kkolasinska 13.02.06, 19:57 Witajcie. Jestem zauroczona fiatem Grande Punto. Nosze sie z zamiarem zakupu. Bardzo proze o fachowe męskie opinie na temat tego cudu Czy jest to dobre rozwiazanie dla kobiet ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
purhed Re: Grande Punto 13.02.06, 20:00 idź do salonu i się przejedź, tak będzie najprościej. Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 13.02.06, 20:03 Wiem ze tak jest najłatwiej ale chciałabym poznac opinie tu na forum. Dzieki Link Zgłoś
ml_500 Re: Grande Punto 13.02.06, 20:11 nie badz niemily dla damy! fajne auto ale opinii jeszcze nie za bardzo bo dopiero wszedl do produkcji. wizualnie to pierwszy fiat ktorego bym kupil:) Link Zgłoś
cshamoh Re: Grande Punto 19.02.06, 13:03 Nie wiem czym sie zachwycacie. Auto strasznie spodobalo mi sie wizualnie i pojechalem sie mu przypatrzec z bliska do salonu mimo ze Fiaty to dla mnie nie sa auta. Oprocz wygladu na dobrze zrobionych zdjeciach to auto nic soba nie prezentuje. Male, ciasne, plastiki do bani (ale teraz jest tak we wszystkich nowych autach do klasy sredniej wlacznie przez ten wspanialy recycling). W srodku tandeta. Rzuca sie w oczy to ze jest robione przez ksiegowych czyli najmniejszym kosztem. Nie rozumiem tez dlaczego wersja z jedynym slusznym silnikiem JTD kosztuje prawie 70 000. NIGDY W ZYCIU. Szczerze to to auto moze sie podobac calkowicie, ale chyba tylko komus kto jezdzil Tico, Matizem, Cinquecento albo Seicento. Co z tego ze jest ladne na zewnatrz? Inna sprawa to to ze w cenie do 150 000 nie widze nowego auta ktore chcialbym miec. Nie sa warte swoich pieniedzy. Sa masowe, bez duszy, oderwane od rzeczywistosci, plastiki nie zachwycaja. Male silniki w duzych budach, ktore masz wrazenie ze sie poca jak nimi jedziesz. Sam mam Rovera 827 wartego moze 10 000. I nie widze w tej cenie dla niego zadnego konkurenta. Jak wsiadam czasami do Yarisa to mam wrazenie ze jade wydmuszka. Jak wsiadam do nowego Avensisa kombi to wydaje mi sie jade plastikowym prototypem. W prownaniu z cala reszta, traci na znaczeniu to ze moje auto nie jest idealne, ze musze w nigo lac 15l/100km, ze co jakis czas mam drobna usterke. Ma dusze. A jakbym mial 50 000 to na rynku jest mnostwo uzywanych aut jak BMW 530, Mercedes, Lexus ktore mimo wszystkich swooich lat bija nowe auta na glowe... Link Zgłoś
cshamoh Re: Grande Punto 19.02.06, 13:08 O prosze... moto.allegro.pl/show_item.php?item=86653915 Link Zgłoś
sowik85 Re: Grande Punto 19.02.06, 13:27 Z jedynym slusznym masz na mysli ten JTD o mocy 130KM? Ten moze faktycznie tyle kosztuje ale na posiadanie czegos takiego moga sobie pozwolic tylko nieliczni. To jak by nie bylo jest auto do miasta i na weekendowe wypady wiec po co komu 130KM? Zgodze sie ze fajnie jest tyle miec pod butem ale na codzien i tak wykorzysta sie moze z 70% mocy silnika, i to przy sprzyjajacych warunkach. Poza tym ta wersja ma dopisek SPORT wiec to chyba jednoznacznie okresla przeznaczenie tego auta. A wersja która juz na prawde nadaje sie do przyjemnej jazdy to 1,4 95KM (benzynka) i kosztuje w wersji 5d niecale 50tys zł. Tez niemalo ale mysle ze nie odbiega od konkurentów. Co z tego ze za te pieniadze mozna kupic cos wiele wiekszego- uzywanego? Niektórzy po prostu nie potrzebuja duzych aut albo boja sie uzywanych. Link Zgłoś
petasz Yaris - wydmuszka?!? ;-) 19.02.06, 20:09 Czesc, cshamoh napisal: "Jak wsiadam czasami do Yarisa to mam wrazenie ze jade wydmuszka." Hahaha! :-) niezly text (chociaz ja nie mam takiego wrazenie:-) ale bede to teraz czesto parafrazowal ;-) pozdrawiam, P.P. Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Grande Punto 20.02.06, 12:57 Stary, pisząc teksty typu: "oprocz wygladu na dobrze zrobionych zdjeciach to auto nic soba nie prezentuje", czy: "Male, ciasne, plastiki do bani (ale teraz jest tak we wszystkich nowych autach do klasy sredniej wlacznie przez ten wspanialy recycling). W srodku tandeta", uzmysławiasz mi tylko, że kompletnie nie znasz się na rzeczy. Link Zgłoś
saabb Re: Grande Punto 13.02.06, 20:09 bylem na drzwiach otwartych i: wyglada ladnie, linia prezentyuje sie atrakcyjnie. W srodku troszku maly ale dla kobiety.... Uzyte plastiki wygladaja na dobrej jakosci i na porzadnie spasowane, budzi jedynie watpliwosc lakierowana "wstawka" na kokpicie. Materialy foteli wygladaja na dobre i na latwe w utrzymaniu czystosci. Podstawowe wersje sa "gole" i nie oferuja zbyt wiele. Silniki tez sa malutkie ale na auto miejskie powinny wystarczyc. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest wersja z silnikiem 1.4 dynamic 95KM. Kosztuje jesli dobrze pamietam okolo 48000 i wyposazenie tej wersji jest OK. Choc nie ukrywam, ze i tak za fiata taka kasa to duzo ale jak kto woli:) Link Zgłoś
hardy01 Re: Grande Punto 18.02.06, 15:15 > ale na auto miejskie powinny wystarczyc. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest > wersja z silnikiem 1.4 dynamic 95KM. Kosztuje jesli dobrze pamietam okolo 48000 > > i wyposazenie tej wersji jest OK. Choc nie ukrywam, ze i tak za fiata taka kasa > > to duzo ale jak kto woli:) Za taką kasę? To ja wybieram nową Yariskę Link Zgłoś
waskes29 Re: Grande Punto 18.02.06, 20:44 hardy01 napisał: > > Za taką kasę? To ja wybieram nową Yariskę Ta Yarisek jest super jak jest rownie dobry jak poprzednik to koszmar.Wczoraj w radio TOK FM byly opisywane wrazenia z jazdy tym samochodem podobno nie da sie nim jezdzic wiecej niz 120 km/h. Poprzednia wersja to fenomen dla mnie jesli chodzi o sprzedaz ,bardzo przecietny samochod za dosc wysoka cene a zdobyl taka popularnosc.Przyznam nierozumiem dlaczego ,chyba ten mit o bezawaryjnosci dziala. Link Zgłoś
radek_m_vd Re: Grande Punto 19.02.06, 08:58 tyle że Yarisek jest trochę mniejszy w środku i prowadzi się mniej pewniej, znając natomiast fiata będzie trochę palił (jeszcze nie słyszałem o oszczędnym fiacie i z autopsji mogę to potwierdzić) poza tym fiat ma funkcję "city" co dla kobiet wydaje się być wspaniałym rozwiązaniem.... Link Zgłoś
mandig Re: Grande Punto 20.02.06, 15:17 no nie wiem. stilo 1.4 95KM chodzi po miescie na 7.5 - 8 l/100km.. zawsze myslalem ze to niewiele ale co ja moge wiedziec... ;) -- ja tu tylko sprzatam Link Zgłoś
johndoe Re: Grande Punto 19.02.06, 21:12 waskes29 napisał: >.Przyznam > nierozumiem dlaczego ,chyba ten mit o bezawaryjnosci dziala. nie rozumiesz rowniez zasad pisowni /polskiej/. jak zrozumiesz jedno, to byc moze bedziesz gotowy zrozumiec drugie. Link Zgłoś
morhan Re: Grande Punto 18.02.06, 21:28 za niecałe 40 tysiaki masz 1,4 i 77 km jechalem , sam byłem zdziwiony leci do przodu! te autko wyglada na wszystko tylko nie na fiata, i to z zewnatrz jak i w srodku......, niemożliwe stalo sie realem he he pozdro Link Zgłoś
waskes29 Re: Grande Punto 18.02.06, 21:32 morhan napisał: > za niecałe 40 tysiaki masz 1,4 i 77 km jechalem , sam byłem zdziwiony leci do > przodu! te autko wyglada na wszystko tylko nie na fiata, i to z zewnatrz jak i > w srodku......, niemożliwe stalo sie realem he he pozdro Pamietam tak samo kiedys pisali i mowili co Bravo/brava a wczesniej o Tipo ,ze to przelom jakosciowy itp,a skoczylo sie jak zawsze. Jak narazie mozna sie podniecac tylko wygladem punto reszta to tylko duza niewiadoma , zreszta dla mnie nie taka duza , jakosci nikt sie nie uczy tak odrazu.Mozna liczyc na poprawe ale nie na skok. Link Zgłoś
sowik85 Re: Grande Punto 18.02.06, 23:15 Tak mówili, ale Panda tez miala byc przełomem i moim zdaniem byla. Ja (na spółke z mama) jezdze Panda 1,1 Active+ (na poczatku jeszcze byla taka wersja...) i jestem zadowolony. W srodku wszystko oporawnie zmontowane, nic nie trzeszczy. Co prawda przejechane dopiero 27kkm ale np. do pracy zawieszenia nie moge miec zadnych zastrzezen jak i do pracy innych elementów równiez. Z reszta w kazdym tescie podkreslaja ze Panda jest "dorosłym" samochodem jesli chodzi o jakosc wykonania, prowadzenie itp. Jak na ten segment oczywiście. Pozdrawiam Link Zgłoś
cloclo80 Re: Grande Punto 18.02.06, 23:33 > Witajcie. Jestem zauroczona fiatem Grande Punto. Nosze sie z zamiarem zakupu. > Bardzo proze o fachowe męskie opinie na temat tego cudu > Czy jest to dobre rozwiazanie dla kobiet ? Zaczepka jak z podrecznika. "Jestem zauroczona...". Super. Tylko ze to sie nazywa maketing wirusowy, czyli reklama w wykonaniu uzytkownikow Internetu inicjowana postem zawierajacym jawna lub ukryta rekomendacje produktu. Link Zgłoś
onioni Re: Grande Punto 19.02.06, 05:22 Bravo/Brawa swego czasu miała najmniej usterek wśród aut 5-letnich, do dziś mam te gazete z wynikami :-) Choć furory nie zrobiły, ale tu ponoć zawinił marketing pzdr www.start24.pl/forum/viewtopic.php?t=19 - fotki nowych autek Link Zgłoś
q_vw Re: Grande Punto 19.02.06, 20:21 Bravo/Brava to był dobry model Fiata. Jeździłem Bravą 1.2 16V przez 5 lat, zero problemów z autem. Teraz jeżdżą nim rodzice. Link Zgłoś
iberia30 Re: Grande Punto 13.02.06, 20:10 zapytaj za pol roku to moze juz ktos bedzie umial ci pomoc. Link Zgłoś
timekiller Badanie marketingowe 17.02.06, 14:59 Badanie marketingowe to proszę sobie robić w domu a nie na forum!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
wallenrode Re: Grande Punto 13.02.06, 20:17 jeżeli chcesz się bawić w nowy samochód to jak najbardziej polecam ... fiata punto zawsze sprzedaż po 2-3 latach potem będą spadały ceny na maxa więc to musi być króka pzrygoda - fiat jak fiat - potem zacznie sie sypać inaczej mówiąc - koniec gwarancji - spzredaz ..... po 100 -150 tyś masz już tyle do wymiany .... Link Zgłoś
des4 Re: Grande Punto 14.02.06, 11:03 wallenrode napisał: > jeżeli chcesz się bawić w nowy samochód to jak najbardziej polecam ... > fiata punto zawsze sprzedaż po 2-3 latach potem będą spadały ceny na maxa więc > > to musi być króka pzrygoda - fiat jak fiat - potem zacznie sie sypać > > inaczej mówiąc - koniec gwarancji - spzredaz ..... po 100 -150 tyś masz już > tyle do wymiany .... Mam 7-letniego Uno i za cholerę nie chce się sypać, jestem rozczarowany, co zrobić...? Link Zgłoś
wallenrode Re: Grande Punto 14.02.06, 13:17 mozliwe że bardzo mało jeździsz..... ja wspomniałem o przebiegu i o latach. owszem ,jeżeli ktoś dba o samochód i naprawia go u fachowców , wszyskie czynnności obsługowe wykonuje w terminie i co najważniejsza samochód nie posiada zaawansowanej techniki elektornicznej to normalna sprawa.... w wielu przypadkach w autach z początku lat 90 nawalają systemy ABS-u (nie jest to ogół ale często słyszę o takich przypadkach)... Fiat Uno jest bardzo prosty technicznie - konstrukcja z lat 80 wiec to bardzo dobrze bo niema sie co tak naprawdę psuć a części które poprostu ulegają zużyciu - szybszemu niz w inych markach to jest odzwierciedlenie ceny .... ps czy UNO w końcowej fazie miało wtrysk ??? Link Zgłoś
mary_elx piszesz o Uno, a nie wiesz o czym 14.02.06, 13:28 > ps czy UNO w końcowej fazie miało wtrysk ??? Miało, i to nie tylko w "końcowej". Wszystkie modele z oznaczeniami i.e. (iniezione elettronica) miały, jak sama nazwa wskazuje, wtrysk elektroniczny. Pierwsze Uno z wtryskiem było sprzedawane jescze przed modyfikacją, tzn. pod koniec lat 80-tych (88-89). W końcowej fazie było tez golasowate Uno z silnikiem z Cinquecento o pojemnosći 899 cm3 (z gaźnikiem - ale tu pewien nie jestem) oraz na pewno gaxnikowe Uno Clip z dość starym brazylijskim (!) silnikiem 900 ileśtam. Uno 1.0 i.e. było produkowane w Polsce do 2002 r., a 1.4 i.e. do 2000 (chociaż być może przez krótki czas potem były jeszcze oferowane Uno VAN z silnikiem 1.4 i.e. I przy okazji o oznaczeniach: i.e. = wtrysk elektroniczny (z włoskiego), S - standard, SX - standard rozrzerzony (standard eXtended - o dziwo z angielskiego). Link Zgłoś
mary_elx i jeszcze trochę edukacji 14.02.06, 13:36 wallenrode napisał: > Fiat Uno jest bardzo prosty technicznie - konstrukcja z lat 80 wiec to bardzo > dobrze bo niema sie co tak naprawdę psuć a części które poprostu ulegają > zużyciu - szybszemu niz w inych markach to jest odzwierciedlenie ceny .... Poza Polską Uno było oferowane miedzy innymi z automatyczną skrzynią biegów (akurat ponoć niezbyt udaną, typu CVT), z ABS, elektronicznym panelem kontrolnym działjącym trochę jak dzisiejsze komputery pokładowe (miało toto kupę kontrolek, między innymi sygnalizowało przepalenie żarówki, niedomknięcie drzwi itd..... Była też wersja Uno Turbo z silnikeim 1300 ileś (100 KM), a potem 1372 ccm (112 KM). Tak więc w tym prymitywizmem konstrukcji to ja bym nie przesadzał. Link Zgłoś
macarthur wallenrode masz pojęcie 20.02.06, 20:23 o samochodach jak prosię o gwiazdach, piszesz jak mentor o sprawach o których nie masz zielonego pojęcia, Uno to był samochód produkowany w latach 80 o najszerszej gamie silników a także dzisiaj ma wielu pasjonatów, a Fiat jako marka jeśli chodzi o pułap cenowy przedstawia jedną z lepszych ofert na nasz specyficzny rynek, co ma odzwierciedlenie w sprzedaży, na pewno masz rację że Rover jest lepszy ale za nie kupisz go za cenę Fiata jelonku Link Zgłoś
des4 Re: Grande Punto 14.02.06, 14:47 wallenrode napisał: > mozliwe że bardzo mało jeździsz..... 93kkm > > ja wspomniałem o przebiegu i o latach. > > owszem ,jeżeli ktoś dba o samochód i naprawia go u fachowców , wszyskie > czynnności obsługowe wykonuje w terminie i co najważniejsza samochód nie > posiada zaawansowanej techniki elektornicznej to normalna sprawa.... to chyba normalne, że się o samochód daba i serwisuje... > > w wielu przypadkach w autach z początku lat 90 nawalają systemy ABS-u (nie jest > > to ogół ale często słyszę o takich przypadkach)... Zgadza się, mój znajomy ma ustawicznie ten problem w swoim Volvo '94... > > Fiat Uno jest bardzo prosty technicznie - konstrukcja z lat 80 wiec to bardzo > dobrze bo niema sie co tak naprawdę psuć a części które poprostu ulegają > zużyciu - szybszemu niz w inych markach to jest odzwierciedlenie ceny .... Takich konstrukcji jest wiele.... > > ps czy UNO w końcowej fazie miało wtrysk ??? Tak... Link Zgłoś
kasicus Re: Grande Punto 18.02.06, 15:09 opinia o tym że fiaty sie sypia strasznie mnie smieszy :) mam tipo z 92r... w lecie zrobil 1200km w 10 godzin, a przez te 14lat zadnej powaznej awarii nie miał. no i punciaka no1 tez mam z 95r... robie nim ok 1500-2000km miesiecznie... działa bez zarzutu... hm.. ciekawe gdzie sa te fiaty z usterkami? moze nastepnym razem mi sie uda takiego kupic? Link Zgłoś
pj.pj Re: Grande Punto 19.02.06, 01:27 > Mam 7-letniego Uno i za cholerę nie chce się sypać, jestem rozczarowany, co > zrobić...? tez mialam (7,5) - i w koncu z bolem serca sprzedalam, bo balam sie jak dlugo jeszcze tak pociagnie bez rozsypki. Jak na razie pociagnal kolejny rok u nabywcy, przejechal 40 tys. w ciagu tego roku i ponoc nadal nie zamierza sie sypac :) mam teraz od roku Corse i zastanawiam sie, czy tyle wytrzyma tak latwo... ale Uno to byl wyjatkowy Fiat. chyba najlepiej o nim swiadczy, ze go dlugo produkowali z niewielkimi, kosmetycznymi wlasciwie zmianami, co dosc odbiega od polityki Fiata, wypuszczania coraz to nowych modeli Link Zgłoś
szarkiszark Re: Grande Punto 17.02.06, 15:21 mój brat miał seicento przez 7 lat i 187 tys nakręcone od nowości i też jakoś nie chciał się posypać.......dziwne. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Grande Punto 17.02.06, 15:53 Jak kogos nie zegnie czeska mowa to tu jest maly artykuł. (Ostatecznie mozna poogladac obrazki). www.autorevue.cz/Automobilka/AR.asp?ARI=7113 Link Zgłoś
uki145 Re: Grande Punto 13.02.06, 20:43 Witam! podstawowy problem to fakt ,ze auto dopiero weszło do produkcji i nic nie wiemy o jego awaryjnosci(w wiekszosci to nowe podzespoły :zawieszenie ,silnik 1.4).fiat znany jest z licznych chorób wieku dziececego swoich pojazdów(przynajmniej tak było z punto I i w mniejszym stopniu z punto II- modele 99-00 były niedoskonałe,dopiero po 2 latach produkcji poprawiono niedociagniecia). generalnie auto sprawia wrazenie zrobionego solidniej niz poprzednik(który moim zdaniem był dobrym i trwałym autem),podstawowy silnik 1.2 jest sprawdzona i bezawaryjna jednostka z fiata Doblo,silnik 1.4(co prawda nowy),ale ma bardzo prosta budowe,wiec prognozuje ,ze koszty eksploatacji równiez nie beda wysokie. dla kobiety-czemu nie ,moze byc jedynie problem z parkowaniem w miescie:słaba widocznosc w Grande Punto. proponuje przejechac sie na jazdach próbnych,to rozwieje wszelkie watpliwosci.Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 13.02.06, 21:53 Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Bede musiała zrobic tak jak piszecie. Jazda probna powinna mnie utwierdzic albo i nie w tym czy dobrze zrobie kupujac Grande.Ale wizualnie i tak do mnie przemawia Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Grande Punto 13.02.06, 22:05 Sam jeżdżę Puinto II z 2004 r., byłem na jeździe Grande i wrażenia nastepujące: Układ jezdny - znakomity. Samochód prowokuje do dynamicznej jazdy, zawieszenie sztywne, ale nie przesadnie, prowadzenie znakomite. Punto II też jeździ łądnie, zwieszenie jest szybkie i wystarczająco twarde, ale nie przesadnie, niemniej jednak Grande jeździ odczuwalnie lepiej. zobaczymy jak będzie z trwałością, ale zapewne nie gorzej niż w Punto II, gdzie zawieszenie jest trwałe. Układ kierowniczy lepszy niż w Punto II. NIe mówię oczywiście o pracy w trybie City, gdyż wówczas wszelki opór zanika całkowicie. Niemniej jednak to ciekawa funkcja i czasem się przydaje. Widoczność - zdaje się, że lepsza niż w Punto II, przynajmniej dla mnie - jestem wysoki i słupek A czasem wchodzi mi w pole widzenia, natomiast Grande ma malutkie okienko obok lusterka. Silnik - tu jest problem. W chwili obecnej odradzam motory benzynowe. O ile silnik 1.2 spisuje się nad podziw dobrze w Punto II jako motor podstawowy(waga 875 kg - wersja 5d), to w Grande ważącym dobre 200 kg więcej jest po prostu za słaby. Grande z silnikiem 1.4 77 km ma w zasadzie takie same osiągi jak Punto II z silnikiem 1.2 więc jeśli koniecznie chcesz benzynę, to zapomnij o 1.2 i zaczynaj minimum od 1.4. Niemniej jednak średnio trafione są motory benzynowe. Co nie zmienia faktu, że są one spraawdzone i dopracowane i jako takie bezwaryjne. Natomiast diesle są ok, ja jeździłem wersją 1.3 90 km i jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek do diesla musiałbym się przyzwyczaić. Wnętrze - wysmakowane, ładnie zmontowane, bardzo ergonomiczne (choć i Punto II w swej klasie jest ok). Brakuje natomiast shcowków i półek, które jak dla mnie są istotne-tu krok do tyłu w porównaniu z Punto II. Fotele równie dobre jak w PII, tapicerka sprawia wrażenie solidnej, podobnie jak i cały samochód. Tylna kanapa - niższa niż w Punto II, ale jako kierowca nie będizesz na to zwracać uwagi. bagażnik - gorszy niż w Punto II. Mniejszy o ok. 25 litrów (297 l PII - 275 Grande), to jeszcze mniej ustawny - głębszy, a otwór załadunkowy węższy. To dla mnie minus, bo teraz często jeżdżę z wózkiem i manelami niemowlęcymi. Ogólnie wrażenia jak najbardziej pozytywne. Chętnie przesiadłbym się do niego, za cenę układu jezdnego wybaczyłbym opisane wyżej niedociągnięcia. Autop bardzpo udane i rewelacyjnie wyglądające. A, jeszcze jedno - wydaje mi się, że Punto II po liftingu ma lepsze światłą mijania niż Grande, ale być może to subiektywne odczucie. Tak czy inaczej - polecam z czystym sumieniem. Link Zgłoś
gls1 Re: Grande Punto 13.02.06, 22:03 A ja jestem najbardziej zauroczony tym "GRANDE", bo to jak widać DUUUŻA sztuka... Chyba ludzie będą to kupować tylko z uwagi na napis "GRANDE" bo gdy by to było poprostu Punto 3 to sprzedaż była by nizsza o 40%... Link Zgłoś
petasz Re: Grande Punto 13.02.06, 23:30 to juz napisalem w innym watku,ale moze Ci sie na cos przyda... pozdrawiam, P.P. Witam, wlasnie wczoraj mialem troche czasu i podjechalem moja wysluzona Tempra na drzwi otwarte Fiata, w Gdansku na ul. Hallera. W salonie staly 3 modele nowego Fiata Grande Punto, dwa 5d i 3d (oprocz tego jedno Stilo za 80-kilka tysiecy! - dla wariata?!, 2 Pandy i Baryła (czyli Albea), zaluje ze nie bylo Doblo osobowego, bo chcialem zobaczyc jak toto prezentuje sie w najtanszej wersji za 39.900). Wracajac do meritum, czyli nowego Punto. Oto moje calkowicie subiektywne wrazenia: 1. Jest za drogie - 36.700 zł - najtansza wersja, gdyby bylo tansze o np. 2 kawalki, to o wiele bardziej byloby konkurencyjne, a tak wiadomo ze niewiele drozsza nowa Toyota Yaris bardziej skusi klientow... 2. Wyglad zewnetrzny: piekny przod!!!!!!! przypominajacy Maseratti, z "profilu" takie jajko jak wszystkie pozostale pojazdy klasy B, z tylu OK. Ale przod po prostu genialny. 3. Wyglad wewnetrzny: hmmm no wlasnie - tu mam zawsze najwieksze problemy. Poniewaz.... nie lubie plastiku w srodku.... (jest jakis watek na forum, w ktorym ktos sie pyta o auta bez plastiku w srodku i ktos mu odpisuje ze najmniej jest go w Zuku i Tarpanie ;-) plastik nie wiem dlaczego ale kojarzy mi sie z czyms bardziej w rodzaju zabawki niz samochodu... i chociaz moja stara Tempra jest iles tam razy tansza od nowego Punto to naprawde w srodku przedstawia sie lepiej - welurowe fotele, miekkie obicie drzwi, miekki material kierownicy i duuuuzo miejsca. Natomiast w Nowej Wielkiej Kropce - hmmm jak to w nowoczesnym schludnym aucie dla mlodej zachodniej Europejki i Europejczyka - czysto, milo, plastikowo.... Jesli chodzi o same plastiki to moim zdaniem sa OK, ani tandeta, ani szczyt mozliwosci. Wnetrze zaprojektowane ladnie. Ale kierownica wydaje mi sie ze zrobiona jest zza bardzo twardego materialu, poza tym dzwigienki kierunkowskazow sa jakby za wysoko w troche dziwnym miejscu i sa troche za krotkie (a palce mam raczej normalne...) - zwroccie na to uwage jak bedziecie ogladac Grande Punto, moze mi sie cos uwidzialo ale wydaje mi sie troche niewygodne ich umieszczenie. Poza tym stacyjka jest tez jakos dziwacznie umieszczona przy kierownicy... Z przodu miejsca wystarczajaco, z tylu tez, a nawet na upartego 3 szczuple osoby moga jechac z tylu w dalsza trase. Bagaznik malawy, ale z drugiej strony w Temprze mam 510 litrow..... wiec moze stad to wrazenie. 4. Poziom wykonania - na oko wszystko gra i widac postep w porownaniu z poprzednim Punto. Starego bym nie kupil, a ten gdyby byl jakos bardziej konkurencyjny cenowo - kto to wie :-) 5. Mala uwaga - jak sie robi drzwi otwarte w salonach to zawsze mnie dziwi, ze brakuje kogos w rodzaju staropolskiego wodzireja - ludzie laza bezmyslnnie w kolko, a panowie w garniturach sa uprzejmi ale niezbyt aktywni. A dlaczego nie miec by kogos kto by przez caly czas stal przy jednym modelu (a byly 3) i opowiadal o nowym Punto? ja bym chetnie posluchal jakiejs prezentacji.... 6. 3d czy 5d? Hmmm jesli ktos nie ma dzieci i jezdzi glownie sam lub z dziewczyna - 3d - wyglada bardziej sportowo i wygodniej sie wsiada. Jesli wiecej osob bedzie jezdzic to 5d. 7. Na koniec powrot do cen z cennika, niektore pozycje wprawiaja mnie w oslupienie, np: instalacja radiowa 6 glosnikow = 550 zl podlokietnik przedni = 500 zl dzielona tylna kanapa 40/60 = 500 zl (wstyd ze tego nie ma w standardzie, Lanos mial) korek wlewu paliwa zamykany na kluczyk = 250 zl (to juz bezczelnosc, nie wiedzialem w ogole jest mozliwosc zeby nie byl zamykany na kluczyk.... w Maluchu nawet bylo!) trzeci zaglowek = 400 zl Rozumiem, ze sa to ceny dla Wlocha czy Niemca. No ale jak zarabiamy 8 razy mniej to chyba za duzo. a jak ktos zarabia u nas jak pan niemiec, to czy kupi Fiata? ;-) Tyle moich wrazen, milego dnia! P.P. Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 14.02.06, 10:30 Cos o Grande ;-) media.putfile.com/_Grande_Punto Link Zgłoś
petasz Re: Grande Punto 14.02.06, 18:37 niezle ;-) Punto zaczelo mi sie bardziej podobac ;-) pozdrawiam, P.P. Link Zgłoś
pj.pj Re: Grande Punto 19.02.06, 01:30 zwierz.alpuhary napisał: > marketing wirusowy po kolejnych stylowo podrecznikowych wypowiedziach autorki watku cos zaczyna byc na rzeczy Link Zgłoś
grandepunto Re: Grande Punto = Wielka Kropka, a wielka kropka 14.02.06, 13:33 A ja jezdziłem przez weekend i mimo wszystkich negatywnych opinii napisze ze to najlepsze narazie co trafiło sie Fiacie Link Zgłoś
literka_m Re: Grande Punto = Wielka Kropka, a wielka kropka 14.02.06, 14:20 no coz brzydki nie jest, ale jak sie przyjrzec wyposazeniu... wybralbym nowego swifta Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto = Wielka Kropka, a wielka kropka 14.02.06, 19:24 No cóz, wszystko to rzecz gustu , ale jezeli chodzi osamochód to nie tylko musi byc on ładny, no chyba ze ktos nie liczy sie zbytnio z pieniedzmi.Dla mnie Grande jest ładne i nie drogie, interesuje mnie do tego jeszcze kwestia uzytkowania tego auta. Link Zgłoś
callafior Re: Grande Punto 15.02.06, 16:48 Za krótko ten pojazd istnieje, żeby mówić o eksploatacji. Sądząc jednak po marce, nie wróży to nic dobrego. Choć cuda się zdarzają. Dlatego nie jestem zwolennikiem kupowania "nowości". Ja bym poczekał na opinie uzytkowników, a poza tym raczej bym fiata nie kupował. Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 15.02.06, 17:03 Mysle ze jazda próbna powinna tu duzo wyjasnic. A swoja droga czemu nie fiat ? Miałam juz Seicento, Siene i nie było zle. Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Grande Punto 16.02.06, 08:58 kkolasinska napisała: > Mysle ze jazda próbna powinna tu duzo wyjasnic. A swoja droga czemu nie > fiat ? > Miałam juz Seicento, Siene i nie było zle. Ludzie mają uprzedzenia i tyle. Wolą jeździć 15 letnim golfem. Nic nie poradzimy. Link Zgłoś
callafior Re: Grande Punto 16.02.06, 20:27 Nie. Przynajmniej nie ja. Pewnie, ze lepsze nowe punto niż 15 letni golf po wypadku (żeby to jednym), ale lepiej 3 letnia corsa czy polo niż nowe punto. Jakoś nie spodziewam się po tej marce żadnej rewelacji, raczej nie są znani z super trwałości swoich pojazdów. Nie jeździłem nowym punto, ale jakoś nie wierzę, żeby fiat zmienił jakość o 180 stopni. Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Grande Punto 17.02.06, 20:47 callafior napisał: > ale lepiej 3 letnia corsa czy polo niż nowe punto. > Jakoś nie spodziewam się po tej marce żadnej rewelacji, > Nie jeździłem nowym punto, I to są właśnie uprzedzenia. Corsa jakoś nie bryluje w rankingach jeśli chodzi o bezawaryjną jazdę. A wydawanie werdyktu nt auta tylko na podstawie zdjęć z gazet. Bez komentarza. Link Zgłoś
callafior Re: Grande Punto 16.02.06, 20:22 No dobra, niektórzy ludzie nie narzekali nawet na polonezy. Ale przejedź się np. corsą albo polo i puntem. Zobaczysz, że jest różnica w komforcie i głośności jazdy. Nie wiem jak jest w grande punto, bo nie jechałem, ale raczej nie spodziewałbym się wielkiej zmiany względem poprzednika (jak dla mnie syf i malaria jeśli chodzi o komfort i głośność). Druga sprawa - fiat wytrzymuje 100-150 tys. km a np. polo czy yaris 300. No i nie wspomnę o awaryjności. Link Zgłoś
frequentflyer Re: Grande Punto 16.02.06, 22:36 callafior napisał: [...] No i nie wspomnę o awaryjności. I całe szczęście, bo jak porównałeś awaryjność focusa do astry, było nawet śmiesznie ... Link Zgłoś
literka_m Re: Grande Punto 20.02.06, 15:17 > No dobra, niektórzy ludzie nie narzekali nawet na polonezy. Ale przejedź się np > . > corsą albo polo i puntem. Zobaczysz, że jest różnica w komforcie i głośności jezdzilem kazdym z wymienionych przez Ciebie aut. w moim prywatnym/subiektywnym wrazeniu najgorzej spisywal sie polo. nie nie i jeszcze raz nie. najmniej chetnie do niego wchodzilem. corsa i punto to jeden pies. z calym szacunkiem dla psa. jesli jednak mialbym wybraz miedzy TYMI dwoma, wzialbym punto. przynajmniej silniki maja lepsze. Link Zgłoś
gregor7212 Re: Grande Punto 15.02.06, 19:55 Jeżdżę Grande Punto od tygodnia - pytajcie o co chcecie:) Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 16.02.06, 10:30 Jaka wersja jezdzisz. Mnie interesuje wersja z silnikiem 1.4 dynamic 95KM. Kosztuje jesli dobrze pamietam okolo 48000. Myslisz ze to dobra wersja czy lepiej pozostac przy tej podstawowej? Link Zgłoś
uki145 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:33 Witam! najlepszy silnik do tego auta(pomijajac JTD),ale strasznie droga ta wersja. za mniejsze pieniadze kupisz podobnie wyposazonego Fiata Stilo, a to auto wieksze . czysta kalkulacja(jesli oczywiscie ma to jakies znaczenia) Pozdrawiam Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 16.02.06, 20:40 Stilo tez fajnie wyglada, ale ja bardziej obstawiam Grande. Poprostu bardziej mi sie podoba. Własnie tak sobie mysle czy ta wersja podstawowa nie byłaby az taka zła. A i cena nizsza. Link Zgłoś
gregor7212 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:44 To oczywiście kwestia gustu ale STLIO przy GP wygląda jakby był zaprojektowany 10 lat wcześniej. Poza tym w środku wcale nie jest większy, oczywiście większy ma bagażnik ale zależy do czego komu potrzebny samochód. Ja bagażnika używam 2 razy w roku więc nie zastanawiałem się nawet chwili. Link Zgłoś
gregor7212 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:41 Ja mam 1.4 ENERGY 75KM z klimatyzacją i kosztował 55 tys... Wersja DYNAMIC to najbardziej "wypasiona" wersja, na dodatek z mocniejszym silnikiem 90KM- obawiam się że bez 60 tys. nie wyjedziesz z salonu. Oczywiście że wersja o której piszesz jest super ale to już są chore pieniądze. Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 16.02.06, 20:43 No własnie, pieniadze nie sa małe.Dlatego sama nie wiem.Po jeżdzie próbnej będzie jasne. Link Zgłoś
gregor7212 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:47 Dla mnie też po jeździe próbnej było wszystko jasne - po prostu musiałem go mieć:) Link Zgłoś
uki145 alternatywa 16.02.06, 20:45 Stilo 2005 w wersji 3d. teraz sa rewelacyjne upusty ztytułu rocznika. za 37 tys zł kupisz juz pdst wersje z 2 poduchami ,absem ,pełna elektryka i silnikiem 1.4 16v (95 KM) ze skrzynia 6 biegowa. moze warte przemyslenia? Pozdrawiam Link Zgłoś
radek_m_vd Re: alternatywa 19.02.06, 09:15 za tą cenę, tj. 55 tys pln proponuję Focusa 1.6 benz 100KM w wersji promocyjnej FX (klima ręczna w cenie) - auto zdecydowanie większę, bez porównania lepiej się prowadzi, a i osiągi nawet z tym silnikiem będą lepsze niż w Grande Punto 1.4 77KM Link Zgłoś
sowik85 Re: Grande Punto 16.02.06, 20:56 55tys zł. za wersje 1,4 77KM z klima? Troche duzo, chociaz nie wiem jak to zrobiles... Chyba wziales duzo bajerów bo ja na stronie www.fiat.pl widze ze wersja 5d 1,4 Energy z pakietem Energy Comfort (klima manual, podłokietnik, radio CD z przyciskami na kierownicy i elektr. regul. siedzenia kierowcy) kosztuje 48,400zł. Plus ewentualna dopłata za lakier metalik- 1450zł. Wychodzi prawie okrąglutkie 50 tys zł, jeszcze zostanie na dywaniki podłogowe:) A gdzie pozostałe 5tys? pozdrawiam Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 16.02.06, 22:15 Własnie najbardziej obawiam sie tej jazdy probnej. Bo najgorzej jak bardzo mi sie spodoba. no trudno. Mam nadzieje ze nie wyrzuce pieniedzy w błoto. Link Zgłoś
jasmin711 kierownica to porażka 17.02.06, 08:40 Tez miałem przyjemność posiedzieć sobie w Grande Punto - bardzo przyjemne auto, ale jest jedno ale.... kierownica: cienka, duża i twardego, nieprzyjemnego plastiku (w słuzbowym uno 95' jest lepsza). Czy ktoś też to zauważył ??? Link Zgłoś
kkolasinska Re: kierownica to porażka 17.02.06, 08:44 Mozna sie przyzwyczaić. To chyba nie jest az taki duzy problem ;-) Link Zgłoś
aniolek7772 Re: kierownica to porażka 17.02.06, 11:40 Zajrzę dziś chyba sobie salonu, obaczyć tą kierownicę:) Link Zgłoś
sowik85 Re: kierownica to porażka 17.02.06, 12:02 Wlasnie wrócilem z jazdy próbnej nowym Punto. Dostalem auto z silnikiem 1,3 JTD 90KM. Wrazenia ogólnie pozytywne, chociaz spodziewalem sie ze bardziej wcisnie mnie w fotel. Mój tata na codzien jezdzi Punto 1,3 JTD 70KM wiec chcialem porównac. Nowe jest ciezsze wiec dynamika jest niewiele lepsza. Co zaliczam na duzy plus: uklad kierowniczy- rewelacja, o niebo lepszy niz w aucie mojego ojca, zawieszenie- zestrojone troche sportowo, bardzo przyjemnie jedzie po łukach, wykonczenie w srodku tez nienajgorsze, wyciszenie wnetrza równiez dobre, zadnych drgan na kierownicy (co u mojego ojca w aucie nie jest takie oczywiste), pozycje za kierownica kazdy znajdzie optymalna bo wszystko ma szeroki zakres regulacji. Co do kierownicy... owszem, materiał na jej wykonanie móglby byc lepszy bo ten obecny jest troche twardy. Ale samo koło jest dobrej wielkosci i wyprofilowanie tez mi sie spodobalo bo akurat w miejscach tych zgrubien trzymam rece wiec mnie jak najbardziej odpowiada. No i sylwetka tego auta kladzie mnie na kolana:) Tylko jedno duze ALE: cena tej testowej wersji to około 56tys zł... Benzynki sa tansze, ta 1,4 95KM 5d 49,900 plus klima 4,5tys. Ale poza nią raczej niczego bym nie bral bo auto ma praktycznie wszystko czego potrzeba do codziennej jazdy. Pozdrawiam P.S. Wg mnie awaryjnosc Fiatów nie odbiega drastycznie od srdeniej dla tego segmentu, jak sie regularnie serwisuje i dba o auto to sie dlugo pojezdzi. Link Zgłoś
kszyrztow Re: Grande Punto 17.02.06, 12:05 nie wiem tylko, dlaczego tak oszukują w reklamie. Przecież wyraźnie mainpuluja proporcjami (spłaszczając obraz) i wtedy to już naprawdę wygląda jak maserati ;). A w realu jest wąski i wysoki. Link Zgłoś
sowik85 Re: Grande Punto 17.02.06, 12:17 Fakt, na zdjeciach jest szeroki i niski:) W rzeczywistosci jest wezszy ale nie taki znów wysoki wiec moim zdaniem proporcje sa zachowane. I tak wyglad to duzy plus tego auta. Link Zgłoś
kszyrztow Re: Grande Punto 17.02.06, 12:29 sowik85 napisał: I tak wyglad to duzy plus tego auta. nie kwestionuję, bo jest całkiem ładny, ale jakie było moje rozczarowanie, jak zobaczyłem go na żywo jakiś czas temu (mając w pamięci maserati z reklamy) :] Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 17.02.06, 12:41 To fakt ze w TV jest troszke inny, ale nie znaczy ze w realu jest brzydszy. Mnie sie bardzo podoba i ciesze sie ze sa naprawde tak pozytywne opinie po samej jezdzie probnej. Link Zgłoś
leku Re: Grande Punto 17.02.06, 16:02 fajne te punto, ladne i w ogole, tzn. ja mam zaufanie do fiata - moj 13 letni CC'900 spisuje sie na medal, ale za te pieniadze chyba wolalbym gliwicka astre, moze to juz stary model ale ciagle ladny no i przedewszystkim o klase wyzej od fiata Link Zgłoś
waskes29 Re: Grande Punto 17.02.06, 16:08 leku napisał: > fajne te punto, ladne i w ogole, tzn. ja mam zaufanie do fiata - moj 13 letni > CC'900 spisuje sie na medal, ale za te pieniadze chyba wolalbym gliwicka astre, > moze to juz stary model ale ciagle ladny no i przedewszystkim o klase wyzej od > fiata No nie wiem czy nowe punto jest o klase nizej niz astraII ,kto wie czy nawet w punto nie jest wiecej miejsca , a to jednak 1,5 generacji roznicy prawie 10lat nie ma szans zeby astra byla wstanie dorownac poziomowi fiata. Pisze troche tak na slepo bo nie mialem okazji ani siedziec ani jechac nowym punto ale oplem jezdzilem sporo i nie byl to nawet wtedy kiedy debiutowal jakis wybijajacy sie samochod. Link Zgłoś
leku Re: Grande Punto 17.02.06, 22:26 no to jak to jest? fiat ma dwa maluchy - pande i sc, dalej dziura, dwa klasy sredniej nizszej : grande punto i stilo ??? nie wydaje mi sie Link Zgłoś
waskes29 Re: Grande Punto 17.02.06, 22:32 leku napisał: > no to jak to jest? fiat ma dwa maluchy - pande i sc, dalej dziura, dwa klasy > sredniej nizszej : grande punto i stilo ??? nie wydaje mi sie Jezeli mierzysz je klasami to masz racje ale jak podejsc do tego z centymetrem to moze wyjsc tak jak pisalem ze nowe punto moze byc wieksze niz astraII . Punto w tej chwili to przerosniete auto segmentu b a AstraII to co prawda kompakt ale juz dosc wiekowy , jak wiesz prawie kazda nowa generacja modelu jest wieksza od poprzednika w ktoryms momencie te z nizszego segmentu musza dogonic te starsze modele z wyzszego segmentu. Link Zgłoś
uki145 Re: Grande Punto 17.02.06, 23:24 Witam! bagaznik punto jest z klasy B: 274 l. stilo ma w wersji 3d 305 l , a w wersji 5d 370 l. podobnie astra w wersji 5d bagaznik ma 370 l . wiec chyba tutaj róznica jest wyrazna. do tego dochodza wieksze wymiary zewnetrzne . stilo ma wiekszy od punto rozstaw osi, jest równiez szerszy. tak sie chyba mierzy klase auta. podobnie jest np z Alfa 166 : wymiary klasy wyzszej ,a wnetrze wielkosci Passata. Pozdrawiam Link Zgłoś
andre_234 Re: Grande Punto 18.02.06, 13:12 Dla kobiety rozwiązanie jst sprawą (powiedziałbym) niezwykle żywotną. ;-)) Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 18.02.06, 14:57 Bo dla kobiety wazny jest po pierwsze wyglad auta a potem cała reszta ;-) Link Zgłoś
dr.rocco Re: Grande Punto 18.02.06, 17:31 Punto 2 nadal bedzie w produkcji , wiec cos tam pomiedzy tymi maluchami a tym nowym puntem zostanie.No i mysle , ze za jakis czas cena nowego punto spadnie, zawsze tak jest , ze nowosci sa drogie na poczatku. Link Zgłoś
pj.pj Re: Grande Punto 19.02.06, 01:36 kkolasinska napisała: > Bo dla kobiety wazny jest po pierwsze wyglad auta a potem cała reszta ;-) mow za siebie. jestem kobieta, a jak kupuje samochody, to raczej zwracam uwage na dynamike silnika, wielkosc bagaznika, ostatnio takze np. mozliwosc dostosowania wysokosci fotela i kolumny kierownicy do mojego wzrostu, a przede wszystkim na jezdzie probnej (przy ostatnim zakupie objezdzilam szesc roznych modeli) na to, jak przyspiesza, jak jedzie pod gore - czyli znow, dynamika przede wszystkim. z udogodnien chwale sobie niewatpliwie wspomaganie kierownicy, dostosowane do predkosci. czy takie podejscie do wyboru samochodu dyskwalifikuje mnie jako kobiete? btw rok temu rozwazalam zakup rowniez punta, ale jednak przegralo z innym samochodem... Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 19.02.06, 12:11 Nie napisałam ze dla kazdej kobiety , wiec nie musisz sie identyfikowac z tym postem ze pisałam rowniez o obie. Bo zgdazam sie z Toba ze cała reszta tez jest wazna ale jako na pierwsze co sie zwraca uwage to wygląd. Link Zgłoś
jimmyjazz Wygląd też się liczy :-) 19.02.06, 12:30 pj.pj napisała: > kkolasinska napisała: > > > Bo dla kobiety wazny jest po pierwsze wyglad auta a potem cała reszta ;-) > > mow za siebie. jestem kobieta Kupiła byś brzydkie auto? Niech jeździ dobrze ale jest szpetne? Wygląd jest b.ważny i to zarówno dla kobiet jak i dla facetów. Po za tym dla kobiet naważniejszy jest kolor ;-) Link Zgłoś
aniolek7772 Re: Grande Punto 19.02.06, 20:37 dla kazdego ważny jest wygląd najwazniejsza dla mnie jest zdecydowanie inteligencja:) a jak tam z nią u nowego punciaka? ja zamierzam prześwietlić autko a patrzeć na co mam ...no bo popatrzcie sami www.prawie.jak.maserati.patrz.pl/ i jak tu nie kierować się wyglądem.... Link Zgłoś
aniolek7772 Re: Wygląd tez się liczy:-) 19.02.06, 20:54 aniolek7772 napisała: tu się powinno znaleźć...ech....myślę że koordynacja pracy z myszką też się liczy:) > dla kazdego ważny jest wygląd > najwazniejsza dla mnie jest zdecydowanie inteligencja:) > a jak tam z nią u nowego punciaka? > ja zamierzam prześwietlić autko > a patrzeć na co mam ...no bo popatrzcie sami > www.prawie.jak.maserati.patrz.pl/ > i jak tu nie kierować się wyglądem.... Link Zgłoś
dyzi0m cos zapominacie o car of the year 19.02.06, 14:31 tak sie emocjonujecie punciakiem grande, a przeciez jest jeszcze nowe clio. Osobiscie, majac 40 tysiecy na "malucha" to wlasnie renowke bym kupil. Link Zgłoś
waskes29 Re: cos zapominacie o car of the year 19.02.06, 14:55 dyzi0m napisał: > tak sie emocjonujecie punciakiem grande, a przeciez jest jeszcze nowe clio. > Osobiscie, majac 40 tysiecy na "malucha" to wlasnie renowke bym kupil. Tak naprawde to w dupe mozna sobie wsadzic te car of the year na przykladach wielu poprzednikow. Link Zgłoś
jimmyjazz Re: cos zapominacie o car of the year 20.02.06, 09:08 dyzi0m napisał: > tak sie emocjonujecie punciakiem grande, a przeciez jest jeszcze nowe clio. > Osobiscie, majac 40 tysiecy na "malucha" to wlasnie renowke bym kupil. E tam. Z zewnątrz to jeszcze jako tako, ale w środku to cliówka jest tragiczna. Dawno nie widziałem tak spapranego wnętrza (czarno, smutno, bez pomysłu). Ale co kto lubi. Link Zgłoś
poconick Re: cos zapominacie o car of the year 21.02.06, 10:01 majac ta kase to wole juz kupic wieksza talie, ale biorac pod uwage jej wyglad zewnetrzny to juz wole o wiele bardziej punto, przynajmniej za niewielkie w sume pieniadze masz cos co wyglada niemal jak maserati ;D poza tym w clio i w ogle renault ma zawsze po ok 4 m-ca gora roku do wymiany akumulator i sprzedawcy w salonie tego nie kryja - to jedna z ich slabosci. poza tym ile mnie beda pozniej kosztowac czesci do fiata a ile do francuza? Link Zgłoś
poconick Re: Grande Punto 19.02.06, 14:55 kkolasinska napisała: > Witajcie. Jestem zauroczona fiatem Grande Punto. Nosze sie z zamiarem zakupu. > Bardzo proze o fachowe męskie opinie na temat tego cudu > Czy jest to dobre rozwiazanie dla kobiet ? :D ale sie rozbawilam jak przeczytalam ten post < zobacz link w mojej sygnaturce Punt (o) G :D ;) a pozniej kliknij w ten Punto prawie jak... :D a powaznie jak szukasz auta to jeszcze musisz zwrocic uwage ile cie beda kosztowac czesci do tego samochodu. np jak ukradna ci lusterko boczne. takie lusterko do fiata bedzie znacznie tansze niz np do peugota. to samochodzik moim zdaniem w sam raz dla kobiety. zgrabny, mily dla oka. ostatnio zaliczylam jazdy probne nim i seatem. jak na samochod w swojej klasie jest niezwykle satysfakcjonujacy, poza tym o wiele mniej razi "plastikiem" wewnatrz niz seat czy citroen. Link Zgłoś
watly1313 Re: Grande Punto 19.02.06, 21:56 Sliczny niestety przez miesiąc przyglądałem się produkcji Fiata i wiem że jego cienka blacha po ocynkowaniu jest szlifowana by utrzymać zgodność z wymiarami projektanta . W tych miejscach rdza to tylko kwiestia czasu , a kilka miejsc ze szlifami większymi od dłoni znacznie naraża blachę. Cena Swietna , technologia OK części nie orginalne bardzo tanie do FIAT uważam że jest wart swojej ceny jednak tylko do czasu wizyty w service bo jak auto tam było więcej niż 10 min to już nie będzie tym samym twoim autkiem pisze to ponieważ składałem wielokrotnie zażalenia po naprawie konsekwencji nie wyciągneli żadnych do tego stopnia , że wymontowali podczas ostatniej wzyty 2 foteliki dzieci potem włożyli je o niczym nie informując przy chamowaniu dzieci wogóle nie były przypięte !!!! kierownik był blady gdy tam wpadliśmy z krzykiem . Obecnie aut nie naprawiamy w service FIAT i wszystko jest jak najbardziej ok jak na auta za taką cenę POLECAM Link Zgłoś
lucynder Re: Grande Punto 19.02.06, 23:18 Z tymi fiatami to może nie byłoby tak zle gdyby nie serwisy które w większości są byłymi polmozbytami i ludzie którzy tam pracują pamiętają czasy FSO i FSM. A tak swoją drogą Punto grande już często odwiedza serwisy bo jak to w fiatach bywa niektóre części trzeba jeszcze raz przykręcić. Link Zgłoś
luciussnow Re: Grande Punto 20.02.06, 10:06 zaje*isty błąd w technologii... szlifowanie karoserii po KTL, to powinno się robić jeszcze na spawalni! Jest taka zasada, zwana "3F" - nie kupuj Forda, Fiata i "francuza". pozdrawiam Link Zgłoś
aniolek7772 Re: Grande Punto 23.02.06, 00:23 luciussnow napisał: > zaje*isty błąd w technologii... szlifowanie karoserii po KTL, to powinno się > robić jeszcze na spawalni! > Jest taka zasada, zwana "3F" - nie kupuj Forda, Fiata i "francuza". > pozdrawiam :)e tam nie podoba mi sie ta zasada "3F"jak wspominalam wyzej ......nie lubie japonczyków........może jakąś zasade wymyślę? jeżeli chodzi o fiata grande to tryb "city" jest tym co kocham pozdrawiam www.fiatpunto.pl/ Link Zgłoś
jpolaczkiewicz Re: Grande Punto 19.02.06, 23:15 Droga kkolasinsko. Jeśli szukasz samochodu rodzinnego a zarazem zebys mogła pochwalić sie nim przed przyjaciółmi to grande jest strzałem w 10. Sam jestem posiadaczem Fiata Punto Grande 1.4 V8 na drodze spawuje sie naprawde dobrze, elektrycznie wspomagana kierownica napewno jest wielkim przyjacielem po krętych miejskich uliczkach. Jego 77 konny silnik pozwala na energiczne i sprawne manewry w kazdych warunkach. wykończenie tapicerki jest na 5 z plusem, jeśli ktoś lubi klasyczny styl i funkcjonalnosć to napewno bedzie sie czuł w Grande jak ryba w wodzie. Pozostaje jedynie wybrać kolor tapicerki do koloru oczu czy zgodnie z własnym gustem. Mam grande od 2 tygodni i nie moge sie nim nacieszyć, samochód na drodze zachowuje sie wzorowo. Oczywiście nie jest wolny od wad, nie ma rzeczy idealnych, Jego najwieksza wadą a zarazem bardzo małą to, co zdążyłem zauwazyć jego szerokie opony lekko tracą przyczepność na naszych ziomowych drogach gdzie bruzdy są bardzo wysokie. Lecz wkońcu to włsoki samochód nie przywykł do syberysjkich dróg. Od zakupu Fiata Grande ani przez chwile nie żałowałem wyboru, a jestem wielkim marudą, to tym razem czuje ze dobrze wybrałem. Link Zgłoś
kkolasinska Re: Grande Punto 20.02.06, 08:06 Bardzo dziekuje za posta jpolaczkiewicz . Przekonuje mnie to jeszcze bardziej. Jestem i tak juz zdecydowana . Link Zgłoś
jacek-pisarczyk Re: Grwyglada to na reaklamę 20.02.06, 17:27 Witam. Analizujac watek mam nieodparte wrażenie, że ktoś tutaj zajmuje się rekalma fiata. I to "jestem juz zdecydowana".. Link Zgłoś
magdalllena.s Re: Grande Punto 20.02.06, 13:53 cześć Szczerze mówiąc jeżdże fiatem, coprewda dużo starszym (bravo 98) ale fiat to zawsze fiat. Nigdy więcej !!!!! Spada na wartości, ciągle coś się z nim dzieje, a o sprzedaży mogę zapomnieć bo nie ma amartorów na używane fiaty - niestety. Tak więc choć jestem kobietą, a opinie miały być męskie to gorąco odradzam. Jest dużo innych ładnych i bezawaryjnych samochodów w tej cenie. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru Link Zgłoś
literka_m Re: Grande Punto 20.02.06, 15:31 zostaje mi jedynie pogratulowac fantazji i zasobnosci portfela. wydac 50 tys zlotych ma - w koncu - male toczydlo, tyle ze troche lepiej wygladajace niz inne male toczydla. milego uzytkowania literka_m coz w tych pieniadzach mialbym 1 - 2 roczne : corollke, civica, A3, i pewnie z tuzin innych a kasy starczyloby jeszcze na niezly urlop cala rodzina. auta wieksze, wygodniejsze, niezle wyposazone i gwarantujace wieksze bezpieczenstwo i gwarantuje Ci, ze pierwsza pojawilabys sie w servisie z nowym punciakiem niz ja z ktoryms z wymienionej trojki Link Zgłoś
aniolek7772 Re: Grande Punto 20.02.06, 18:48 ile wypowiedzi tyle opinii.. wybór samochodu jest chyba sprawą mocno indywidualną poprostu potrzeby kazdego z nas są inne "zostaje mi jedynie pogratulowac fantazji" niektorzy mają fantazję inni nie :) pozdrawiam Anioł może pojawić się w szczególnie ważnym momencie życia aby podkreślić wagę wydarzeń,które maja miejsce i zwrócić uwage na to co jest w danej chwili najistotniejsze. Link Zgłoś
maple_leafs święta zasada 3 x F 20.02.06, 20:14 Mam świętą zasadę co do kupowania samochodów która strzeże mnie i wszystkich innych do niej się stosujących: Zasada 3 x F Kupując samochód unikaj Fordów, Fiatów i Francuzów :-) Pozdrawiam i nie daj się wrobić. Link Zgłoś
aniolek7772 Re: święta zasada 3 x F 20.02.06, 21:27 maple_leafs napisał: > Mam świętą zasadę co do kupowania samochodów która strzeże mnie i wszystkich > innych do niej się stosujących: > Zasada 3 x F > > Kupując samochód unikaj Fordów, Fiatów i Francuzów :-) > > Pozdrawiam i nie daj się wrobić. e tam fiaty, fordy są ok, francuzy bleeee i nie lubię japończyków więc mogłaby być zasada z daleka od japończyków, i wszystkiego co francuskie:):):) ale jak pisałam to kazdego indywidualne doświadczenia, odczucia,potrzeby zasoby pieniężne....itd itp ale nowy punciak coś w sobie ma:) to.punto.czy.maserati.patrz.pl/ Link Zgłoś
waskes29 Re: święta zasada 3 x F 20.02.06, 21:35 aniolek7772 napisała: > > e tam fiaty, fordy są ok, > francuzy bleeee > i nie lubię japończyków > więc mogłaby być zasada > z daleka od japończyków, i wszystkiego co francuskie:):):) > > ale jak pisałam to kazdego indywidualne doświadczenia, odczucia,potrzeby zasoby > > pieniężne....itd itp > ale nowy punciak coś w sobie ma:) > Trzeba przyznac ze typowa kobieta to ty nie jestes ,90% jakie znam to wlanie gustuja albo w japonczykach albo francuzach. To dobrze ze sa takie co sie roznia :) Link Zgłoś
polokokt Re: Grande Punto 21.02.06, 23:14 Witam Ja bylem w salonie opbejrzec to cudo, tym bardziej ze opublikowano juz wyniki sprzedazy w europie i tym bardziej bylem ciekawy co ludzie widza w tym autku. A wiec linia nadwozia to rzecz gustu, jednym sie podoba jedno a drugim drugie. Wiec nie ma co dyskutowac. To akurat nie jest linia nadwozia ktora do mnie trafia. Ale ja chcialem co do technicznych rozwiazan. 1. Kufer na pilota (tak mnie poinformowal sprzedawca, ale juz nie pokazal jak dziala to cudo). Oki, fajny bajer, ale przydaloby sie chyba jakies awaryjne wyjscie (jest jakies?) do jego otworzenia bo juz wyobrazam sobie sytuacje ze gdy wysiadzie akumulator aby go odkrecic trzeba bedzie albo pozyczac klucze od sasiada albo latac po nie do domu albo dostawac sie do bagaznika przez siedzenia. 2 a drugie co mnie udezylo po oczach to to co zobaczylem pod maska. Gołe podluznice. Praktycznie brak blaszanego nadkola tylko plastiki jako oslony i to tak marnie spasowane ze przez szpary widac kolo (czyli w czasie jak bedzie mokro bedzie tedy woda "sypala" az milo.) No nie wiem, to pierwsze autko w ktorym spotkalem sie z taka "przestrzenia" pod maska. Dotad widziaem tylko takie w ktorych kola itd byly dosc szczelnie zabudowane do pewnej wysokosci. Ale moze faktycznie taka moda idzie i teraz tak bedzie tez w innych autkach celem obnizenia kosztow produkcji. Mi w kazdym razie to sie niespecjalnie podobalo. Ale zeby powiediec cos milego. To ogolnie autko jakie takie toczydlo dla lubu jak najbardziej OK, wnetrze w miare ladne (szczegolnie bogatsza wersja. Jakby delikatnie za wysoko dzwignie od kierunkowskazow i wycieraczek a lapy mam raczej spore. Pozdrawiam Link Zgłoś
lospablos20 Re: Grande Punto 23.02.06, 01:39 Fiat wypuścil kolejne badziewie. Auto na 2-3 lata a pózniej do żyda, bo naprawy bedą non stop.Badziewie w ładnym opakowaniu. Nigdy bym nie kupił fiata, szkoda pieniedzy , czasu i nerwów.To auto dla tych co jezdza tylko po zakupy na rynek albo w niedziele do kosciola pochwalić sie sasiadom. Mój kumpel jezdzi 13 letnim Nissanem Primera, 245 tysiecy na liczniku i auto oleju nie bierze , silnik prawie jak nowy, wymienia tylko materialy eksploatacyjne (ale to sie w kżdym aucie wymienia). A jego ojciec jezdzi Puntem 2 HGT i tylko caly czas klnie, bo non stop coś nawala. Moja dziewczyna ma Pandę i już 4 razy musialem ja holować..a auto ma rok i 30 tysiecy przebiegu. Fiat to jednorazówka i tyle. Już lepiej maluha kupić niz to Grande dziadostwo, dłżej posłuży i naprawy tansze hhe :-). A tak na powaznie jesli samochód to tylko japończyk (Nissan, Toyota, Mazda) albo porzadny Niemiec (Audi, BMW) To sa auta nie do zdarcia. A nie włoskie jednorazówki w cukierkowych opakowaniach. Link Zgłoś
bbso Re: Grande Punto 23.02.06, 08:52 Ale pieprzenie. Człowieku a wiesz co ma mój kumpel.... Twoj kumpel to niech się schowa przy moim kumplu..... Link Zgłoś
dunczyk1960 Re: Grande Punto 23.02.06, 09:40 .. z takimi "swiecami" Grande Punto bedzie GTi albo energooszczedne wozidlo- decydujesz sam/a . www.cykelkallan.com/imageupload/689.gif Link Zgłoś
aniolek7772 Re: Grande Punto 23.02.06, 18:22 mialam okazje posiedziec sobie w Grande zwróciliście uwagę na na wiekszą ilosc miejsca we wnetrzu nowego Punto? Pod tym wzgledem moze smialo rywalizować a autami klasy kompakt. Bylam zaskoczona...mile nie lubie "japonczykow" :) www.fiatpunto.pl/ Link Zgłoś