Dodaj do ulubionych

Zniszczyli oko, chrońmy jajo

09.11.05, 13:34
No żesz... Zamalowali słynne oko - reklamę PZO widoczną z Grochowskiej. Wiszą tam teraz jakieś
billboardy. Mała pociecha, ale oko zagrało w "Rozdroże Cafe" Leszka Wosiewicza. Z kolei inną
peerelowską reklamę POMONA (co zachwalała?) na szczycie czynszówki mniej więcej vis-a-vis parku
przy Kwatery Głównej przykryli pstrą tablicą Media Markt. Jeszcze mniejsza pociecha: Pomonę
utrwalił w powieści "Saga ludu" Maciej Malicki (wyd. Czarne, jest w księgarniach). Obawiam się, że
teraz przyjdzie kolej na jajo (właściwie połowę jaja) przylejone do kamienicy na Wiatraku. To chyba
najfajniesza popeerelowska reklama w W-wie. Warto by ją zachować. Pamiętacie od kiedy wisi jajo? I
co na ścianie było przedtem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Staś Re: Zniszczyli oko, chrońmy jajo IP: *.aster.pl 12.11.05, 18:58
      Wcześniej, w latach 50-tych ubiegłego wieku na ścianie (w miejscu jaja) był
      wymalowany ekran i od czasu do czasu przyjeżdżało kino objazdowe. Pozdrawiam S.
      • Gość: ewak Re: Zniszczyli oko, chrońmy jajo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 10:12
        Czy wiesz coś więcej na ten temat? Z autopsji czy z opowieści? Słyszałam na
        temat tego kina na ścianie w tym miejscu, ale nie znam źródeł potwierdzających
        ten fakt.
        Pozdrawiam
        Ewak
        • Gość: Staś Re: Zniszczyli oko, chrońmy jajo IP: *.aster.pl 14.11.05, 00:41
          Byłem, widziałem, ale nie mam żadnych fotek. Ekran był, przyjeżdżał samochód ze
          sprzętem i wyświetlał jakieś składanki. Pełnego filmu nie pamiętam. Były
          kroniki, jakieś krótkie metraże - głównie służyło lub miało służyć propagandzie.
          Wiele się nie nasłużyło bo przyjechało bodaj tylko kilka razy, a zainteresowanie
          nie było zbyt wielkie. Jak zawsze gdy coś się dzieje zbierało się trochę gapi i
          to wszystko. Pozdrawiam S.
    • Gość: stefan Do Pol-i prośba (i innych) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 17:54
      A może jakieś fotki byś pstrykał - i inni (i ja też) - ilustrujące wpisy na
      forum. Można by je umieszczać na forum fotografie/Warszawa.
      • doko_ksp Re: Do Pol-i prośba (i innych) 14.11.05, 11:00
        Ja jestem jeszcze dość młoda więc dla mnie jajo było od zawsze. Z tym, ze gdy
        bylam mała myślałam, że to łyżka... ;) Faktycznie byłoby dużą stratą gdyby jajo
        zniknęło :( Co możemy zrobić by je ocalić?
        Stefanie, to b.dobry pomysł. Ja w sumie kilka razy się tym na forum zajęłam
        (zdjęcia do wątków...). Zachecam innych!

pzdr

DoKo
      • pol-a Re: Do Pol-i prośba (i innych) 14.11.05, 11:09
        O kinie na tej ścianie wspominał kiedyś Szymon Kobyliński. Stasiu, czy pamiętasz może okoliczności
        tych projekcji. Wyświetlali regularnie czy od święta? Jak informowali o projekcjach? Wcześniej
        plakatowali Grochów czy może ogłaszali przez megafony? Czy te projekcje cieszyły się wzięciem? Jak
        reagowano na propagandówki? Kto chodził na seanse? Darmowe były? Publiczność oglądała na stojaka,
        czy może z ław albo krzeseł?

Co do zdjęć, to ja się podpisuje pod pomysłem Stefana i za parę dni coś podrzucę.
        • Gość: Stas Re: Do Pol-i prośba (i innych) IP: *.aster.pl 15.11.05, 20:00
          Niestety pamiętam niewiele. Na pewno nie było w tym regularności, ale plakaty
          jakieś chyba były. Taki arkusz na wszystkie okazje, z wypisanymi tuszem
          szczegółami. Może znajdzie się ktoś, kto mieszkał w tamtych latach w na
          Wiatraku- powinien wiedzieć więcej. Pozdrawiam S.
    • e-mka Oto jajo 05.03.06, 14:41
      Oto jajo – z perspektywy „rowerowej” oraz w sosie własnym:
      img119.imageshack.us/img119/4863/pict0006large0fo.jpg
      img470.imageshack.us/img470/6875/pict0008large8ko.jpg
      Usunęłabym billboard i odświeżyłabym jajo. To w końcu jedna
      z bardziej charakterystycznych ikon grochowskich!

• doko_ksp Re: Oto jajo 05.03.06, 16:20
        No, brawo dla Ciebie Emko za dokumentację! :)
        Wreszcie ktoś , za przeproszeniem tyłek ruszył ;) (he he ja oczywiście jestem
        przodujacym leniem :P żeby nei było )
        Widzę, że ostatnio solidnie się wzięłaś za pstrykanie i pięknie nam wątki
        ilustrujesz :)
        • e-mka Re: Oto jajo 05.03.06, 16:51
          Dzięki, doko : ) Zdjęcia to fajna zabawa, tylko mój kieszonkowy aparacik nie
          wyciąga powyżej pewnych parametrów : ) Może pora na lepszy sprzęt : )
          Zdjęcia jaja to niedokładnie ja zrobiłam, tylko asystowałam. No i wkleiłam
          na forum. A hostowania i linkowania to w końcu Ty mnie nauczyłaś : )
          Pozdrawiam i jeszcze trochę zdjęć powklejam : )
    • on-na Re: Zniszczyli oko, chrońmy jajo 06.03.06, 08:57
      Jajo wisi od połowy lat 70-tych. Chodziłam do przedszkola i pamiętam jak ścianę
      robili. Jajo było dla mnie fascynujące :-) i byłoby żal, gdyby zniknęło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka