisał:

> ale lepiej 3 letnia corsa czy polo niż nowe punto.
              > Jakoś nie spodziewam się po tej marce żadnej rewelacji,
              > Nie jeździłem nowym punto,

I to są właśnie uprzedzenia. Corsa jakoś nie bryluje w rankingach jeśli chodzi
              o bezawaryjną jazdę.
              A wydawanie werdyktu nt auta tylko na podstawie zdjęć z gazet. Bez komentarza.
        • callafior Re: Grande Punto 16.02.06, 20:22
          No dobra, niektórzy ludzie nie narzekali nawet na polonezy. Ale przejedź się np.
          corsą albo polo i puntem. Zobaczysz, że jest różnica w komforcie i głośności
          jazdy. Nie wiem jak jest w grande punto, bo nie jechałem, ale raczej nie
          spodziewałbym się wielkiej zmiany względem poprzednika (jak dla mnie syf i
          malaria jeśli chodzi o komfort i głośność). Druga sprawa - fiat wytrzymuje
          100-150 tys. km a np. polo czy yaris 300. No i nie wspomnę o awaryjności.
          • frequentflyer Re: Grande Punto 16.02.06, 22:36
            callafior napisał:
            [...] No i nie wspomnę o awaryjności.

I całe szczęście, bo jak porównałeś awaryjność focusa do astry, było nawet
            śmiesznie ...
          • literka_m Re: Grande Punto 20.02.06, 15:17
            > No dobra, niektórzy ludzie nie narzekali nawet na polonezy. Ale przejedź się
            np
            > .
            > corsą albo polo i puntem. Zobaczysz, że jest różnica w komforcie i głośności

jezdzilem kazdym z wymienionych przez Ciebie aut.
            w moim prywatnym/subiektywnym wrazeniu najgorzej spisywal sie polo. nie nie i
            jeszcze raz nie. najmniej chetnie do niego wchodzilem.
            corsa i punto to jeden pies. z calym szacunkiem dla psa. jesli jednak mialbym
            wybraz miedzy TYMI dwoma, wzialbym punto. przynajmniej silniki maja lepsze.
    • gregor7212 Re: Grande Punto 15.02.06, 19:55
      Jeżdżę Grande Punto od tygodnia - pytajcie o co chcecie:)
      • aniolek7772 Re: Grande Punto 16.02.06, 06:02
        A mi też podoba się nowy Grande :)
      • kkolasinska Re: Grande Punto 16.02.06, 10:30
        Jaka wersja jezdzisz. Mnie interesuje
        wersja z silnikiem 1.4 dynamic 95KM. Kosztuje jesli dobrze pamietam okolo
        48000. Myslisz ze to dobra wersja czy lepiej pozostac przy tej podstawowej?
        • uki145 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:33
          Witam! najlepszy silnik do tego auta(pomijajac JTD),ale strasznie droga ta
          wersja. za mniejsze pieniadze kupisz podobnie wyposazonego Fiata Stilo, a to
          auto wieksze . czysta kalkulacja(jesli oczywiscie ma to jakies znaczenia)
          Pozdrawiam
          • kkolasinska Re: Grande Punto 16.02.06, 20:40

Stilo tez fajnie wyglada, ale ja bardziej obstawiam Grande. Poprostu bardziej
            mi sie podoba. Własnie tak sobie mysle czy ta wersja podstawowa nie byłaby az
            taka zła. A i cena nizsza.
            • gregor7212 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:44
              To oczywiście kwestia gustu ale STLIO przy GP wygląda jakby był zaprojektowany
              10 lat wcześniej. Poza tym w środku wcale nie jest większy, oczywiście większy
              ma bagażnik ale zależy do czego komu potrzebny samochód. Ja bagażnika używam 2
              razy w roku więc nie zastanawiałem się nawet chwili.
        • gregor7212 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:41
          Ja mam 1.4 ENERGY 75KM z klimatyzacją i kosztował 55 tys... Wersja DYNAMIC to
          najbardziej "wypasiona" wersja, na dodatek z mocniejszym silnikiem 90KM-
          obawiam się że bez 60 tys. nie wyjedziesz z salonu. Oczywiście że wersja o
          której piszesz jest super ale to już są chore pieniądze.
          • kkolasinska Re: Grande Punto 16.02.06, 20:43

No własnie, pieniadze nie sa małe.Dlatego sama nie wiem.Po jeżdzie próbnej
            będzie jasne.
            • gregor7212 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:47
              Dla mnie też po jeździe próbnej było wszystko jasne - po prostu musiałem go
              mieć:)
          • uki145 alternatywa 16.02.06, 20:45
            Stilo 2005 w wersji 3d. teraz sa rewelacyjne upusty ztytułu rocznika. za 37 tys
            zł kupisz juz pdst wersje z 2 poduchami ,absem ,pełna elektryka i silnikiem 1.4
            16v (95 KM) ze skrzynia 6 biegowa. moze warte przemyslenia? Pozdrawiam
            • radek_m_vd Re: alternatywa 19.02.06, 09:15
              za tą cenę, tj. 55 tys pln proponuję Focusa 1.6 benz 100KM w wersji promocyjnej
              FX (klima ręczna w cenie) - auto zdecydowanie większę, bez porównania lepiej
              się prowadzi, a i osiągi nawet z tym silnikiem będą lepsze niż w Grande Punto
              1.4 77KM
          • sowik85 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:56
            55tys zł. za wersje 1,4 77KM z klima? Troche duzo, chociaz nie wiem jak to
            zrobiles... Chyba wziales duzo bajerów bo ja na stronie www.fiat.pl widze ze
            wersja 5d 1,4 Energy z pakietem Energy Comfort (klima manual, podłokietnik,
            radio CD z przyciskami na kierownicy i elektr. regul. siedzenia kierowcy)
            kosztuje 48,400zł. Plus ewentualna dopłata za lakier metalik- 1450zł. Wychodzi
            prawie okrąglutkie 50 tys zł, jeszcze zostanie na dywaniki podłogowe:) A gdzie
            pozostałe 5tys? pozdrawiam
            • kkolasinska Re: Grande Punto 16.02.06, 22:15

Własnie najbardziej obawiam sie tej jazdy probnej. Bo najgorzej jak bardzo mi
              sie spodoba. no trudno. Mam nadzieje ze nie wyrzuce pieniedzy w błoto.
    • jasmin711 kierownica to porażka 17.02.06, 08:40
      Tez miałem przyjemność posiedzieć sobie w Grande Punto - bardzo przyjemne auto,
      ale jest jedno ale.... kierownica: cienka, duża i twardego, nieprzyjemnego
      plastiku (w słuzbowym uno 95' jest lepsza). Czy ktoś też to zauważył ???
      • kkolasinska Re: kierownica to porażka 17.02.06, 08:44

Mozna sie przyzwyczaić. To chyba nie jest az taki duzy problem ;-)
        • aniolek7772 Re: kierownica to porażka 17.02.06, 11:40
          Zajrzę dziś chyba sobie salonu, obaczyć tą kierownicę:)
          • sowik85 Re: kierownica to porażka 17.02.06, 12:02
            Wlasnie wrócilem z jazdy próbnej nowym Punto. Dostalem auto z silnikiem 1,3 JTD
            90KM. Wrazenia ogólnie pozytywne, chociaz spodziewalem sie ze bardziej wcisnie
            mnie w fotel. Mój tata na codzien jezdzi Punto 1,3 JTD 70KM wiec chcialem
            porównac. Nowe jest ciezsze wiec dynamika jest niewiele lepsza. Co zaliczam na
            duzy plus: uklad kierowniczy- rewelacja, o niebo lepszy niz w aucie mojego ojca,
            zawieszenie- zestrojone troche sportowo, bardzo przyjemnie jedzie po łukach,
            wykonczenie w srodku tez nienajgorsze, wyciszenie wnetrza równiez dobre, zadnych
            drgan na kierownicy (co u mojego ojca w aucie nie jest takie oczywiste), pozycje
            za kierownica kazdy znajdzie optymalna bo wszystko ma szeroki zakres regulacji.
            Co do kierownicy... owszem, materiał na jej wykonanie móglby byc lepszy bo ten
            obecny jest troche twardy. Ale samo koło jest dobrej wielkosci i wyprofilowanie
            tez mi sie spodobalo bo akurat w miejscach tych zgrubien trzymam rece wiec mnie
            jak najbardziej odpowiada. No i sylwetka tego auta kladzie mnie na kolana:)
            Tylko jedno duze ALE: cena tej testowej wersji to około 56tys zł... Benzynki sa
            tansze, ta 1,4 95KM 5d 49,900 plus klima 4,5tys. Ale poza nią raczej niczego bym
            nie bral bo auto ma praktycznie wszystko czego potrzeba do codziennej jazdy.
            Pozdrawiam
            P.S. Wg mnie awaryjnosc Fiatów nie odbiega drastycznie od srdeniej dla tego
            segmentu, jak sie regularnie serwisuje i dba o auto to sie dlugo pojezdzi.
    • kszyrztow Re: Grande Punto 17.02.06, 12:05
      nie wiem tylko, dlaczego tak oszukują w reklamie. Przecież wyraźnie mainpuluja
      proporcjami (spłaszczając obraz) i wtedy to już naprawdę wygląda jak
      maserati ;). A w realu jest wąski i wysoki.
      • sowik85 Re: Grande Punto 17.02.06, 12:17
        Fakt, na zdjeciach jest szeroki i niski:) W rzeczywistosci jest wezszy ale nie
        taki znów wysoki wiec moim zdaniem proporcje sa zachowane. I tak wyglad to duzy
        plus tego auta.
        • kszyrztow Re: Grande Punto 17.02.06, 12:29
          sowik85 napisał:

I tak wyglad to duzy plus tego auta.

nie kwestionuję, bo jest całkiem ładny, ale jakie było moje rozczarowanie, jak
          zobaczyłem go na żywo jakiś czas temu (mając w pamięci maserati z reklamy) :]
          • kkolasinska Re: Grande Punto 17.02.06, 12:41

To fakt ze w TV jest troszke inny, ale nie znaczy ze w realu jest brzydszy.
            Mnie sie bardzo podoba i ciesze sie ze sa naprawde tak pozytywne opinie po
            samej jezdzie probnej.
    • leku Re: Grande Punto 17.02.06, 16:02
      fajne te punto, ladne i w ogole, tzn. ja mam zaufanie do fiata - moj 13 letni
      CC'900 spisuje sie na medal, ale za te pieniadze chyba wolalbym gliwicka astre,
      moze to juz stary model ale ciagle ladny no i przedewszystkim o klase wyzej od fiata
      • waskes29 Re: Grande Punto 17.02.06, 16:08
        leku napisał:

> fajne te punto, ladne i w ogole, tzn. ja mam zaufanie do fiata - moj 13 letni
        > CC'900 spisuje sie na medal, ale za te pieniadze chyba wolalbym gliwicka
        astre,
        > moze to juz stary model ale ciagle ladny no i przedewszystkim o klase wyzej
        od
        > fiata

No nie wiem czy nowe punto jest o klase nizej niz astraII ,kto wie czy nawet
        w punto nie jest wiecej miejsca , a to jednak 1,5 generacji roznicy prawie
        10lat nie ma szans zeby astra byla wstanie dorownac poziomowi fiata.
        Pisze troche tak na slepo bo nie mialem okazji ani siedziec ani jechac nowym
        punto ale oplem jezdzilem sporo i nie byl to nawet wtedy kiedy debiutowal
        jakis wybijajacy sie samochod.
        • leku Re: Grande Punto 17.02.06, 22:26
          no to jak to jest? fiat ma dwa maluchy - pande i sc, dalej dziura, dwa klasy
          sredniej nizszej : grande punto i stilo ??? nie wydaje mi sie
          • waskes29 Re: Grande Punto 17.02.06, 22:32
            leku napisał:

> no to jak to jest? fiat ma dwa maluchy - pande i sc, dalej dziura, dwa klasy
            > sredniej nizszej : grande punto i stilo ??? nie wydaje mi sie

Jezeli mierzysz je klasami to masz racje ale jak podejsc do tego z
            centymetrem to moze wyjsc tak jak pisalem ze nowe punto moze byc wieksze
            niz astraII .
            Punto w tej chwili to przerosniete auto segmentu b a AstraII to co prawda
            kompakt ale juz dosc wiekowy , jak wiesz prawie kazda nowa generacja
            modelu jest wieksza od poprzednika w ktoryms momencie te z nizszego segmentu
            musza dogonic te starsze modele z wyzszego segmentu.
            • uki145 Re: Grande Punto 17.02.06, 23:24
              Witam! bagaznik punto jest z klasy B: 274 l. stilo ma w wersji 3d 305 l , a w
              wersji 5d 370 l. podobnie astra w wersji 5d bagaznik ma 370 l . wiec chyba
              tutaj róznica jest wyrazna. do tego dochodza wieksze wymiary zewnetrzne . stilo
              ma wiekszy od punto rozstaw osi, jest równiez szerszy. tak sie chyba mierzy
              klase auta. podobnie jest np z Alfa 166 : wymiary klasy wyzszej ,a wnetrze
              wielkosci Passata. Pozdrawiam
    • andre_234 Re: Grande Punto 18.02.06, 13:12
      Dla kobiety rozwiązanie jst sprawą (powiedziałbym) niezwykle żywotną.
      ;-))
      • kkolasinska Re: Grande Punto 18.02.06, 14:57

Bo dla kobiety wazny jest po pierwsze wyglad auta a potem cała reszta ;-)
        • dr.rocco Re: Grande Punto 18.02.06, 17:31
          Punto 2 nadal bedzie w produkcji , wiec cos tam pomiedzy tymi maluchami a tym
          nowym puntem zostanie.No i mysle , ze za jakis czas cena nowego punto spadnie,
          zawsze tak jest , ze nowosci sa drogie na poczatku.
        • pj.pj Re: Grande Punto 19.02.06, 01:36
          kkolasinska napisała:

> Bo dla kobiety wazny jest po pierwsze wyglad auta a potem cała reszta ;-)

mow za siebie. jestem kobieta, a jak kupuje samochody, to raczej zwracam uwage
          na dynamike silnika, wielkosc bagaznika, ostatnio takze np. mozliwosc
          dostosowania wysokosci fotela i kolumny kierownicy do mojego wzrostu, a przede
          wszystkim na jezdzie probnej (przy ostatnim zakupie objezdzilam szesc roznych
          modeli) na to, jak przyspiesza, jak jedzie pod gore - czyli znow, dynamika
          przede wszystkim. z udogodnien chwale sobie niewatpliwie wspomaganie kierownicy,
          dostosowane do predkosci.

czy takie podejscie do wyboru samochodu dyskwalifikuje mnie jako kobiete?

btw rok temu rozwazalam zakup rowniez punta, ale jednak przegralo z innym
          samochodem...
          • kkolasinska Re: Grande Punto 19.02.06, 12:11

Nie napisałam ze dla kazdej kobiety , wiec nie musisz sie identyfikowac z tym
            postem ze pisałam rowniez o obie. Bo zgdazam sie z Toba ze cała reszta tez jest
            wazna ale jako na pierwsze co sie zwraca uwage to wygląd.
          • jimmyjazz Wygląd też się liczy :-) 19.02.06, 12:30
            pj.pj napisała:

> kkolasinska napisała:
            >
            > > Bo dla kobiety wazny jest po pierwsze wyglad auta a potem cała reszta ;-)
            >
            > mow za siebie. jestem kobieta

Kupiła byś brzydkie auto? Niech jeździ dobrze ale jest szpetne?
            Wygląd jest b.ważny i to zarówno dla kobiet jak i dla facetów.

Po za tym dla kobiet naważniejszy jest kolor ;-)
        • aniolek7772 Re: Grande Punto 19.02.06, 20:37
          dla kazdego ważny jest wygląd
          najwazniejsza dla mnie jest zdecydowanie inteligencja:)
          a jak tam z nią u nowego punciaka?
          ja zamierzam prześwietlić autko
          a patrzeć na co mam ...no bo popatrzcie sami
          www.prawie.jak.maserati.patrz.pl/
          i jak tu nie kierować się wyglądem....
          • aniolek7772 Re: Wygląd tez się liczy:-) 19.02.06, 20:54
            aniolek7772 napisała:
            tu się powinno znaleźć...ech....myślę że koordynacja pracy z myszką też się
            liczy:)
            > dla kazdego ważny jest wygląd
            > najwazniejsza dla mnie jest zdecydowanie inteligencja:)
            > a jak tam z nią u nowego punciaka?
            > ja zamierzam prześwietlić autko
            > a patrzeć na co mam ...no bo popatrzcie sami
            > www.prawie.jak.maserati.patrz.pl/
            > i jak tu nie kierować się wyglądem....
    • dyzi0m cos zapominacie o car of the year 19.02.06, 14:31
      tak sie emocjonujecie punciakiem grande, a przeciez jest jeszcze nowe clio.
      Osobiscie, majac 40 tysiecy na "malucha" to wlasnie renowke bym kupil.
      • waskes29 Re: cos zapominacie o car of the year 19.02.06, 14:55
        dyzi0m napisał:

> tak sie emocjonujecie punciakiem grande, a przeciez jest jeszcze nowe clio.
        > Osobiscie, majac 40 tysiecy na "malucha" to wlasnie renowke bym kupil.

Tak naprawde to w dupe mozna sobie wsadzic te car of the year na
        przykladach wielu poprzednikow.
      • jimmyjazz Re: cos zapominacie o car of the year 20.02.06, 09:08
        dyzi0m napisał:

> tak sie emocjonujecie punciakiem grande, a przeciez jest jeszcze nowe clio.
        > Osobiscie, majac 40 tysiecy na "malucha" to wlasnie renowke bym kupil.

E tam. Z zewnątrz to jeszcze jako tako, ale w środku to cliówka jest tragiczna.
        Dawno nie widziałem tak spapranego wnętrza (czarno, smutno, bez pomysłu). Ale
        co kto lubi.
      • poconick Re: cos zapominacie o car of the year 21.02.06, 10:01
        majac ta kase to wole juz kupic wieksza talie, ale biorac pod uwage jej wyglad
        zewnetrzny to juz wole o wiele bardziej punto, przynajmniej za niewielkie w sume
        pieniadze masz cos co wyglada niemal jak maserati ;D
        poza tym w clio i w ogle renault ma zawsze po ok 4 m-ca gora roku do wymiany
        akumulator i sprzedawcy w salonie tego nie kryja - to jedna z ich slabosci.
        poza tym ile mnie beda pozniej kosztowac czesci do fiata a ile do francuza?
    • poconick Re: Grande Punto 19.02.06, 14:55
      kkolasinska napisała:

> Witajcie. Jestem zauroczona fiatem Grande Punto. Nosze sie z zamiarem zakupu.
      > Bardzo proze o fachowe męskie opinie na temat tego cudu
      > Czy jest to dobre rozwiazanie dla kobiet ?

:D ale sie rozbawilam jak przeczytalam ten post < zobacz link w mojej
      sygnaturce Punt (o) G :D
      ;) a pozniej kliknij w ten Punto prawie jak... :D

a powaznie jak szukasz auta to jeszcze musisz zwrocic uwage ile cie beda
      kosztowac czesci do tego samochodu. np jak ukradna ci lusterko boczne. takie
      lusterko do fiata bedzie znacznie tansze niz np do peugota. to samochodzik moim
      zdaniem w sam raz dla kobiety. zgrabny, mily dla oka. ostatnio zaliczylam jazdy
      probne nim i seatem. jak na samochod w swojej klasie jest niezwykle
      satysfakcjonujacy, poza tym o wiele mniej razi "plastikiem" wewnatrz niz seat
      czy citroen.
    • watly1313 Re: Grande Punto 19.02.06, 21:56
      Sliczny niestety przez miesiąc przyglądałem się produkcji Fiata i wiem że jego cienka blacha po ocynkowaniu jest szlifowana by utrzymać zgodność z wymiarami projektanta . W tych miejscach rdza to tylko kwiestia czasu , a kilka miejsc ze szlifami większymi od dłoni znacznie naraża blachę. Cena Swietna , technologia OK części nie orginalne bardzo tanie do FIAT uważam że jest wart swojej ceny jednak tylko do czasu wizyty w service bo jak auto tam było więcej niż 10 min to już nie będzie tym samym twoim autkiem pisze to ponieważ składałem wielokrotnie zażalenia po naprawie konsekwencji nie wyciągneli żadnych do tego stopnia , że wymontowali podczas ostatniej wzyty 2 foteliki dzieci potem włożyli je o niczym nie informując przy chamowaniu dzieci wogóle nie były przypięte !!!! kierownik był blady gdy tam wpadliśmy z krzykiem . Obecnie aut nie naprawiamy w service FIAT i wszystko jest jak najbardziej ok jak na auta za taką cenę POLECAM
      • lucynder Re: Grande Punto 19.02.06, 23:18
        Z tymi fiatami to może nie byłoby tak zle gdyby nie serwisy które w większości
        są byłymi polmozbytami i ludzie którzy tam pracują pamiętają czasy FSO i FSM.
        A tak swoją drogą Punto grande już często odwiedza serwisy bo jak to w fiatach
        bywa niektóre części trzeba jeszcze raz przykręcić.
      • luciussnow Re: Grande Punto 20.02.06, 10:06
        zaje*isty błąd w technologii... szlifowanie karoserii po KTL, to powinno się
        robić jeszcze na spawalni!
        Jest taka zasada, zwana "3F" - nie kupuj Forda, Fiata i "francuza".
        pozdrawiam
        • aniolek7772 Re: Grande Punto 23.02.06, 00:23
          luciussnow napisał:

> zaje*isty błąd w technologii... szlifowanie karoserii po KTL, to powinno się
          > robić jeszcze na spawalni!
          > Jest taka zasada, zwana "3F" - nie kupuj Forda, Fiata i "francuza".
          > pozdrawiam
          :)e tam nie podoba mi sie ta zasada "3F"jak wspominalam wyzej
          ......nie lubie japonczyków........może jakąś zasade wymyślę?

jeżeli chodzi o fiata grande to tryb "city" jest tym co kocham
          pozdrawiam

www.fiatpunto.pl/
    • jpolaczkiewicz Re: Grande Punto 19.02.06, 23:15
      Droga kkolasinsko.
      Jeśli szukasz samochodu rodzinnego a zarazem zebys mogła pochwalić sie nim przed
      przyjaciółmi to grande jest strzałem w 10. Sam jestem posiadaczem Fiata Punto
      Grande 1.4 V8 na drodze spawuje sie naprawde dobrze, elektrycznie wspomagana
      kierownica napewno jest wielkim przyjacielem po krętych miejskich uliczkach.
      Jego 77 konny silnik pozwala na energiczne i sprawne manewry w kazdych
      warunkach. wykończenie tapicerki jest na 5 z plusem, jeśli ktoś lubi klasyczny
      styl i funkcjonalnosć to napewno bedzie sie czuł w Grande jak ryba w wodzie.
      Pozostaje jedynie wybrać kolor tapicerki do koloru oczu czy zgodnie z własnym
      gustem. Mam grande od 2 tygodni i nie moge sie nim nacieszyć, samochód na drodze
      zachowuje sie wzorowo. Oczywiście nie jest wolny od wad, nie ma rzeczy
      idealnych, Jego najwieksza wadą a zarazem bardzo małą to, co zdążyłem zauwazyć
      jego szerokie opony lekko tracą przyczepność na naszych ziomowych drogach gdzie
      bruzdy są bardzo wysokie. Lecz wkońcu to włsoki samochód nie przywykł do
      syberysjkich dróg. Od zakupu Fiata Grande ani przez chwile nie żałowałem wyboru,
      a jestem wielkim marudą, to tym razem czuje ze dobrze wybrałem.

• kkolasinska Re: Grande Punto 20.02.06, 08:06

Bardzo dziekuje za posta jpolaczkiewicz . Przekonuje mnie to jeszcze bardziej.
        Jestem i tak juz zdecydowana .
        • jacek-pisarczyk Re: Grwyglada to na reaklamę 20.02.06, 17:27
          Witam.
          Analizujac watek mam nieodparte wrażenie, że ktoś tutaj zajmuje się rekalma
          fiata. I to "jestem juz zdecydowana"..
        • jacek-pisarczyk Re: Grande Punto 20.02.06, 17:30
          To chyba jakas reklama jest??
      • gregor7212 Re: Grande Punto 21.02.06, 08:31
        to już jest nas dwóch :)
    • magdalllena.s Re: Grande Punto 20.02.06, 13:53
      cześć Szczerze mówiąc jeżdże fiatem, coprewda dużo starszym (bravo 98) ale fiat
      to zawsze fiat. Nigdy więcej !!!!! Spada na wartości, ciągle coś się z nim
      dzieje, a o sprzedaży mogę zapomnieć bo nie ma amartorów na używane fiaty -
      niestety. Tak więc choć jestem kobietą, a opinie miały być męskie to gorąco
      odradzam. Jest dużo innych ładnych i bezawaryjnych samochodów w tej cenie.
      Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru
      • literka_m Re: Grande Punto 20.02.06, 15:31
        zostaje mi jedynie pogratulowac fantazji i zasobnosci portfela. wydac 50 tys
        zlotych ma - w koncu - male toczydlo, tyle ze troche lepiej wygladajace niz
        inne male toczydla.

milego uzytkowania
        literka_m

coz w tych pieniadzach mialbym 1 - 2 roczne :
        corollke, civica, A3, i pewnie z tuzin innych a kasy starczyloby jeszcze na
        niezly urlop cala rodzina. auta wieksze, wygodniejsze, niezle wyposazone i
        gwarantujace wieksze bezpieczenstwo i gwarantuje Ci, ze pierwsza pojawilabys
        sie w servisie z nowym punciakiem niz ja z ktoryms z wymienionej trojki
        • aniolek7772 Re: Grande Punto 20.02.06, 18:48
          ile wypowiedzi tyle opinii..
          wybór samochodu jest chyba sprawą mocno indywidualną
          poprostu potrzeby kazdego z nas są inne

"zostaje mi jedynie pogratulowac fantazji"

niektorzy mają fantazję inni nie :) pozdrawiam

Anioł może pojawić się w szczególnie ważnym momencie życia aby podkreślić wagę
          wydarzeń,które maja miejsce i zwrócić uwage na to co jest w danej chwili
          najistotniejsze.

• maple_leafs święta zasada 3 x F 20.02.06, 20:14
      Mam świętą zasadę co do kupowania samochodów która strzeże mnie i wszystkich
      innych do niej się stosujących:
      Zasada 3 x F

Kupując samochód unikaj Fordów, Fiatów i Francuzów :-)

Pozdrawiam i nie daj się wrobić.
      • aniolek7772 Re: święta zasada 3 x F 20.02.06, 21:27
        maple_leafs napisał:

> Mam świętą zasadę co do kupowania samochodów która strzeże mnie i wszystkich
        > innych do niej się stosujących:
        > Zasada 3 x F
        >
        > Kupując samochód unikaj Fordów, Fiatów i Francuzów :-)
        >
        > Pozdrawiam i nie daj się wrobić.

e tam fiaty, fordy są ok,
        francuzy bleeee
        i nie lubię japończyków
        więc mogłaby być zasada
        z daleka od japończyków, i wszystkiego co francuskie:):):)

ale jak pisałam to kazdego indywidualne doświadczenia, odczucia,potrzeby zasoby
        pieniężne....itd itp
        ale nowy punciak coś w sobie ma:)

to.punto.czy.maserati.patrz.pl/

• waskes29 Re: święta zasada 3 x F 20.02.06, 21:35
          aniolek7772 napisała:

>
          > e tam fiaty, fordy są ok,
          > francuzy bleeee
          > i nie lubię japończyków
          > więc mogłaby być zasada
          > z daleka od japończyków, i wszystkiego co francuskie:):):)
          >
          > ale jak pisałam to kazdego indywidualne doświadczenia, odczucia,potrzeby
          zasoby
          >
          > pieniężne....itd itp
          > ale nowy punciak coś w sobie ma:)
          >
          Trzeba przyznac ze typowa kobieta to ty nie jestes ,90% jakie znam to wlanie
          gustuja albo w japonczykach albo francuzach.
          To dobrze ze sa takie co sie roznia :)
    • polokokt Re: Grande Punto 21.02.06, 23:14
      Witam
      Ja bylem w salonie opbejrzec to cudo, tym bardziej ze opublikowano juz wyniki
      sprzedazy w europie i tym bardziej bylem ciekawy co ludzie widza w tym autku.
      A wiec linia nadwozia to rzecz gustu, jednym sie podoba jedno a drugim drugie.
      Wiec nie ma co dyskutowac. To akurat nie jest linia nadwozia ktora do mnie
      trafia.
      Ale ja chcialem co do technicznych rozwiazan.
      1. Kufer na pilota (tak mnie poinformowal sprzedawca, ale juz nie pokazal jak
      dziala to cudo). Oki, fajny bajer, ale przydaloby sie chyba jakies awaryjne
      wyjscie (jest jakies?) do jego otworzenia bo juz wyobrazam sobie sytuacje ze
      gdy wysiadzie akumulator aby go odkrecic trzeba bedzie albo pozyczac klucze od
      sasiada albo latac po nie do domu albo dostawac sie do bagaznika przez
      siedzenia.
      2 a drugie co mnie udezylo po oczach to to co zobaczylem pod maska. Gołe
      podluznice. Praktycznie brak blaszanego nadkola tylko plastiki jako oslony i to
      tak marnie spasowane ze przez szpary widac kolo (czyli w czasie jak bedzie
      mokro bedzie tedy woda "sypala" az milo.) No nie wiem, to pierwsze autko w
      ktorym spotkalem sie z taka "przestrzenia" pod maska. Dotad widziaem tylko
      takie w ktorych kola itd byly dosc szczelnie zabudowane do pewnej wysokosci.
      Ale moze faktycznie taka moda idzie i teraz tak bedzie tez w innych autkach
      celem obnizenia kosztow produkcji. Mi w kazdym razie to sie niespecjalnie
      podobalo.

Ale zeby powiediec cos milego. To ogolnie autko jakie takie toczydlo dla lubu
      jak najbardziej OK, wnetrze w miare ladne (szczegolnie bogatsza wersja. Jakby
      delikatnie za wysoko dzwignie od kierunkowskazow i wycieraczek a lapy mam
      raczej spore.

Pozdrawiam
      • lospablos20 Re: Grande Punto 23.02.06, 01:39
        Fiat wypuścil kolejne badziewie. Auto na 2-3 lata a pózniej do żyda, bo naprawy
        bedą non stop.Badziewie w ładnym opakowaniu. Nigdy bym nie kupił fiata, szkoda
        pieniedzy , czasu i nerwów.To auto dla tych co jezdza tylko po zakupy na rynek
        albo w niedziele do kosciola pochwalić sie sasiadom. Mój kumpel jezdzi 13
        letnim Nissanem Primera, 245 tysiecy na liczniku i auto oleju nie bierze ,
        silnik prawie jak nowy, wymienia tylko materialy eksploatacyjne (ale to sie w
        kżdym aucie wymienia). A jego ojciec jezdzi Puntem 2 HGT i tylko caly czas
        klnie, bo non stop coś nawala. Moja dziewczyna ma Pandę i już 4 razy musialem
        ja holować..a auto ma rok i 30 tysiecy przebiegu. Fiat to jednorazówka i tyle.
        Już lepiej maluha kupić niz to Grande dziadostwo, dłżej posłuży i naprawy
        tansze hhe :-). A tak na powaznie jesli samochód to tylko japończyk (Nissan,
        Toyota, Mazda) albo porzadny Niemiec (Audi, BMW) To sa auta nie do zdarcia. A
        nie włoskie jednorazówki w cukierkowych opakowaniach.
        • bbso Re: Grande Punto 23.02.06, 08:52
          Ale pieprzenie. Człowieku a wiesz co ma mój kumpel.... Twoj kumpel to niech się
          schowa przy moim kumplu.....
    • dunczyk1960 Re: Grande Punto 23.02.06, 09:40
      .. z takimi "swiecami" Grande Punto bedzie GTi albo energooszczedne wozidlo-
      decydujesz sam/a .

www.cykelkallan.com/imageupload/689.gif
      • aniolek7772 Re: Grande Punto 23.02.06, 18:22

mialam okazje posiedziec sobie w Grande
        zwróciliście uwagę na na wiekszą ilosc miejsca we wnetrzu nowego Punto?
        Pod tym wzgledem moze smialo rywalizować a autami klasy kompakt.
        Bylam zaskoczona...mile

nie lubie "japonczykow"
        :)
        www.fiatpunto.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka