Dodaj do ulubionych

Jak moża tolerować propagowanie takich treści

13.05.06, 07:04
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41712716
Rozumiem, że internautka o ksywce emerytka* ( kiedyś Rzeszów obecnie 2006 ,
później inny sufix, dlatego dałem znak wildcard/u ) musi epatować mocnymi
sformułowaniami.Nie pierwszy to a zapewne i nie ostatni raz wygłaszanie przez
nią kontrowersyjnych ( eufemizm) porównań i konstatacji.Ale wszak to forum ma
swoich opiekunów , którzy powinni pilnować ,aby dystansować sie od jej
chorych czy urojonych wizji.
Nawet w tym przytaczanym wątku , pomimo, ze podawane informacje z jego
pierwszego fragmentu moga być ( a nawet sądze , że są ) prwdziwe to
postawione pytanie jednoznacznie jaki prowokacyjny charakter ma ten wątek.
Zapewne takowych będzie w najblizszym czasie więcej , i to dla mnie nie
dziwota, bo autorka z resentymentem wspomina system komunistyczny, w którym
niewątpliwie była jego beneficjentką, a ten post to zdecydowanie potwierdza.
Ba, zawiera jeszcze inne treści, a przede wszystkim niesie falę moralnego
relatywizmu zarówno do zbrodni komunizmu jak i faszyzmu.Czy to mozna nazwać
wolnościa słowa i uszanowaniem kontrowersyjnych pogladów , z tym pytaniem
zwracam sie do opiekunów niniejszego Forum Kraj.
Obserwuj wątek
    • p.smerf Re: Jak moża tolerować propagowanie takich treści 13.05.06, 07:39
      Gdybyś przeczytał z uwagą swój pościk - ale cały - łącznie ze "złotą myśla", to
      odowieidziałbyś sobie sam.
      A jeszcze lepiej, gdybyś to zrobił przed wysłaniem i przyjął jako regułę.
    • emeryt.z.mojrzeszowa Re: Jak moża tolerować propagowanie takich treści 13.05.06, 07:46
      Ale wszak to forum ma
      swoich opiekunów , którzy powinni pilnować ,aby dystansować sie od jej
      chorych czy urojonych wizji.
      ======================================================
      a nie wpadles na to,ze oni wcale nie chca sie dystansować od nej ...
      • camille_pisdziarro [...] 13.05.06, 08:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • camille_pissarro Jak moża nie rozumieć pewnych faktów 13.05.06, 09:33
          Najlepiej oczywiscie ignorować takie chamskie pohukiwania.Nie dośc , że w
          sposób perfidny podszywasz sie pod kogos nick'i ( sądze , ze nie tylko pod
          mój ;))) to na dodatek nie rozumiesz istoty problemu.
          To forum funkcjonuje zupełnie w innym swiecie rzeczywistym , niz Ci sie wydaje.
          To jest wolny kraj , wolna witryna i nie ma ( przynajmniej byc nie powinno
          zadnej cenzury)\.Ty wyglądasz natomiast na taka osobe jak ci japońscy
          żolnierze, którym ( nielicznym ) "udało się" po 50 latach ukrywania w dżunglach
          Nowej Papui , Indonezji, na Celebesie, Luzonie etc ujrzec swiatlo cywilizacji.
          Ty mentalnie tkwisz jeszcze ( i to solidnie ) w okowach komunistycznego
          systemu, wydaje Ci sie , ze funkcjonuje gmach na Mysiej i ten ba Rakowieckiej (
          oczywista mowa o strukturach a nie budynkach , bo te stoja po dzis dzień -
          należy Ci wyłuszczac dokładnie sprawę bo jak zwykle ja przeinaczysz )
          To, że funkcjonujemy dzis w wolnym świecie bez cenzury i innych urzędów z
          minionej epoki nie pozwala aby nie brać odpowiedzialności za głoszone słowo.
          A posty "emerytki" poza zdecydowanie lepszą formą i lekkościa pióra
          prawdopodobnie niewiele różnia się od tekstów Leszka Bubla w swej oczywista
          wymowie bo dotyczą róznych kwestii - używam slowa prawdopodobnie , poniewaz nie
          znam z autopsjii treści tekstów Leszka B. ;))))
          • nurni Re: Jak moża nie rozumieć pewnych faktów 13.05.06, 10:40
            camille_pissarro napisał:

> Najlepiej oczywiscie ignorować takie chamskie pohukiwania.Nie dośc , że w
            > sposób perfidny podszywasz sie pod kogos nick'i ( sądze , ze nie tylko pod
            > mój ;)))

Dobrze sadzisz :)

Ale czyz trzeba lepszego dowodu na to ze to co czasem piszemy przyprawia
            niektore czerwone robaczki o taka furie ze wychodza z siebie ?
            Mnie podszywka cieszy dzis za kazdym razem gdy sie objawi. Jesli ktos ze zlosci
            gotow jest zrobic z siebie glupka to znak ze celnie trafiony i zatopiony.
            Taki typ w realu zostawilby kupe na mojej wycieraczce - niech je zostawia
            tutaj :)
    • giwi Re: Jak moża tolerować propagowanie takich treści 13.05.06, 10:09
      Co konkretnie jest sprzecznego z Netykietą w wątku Emerytki? Mam usuwać to co się komuś nie podoba w innych postach? Ciekawe podejście. :-)
      • ben-oni Re: Jak moża tolerować propagowanie takich treści 13.05.06, 10:25
        Ciekawe podejście. :-)

Można powiedzieć prawomyślnie cenzorskie. Ale mam nadzieję, że camille nie
        nawołuje do cenzury bo to ponoć tak znienawidzone przez niego praktyki
        komunistycznego systemu...
        • camille_pissarro Re: Jak moża tolerować propagowanie takich treści 13.05.06, 10:44
          Zaiste ciekawe , prawda ;))))
          Nie mam absolutnie na myśli wprowadzenia cenzury nmoa tym Forum,
          niejednokrotnie pisałem , że wolnośc słowa do podsatwa, ba warunek sinne qua
          non funkcjonowania demokracji.Ale czy w demokratycznym wolnym kraju w
          szanowanej gazecie ( portalu ) aspirującym do tego z wyższej półki pisze się
          przesmiewcze paszkwile , potępiające w czambuł dokonania kilkunastu lat
          wolnośći ??? Ciekawe czy takie kuriozum znalazłbym np. w Czechach, na
          Węgrzech , Litwie, Łotwie , EStonii etc ????
      • camille_pissarro I to jest właśnie ta polityczna poprawność 13.05.06, 10:35
        Nie oczywiscie , pani emerytka jest pod wzgledem nazwijmy to technicznym w
        porządku szeroko rozumianą netykietą ;)))
        Forma tez jak napisałem jest jak najbardziej do przyjęcia , lecz gdy zgłebimy
        treśc jej wiekszości post'ów to rozumiem , ze nie napawaja one nikogo z
        rozsądnych ludzi obawą ;)))
        Jeszcze nie tak dawno w świeto 3 maja jej wątek w pełni dezawuujacy charakter
        tego narodowego święta był nawet wyróżniony , zaiste ciekawe podejście ;)))
        Tak jest prosze trzymać ten kurs , ciekawe tylko gdzie ten azymut cieszący sie
        popularnościa portal zaprowadzi i ciekawym czy redaktor naczelny GW w pełni
        aprobuje przesłania emerytki ? ;)))))

Nawet jeśli nie naruszona jest etykieta to w perfidny sposób kontestowane są
        dokonania ( w wiekszości ) blisko 17 lat wolnego kraju i nie chodzi o usuwanie
        wątków emerytki ale może wprowadzenie innej formuły , na przykład
        przyszpilenie , wyróżnienie inaczej ;))))))
        Inicjatywa należy do Was adminów.
        Ja moge sobie oflagować posty autora , o którymm prowadzimy dyskurs , chodzi mi
        wyłącznie o ostrzeżenie młodych ludzi , ktorzy nie zawsze sa za pan brat z
        naszą historią a posty emerytki robią im po prostu "wodę z mózgu " i wypaczają
        nasza historię , która nie tylko ma odniesienie do lat 1945-1989 .....
        • jola_iza Re: I to jest właśnie ta polityczna poprawność 13.05.06, 10:47
          Emerytka kontestuje ? To i tak lepsza jest od pana Jarka co siedemnaście lat zdezawuował.Azymut??- " a,że droga wyboista ważne ,że kierunek słyszny"
          przypomina to coś panu ,panie Camillo?
        • giwi Re: I to jest właśnie ta polityczna poprawność 13.05.06, 10:51
          Kontestować wolno każdemu, przecież sam piszesz, że żyjemy w wolnym kraju. Ech ta tęsknota za cenzurą. :-)
          Forum nie należy do GW, tylko do portalu Gazeta.pl
          • pan.nikt Re: I to jest właśnie ta polityczna poprawność 13.05.06, 11:25
            Ttaaaaaaakkkkkkkkk, a jak ja kontestowałem nijakiego "gorbiego" w jego wątku i
            jego argumentami, to wyleciałem.

Czyżby różne miarki kontestacji??

Co do wątku emerytki.
            Ok założyła i tyle.
            Odnosze wrażenie, że ona prowadzi tu jaką grę prowokacji intelektualnej.
            Takie ma hobby.
            • giwi Re: I to jest właśnie ta polityczna poprawność 13.05.06, 11:47
              Dyskutujemy z poglądami, wycieczek osobistych i wyzwisk należy unikać. Tu jest Regulamin i Netykieta proszę Pana. :-)
              • pan.nikt Re: I to jest właśnie ta polityczna poprawność 13.05.06, 14:20
                Prosze Pani, a kto stosował wyzwiska??

• konex2 Re: Giwi a tak przy okazji co wspólnego ma z FK 13.05.06, 17:06
                wątki emerytki dotyczące np;
                Swięto 9.05.2006 w MOskwie
                Odwiedzieny,herbatka u Wolińskiej w Anglii
                Pytałem osobnym wątkiem?
                Może teraz dostanę odp,
                • konex2 Re: Giwi a tak przy okazji co wspólnego ma z FK 14.05.06, 10:18
                  ...a odpowiedzi ciągle brak,ciekawe?
      • andrzej.sawa Re: Jak moża tolerować propagowanie takich treści 13.05.06, 14:25
        Można tam się doszukać propagandy komunistycznej,a wię zabronionej.
        • kropek_oxford I znow ten sam belkot: propaganda komunistyczna 19.05.06, 18:35
          NIE JEST prawem polskim zakazana - zakazana jest propaganda ideologii
          totalitarnej (a nie np. obowiazkowego i bezplatnego szkolnictwa). A tego
          emerytka nie robi - wrecz przeciwnie:))
    • dr.szfajcner Mozna a nawet trzeba... 13.05.06, 10:57

... bo propaguja stosowanie i przestrzeganie prawa.

Posty nawolujace do bezprawnego debrania Morelowi
      emerytury, czy li do stosowania w Polsce bezprawia przez
      Organa Administracji Panstwowej, mozna latwo podciagnac
      po nawolywanie do przestepstwa.
      A co za tym idzie usuwac, czego oczywiscie nie jestem zwolennikim,
    • wartburg4 odwal się od emerytki 13.05.06, 11:17
      Koleś, odwal się od emerytki, która jest jedną z niewielu osób, dla których
      warto tutaj zaglądać. W odróżnieniu od twoich tyleż mozolnych, co mętnych
      wypocin, emerytka przynajmniej dobrze włada piórem. A więc weź sobie coś na
      uspokojenie i nie zawracaj ludziom głowy.

Verstanden?

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41712716
      > Rozumiem, że internautka o ksywce emerytka* ( kiedyś Rzeszów obecnie 2006 ,
      > później inny sufix, dlatego dałem znak wildcard/u ) musi epatować mocnymi
      > sformułowaniami.Nie pierwszy to a zapewne i nie ostatni raz wygłaszanie przez
      > nią kontrowersyjnych ( eufemizm) porównań i konstatacji.Ale wszak to forum ma
      > swoich opiekunów , którzy powinni pilnować ,aby dystansować sie od jej
      > chorych czy urojonych wizji.
      • camille_pissarro odwal się od emerytki 13.05.06, 18:47
        Doprawdy ? ;))) Ich nicht verstehen !!!!!
        A możesz mi powiedzieć co spowodowało , ze tak sie rozjuszyłes , dwusuwie ;)) ,
        że bronisz krajanki z Galicji, nota bene osoby , która nie tylko prowokuje ( to
        mi jest akurat obojętne ) ale przeinacza historyczne fakty i to nie raz , dwa
        ale permanentnie. Co z tego , ze pisze ze swadą i humorem .Jan Rem czy Jerzy
        Putrament ,KTT czy Daniel Passent tez mają niezłe pióro i co z tego wynika ??
        Mamy ich uznawac za tych co wyznaczają nowe trendy lub mają "robić za tzw.
        autorytety.
        A wspieraj sobie austriacki socjalisto ( a moze łagodniej socjaldemokrato )
        wszystkie emerytki z całej Galicji o pogladach zbliżonych do tej z Rzeszowa nic
        mi do tego , ale odwal sie ty ode mnie , ja tez moge na tym forum nie zgadzac
        się na manipulacje dotyczące naszej ( i nie tylko naszej ) historii nawet
        pisanej z polotem, ze swada i lekkością pióra.
        Understood , dwusuw ?????
        • wirwieder Re: odwal się od emerytki 19.05.06, 17:53

--camillo_pissarro, nie uzywaj jezyka niemieckiego, bo w jednym zdaniu masz co
          najmniej dwa błedy. O, w tym" :"Ich nicht verstehen"...Richtig: "Ich verstehe
          nicht," albo "ich habe nicht verstanden." A emerytka 2006 jest klawa babka,
          choc jej fraszki nie za bardzo,ale stara sie kobitka.
          "Jeder sieht durch seine eigene Brille!"
        • ave_duce Re: Zwalczaj lepiej chamstwo .... n/t 19.05.06, 18:03

> Co z tego , ze pisze ze swadą i humorem .Jan Rem czy Jerzy
          > Putrament ,KTT czy Daniel Passent tez mają niezłe pióro i co z tego wynika ??
          > Mamy ich uznawac za tych co wyznaczają nowe trendy lub mają "robić za tzw.
          > autorytety.

To "emerytka" jest forumowym autorytetem? Dla mnie jest jedynie osobą,
          do której postów chętnie zaglądam, mimo że nie zawsze doPiSuję się do wątków
          przez ww. zakładanych.

Pozdrawiam Panią emerytkę!

;)
      • andrzej.sawa Re: odwal się od emerytki 13.05.06, 20:39
        Może emerytka dobrze włada piórem,ale dlaczego tak rzadko używa mózgu?
    • nie_trawie_glupcow Fakt - emerytka popelnia blad: ponad wszelka 13.05.06, 11:36
      watpliwosc SS-manom nie przyslugiwaly i nie przysluguja zadne swiadczenia,
      poza "socjalna emerytura" (de facto zasilek dla bezrobotnych dla tych co juz
      pracowac nie moga), w przeciwienstwie do swiadczen, dosc wysokich, dla b.
      Wehrmachtu. I to JEDYNA rzecz, do ktorej mozna sie tu przyczepic.
      W przeciwienstwie do twojej wypowiedzi - komuna znow z bolszewika wylazla? Nie
      podoba sie stanowisko emerytki? To z nia dyskutuj - od tego to forum jest.
      • atak.spawacza camile to kapucha.Z konfidentami się nie dyskutuje 13.05.06, 12:40
        A posty emerytki są ciekawe i coś wnoszą nowego do dyskusji.
        • nie_trawie_glupcow Wlasnie: te inna optyke i to w zartobliwej formie. 13.05.06, 12:43
          A bolszewia - jak zwykle - chcialaby spiewac w zgodnym wiernopoddanczym chorze.
          I to wlasnie mnie w PiSuarach najbardziej brzydzi...
          • sawa.com Jestem przeciwna cenzurowaniu 13.05.06, 17:25
            Z emerytką nie zgadzam sie w 200 % i przeważnie jej nie czytam. Jest nudna.
            Wychowałam sie w PRLu i takiego gadania bylo wtedy potąd, i ja go też mam potąd
            do końca życia - reka wyżej czoła.
            Ale nie chciałabym, żeby ją pozbawiać glosu. Jej obecność jest dla mnie
            informacją, że bolszewią mozna zatruć się aż po smierć i na zawsze. Można nią
            zatruć swoją rodzinę. Jest to nieuleczalna choroba... cos jak szaleństwo wg M.
            Foucaulta.
            • joannabarska Re: Jestem przeciwna cenzurowaniu 13.05.06, 18:13
              oj,sawa.com - gruba przesada. Jak czytać dokladnie ,to mozna sie zgadzac lub
              nie, ale ja na pewno wolę opinie emerytki 2005 niz jakiegos ...no,nie
              wymieniam, polemizuję z nimi dostatecznie, albo wprost pisze, co o takim czy
              takim myslę.
              • sawa.com Re: Jestem przeciwna cenzurowaniu 13.05.06, 18:29
                Droga Joanno! Jako żywo! jestem przeciw emeryturze dla Morela. I to jeszcze
                takiej wysokiej. Ja wiem, ze młyny historii miażdżą etc. Ale zło jest zawsze
                złem. I nie wszystko sie da wytłumaczyć ideami czy poglądami. Pan Morel
                powinien stanąć przed sądem. I myslę, ze powinno sie to stać jak najszybciej,
                tzn. że powinien przeciwko niemu zostać skierowany akt oskarżenia. Bo, ze nie
                zajrzy do Polski to jest murowane i oczywiste. Jestem zdumiona, że dopiero
                teraz te sprawy sa ruszone.

O... Ostatnio też we mnie rąbnęlo zdziwienie, ze dopiero teraz wszczęte
                zostało śledztwo w sprawie ewentualnej współpracy polskiej bezpieki w zamachu
                na papieża.
                • maaac Re: Jestem przeciwna cenzurowaniu 13.05.06, 19:36
                  Emerytura i postawienie Morela przed sądem to dwie osobne sprawy - no chyba że
                  Morel dostaje emeryturę za czyny które będą podlegać osądzniu. Tak trudno to
                  zrozumieć? Sąd ma być sądem a nie zemstą!!!
            • camille_pissarro Nigdy do głowy by mi nie przyszło , abym 13.05.06, 19:25
              w wolnym, demokratycznym kraju został posądzony o to, że chce wprowadzenia
              cenzury.Po oporzadzeniu, jako takim działki, było prawie jak na łące tyle
              kwiatów poza natrętnym miłkiem wiosennymm , fiołki , stokrotki i przepiekne
              niezapominajki od razu zapomniałem o stołecznym gwarze, telewizyjnych kanałach
              informacyjnych , gazet tez nie tknąłem czy wreszcie o założonym watku
              dotyczacym emerytki. ;)))

Ad rem, absolutnie nie chodzi mi aby wprowadzać prewencyjna cenzurę , moze
              powinienem był inaczej zatytułowac mój post i nie zwracac sie do
              administratorow.
              Należało go moze tylko zatytułować "Uwaga, nowe, koszmarne wspomnienia
              emerytki z Rzeszowa" ???
              To , że reaguję stosunkowo ostro na posty tej internautki piszącej co by nie
              mówic ze swadą i polotem niezłej felietonistki to wynik jej manipulacji
              dotyczacy faktów historycznych a takze i spraw bieżących.Otóż nikomu nie
              zabraniam kontestować , prowokować ale gdy odbywa się to w rozsądnych granicach
              pojecia wolnosci w demokratycznym kraju.A więc mogę sobie pozwolić na tyle w
              tym co mówię , co piszę o ile to nie narusza strefy uczuć, wyznań innych , bo
              tym samym przekraczam granicę mojej wolności a wchodze na terytorium wolności
              innych. To tyle , wiem , że to nie są proste i wymierne kwestie ale kazdy
              porządny obywatel takie standardy jest w stanie sobie narzucić.
            • maaac Re: Jestem przeciwna cenzurowaniu 13.05.06, 19:29
              > Z emerytką nie zgadzam sie w 200 % i przeważnie jej nie czytam. Jest nudna.
              > Wychowałam sie w PRLu i takiego gadania bylo wtedy potąd, i ja go też mam
              potąd
              >
              > do końca życia - reka wyżej czoła.
              > Ale nie chciałabym, żeby ją pozbawiać glosu. Jej obecność jest dla mnie
              > informacją, że bolszewią mozna zatruć się aż po smierć i na zawsze. Można nią
              > zatruć swoją rodzinę. Jest to nieuleczalna choroba... cos jak szaleństwo wg
              M.
              > Foucaulta.

Całkowicie na opak - to post camille_pissarro jest przejawem komunistycznego
              myślenia, a emerytka broni dokonań ostatnich lat.

Za komuny prawo nic nie znaczyło - mozna było je naciągać na lewo i prawo dla
              realizacji doraźnych celów. Jeżeli tak jak napisała Emerytka - Morelowi
              przydzielono emeryturę za jego pracę >>nie będącą<< zbrodniami komunistycznymi,
              to ona mu się nalezy i już. Odbieranie mu emerytury którą otrzymał za pracę w
              prokuraturze (co do której nie ma zastrzerzeń - no chyba że są?) by ukarać go
              za inne przestępstwa jest typowo lewackim podejściem do sprawy.
              Miałem nadzieję że po upadku komuny prawo stanie się prawem - jednak mimo, że
              w pełni nie udało się tego dokonać teraz wskazując na jego niedoskonałości
              zaczyna się je jeszcze bardziej psuć :(.
              • sawa.com Morelowi nie należy sie emerytura w tej wysokości 13.05.06, 21:16
                maaac napisał:

> Całkowicie na opak - to post camille_pissarro jest przejawem komunistycznego
                > myślenia, a emerytka broni dokonań ostatnich lat.
                >
                > Za komuny prawo nic nie znaczyło - mozna było je naciągać na lewo i prawo
                dla
                > realizacji doraźnych celów. Jeżeli tak jak napisała Emerytka - Morelowi
                > przydzielono emeryturę za jego pracę >>nie będącą<< zbrodniami
                > komunistycznymi,
                > to ona mu się nalezy i już. Odbieranie mu emerytury którą otrzymał za pracę w
                > prokuraturze (co do której nie ma zastrzerzeń - no chyba że są?) by ukarać go
                > za inne przestępstwa jest typowo lewackim podejściem do sprawy.
                > Miałem nadzieję że po upadku komuny prawo stanie się prawem - jednak mimo,
                że
                > w pełni nie udało się tego dokonać teraz wskazując na jego niedoskonałości
                > zaczyna się je jeszcze bardziej psuć :(.

Źle stawiasz sprawę. Gdyby Morel został oskarżony, juz nie mówię w komunie, bo
                to bylo niemozliwe, ale zaraz po 90 roku, prokurator postawiłby wniosek o
                zajęcie jego emerytury na poczet odszkodowań dla ofiar owego towarzysza. I mam
                nadzieję, ze tak zostanie zrobione.
                Inne droga postępowania mogłaby być ta, o której pisze oxford - zastosowana
                wobec esesmanów - emerytura socjalna. Oczywiście podstawą musiałaby być ustawa
                dekomunizująca.
                Miliony Polaków, którzy tak naprawdę to oni odbudowali ten kraj z ruin dostaje
                marne grosze. A ci którzy trzymali nad nimi bat i mają splamione ręce krwią
                dostają emerytury z najwyższej półki. Kraj w którym takie rzeczy mają miejsce
                nie jest państwem prawa. Jest to kraj bezprawia i niesprawiedliwości.
                • maaac Re: Morelowi nie należy sie emerytura w tej wysok 14.05.06, 07:52
                  > Źle stawiasz sprawę. Gdyby Morel został oskarżony, juz nie mówię w komunie,
                  bo
                  > to bylo niemozliwe, ale zaraz po 90 roku, prokurator postawiłby wniosek o
                  > zajęcie jego emerytury na poczet odszkodowań dla ofiar owego towarzysza. I
                  mam
                  > nadzieję, ze tak zostanie zrobione.

Przekazanie jego emerytury w procesie sądowym na poczet ofiar uważam za
                  całkiem słuszne. Przeciw temu nigdy bym nie protestował. To nie jest
                  pozbawienie go prawa do emerytury - tylko zmuszenie go do poniesienie
                  odpowiedzialności za swe winy.
                  Nie podoba mi się tylko odbieranie mu emerytury czy to w procesie sądowym czy
                  co jest jeszcze bardziej hańbiące w trybie decyzji administracyjnej podpierając
                  się różnymi kruczkami prawnymi. Tak nie można - prawo jest prawem i dotyczy za
                  równo bandyty jak i porządnego człowieka. Jak będzie można jemu zabrać decyzją
                  jakiegoś urzednika emeryturę to będzie można zabrać, i Tobie, i mnie.

> Inne droga postępowania mogłaby być ta, o której pisze oxford - zastosowana
                  > wobec esesmanów - emerytura socjalna. Oczywiście podstawą musiałaby być
                  ustawa
                  > dekomunizująca.

No to też ok. Jest jakieś zamocowanie prawne, choć taka urawniłowka w
                  skazywaniu doprowadza do absurdu prawnego, że wszyscy są skazani, a niewinni
                  muszą się bronić. Czytałem o SSmanie z obozu koncentracyjnego, którego później
                  po wojnie wszyscy więźniowie bronili. Wolałbym żeby to jednak wyrok sądowy
                  rozstrzygał o czyjejś winie a nie ustawa.

> Miliony Polaków, którzy tak naprawdę to oni odbudowali ten kraj z ruin
                  dostaje
                  > marne grosze. A ci którzy trzymali nad nimi bat i mają splamione ręce krwią
                  > dostają emerytury z najwyższej półki. Kraj w którym takie rzeczy mają miejsce
                  > nie jest państwem prawa. Jest to kraj bezprawia i niesprawiedliwości.
                  >
                  Wybacz ale to już jest socjalizm. Tak było i koniec. Co będziesz teraz im
                  zabierał - tak jak w 45 wstrętnym kułakom i kapitalistom? Jeżeli w stosunku do
                  jednego czy drugiego są zarzuty karne to należy doprowadzić przed sąd i ukarać.
                  Jeżeli dostają jakieś ekstra emerytury tylko dla pracowników PZPR to można
                  odebrać - tyle że wszytkim tak samo. Nie można zabierać tylko pojedyńczym
                  osobom.
                  Nie można wprowadzać sprawiedliwości niesprawiedliwością, a prawa bezprawiem.
                  Tak samo uczucie ludzi - bo myśmy budowali, a tamci mają ręce splamione są
                  złudne. Ja bym też tym co "budowali" miał sporo do zarzucenia - mieszkali przez
                  40 lat w ukradzionych domach, pracowali w ukradzionych fabrykach, obrabiali
                  ukradzioną ziemię. Korzystali na równi z oprawcami z profitów kradzieży
                  dokonanej w 45. Więcej, do tej pory ukradzionych wtedy majątków nie oddano. Już
                  krańcowym przypadkiem było egzekwowanie prawa do kradzieży przez pezydenta
                  Kaczyńskiego, jeszcze jako prezydenta Warszawy (grunty z ustawy warszawskiej).
                  Dodatkowo większość z tych uciskanych jakoś tak była powiązana z panującym
                  reżimem i wcale nie miała zamiaru go znosić, a dziś twierdzi "walczyliśmy".
                  • kropek_oxford 100% racji. A ow brak emerytur dla SS-manow,o czym 19.05.06, 18:31
                    wspominalem,wynikal ze szczegolnej sytuacji prawnej tych jednostek - bylo
                    to "wojsko partyjne", z ktorego tylko czesc juz w czasie wojny (Waffen-SS)
                    przerzucono na garnuszek panstwowy (Allgemeine nadal otrzymywala zold z NSDAP).
                    Jak widac prawnych powodow bylo dosc, by SS emerytur i innych swiadczen
                    wojskowych - i to w calosci - pozbawic; nie chodzilo tu li tylko o uznanie ich
                    za zbrodnicza organizacje.
                    --
                    Ein Volk, IV Reich, Zwei Katschoren ;)
    • pink.freud Re: Jak moża tolerować propagowanie takich treści 13.05.06, 19:37
      :)))))))))))))))))))))))
      Pomyliłeś adresy:))
      To emerytka może usunąć giwi a nie na odwrót, jest bardzo zasłużona dla GW, SB i w ogóle ludzi honoru:))
      Nick emerytka to tylko kpiny z emerytów, powinien brzmieć rentierka:)))
      • camille_pissarro To, że emerytka była beneficjentka epoki PRL'u 13.05.06, 21:38
        to jak dwa razy dwa cztery.Podobnie i teraz odcina na pewno kupony od swej
        przynależności i funkcjonalnośći w PZPR> Jak słusznie zauważył jeden z
        internautów , niektóre z jej post'ów zahaczają o propagowanie komunistyczną
        propagande :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41741624&a=41754583
        Ale faktycznie , to co saba reprezentuje ( przynajmniej tu na tym forum, ale
        podejrzewam , że w rzeczywistopści jej poglądy nie odbiegają zbytnio ) to jakas
        kpina z emerytów , którzy ledwo wiążą koniec z końcem a w poprzednim systemie
        pracowali uczciwie ( nie mówię , że bardzo wydajnie i zawsze z sensem ) w
        odniesieniu do ówczesnych realiów.
    • emeryt.z.mojrzeszowa [...] 14.05.06, 06:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • camille_pissarro Absolutna zgoda i to powinien być leitmotiv 14.05.06, 09:05
        mego przewodniego wątku, w momencie pisania niestety mi umknął.Na swą obrone
        zasługuje fakt, że dokładnie wyłuszczyłem go opiekunce niniejszego forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=41741624&a=41746396
        Poniżej ten wyimek:

"
        Ja moge sobie oflagować posty autora , o którymm prowadzimy dyskurs , chodzi mi
        wyłącznie o ostrzeżenie młodych ludzi , ktorzy nie zawsze sa za pan brat z
        naszą historią a posty emerytki robią im po prostu "wodę z mózgu " i wypaczają
        nasza historię , która nie tylko ma odniesienie do lat 1945-1989 ....."

Ale to juz niestety musztarda po obiedzie, cieszę się, ze nie jestem
        osamotniony w ocenie wątków tej autorki.
        Pozdrawiam
        • olek.olek Kamilku - jesteś konfidentem. I tyle. 14.05.06, 11:24
          Przemyśl sobie swoje zachowanie. Być może byłeś katowany w dziecństwie i teraz
          rekompensujesz sobie swoją poniewierkę poprzez delatorstwo.
          Sam nie wiem jak Ci pomóc.
          • atak.spawacza Re: Kamilku - jesteś konfidentem. I tyle. 19.05.06, 17:40
            olek.olek napisał:

> Przemyśl sobie swoje zachowanie. Być może byłeś katowany w dziecństwie i
            teraz
            > rekompensujesz sobie swoją poniewierkę poprzez delatorstwo.
            > Sam nie wiem jak Ci pomóc.

Jemu to tylko lekarz proktolog może pomóc !
            • wirwieder Nie walic w emerytów! 19.05.06, 17:58
              Nie lubie jak wali sie w emerytow. Miejmy szacunek albo poblazliwosc do ludzi
              starszych. Nikt z nas nie wie, czy doczeka do 50 lat nawet...Wystarczy
              przeczytac nekrologi w gazetach i człowiek pokornieje.
        • emeryt.z.mojrzeszowa Re: Absolutna zgoda i to powinien być leitmotiv 19.05.06, 18:10

Nie w tym rzecz,zeby Emerytce zabraniac wychwalania zbrodniczego systemu,w ktorym Narod cierpial prawie pol wieku...niech spokojnie dogorywa wsrod swych skamielin!
          Chodzi o mlodziez,ktora nie ma zielonego pojecia o tamtych zlowrogich czasach,bo i skad? Szkola niewiele sie zmienila a rodzice czesto marza o zlotym okresie gierkowskim schylkowego PRL-u.I w zwiazku z tym nie widza,ze jedyna szansa "Aby Polska byla Polska" sa zmiany zaproponowane przez Kaczynskich.A zwlaszcza uwolnienie sie od skorumpowanych jednostek,ktore sa na wszystkich poziomach administracji panstwowej,sadownictwa,mediow i prawie kazdej dziedziny, jak to pokazaly Komisje Sledcze w ostatnim Sejmie.Wlasciwe miejsce dla nich to "smietnik historii".
          A Emerytka tego nigdy nie pojmie,bo ona przeciez nadal spokojnie spozywa "zatrute Heglowskim jadem" owoce...
          • joannabarska Umiejetnie wyważać! 19.05.06, 18:29
            Kaczynscy swoim postepowaniem cofaja Polske do tamtych czasów. Niestety -
            nieumiejetnie. Zresztą inna Europa,inny świat. A tzw.komuna miała po
            pażdziernikowym przełomie 1956 r. wiele plusów ,takze za Gierka nie było az tak
            żle, jak jakis pseudoemeryt z mojrzeszowa usiluje wmowic mlodym. Naród
            cierpial? No- chyba w tych blokowiskach z okresu gierkowskiego. Ale chyba one
            lepsze od spania pod mostem. A małe fiaty nie mknęły 150h/godz. i ofiar az
            tyle, co dzisiaj, na drogach nie było. Oj, nie chce mi sie pisac, bo kto ma
            klapki na oczach, to sie do nich przywyczaił.
            • emeryt.z.mojrzeszowa Re: Umiejetnie wyważać! 19.05.06, 18:38

ja zas widze klapki na kazdej twojej wypowiedzi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka