Dodaj do ulubionych

De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartości

28.04.06, 21:49
"(...) Polacy nigdy nie partycypowali w naszym Renesansie czy Oświeceniu. Ich
jedynym wkładem do zachodniej kultury jest mazurek. Polska jest aktualnie
rządzona przez fundamentalistów narzucających katolicki, integrystyczny model
społeczeństwa. Feministki demonstrujące w Dzień Kobiet obrzucane są
kamieniami. Geje, lesbijki i biseksualiści zmuszani są do zamykania swych
miejsc spotkań i pubów. [Polacy] są pod wpływem [Wojtyły], który nauczał ich,
aby stanowili awangardę ruchu mającego zniszczyć wartości współczesnej Europy
Zachodniej i zastąpić je tymi starymi, chrześcijańskimi, sprzed Rewolucji
Francuskiej. (...)"

28.04.06, Lucas Catherine (VTR - belgijska publiczna TV)

Źródło: De Morgen (popularna gazeta brukselska)
Obserwuj wątek
    • w11mil nazwisko Belga znanego we "współczesnej Europie? 28.04.06, 22:11
      lux_et_veritas napisał:
      > "wartości współczesnej Europy"
      > 28.04.06, Lucas Catherine (VTR - belgijska publiczna TV)
      • bratek4 Marc Wilmots 29.04.06, 12:13

• camille_pissarro Doprawdy ??? 28.04.06, 22:11
      "Polacy nigdy nie partycypowali w naszym Renesansie czy Oświeceniu"

Co to znaczy naszym ??? Czy naszym , znaczy sie belgijskim renesansie i
      oświeceniu ??Czy może naszym znaczy europejskim ??Bo jak chodzą słuchy, że to
      Bruksela była stolica zjednoczonej Europy od czasu Renesansu po dzis dzień.
      Jeśłi chodzi o te pierwszą mozliwość to faktycznie nie przypomnia mi się ( moze
      inni internauci będą bardziej obeznani w tej kwestii ) żadne polskie nazwisko
      znanego przedstawiciela wymienionych epok , natomiast w wymiarze europejskim
      można by juz dyskutować.
      A swoja drogą stosowanie przez popularny dziennik belgijski zbiorowej
      odpowiedzialność jest poniżej normy.To oczywiste , że normalny polski obywatel
      ubolewa nad tm co się stało dwa tygodnie temu.Muszę się przyznac , że jak na
      tak liczny exodus naszych rodaków , to i tak , skala tego typu ekscesów nie
      jest powalająca.
      Wszak wszyscy ( no może przesadziłem ) moze bardziej odpowiednio - większość
      pamieta to co wydarzyło sie na Heyzel, Polacy ile pamiętam ( poza Bońkiem )
      nie rzucali sie tam w oczy....
      • lux_et_veritas Z artu wynika, że naszym - zachodnim, europejskim 28.04.06, 23:05
        Co to znaczy naszym ??? Czy naszym , znaczy sie belgijskim renesansie i
        oświeceniu ??Czy może naszym znaczy europejskim ??
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 28.04.06, 22:12
      lux_et_veritas napisał:

> "(...) Polacy nigdy nie partycypowali w naszym Renesansie czy Oświeceniu. Ich
      > jedynym wkładem do zachodniej kultury jest mazurek. Polska jest aktualnie
      > rządzona przez fundamentalistów narzucających katolicki, integrystyczny model
      > społeczeństwa. Feministki demonstrujące w Dzień Kobiet obrzucane są
      > kamieniami. Geje, lesbijki i biseksualiści zmuszani są do zamykania swych
      > miejsc spotkań i pubów. [Polacy] są pod wpływem [Wojtyły], który nauczał ich,
      > aby stanowili awangardę ruchu mającego zniszczyć wartości współczesnej Europy
      > Zachodniej i zastąpić je tymi starymi, chrześcijańskimi, sprzed Rewolucji
      > Francuskiej. (...)"
      >
      >
      > Źródło: De Morgen (popularna gazeta brukselska)

Niech to powie zolnierzom generala Maczka, ktorzy wyzwalali jego kraj.
      • adalberto3 Nie tylko gen.Maczek. Po Powstaniu ... 28.04.06, 22:19
        .. Listopadowym polscy kombatanci brali udział w tworzeniu armii belgijskiej.
        W Muzeum Wojskowym w Brukseli jest bardzo ciekawy dział na ten właśnie temat.
        Jeden z nich był nawet generałem.
        • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nie tylko gen.Maczek. Po Powstaniu ... 28.04.06, 22:20
          adalberto3 napisał:

> .. Listopadowym polscy kombatanci brali udział w tworzeniu armii belgijskiej.
          > W Muzeum Wojskowym w Brukseli jest bardzo ciekawy dział na ten właśnie temat.
          > Jeden z nich był nawet generałem.

Ale czy ten oswiecony matol o tym wie?
    • humbak Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 28.04.06, 22:16
      Bardzo miło się czyta. Korci żeby coś takim ludziom "sympatycznego"
      odpowiedzieć.
    • a.lukaszenka O! QRDe Morgen, Paliaki chcą zniszczyć nasze warto 28.04.06, 22:19
      Nie! Stanowcze Nie!
      My z Panem Aleksandrem Kaczyńskim rece chwytajace za Nasze Wartosci
      u'jebiom u samoj galawy!

!!!
      Алякса́ндр Рыго́равіч Лукашэ́нка
    • humbak Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 28.04.06, 22:29
      Skąd to właściwie wygrzebałeś?
      • swantevit Dlaczego jeszcze nikt nie zadal pytania zasadnicze 28.04.06, 22:32
        go; Czy Belgowie sa wogole narodem?
        Sa podobno Walonki i Flamastry
        ale nie Belgowie..
        • humbak Re: Dlaczego jeszcze nikt nie zadal pytania zasad 28.04.06, 22:33
          Bez takich uwag, dobrze?
      • lux_et_veritas Z wersji papierowej n/t 28.04.06, 23:04
        • humbak Re: Z wersji papierowej n/t 28.04.06, 23:07
          Zastanawiam się czy nie byłoby sensowne podesłanie jakiegoś komentarza do
          redakcji, bądź podesłania tegotego naszym służbom dyplomatycznym. PRzecież
          takie teksty zdecydowanie szkodzą wizerunkowi Polski.
    • kaczka7112 jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 22:51
      boli, polcywilizowany okazie bialka?
      • sawa.com Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:32
        kaczka7112 napisała:

> boli, polcywilizowany okazie bialka?

Kłamstwo zawsze boli. Mazurek? i owszem ale na dokładkę!
        Przede wszystkim to Polacy pod Wiedniem i pod wodzą Jana III Sobieskiego
        ratowali Europe przed muzułmańska nawałnicą. Gdyby nie to nie byłoby marszy
        gejów i lesbijek głównymi promedanami Europy. A nad dachami Brukselii rozlegały
        by się głosy muzułmańskich modlitw.
        Bylismy pierwszym europejskim krajem który potrafił wypracować nowoczesna
        konstytucję - Konstytucja 3 go Maja.

Zarzucanie Polakom, że nie mają udziału w budowie Europy, jest pospolitym
        nieuctwem. Jest to taki analfabetyzm historyczny.
        • humbak Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:34
          Chodzi zdaje się o wpływ na kulturę, który też jest niezerowy.
          • sawa.com Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:40
            humbak napisał:

> Chodzi zdaje się o wpływ na kulturę, który też jest niezerowy.

Wyobrażasz sobie kulturę europejską?! gdyby bitwa wiedeńska została przegrana?!
            Przeciez nawet nie byłoby rewolucji francuskiej! Nie byloby oświecenia. Zamiast
            Kartezjusza i innych encyklopedystów byłyby recytacje Koranu.
            • humbak Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:42
              Tamten Islam był jednak inny niż ten z którym my mamy do czynienia;)
              • sawa.com Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:45
                humbak napisał:

> Tamten Islam był jednak inny niż ten z którym my mamy do czynienia;)

Jaki był tamten islam zobaczyliśmy na Bałkanach. Do dzis jest coś takiego jak
                syndrom kotła bałkańskiego!
                • humbak Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:45
                  Sorki, ale co zobaczyliśmy?
                  • sawa.com Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:48
                    humbak napisał:

> Sorki, ale co zobaczyliśmy?

Jakie niesie ze sobą zacofanie cywilizacyjne i kulturowe. Jednym słowem gdyby
                    nie wiktoria wiedeńska Bałkany sięgałyby po Paryż i Brukselę.
                    • humbak Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:52
                      Ty mówisz o innym islamie. Tamten spod Wiednia nie był wcale mniej oświecony od
                      naszego chrześcijaństwa. O ile dobrze kojarzę upadek nastąpił później. Gdyby
                      podbili Europę to ich historia też by się zapewne innaczej potoczyła.
                      • sawa.com Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:58
                        humbak napisał:

> Ty mówisz o innym islamie. Tamten spod Wiednia nie był wcale mniej oświecony
                        od
                        >
                        > naszego chrześcijaństwa. O ile dobrze kojarzę upadek nastąpił później. Gdyby
                        > podbili Europę to ich historia też by się zapewne innaczej potoczyła.

Oczywiście. Może tamto zwycięstwo miało negatywny wpływ na nasze dzieje? W
                        końcu wzmocniliśmy bardzo, jednego z przyszłych zaborców - Auistrię.
                        Może nie było by tej idiotki Marii Antoniny która sie dziwiła dlaczego lud
                        Paryża domaga sie chleba, przeciez może jeść ciastka... nie trzeba by było
                        zdobywać bastyli... etc etc Możemy sobie fantazjować co by było gdyby!
                        • humbak Re: jak was widza , tak was pisza 29.04.06, 00:03
                          Nie chodzi mi o fantazjowanie. Cały czas brak mi czasu by posiedzieć nad
                          historią islamu bo ten upadek zdaje się bardzo interesujący, ale pewnie spadła
                          zamożność gdy przestali być pośrednikami handlowymi między Europą a Wschodem a
                          co za tym idzie zaczęli się cofać. Muszę w końcu się za to wziąć:/
                          • sawa.com Re: jak was widza , tak was pisza 29.04.06, 00:24
                            humbak napisał:

> Nie chodzi mi o fantazjowanie. Cały czas brak mi czasu by posiedzieć nad
                            > historią islamu bo ten upadek zdaje się bardzo interesujący, ale pewnie
                            spadła
                            > zamożność gdy przestali być pośrednikami handlowymi między Europą a Wschodem
                            a
                            > co za tym idzie zaczęli się cofać. Muszę w końcu się za to wziąć:/

Ja też nie mam czasu by nad tym posiedzieć. Ten islam jest rzeczywiście inny.
                            To jest podłoże współczesnej świeckiej (już) Turcji. Ja sie od niego nie
                            odżegnuję.
                            Jestem gorącą zwolenniczką przyjęcia Turcji do Zjednoczonej Europy.
                            Uważam, że ten właśnie islam (nazyma go umownie turecki) może ułatwić dialog z
                            tym islamem który grozi zagładą całego świata w sensie jak o tym pisze Samuel
                            Huntington. (Wojna cywilizacji. Chrześcijaństwo a islam.Samuel Huntington.
                            Wojna cywilizacji. Chrześcijaństwo a islam. ... PODSUMOWANIE (A SUMMARY):
                            Chrześcijaństwo a islam. Wojna cywilizacji. Samuel Huntington ...)

Dialog cywilizacji wschodu i zachodu.
                            • humbak Re: jak was widza , tak was pisza 29.04.06, 00:42
                              Z tego co wiem Islam o którym piszesz to Albania o dziwno. Turcja nie jest
                              wcale taka neutralna. Tam po prostu armia pilnuje świeckości. Wśród ludzi,
                              zwłaszcza na wschodzie jest sporo radykałów. Mają też swoje ugrupowanie...
                              tylko nie pamiętam w tej chwili nazwy. Zresztą obecne władze zdaje się wywodzą
                              się z ruchu islamskiego, ale czytałem o tym z rok temu więc mogłem już
                              zapomnieć. Jedno wiem. Turcja musi najpierw uregulować swoje stosunki z
                              Ormianami i Kurdami. Potem mogiemy integrować. Sprawa jest o tyle kłopotliwa że
                              mmogą się zniechęcić i wrócić do fanatyzmu jeśli Europa będzie grła zbyt ostro.
                              Sprawa jest mocno skomplikowana.
                              • sawa.com Re: jak was widza , tak was pisza 29.04.06, 00:57
                                humbak napisał:

> Z tego co wiem Islam o którym piszesz to Albania o dziwno. Turcja nie jest
                                > wcale taka neutralna. Tam po prostu armia pilnuje świeckości. Wśród ludzi,
                                > zwłaszcza na wschodzie jest sporo radykałów. Mają też swoje ugrupowanie...
                                > tylko nie pamiętam w tej chwili nazwy. Zresztą obecne władze zdaje się
                                wywodzą
                                > się z ruchu islamskiego, ale czytałem o tym z rok temu więc mogłem już
                                > zapomnieć. Jedno wiem. Turcja musi najpierw uregulować swoje stosunki z
                                > Ormianami i Kurdami. Potem mogiemy integrować. Sprawa jest o tyle kłopotliwa
                                że
                                >
                                > mmogą się zniechęcić i wrócić do fanatyzmu jeśli Europa będzie grła zbyt
                                ostro.
                                >
                                > Sprawa jest mocno skomplikowana.

No... niestety. A to są ważne sprawy! Europa ma wiele problemów. I nie da sie
                                ich załatwić maszerując tanecznym krokiem w paradach gejowsko lesbijskich.
                                Zresztą to żadne wartości (tolerancja dla gejów i burdelów w czerwonych
                                dzielnicach Amsterdamu i Hambyrga). To jest ot taka sobie popkultura czy quasi-
                                kultura. Niewiele ma to wspólnego z renesansem lub oświeceniem.
                                Dobranoc - dziekuję za pouczająca (mnie) konwersację:)))
                                • humbak Re: jak was widza , tak was pisza 29.04.06, 01:04
                                  Tolerancja jest ważna, ale faktycznie Europa ma teraz sprawy niporównywalnie
                                  ważniejsze. Myślę zresztą że tolerancja jest wartością, ale nie wykształci się
                                  jej przez marsze i rezolucje. To jest zresztą w tej chwili problem polityczny
                                  bardziej niż społeczny. Tak sądzę. Również dziękuję za rozmowę:) Dobranoc
                          • cie778 Re: jak was widza , tak was pisza 29.04.06, 12:46
                            > Cały czas brak mi czasu by posiedzieć nad historią islamu bo ten upadek zdaje się
                            > bardzo interesujący, ale pewnie spadła zamożność gdy przestali być pośrednikami
                            > handlowymi między Europą a Wschodem

To posiedź. Zobacz co robili w wiekach średnich a co zostało po nadejściu Turków
                            i rekonkwiście. Obejrzyj sobie strukturę państwa ottomańskiego. To już był
                            upadek cwilizacyjny w stylu ZSRR za szczytów swej potęgi. Wszyscy się jeszcze
                            bali, część handlowała ale lubić, poważać albo przyznawać zasługi? I dopiero jak
                            padnie, to wszyscy mówią że przecież widać było jak gnije ;-)
                            btw - gdyby zdobyli Wiedeń, to kolejnym celem nie byłaby Bruksela leżąca za
                            Alpami tylko Polska. I dlatego biliśmy się pod Wiedniem - lepiej palić wsie
                            austrickie niż własne.

Pozdrawiam
                            jasiol
        • andrzej.sawa Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:51
          Co wy się wszyscy przejmujecie podstępowym cymbałem,który doś nabazgrał w jakimś
          belgijskim piśmidle.Ale przy okazji ten cymbał ma rację.Polacy mają w większości
          w d... niby postęp zachodni,kulturę eutanazji i homo niewiadomo.Wbrew
          postępowcom tradycje Odrodzenia i Oświecenia mają u nas większe szanse.
          • humbak Re: jak was widza , tak was pisza 28.04.06, 23:53
            Tym nie można się nie przejmować. To byduje wizerunek Polski. O to trzeba dbać.
      • mirmat1 Po niedorozwinietych Belgach z IQ 99 mozna sie... 29.04.06, 02:27
        ... spodziewac kazdego kretynstwa.
        kaczka7112 napisała:
        jak was widza , tak was pisza
        > boli, polcywilizowany okazie bialka?
        Mirmat: Belgijscie durnie patrza na cygana a widza Polaka no ale prymitywy
        przegrywaja 7 punktow w inteligencji do Polakow:
        www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html
    • johnny-kalesony Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 28.04.06, 23:25
      Autor tej wypowiedzi jest z lekka niedouczony, skoro nie wie kim byli dla
      oświecenia np. Mikołaj Kopernik albo Frycz-Modrzewski, który w tamtych czasach
      był jednym z najświatlejszych przedstawicieli myśli europejskiej.

Cóż, jeżeli dla kogoś historia Europy ogranicza się do historii ruchów
      gejowskich albo lesbijskich, to istotnie - marna przed naszym kontynentem
      przyszłość.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • johnny-kalesony Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 28.04.06, 23:28
        O rany! Oczywiście dla Renesansu. Miałem na myśli Renesans.
        A jeśli chodzi o Oświecenie - niech autor "mądrego" komentarza zada sobie trud
        dowiedzenia się, który kraj w Europi jako pierwszy uchwalił ustawę zwaną
        konstytucją.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
    • ab_extra Polacy nie partycypowali w ich wojnach religijnych 28.04.06, 23:35
      w których niderlandzcy katolicy i niderlandzcy protestanci wyrzynali się
      nawzajem przez dziesięciolecia w wyniku czego powstały dwa kraje: Belgia i
      Holandia. Wręcz przeciwnie, Polska była schronieniem dla mormońskich uchodźców,
      którzy osiedlili się w dolinach Dolnej Wisły. Tak więc Polska partycypowała w
      ochronie Holendrów uciekających przed prześladowaniami religijnymi podejmowanymi
      przez mieszkańców dzisiejszej Belgii.
      • johnny-kalesony Belgowie nie podzielają naszych wartości ... 28.04.06, 23:44
        ... nie wiezdzą co to "konstytucja", dalej wierzą, że słońce obraca się wokół
        naszej planety a w wolnych chwilach gwałcą, ćwiartują a potem zakopują w
        ogródkach swoje dzieci.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • ab_extra Tak, osławieni belgijscy pedofile tak właśnie 28.04.06, 23:47
          postępują z dziećmi :)))
    • frank_drebin Samczy komentarz ;) No coz takie bzdury mozna 28.04.06, 23:49
      gadac tylko w kraju gdzie kobiety sa tak brzydkie, ze Holender poznaje po tym
      Belgie, ze krowy sa ladniejsze od kobiet ;)
    • cyklista W Belgii nie ma telewizji VTR 29.04.06, 00:20
      Jest flamandzka VRT, o raczej ograniczonym zasięgu. To samo dotyczy De Morgen.
      To tak jak by Belg cytował Fakt który cytuje wywiad z Radja Maryja na region
      Nowy Sącz. Dyskutujecie o problemie którego nie ma.
      • kropek_oxford Znow Kreml zawalil instrukcje dla luxa-zhurka:) 29.04.06, 00:46
        Patalachy, tfu!!!
        • humbak Re: Znow Kreml zawalil instrukcje dla luxa-zhurka 29.04.06, 00:50
          A! To je Zhurek? Nie wiedziałem:) Gazeta regionalna, czy nie, autor wykazał się
          niekompetnecją.
          • kropek_oxford Wystepuje tez pod moim pen name: leo. hellmann:) 29.04.06, 01:36

• leo.hellmann Esbeku Augustynowicz. 29.04.06, 01:11
          Won do swego pakistańca :)
          • kropek_oxford Nazisto Ratajczak - morda w kubel, albo sad:))) 29.04.06, 01:35

• lux_et_veritas Re: W Belgii nie ma telewizji VTR 29.04.06, 01:09
        > Jest flamandzka VRT, o raczej ograniczonym zasięgu.

Literówka. VRT przez kabel dostępna jest w całej Belgii.

> To samo dotyczy De Morgen

Jeden z najpopularniejszych flamandzkich dzienników.

> To tak jak by Belg cytował Fakt który cytuje wywiad

To nie cytat. Artykuł pochodzi z "De Morgen", a autorem jest LC - pracownik
        VRT.

> z Radja Maryja na region
        > Nowy Sącz. Dyskutujecie o problemie którego nie ma.

Bez porównania. Choć wyobraźmy sobie co by się działo, gdyby Polaków w
        rzeczonym arcie podmienić na Juden, albo nawet na Arabów. Skandal murowany.
        • humbak Re: W Belgii nie ma telewizji VTR 29.04.06, 01:18
          Acha... no to mamy nieco sprzeczne wersje. Cofam to co napisałem tam niżej
          przed chwilą. O to:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41027653&a=41037315
        • cyklista Re: W Belgii nie ma telewizji VTR 29.04.06, 13:18
          > > z Radja Maryja na region
          > > Nowy Sącz. Dyskutujecie o problemie którego nie ma.
          > Bez porównania.
          A jednak. Nie zauważyłem, żeby się ta opinia przeniosła do znacznie bardziej
          wpływowych mediów francuskojęzycznych. Czyli przenosząc na polskie warunki, to
          tak jakby baca bacy powiedział co w Naszym Dzienniku pisali. Albo raczej Kaszub
          Kaszubowi - jednak flamandzki i francuski to zupełnie różne języki. Dalej
          uważam, że nie ma problemu o którym tu piszecie. Problem to Kaczyńscy, ale oni
          kompromitują się na własny rachunek, podobnie jak Berlusconi we Włoszech czy
          Bush w USA.
          • lux_et_veritas Re: W Belgii nie ma telewizji VTR 29.04.06, 14:53
            Przeczytaj mój post jeszcze raz. Tym razem ze zrozumieniem.
    • sisius.monachomachijski A co myśleć o tej części.... 29.04.06, 00:21
      ...cóż..brakuje konika z wozem. Nic dziwnego...w takich warunkach mordercy po
      prostu naturalnie kiełkują....(pagina/strona 4-5)

www.demorgen.be/krant/#
    • ukos Łachmyta 29.04.06, 01:00
      Trudno ścierpieć, kiedy próbuje cię pouczać ścierwo, którego przodkowie
      zaledwie półtora wieku temu handlowali niewolnikami. Trzeba to w oczy krzyczeć
      tym poprawnopolitycznym bufonom! Jeszcze kilkanaście lat temu to zasrane
      lewactwo nawet nie chciało słyszeć o łagrach, a i dzisiaj jak może tak się łasi
      do sowieckiego pana - inaczej mógłby kijem popędzić.
      • humbak Rzuć okiem na wpis cyklisty. /bt 29.04.06, 01:05

• lux_et_veritas A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 01:12
          • humbak Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 01:16
            A jaka jest różnica gdy mówi to dziennikarz TVP 1 i... TVP 3 Kraków?
            • lux_et_veritas Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 01:25
              Według mnie żadna. A według ciebie? Czy ów dziennikarz staje się przez to
              mniejszym łachudrą?

PS. Flandria to ok. 1/3 terytorium Belgii, choć to przecież nie ma większego
              znaczenia.
              • humbak Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 02:01
                Nie, ale w jest to mniejszy problem dyplomatyczny. Wogóle mniejszy problem.
                Tacy ludzie są. Gdyby ktoś taki wypowiadał się w telewicji państwowej o zasięgu
                ogólnokrajowym problem byłby większy niż gdyby mówił to w jakiejś lokalnej
                tivi, jeszcze do tego prywatnej na przykład.
                • lux_et_veritas Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 02:24
                  Zaraz, zaraz - odpowiadałeś na post ukosa, w którym nie odnosił się on do
                  dyplomatycznej wagi tych słów, tylko do ich autora. A jeśli chodzi o samo
                  znaczenie, to jak pisałem - artykuł ukazał się w popularnym dzienniku,
                  wychodzącym na dodatek w nieformalnej stolicy Unii Europejskiej. I twierdzę, że
                  gdyby rzecz tyczyła się jakiejś nacji, której krytyka jest na cenzurowanym,
                  mielibyśmy do czynienia z nie lada skandalem.
                  • humbak Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 02:41
                    Jestem nieco zamotany w tej chwili. czy moje stanowisko jest dla Ciebie jasne,
                    czy muszę je wyklarować?:)
                    • lux_et_veritas Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 14:47
                      Chodzi mi o twój komentarz do tego postu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41027653&a=41036953
                      Co ma do niego komentarz cyklisty, który poradziłeś ukosowi przeczytać?

humbak napisał:

> Jestem nieco zamotany w tej chwili. czy moje stanowisko jest dla Ciebie
                      jasne,
                      > czy muszę je wyklarować?:)
                      • humbak Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 15:26
                        To że ona napisał iż poucza nas społeczeństwo, co nie jest prawdą.
                        • lux_et_veritas Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 15:29
                          humbak napisał:

> To że ona napisał iż poucza nas społeczeństwo, co nie jest prawdą.

Gdzie on to napisał? I co to w ogóle znaczy "poucza nas społeczeństwo"?
                          • humbak Re: A co zmienia wpis cyklisty? n/t 29.04.06, 15:43
                            Boszszsz... ja mam jakieś problemy ze wzrokiem. Oczywiście że czegoś takiego
                            nie napisał. Gdy pisałem tamten komentarz chodziło mi o to, że nie jest to
                            opinia znaczącego medium (co moim zdaniemjest istotne), tyle że później okazało
                            się że mamy tu dwie odmienne opinie na ten temat.
    • mirmat1 A gdzie Belgijska tolerancja wobec Cyganow ? 29.04.06, 02:33
      lux_et_veritas napisał:

> "(...) Polacy nigdy nie partycypowali w naszym Renesansie czy Oświeceniu. Ich
      > jedynym wkładem do zachodniej kultury jest mazurek. Polska jest aktualnie
      > rządzona przez fundamentalistów narzucających katolicki, integrystyczny model
      > społeczeństwa. Feministki demonstrujące w Dzień Kobiet obrzucane są
      > kamieniami. Geje, lesbijki i biseksualiści zmuszani są do zamykania swych
      > miejsc spotkań i pubów. [Polacy] są pod wpływem [Wojtyły], który nauczał ich,
      > aby stanowili awangardę ruchu mającego zniszczyć wartości współczesnej Europy
      > Zachodniej i zastąpić je tymi starymi, chrześcijańskimi, sprzed Rewolucji
      > Francuskiej. (...)"
      >
      >
      > Źródło: De Morgen (popularna gazeta brukselska)
      Mirmat: tak wychowuja swoja latorosc, ze nie chciach oddac biednemu cyganowi
      glupiego MP Players
    • lux_et_veritas Komentarze do artykułu 29.04.06, 02:37
      z anglojęzycznej strony belgijskiej, czyli nie samą politpoprawnościową głupotą
      Europa stoi :-)

Submitted by Ice on Fri, 2006-04-28 20:08.

You don`t have to be a genius to be able to use the Wikipedia
      and find out about topics like: What country had been the first in Europe to
      give its citizens religious freedom (1573).. What country had created Europe`s
      first ministry of education (1773) What country had adopted Europe`s first
      constitution (1791) ..What country in Europe had the most egalitarian
      government system.. ..what country had defended Europe from the Turkish (1683)
      and the Communist (1921) invasion.. I`m sure that this guy hasn`t also heared
      about the Sejm - the Polish Parliament that has been established in 1182.. or
      the Golden Freedom.. ..when we`re talking about Renaissance he also hasn`t
      heared about Copernicus.. ..And when we talk about the XVIII century I`m sure
      he hasn`t heared about gen. Tadeusz Kosciuszko who had given his fortune to his
      friend - Benjamin Franklin, that he would be able to build schools for
      underprivileged black children. Though he`s right about one thing Poles do want
      to destroy Europe`s values - if those values are equal to glorification of
      stupidity.

Submitted by McMad on Fri, 2006-04-28 18:30.

"vanguard of a movement to destroy the values of contemporary Western Europe"

What are those Values of Contemporary Western Europe then? That criminals are
      not punished? That youth gangs can destroy peoples property at will and the
      taxpayer pays for the damage? That islamic extremists can do and say whatever
      they want while the other people may not?

Submitted by madne0 on Fri, 2006-04-28 18:11.

What an egregious example of historical ignorance. Why? Because, if not for
      Poland, Western Europe as we know it might not even exist. Why? The Siege Of
      Vienna, 1683. Had Vienna fallen the whole of Germany (back then very fractured)
      might have very well have followed. With it who know? France? Italy (also very
      factured and ripe for the picking)? The Poles even left their borders
      undefended so they could battle the Turks and save Vienna. And how were they
      repayed? A mere century after their state was destroyed by the Russians,
      Prussians and the Austrians. Unfortunately i see that thankfulness is in the
      same level as it was back then. Empty.

• humbak Re: Komentarze do artykułu 29.04.06, 02:47
        Bardzo dobra ta pierwsza odpowiedź:)
      • kaczka7112 Re: Komentarze do artykułu 29.04.06, 03:31
        a wieden wam podziekowali; dzielac sie swoimi zdolnosciami zarzadzania
        ziemiami ktore marnowac tylko umiecie.
        • humbak Re: Komentarze do artykułu 29.04.06, 03:36
          Taaaa. Podziękowali. Byłaś kiedy we Wiedniu?
          • kaczka7112 Re: Komentarze do artykułu 29.04.06, 03:39
            poczytaj co komentujesz. podziekowali i dziekujea nadal. kto z wami sie liczy?
            blagacie o uznanie,a w miedzyczasie kibelki czyscicie na prosbe swego rzadu na
            zachodzie. Yes, Yes, Yes, 6565rynek pracy nam otworzyl!!
            • humbak Re: Komentarze do artykułu 29.04.06, 03:45
              Rynku pracy nam na zachodnie nie otworzyli. A uczyć tego nas nie muszą wbrew
              temu co Tobie się zdaje. Niekoniecznie dlatego że umiemy- bo wielu nie potrafi,
              ale tego można się nauczyć.
      • kaczka7112 lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 03:37
        w 39 daliscie tylka i inni musieli was wyzwalac. Poza tym, zachod z czasow
        obrony Wiednia juz byl potega i polakami sie tylko zaslonil, bo taniej. W tym
        czasie zdobywali Ameryke i afryke i potem was tez. Kto dba o wasze blaganie o
        uznanie? kible czyscicie dzis , na prosbe wlasnego rzadu u tych z zachodu.
        • humbak Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 03:47
          Austria by rady sobie nie dała. Niemcy były rozbite więc też by z czasem padły.
          A dalej... kto wie?!
        • humbak Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 03:47
          PS
          Na początku wojny cała Europa dała d***.
          • sawa.com Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 11:59
            kaczka numerowana pisze:
            Poza tym, zachod z czasow
            obrony Wiednia juz byl potega i polakami sie tylko zaslonil, bo taniej.

Oj nie był nie był. Dlatego błagał o ratunek!:)))

kaczka numerowana pisze dalej:

Kto dba o wasze blaganie o uznanie? kible czyscicie dzis , na prosbe wlasnego
            rzadu u tych z zachodu.

Nie tylko kible. Polacy piszą programy informatyczne, konstruuja pojazdy
            marsjańskie i odkrywaja planety w dalekich galaktykach (Wolszczan). Nic na to
            nie poradzisz złośnico! Jesteśmy inteligentnym narodem.
            • humbak Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 12:01
              Wiesz, za każdym razem kiedy ktoś (w tym ja) odpowiada tej całej Kaczce...
              zastanawiam się po co?
              • terrestre Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 12:04
                jestesmy NAPEWNO nainteligentniejszym narodem.Tylko co z tego ??
                Znacie bajke o zolwiu i zajacu???
                Zolw to te tepe,glupie zachodnie spoleczenstwa.A nawet Czesi i Slowacy.
                My to ten zajac sprinter,ktory albo spi,bo sie schlal,albo lata w kolko za
                wlasna kitka,bo nie widzi ,gdzie jest wyjscie
                • humbak Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 12:06
                  Ci co się obijają stoją w miejscu, ale wielu polaków pracuje żetelnie i mają z
                  tego kożyści. Nie ma sensu tego uogólniać. Nasz naród się zmienia.
              • sawa.com Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 12:05
                humbak napisał:

> Wiesz, za każdym razem kiedy ktoś (w tym ja) odpowiada tej całej Kaczce...
                > zastanawiam się po co?

Bo milczenie jest przyznaniem racji:)))
                pozdrawiam.
                • humbak Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 12:07
                  Tia:)
                  Pzdr
                • andrzej.sawa Re: lux, a co ostattnio zrobiliscie? 29.04.06, 21:10
                  Ale ta kaczka to kretyński prowokator.
            • kaczka7112 Jesteśmy inteligentnym narodem.Do wynajecia. 29.04.06, 17:24
              jak inni wam zorganizuja miejsce pracy i zadanie i zaplaca za to, bo kasa u was
              pusta i organizacji za grosz
        • nurni a powiedz nam Srulu 29.04.06, 12:13
          kaczka7112 napisała:

> w 39 daliscie tylka i inni musieli was wyzwalac. Poza tym, zachod z czasow
          > obrony Wiednia juz byl potega i polakami sie tylko zaslonil, bo taniej. W
          tym
          > czasie zdobywali Ameryke i afryke i potem was tez. Kto dba o wasze blaganie o
          > uznanie? kible czyscicie dzis , na prosbe wlasnego rzadu u tych z zachodu.

Czemu to Wieden z duzej litery a Polacy z malej?

Aha, wciaz aktualne jest moje stare pytanie Srulu.
          Gdzie takich jak ty lubia? Na Grenlandii?
    • michal00 czy to nie jest przypadkiem rasizm? 29.04.06, 12:04
      co na to forumowi toleranci? dlaczego autorytety moralne nie napisaly jeszcze
      zadnego listu protestacyjnego? Pobudka!
      • humbak Re: czy to nie jest przypadkiem rasizm? 29.04.06, 12:09
        Autorytety o tym mogą nie wiedzieć. To jest tekst wzięty przez Luxa wprost z
        gazety z tego co zrozumiałem.
        • terrestre Re: czy to nie jest przypadkiem rasizm? 29.04.06, 12:11
          lux et to wyglada na drugie wcielenie bladej;albo trzecie nawet
          • humbak Re: czy to nie jest przypadkiem rasizm? 29.04.06, 12:13
            Kropek pisał że to Zhurek. A Blada ma inną płeć zauważ;)
            • terrestre Re: czy to nie jest przypadkiem rasizm? 29.04.06, 12:19
              na pocztku lux pisala jako ona,z zenskimi koncowkami.
              Faceci raczej nie uzywaja takich egzaltowanych okreslen ... i nickow
              • humbak Re: czy to nie jest przypadkiem rasizm? 29.04.06, 12:20
                O pisani w rodzaju żeńskim nie wiedziałem, a na psychologii się nie znam.
              • lux_et_veritas W którym miejscu, debilu? 29.04.06, 17:54
                terrestre napisał:

> na pocztku lux pisala jako ona,z zenskimi koncowkami.

Linki albo odszczekaj.
        • michal00 Autorytety nie wiedza? 29.04.06, 12:20
          Jak mozna powatpiewac w wiedze autorytetow? Gdyby autorytety nie wiedzialy, to
          nie bylyby autorytetami, a skoro autorytety SA autorytetami, to z definicji
          wiedziec musza! Nieladnie humbaku tak podwazac autorytet autorytetow, oj
          nieladnie, by nie powiedziec - po ciemnogrodzku!
          • humbak Re: Autorytety nie wiedza? 29.04.06, 12:22
            Oj, solidnie mnie rozbawiłeś. Dzięki:)
    • joli_cyc Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 29.04.06, 13:33
      Proponuje zarzucic gazete reakcjami

Beste Redactie,

Ik wil even reageren op de artikel van dhr Lucas Catherine De Morgen,
      28.04.06). Hij schrijft in zijn tekst over de bijdrage (of eigenlijk over een
      gebrek daarvan) van Polen tot de Europese cultuur. Hij schrijft dat Polen nooit
      deel hebben genomen in Europese Renaisanse en Verlichting. Nou. Het is een zeer
      gedurfde stelling, gezien dat het door een Belg wordt gemaakt. Men weet toch
      goed, dat nog geen 100 jaar geleden de Belgen een van vreedste coloniale naties
      waren en hielden slaven in Congo (over deze culturele bijdrage gesproken
      verwijs ik u naar de teksten van dhr Adam Hochschild). Men kan ook Belgische
      bijdrage tot de Europese cultuur zien door de dioxinecrisis en Marc Doutroux,
      of niet?

Om even terug te komen over de Poolse bijdrage. Misschien moet men die vraag
      stellen aan de soldaten van generaal Maczek, die Belgie kwamen bevrijden? of
      aan de poolse oficieren die hier in 1830 tegen Willem Van Oranje en de Russen
      gevochten hebben?

Men moet ook weten: zonder die onbestaande Poolse bijdragen zouden Belgen nooit
      weten wat de "Constitutie" is en zouden tot nu toe denken dat de zon rond de
      aarde draait. Was er geen reactie van Poolse leger in Wien (1683) dan zou dhr
      Lucas Catherine zijn artikel nu in Arabisch schrijven en zonder Poolse
      infanterie in 1945 zou van Belgische steden maar een puinhoop overblijven

Ik begrijp dat elk auteur het recht heeft om zijn stelling te presenteren, maar
      laat ons met domheid, onwetendheid en ignorantie toch niet pronken!
      • humbak Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 29.04.06, 13:35
        A nie wystarczy jedna, rzeczowa odpowiedź z sugestią że moglby zamieściść
        sprostowanie?
        • joli_cyc Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 29.04.06, 13:38
          No to co napisalem powyzej to jest taka odpowiedz. nie wiem na ile rzeczowa i
          nadajaca sie na sprostowanie, ale zaden ze mnie artysta piora. Troche sklecilem
          w tym argumentow z tego watku i przeslalem do redakcji. ALe na duzo bym nie
          luiczyl. Redakcje maja to do siebie ze olewaja maile czytelnikow
          • humbak Re: De Morgen: Polacy chcą zniszczyć nasze wartoś 29.04.06, 13:43
            No to do naszej dyplomacji hop.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka