Dodaj do ulubionych

Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł?

10.03.06, 09:51
Witam

Mam pytanie do mam, których dzieci maja pietrowe lózka. Czy to dobre
rozwiązanie i przede wszytskim czy to bezpieczne. Od jakiego wieku dziecko
może spac na górze?
pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • pacynka27 Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 10:10
      Pewnie dobry jak dzieciaki maja mało miejsca w pokoju smile Mi też się pietrowe łózka podobały dopóki sama nie zaczęłąm spać na antresoli. Koszmar. Wiadomo, że im wyżej tym duszniej i bardziej gorąco. Ja się z zntresoli wyniosłam bo było nie do zniesienia i zimą kiedy kaloryfery grzeją i podczas upalnych letnich nocy. Moje dzieci też będą miały wspólny pokój ale łóżka piętrowego im nie zafunduję.
      • iwek33 Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 10:32
        Moje dzieci mają łóżko piętrowe, bardzo solidne i super wykonane i co
        najważniejsze nie takie wysokie, jak większosć piętrowych łóżek. Kupowaliśmy w
        Praktikerze, a zjeździliśmy wiele sklepów, żeby kupić takie jak nam odpowiada.
        Górne łóżko jest na takiej wysokości, że spokojnie stojąc na podłodze sięgam
        ręką do synka i mogę np zmierzyć mu temperaturę, czy coś podać. Dokładnie łóżko
        ma 143 cm wysokości. Jest o tyle fajne, że można je rozdzielić na dwa osobne
        łóżka, jeśli będą do tego warunki. Starszy syn przeprowadził się na górę jak
        miał 4 latka. Bardzo lubi spać na górze, ma tam swój azyl, półeczkę na której
        odkłada cenne rzeczy, książki, żeby mu młodszy nie zniszczył. Dopóki nie
        kupiliśmy tego łóżka byłam przeciwnikiem piętrusów, zawsze obawiałam się, że z
        każdym głupstwem będę musiała się wdrapywać do dziecka, ale przy tym łóżku tak
        nie jest. Ten model z Praktikera ma szerokie schodki do wchodzenia, a nie tylko
        listewki jak w większości łóżek i bardzo wysoką barierkę boczną. Jeśli musisz
        kupić piętrusa polecam ten model. Kupowałam 2,5 roku temu, ale wiem, że jeszcze
        są, bo nawet niedawno było w ulotce reklamowej. Kosztuje ok.700 zl bez
        materacy. Wymiary: 200 X 95.
    • ethomas Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 11:02
      zawsze byłam za piętrowym łóżkiem, podobała mi się oszczędność przestrzeni,
      miejsce do zabawy dla dziecka, ale ostatnio niestety usłyszałąm u nas (Szkocja)
      o wypadku, kiedy łóżko z IKEA zawaliło się na dziecko i ono zmarło. Nie jestem z
      gatunku panikar, ale nie powiem zmroziło mnie. Nie znaczy to oczywiście, że
      wszystkie łóżka będą na dzieci spadać, ale ja jednak już się nie zdecyduję
      (chyba, że na pojedyńczą wersję, dziecko na górze na dole szafki czy coś
      takiego, w każdym razie ciężkie i solidne). Wszystko będzie zależało od warunków
      mieszkaniowych, na razie mały ma niskie łóżeczko bo ma 2 latka smile

Ale się rozpisałam...
    • maczkama Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 11:58
      U nas jest 10 lat różnicy między dziećmi. Maciek ma 12 lat, śpi na łóżku
      piętrowym na wys prawie 180 cm(nasze mieszkanie ma 3 m wysokości). Pod łóżkiem
      jest biurko. Małgosia ma 2 lata, jeszcze śpi w łóżeczku. Wiadomo, że najlepiej
      jakby dzieciaki miały oddzielne pokoje...
      Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, na szczęście pokój jest
      dość duży 15m i to łóżko piętrowe nie zagraca.
    • mamanamedal Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 17:34
      Ja spałam na takim jakieś 10 lat, miało wszystkie zabezpieczenia jak należy,
      jednak w przeciągu tego czasu zdarzyło mi się raz z nigo spaść (mojej siostrze
      również), na szczęście nic się nie stao poza sporym szokiem - w końcu byłam
      mocno zaspana. Powodem nie była wadliwa konstrukcja, spadłam w trakcie
      schodzenia w nocy do ubikacji. Dziecko w nocy, gdy potrzebuje się wysikać, idzie
      do toalety jak lunatyk, więc resztę można sobie dopowiedzieć.
      JA dzieciom kupiłam łóżko podwójne, gdzie jedno znajduje się w szufladzie drugiego.
      • iwek33 Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 18:43
        A jak Twoje dziecię w nocy idzie do toalety ( jak lunatyk) to przechodzi po tym
        drugim dziecku, które śpi niżej??? Jakoś nie przekonuje mnie to rozwiązanie z
        jednym łóżkiem niżej obok drugiego. I nie podoba mi się.
      • agni71 Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 18:44
        JA dzieciom kupiłam łóżko podwójne, gdzie jedno znajduje się w szufladzie drugi
        > ego.

Mogłabyś napisać, jakie? Jaka firma, gdzie kupiłaś (jeśli w Wawie), ile
        kosztuje, i oczywiście jak się sprawdza. Sama waham się pomiędzy piętrowym i
        takim "schodkowym" i sama juz nie wiem, co lepsze....

aga
        • agao_z Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 21:25
          Przez 10 lat osobiscie spalam na lozku pietrowym, na gorze, moja siostra na dole
          i nigdy nie spadlam. Co wiecej, sama mysle nad lozkiem na podwyzszeniu dla mojej
          corki (obecnie 3,5 roku). na lozku pietrowym zawsze byla najlepsza zabawa, po
          dostawieniu stolu to yl statek z dwoma pokladami, po zaslonieniu boków-namiot i
          wiele innych.

Wiele moich znajomych w dziecinstwie mialo lozka pietrowe, i nigdy nie slyszalam
          o zadnym wypadku...
          A poza tym dzieciom takie lozka naprawde baaardzo sie podobaja.
          Na wczasach moja trzylatka spala na takim lozku na gorze i od tamtej pory ciagle
          nas meczy, ze tez w domu takie chce. Szybko sie nauczyla, gdzzie spi, sama
          wchodziala i schodziala i bawila sie w malpke na drzewie wink

POzdrawiam
        • mamanamedal Re: Piętrowe łóżko czy to dobry pomysł? 10.03.06, 21:59
          Robił je stolarz na zamówienie, w Krakowie, ale niedawno w necie znalazłam
          ofertę z takimi łóżkami....nie pamiętam strony, ale znajdziesz chyba pod hasłem
          łóżka wysuwane, poziomowe, drewniane czy sosnowe. Widziałam też takie w Witku, a
          ten chyba jest również w Wawie www.witek.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka